Viidakon poikki on viritetty riippusiltoja.
Perhoset liihottavat Catarata La Pazin luonnonpuistossa.
Seikkailu Sarapiqui-virralla voi alkaa.
Kahvitiloilla voi seurata kahvinviljelyn arkea. Retket alkaen 17 €.
Sarapiqui-jokiretkellä voi kohdata kaimaanin.

Costa Rica keikkuu onnellisuustutkimusten kärjessä. Matkailija viedään varmasti viidakkoon, sillä Väli-Amerikan pieni ihme luottaa ekomatkailuun.

Vihreä seinä elää. Huojuu, suhisee ja tiputtelee kimaltelevia kastehelmiä. Pesuvatia leveämmät jättiläislehdet limittyvät toisiinsa. Rinteeltä niiden takana roikkuu lisää ­lehtiä. Liaanien, saniaisten ja sammaltuneiden puunrunkojen muuri jatkuu yhä ylöspäin, jonnekin missä ehkä pilkottaa taivas.

Costaricalaisen sademetsän seinä on ­aukoton. Siitä ei mahdu läpi kuin muurahainen. Muttei sentään tämä valtava karvainen jötikkä, jonka Selva Verden luonnonsuojelualueen eräopas nostaa esiin varovasti pitkän tikun päässä.

– Sitä kutsutaan luotimuurahaiseksi. Purema tyrmää kuin laukaus. Tekee kipeää muttei ole vaarallinen, hän selittää.

Varotaanpa siis nojaamasta kiemuraisiin puunrunkoihin, jotka kaartuvat kapean sademetsäpolun molemmin puolin. Juuri niiden tyviin ja juurakoihin nämä elävät ammukset rakentelevat pesiään.

Tuossa niitä kulkeekin yli polun kotia kohti. Pitkän jonon jokainen pistiäinen kantaa itseään suurempaa vihreää lehteä pesän tilkkeeksi. Kolmionmuotoisten lehtiensä kanssa vaappuva joukko näyttää kuivalle maalle eksyneiltä minisurffaajilta.

Costa Rica vastasi Brasiliassa viime kesän jalkapallon MM-kisojen ehkä suurimmasta yllätyksestä. Ihmeitä täynnä, pieniä ja suuria, on myös Costa Rican luonto. Suomea seitsemän kertaa pienemmässä keskiamerikkalaisvaltiossa kasvaa jo orkideoita yli 1 200 erilaista. Puulajeja on saman verran. Lintu-, matelija-, nisäkäslajeja löytyy sadoittain.

Olemme keskellä yhtä maailman rikkainta luontoelämystä, vain muutaman kilometrin päässä hotelliltamme. Lakkaan kiusaamasta itseäni: en enää yritä ­tunnistaa ja tajuta kaikkea näkemääni, vaan vain nautin.

Tulivuorta alas syöksyvä vesiputous kohisee jossain kauempana. Kohinaan sekoittuu sirinää, vikinää, litinää, kimakkaa kiljahtelua, karvaita ja huumaavan makeita tuoksuja, linnun nokkien liikettä ja punaisten sammakoiden hyppyjä. Kun Selva Verde tarjoaa parastaan, kaikki aistit ovat täystyöllistettyjä.

Tuijotan suurta leguaania, joka kerää viidakon ­aukealla aurinkoenergiaa harmaan kyhmyisen nahkansa läpi. Se ­katsoo ­takaisin rävähtämättömin liskonsilmin.

Otuksella on mittaa ja ­muotoa kuin esihistoriallisella hirmuliskolla. Ei ihme, että Jurassic Park -­kirjan dinosauruspuisto sijaitsee juuri Costa Ricassa – rikkaalla ­rannikolla, kuten löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus paikan luonteen tiivisti viitisensataa vuotta sitten.

Ekoturismi on luontoa kunnioittavaa matkailua. Samalla se antaa matkakohteen asukkaille paremmat eväät suojella luonnonvarojaan ja saada niistä toimeentulonsa. Kaikki ekoturismina mainostettu ei ole sitä, mitä luvataan, mutta Costa Ricassa määrite saa jopa enemmän katetta kuin voi toivoa.

Costa Rica päätti 1980-luvulla nostaa luontomatkailun avaintuotteekseen kahvin tilalle. Nykyisin maassa on luonnonsuojelualueita ja kansallis­puistoja enemmän kuin missään muussa maailman valtiossa kokoon ja asukas­lukuun suhteutettuna: neljäsosa maapinta-alasta.

Ihmiset kertovat kysymättä, mitä mikäkin asia tarkoittaa luonnon kannalta, miltä tulevaisuus näyttää ja miksi näin toimitaan. Meidänkään oppaamme ei kuitenkaan paasaa vaan kertoo hauskasti tukaaneista, leguaaneista, laiskiaisista ja lääkeyrteistä. Monesta asiasta, joita en kohta enää muistakaan. Mutta täällä ne ovat, lähellä Nicaraguan rajaa ja Karibianmeren rannikkoa, Selva Verden siimeksessä.

Pura vida, tervehdimme toisiamme, kun lähdimme ­patikoimaan.

Costaricalaisten yleisin tervehdys tarkoittaa tilanteesta riippuen moi, kiitos tai kaikki ookoo. Sananmukaisesti käännettynä lausahdus ­merkitsee puhdasta elämää. Mikäpä sopisi paremmin juuri tänne?

Tukaani rääkäisee pura vidan jostain yläilmoista. Ääni on terävä ja rähisevä muttei riidanhaluinen. Tuijotamme oksistoon, missä ­suurten lintujen nokat hehkuvat sateenkaaren väreissä.

Niillä saisi aikaan pahaa jälkeä naapurin höyhenturkissa, mutta tukaanit tietävät, että rähistä voi tappelemattakin. Porukka napsii hedelmiä sulassa sovussa.

Samaa rääkymistä kuuntelen kuistillani hörppiessäni aamu­kahvia. Sakeaa, makeaa ja täyteläistä juomaa, josta maa on ansaitusti ylpeä.

Selva Verdessä asutaan korkeiden paalujen päälle kohotetuissa puutaloissa, joiden lattia­lankut narahtelevat mukavasti. Niin narisee myös kiikkutuoli, joka odottaa bungalowin edessä.

Talot ovat sademetsän siimeksessä, ja viidakko ulottuu kuistille. ­Viidakkopolut ovat katettuja, jotta sadekuurot eivät haittaisi ­vaeltajaa. Polut vievät päärakennukselle, jossa on majatalon vastaanotto, kauppa, kirjasto ja näköalaravintola.

Liki on myös sademetsiin erikoistunut ­biologinen tutkimuskeskus, joka tarjoaa ­matkailijalle tietoiskuja ja tutustumis­käyntejä luontoon.

Yläpuolella roikkuvat Barban tulivuoret, vieressä kiemurtelee leveä Sarapiqui-joki kohti Karibianmerta. Pääkaupunki San Joséen ja sen lentokentälle on kolmen tunnin ajomatka pääosin ­päällystettyä valta­tietä pitkin. Samanlaisia siistejä ja hyvin toimivia paikkoja on ­runsaasti sekä Karibianmeren että Tyynenmeren rannikkoseuduilla.

Luonnonpuistoissa voi vierailla läpi vuoden, näkymät eivät juuri muutu. Vähemmän märkää on marras–huhtikuussa.

Nyt on meneillään toukokuusta lokakuun loppuun kestävä vihreä kausi. Joka päivä sataa, mutta toisaalta luonto on rehevimmillään. Tuskin on sellaista smaragdin, mintun, sammaleen, avokadon tai ruohon­korren muotiväriä, jota viidakko ei pukisi päälleen. Inkivääri ja monet muut kasvit kukkivat polunvarsilla punaisen eri sävyissä, ­muuten vihreän ylivalta olisi täydellinen.

Matkalla bungalowista ravintolaan tuli sade rankka – hämähäkki jäi. Verkkonsa keskellä askarteleva lukki on yhtä iso kuin punainen ­sammakko lumpeenlehden eessä. Myrkyllinen vai ei? Vastausta voi hakea luontokeskuksen opastauluilta ja kirjastosta.

Yleensä tiedot ovat rauhoittavia, mutta sandaaleissa kulkemista ei suositella. Huolettomuudella on rajansa, ja raja tulee vastaan yllättäen ja äkkiä jopa matkailijan viihdekäyttöön kesytetyssä sademetsässä

Vihreällä kaudella hinnat ovat halvemmat ja matkailijoita on vähemmän. Se kannattaa ottaa huomioon, sillä hyvien uutisten viidakko­rumpu on kasvattanut Costa Ricaan saapuvien matkailijoiden määrän 20 vuodessa lähes kolminkertaiseksi. Huippusesongin aikana näkee kävijämäärän olevan monin paikoin jo lähellä sietorajaa.

Sitä paitsi matkailusesonki katkeaa jyrkemmin kuin sateet kiihtyvät. Nyt on vasta kesäkuun alku, mutta kun astun pieneen joki­purtiloon Sarapiquin satamassa, olen risteilyn ainoa matkustaja.

Uneliaan jokisataman laiturilla pitävät valtaa pojat, jotka ponnistavat toinen toistaan uljaampia hyppyjä alas sameanruskeana kiitävään virtaan. Ennen täältä lastattiin veneisiin banaaneja ja kahvia.

– Sitten kahvin hinta romahti, mutta onneksi keksittiin ekoturismi, siunailee aluksen kippari. Hän on kieppunut virtaa pitkin ja poikin kolmattakymmentä vuotta.

Vamos a ver, mennään siis katsomaan kahdestaan, mitä Sarapiquijoki tarjoaa.

Sarapiqui on kunnon sademetsävirta. Se kiemurtelee monella mutkalla yhä tiheämmäksi käyvän viidakon keskellä. Mutkan takana odottaa – mitä?

Kaikki tuntuu mahdolliselta. Melkein kuvittelen ­näkeväni elokuvaohjaaja Steven Spielbergin lavastetaikurien rakentaman Tyranno­saurus rexin kohottavan jykevää kalloaan yli latvusten, raatelijankita hotkaisuun ammollaan.

No, kohtaamme mölyapinan. Kammottavaa sekin. Korkeiden, joen yli huojuvien kapokkipuiden oksistossa mölisee. Alkuun se huvittaa, mutta lopulta toivon, että kun bungalowini lamppu tänä iltana sammuu, musta suurisuinen apina kavereineen ei oleskele lähistöllä.

Reipas kolmivarvaslaiskiainen ei piittaa mölyapinan mekastuksesta. Ruskea iso karvapallo puristaa tiukasti oksaa korkean kapokkipuun latvassa.
Reipas?

– Niin, niin, kippari vakuuttaa. Hän on nähnyt tämän sankarin vaihtavan asentoaan jo kahdesti kuluneen viikon aikana. Ensimmäisellä kerralla se käänsi päätään, toisella kylkeään. Tulkoon hurrikaani, tulivuorenpurkaus tai vedenpaisumus, täällä pysytään.

Sarapiquijoki on tuhansien kaimaanien kotikenttä, mutta kun vene puksuttaa leveään tyyneen suvantoon, vastaamme kelluu poikajoukko suurten kuorma-autonrenkaiden varassa. Jokainen uittaa sormiensa välissä veteen siimaa, jonka pienimmänkin nykäisyn tottuneet kädet tunnistavat.

Missäpä sen leppoisampaa kalastella, lämpimän virran viedessä.
Kaimaanit näyttävät saavan ujoudenpuuskan. Sujuvasti ne solahtavat rantaliejusta silmiään myöten veteen.

Leguaani ja laiskiainen kuuluvat Costa Rican ympäristöpolitiikan hyötyjiin. Molemmat ovat toki kylmäverisiä kiipeilijöitä, mutta kumpikin on sen verran jähmeä liikkeissään, ettei tulisi toimeen ilman isojen yläoksien takaamaa suojaa.

Vihreitä oksia riittää taas, sillä Costa Rican vakavat metsätuhot ovat pysähtyneet. Kun metsien osuus pinta-alasta oli 1980-luvulle tultaessa kutistunut viidesosaan, nykyisin ne kattavat taas puolet maasta.

Luonnonsuojeluohjelma on onnistunut, koska se liitettiin alusta asti koulujen opetusohjelmiin, maaseudun kehityshankkeisiin ja kaikkeen julkiseen keskusteluun.

Asenteet muuttuivat vähitellen, kun luonnosta vuosisatoja elantonsa ilman sääntöjä ja rajoituksia ottaneet ihmiset tajusivat hyötyvänsä suojelusta. Nykyisin matkailu tuottaa Costa Ricalle tuloja enemmän kuin sen aiemmat tulolähteet kahvi ja banaanit yhteensä.

Suuri osa rahoista jää paikallisille ja ohjautuu ympäristönsuojeluun. Siitä hyödymme me tilapäiset kävijätkin. Hotellien, ravintoloiden ja opastettujen vierailujen hintataso on kohtuullinen, koska voittoja ei kotiuteta maailmalle.

Costa Rica on yhteiskuntana onnistunut kaikessa, missä sen ­naapurit ovat epäonnistuneet. Muiden Väli-Amerikan valtioiden arkea ovat piinanneet diktaattorit, sotilasvallankaappaukset ja veriteot, joilla rikkaat suurtilalliset ovat pitäneet maanviljelijät ja alkuperäisväestön hiljaisina ja voimattomina.

Costa Rica sen sijaan kuuluu ainoana Latinalaisen Amerikan maana maailman valtioiden eliittikerhoon, jonka jäsenet ovat vuodesta 1950 lähtien pysyneet vakaina demokratioina. Siellä ei ole ollut armeijaa 65 vuoteen, ja sen elämänmuoto noudattelee ennemminkin pohjoismaisen hyvinvointivaltion ihanteita.

Costaricalaisia eli ticoja on melkein saman verran kuin suomalaisia, vajaa viisi miljoonaa. Heille kertyy elinikää keskimäärin 79 vuotta, ja heistä 96 prosenttia osaa lukea ja kirjoittaa.

Koulunkäynti on ilmaista yliopistoon asti. Neljä viidestä saa ilmaisen sairaanhoidon, koska heillä on sairausvakuutus. Maa nousee jatkuvasti erilaisten onnellisuus­mittausten kärkipäähän.

Minkään riidan ei pitäisi kestää kolmea päivää pitempään, ­kuuluu suosittu costaricalainen sananparsi. Costa Rica onkin ollut YK:n turvallisuus­neuvoston jäsen kolme kertaa.

Maan oma Martti Ahtisaari, presidentti Oscar Arias Sánchez sai Nobelin rauhanpalkinnon jo 1987. Mies piti Costa Ricaa puolueettomana ja Väli-Amerikan jatkuvien sisällis­sotien ulkopuolella sekä auttoi rauhanvälittäjänä El Salvadoria, Hondurasia, Guatemalaa ja ­Nicaraguaa lopettamaan väkivaltaisuutensa.

Syrjäseuduilla törmää siis todennäköisemmin laiskiaiseen kuin rosvoon. Myös siistissä ja rauhallisessa pääkaupungissa San Joséssa matkailijan riski joutua mukiloiduksi, ryöstetyksi tai huijatuksi on pienempi kuin muualla Väli-Amerikassa.

Lentokenttä on matkailukohteen käyntikortti, jonka antama ensivaikutelma säätää usein mielikuvia. San Josén nykyaikainen, puhdas lentokenttä on parhaimmillaan matkailijan toiveuni. Palvelu on ystävällistä, nopeaa ja kohteliasta, jopa huumorintajuista. Laukut tulevat äkkiä.

Maahantulokaavakkeissa ei kysytä koko sukuhistoriaa eikä passivirkailija järjestä ristikuulustelua. Pimeitä takseja ja mustanpörssin valuuttakursseja tarjoavat jobbarit puuttuvat.

Miten maa kehittyi täysin päinvastaiseen suuntaan kuin ­naapurinsa? Ticojen vakiovastaus on, että ilman armeijaa ei synny sotilaskaappauksia ja mitä vähemmän on aseita, sitä vaikeampi niillä on tappaa.

Costa Rican kehityksen alkuperäinen avain oli kuitenkin ­kurjuus. Taudit ja alkuperäisväestön vastarinta estivät pitkään ­pysyvän siirtolais­asutuksen muodostamisen. Sen synnyttyäkin uudis­asukkaat vain kituuttivat. Espanjan siirtomaaviranomaiset kutsuivat 1700-luvulla Costa Ricaa köyhimmäksi ja kurjimmaksi siirtomaakseen koko Amerikassa.

Kurja loukko jätettiin oman onnensa nojaan. Ja juuri siksi sinne kehittyi kuin varkain muita siirtomaa-alueita tasaveroisempi ja paremmin omillaan toimeen tuleva yhteiskunta.

Siksi Costa Rican ainoa todellinen sisällissota päättyi outoon loppu­tulokseen vuonna 1948. Sota alkoi tyytymättömyydestä vaali­tulokseen, vaati yli 2 000 uhria ja päättyi sotilasjuntan valtaan­nousuun. Tuttu kuvio siis.

Tai ei sittenkään. Juntta lakkautti ensi töikseen oman armeijansa. Sitten se antoi ­naisille ja afrikkalaissyntyisille orjien jälkeläisille äänioikeuden ja ­järjesti vapaat vaalit. Kun eduskunta oli vuoden kuluttua laatinut uuden perustuslain, sotilaat luopuivat vallasta.

Sen jälkeen Costa Ricassa on käyty 14 avoimet ja rehelliset presidentin­vaalit. Kelpaa tarjota Costa Ricaa.

5 VIHJETTÄ – TUTKI NÄMÄ

1. Arenal-järvellä ja saman­nimisessä luonnon­puistossa voi ihailla ­aktiivista tulivuorta ja seudun värikästä eläin ja kasvimaailmaa.

2. Jokiretkellä ­Sarapiquissa kohtaa yleensä runsaasti sademetsän lintuja, kaimaaneja, laiskiaisia ja mölyapinoita.

3. Catarata La Pazin luonnon­puistossa lähellä Sarapiquia on maailman suurin perhoskeskus ja viisi toisiinsa kytkeytyvää upeaa vesiputousta.

4.Kahvitilalla voit tutkia kahvinviljelyn arkea ja historiaa. Tiloille järjestetään retkiä alkaen 17 eurolla.

5. Vehreä, rauhallinen Samara Nicoyan­lahdella on Tyynen­meren parhaita
rantakohteita.

Artikkeli on ilmestynyt Matkaopas-lehden numerossa 7/2014.

COSTA RICA

Sijainti  Keski-Amerikassa Tyynen­meren ja Karibianmeren välissä.
Pinta-ala  51 000 km².
Asukkaita  Noin 5 milj.
Pääkaupunki  San José, 300 000 asukasta.
Kieli  Espanja, intiaanikieliä.
Uskonto  Roomalaiskatolilaisia 76 %, evankelis-luterilaisia 14 %.
Suuntanumero  +506.
Sähköjännite  120 V. Jännite ja pisto­rasia kuin Yhdysvalloissa. Ota mukaan muuntaja ja tietokoneelle virrantasaaja.
Aikaero Suomeen  – 9 tuntia.
Raha  Colon, CRC. 1 € = 700 CRC; 1000 CRC = 1,4 €.
Passi ja viisumi  Passin pitää olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Suomalainen matkailija voi viipyä perillä 90 päivää viisumitta.
Terveys  Perus­rokotukset ja A-hepatiitti-suoja ovat tarpeen ja malarian estolääkitys sademetsäalueilla. Dengue­kuumetta esiintyy, joten suojaudu hyttysiltä. Juo vain pullovettä ja muista hyvä käsihygienia.
Hintataso  Korkeampi kuin muualla Väli-Amerikassa. Lounas kansanravintolassa 5–8 €. Litran vesipullo 1 €. Kahvi, pieni olut tai limu 1,50 €.
Ilmasto  Trooppinen, noin +30 °C läpi vuoden. Tyynenmeren rannikolla sataa vähemmän kuin Karibianmeren rannikolla. Kuiva, aurinkoinen kausi joulu–huhti­kuussa, sadekausi touko-marraskuussa. Sadekaudellakin aamut ovat usein aurinkoisia. Rannikolla on kuumaa läpi vuoden, ylänköalueilla ja vuorilla villapaita on tarpeen iltaisin. Hurrikaanikausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu marraskuuhun.
Turvallisuus  Maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia silloin tällöin. Rajumyrskyt, hurrikaanit ja tulvat mahdollisia sadekaudella touko-marraskuussa. Uimarannoilla pitää varoa voimakkaita merivirtoja ja ristiaallokkoa. Säilytä passi hotellin tallelokerossa. Yökerhossa varo, ettei juomaasi lisätä huumausainetta. Varo holtitonta liikennekulttuuria.
Liikkuminen  San Josén takseissa on mittarit. Varminta on tilata taksi puhelimella. Pitkänmatkan bussit ovat yleensä edullisia ja luotettavia. Maan sisäisiä lentoja on paljon, lentoliput ovat suhteellisen edullisia.
Paras aika matkustaa  Touko-kesäkuussa on hiljaista ja edullisia, joulukuu ruuhkaisinta ja kalleinta aikaa.
Matkoja  Yhden välilaskun reittilento Miamin tai Madridin kautta noin 1350 €, kahden välilaskun lento alkaen 950 €.
Lisätietoja

www.visitcostarica.com

www.anywherecostarica.com

www.costarica.com

www.infocostarica.com

 

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.