Paraatissa voi nähdä vaikka Vincent van Goghin.

Hollanti osaa hoitaa puutarhojaan. Tee täydellinen matka Lisseen, sipulivyöalueelle ja kukkien pääkaupunkiin.

Lissessä, 40 kilometriä Amsterdamista, sijaitsee maailman suosituin tulppaaninähtävyys, Keukenhofin kevätpuutarha.

Kukkameren keskellä tuntuu kuin olisi astunut satukirjan sivuille. Tulppaaneja, narsisseja, liljoja, helmililjoja – kaikissa väreissä. Dramatiikkaa tuovat kuuluisat mustat tulppaanit.

Keukenhofissa käy kahden kuukauden aikana miljoona vierasta. Vuonna 1950 yleisölle avattu puutarha ei kuitenkaan ole vain turistikohde. Se toimii myös Hollannin tulppaaninviljelijöiden näyteikkunana. Siellä ostajat pääsevät tutustumaan valikoimiin.

Syksyisin puutarhaan istutetaan seitsemän miljoonaa kukkasipulia kolmeen eri kerrokseen. Siten kukkaloistoa riittää koko aukioloajaksi.

Tiesitkö? 60 % Hollannin maa-alasta on peltoa, osa myös sipulikukkia varten.

Kaikissa kukkapenkeissä on kyltit, joten jos alkaa himoita jotain tiettyä lajia, sen nimen saa helposti selville.

Suurin osa puistosta on suunniteltu englantilaisen puutarhan malliin metsämäiseksi ja kumpuilevaksi maastoksi. Polkuja on 15 kilometrin verran.

Jos pitää ranskalaisista, viivoittimen avulla piirretyistä puutarhoista Versailles’n malliin, niitäkin näkee.

Historiallisessa puutarhassa viljellään satoja vuosia vanhoja tulppaanilajikkeita. Joka vuosi vaihtuvaa kukkamosaiikkia kannattaa kiivetä katsomaan puiston portaille.

Kukkia puskee näkyviin myös useissa kasvihuoneissa. Beatrix-paviljonki on omistettu häikäiseville orkideoille. Oranje Nassaussa esiteltävät kukat vaihtuvat joka viikko ruusuista neilikoihin, liljoihin ja amarylliksiin eli ritarinkukkiin.

Puiston takaa tuulimyllyn vierestä pääsee kurkistamaan postikorteista tuttuja raidallisia tulppaanipeltoja. Kamerat räpsyvät, paikka on puiston suosituimpia selfie-paikkoja. Tuulimyllyjen luota pääsee myös veneajelulle hehkuvien peltojen välissä kulkeviin kanaviin.

Keukenhofin edestä voi vuokrata polkupyörän, jolla pääsee läheltä katselemaan värikästä peltomaisemaa. Lissen-reissuun kannattaa varata koko päivä.

Tiesitkö? Ensimmäiset tulppaanisipulit istutettiin Hollantiin 1593.

Mukaan kukkaparaatiin

Huhtikuun lopussa koko Länsi-Hollannin Bollenstreek eli sipulikukkien alue juhlii Bloemencorso-paraatia.

Kirjava kukkaparaati kulkee Noordwijkerhoutista Keukenhofin läheltä useiden kaupunkien läpi Haarlemiin. Kulkueen autot on koristeltu suurilla kolmiulotteisilla taideteoksilla, jotka on tehty kukkasista. Tämän vuoden teema on hollantilainen design.

Paraatissa voi nähdä kukkasista rakennettuja ruokia, kenkiä, laivoja, eläimiä ja julkkiksia – ja toki kukkasista sommiteltuja kukkia. Tulppaaneja ei taideteoksissa juurikaan käytetä, vaan kaikkea muuta narsisseista paprikoihin.

Kukista tehty kukkaveistos.
Kukista tehty kukkaveistos.

Tiesitkö? Uuden tulppaanilajikkeen jalostus vie yli 15 vuotta.

Tuoksu on huumaava, aivan eri luokkaa kuin Keukenhofissa. Ensikertalaisen silmiin kulkue vaikuttaa pökerryttävän pitkältä. Tunnelma on kuin karnevaaleissa. Monille pikkukaupungeille se on vuoden suurin tapahtuma. Seudulle kerääntyy yhteensä jopa miljoona katselijaa, osa on paikallisia, osa matkailijoita.

Reitti on pitkä, joten sen varrelle mahtuu onneksi hyvin. Keskipäivällä kulkue voi olla olla jopa pari tuntia myöhässä aikataulusta.

Mutta ei se mitään, katujen varrella olevista kahviloista voi napata odotellessa kahvin tai oluen. Kukkien keskellä ei kärsitä kiireestä.

Aamulla Aalsmeeriin

Arkiaamuisin järjestettävään Aalsmeerin kuuluisaan kukkahuutokauppaan on syytä varustautua hyvin kengin, sillä käveltävää kertyy. Huutokauppa toimii maa-alaltaan maailman suurimmassa talossa. Tungosta ei tarvitse pelätä.

Schipholin lentokentän vieressä sijaitseva Aalsmeerin pikkukaupunki tunnetaan kukkien pääkaupunkina, niin paljon siellä viljellään erilaisia kasveja. Tosin tulppaanit puuttuvat.

Tuskin edes Keukenhofissa pääsee näkemään yhtä paljon erilaisia kukkia kuin Royal Flora Hollandin huutokaupan kärryissä. Neilikoita, liljoja, freesioita ja verenpisaroita. Ruusuja ja gerberoita. Värit häikäisevät.

Tiesitkö? Tulppaani on peräisin ottomaaneilta. Nimi tuli turbaanista.

Matkailija pääsee ihailemaan loputtomia kukkajonoja vain yläparvelta. Hämmentävässä logistiikan ihmeessä vaunuja liikkuu automaattisia ratoja pitkin ja osa erilaisten trukkien ja autojen vetäminä, melkein kuin simulaattoripelissä.

Välillä ilmaan tulvahtaa jonkin tietyn kukan tuoksu, kun tätä lajia täynnä oleva vaunu ajaa ohi. Ihminen tunnistaa tiettävästi jopa kymmenentuhatta tuoksua.

Huutokauppaan tulee kukkia Hollannin lisäksi etenkin Afrikan maista, ja tuotteita myydään tukuille ympäri maailmaa, myös Suomeen. Tukku ei myy kukkia yksityisille kävijöille.

Kukkahuutokauppa on avoinna arkisin kello 7-11, paitsi torstaisin 7-9.

Paikalle kannattaa mennä viimeistään aamukahdeksalta, sillä sen jälkeen kukat alkavat huveta.

Päivällä puutarhaan

Aalsmeerin historiallinen puutarha on huutokaupan lähes täydellinen vastakohta: se on juuri sopivan kokoinen ja hyvällä tavalla vanhahtava ja patinoitunut.

Perille pääsee bussilla, mutta tänne voi myös kävellä suoraan huutokaupasta. Välimatkaa on vain muutama kilometri.

Kävellessä kukkamatkailija voi nuuhkia ilmaa, ihastella pihaistutuksia ja katsella De Leeuw -tuulimyllyä. Sen siivet pyörivät, toisin kuin monen muun Hollannin vanhan tuulimyllyn.

Pitkänomainen puutarha on rakennettu aikamatkaksi, jossa voi kulkea ikään kuin vuosisatojen läpi ja samalla erilaisten lajien ohi. Täällä tekee mieli kaivaa kamera esiin lähes joka nurkassa. Jo vajat ja muut rakennukset ovat hurmaavan kauniita.

Kukista voi tehdä vaikka sammakon.
Kukista voi tehdä vaikka sammakon.

Tiesitkö? Tulppaani oli aluksi kallis statustuote, jota himoittiin.

Lähes kaikki työntekijät ovat vapaaehtoisia, joten he työskentelevät ilman palkkaa. He kertovat mielellään kasveista, joihin lukeutuu valtava määrä erilaisia syreenejä sekä erikoinen päärynäpuu, josta saa 13:a eri lajia päärynöitä.

Myös hortensioita, ruusuja ja kärhöjä riittää tunnelmallisissa vanhoissa kasvihuoneissa. Kasveja voi ostaa mukaan.

Aalsmeeriin tekee mieli palata vielä uudestaankin, esimerkiksi juhannuksen tienoilla järjestettävän koko kaupungin kukkafestivaalin aikaan.

Tai ehkä tulen kaupunkiin seuraavalla kertaa alkusyksystä, kun puutarhan vihannestarhan ja hedelmäpuiden satoa on myynnissä.

Silloin Keukenhofissa vasta istutetaan seuraavan kevään sipuleita, mutta Aalsmeer kukkii edelleen.

Puutarhurin parhaat ostospaikat 

1. Het Oosten

Hollannin suurin puutarhaliike on pökerryttävän iso, 40 000 m2. Siellä kannattaa käydä, vaikkei ostaisi mitään. Matkalaukkuun sopivia ruukkukukkia on paljon. Aalsmeerderweg 393. 

2. Morning Glory

Eksotiikkaa! Osta appelsiinitimjami, ananasmansikka tai talvenkestävä banaani. Noordpolderweg 6. 

3. Belle Epoque

Kauppa on nähtävyys, joka tarjoaa paljon romanttista silmänruokaa. Ruusulajeja on yli 700, monia niistä voi ostaa mukaan ruukkuversioina ja leikkokukkina. Oosteinderweg 489. 

 

Kirjoittaja Maija Haavisto on Amsterdamissa asuva parvekepuutarhuri, joka kiertää ahkerasti Hollannin puutarhoja.

Artikkeli on julkaistu  ET Matkaopas -lehden numerossa 2/2017.

Näin pääset perille

 • Helsinki–Amsterdam alkaen 100 e.
 • Schipholin lentokentältä suoraan Keukenhofiin vie bussi 858. Pysäkillä on usein jonoa. Matka kestää puolisen tuntia.
 • Kukkahuutokauppaan ja Aalsmeerin keskustaan kulkee Amsterdamin keskustasta bussi 172. Matka-aika on noin tunti.
 • Kukkaparaati Bloemencorson reitille Sassenheimiin, Hillegomiin ja Haarlemiin pääsee Amsterdamista junalla.
 • Junissa ja busseissa kaikkialla Hollannissa toimii sama matkakortti, chipkaart. Korttiin saa ladattua rahaa suomalaisella luottokortilla suurimmilla rautatieasemilla.

Paras aika matkustaa

 • Tänä vuonna Keukenhof on auki joka päivä 23.3.-21.5. Säistä riippuen upein kukkaloisto on yleensä huhtikuun puolivälissä. Lippu kannattaa ostaa etukäteen netistä, 16 e. Bloemencorso järjestetään 22.4. ja kannattaa yhdistää matkaan, jos mahdollista. 
 • Aalsmeerin festivaalit 17.–18.6. Kukkia, taidetta, musiikkia ja herkuttelua. 

Hyvä tietää

 • Keväisessä Hollannissa lievästikin siitepölyallerginen oireilee herkästi ja aiemmin kuin Suomessa. Koivuja maassa on vähän.
 • Apteekkeja on paljon, mutta harva niistä on auki iltaisin ja viikonloppuisin.

Bulgarian maaseudulla moni asia on toisin kuin muualla: tavat, hinnat ja ihmisten ylenpalttinen ystävällisyys.

Vanha nainen koskettaa sormiani. Hiuksia peittää huivi, silmät ovat kirkkaat, työn kovettamat kädet karheat.

Blagodarya, hän hokee. Kiitos.

Olen juuri ostanut häneltä päärynöitä kahdella levalla, eurolla.

Hymyilen ja nyökkään. Vanhus ei puhu englantia, mutta onneksi ystävällisillä eleillä pääsee pitkälle.

Seison kuoppaisella raitilla Karabunarin kylässä. Ajoimme tänne vuokra-autolla Burgasista, noin 300 kilometriä.

Mieheni Pasi ajaa, 11-vuotias Sampo ja 7-vuotias Pihla istuvat takapenkillä ja kurkistelevat uteliaina maailmaa, joka on kovin erilainen kuin mihin he ovat tottuneet.

Huvipuistoa tai eläintarhaa tämä matka ei tarjoa, muuta ihmeteltävää sitäkin enemmän. Vanhoja Ladoja ja hevoskärryjä riittää liikenteessä, lammaslaumoja tienpientareilla.

Karabunarin kylässä mummot myyvät puutarhojensa satoa.
Karabunarin kylässä mummot myyvät puutarhojensa satoa.

Olemme maaseudulla, koska ystävämme Tarja Vettersten puolisoineen asuu lähellä, Menenkyovossa.

Tietä reunustavat punatiilikattoiset, valkoiseksi kalkitut kivitalot, taivaanrannassa kulkevat sinisenä jonona etäiset Balkanvuoret. Tienvarsilla seisoo myyntipöytiä, joilla on kaalinpäitä, sipulinippuja, kurpitsoita, rypäleitä, tomaatteja, paprikoita, omatekoisia säilykkeitä, hunajaa.

Ja viiniä, tietenkin. Kaksi litraa maksaa nelisen euroa. Joka talon pihalla on oma pergola, joka kannattelee korkealla suikertavia viiniköynnöksiä. Rypäleet kerätään pitkän kuuman kesän lopulla, ja niistä tehdään mehumaista kevyttä viiniä. Sitä myydään kahden litran muovipulloissa, joiden kylkiä koristavat yhä rispaantuneet limuetiketit. Myynnissä on myös tuimempaa juomaa, kotipolttoista rakia.

Yhden kojun kohdalle pysähtyy rekka keskelle tietä hätävilkut päällä. Rekan takana tuleva Lada odottaa, kunnes rekkakuski on tehnyt ostoksensa. Ei tarvitse töötätä tai heristää nyrkkiä.

Tiet ovat paremmassa kunnossa kuin uskalsimme odottaa. Tarkkana pitää olla, asfaltissa on yllättäviä juosteita ja murtumia, joita ei liiemmin paikkailla. Tienvarren liikennemerkit varoittavat kärryliikenteestä.

Paikalliset ajavat lujaa ja ohittelevat reippaasti, mutteivät päättömästi. Liikenne on oikeanpuoleista, liikennesäännöt samat kuin meillä.

Lachkovin talon pihassa on pergola, kuten Bulgariassa on tyypillistä.
Lachkovin talon pihassa on pergola, kuten Bulgariassa on tyypillistä.

Saamme kutsun ystävämme tutun huoltomiehen Kostadin Angelov Lachkovin, 43, kotiin. Sukutalossa asuvat Kostan ja hänen vaimonsa Atanaskan ohella Kostan pikkuveli perheineen sekä miesten iäkäs äiti.

Sisäpihalla on possujen karsina, kyyhkyslakka, kanatarha, pergola viiniköynnöksineen ja paljon polttopuuta siisteissä pinoissa. Talon miehet juoksuttavat pihalle pöydän, nostelevat tuoleja sen ympärille.

Atanaska panee pöydälle liinan ja herkkuja. Rasvaista suolaista juustoa, sireneä, kuin fetaa mutta maukkaampaa. Mustia oliiveja. Vastakeitettyjä perunoita omasta maasta, suolakurkkuja, lihaisaa maalaismakkaraa, sipuli-paprikapikkelsiä. Kukin poimii ruuan omalla haarukallaan yhteisiltä lautasilta keskeltä pöytää.

Kosta nostaa pöytään rakipullon, täyttää lasit piripintaan.

Nazdrave, kippis.

Juoma polttaa kitalakea ja nielua, tuo vedet silmiin. Talon väkeä vain naurattaa.

– Bulgaria, viisikymmentä vuotta jäljessä muusta Euroopasta, Kosta pahoittelee englanniksi ja panee tupakan palamaan.

Menenkyovon kylän iloiset pojat ovat päässeet Kosta Lachkovin kainaloon.
Menenkyovon kylän iloiset pojat ovat päässeet Kosta Lachkovin kainaloon.

Vierailijalle näiden seutujen viehätys piilee juuri siinä. Bulgarian maaseudulla pääsee matkalle menneisyyteen. Vaaleatukkaista matkailijaa vilkuillaan uteliaasti, niin harvinainen näky turisti täällä yhä on. Moni tahtoo puristaa kättäni. Lapset keräävät hymyjä ja tukan pörrötyksiä.

Bulgaria kuului yli 40 vuotta itäblokkiin. Kommunismi romahti 1989, jolloin isäntämme Kosta oli vasta poikanen.

Tilalle tulivat monipuoluejärjestelmä ja markkinatalous. Euroopan unioniin Bulgaria liittyi 2007.

Kosta on ehtinyt nähdä myös maailmaa.

– Nuorena olin rakennustöissä Englannissa ja Saksassa. Se oli raskasta ja ankeaa. Ihmiset kulkivat kuin laput silmillä toistensa ohi, Kosta sanoo ja kupertaa suuret kätensä näkökentän rajaksi.

Kosta palasi kotikylään. Siellä vanhat valkotukkaiset miehet istuvat rakilaseineen varjossa ainokaisen kuppilan edessä, viinirypäleet kypsyvät auringossa, koirat kiertelevät irrallaan kuhmuisia katuja. Köyhyyttä on paljon. Monet kylät autioituvat, kun osaavimmat nuoret karkaavat leivän perässä töihin muualle.

Kun kuski teki ostokset, rekka odotti keskellä tietä.
Kun kuski teki ostokset, rekka odotti keskellä tietä.

Toisaalta monin paikoin on yhä jäljellä yhteisö, jossa jokaisesta pidetään huoli. Menenkyovon miehet käyvät pilkkomassa puut ja kantamassa vedet myös yksin jääneiden vanhusten taloissa.

– Työtä. Paljon työtä, Kosta sanoo.

Kommunismi tai EU, maaseudun asukkaille se on aina melkein samantekevää. Hinnat ovat nousseet, siitä moni ei pidä, Kosta selittää, levittää käsiään.

– Jos tekee enemmän työtä, voi ansaita enemmän rahaa. Se on hyvä. Kommunismissa palkka oli sama, teki töitä tai ei.

Hinnat ovat suomalaiseen hintatasoon tottuneelle erittäin edullisia. Bulgaria on Euroopan halvimpia maita, ja sen huomaa etenkin Mustanmeren turistikohteiden – Varnan, Sunny Beachin ja Burgasin – sekä pääkaupunki Sofian ulkopuolella. Nelihenkinen perhe syö kelpo aterian ravintolassa viineineen ja jälkiruokineen noin 40-60 levalla eli 20-30 eurolla.

Mutkaiset vuoristotiet vievät Velingradiin. Näemme mäntymetsiä, koivikkoja, lisää sinisiä vuoria, punatiilikattoisten talojen rykelmiä. Satunnainen risti siellä täällä tienvarressa muistuttaa, että ajaessa ei saa liiaksi keskittyä maisemiin.

Pihla uskalsi maistaa vettä, jota sai Velingradin kylpyläkaupungin vesipisteestä.
Pihla uskalsi maistaa vettä, jota sai Velingradin kylpyläkaupungin vesipisteestä.

Spa Hotel Dvoretsa huokuu menneen maailman loistoa. Laajojen aulojen ja leveiden portaikkojen lattiat on päällystetty kuviollisilla matoilla, kristallikruunut kimaltelevat, samettiverhot reunustavat ikkunoita. Bulgarian kommunistisen puolueen nokkamiehet on helppo kuvitella tänne palaveeraamaan sikareineen ja snapsilaseineen.

Hoitolassa saa 50 minuutin vartalohieronnan 30 eurolla, kasvohoidon samalla hinnalla. Ymmärrän hoitajan puheesta vain yhden sanan. Da. Se riittää.

Hotellin wi-fi-verkko toimii hyvin, ravintolan lista on kansainvälistä tasoa. Pihvi vai rapuja? Tarjoilija ymmärtää englantia paremmin kuin useimmat paikalliset.

Suureen ravintolasaliin astuu laulajatar minihameessaan. Haikeat ikivihreät kaikuvat. Muita asiakkaita ei ole. Kuumien lähteiden päälle rakennetun hotellin allasalue on laaja. Altaista kohoaa huurupilviä syksynviileään ilmaan.

Kellun selälläni 37-asteisessa vedessä, kuuntelen lasteni naurua, hengitän syvään vuoriston mäntyjen raikastamaa ilmaa.

Tähtien katselemiseen uima-altaasta ei kyllästy koskaan.

Balkanvuoret hehkuvat aamu-auringossa.
Balkanvuoret hehkuvat aamu-auringossa.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaoppaan numerossa 2/2016.

 

Hyvä tietää

Näin pääset perille:

Edestakainen lento Helsinki-Burgas noin 250 e. Lentoaika noin 3 tuntia. Norwegianin lennot alkavat 30.4. Kesällä Mustanmeren rannikolle järjestetään Suomesta valmismatkoja.

Paras aika matkustaa:

Kesä-syyskuu. Bulgariassa kesä on pitkä ja kuuma, talvi luminen.

Turvallisuusvinkkejä:

 • Ota kattava matkavakuutus.
 • Hanki perus- ja hepatiittirokotukset. thl.fi
 • Varo taskuvarkaita.
 • Sairaalassa ei välttämättä puhuta englantia.
 • Jos tulet omalla autolla, papereiden pitää olla kunnossa.
 • Kaupunkien ajokulttuuri voi tuntua kaoottiselta. Aja mieluiten valoisaan aikaan, noudata liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia.
 • Pääväylät ovat tyydyttävässä kunnossa, muut tiet huonokuntoisia. Viitoitus ja valaistus on puutteellista.
 • Poliisi voi pysäyttää ja vaatia rahaa ajoluvasta. Pidä tällöin pää kylmänä. Kerro, ettei ole käteistä ja että tulet selvittämään asiaa poliisiasemalle. Yleensä matkaa saa jatkaa ongelmitta.
 • Maantiemaksu, vignette, tulee olla maksettu ja tarra kiinnitetty tuulilasiin. Maksukuitti on hyvä säilyttää tarkastusten varalta. Vignette-merkkejä myydään raja-asemilla, postissa ja poliisiasemilla. Henkilöauton maantiemaksu viikoksi on viitisen euroa. Vuokra-autossa asia on hoidettu.
 • Nastarenkaat on kielletty. formin.fi > Matkustaminen ja maat > Matkustustiedotteet

Hintoja ja raha-asiaa:

 • Bulgarian valuutta on leva. Kaksi levaa on noin 1 e.
 • Baarissa kahvi 0,50 e, virvoitusjuoma- tai olutpullo 1 e.
 • Ravintolassa illallinen neljälle 20-30 e, viinipullo alkaen 4 e.
 • Bensalitra 1 e.
 • Tavallisilla luottokorteilla voi nostaa käteistä pankkiautomaateista lähes kaikkialla
 • Vaihda rahaa vain pankeissa tai hotellin rahanvaihtopisteessä.

Vuokra-autolla:

 • Naapurimaat ovat lähellä, joten käynti niissä houkuttelee. Asiasta pitää kuitenkin ilmoittaa vuokraamoon etukäteen. Siitä peritään lisämaksu.
 • Sofiasta Mustanmeren rannikolle kulkevalla hyvällä moottoritiellä voi olla yllättäviä ruuhkia.
 • Ota kattava vakuutus. Ilmoita vaurioista heti poliisille. Vakuutus kattaa vaurion vain, jos tapauksesta löytyy poliisiraportti.
 • Auto viikoksi 180 e. Lähde: Avis.

Keräsimme vinkkejä kesäkahviloista. Puuttuuko suosikkisi tai avataanko jossain pian uusi? Kommentoi ja jatka listaa!

Lukijoiden suosikit

Joensuu

Houkutus 
"Paras kahvila on Joensuun houkutus, sieltä saa maukkaita leivonnaisia ja esimerkiksi hyvää makusoodaa."
– Heljä, Joensuu; Maija, Punkaharju; Tomi, Kolari ja Sirpa, Lehmo

Hämeenlinna

Café Kukko 
"Tämä on herkkusuiden kahvila. Täydet 10 pistettä."
– Jorma, Hämeenlinna

Laurell
"Notkuva leipomuspöytä. Lohipiirakka ja omenaleivos hyviä. Muutkin tietysti hyviä. Haudutettua teetä. Kahvia. Ilmeisen hyviä kun käy paljon asiakkaita."
– Olavi, Turenki

Kalajoki

Kahvila Siiri
"Kesäkahvila Siiri Kalajoella; ikimuistoinen kahvihetki herkkuineen ihastuttavassa ympäristössä. Entiseen viljamakasiiniin perustettu kahvila sijaitsee idyllisessä Havulan pihapiirissä museoineen. Ihastuttava kesäkohde ja suussa sulavat leivonnaiset."
– Nina, Ylilesti

Keuruu

Kahvila Satumaa
"Keuruulla on Suomen paras kahvila nimeltä Satumaa. Siellä on kaikki leivonnaiset uunituoretta ja kahvi parasta. Ei voi nimetä yksittäistä leivonnaista, koska ne kaikki on parhaita. Siellä viihtyy ja ei meinaa lähteä pois!"
– Risto, Keuruu

Klaukkala

Café Hugo 
"Paras kahvila on mielestäni Klaukkalassa sijaitseva Café Hugo. Siellä on tarjolla mitä herkullisimpia leivonnaisia, joista on mahdotonta nimetä yhtä parasta. Kahvilassa on töissä mukavia ihmisiä ja tarjottavat tuotteet ovat aina tuoreita ja hyvän hinta-laatusuhteen omaavia."
– Susanne, Nurmijärvi

Kotka

Kotkan Leipä 
"Kotkan Leipä Ky:n Turkian leipomon kahvilassa saa maailman parhaat possokahvit. Perinteisen suodatinkahvin kera kannattaa ehdottomasti syödä kotkalainen posso (munkkipossu), joka on aivan superherkullinen."
– Tanja, Helsinki

Kuopio

Kahvila Kaneli
"Kahvila Kaneli Kuopion keskustassa on aivan ihana! Syötävät ovat perushyviä, mutta tunnelma mainio."
– Laura, Kuopio

Muurame

Mummin pullapuoti 
"Muuramessa on avattu uusi Mummin Pullapuoti ja että on maukkaita pullia ja leivonnaisia ja hyvää kahvia. Oikein hyvää palvelua ja sinne on mukava mennä poikkeamaan kahville."

Mäntsälä

Ulla ja Aleksanteri
"Mäntsälän keskustassa on kahvila Ulla ja Aleksanteri; pieni ja viihtyisä vanhanaikainen kahvitupa, josta saa tuoretta kahvia ja kaikennäköisiä herkkuja ystävällisen palvelun kera."
– Sari, Mäntsälä ja Riitta, Levanto

Naantali

Naantalin Aurinkoinen
"Hyvä kahvi ja mahtava valikoima tuoreita leivonnaisia!"
– Elina, Paimio ja Liisa, Uusikapunki

Oulu

Café Bisketti 
"Oulun Rotuaarilla sijaitseva Cafe Bisketti on aivan mahtava kahvila! Isoja suussa sulavia pullia ja leivonnaisia ovat vitriinit pullollaan. Nam!"
– Eija, Revonlahti

Pori

Café Solo 
"Tuorepaahdetun kahvin tuoksu ja maku."
– Nina, Pori

Pukaro

Pukaron Paroni
"Hyvä kahvittelu paikka. Pukaron Paroni 6-tien varrella Lapinjärvellä. Erittäin hyvää kahvia ja leivonnaisia. Hyvä ja ystävällinen palvelu."
– Sari, Kausala

Riihimäki

Riihimäen Kahvipiste 
"Paras kahvila on tietysti Kahvipiste Riihimäellä. Tunnelma säilynyt tismalleen samanlaisena ainakin 20 vuotta. Todella rauhallinen, ihan kuin menisi aikakoneella ajassa taaksepäin. Äijät turisevat ja mummot ryystävät aamusta iltapäivään, tosin nuorempia faneja paikalla on melko varmasti sillä kahvila toki viehättää ketä tahansa ja kuuluu kaupungin peruskalustoon. Heti kun pääsen Riksuun taas niin pitää käydä."
– Vuokko, Helsinki

Sammatti

Kahvila Putiikki
"Paras ja viihtyisin kahvila löytyy Sammatista! Kahvila Putiikista saa aivan ihania emännän itse leipomia sekä suolaisia ja makeita leipomuksia! Lisäksi siellä on aivan ihania lahja- ja käyttö-esineitä! Kannattaa poiketa!"
– Anna-Maija, Kettula

Turku

Aschanin Sininen juna

"Turussa kauppahallissa on ihana kahvila Sininen juna, jossa on tarjolla Aschanin leipomon herkkuja.  Kahvileipä on hyvää, mutta tässä tapauksessa kaikki maistuisi, kun ne saa nauttia vanhanaikaisessa junanvaunussa! Kahvilan kalustus on nimittäin vanhasta pikajunasta, ja olen sitä ikäluokkaa, että ne odotetut matkat mummolaan tulevat heti mieleen, silloin eväät kaivettiin esiin voipaperikääröistä."
– Sirpa, Turku

Vantaa

Vantaan leipomon kahvila

– Pinja

ET:n toimituksen suosikit - näissä me käymme!

Elimäki

Piika ja Renki. Yli sata vuotta vanha viljamakasiini Mustilan Arboretumin läheisyydessä. Upea tunnelma ja isot korvapuustit. Vinttigalleria. 

Espoo

Cafe Bastvik. Kartanon kahvilassa notkuva kakkupöytä ja upea miljöö hivelevät silmää. Suosittu tilausravintola. Aukiolo on syytä tarkistaa. 

Bembölen kahvitupa. Maalais-idyllinen lounaskahvila, joka on toiminut jo yli 70 vuotta. 

Fiskars

Petris Chocolate Room. Vanhanajan henkeen sisustettu ihastuttava suklaakahvila joen äärellä. Käsintehdyt suklaat ja syntisen hyvät kakut! 

Helsinki

Café Ursula. Stadin suosikkiterassi. Katse etsiytyy merelle tai ympäröiviin ihmisiin. 

Max's Cafe. Korvapuustinen tuoksu leijuu kadulle asti. Kaikki herkut leivotaan paikan päällä. 

Sinisen Huvilan kahvila. Töölön­lahden rannalla. Maalaistunnelmaa, karpalomehua ja korvapuustia kaupungin ytimessä. Paras auringonlaskupaikka! 

Heinola

Cáfe Heila. Vitriini täynnä lähiruokaa. Maista suolapalaksi täytettyä ruisleipää. 

Hämeenkyrö

Frantsilan Kehäkukka. Yrttimaan keskellä idyllisessä koulurakennuksessa sijaitseva kahvila ja kasvisravintola. Ulkorakennuksessa kirpputori sekä käsityölästen puoti. Maista luomuteetä ja marjapiirakkaa. 

Hämeenlinna

Kankaisten kahvila ja marjatila. Kotoinen kahvila ja marjojen itsepoimintaa. Nauti lasillinen herukkamehua ja pala vadelmapiirakkaa. 

Högsåra

Farmors Café. Vanha punamultainen mökki ja pihapiiri luonnonkauniissa Högsåran saaressa. Tarjolla vastustamattomia leivonnaisia ja lounaita. Saaressa vierasvenesatama. Autolautta Högsåran ja Svart­näsin välillä.

Joensuu

Kauppaneuvoksen kahvila Taitokorttelissa. Istahda noja­tuoliin. Nauti rauhallisesta tunnelmasta ja karjalanpiirakoista. 

Joutsa

Karoliinan Kahvimylly. Muhevat saksalaistyyppiset täytekakut ja leivonnaiset suoraan kotiuunista. 

Juva

Rapion Myllyn Myllykahvila. Kohisevan kosken äärellä. Tarjolla oman myllyn jauhoista leivottua raparperipiirakkaa, kaurarieskaa ja kahvikakkua. Pihapiirissä myllypuoti ja kesäteatteri. 

Järvenpää

Kahvila Aulis. Tyylikäs luomu-kahvila Sibeliuksen kotitalon Ainolan pihassa. Kokeile intiaanisokerilla leivottua korvapuustia ja Peltolan luomujäätelöä.

Kangasniemi

Pekka Hiltusen Taidelinnan kotikahvila. Nelikerroksisessa, vanhoista navetan kivijaloista rakennetussa tornitalossa on taidenäyttelytila, koti, antiikkikirppis ja kotikahvila. Viehättävää – kuin olisi kylässä. Tarjolla kahvia ja pari laatua leivonnaisia. 

Kankaanpää

Kahvila-konditoria Postelli. Viihtyisä kahvila Kankaanpään sydämessä. Pöytinä vanhat polku-Singerit! Käsintehtyjä pikkuleipiä ja pikkulämpimiä. 

Kokkola

Vohvelikahvila. Vanhanajan tunnelmaa museokorttelissa. Rapsakat vohvelit eri täyttein. Myynnissä paikallista taidetta grafiikasta keramiikkaan. 

Kouvola

Kahvila Onnenkukko. Korvapuusti ja kahvi posliinikupista omenapuiden alla. 

Kahvila-Pullapuoti Naapantuura. Istahda kävelykadun kesäterassille tai poikkea ostoksille sisätiloihin. On mistä valita! 

Kuopio

Kahvila Kaneli. Kotoisa kuin olohuone. Hörpi erikoiskahveja tai maista pala kirsikka-suklaapiirakkaa. 

Kuusankoski

Kymen Paviljonki. Viihtyisä taukopaikka kuutostien varrella Kymijoen äärellä. Makoisat letut koko porukalle! 

Lahti

Kahvila Kariranta. Vanha asemarakennus matkustajasatamassa. Upea miljöö ja leivonnaiset.

Lappeenranta

Kahvila Majurska. Ota lasi marskin samppanjaa ja leivonnainen! 

Satama-Sanni. Torilla kahvit ja paikallinen atomi tai vety, eli lihapiirakka kinkulla, munalla tai ilman. 

Lieksa

Lounaskahvila Hurtan Holvi. Vanhassa pankkisalissa maukkaat kotilounaat ja itse tehdyt levonnaiset. Ehdottoman hyvät karjalanpiirakat!

Lohja

Konditoria-Kahvila St. Honoré. Kakkujen aatelia keskeltä Lohjaa! 

Loviisa

Tuhannen tuskan kahvila. Kapua hirsiovesta mukavasti nyrjähtäneelle sisäpihalle. Maailman parhaat hillomunkit!

Maarianhamina

Café Lugn & Ro. Kodikas kahvila kivenheiton päässä Eckerön laivaterminaalista, Engelin piirtämän posti- ja tullitalon tallissa. Maista tai osta mukaan käsintehtyjä suklaapraliineja. (018) 38420

Mikkeli

Kenkävero. Ravintolan ja lumoa­van puutarhan yhteydessä uusi kahvilapaviljonki ja leipomo-tupa. Herkuttele ohrarieskalla ja munavoilla. Mukaan voi ostaa mm. ruisleipää tai juureen tehtyä myslileipää. 

Museokahvila Vanha Kassu. Puinen rakennus puistomaisen kasarmialueen keskellä. Sokeriset munkit eurolla. Kurkista myös kahvilan putkaan. 

Tertin Kartanon Meijerikahvila. Nauti kartanomiljöössä lasillinen kylmäpuristettua omenamehua ja pala juustokakkua. Tutustu myös kauppaan. 

Mäntyharju

Miekankosken KahvilaNauti veden äärellä luomuleipää, karjalanpiirakoita tai talon omaa kakkua. Sepän paja ja mökki-vuokrausta.

Oulu

Cafe Bisketti Rotuaarilla. Ehdoton suosikki. Vitriini pullollaan leivonnaisia! 

Porvoo

Tee- ja kahvihuone Helmi Suomen vanhimmalla kauppakadulla. Suklaakahvia, haudutettua teetä vadelmahillon kanssa. Tunnelmalliset tilat ja aittapiha syreenien keskellä. 

Café Cabriole torin laidalla. Vitriinissä odottaa toistakymmentä oman keittiön kakkua. Elävää musiikkia. 

Rauma

Kontion leipomon Wanhan Rauman Kahvila tarjoilee ”kaffet ja hyvälist”.  Sisäpihalla paistetaan herkullisia vaniljamunkkeja.

Rautalampi

Tiinan tupa. Ehdoton pysähdyspaikka matkalla Jyväskylästä Kuopioon. Maistele kalakukkoa ja kipaise kirpputorilla. 

Raisio

Kahvila-Myymälä Krookilan Wanhat Kupit. Uskomattoman kotoisa kahvila. Juo kuppi kahvia tai osta serviisi vanhoja Arabian kuppeja.

Savonlinna

Cafe Torppa. Maistuisiko suolainen tai makea lörtsy kauppatorin laidalla? 

Tammisaari

Café Gamla Stan. Mansikkaleivos tai sitruunapiirakkaa sisäpihan suojissa keskellä kaupunkia. Koleassa säässä avotakka lämmittää. 

Tampere

Amurin helmi. Museokorttelissa toimiva 1920-lukuun sisustettu kahvila. Rievää, pannukakkua ja mansikkahilloa. 

Pyynikin Näkötornin kahvila. Parhaat munkit ja upein maisema! 

Vohvelikahvila. Kahvila Tampereen pienimmässä kivitalossa. Suolaiset ja maket vohvelit.

Tuusula

Lotta-kahvila. Rantatien kulttuurimiljöössä Lotta-museon yhteydessä. Istahda huvilan seinustalle ja nauti kinuskilla viimeisteltyä Marskinkakkua. 

Koiramäen Pajutallin kahvila. Pajunäyttelyn, -kaupan ja -kurssitilan yhteydessä. Tuoksuvaa, tuoretta pullaa. 

Turku

Kahvila Ruissalo. Punainen tunnelmallinen saaristokahvila. Mahtavat rinkelimunkit! 

Terassi-Kahvila Paawo. Turkulaisten kesäpiste Aurajoen varrella. Kesä alkaa, kun kahvila avataan. 

Uusikaupunki

Pakkahuoneen kahvila ja terassi. Vieras­sataman äärellä paistuvat makoisat munkkirinkilät. 

Vaasa

Café de Paris. Tunnelma kuin ranskalaisessa pikkukahvilassa! 

Vääksy

Kaisan tupaleipomo. Tuoksuja! Seuraa sisällä taikinan kohoamista tai kuulostele terassilla iloista puheensorinaa. 

Äänekoski

Wilhelmiinan konditoria. Herkkuja kaupungin ytimessä. 

Vierailija

Lukijat suosittelevat: Suomen parhaat kesäkahvilat

Upealla paikalla Ikaalisissa löytyy Myllyn leivän kahvila.Paikka auki ympäri vuoden,mutta näin kesällä viehättää erityisesti upeat järvimaisemat jotka avautuvat kauniilta terassilta.Leipomon uunituoreet tuottet ovat myös vertaansa vailla.Arkisin tarjolla myös edullinen keittolounas klo.10.00-15.00.Sieltä saa myös oikeaa ,kielen vievää ruisleipää.Se on siinä Sammin sillan kupeessa 3-tien varrella.
Lue kommentti
Vierailija

Lukijat suosittelevat: Suomen parhaat kesäkahvilat

Minua ärsyttää kesäkahviloissa ainakin Varkaudessa, kun sulatellaan ja paistellaan tukun pakkasesta huulipunanvärisiä munkkeja ja kakun palasia.Eipä oo kovinkaan mukava turistin tulla kahville, kun samoja punamukkeja ym vastaavia saa jo kotikapungeissaan ja ympäri suomen huoltoasemilla. Pitäis laittaa nuttura tiukammelle ja ajatella, käykö asiakas kaksi kertaa, elikkä ensimmäisen ja viimeisen.
Lue kommentti

Hämeessä sattuu ja tapahtuu tänä kesänä. Listasimme viisi menovinkkiä ja kolme ajatonta matkakohdetta kotimaan reissaajille.

1. Musiikkia

Janakkalan Barokki 30.6.–2.7. Vanhan musiikin juhlaa Helsingin Barokkiorkesterin johdolla. Pyhän Laurin kirkossa on maailmanluokan urut. Konsertteja järjestetään myös tsaarinaikaisella Turengin Asemalla, joka toimii nykyisin gourmet-ravintolana. janakkalanbarokki.fi

2. Taidetta 

Naivistit Iittalassa 20.5.–20.8. Naivistisen taiteen suurkatselmus Iittalan vanhalla Puukoululla, Hollaajantie. naivistitiittalassa.fi

3. Leikkimieltä

Hämeen keskiaikamarkkinat Linnapuiston alueella 19.8. Tavaraa ja turnajaisia! keskiaikamarkkinat.fi

4. Elokuvan taikaa

Kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit 21.–27.8. Elävienkuvien teatteri Forssassa on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva maaseutuelokuvateatteri. Sali puupenkkeineen ja seinämaalauksineen on kunnostettu alkuperäiseen vuoden 1906 asuun. Buster Keatonin ohella tämän vuoden teema on Suomi ja suomalaiset maailmalla. elavienkuvienteatteri.fi

5. Kotiseutuhenkeä

Niskavuoriviikko Hauholla 25.6.–3.7. Teemaviikko käynnistyy juhannusjuhlilla Skytten aukiolla. Ilorannan seminaarissa muistellaan Niskavuoren naiset -elokuvan kuvauksia 80 vuotta sitten. Akustin ajot kisataan pappamopoilla. hauho-seura.fi

+ 3 ikuista suosikkia

1. Hämeen linna

1200-luvulla rakennettu linna on vaikuttava sisältä ja ulkoa. Näyttely Pyhät ja pakanat 17.12. saakka. kansallismuseo.fi/hameen-linna

2. Visavuori

Kuvanveistäjä Emil Wickströmin taiteilijakoti Sääksmäellä. Pihapiirissä tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen paviljonki. visavuori.com

3. Risteily vanajavedellä

Nouse Hopealinjan laivaan tai lainaa Virvelinrannasta paatti, jolla voi soudella keskiaikaisen linnan kupeeseen. hopealinjat.fi

 

ET-lehden jutuista löydät vinkkejä pääkaupungin parhaista ruokapaikoista, yösijoista ja nähtävyyksistä. 

Tapahtumia

Helsinki on kesällä täynnä tekemistä. Keräsimme yhteen listan kiinnostavimmista kesätapahtumista. Lue lisää täältä:

Ruokaa, musiikkia ja taidetta: Helsingin kiinnostavimmat kesätapahtumat 2017

Nähtävyyksiä

Tietokirjailija Pauli Jokinen on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana. ET kysyi Jokiselta, mitä Helsingissä kannattaa tehdä – niiden tavallisten turistikohteiden lisäksi, siis. Lue lisää täältä:

Mitä tehdä Helsingissä – Pauli Jokisen 10 vinkkiä

Ravintoloita

Pääkaupungista löytyy ravintoloita joka makuun. Valitsimme kaupungin kiinnostavimmat etniset ravintolat, jotka takuulla kannattaa testata. Lue lisää täältä:

Ollaanko Havaijilla vai Koreassa? Tässä Helsingin parhaat etniset ravintolat

Kahviloita

Ulkokahvilassa istuskelu on mitä ihanin tapa kokea Helsingin vilinä kesäisin. ET:n toimituksen suosikkikahvilat ovat kaikki testattuja ja hyviksi havaittuja. Valitsetko pullahetken merinäkymällä, kissojen keskellä vai ihanan kasvitieteellisen puutarhan sisäpihalla? Lue lisää täältä:

Kesäisen Helsingin 20 kivointa kahvilaa

Hotelleja

Retki pääkaupunkiseudulle merkitsee mukavan yösijan löytämistä. ET:n toimitus testasi Helsingin mielenkiintoisimmat hotellit. Lue lisää täältä:

Testasimme Helsingin kiinnostavimmat hotellit

+ Testaa taitosi!

Hesassa saattaa törmätä stadin slangin kummallisiin termeihin. Tee hauska testi, niin näet, miten sinulta sujuu slangi. Tee testi täällä:

Oletko aito stadin kundi tai friidu? Testaa, miten hyvin osaat stadin slangia!