Pintaa syvemmältä -kaupunkiopas: Yli 70 vinkkiä
Plac Nowyn pizzaleivät, zapiekankat, ovat herkullista pikaruokaa.

Aistikas, tunteikas ja riemastuttavan nuorekas. Siinä ovat syyt Krakovan viehätysvoimaan. Krakova sopii romantikolle ja historiaa kaipaavalle. Kokosimme yli 70 tärppiä tähän ihastuttavaan kaupunkiin.

"Viihdyn hyvin charmikkuutta huokuvassa vanhassakaupungissa. Lähes autottomilla kaduilla on mukava kuljeskella, ja tutkimista riittää. Välillä istahdan viihtyisään kahvilaan tunnelmoimaan tai sukellan holvikattoiseen kellariin herkuttelemaan.

Toista maata edustaa naapuriston rento Kazimierz, jossa on boheemia menoa. Kulttuurielämä on rikasta. Mielenkiintoisia tapahtumia järjestetään, ja gallerioita ja museoita avataan jatkuvasti. Kaupunkiin tekee mieli aina uudestaan."

Maaret Thomé-Stavenhagen, tuottaja, käynyt Krakovassa 20 kertaa

Eka kerta – tutki nämä

 1. Rynek Główny 
  Vanhankaupungin tori. Aloita torikierros kello 11.50 Mariankirkosta seuraamalla sen kolmikerroksisen alttarikaapin avaamista. Goottilaisen Mariankirkon lisäksi toria ympäröi 47 palatsi-ja porvaristaloa. Torin keskellä sijaitseva verkahalli on renessanssiaikainen. Kaupunki on rakennettu 1300-luvulla.
  Elämää kuhisevan Rynekin krakovalaiset ovat omineet olohuoneekseen. Vanhakaupunki hiljenee vain muutamaksi aamuhämärän tunniksi.

 2. Wawel 
  Kuninkaanlinna. Kiehtovin historiallisista nähtävyyksistä sijaitsee vanhankaupungin eteläpäässä. Se on liittynyt Puolan menestyksiin ja vastoinkäymisiin yli tuhannen vuoden ajan. Kultakauttaan se eli 1500-luvulla. Wawel oli myös Katariina Jagellonican kotilinna, josta hänet naitettiin Suomeen Juhana-herttuan puolisoksi. Mukanaan hän toi Turun linnaan ennen näkemättömiä tavaroita, kuten haarukan ja käsipyyhkeen.
  Linnan pohjakerroksesta alkavat opastetut kierrokset toisen kerroksen kuninkaallisiin huoneistoihin.
  www.wawel.krakow.pl

 3. Czartoryskin taidemuseo 
  Vetonaula on satojen miljoonien arvoinen muotokuvamaalaus,  Leonardo da Vincin Nainen ja kärppä. 20 vuotta ennen Mona Lisaa maalatussa työssä Cecilia Galleran, Milanon herttuan rakastajatar, on vasta 15-vuotias.
  Museon korjaustöiden vuoksi teos on tämän vuoden loppuun asti nähtävillä Wawelin kuninkaanlinnassa.

 4. Kazimierz 
  Vanhankaupungin kupeessa sijaitseva lähes 700 vuotta vanha juutalainen kaupunginosa oli itsenäinen, kukoistava kaupunkinsa 1800-luvulle asti.
  Vuonna 1941 natsit tyhjensivät sen ja pakkosiirsivät asukkaat Veiksel-joen toiselle rannalle, muurien ympäröimään ghettoon. Kazimierz autioitui ja rappeutui.
  Nykyisin Kazimierz elää uutta, vahvaa nousua vanhaa kulttuuriperintöä puolustaen. Taloja on restauroitu, synagogat on korjattu, kauppoja ja juutalaista perintöä ylläpitäviä ravintoloita on avattu. Alue on vireä yöelämän keskus, jossa on kiva viettää iltaa.

5 syytä lähteä

 • 1. Hurmaava ilmapiiri
 • 2. Edullinen hintataso
 • 3. Eloisa iltaelämä
 • 4. Pitkä historia, koskettavia vierailukohteita
 • 5. Monisärmäinen kulttuuritarjonta

Tärkeitä lukuva

160

 • Kirkkoja on kaupungissa kaikkiaan 160, eivätkä ne ole koskaan tyhjiä. Kuuluisin on Mariankirkko, jonka alttarikaapin tilaustyöhön Krakovan kaupunki sijoitti aikoinaan vuosibudjettinsa suuruisen summan.

400 000

 • Enemmistö krakovalaisista on naisia, noin 400 000. Tyttömäinen kädenjälki näkyy kaupungissa muodissa, kahviloiden, baarien ja ravintoloiden sisutuksissa sekä gallerioiden seinillä.

200 000

 • Krakovan yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelee 200 000 nuorta. Jagiellońskan varrella on Keski-Euroopan toiseksi vanhin yliopisto, Collegium Maius.

200

 • Krakovan persoonallisen hengen aistii kellaribaarissa. Vanhankaupungin torin alla niitä on parisataa.

1200

 • Oscar Schindlerin työhuoneen lasivitriinissä on 1200 kattilaa. Yksi jokaiselle hänen avullaan pelastuneelle juutalaiselle. Nykyisin Deutsche Emailwarenfabrik on museo.

Krakovanrinkeliä on leivottu ja syöty jo yli 600 vuotta.
Krakovanrinkeliä on leivottu ja syöty jo yli 600 vuotta.

Maista makkaraa – parhaat ruokailuvinkit

Krakovassa on tehty makkaroita iät ajat, vanhimmat reseptit ovat 1100-luvulta. Ruokaperinne on rikasta ja kiinnostavaa. Puolalaisuus maistuu raaka-aineissa: punajuuressa, sienissä, hapankaalissa ja riistalihassa. Edullisia katuruokia on tarjolla paljon.
Pakko maistaa -välipaloja ovat pierogit, pastataskut, zapiekankat, pizzaleivät, ja kiełbaskat, makkarat.

Ravintolat

Ancora 

 • Fine dining- ravintolan keittiömestari on maan arvostetuimpia. Kunniahimoinen, kreatiivinen fuusiokeittiö. Suosittelen paikkaa valikoiville herkkusuille ja nautiskelijoille. Alkuruoat alkaen 7 €, pääruoat 12 € ja jälkiruoat 5 €. Ul.
  Dominikańska 3.
  www.ancora-restaurant.com

Studio Qulinarne 

 • Kaupungin uusien ravintoloiden kärkeä. Sisustussuunnittelijan omistamassa vanhassa teollisuushallissa ruokitaan kaikki aistit. Viimeistään silmiä hivelevän kaunis jälkiruoka, suklainen ja vadelmainen soufflé vie kielen mennessään.
  Ul. Gazowa 4.
  www.studioqulinarne.com

Cyrano de Bergerac 

 • Yksi tunnelmallisimmista pöytä kahdelle -ravintoloista, jossa koskaan olen käynyt. Ruokailutilat ovat pienet ja rauhalliset, kauniita yksityiskohtia on paljon. Ranskalais-puolalainen keittiö.
  Ul. Sławkowska 26.
  www.cyranodebergerac.com.pl

Farina 

 • Krakovan paras meren antimiin painottava ravintola. Listalla myös liha-aterioita.
  Sw. Marka 16.
  www.farina.com.pl

Miód Malina 

 • Syötävän näköinen paikka tarjoaa perinnekeittiön herkkuja. Oppia on haettu isoäitien keittiöistä sisustukseenkin. Kannattaa kokeilla kaalikääryleitä.
  Ul. Grodzka 40.
  www.miodmalina.pl

Polakowski 

 • Maitobaarit ovat krakovalaisia erikoisuuksia, niissä saa edullisimman kunnon aterian. Niitä suosivat erityisesti opiskelijat. Sisustus on simppeli, annoksissa ei hienostella, ja ruoka on kuin kotona tehtyä. Keitot noin 1,50 €, ruoka-annos alkaen 3 €.
  Pl. Wszystkich Świętych. 10
  www.polakowski.com.pl

Kiełbaski z Rozna 

 • Sinisen venäläismallisen Nysa-pakettiautonsa edessä Halą Targowąlla kaksi valkotakkista herraa grillaa avotulella krakovan makkaroita kello 20–03. Ei sunnuntaisin. Makkarat valittiin viime vuonna virallisesti maailman maukkaimpien makkarasnägäreiden joukkoon.
  Ul. Grzegórzecka.

Verkahallin kauppa­kujalla toimii kahvila Noworowski.
Verkahallin kauppa­kujalla toimii kahvila Noworowski.

Kahville

Ihanimpia paikkoja Krakovassa ovat kahvilat. Perinteisiä, makeita houkutuksia ovat paavinleivos, kremówka papieska, omenatorttu, szarlotka, juustokakku, sernik, tai onnenmunkki, paczek.

Massolit 

 • Lumoava kirjakauppakahvila, jonne voi helposti unohtua tunneiksi. Vierailun arvoinen paikka, vaikka ei kirjaostoksille aikoisikaan.
  Ul. Felicjanek 4.

Kaupungin parhaat omenastruudelit saa Camelotin kahvilasta.
Kaupungin parhaat omenastruudelit saa Camelotin kahvilasta.

Camelot 

 • Aistikas pikkukahvila vanhankaupungin sydämessä on rennon boheemi. Kahvila on yksi omista suosikeistani kaupungissa.
  Sw. Tomasza 17.

Café Chajim Kohan 

 • Juutalainen kahvila Kazimierzin sydämessä. 1900-luvun alun tyyliin muotoiltu julkisivu ja viehättävän vanhanaikaiset sisätilat. Iltaisin täällä voi kuunnella juutalaista live-musiikkia.
  Ul. Szeroka 1.

Café Sukiennice 

 • Verkahallin klassiset kahvilat Sukiennice ja Noworolski ovat perinteisten wieniläiskahviloiden ystäville. Turistikahvilan maine ei laimenna näiden paikkojen eleganttia ilmapiiriä.
  Rynek Główny 1/3.

Café Nowa Prowincja 

 • Taiteilijat, kirjailijat ja opiskelijat viihtyvät tässä kahvilassa, jossa rento, krakovalainen tyyli näkyy parhaimmillaan. Tunnettu suklaajuomastaan.
  Ul. Bracka 3–5.

Moment Resto tarjoaa drinkkejä, mukavia sohvia ja hyvää musiikkia.
Moment Resto tarjoaa drinkkejä, mukavia sohvia ja hyvää musiikkia.

Iltaan

Baaritiskien bestseller on vodka – shottina, drinkkinä tai cocktailina.

Yöelämä käynnistyy cocktaileilla. Kaupunki pullistelee persoonallisia baareja, ja klubikulttuuri kukoistaa. Paikallisetkin viihtyvät Rynek Głownyn ja Kazimierzin Plac Nowyn baarien hulinassa.

Baarit eivät yleensä sulje ennen aamuviittä. Siirtymällä baarista viereiseen voi näppärästi vaihtaa tunnelmaa ja musiikkityyliä elektrosta rokkiin, reggaeen, poppiin tai jazziin.

Harris Piano Jazz Bar  

 • Krakovan vanhimpiin kuuluvassa jazz-baarissa on hyvä tunnelma ja laadukkaita live-esityksiä.
  Rynek Głowny 28.

The Piano Rouge 

 • Kitsch-olohuoneen sohvilla on mukava seurustella pehmeää live-jazzia kuunnellen.
  Rynek Głowny 46

Alchemia 

 • Suosittu kulttipubi Kazimierzissä vaihtoehtoväen makuun, samoin kuin Singer samalla kadulla numerossa 20.
  Ul. Estery 5, Plac Nowy.

Moment Resto 

 • Mukava, retrohenkinen baari-ravintola tuntuu jonkun olohuoneelta. Hyvä valinta sunnuntain brunssipaikaksi, samalla voi seurata vastapäistä suurta kirpputoritapahtumaa.
  Ul. Jósefa 26, Kazimierz.

Eszeweria 

 • Kazimierz-henkeä tihkuva pikkubaari. Ihastuttava takapihan terassi on Kazimierzin parhaiten säilyneitä salaisuuksia.
  Ul. Jósefa 9, Kazimierz

Baroque 

 • Kaupungin paras cocktailbaari. Vodkaa yli sadalla eri tavalla. Sisustukseltaan moderni ja elitistinen.
  Sw. Jana 16.

Diva Music Gallery 

 • Tyylikäs, esteettinen lounge-henkinen baariklubi. Kahdessa kerroksessa tanssia, 1980- ja 1990-luvun musiikkia.
  Sw. Tomasza 20.

Burlesque 

 • Perjantai- ja lauantai-iltaisin burleskia Bonerowski-palatsissa. Paikka on aina täysi, joten ennakkovaraus internetin kautta on suositeltava.
  Sw. Jana 1. www.burlesqueclub.eu

Sienikeitto, grzybowa, tarjoillaan koverretussa leivässä.
Sienikeitto, grzybowa, tarjoillaan koverretussa leivässä.

Löytö

Požegnanie z Afryka 
Täydellisen hyvää kahvia! Vastajauhetun kahvin tuoksua, yksinkertainen siirtomaa-aikainen sisustus ja kattava papuvalikoima ympäri maailma. Kahvittelun jälkeen voi ostaa mukaan suosikkikahvia joko papuina tai jauhettuna. Erikoisuuksiakin on, kuten Jamaikan Blue Mountain noin 20 €/100 gr, Kopi Luwak noin 50 €/100 gr.
Sw. Tomasza 21/Floriańska 15.

Kahvikissa liimautuu Požegnanie z Afrykan saliin.
Kahvikissa liimautuu Požegnanie z Afrykan saliin.

Ainutlaatuista!

Klezmerin uusi nousu. Toiseen maailmasotaan asti klezmer-muusikot kiersivät Euroopassa esiintymässä. Sitten perinnemusiikki lähes tuhoutui Itä-Euroopasta, mutta on taas löytymässä. Krakovalaisten nyky-klezmer-bändien, kuten Nazzarin ja Di Galitzyaner Klezmorimin, soundit pohjautuvat vanhoihin tyyleihin. Lisävaikutteet tulevat jazzista, klassisesta, etnosta ja rockista.

Klezmeriä kannattaa käydä kuuntelemassa juutalaiskortteleiden ravintoloissa, musiikkiklubeilla, synagogissa tai Galicia-museossa. Konserttitiedustelut City information office,
Sw. Jana 2.
www.newculture.pl

3 askelta syvemmälle

1. Maanalainen museo 

Paljon mielenkiintoista kätkeytyy Krakovassa maan alle. Yksi uusimmista kohteista on Rynekin maanalainen museo. Multimedian keinoin avautuu kiinnostava kuva keskiaikaisesta Krakovasta. Samalla havainnollistuu, kuinka nykyinen Krakova on rakennettu vanhan päälle. Kaupungin pintaa nostettiin tulvien vuoksi liki parilla metrillä 1300-luvun lopulla. Lippu 5 €. Tiistaisin on vapaa sisäänpääsy.
Podziema Rynku, Rynek Głowny 1.
www.podziemiarynku.com

Schindlerin työ­huone emali­tehtaalla.
Schindlerin työ­huone emali­tehtaalla.

2. Emalitehdas ja apteekki 

Oscar Schindlerin entisestä emalitehtaasta on tehty koskettava, persoonallinen museo. Pysyvä näyttely kertoo natsimiehityksen aikaisesta Krakovasta.
Fabryka Schindlera, Ul. Lipowa 4.
www.mhk.pl
Podgórzen kaupunginosassa sijaitsee myös vastarintaliikkeen keskuspaikkana toiminut Kotkan apteekki.
Pod Orłem, Plac Bohaterów Ghetta 18.
www.sztetl.org.pl

3. Pyöräretki luostariin

12 kilometriä Krakovasta, Veikselin rantatörmällä, sijaitsee Tyniecin benediktiiniluostari. Ajoreitti sinne on helppo. Se kulkee maaseutumaisemissa joen rantaa mukavasti seuraten. Tyniec on tunnettu ekologisista elintarvikkeistaan. Luostarikaupasta voi ostaa munkkien valmistamia herkkuja sekä tietysti maistuvaa luostariolutta. Pyörävuokra on 10zl (2,50 €) /1t , 40 zl (10€)/ 5t. Panttimaksu on 50 €.
Cool Tour, Ul. Grodzka 2. Avoinna klo 9.30–15. Pyörä 2,50 €/tunti, 10 €/viisi tuntia. Panttimaksu 50 €.
www.cooltourcompany.com
Opactwo Benedyktynów w Tyńcu, Ul. Benedyktyńska 37.
www.tyniec.benedyktyni.pl

Nova Hutaa voi kiertää Trabantilla.
Nova Hutaa voi kiertää Trabantilla.

Syrjähyppy

Neuvostovallan aikana kansantasavallan näyteikkunaksi suunniteltu Nowa Huta sijaitsee lyhyen matkan päässä historiallisesta Krakovasta. Kiinnostavaa siellä on alkuvuosien rakennustyyli, joka on renessanssivaikuttein koristeltua stalinistista klassismia. Nowa Huta rakennettiin jättikokoisen terästehtaan ympärille kommunismin ihanteiden mukaan, mutta mallikaupunkia siitä ei tullut.

Ensimmäiset konfliktit syntyivät asukkaiden alkaessa vaatia kirkkoa. Lähes kaksikymmentä vuotta kesti ennen kuin Karol Wojtyla pääsi vihkimään Nooan arkkia muistuttavan Arka-kirkon.

Ronald Reagan -aukiolta lähtee säteittäin viisi leveää puistokatua, jonka varsilta löytyy kauppoja ja baareja. Alkuperäisen henkensä säilyttäneessä Stylowassa, neuvostoajan eliittiravintolassa, kannattaa nauttia edullinen lounas. Osiedle Centrum c 3.
Nowa Hutaan ajavat raitiovaunut 4 ja 15. Jos haluaa ottaa kaiken irti, suosittelen hauskaa päiväretkeä Grazy guides -oppaan kanssa. Retki toteutetaan Trabant 601:llä.
www.crazyguides.com

Kyllä kiitos

Jo ensi matkalla ihastuin pierogeihin. Pienet, puolalaiset pastataskut täytetään joko jauhelihalla, perunalla, kasviksilla tai tuorejuustolla. Makeisiin versioihin tulee marjoja tai hilloa.

Perinteiset pierogit ovat parhaimmillaan Królestwo Pierožka -ravintolassa. Vaihtoehtoja on 30, ja paikan kokit ovat voittaneet viidesti peräkkäin parhaimman palkinnon Krakovan elokuisilla pierogifestivaaleilla. 5 kpl 1,30 €, 10 kpl 2,20 €.
Królestwo Pierožka, Ul. Šwietego Filipa 25.

Ei kiitos

Rahaa vaihtaessa kannattaa olla tarkka. Välityspalkkiot vaihtelevat, ja viikonloppuisin kurssit voivat olla arkipäivän kursseja heikommat. Ainakin osa matkakassasta kannattaa vaihtaa zloteiksi jo kotimaassa.

Tyyliä edullisesti

Matkalaukkuun kannattaa jättää tilaa muotilöytöjä, kenkiä, koruja, taide-esineitä ja tuliaisherkkuja varten.
Krakovan hintataso tekee shoppailusta viihdettä. Trendejä seuraavat kaupunkilaiset viihtyvät keskustan moderneissa kauppagallerioissa, joista löytyvät kaikki tutut merkit Armanista Zaraan.

Get Energy Style -putiikista haetaan Takeshy Kurosawaa, Absolut Joyta ja Primo Emporioita.
Get Energy Style -putiikista haetaan Takeshy Kurosawaa, Absolut Joyta ja Primo Emporioita.

Vaatteita

Get Energy Style 

 • Uusi konseptiliike Kazimierzissä ihan imaisee kadulta sisään. Liikkeessä kaikki on kaupan, ihanat italialaiset asusteet, sohvat, tuolit ja valaisimet sekä puolalaisen taitelijan maalaamat taulut. Sovitusten välissä voi kaupassa myös nauttia kupillisesta kahvia tai lasillisesta viiniä.
  Ul. Miodowa 33.

Tatuum 

 • Puolalaisista asustemerkeistä maineikkaimpiin kuuluu pääosin naisten muotiin keskittyvä Tatuum. Se valmistaa yksinkertaisia, tyttömäisiä mekkoja, paitoja ja t-paitoja kivoilla yksityiskohdilla täydennettynä. Suosikkini.
  Rynek Głowny 37.

Yksilöllisiä koruja saa gallerioiden shopeista.
Yksilöllisiä koruja saa gallerioiden shopeista.

Reserved 

 • Toinen tunnettu, hyvä puolalaismerkki. Aina jotain mukavaa ja edullista päälle pantavaa. Tyyli Tatuumia arkisempi.
  Ul. Floriańska 43.

Idea Fix  

 • Moderni konseptiliike, vain nuorten puolalaisten suunnittelijoiden tuotteita. Hyvä paikka käydä katsastamassa viimeisimmät muoti- ja designvirtaukset.
  Ul. Bocheńska 7, Kazimierz.

Przymierzalnia 

 • Krakovalaisten suunnittelijoiden pieni puoti, jonka nimi tarkoittaa sovituskoppia. Bohemian chic -tyylisiä mekkoja ja asusteita.
  Ul. Jósefa 20, Kazimierz.

Vintage classics 

 • Uniikki vintageliike Kazimierzissä. Ihastuttavia vaatteita, käsilaukkuja, hattuja, koruja, hanskoja 1930–80-luvuilta.
  Ul. Jósefa 11.

Kirpputorien ykkönen on Plac Nowyn tori Kazimierzissä.
Kirpputorien ykkönen on Plac Nowyn tori Kazimierzissä.

Kauniita ja halpoja kenkiä

Maailmalla menestyneet Gino Rossi, Wojas, Riłko ja Kulig ovat laadukkaita puolalaisia merkkejä. Krzysztof Kulig -liikkeitä on useita esimerkiksi ul. Stradomska 2, muita merkkejä löytyy keskustan suurista ostoskeskuksista.

 • Galeria Kazimierz  Ul. Podgórska 34.
 • Galeria Krakowska  Ul. Pawia 5.

Taidetta

Pieniä gallerioita on kaupungissa paljon, ne ovat myös erinomaisia lahjapuoteja.  

 • Galeria Jagamakota  Ul. Jósefa 11.
 • Galeria Art  Cherubino ul.Bonifraterska 1.

Suklaata

Suklaatehdas on valmistanut laatutuotteitaan jo vuodesta 1898 alkaen. Makeat tuliaiset kannattaa hankkia täältä.

 • Wawel  Rynek Głowny 33

Antiikkia ja ruokaa

 • Kazimierzin sydämessä sijaitsevalle torille pitää suunnata lauantaiaamuisin, jos on kiinnostunut antiikista ja vanhoista tavaroista. Sunnuntaisin torilla myydään asusteita, käytettyjä vaatteita ja laadukkaita design-tuotteita. Paras aika vierailla 8–12. Plac Nowy.
 • Monipuolinen katettu ruokatori Planty-puistobulevardin pohjoispuolella houkuttelee nuuskimaan ja maistamaan. Kleparz, Rynek Kleparski 20.

Hyvää yötä ja huomenta – hotellit

3 kallista

 1. Stary
  Krakovan kauneimpia hotelleja. Keskiajan charmi kohtaa modernin ylellisyyden keskellä eloisaa vanhaakaupunkia. Kattoterassilta avautuu näkymä yli kaupungin. Huoneet tilavia, kylpyhuoneet moderneja. Spa-osastolla sauna, uima-allas, suolahuone ja kuntosali. Hotellissa ravintola, lounge-baari ja skybaari. Huone kahdelle alkaen 220 €.
  Szczepańska 5.
  www.stary.hotel.com.pl
  Stary.
  Stary.
 2. Copernicus
  Vuosisatoja vanha majoituspaikka, jossa myös tunnettu tähtitieteilijä Copernicus asui visiitillään. Vanhassakaupungissa, lähellä kuninkaanlinnaa ja vanhaa yliopistoa.. Hotellissa on 29 ylellistä huonetta. Goottikellarissa uima-allas ja wellness-osasto. Ravintola on yksi kaupungin maineikkaimmista. Huone kahdelle alkaen 220 €.
  Kanonicza 16.
  www.copernicus.hotel.com.pl
 3. Art & Spa Niebieski
  Moderni, tasokas hotelli sijaitsee Veiksel-joen rannalla 1,5 kilometrin päässä vanhankaupungin torilta. Hyvä raitiovaunuyhteys. Eritasoisia, suurehkoja huoneita. Twin-huoneiden erillisvuoteet ovat yllättävän kapeita huoneiden tilavuuteen nähden. Kiva kattoravintola ja -terassi ja monipuolinen Vanilla-spa. Huone kahdelle alkaen 110 €.
  Flisacka 3.
  www.niebieski.com.pl

3 keskihintaista

 1. Galaxy
  Modernia mukavuutta Podgorze-alueella. Vieressä Galeria Kazimierzin ostoskeskus. Kazimierziin kävelee 10 minuutissa ja vanhaankaupunkiin parissakymmenessä. Hotellissa on miellyttävä aulabaari ja ravintola. Spa-osastolta löytyvät sauna, hammam ja wellnesstilat. Kattava hoitomenyy. Huone kahdelle alkaen 100 €.
  Gęsia 22 a.
  www.galaxyhotel.pl
  Galaxy.
  Galaxy.
 2. Rubinstein
  Boutique-hotelli hienosti restauroidussa 1400-luvun talossa Kazimierzin ytimessä. Viereisessä talossa lapsuutensa vietti myöhemmin maailman maineeseen noussut kosmetiikkakuningatar Helena Rubinstein. 22 eleganttia, tyylikalusteilla sisustettua huonetta. Tunnelma intiimi. Michelin-suosituksen saanut ravintola ja viihtyisä kattoterassi. Huone kahdelle alkaen 100 €.
  Szeroka 12.
  www.rubinstein.pl
 3. Unicus
  Moderni boutique-hotelli historiallisessa rakennuksessa keskellä vanhaakaupunkia. Keskustorille 100 metriä, tunnetut ostoskadut ovat vieressä. Ilmastoidut huoneet ovat tyylikkäästi sisutettuja. Sauna, kuntosali ja laadukas ravintola. Huone kahdelle alkaen 105 €.
  Sw. Marka 20.
  www.hotelunicus.pl

3 löytöä

 1. La Gioia
  Huoneisto on hyvä vaihtoehto hotellille. Parhaimmasta päästä ovat La Gioian uudet, loft-tyyppiset huoneistot keskustassa. Design-huoneistot ovat tyylikkäitä, laadukkaita, moderneja ja viihtyisiä. Erikokoisia huoneistoja 2–6:lle. Keskihinta 30–35 €/hlö/yö.
  www.lagioiaapartments.com
  La Gioia.
  La Gioia.
 2. Royal
  Säästöluokan hotelli mukavalla paikalla vanhassakaupungissa, 200 metrin päässä kuninkaanlinnalta. Viiden minuutin kävelymatka Kazimierzistä. Hotelli on neljässä vanhassa jugendrakennuksessa. Huoneet ovat tilavia, klassisesti sisustettuja, modernit kylpyhuoneet. Aamiainen tarjoillaan Pod Wawelemin ravintolassa. Huone kahdelle alkaen 60 €.
  Sw. Gertrudy 26–29.
 3. Wyspianski
  Keskustan puistobulevardin reunalla, rautatieasemalle 500 metriä ja vanhankaupungin torille 200 metriä. Hyvä perushotelli, erilaisia huonetyyppejä. Hotellissa on baari, ravintola, iso ulkoterassi. Sopii myös suuremmille seurueille. Huone kahdelle alkaen 80 €.
  Westerplatte 15.

Krakovan historia

Tärkeät vuosiluvut

 • 1039 Krakovasta Puolan pääkaupunki, Varsovasta 1596
 • 1241 Tataarit polttavat kaupungin
 • 1364 Akatemia perustetaan  
 • 1386–1572 Krakovan kukoistuskausi
 • 1700-luvulla Krakova liitetään Itävaltaan
 • 1918 Puola itsenäistyy, Krakova liitetään takaisin Puolaan  
 • 1939 saksalaiset valloittavat Krakovan
 • 2000 Krakova Euroopan kulttuuripääkaupunki

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.