Ikivanha inkakaupunki Machu Picchu löytyi trooppisesta vuoristometsästä vasta sata vuotta sitten. Haluan kiivetä sinne samalla sisulla kuin pieni belgialainen sarjakuvasankari Tintti.

Perun Andeilla, 3 400 metrissä, inkojen muinaisessa pääkaupungissa Cuscossa ollaan korkealla.

Pienikin ponnistelu, portaiden nouseminen tai kävely ylämäkeen, hidastaa vauhtia. Jalat ovat huterat, olo on epätodellinen, päässä humisee. On pakko istua. Onneksi sievässä kaupungissa on paljon kahviloita ja ravintoloita.

Näin korkealle kannattaisi tulla vähitellen, jotta elimistö tottuisi vähähappiseen ilmaan. Moni lentää Cuscoon pääkaupungista Limasta merenpinnan tasolta noin tunnissa.

Hotellissa neuvotaan ottamaan aluksi hissukseen: syö kevyesti, nuku päiväunet ja juo riittävästi nestettä. Hotellin aulassa tarjotaan koka­pensaan lehdistä valmistettua teetä. Juoma virkistää ja auttaa elimistöä sopeutumaan.

Lue myös: Guatemalan kadonnut maailma hurmaa

Plaza de Armas on Cuscon keskus­aukio, jolla paikalliset tapaavat tuttujaan ja matkailijat ihailevat maisemia.

Abban parhaat panhuilulla

Cusco ympäristöineen on ollut pyhien seremonioiden keskus jo kauan ennen inkojen aikaa. Kun Perun inkat perustivat valtionsa 1200-luvulla, Cuscosta tuli nykyiseen Kolumbiaan ja Chileen asti ulottuvan inkavaltion pääkaupunki. Seutu on vedonnut myös populaaritaiteen tekijöihin, kuten sarjakuvataiteilija Hergéen.

Belgialainen Hergé julkaisi Auringon temppeli -sarjakuvaa vuosina 1946–48. Siinä Tintti ja kapteeni Haddock saapuvat Peruun pelastamaan siepatun professori Tuhat­kaunon.

Intiaani Chiquito kumppaneineen aikoo viedä professorin teloitettavaksi, koska hän on tutkinut inkojen pyhää rannekorua.

Inkat olivat taitavia rakentajia. Heidän kiventyöstötekniikkaansa voi ihailla Cuscon mukulakivikaduilla, talojen perustuksissa, jykevissä muureissa ja kaupunkia ympäröivillä raunioilla. Epäsymmetriset kivenlohkareet istuvat millintarkasti paikoillaan ilman laastia.

Inkojen valtakausi kesti vuoteen 1531, jolloin espanjalaisvalloittajat ottivat Cuscon haltuunsa. Valloittajat tuhosivat inkojen pyhät seremoniapaikat rakentamalla omat kirkkonsa niiden päälle. Tunnetuimmat niistä, keskusaukio Plaza de Armasin laidalla oleva katedraali ja Iglesia de la Compañia -kirkko, ovat nykyisin Cuscon suosituimpia nähtävyyksiä.

Inkojen aurinkotemppelin päälle rakennettiin luostari ja Santo Domingon kirkko. Aikoinaan kullalla ja jalokivillä koristellun temppelin ­rau­niot näkee enää Qoricanchan museossa.

Viimeistään Aguas Calientesin kylässä pääsee markkinoiden makuun. Pöydät notkuvat värikkäitä pussu­koita, laukkuja, huiveja ja turisti­rihkamaa.

Armas on suosittu

Plaza de Armas -aukio on suosittu. Sitä reunustavat rakennukset tuovat mieleen Espanjan kaariholvikäytävineen ja puisine parvekkeineen. Ravintolat, kahvilat ja käsityökaupat houkuttelevat ihmisiä aukiolle aamusta iltaan.

Lepuutan jalkojani aukion laidalla, Bagdad Cafén toisen kerroksen parvekkeella. Katselen 1400-luvun puolivälissä hallinneen voittoisan Inka Pachacútecin patsasta. Kyläläiset selaavat sanomalehtiä, matkailijat ottavat toisistaan kuvia, käsityöläiset kaupittelevat liinoja värikkäissä perinnepuvuissaan, ja turistibussit noukkivat matkailijoita kiertoajeluille.

Ilta painuu mailleen, valot syttyvät aukiolle ja kaupunkia ympäröivien vuorten rinteille rakennettuihin taloihin. Näkymä on huikaiseva.

Johtuuko ravintolan tarjoamasta erinomaisesta, edullisesta taimenesta, perulaisesta Cusqueña-oluesta, hapenpuuttesta vai mistä, mutta jopa ravintolassa soivat ruotsalaisen Abban parhaiden panhuiluversiot vain ilahduttavat. Ihmiset ovat avuliaita ja kohteliaita, etenkin jos muukalainenkin jaksaa hymyillä. Toista oli Tintillä.

Perussa kukaan ei suostu auttamaan Tinttiä. Laamat sylkevät kapteeni Haddockia kasvoihin. Tintti puolustaa intiaanipoika Zorrinoa ja siitä kiitokseksi toinen intiaani antaa Tintille pienen riipuksen. Se kuulemma toimii vaaraa vastaan. 

Zorrino lähtee Tintin ja Haddockin oppaaksi.

Professori Tuhatkauno on viety Auringon temppeliin, inkojen pyhään paikkaan.

Kokalehtiä kokeilemaan

Elimistö tottuu korkeaan ilmanalaan yleensä muutamassa päivässä. Sitä odotellessa moni kärsii ankarasta päänsärystä ja pahoinvoinnista. Oireita voi lievittää juomalla kokateetä tai pureskelemalla kokapensaan lehtiä.

Perulaiselle lehtien pureskeleminen on samanlainen virkistävä hetki kuin kahvitauko meille.

Kokeilen. Jyskyttävä ja ajatukset sumentava päänsärky katoaa kymmenessä minuutissa, ja pursun energiaa.

Jo inkat tiesivät, että lehtien pureskelu vaimentaa nälkää, janoa, väsymystä ja kipua. Lehtien avulla he jaksoivat työskennellä ja kävellä pitkä matkoja raskaskulkuisessa vuoristossa ja sademetsässä. Kokapensaan lehdistä valmistetaan myös kokaiinia, mutta lehtien pureskelu ei ole huumekäyttöä.

Tuoreimmassa ranskankielisessä painoksessa myös viskin ystävä kapteeni Haddock kokeilee kokalehtiä vuoristotautiin. Vaikutus miellyttää ainakin ilmeen perusteella.

Vaativan vuori-, viidakko- ja vesiputousseikkailun jälkeen Tintti, kapteeni ­Haddock, Milou-koira ja Zorrino löytävät ­Auringon temppelin. Siellä inkajohtaja tuomitsee ­seurueen poltettavaksi roviolla.

He saavat kuitenkin päättää kuolinhetkensä. Tyrmässä Tintti huomaa mukaan tulleesta lehdestä, että tulossa on auringonpimennys. Sen aikana Tintti pyytää inkojen pyhää tähteä palaamaan. Koska Tintillä näyttää olevan hyvät suhteet aurinkoon, inkat vapauttavat seurueen ja näyttävät heille heimon kulta-aarteet.

Vieläkö on pitkä matka?

Aguas Calientesin kylään voi palata bussin sijaan jalan läpi sademetsän.

Kiemuraiset kuhmuraportaat tuntuvat raskailta, vaikka suunta on alaspäin. Vastaan kiipeää huohottavia turisteja. Monet kysyvät, vieläkö on pitkä matka.

Lapset tekevät poikkeuksen: on suunta ylös tai alas, he loikkivat kaksi porrasta kerrallaan.

Aguas Calientesin kylässä kävelykadun terassilla hämmästelen pisco sour -aperitiivi kädessäni vaellustani Machu Picchulla.

Mietin, minkälaista olisi vaeltaa Inka trail ja kiivetä Waynapicchulle, yli 350 metriä Machu Picchun yläpuolelle kohoavalle temppelivuorelle. Portaat sinne ovat kuulemma paikoin vain kengänlevyiset, mutta näkymät ovat unohtumattomat.

Vuoret lähellä – Cusco x 5

 1. Cusco on usein välietappi matkalla Machu Picchulle, inkojen Vanhalle Vuorelle. Sinne mennään Urubamba-joen laaksossa kulkevalla junalla. Matkaa on noin sata kilometriä, mutta aikaa kuluu lähes neljä tuntia, sillä juna kulkee 40 kilometrin tuntivauhtia.
 2. Junia on useita edullisesta paikallisjunasta luksusluokkaan.
 3. Noin 60 euroa suuntaansa maksa­vassa Vistadom-­luokassa hintaan kuuluu aamiainen quinoa-pannukakkuineen ja pinaattipiiraineen. Herkut tarjoillaan posliinilautasilta.
 4. Englannin ja espanjankielinen selostus kertoo matkan varrella olevista kylistä ja nähtävyyksistä.
 5. Vaunun kattoikkunasta voi ihailla vehreitä vuorenrinteitä ja jopa yli 5 000 metriin nousevia lumihuippuja. Aurinkolasit ovat junassa tarpeen häikäisysuojaksi.

Tuliaisvinkki: Käsitöiden mekka

 • Lampaan, laaman, alpakan ja alpakan poikasen villasta neulottuja laukkuja, myssyjä, huiveja ja käsineitä kaupataan joka puolella. ­Kalleimmissa kaupoissa hinnat ovat Suomen tasoa, mutta hyvälaatuisia ja kauniita tuotteita löytyy myös jopa muutamilla euroilla.
 • Mercado Artesanalin tapaan monilla toreilla ja etenkin hieman syrjemmäs­sä
  keskusaukiolta sijaitsevissa pikkuliikkeissä on hyvä hinta-laatusuhde. Myös San Franciscon aukiolle, muutaman korttelin päähän Plaza de Armasilta, kerääntyy toisinaan käsityöläismyyjiä.
 • Käsityöt ovat monelle köyhälle vuoristolaiselle elintärkeää lisätuloa, jolla lapset pääsevät kouluun. Käsityöt ovat senkin vuoksi hyvä tuliainen.

Marsupaisti pöytään

 • San Franciscon aukion tienoilla on paljon mukavia kahviloita ja ravintoloita, mutta rohkea jatkaa katetulle Mercado San Pedro -torille. Sieltä saa kaikkea astioista kasviksiin ja sianpäihin.
 • Vilkkaalla torilla voi seurata paikallisten kaupankäyntiä, mutta myös syödä pitkien pöytien ääressä heidän joukossaan. Perun kansallisherkkua, kokonaisena paistettua marsua tai laamaa ei torilounaaksi ole tarjolla, mutta nälkäisenä kaupunkikierrosta ei takuulla tarvitse jatkaa.
 • Kaupunki on täynnä loistoravintoloita kohtuuhintaisista fine dining -paikoista rentoihin kuppiloihin. Usein ravintoloiden sisäänkäynnit ovat sisäpihoilla tai portaiden päässä toisessa kerroksessa. On astuttava rohkeasti sisään porttikongista.

Kello viideltä bussijonoon

 • Moni saapuu Machu Picchu -radan pääteasemalle Aguas Calientesin kylään aamupäivästä ja vierailee rauniokaupungissa päiväsaikaan. Hienoin hetki Machu Picchulla on varhain aamulla. Portit avautuvat kuudelta, ja ensimmäinen bussi lähtee kuuden kilometrin päästä Aguas Calientesistä lähtee puolta tuntia aiemmin. Aamu­viideltä jono on jo lähes satametrinen.
 • Pienet kioskit linja-autojen kupeessa myyvät evästä. Moni syö aamiaisensa jonossa, osa ostaa sämpylän reppuun. Edessä on monen tunnin kävely Machu Picchulla, porttien sisäpuolella ei ole ostosmahdollisuuksia eikä vessoja.
 • Kun bussi kiipeää yli 400 metriä serpentiinitietä ylös, ymmärtää, miksi Machu Picchu paljastui maailmalle vasta 1911. Salainen kaupunki kätkeytyy vuoriston kasvillisuuteen täydellisesti. Näkymä alas laaksoon ja vuorten taakse on huima.

Hyvä tietää

Näin pääset perille

 • Lentoliput Helsinki-Lima-Helsinki välilaskulla esimerkiksi Amsterdamissa alkaen noin 1 000 euroa. Suomesta ei ole suoria lentoja Peruun.
 • Lima-Cusco-Lima -lennot alkaen noin 160 euroa.
 • Yhden yöpymisen matkapaketit Machu Picchulle junalla Vistadom-luokassa sisältäen opastuksen ja pääsylipun Machu Picchulle noin 450 euroa.
 • Euroopan unionin kansalainen ei tarvitse viisumia Peruun, jos matka kestää alle 90 päivää. Passin on kuitenkin oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan alkaessa.

Paras aika matkustaa

 • Kevät ja alkusyksy. Cuscossa ja Machu Picchulla päivälämpötilat ovat vuoden ympäri noin 20 astetta, yöllä lokakuusta maaliskuun noin 6, huhtikuusta syyskuuhun 0-4 astetta. Kesäkuussa on kylmintä öisin. Sateisinta on marraskuusta huhtikuuhun.

SOS

 • Vuoristotauti on otettava vakavasti, sillä se voi johtaa jopa kuolemaan. Jos kokateen nauttiminen ei helpota oireita, esimerkiksi hotellin henkilökunnalta voi pyytää happipulloa.
 • Varaudu turistiripuliin ja muista käsihygienia.
 • Hanki kattava matkavakuutus, sillä yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden hintataso on kallis. Ota mukaan luotto­kortti, koska voi olla, ettei vakuutusyhtiön kortti kelpaa.
 • Suojaudu hyttysiltä pitkä­hihaisin ja -lahkeisin vaattein. Käytä hyttysmyrkkyä.
 • Suositeltavat rokotukset ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR ja hepatiitti A. Osassa maata esiintyy keltakuumetta, mutta Cuscossa, Machu Picchussa, Limassa tai Inca Traililla ei tarvita kelta­kuumerokotusta. Myöskään malariaa ei esiinny näillä alueilla. Jos matkustat myös muilla alueilla Perussa, saatat tarvita rokotuksia. Tarkista ajankohtainen tilanne THL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2015.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.