Maija Asunta matkusti tammikuusta huhtikuuhun Namibiassa. Tässä artikkelissa on matkan viimeiset päiväkirjeet! Huom. Uusin on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Kotona Várbalogissa toukokuun alussa

Mikä suunnaton helpotus päästä kotiin, olla kotona!

Olin jo viime kesänä sopinut ystäväpariskunnan kanssa heidän käynnistään Unkarin kodissani Várbalogissa kohta paluumme jälkeen. He olivat varanneet lauttapaikan Tallinnaan ja tehneet matkasuunnitelman.

Kun tuli tieto, ettemme päässeetkään palaamaan suunniteltuna päivänä, he päättivät silti pitää kiinni omasta matka-aikataulustaan ja saapuivat Unkariin viikkoa ennen meitä.

– Avain on naapurissa, olkaa kuin kotonanne, viestitin heille.
Oli kaunis lämmin kevätsää, mikäpä heidän olisi lomailla tyhjässä talossani, ajattelin.

Mikä yllätys, kun itse lopulta palasimme: talo oli siivottu, patio lakaistu, ruoho leikattu! Sellaisesta kotiinpaluusta voi pitkän matkan jälkeen vain uneksia.

Vietimme vielä monta päivää ystävien kanssa, jotka ovat toimeliaita ja aikaansaavia ihmisiä. Varastohuone sai hyllyt, risukasa poltettiin, ruohoa leikattiin, sen kasvu on tontillani keväisin armottoman nopea, ja saunapuita sain varmaan kokonaiseksi vuodeksi…

Muistelimme ja kertailimme matkaa ja sen käänteitä, varsinkin loppuvaihetta, joka ei mennyt suunnitelmien mukaan. Vähitellen myös mieli palasi matkalta, on aika siirtyä kotimökin arkeen Várbalogissa.

On myös aika sanoa lukijoille näkemiin ja kiitos seurasta!

On ollut hauska kirjata matkan vaiheita ja arkea vieraalla maalla. Välillä rauhallisen hetken löytäminen kirjoittamiselle on ollut vaikeaa, ja toisinaan matkakumppani oli vähän mustasukkainen pienelle sievälle tietokoneelleni, joka iltaisin varasti aikaani…

Mutta huomaan, että vielä vaikeampaa ajan löytäminen kirjoittamiseen on kotona, jossa kevättyöt odottavat. Kotini on vanha pieni talo Unkarin rajaseudulla, paikka, joka ei koskaan ole valmis. Mutta en välitä siitä, en anna sen häiritä: emmehän me itsekään ole koskaan valmiita, olemme aina matkalla eteenpäin.

Toivon, että lukijani ovat saaneet teksteistäni virikkeitä ja kannustusta lähteä itsekin matkalle. Ei matkan välttämättä tarvitse kestää kolmea kuukautta kuten meidän matkamme, eikä sen tarvitse suuntautua niin kauan kuin me menimme.

Mutta on avartavaa nähdä ja tutustua – edes pintapuolisesti – aivan vieraaseen kulttuuriin; siinä samalla matkalainen tutustuu itseensä ja matkakumppaniinsa. Ja tietenkin voi matkan tehdä myös kotisohvalla maaten…

Apropos matkakumppani: matkaseura kannattaa valita huolellisesti, sillä väärä matkaseura saattaa pilata matkan.

Jos joku lukijoista suunnittelee matkaa Namibiaan, kerron mielelläni omista kokemuksistani ja annan vinkkejä (majoitus, kuljetus yms.), s-osoitteeni on m.asunta-johnston@chello.at

Kiitos seurasta! Ja kiitos +-merkeistä tekstin lopussa: ilahduin jokaisesta kuin lapsi pienestä lahjasta! Näkemiin!

Joburg, Country lodge 27., Etelä-Afrikan kansallispäivä

Aamupäiväksi tilasimme käynnin Apartheid-museossa. Joburg on niin iso kaupunki, että pelkästään museokäyntiin tarvitaan matkan organisoija, joka hakee asiakkaan hotellista ja tuo hänet sinne takaisin. Julkisia kulkuneuvoja tuskin on, ryhmätaksit ja pikkubussit hoitavat asian.

Museo on vaikuttava ja hyvin organisoitu ja omistaa paljon tilaa Nelson Mandelalle. Kolme tuntia kielleltyämme – luettuamme informaatiota ja katseltuamme valokuvia, dokumentteja ja haastettuluja – alkoi sietokykyni olla täysi.

On hyvä lukea ja kuulla faktoja Etelä-Afrikan synkästä menneisyydestä, mutta jos museonkävijä todella paneutuu näkemäänsä ja kuulemaansa, hänen on lopulta myönnettävä, ettei jaksa nähdä enää yhtään lisää.

Näin ainakin minulle kävi, tulin ulos labyrinttimäisestä talosta nenääni niistäen ja kyyneleet silmissä. Olimme ulkona ajoissa, hakijan piti tulla kymmenen minuutin kuluttua.

Eilen oli viileää, tähän on kylmä. Sade lisää koleuden tuntua. Seisoimme museon ulkopuolella ja odotimme, mitään katosta tai istumapaikkaa ei rakennuksen edessä ole. Seisoimme, odotimme…

Kun oli kulunut tunti, soitin hotellin respaan, ja sieltä luvattiin ottaa yhteyttä matkan organisoijaan. Mitään ei tapahtunut, ketään ei tullut. Uusi soitto. Kysyimme lähellä odottavalta taksilta, paljonko hän velottaisi matkasta hotelliin. 300 randia, kohtuuhinta, mutta tuntui hullulta maksaa taksi, kun jo kerran olimme matkan maksaneet.

Kun jo päätimme hypätä taksiin, tuli hakija ja mutisi jotain poliisisulusta tiellä. En usko sanaakaan, mutta pääasia, että pääsimme hotelliin. Tavarat vieressämme odotamme lähtöä lentokentälle.

Joburg, Country lodge 26.4.

Palasimme eilen Joburgiin, palautimme auton lentokentälle ja menimme heti British Airlinesin tiskille varmistamaan tiistain lentomme. Kaikki tuntuu olevan kunnossa, mikä helpotus!

On ontto tunne killua jossakin Etelä-Afrikassa – maassa, joka tosin on kiinnostava, mutta jonne ei ole koskaan aikonut matkustaa – tietämättä, milloin pääsee sieltä kotiin.

Eilen jännityksen lauettua iski päänsärky enkä jaksanut edes kirjoittaa. Tänään olisi koko iltapäivä vapaa, ajattelin, avasin television ja katsoin tylsänä uutisten jälkeen vanhaa Shirley McLane-filmiä.

Ajomatka takaisin Joburgiin oli sumun takia hankala. Jo aamu oli harmaa, eikä sumu hälvennyt koko päivän aikana. Sen takia emme valinneet suorinta tietä Sabien kautta, joka menee korkean vuoren yli: sen tien sumuisuudesta meillä jo on kokemusta. Tie on leveä, mutta pilvessä ei silti ole hauska ajaa.

Tänään teimme turistikierroksen Joburgin keskustaan ja Sowetoon. Olimme varanneet puolipäiväkierroksen, mutta kun muu ryhmä jatkoi matkaa Pretoriaan, päätimme liittyä seuraan ja jatkaa kierrosta.

Kaiken kaikkiaan saimme yleiskuvan Joburgin uskomattomasta laajuudesta ja Sowetosta, joka ei ole samanlainen slummialue kuin Katutura, sekä Pretorian hallinnollisesta keskustasta.

Sowetossa pysähdyimme eräälle kadulle, joka oli vaatimatonta asuinaluetta. Lapsia vilisi joka puolella, tänään ei ole koulua, koska huomenna on maan kansallispäivä. Opas valmisteli meidät jo siihen, että kun astumme ulos autosta, lapset takertuvat meihin, vetävät meitä kädestä, koskettelevat meitä ja tukkaamme, kiipeävät syliin.

Otimme kuvia lapsista, ja heistä oli suunnattoman hauskaa nähdä itsensä kameran ruudulta. Vierailun päätteeksi sai jokainen kouraansa perunalastupussin, mikä herkkupala!

Joburgin rikollisuudesta puhutaan paljon, mutta opas selitti, että Soweto on turvallinen siitä syystä, että siellä vallitsee kadun laki: jokaisella on pilli, ja jos lähettyviltä kuuluu sen vihellys, kaikki ryntäävät kadulle ja ottavat kiinni varkaan tai murtautujan tai väkivallantekijän, ja sen jälkeen hänellä ei totisesti ole hauskaa…

Mielenkiintoinen oli vierailu "apteekkiin", luontaistuotteita ja lääkkeitä myyvään kauppaan. Valtava hyllykkö oli täynnä kuivattuja juuria ja yrttejä, ja vain asiansa läpikotaisin tunteva parantaja osaa sekoittaa ja valmistaa kullekin potilaalle juuri hänen tarvitsemansa rohdon.

Ero eurooppalaiseen lääketieteeseen on siinä, että luonnonparantaja kertoo potilaalle, mikä tätä vaivaa eikä päinvastoin, kuten me olemme tottuneet.

Entä kenestä tulee parantaja? Siitä henkilöstä, joka saa sisäisen kutsun: kutsun saatuaan hän alkaa opiskella parantajan ammattia. Hän voi olla lapsi tai aikuinen, nuori tai vanha, mutta kutsun tultua hänen on paneuduttava asiaan, sillä jos hän ei sitä tee, hän kuolee.

Sen kaupan omistaja, jossa vierailimme, oli oppaan mukaan perinteisen lääkärinkoulutuksen saanut mies, joka myöhemmin oli opiskellut luonnonparantamisen taidon.

Graskop, The Graskop Hotel, 24.4.

Olemme palanneet Kruger Parkista Graskopiin yhdeksi yöksi. Huomenna ajamme Joburgiin ja palautamme auton illansuussa lentokentälle. Kaikki on tähän asti mennyt hyvin. Tänään näimme etupäässä elefantteja ja hippoja.

Tien vieressä sammutti janoaan iso yksinäinen elefantti: yhä uudelleen se veti kärsänsä täyteen, vei sen suuhunsa ja joi, mutta koskaan ei koko lasti mennyt perille, vaan loppuhuikat se roiskautti nurmelle.

Meistä se ei ollut moksiskaan, vaan jatkoi juomistaan, ja kun se päivässä tarvitsee noin160 litraa vettä, niin onhan siinä imemistä!

Myöhemmin näimme tien lähellä kolme elefanttia, yksi niistä oli lapsi, ja vielä kerran yksinäisen harhailijan.

Leeupan lammikon rannalla oli tiedotustaulu, jossa kerrottiin, että hipot saastuttavat lammen, vedessä on liikaa tiettyjä bakteereja, jotka ovat vaarallisia sarvikuonoille. Sen takia järven pintaa lasketaan välillä, välillä poltetaan ympäröivä ruohikko. Metodit auttavat hetkellisesti, mutta hipot lisääntyvät.

Kun menimme järvenrannan näköalapaikalla, saatoimme itse todeta, että vesi suorastaan kuhisi hippoja. Joskus oli vain eläimen pää ja silmät näkyvillä, joskus selkä; usein istui lintu hipon päällä ja nokki siitä parasiitteja. Huomasin keskellä vettä kiven, ja silläkin istui lintu. Mutta sitten kivi alkoi liikkua…

Iltapäivällä alkoi sataa tihuuttaa, koko päivä on ollut pilvinen. Garskopiin tulotie oli osittain sumussa, ja niin on Graskop itsekin.

Menemme hotelliin illalliselle. Minulla on tilaisuus syödä neljännen kerran paistettua kirjolohta, jos haluan! Se on erinomaisen hyvää, mutta pieni vaihtelu ei tekisi pahaa. Toinen vaihtoehto on lammasragout, ehkä otan sen.

Huomenna meidän pitäisi saada varmistus siitä, pääsemmekö lähtemään tiistaina. Alustava lentovaraus meillä on…

Kruger Park, 23.4.

Istumme autossa Shimangwaneni patojärven rannalla ja tarkkailemme kahdeksan naarasleijonan ryhmää, joka makaa rauhallisena ruohikossa.

Ne ovat niin kaukana meistä, että valokuvan ottaminen on hyödytöntä. Tietysti silti teen sen, ja matkakumppani huomauttaa kuivasti, että leijonat näyttävät kuvassa ryhmältä kanttarelleja pensaikossa. Sama se, ryhmä on dokumentoitu.

Ajellessamme rauhallisesti aamukahdeksan jälkeen luonnonsuojelualueen teitä meitä vastaan tullut auto pysähtyi kohdallemme ja saimme kuulla leijonahavainnosta. Järvelle tultuamme emme nähneet leijonia missään, sen sijaa keskellä patojärveä oli hippo, joka nosti välillä päätään sen verran, että pystyi hengittämään, ja painui taas veteen, niin että vain silmät ja korvat näkyivät.

Leijonat ovat lähteneet, päättelimme, ja ajoimme parin kilometrin päässä olevaan levähdyspaikkaan, Muzandzeniin, jossa kartan mukaan piti olla kahvila. Emme olleet saaneet aamukahviamme, koska meillä ei ole sitä mukana.

Lepopaikassa ei ollut muuta kuin muutama pöytä suurten puitten varjossa ja WC. Rakennuksen nurkalla hörppi valvoja aamukahviaan, niinpä kysyin häneltä, saisimmeko mekin kupillisen. Hänellä oli murukahvia ja kuumaa vettä ja hän teki meille höyryävän kuumat kahvimukilliset.

Juuri kun olimme lähdössä, paikalle ajoi pari autoa, joista meille taas kerrottiin leijonaryhmästä, ne majailevat yhä lammella. Missä siellä? Meille neuvottiin tietty ruohikkoalue, ja me ajoimme takaisin paikalle, ja etsiskelyn jälkeen löysimme ryhmän.

Ensin leijonia oli kuusi, sitten mukaan tuli kaksi uutta yksilöä. Ne näyttävät hyvin rauhallisilta, ehkä ne tietävät, että aamupäivän kuluessa lammelle tulee vesipuhveleita, ja niin on toivoa kunnon ateriasta.

Mitään ei tapahdu, leijonat makoilevat, me istumme autossa. Lähdemme ajamaan…

Leijonien kohtaamisen jälkeen totesimme, että päivän elämyskiintiö oli jo täynnä ja että kaikki, mitä vielä näkisimme, olisi ylimääräistä bonusta. Mutta meihin iski Oliver-syndrooma, tiedättehän Oliver Twistin, joka oli röyhkeä ja tahtoi lisää keittoa? “And Oliver asked for more!“

Niinpä matkakumppani hätisteli minua lähtöön seuraavassa lepopaikassa, jossa joimme kahvit ja hankimme ruokaa illaksi ja huomenaamuksi. Minusta aikaa oli ruhtinaallisesti, päivä vasta puolessa, mutta matkakumppani oli tapansa mukaan tehnyt tarkan ajosuunnitelman ja laskenut lenkin vaatiman ajan.

Jos minulta nyt kysyttäisi päivän kohokohtaa, en tietäisi, mitä vastata! Koimme vielä monta sykähdyttävää ja jännittävää hetkeä. Listalla on tietenkin "tavanomaiset" luonnonpuiston asukkaat: seepra- ja impalalaumat, joita näimme sekä tiellä että tien vieressä, sillä on lukuisat kirahvit ja muutama harvinainen lintu, kuten kirjavanokkainen satulahaikara ja afrikkalainen kalahaukka.

Mutta aivan erityinen hetki oli se, kun bongasin sarvikuonon tien läheltä. Se oli massiivinen yksilö, söi tyynesti ruohoa tien läheisyydessä. Toinen elämys olivat hipot joessa: rannan lähellä kylpi valtava musta uros, kolme naarasta – vaaleampia väriltään – uivat keskellä jokea.

Heti kahvittelupaikalta lähdettyä ohitimme tien vieressä seisovan suuren tumman uroskirahvin. Täytetty, ilmiselvästi! oli ensireaktioni, kirahvi poseerasi kuin mannekiini toinen takajalka vähän toisen edessä, liikkumatta.

Mutta sen leuat liikkuivat! Ahaa, mekaaninen lelu! Sitten liikkuivat korvat. Ja häntä. Ei, kyllä sen täytyy olla oikea, elävä. Puhuttelin sitä kaikilla tuntemillani kielillä, se ei liikahtanutkaan, märehti vain. Mutta se oli elävä kirahvi!

Pari kertaa säikähdimme, kun käärme mateli tien yli aivan auton edestä. Ei kumpikaan mikään käsivarren paksuinen mamba ollut, mutta käärme on aina käärme. Toinen oli erikoinen, väriltään heleän vihreä, toinen tavallisen ruskea.

- Nyt ei puutu mikään muu eläin kuin elefantti, sanoin leikilläni matkan loppuvaiheessa. - Ei pidä olla ahne, ei niitä voi noin vain tilata tien varrelle, vastasi matkakumppani. Ei voi, sen tiedän.

Kello 18 oli määrä olla majapaikan porttien sisällä, illalla ja yöllä ei ole lupa ajella puistossa. Aloin hätääntyä, ehdimmekö! Ajoimme kartta kourassa, mutta etsimäämme tienviittaa ei kuulunut. Sitten pysähdyimme laskemaan kilometrejä: itse asiassa olimme juuri etsimässämme risteyksessä, vaikka tie, jolle meidän oli määrä kääntyä, näyttikin kaidalta. Sinne, ja nopeinta sallittua vauhtia majapaikkaan!

Tien mutkan takana seisoi safartiauto ja kirjaimellisesti parin metrin päässä sen vieressä elefantti. Pysähdyimme, otin valokuvan, jossa molemmat, auto ja elefantti, ovat kauniisti rinnakkain.

Elefantti ei ollut yhtä iso kuin eilen näkemämme, se oli nuori naaras, mutta siinä se oli.

Toinen auto lähti liikkeelle, matkakumppani otti kuvia elefantista. Yhtäkkiä se lähti korviaan heiluttaen tulemaan meitä kohti, matkakumppani etsi kaikessa rauhassa kuvakulmaa…

Silloin minä repesin: tempasin kameran miehen kädestä ja huusin: "Paina kaasua!" Vuokra-automme on pieni, sen olisi nuorikin elefantti voinut kaataa milloin tahansa. (Korvien heiluttaminen on elefantin varoitusmerkki.)

Loppumatkan, kun lodgen vieressä olevan lammikon kirkas kohdevalo jo näkyi horisontissa, ajoimme hitaasti. Oli hämärä, emme enää edes erottaneet kunnolla, oliko tien lähellä eläimiä vai ei. Päivä oli ollut niin täynnä elämyksiä, ettei lisää enää kaivattu.

Kruger ´Parkin teitä kierrellessämme tein ilahdutavan huomion: ihmiset käyttäytyvät aivan raamatullisesti siinä, että he noudattavat lausetta „Mitä tahdot toisten teille teille tekevän, tehkää te myös samoin heille.“

Emme olisi itse löytäneet suurta leijonaryhmää, ellei meille olisi kerrottu siitä ja selitetty tarkkaan niitten makuupaikkaa. Itse kerroimme havainnnosta – ja myöhemmin sarvikuonosta ja hipoista – kaikille, jotka vähänkin hiljensivät vauhtia ohittaessa, niin että vinkin antaminen oli mahdollista.

Kerran matkakumppani viittoi innokkaasti pienelle autolle, vaikkei auto ollut pysähtymisaikeissa. Syykin selvisi: ihmiset siinä eivät ymmärtäneet englantia. - Italiano? kysyi matkakumppani, koska ajaja oli kuin Adriano Celetanon nuori kopio.

- Si, si! vastasi mies ilahtuneena, ja niin matkakumppani kaiveli muistinsa lokeroista italian kielen sanoja ja selitti italiaksi, että leijonia oli nähtävissä muutaman kilometrin päässä. Iloisesti vilkuttaen nuoret jatkoivat matkaansa.

Kotona paistoin ostamamme silavansiivut ja paahdoin leipää, otin esille fetajuuston ja oliiveja, avasimme viinipullon ja istuimme verannalle nauttimaan yksinkertaista ateriaamme. Ja kyllä se maistui!

Kruger Park, Talamani Wildlodge 22.4.

Pitkästä aikaa aurinkoinen ja lämmin päivä. Pääsimme lähtemään heti aamusta, puoliltapäivin olimme jo Kruger Parkissa. Varauksemme on onnistunut, meillä on kahdeksi yöksi yöpaikka.

Yllätys oli meille se, että tämä paikka on ns. Winderness lodge, eikä täällä ole ravintolaa, ei siis iltaruokaa, ei aamiaista! Ennen raahasimme mukanamme teetä ja kahvia, nyt meillä ei ole mitään. Ostimme portilta pari pakettia keksejä ja vettä, tomaatteja, biltongia ja suklaata. Iltapäivällä keksejä ja tomaatteja, illalla keksejä ja biltongia…

Toinen yllätys oli se, ettei tätä Ntomeni-nimistä taloa voi lukita ulkoa. Päivän ajan, kun olemme liikkeellä autolla, ovi suljetaan pienellä tapilla, jonka kuka tahansa voi vetää paikoiltaan ja avata oven. Tappi on pantava paikoilleen paviaanien takia, ne ovat kuulemma oppineet avaamaan liukuovia.

Illansuussa lähdimme opastetulle safarille. Oppalla oli tutkasilmät, hän oli kuin Lapin poroisäntä, hän näki pienimmänkin eläimen, jos se vain oli näköpiirissä.

Pimeässä hän bongasi pari puussa yöpyvää pientä käärmettä ja pikkuruisen pöllön, jota me muut emme tahtoneet erottaa, vaikka hän osoitti sitä lampulla.

Tien laitaa käveli vastaamme leijona. Se oli naaras, selitti opas, ja sen paisuneista nivelistä näki, että se sairasti tuberkuloosia. Vähän myöhemmin seisoimme elefantin vieressä. Kun illan pimetessä palasimme kohti lodgea, tiellä makasi kaksi suurta urosleijonaa. Kirahveja ja antilooppeja näimme yllin kyllin jo tulomatkalla.

Tänä aamuna kiukuttelin tukkaani! Kotioloissa jokainen tietää, miten käsitellä tukkaansa ja mitä se tarvitsee. Entä kun tilanne on kaukana kotioloista?

Jätin Windhoekin hotelliin shampoon, hoitoaineen, muotovaahdon ja hiuskiinnitteen. Ne olivat hyviksi koettuja hiustenhoitoaineita, mutta painavat ja vievät matkalaukussa tilaa ja niistä on lentokenttien turvatarkastuksissa riesaa. Lentomatkalla en niitä tarvitsisi. En tiennyt, mitä oli edessä!

Hätätilassa on pakko tulla tukkansa kanssa toimeen ilman kemiaa, on tultu ennenkin! Joburgin hotellissa oli shampoota, pesin tukkani. Aamulla se oli sähköinen ja huiteli joka puolelle, mutta puhdas se oli, se oli pääasia.

Iltapäivällä tukka oli jo litteästi päätä myöten, ja seuraavana päivänä näytin tarhapöllöltä, kuten äiti olisi sanonut. Pakko ostaa muotovaahtoa ja hiuskiinnitettä.

Ostin pienimmän löytämäni pakkauksen kumpaakin, jossain pitää säästää. Eilen illalla pesin tukkani, ja tukankuivaajan puutteessa käärin sen rullille yöksi. Aamulla otin rullat pois, ja tukka oli kostean tuntuista, kuin saippualla liistattua massaa, harja tuskin pääsi sen läpi. Ei lennellyt tukka, ei! Pelkään muistuttavani linnunpelätintä.

The Graskop Hotel 20.4.

Koko illan on satanut taukoamatta, aivan kuin eilen illallakin. Tuntuu kuin olisi Suomen syksyssä: on viileää, kosteaa, pimeää. Mikä onni, että sade alkoi vasta illansuussa, kun olimme jo palanneet hotelliin!

Kiertelimme koko päivän katsellen lähiympäristön nähtävyyksiä. Kartalta on vaikea arvioida matkan pituuksia, se ei anna etäisyyksiä: pieni puolen sentin pätkä osoittautuu 30 kilometrin pituiseksi.

Sumu ylätti meidät, tai oikeasti se oli matalalla riippuva pilvi, jonka sisään ajoimme, niin ettemme nähneet ollenkaan eteemme. Huomasin, että autot käyttivät vilkkuvia hätävaloja, ne auttoivat toisia huomaamaan sekä edessä ajavan että vastaan tulevan.

Matkanteko pilvessä oli hidasta, ja sitten tuli pimeä. Olin väsynyt mutta helpottunut päästyämme lopulta takaisin hotelliin, välillä jo luulin, että meidän on yövyttävä jossain matkalla.

Tänään tutustuimme jylhiin maisemiin. Etelä-Afrikassa on joissa ja pienissäkin puroissa kirkasta, puhdasta vettä. Berlin Falls on pieni putous, ja vettä oli nähtävissä myös Bourke´s Potholesissa.

Veden voima on uskomaton, se on kaivertanut pehmeään kallioon hiidenkirnumaisia koloja ja onkaloita, joissa vesi pyörii ja rynnii päästäkseen eteenpäin. Muistelimme Namibian kuivia joenuomia ja Fishriver Canyonin kuravelliltä näyttävää uomaa.

Matkan varrella oli viitta kaikuluoliin, poikkesimme tieltä nähdäksemme, mistä oli kyse. Kuljimme oppaan kanssa pitkään maanalaisessa luolaverkossa, välillä pää hartioitten välissä, välillä suoraselkäisinä.

Luolissa on ennen asunut ihmisiä, niissä on oma keittopaikkansa ja makuuhuoneensa samoin kuin paikka, minne kuolleet on viety. Luut on korjattu pois, ennen kuin luola on avattu turisteille „eikä niissä ole enää aaveita eikä kummituksia“, selitti opas.

Muutaman kilometrin päässä oli toinen luola, johon oli pystytetty The Museum of Mankind eli Ihmiskunnan museo. Se oli vaatimaton ja pölyinen kokoelma bushmannien elintavoista ja kulttuurista kertovaa aineistoa.

Museoitten ongelma täällä näyttää olevan se, että ne pysyvät staattisina perustamisensa jälkeen: esineet pölyttyvät, valokuvat haalistuvat, tekstit rispaantuvat, kukaan ei huolehdi niitten päivittämisestä tai restauroimisesta.

Museon vieressä oli ateljee, jossa oli raamattuaiheisia veistoksia, tutustuimme siihenkin. Merkillinen paikka! Taiteilija itse oli ennen asunut siinä ja muotoillut ateljeensa lähikallioihin Raamatun kertomuksia.

Eivätkä ne patsaat suinkaan olleet diletantin töitä, ne olivat täysipainoisia taideteoksia. Niitten tekijä oli myöhemmin luopunut paikasta ja muuttanut päätien varrelle, jonne hän oli rakentanut oman talon, kertoi paikan nykyinen asukas ja vuokraaja, joka oli syvästi uskova mies ja uskoi paikan ylläpitämisen olevan Luojan hänelle antama tehtävä, koska hän sitä esitellessään saattoi julistaa hyvää sanomaa.

Kuullostaa teatraaliselta, mutta mies oli aito, jopa matkakumppani uskoi hänen vilpittömyyteensä.

Illallisella oli naapuripöydässä ranskalainen ryhmä, ja matkakumppanin toivotettua heille ranskaksi hyvää, kuten asiaan kuuluu, he innostuivat kertomaan, että olivat tulleet Pariisista Madridiin junalla ja saaneet sieltä lennon Joburgiin, muuten ei matka olisi onnistunut.

Toisaalta kuulimme, että hotelliin piti tulla ryhmä Pariisista, mutta peruuntuneitten lentojen takia he eivät päässeet tulemaan.

Kaikenlaisia tarinoita kuulee. Huomaan, että ystävät kotona kuvittelevat, että heti kun kentät avautuvat, voimme palata.

Valitettavasti niin ei ole, olemme jonossa odottamassa pääsyä niille vapaille paikoille, joita vuorokoneissa sattuu olemaan, ylimääräisiä lentoja ei meidän rantautuneitten takia ole käytettävissä.

Kärsivällisyyttä ja kohtalon huomaan heittäytymiskykyä tässä tarvitaan!

Tiedostan, että olemme onnekkaita, kun meillä on mahdollisuus tehdä odotuspäivistä lomapäiviä ja kerätä uusia kokemuksia. Kaikki eivät siihen pysty joko taloudellisista syistä tai kielitaidon puuttumisen takia tai siksi, etteivät voi tai uskalla yksin lähteä minnekään Joburgista.

Ostimme täkäläisen päivälehden, ja siinä kerrotaan tilanteesta lentokentällä: toiset asuvat siellä, mitä muuta voivat tehdä ne, joilla ei ole rahaa hotellihuoneeseen! Joku käy päivittäin lipputiskin takana kyselemässä lippuja, mutta vastaus on aina sama.

Tyly oli senkin ryhmän kohtalo, jolla jo oli kädessään boarding-lippu South-African Airlinesin Frankfurtin koneeseen, kun heille kerrottiin, että lento olikin peruutettu. Moni on menettämässä hermonsa; toisilla on vaakalaudalla työpaikka tai firman pystyssäpysyminen.

Ei ihme, että lentokentällä norkuilevat ihmiset ovat omien sanojensa mukaan „Pissed off!“, mikä suomeksi tarkoittaa kutakuinkin sitä, että heitä v---ttaa saa----sti!“

The Graskop Hotel keskiviikkona 20.4.

Sataa, koko eilisen illan satoi. Ja me pidennämme päivä päivältä oleskeluamme tässä hotellissa.

Suunnittelimme lähtevämme aamulla kohti Kruger-Parkia, mutta info-pisteessä kuulimme, että tuleva viikonloppu on Etelä-Afrikassa ns. pitkä viikonloppu, majoituspaikat Krugerissa saattavat olla täynnä, meitä varoitettiin.

Varataan majapaikka, lähdetään vasta sitten, ajattelimme, mutta se ei ollut helppoa. Puhelimitse se ei onnistunut, „täyttä“, oli tyly vastaus matkakumppanin tiedusteluun.

Pääsimme nettiin, rekisteröidyin varaussysteemiin ja ehdin nähdä, että Talamati-lodgessa, johon alun perin yritimme saada paikkaa, oli yksi huone vapaana huomenillaksi, sitten systeemi jumiutui. Uusi soitto, lisää meilejä… Nyt näyttää siltä, että meillä on huone jopa kahdeksi yöksi, odotamme varmistusta.

Käytimme päivän Pilgrim´s Rest´iin tutustumiseen. Graskopista sinne vie kapea, yli vuorten polveileva tie. Kaupunki on kullanhuuhtojien ja -kaivajien museokaupunki, pieni yhdyskunta, joka elää kokonaan turismista.

Halusimme tutustua kullanhuuhdonnan ulkoilmamuseoon, jossa kerrottiin kaupungin tarina ja näytettiin, miten kultaa huuhdotaan. En malttanut olla kertomatta, että metodi oli sama kuin Suomen Lapissa, ja oppaamme kertoi iloisena käyneensä Lapissa kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuskilpailuissa.

Kierroksen jälkeen juttelimme hetken oppaan kanssa. Hän tiesi, että kaupungissa piti pubia ja ravintolaa mies nimeltä Johnny Rendeer, joka on suuri Suomen-ystävä. Hänen suomalaiset ystävänsä nimittävät häntä Poroksi. (Rendeer-nimi on afrikaansia, nimen äänneasu muistuttaa englantilaista sanaa poro.) Meidän pitäisi ehdottomasti poiketa jututtamassa Johnnya.

Teimme sen. Mies oli vanheneva buuri, lupsakka baarinpitäjä. Hän oli käynyt monta kertaa Lapissa ja voittanut palkintoja kullanhuuhdonnassa. Se on hänen ja hänen vaimonsa intohimoinen harrastus, ja harrastuksen vuoksi he olivat käyneet Itävallassakin.

Heidän maailmansa näytti jakautuvan paikkoihin, joissa huuhdotaan kultaa ja niihin, jotka eivät olleet kiinnostavia, koska niissä ei kultaa huuhdottu.

Johnny kertoi, että kullanhuuhtojayhteisö pitää yhtä ja tukee jäseniään. Tuskinpa oppaan omat rahat olisivat riittäneet maksamaan lentoa Suomeen, ilmeisesti klubi lähettää edustajansa puolustamaan mainettaan kullanhuuhtojana.

Kävimme vielä kaupungin vanhalla hautausmaalla; hautausmaat kertovat aina jotain yhteisönsä kulttuurista. Hautausmaa oli hoitamaton, rappeutuva. Hautakiviin, mikäli sellainen oli haudalla, oli kaiverrettu myös suremaan jääneitten nimi ja joitakin korulauseita. Surullinen alue.

The Graskop Hotel 19.4.

Päätimme jo illalla jäädä hotelliin toiseksikin yöksi. Yritämme muistaa, että alkuperäinen tarkoituksemme oli päästä pois Joburgista, ei meidän siis tarvitse tunkea ylimääräisiä lomapäiviämme ohjelmaa täyteen. Katselemme tänään lähiympäristöä ja lähdemme huomenna heti aamusta ajamaan Kruger-Parkiin.

Aamupäivällä lähdimme pohjoiseen tarkoituksenamme ajaa Blyde River Canyoniin, arviolta 65 kilometrin matka. Heti alkumatkasta alkoi sataa. Hyvä on, ajamme vain lähimmälle näköalapaikalle Gods Window´hin (Jumalan ikkuna), loppupäivän käytämme kaupungin pikku ateljeitten tutkimiseen. Täällä on oma silkkikutomo, joka käyttää sekä mopane- että mulperisilkkiä. Siihen haluan myös ehdottomasti tutustua.

Onneksi meillä oli mukana anorakit. Sade ei lakannut, mutta urhoollisesti talsimme näköalapaikan korkeimmalle kohdalle, Rain Forest´iin, nimensä mukaiseen vihreään viidakkoon. Tunnistin kasveista monta sellaista, joita kotona kasvatetaan huonekasveina. Jumalan ikkunan takana oli sumua, mutta silti saattoi kuvitella näköalojen jylhyyden.

Auton luo päästyämme alkoi sataa rankasti. Ukkonen jyrähteli silloin tällöin, me pelastauduimme pieneen kuivaan koteloomme, jonka ilmanvaihtoa piti puhalluttaa pitkään, ennen kuin sen ikkunat kirkastuivat, niin että pääsimme liikkeelle.

Palasimme hotelliin, jonka lähes 36 huoneesta vain muutama on varattu, muitten ovet olivat auki, niin että niihin saattoi kurkistaa. Jokainen on uniikki sekä sisustukseltaan että väritykseltään ja tunnelmaltaan. Huoneet on nimetty eri taiteilijoitten mukaan, ilmeisesti he ovat suunnitelleet huoneen sisustuksen.

Periaatteena on ollut mukavuus ja toimivuus, muuta rajaa ei taiteilijoitten mielikuvitukselle ole pantu. Yhden huoneen kattoon on ripustettu jousipatjan runko, jonka sisään on vedetty lamppuja, se toimii valaisimena, toisessa huoneessa on puutarhaletku kiepillä seinällä, taideteos sekin.

Huoneet on sävytetty niitä hallitsevan taideteoksen mukaan; kaikissa on leveät sängyt, valkoiset lakanat ja kylpyhuoneosasto, ja kaikki näyttivät houkuttelevilta. Sadunomainen vihertävä valo oli huoneissa, joitten ikkunan edessä kasvoi suuri vaahtera. Mikä hotelli, sanon vielä kerran!

Iltapäivällä kiertelin kaupungilla, ja se on vaarallista! Matkalaukut ovat täynnä, mitään en saisi ostaa, mutta löysin yksinkertaisesti leikatun mustan mopanesilkkipuseron enkä malttanut vastustaa kiusausta. Ben saa tuliaisiksi Mandela-paidan.

Kysyin häneltä tekstiviestitse, käyttäisikö hän sellaista: se on mustapohjainen paita, jossa on suuria ruskea-beigejä kaloja; Mandela käytti sitä valmistautuessaan vannomaan virkavalaansa, sen jälkeen kun hänet oli valittu Etelä-Afrikan presidentiksi. Paidalla on täällä kulttiarvo.

Kävimme illansuussa syömässä pannukakkuja Harrie´s Pancake-bistrossa. Pannukakku on harhaanjohtava nimitys näille crepesille, kotoisesti ne ehkä ovat “täytettyjä ohukaisia”. Hyviä olivat!

Kokonaiset turistibussit ajavat tänne niitten takia. Ilmeisesti koko kaupunki elää turismista. Mutta yllättävän monen talon edessä on “myytävänä”-kyltti. Yleismaailmallinen lama kaventaa kenties turismituloja, niin että työpaikkoja menetetään ja kaupunki tyhjenee. Vahinko.

Graskop, The Graskop Hotel 18.4.

Uskomaton hotelli! Halli, ruokasali, oleskeluhuone, terassi, tietokonehuone, kaikki tilat ovat täynnä afrikkalaista modernia taidetta: puuveistoksia, koreja, tauluja. Huone on yksinkertainen mutta toimiva, aito maalaus seinällä.

Toiseen kerrokseen johtavat vanhanaikaiset puuportaat, oven lukossa ei ole mitään konstailua, vaan kunnon vanhanaikainen iso avain avaa ja lukitsee oven. Lattia kaunista vaaleaa puuta, seinät paneloidut valkeaksi maalatulla puulla.

Ja tämä pienessä Graskopin vuoristokylässä Kruger Parkin länsipuolella.

Kysyin illallisella ystävälliseltä tarjoilijalta, kuka on keränyt talon kaikki taideteokset, ja hän vastasi hymyillen: - Hotellin omistaja. - Entä kuka on omistaja? - Hän on se pannukakkumies, Harrie´s.

Pannukakuillakin siis voi ansaita omaisuuksia, toteuttaa haaveensa ja kerätä taidetta! En tunne pannukakkumaailmaa enkä kansainvälisten firmojen kenttää tarpeeksi tietääkseni, onko kyseessä ketju, mutta eilen illalla hotellia etsiessämme ja ajaessamme edestakaisin tämän pikkukaupungin katuja näin pannukakkuravintolan. Ehkä koko kaupunki kuuluu pannukakkumiehelle.

Lentokentältä ostamamme turistiopas suositteli tätä hotellia. Rakennus on harmaa ja kolkon näköinen, mutta kun pysähdyimme sen eteen, tuli vanha suuri musta mies hotellin virka-asussa kysymään, halusimmeko huoneen.

- Yes, yes, minne voimme paikoittaa auton?
- Hetkinen! Yksi asia kerrallaan. Ensin täytätte sisäänkirjoittautumislomakkeen, sitten kannamme laukut huoneeseen ja vasta sitten on auton aika. Kaikki ajallaan, hyvä rouva! opasti virkailija minua.

Mutta aletaanpa alusta. Joburgissa emme halunneet viettää niitä kymmentä päivää, jotka odotamme lentoa Eurooppaan. Voisimme ajaa vaikkapa Kruger-Parkiin. Varasimme siis eilen illalla puhelimitse lentokentän autovuokraamosta auton. Hinta oli uskomattoman edullinen, sitä parempi, ajattelimme.

Kun menimme hakemaan autoa, näimme, että se oli niin pieni, etteivät kaksi laukkuamme mahtuneet tavarasäilöön. Purimme sopimuksen ja teimme uuden, saimme vähän isomman auton. Hintakin oli suurempi, selvä se.

Lentokentältä hotelliin oli suhteellisen lyhyt matka, sen selvitimme kartan avulla. Entä ulos kaupungista? Joburg ei tosiaankaan ole pikkukaupunki! Kysyimme ohjeita hotellin respasta ja meitä neuvottiin ajamaan Pretorian kautta, mutta niin, ettemme menisi kaupunkiin vaan ajaisimme sen yli siltoja pitkin.

Jotakin meni vinoon, löysimme itsemme keskeltä Pretoriaa, ja sieltä taas emme löytäneet ulos! Kartta esille. Paikallistimme itsemme, sen jälkeen oli helppo tehdä ajosuunnitelma.

Kruger Parkiin ei kannata ajaa illansuussa. Tälle päivälle olimme panneet ajotavoitteeksi tämän pienen kaupungin ja sen hotellin. Mutta loppumatkasta tiet olivat yhtä mutkaisia kuin alpeilla, ja niissä oli syviä kuoppia.

Jarrutin mukana matkakumppanin ajaessa ja maanittelin häntä vähentämään vauhtia, häntä taas huolestutti hämärän lankeaminen. Kartalla matkat näyttävät lyhyiltä ja, mutta Etelä-Afrikka on laaja maa.

Se on myöskin maisemiltaan aivan toisenlainen maa kuin Namibia, olemme tulleet uuteen Afrikkaan. Tien varrella oli etenkin karjatiloja, ja eläimille riittää laidunmaata, kaikki viheriöi. Maasto oli kumpuilevaa, mutta mäet eivät olleet pikku nyppylöitä, vaan tunturien tapaisia laaja-alaisia vuoria. Välillä oli metsiä, mutta ne olivat selvästi istutusmetsiä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.