ET-lehden lukijamatkalla Tonavan-risteilyllä:
Telle Virta (vas.) ja Leena Sarva olivat tulleet risteilylle Hämeenlinnasta.

Telle ja Leena toteuttivat haaveensa kuutamouinnista ja Marjatta sai syntymäpäiväserenadin tenori Jyrki Anttilalta. – Silloin on lähdettävä, kun vielä jaksaa, tuumittiin Tonavan risteilyllä.

Kyllähän meidät pitäisi holhouksen alle laittaa, tämän matkahulluuden kanssa, nilsiäläinen Sinikka Pyykkönen, 68, nauraa, kun häneltä tiedustelee reissaamisesta.

– Lapsenlapsi kyselee meiltä usein, että joko ukki on varannut uuden matkan, ja niin hän kysyi ennen tätäkin matkaa. En kertonut, että Juhani on varannut jo seuraavankin reissun!

Risteily vie Pyykköset Wieniin, Budapestiin, Bratislavaan ja Melkin luostariin. Sinikka istuu miehensä Juhanin, 66, kanssa Rosa Rivan illallispöydässä ja maistelee wiener schnitzeliä. Tonava on ollut pitkään pariskunnan haaveena: tällä matkalla yhdistyvät musiikki ja mielenkiintoiset kohteet.

Rosa Rivan kannella pääsi pikku altaaseen vilvoittelemaan.
Rosa Rivan kannella pääsi pikku altaaseen vilvoittelemaan.

Kauniisti sanottuna sika

Pyykköset lähtivät varhain aamulla Helsinki-Vantaalta kohti Müncheniä, josta bussi on tuonut heidät Passauhun, Tonavan-risteilijä Rosa Rivan tukikohtaan. Siellä on 72 muutakin ET:n lukijaa: pariskuntia, porukoita, yksinkin matkustavia.

Kun oli vähän kierretty Rosa Rivaa ja käyty kannella ihmettelemässä poikkeuksellisen kuumaa ilmaa, 35 astetta, tuli aika vaihtaa parempaa päälle: ilta polkaistiin käyntiin tervetuliaiskonsertilla.

Laivan matalan keularavintolan katto tuntui nousevan hiukan korkeammalle, kun esiintyjät purjehtivat estradille: sopraano Tiina-Maija Koskela turkoosissa ja säestäjä Maija Anttila kirkkaankeltaisessa asussaan sekä tenori Jyrki Anttila tummassa puvussaan ja punamustissa kiiltonahkakengissään. Klassisen musiikin ekspertti, TV- ja radiotuottaja Aarno Cronvall johdatteli matkailijat oopperan ja operetin maailmaan.

Budapest parlamenttitaloineen tarjosi risteilyn komeimmat kaupunkimaisemat.
Budapest parlamenttitaloineen tarjosi risteilyn komeimmat kaupunkimaisemat.

Rigoletto-oopperan Mantuan herttuahan oli naisten suhteen – miten sen kauniisti sanoisi – täysi sika, mutta nyt La donna è mobilen tulee meille tulkitsemaan kunnon lohjalainen perheenisä, Jyrki Anttila! Cronvall naurattaa yleisöä.

Anttilan komea tenori kajahti, ja yleisössä kädet alkoivat lyödä tahtia polveen.

Tiina-Maija Koskela, Maija Anttila ja Jyrki Anttila nostattivat tunnelmaa laivan konsertissa.
Tiina-Maija Koskela, Maija Anttila ja Jyrki Anttila nostattivat tunnelmaa laivan konsertissa.

Kookas, komia Leena

Aamulla ilma on yön jäljiltä kostea ja viileä, mutta ennuste lupaa jälleen yli 30 asteen keliä.

Aamiaisen jälkeen matkaemäntä Leena Hofma toivottelee väkeä tervetulleiksi.

– Kun aikoinaan aloittelin yhteistyötä ET-lehden kanssa, minua ”testattiin” lukijaristeilyllä. Erityisesti kaksi matkustajan antamaa palautetta jäi mieleeni. Toisessa lappusessa kysyttiin: ”Onko hän vapaa?” ja toisessa todettiin: ”Kookas ja komia”, Leena Hofma kertoo.

Toisessa lappusessa kysyttiin: ”Onko hän vapaa?” ja toisessa todettiin: ”Kookas ja komia”.

”Kookas ja komia” on emännöinyt lukijamatkoja 13 vuotta ja sanoo olevansa unelmatyössään.

– ET:läiset ovat avoimia ja kiinnostuneita kaikesta, ei minulla voisi parempia matkakavereita olla.

Sinikka ja Juhani Pyykkönen Bratislavan keskustassa.
Sinikka ja Juhani Pyykkönen Bratislavan keskustassa.

Uinti ilman kuuta

Wienissä päästään tutustumaan Schönbrunniin, Sissin ja Franz Josefin kotilinnaan. Nilsiäläiset Pyykköset vähän harmittelevat, että tällä retkellä ei päästä linnan puutarhaan, vaan sitä on tyydyttävä kurkistamaan ikkunasta. Opas kertoo, kuinka keisarinna Sissi sanoi olevansa tukkansa orja. Todisteena siitä peilipöydällä on viisi hiusharjaa.

– Aika kodikasta täällä on, Sinikka Pyykkönen kommentoi ja tarkastelee kruunukuvioisia valoverhoja ikkunoiden edessä.

Illalla laivan hämärällä kannella hipsuttelee kaksi rouvaa uimapuvuissaan ja pyyhkeisiin kietoutuneina. Leena Sarva, 75, ja Telle Vilkki, 79, toteuttavat unelmansa ja menevät kuutamouinnille kannella olevaan pieneen uima-altaaseen. Kuuta ei vielä näy, mutta se ei haittaa.

– Ihanaa, kuule! ensimmäisenä veteen ennättänyt Leena huudahtaa.

Telle laskeutuu Leenan perässä, ja naiset uivat pientä kierrosta veden väikkyessä altaan valoissa.

Schönbrunnin linna oli Sissin ja Franz Josefin koti.
Schönbrunnin linna oli Sissin ja Franz Josefin koti.

Rätei ja lumpui

Budapestin satamassa osa porukasta kävelee läheiseen kauppahalliin. Siellä on tavaraa kolmessa kerroksessa: persikkaa, paprikaa, chilejä köynnöksittäin ja tietysti makkaraa – pitkää, pätkää, paksua, ohutta! Yläkerrassa vielä matkamuistoja, pitsejä, kankaita ja kansanpukuja.

Laivalle palattua on drinkin aika.

– Oli siellä rätei ja lumpui, jalasjärveläinen Mauno Ura, 81, kertaa hallivisiittiä ja saa ystävänsä hörähtelemään. Maunon kanssa samassa pöydässä istuvat oululaiset Riitta Visuri, 65, Kankaan pariskunta, Inkeri, 65, ja Esko, 64, sekä jalasjärveläiset Paula Nikkinen, 66, ja Olavi Pihlaja, 65.

Käy ilmi, että jokaiselle hankittiin kauppahallista tuliaisiksi oma Tokaiji-pullo.

– Siinä ei mene raha hukkaan, terveysjuomaa tarvitaan, Paula sanoo.

Seurue pulputtaa naurua yhtä paljon kuin puhetta. Riitta sanoo, että he ovat tismalleen samalla aaltopituudella huumorin suhteen.

Laiva lähtee Budapestistä hämärän laskeutuessa. Samalla kun päivänsäteet hiipuvat, syttyvät valot kaupungin rannoilla, Budassa ja Pestissä. Kannella matkustajat ihailevat keltaisina hohtavia valoja, jotka heijastuvat sinisestä vedestä.

"Kuin kultainen kaulakoru, joku kuvailee valomerta laivan perässä."

– Kuin kultainen kaulakoru, joku kuvailee valomerta laivan perässä.

Lukijaristeily tehtiin helteisessä säässä viime syyskuussa.
Lukijaristeily tehtiin helteisessä säässä viime syyskuussa.

Kolmen kilon risteily

Aamiaisella kokki paistaa halukkaille munakkaita juuston, sipulin ja paprikan kera.

– Ettehän tykkää pahaa, jos muistutan teitä, että kolmen tunnin päästä syödään taas, ohikulkeva mies muistuttaa. Joku huikkaa, että Aarno Cronvall oli kutsunut tätä kolmen kilon risteilyksi, ja siitä ollaan yhtä mieltä, niin paljon ruokaa on tarjolla.

Bratislavan satamassa lukijamatkalaiset käve­levät porukalla halki vanhan kaupungin Klásor Klarisiek -kirkon kappeliin yksityiskonserttiin. Kappelin valonheittimet sojottavat minne sattuu. Liehuvatukkainen mies mustassa t-paidassa kiikkuu tikkailla ja korjaa niiden asentoa, jotta Maija Anttila näkee lukea nuottejaan alttarin hämärässä. Aarno Cronvall toivottelee laulajat lavalle.

Kun Tiina-Maija ja Jyrki laulavat yhdessä ruotsalaista alkuperää olevan Hän suuri on, heidän äänensä kaikuvat niin, että kylmät väreet menevät iholla. Konsertin jälkeen matkalaiset pääsevät kädestä pitäen kiittämään taiteilijoita.

Mies vai työ ensin?

Illalla ruokapöydässä espoolainen Ulla Koro, 69, sekä ”kuutamouimarit” Leena Sarva ja Telle Vilkki ovat päässeet keskustelussaan arvoihin.

– Miehelläni oli tapana sanoa, että minun tärkeysjärjestykseni oli työ, kirjat ja mies, Telle sanoo.

– Mutta ei hän ihan oikeaan osunut –kyllä hän tuli ennen kirjoja, Telle sanoo nauraen ja myöntää, että työ oli hänelle ainakin työvuosina tärkeintä.

– Minun elämäni tärkein sisältö on tanssi, Leena kertoo.

– Kun olin ensi kerran kurssilla, jossa opetettiin senioritanssia, tiesin heti, että se on minun juttuni.

Ulla Koro harrastaa tilkkutuunausta.

– Teen värikkäitä peittoja. Jokainen lapsenlapsi saa omansa mieluisista väreistä.

Käden taitajia on porukassa muitakin. Joku kuiskuttaa korvaani, että yhdessä hytissä on taidenäyttely. Ja totta se on: Pirkko Sisko Syrjänen Virroilta on maalannut matkalta suloisia pikku akvarelleja, jotka hän on teipannut hyttinsä seinään.

– Kuljetan mukanani akvarellipohjia ja mustaa tussia, jolla piirrän. Illalla hytissä väritän sen muistini pohjalta akvarellivärein, Pirkko Sisko esittelee.

Yhdessä kortissa on kuvattu Bratislavan konserttikirkko, jonka alttarissa on juuri oikea viininpunainen sävy. Toiseen, kaksiosaiseen korttiin on maalattu tulipunainen ruusu.

– Sen väliin jätän tipin hytin siivoojalle.

Rapea ja mehevä strudel

Ilmassa on urheilujuhlan tuntua. Yhdeksän hengen porukka on lähdössä pyöräilemään pitkin Tonavan rantaa Kremsistä Melkin luostarille, jonne muut matkustajat suuntaavat bussilla. Oranssiin liiviin pukeutunut Anita Shapkova, Rosa Rivan hieroja ja pyöräilyopas, nostaa pyöriä maihin laivan miesten avustamana. Ei kun matkaan!

Poljemme idyllisten pikkukylien läpi ja halki viininviljelysten. Pysähdymme Wösendorf in der Wachaussa maistelemaan Marillen likööriä.

Gasthof Prankl -nimisessä majatalossa nautimme Anitan suosituksesta Apfelstrudelit kermavaahdon kera. Rapea strudel sulaa suussa.

Kun lähestymme Melkiä, poljetut kilometrit – noin 40 – alkavat tuntua reisissä.

– Pyöräilimme nopeammin kuin odotin, mutta toisaalta myös taukoja oli useammin, toteaa tamperelainen Markku Huostila, 74.

Onnitteluruusut luostarista

Illalla Rosa Rivalla odotellaan päättäjäiskonsertin alkua. Iisalmelaisen Marjatta Notkon silmät loistavat: hän sai mieheltään punaisia ruusuja Melkin luostarin retkellä. Matti Notko hoksasi luostarin pihalla puutarhurin, joka harvensi ruusupuskaa.

– Kun hän kuuli, että Marjatalla on syntymäpäivät, hän kävi leikkaamassa minulle ison kimpun. Ojensin sen sitten Marjatalle. Ettei se vaan lähde tuon tenorin matkaan! Matti hymyilee.

Matti taisi tietää, mitä konsertissa on odotettavissa. Jyrki Anttila astelee lavalle.

Be my love, ja tällä onnittelen Marjattaa hänen 70-vuotissyntymäpäivänsä johdosta, Jyrki sanoo.

Marjatta kuuntelee laulua posket hehkuen, ja lopuksi Jyrki halaa lämpimästi päivänsankaria.

Ulkona on harmaata ja isot sadepisarat valuvat pitkin laivan ikkunoita, mutta sisällä lämpö nousee, kun Tiina-Maija ja Jyrki tulkitsevat Andre Bocellin tutuksi tekemän Con te partirò.

Konsertin jälkeen Marjatta tuntuu vieläkin leijuvan. – Meni sydämeen asti, se laulu, hän hymyilee.

Kohti uusia seikkailuja

Aamulla on jäähyväisten aika. Notkon pariskunta vaihtaa yhteystietoja riihimäkeläisten Kristine ja Teuvo Tuhkasen kanssa, he ovat istuneet monella aterialla samassa pöydässä.

– Meillä löytyi Kristinen kanssa heti yhteinen sävel: olemme kumpikin insinöörin kanssa naimisissa, Marjatta Notko toteaa ja nauraa.

Sinikka ja Juhani Pyykkönen aikovat yöpyä Helsingissä, ennen kuin he jatkavat kohti Nilsiää.

– Kotona odottaa kesämökin talvikuntoon saattaminen, Juhani kertoo.

No mihin se seuraava matka suuntautuu?

– Turkkiin, Sinikka huikkaa ennen kuin nousee satamassa bussiin.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.