Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000.

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Fish River kanjoni, Canion Roadhouse, 11.3.2010 klo 18.07

Lahjomaton kuumuus ulkona auringonpaisteessa, varmaan yli 40 astetta, kun paikoitimme auton varjottomalle parkkipaikalle ja marssimme kysymään, olisiko tässä lodgessa vapaata huonetta.

Totta kai oli, tähän vuodenaikaan on täällä vain kourallinen turisteja liikkeellä, he voivat yöpyä missä haluavat. Valitsimme lodgen siksi, että Fischriver-kanjonin majoituspaikoista tämä on yksi edullisimmista (110 euroa kahdelta hengeltä).

Majatalon omistaja on ilmeisesti autonarri: sekä pihan että yleisten tilojen – respa, ravintola, baari – koristeena on autoromuja, niissä ja niistä kasvaa kaktuksia ja puita. Huone on tilava, siisti, ilmastoitu ja sähköistetty, mitä muuta voimme toivoa pariksi yöksi.

Huomisen päivän olemme kokonaisuudessaan varanneet kanjonille. Suuria vaelluksia ei kuumuudessa voi tehdä, alas kanjoniin on kiellettyä mennä, siellä voi saada lämpöhalvauksen, mutta ylhäällä näköalapaikoilla voi vaeltaa, mikäli jaksaa.

Matkakumppani mielii lähteä lähes 50 kilometrin rallitielle, joka vaatii nelivetoisen auton. Se meillä on, mutta epäilen, ettei meillä ole riittävästi ajokokemusta enkä ole innokas vapaaehtoisesti keräämään kokemuksia vaikeista teistä.

Aamupäivällä kävimme Keetmanshoopin vanhassa kirkossa, johon on kerätty pieni museo, koska kirkko ei ole enää käytössä. Sieltä jatkoimme kaupungin ulkopuolelle “jättiläisten leikkikentälle” ja kvever-puitten puistoon.

Niitten lähellä on telttailu- ja yöpymispaikka, jota eilen harkitsimme mutta totesimme molemmat tänään nähtyämme sen, ettei paikka ollut meitä varten: yöpymisyksiköt olivat uskomattoman rumia pyöreitä muovikapseleita, mistään hinnasta en olisi halunnut sellaisessa nukkua.

Hotellihuone, johon eilen majoituimme, oli pieni mutta siisti ja viihtyisä, eikä kallis (50 euroa). Untani häiritsi vähän se, että näin illalla ison hämähäkin tapaisen elukan vilahtavan avoimen laukkuni vaiheilla enkä myöhemmin sitä löytänyt, se siis oli yhä huoneessa – ja voisi tulla yöllä sänkyyn, niin kuvittelin.

Mutta lodgeissa ja hotellihuoneissa on täällä usein kaikenlaisia vaarattomiksi luokiteltuja pikkuelukoita, yökiitäjiä, koppakuoriaisia, hämähäkkejä ja hyttysiä, on yritettävä olla välittämättä niistä.

Jättiläisten leikkipaikalla oli merkitty polku, sen käveleminen kestäisi viitisentoista minuuttia. Lähdimme talsimaan aamupäivän helteessä, meillä oli hatut suojana auringolta. Polkumerkkejä oli harvakseltaan, reitti oli sokkeloinen, alue yhtä kivimerta, rykelmä toisensa perään, loppumattomiin.

Monissa kohdin ei reittimerkintää näkynyt, saimme arvailla, mihin suuntaan kääntyä, toisinaan nuolten suunta ei ollut yksiselitteinen. Rupesin huolestumaan – huolestun nopeasti, jos pelkään olevani eksyksissä. –

Monikohan turisti näihin sokkeloihin eksyy? kysyin matkakumppanilta. – Ne kerätään vuosittain pois, hän vastasi, tai kenties niistä tehdään biltongia, ruumiit kuivuvat tässä paahteessa nopeasti.

Heitimme herjaa, vaelsimme eteenpäin, mitä muutakaan. Janotti, vettä oli autossa, mutta missä auto! Lopulta minua alkoi kiukuttaa: on vastuutonta lähettää turisti tällaiseen labyrinttiin antamatta hänelle selkeitä reittimerkintöjä! Lopulta auto löytyi, muuten en istuisi tässä koneeni ääressä…

Keetsmanshoop, Birds Mansion Hotel, 10.3.2010 klo 19.29

Viime yön farmi oli minusta malliesimerkki hyvästä vierasfarmista: talon emäntä tuli juttelemaan kanssamme illallisen aikana, aamiaisen taas tarjoili isäntä aputytön kanssa. Näin saimme mahdollisuuden keskustella teemoista, jotka meitä kiinnostavat eikä farmi jäänyt meille vain etäiseksi yöpymispaikaksi, yhdeksi monista.

Nyt istun uudessa yöpaikassa, pienessä hotellihuoneessa, jossa on televisio, ja olen saanut selville, miltä kanavalta eteläafrikkalainen Selviytyjän-ohjelma – se, jossa Hanna Grobler on mukana – tulee.

Löysin kanavan, ja muutaman sekunnin ajan ruutu oli selkeä, mutta sitten kuva hämärtyi eikä enää suostu selkiytymään. Niin jää ohjelma katsomatta, ja minulla on sellainen tunne, kuin istuisin janoisena kädessä vesipullo, jota en saa auki. Menemme syömään.

Toissapäivän lehdestä luin Pohjois-Namibian ongelmasta, elefanteista. Jos ne haluavat tulla pellollesi, niin ne tulevat, ei niitä mikään aita pidätä. Niitten lukumäärä on nyt kartoitettu, ja tämän toimituksen maksaa Suomen valtio, luin lehdestä. Sen jälkeen tehdään päätös, onko aiheellista siirtää muutamia yksilöitä jonnekin luonnonsuojelualueelle, esimerkiksi Etosalle.

Muistan viimevuotisen vierailumme Phillips luolilla ja Ameib-farmilla. Siellä oli elefanttia esittäviä kalliomaalauksia, mikä sai minut kysymään, onko seudulla yhä elefantteja. Vastaus: Oli meillä, mutta lahjoitimme sen Etosalle.

Tänään olemme tutustuneet kahteen kylään, Helmeringshauseniin ja Bethanieen. Helmeringshausen oli vain läpikulkupaikka. Tankkasimme ja kävimme paikallisessa kaupassa. Mikä kauppa! Siellä oli tavaraa jos minkä sorttista: vaatteita, kosmetiikkaa, astioita, taloustavaraa, mutta pääasiassa elintarvikkeita, se on ainoa kauppa satojen kilometrien säteellä.

Näin siellä hauskan emalisen teekannun ja ostin sen. Ostoksemme: viisi isoa pulloa vettä, pumpulia ja emalinen kukkakoristeinen teekannu. Merkillisiä turisteja!

Bethaniassa tutustuimme lähetyshistoriaan, kun vierailimme Schmelen-talossa. Se ei ole hänen rakentamansa, koska alkuperäisen talon tuhosi tuli, mutta se on samalla paikalla ja sinne on koottu tietoa (Reiniläisen) lähetystyön alkuajoista.

Kävimme myös Joseph Frederichin talossa, joka yhä toimii kylän keskustoimistona. Tämä orlan-nama -ryhmän johtaja myi 1.5.1883 Lüderitzin lähettämälle neuvottelijalle Friedrich Nachtigalille Angra Pequana -lahden, jonne sittemmin perustettiin Lüderitz-niminen kaupunki.

Näin hän tietämättään tuli avanneeksi saksalaisille tien Namibiaan, teko, jota hän myöhemmin joutui katkerasti katumaan. Sitä paitsi häntä petettiin kaupoissa, niin että alue oli paljon suurempi kuin se alue, josta hän olisi ollut valmis luopumaan.

Kadulla kysellessämme, missä talo oli, tapasimme nuoren amerikkalaisen naisen, joka oli pestautunut kylään kahdeksi vuodeksi vapaaehtoistyöntekijäksi ja opetti paikallisessa peruskoulussa. Idealismi ei ole maailmasta kuollut!

Päivä kokonaisuudessaan oli hyvä ajopäivä: taivas oli lähes kokonaan pilvien peitossa, niin että vaikka oli kuuma, se ei tuntunut tukahduttavalta. Maisemat ovat vaihtuneet tasaisesta yksitoikkoisesta savannista vuoristoisiksi ja vaihteleviksi. On hauska tutkia, miten erilaisia vuorten profiilit voivat olla: toiset ovat lautamaisen tasaisia, toiset huipistuvat teräviksi. Geologille Namibia on uskoakseni mielenkiintoinen maa.

Duwisib vierasfarmi, 9.3.2010 klo 19.02

Olisin mielelläni jäänyt vielä toiseksikin yöksi Oanob-järven rannalle, mutta olemme vasta matkan alussa, ja matkakumppani on tehnyt selkeän suunnitelman matkaa varten.

Vaikka se ei ole tiukkaan napitettu, en halunnut heti sotkea sitä, niin etten edes ehdottanut toiseksi yöksi jäämistä. Annan arvoa sille, että joku osaa suunnitella, en halua pilata sitä omalla spontaaniudellani.

Tänä iltana olemme Duwisibin vierastalossa ja puolen tunnin päästä menemme iltapalalle, olen jo nälkäinen kuin leijona. Saa nähdä, mitä tämä pieni farmi tarjoaa yllätysvieraille, jotka tulla tupsahtivat pihaan puoli kuuden maissa illalla ja halusivat yösijan ja iltaruokaa.

Tänään olemme tutustuneet yhteen Namibian erikoisista kansanryhmistä, Rehoboth-bastardeihin sekä kiehtovaan viime vuosisadan alun rakkaustarinaan.

1600-luvun puolessavälissä Hollannista tuli laivalasteittain siirtolaisia eteläiseen Afrikkaan. Joukko oli miesvaltaista, vain harva nainen uskalsi lähteä mukaan aivan outoon maailmaan ja seikkailuun. Niinpä halutessaan perustaa perheen miesten oli pakko ottaa vaimokseen paikallinen nainen, khoi-san (heistä käytettiin ennen nimityksiä busmanni tai hottentotti).

Jos syntyneet lapset olivat riittävän vaaleaihoisia, heidät hyväksyttiin valkoisten yhteisöön, muussa tapauksessa heidät luokiteltiin „värillisiksi“. Nämä perustivat omia siirtokuntia kauas valkoisten asumista alueista.

1800-luvun puolessavälissä tämä värillisten ryhmä käsitti noin 5000 henkeä ja eli karjafarmeillaan Etelä-Afrikassa. Siihen aikaan valkoiset siirtolaiset laajensivat aluevaatimuksiaan ja muuttivat yhä pohjoisemmas.

Silloin noin 90 perhettä käsittävä värillisten ryhmä lähti vaeltamaan kohti pohjoista, ylitti Oranjae-joen ja tuli nykyisen Namibian alueelle. Heidän päällikkönsä, jota he nimittivät kapteeniksi, oli Hermanus van Wyk. He neuvottelivat nykyisen Rehobothin alueella asuvan nama-heimon kanssa ja perustivat 1870 sinne siirtokuntansa.

Rehoboth on siitä lähtien pyrkinyt itsenäiseksi valtioksi valtiossa, sillä Rehoboth-bastardit sopivat jo vuonna 1869 omasta lainsäädännöstään. Vasta 1997 he luopuivat lopullisesti itsenäisyysvaatimuksista. Syy oli se, ettei heillä ollut varaa tehdä valitusta Kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa.

Meillä suomalaisilla on yllättävä yhtymäkohta Rehobothiin: suomalaisen lähetystyön uranuurtajan Martti Rautasen vaimo Frida oli sieltä kotoisin, hän oli Rehobothissa vaikuttavan saksalaisen lähetyssaarnaaja Kleinschmithin tytär. Siitä ei Rehobothin museossa, johon tutustuimme, tietenkään ollut mainintaa.

Opas esitteli meille sekä kansansa historiaa että omaa henkilöhistoriaansa. Hänen äitinsä on kansanedustaja, hän kertoi, ja hän itse on naimaton, itsellinen nainen.

– Mihin muuhun minä miestä tarvitsisin kuin lasten tekoon, ja niitä minä en halua, siispä en halua miestäkään, on hänen vakaa ohjenuoransa elämässä. Eikä hän jää sanattomaksi missään tilanteessa, siitä hän kertoi meille esimerkkejä.

Säikähdimme vähän, kun otimme museon pihassa esille kameran kuvatakseni idyllistä miljöötä ja taloa, joka on ennen toiminut postitoimistona, ja meille huudettiin napakasti, ettei kuvia saanut ottaa ennen kuin oli maksanut museon sisäänpääsymaksun ja tutustunut siihen.

Aikomuksemme oli toki siihen tutustua; myöhemmin juttelimme pitkään neiti museonjohtajan kanssa!

Romanttinen rakkaustarina, johon viittasin, sai alkunsa, kun paroni Hansheinrich von Wolf osallistui vapaaehtoisena saksalaisten suojajoukkojen nama-heimoa vastaan käymään sotaan vuosina 1904–07. Monen saksalaisen upseerin tavoin hän perusti sodan päätyttyä maahan farmin.

Muutama vuosi myöhemmin hän tutustui rikkaaseen amerikkalaiseen naiseen ja meni tämän kanssa naimisiin. He rakennuttivat farmin alueelle linnan, jonka rakentaminen kesti kaksi vuotta. Rakennus on pysynyt pystyssä, vaikka von Wolf kaatui 1. maailmansodassa eikä hänen vaimonsa koskaan palannut yksin Afrikkaan. Nykyään linna on ainakin osittain valtion omistuksessa ja avoin turisteille.

Lake Oanob Resort, 8.3.2010 klo 20.34

– Ei me nyt ravintolaan autolla lähdetä, reippaat ihmiset, matkakumppani sanoo lähes pöyristyneenä, ja niin otamme taskulamput – pienet tuikut – mukaan ja kävelemme ensin puolisen kilometriä lodgen respaan.

– Anteeksi, missä on ravintola? Ja saako sieltä ruokaa, vaikkei ole varannut pöytää?

Ravintola on auki joka ilta, ja se on puolen kilometrin päässä respasta, rakennettu suoraan Oanob-järven rannalle, niin että terassi on veden päällä.

Järvi on keinotekoinen vuosina 1986–1990 toteutettu patoallas, suuri ja kirkasvetinen, ja sen rannalle on noussut valtava turistikeskus, romanttisia bungaloweja joka niemen nokassa ja lahden poukamassa. Huoneemme yhdessä niistä.

Saamme pöydän terassilta, olemme alkuillasta paikan ainoat vieraat, myöhemmin sisään tulee kaksi muutakin pariskuntaa. Tarjoilijamme on nuori nainen, paikallinen ulkonäöstä päätellen, ja ruoka tulee nopeasti pöytään. Saan grillatun kalafileeni, matkakumppani kudupihvinsä juuri sopivan mediumina.

Syödessämme pimenee, mutta meillähän on taskulamput! Matkakumppani rehvastelee alkumatkasta takaisin majapaikkaan suunnatessamme, että silmä kyllä tottuu pimeyteen, löytäisimme takaisin vaikka ilman taskulamppuja. Miten olisi mahtanut käydä, meillä on vaikeuksia löytää tie jopa lamppujen kanssa!

– Ei se nyt ainakaan sinne vasemmalle mene! Mutta juuri sinne se meni, ja kilometrin verran pimeässä harhailtuamme löydämme kuin löydämmekin mökkimme. Se on olkikattoinen niin kuin lähes kaikki lomamökit Namibiassa, ja siinä on järvelle antava terassi. Idyllinen paikka!

Olemme lähellä Rehobothia (90 km Windhoekista etelään). Se on pieni kaupunki, jonka on vuonna 1870 perustanut ryhmä etelästä tulleitten buurien ja heidän khoi-san -vaimojensa jälkeläisiä. He nimittivät itse itseään bastardeiksi ja pitävät yhä ylpeinä kiinni siitä nimestä eivätkä koe sitä diskriminoivaksi, kuten eurooppalainen saattaa ajatella.

Pääsimme lähtemään aamupäivällä kymmenen jälkeen ja päätimme ajaa Walvis Bayn kautta Windhoekiin vievälle tielle, joka ylittää sekä Kuiseb-joen kanjonin että Gamsberg-vuoren. Kartan mukaan tie on soratie, mutta se on silti yksi pääteistä, ongelmia ei sen kanssa pitäisi olla. Kartta on oikeassa, ongelmia ei ollut, tie vain on perin mutkitteleva ja täynnä nousuja ja laskuja.

Kuisebin kanjoni on meille teoriassa tuttu viime vuonna lukemastamme Henno Martinin kirjasta Wenn es Krieg gibt, gehen wir in die Wüste. Se kertoo hänen ja hänen geologiystävänsä Herman Kornin pakoilusta sodan aikana näissä mutkikkaissa, monipolvisissa kanjoneissa.

Namibia oli Etelä-Afrikan territorio, saksalaiset vihollisia, ja niin ollen maassa olleet saksalaiset miehet internoitiin vankileireille Etelä-Afrikkaan. Välttyäkseen siltä kohtalolta nämä maassa jo muutaman vuoden geologisissa tehtävissä olleet miehet päättivät käyttää paikallistuntemustaan ja leiriytyä Guisebin kanjoniin.

He oleskelivat siellä kaksi ja puoli vuotta, kunnes Herman Korn sairastui vakavasti vitamiinien puutokseen, niin että hänen oli päästävä Windhoekiin sairaalaan.

Oli mielenkiintoista nähdä edes pieni väläys siitä, millaisissa sokkeloissa, missä karussa maastossa heidän piilopaikkansa oli.

Gamsberg on 2450 metriä korkea vuori, ja sen ylittäminen oli oma lukunsa. Tie kiemurtelee vuoren rinnettä yhä ylemmäs, kiertää sen reunamaa terassinuomaisesti, siirtyy pienen välisolan kautta toisen rinteen terassille.

Näköalat ovat huikeat. Alastulo ei ole yhtä dramaattista kuin nousu, tie viipyilee kauan ylätasangolla. Siellä täällä on viitta, joka opastaa farmille, toiset niistä tarjoavat majoitusta turisteille. Emme anna niitten houkutella, etsimme Oanob-järveä.

Ja yllättäen, ennen kuin olemme lähelläkään Rehobothia, näemme opastuksen sinne. Se sattuu olemaan valitsemamme reitin varrella, mikä onni! Matka nimittäin kesti huomattavasti kauemmin kuin olimme ennakolta laskeneet, rupesin jo huolestumaan, kun alkoi tulla ilta. Mutta reitin valinta oli silti oikea.

Swakopmund, rantatalo 7.3.2010 klo 10.34

Vieraitten oli määrä saapua noin kello viisi, ja silloin oli ateria valmis, paitsi spagetti, jonka keittäisin nopeasti vasta kun he olisivat paikalla.

Olohuone oli raivattu, pöytä katettu, lasit tarjottimella, juomat viileässä, kaikki valmiina, mutta vieraita ei kuulunut. Olemme Afrikassa, naurahdimme, mutta lopulta aloimme hermostua: ei kai kutsua ole unohdettu! Kävin portilla tiedusteluretkellä, mutta katu oli autio…

Lopulta alkoi portilta kuulua hälinää, ja sieltä tuli suuri joukko: meme Leena oli ottanut mukaansa kaksi nuorta miestä, „perheeni“, kuten hän heidät esitteli, käsittääkseni veljenpoikia. (Mielessäni oli jo käynytkin huoli siitä, miten hän yksin kävelisi pimeässä takaisin kotiinsa Mondesan kaupunginosaan.) Äkkiä pari lisälautasta pöytään ja riisipaketin jämät liedelle hautumaan!

Spagetin ja riisin kypsyessä matkakumppani näytti laptopistaan muutaman kuvan: “kuku Kirsti kesällä veljentyttäriensä rinnalla“. Hän on 82-vuotias mutta nuorekkaan näköinen, totesimme. Meme Leenan veljenpoika katsoi minua ja kysyi, "and how old are you (kuinka vanha sinä olet)?

Minua nauratti: ei nuori mies oikeastaan saisi kysyä vanhemmalta naiselta hänen ikäänsä, selitin, mutta kun tiedän, että ikää pidetään täällä kunnia-asiana, kerroin, kuinka vanha olen.

Selitin vieraille, että tarjoaisin täysin eurooppalaisen aterian, mutta toivoin sen maistuvan. Ruokailun aikana kävi ilmi, että huoli oli turha: kaikki häipyi lähes viimeisiä riisinmuruja myöten, ne jäivät kulhoon siitä syystä, että kastike loppui!

Vieraskoreutta ei ruoan painuminen suinkaan ollut, se näkyi siinä, että yksi lappoi salaatista oliivit naapurinsa lautaselle, ja Monika taas kaiveli siitä tarkkaan erilleen kurpitsansiemenet, ja kun sanoin niitten olevan terveellisiä, hän lisäsi, „mutta kamalan näköisiä!“ (Kenties ne muistuttivat häntä torakoista…)

Meme Leena hallitsi keskustelua, joka pyöri suomalaisen lähetystyön historiassa. Matkakumppanilla oli vaikeuksia pysyä mukana, hänelle sellaiset nimet kuin Laukkanen, Kalliokoski jne. ovat tuntemattomia.

Oman vaikeutensa ymmärtämiseen toi se, että meme Leenan englanti on oshivambo-englantia ja että hänellä on aiheesta toiseen hyppelevä tapa puhua. Meme piti nykysuuntaa vääränä: työn historiaa ei kunnioiteta, vaan pannaan pääpaino taloudellisille näkökohdille ja annetaan niitten painaa vaa´assa.

Johdon siirtyminen Oniipasta Windhoekiin oli hänen mielestään suuri virhe, ja osansa sai moni, jota en edes nimeltä tunne. Muutenkaan en halunnut kommentoida terävää kritiikkiä, annoin memen purkaa sydäntään, ehkä se häntä vähän helpotti.

Ruokailun jälkeen veljenpoika otti esille mukanaan tuomansa vanhan aikakauslehden ja sen sisältä käsin kirjoitettuja arkkeja, laulujen sanoja, oli laulun vuoro. Meme Leena ja veljenpojat ovat harjaantunut trio, heidän laulunsa sointui niin kauniisti, että harmittelin äänityslaitteitten puutetta.

Yhteisiäkin lauluja löysimme: muistin, että viime vuonna käydessämme ensimmäisen kerran Mondesan kirkossa jumalanpalvelus alkoi suvivirren mahtavalla moniäänisellä pauhulla, mikä nostatti kyyneleet silmiini. Ja Mozartin kehtolaulun osaamme kaikki, niin itävaltalaiset, suomalaiset kuin ambolaisetkin.

Juomienkin suhteen oli huolemme täysin turha. Meme Leena selitti, etteivät naiset perinteisesti juo alkoholijuomia, viiniä joisivat siis vain miehet. Susanna ilmoitti juovansa mielellään Savannaa, joka on kevyttä siideriä, meme Leena pitäytyi vedessä.

Mutta niin kauan kuin viinipänikässä (Drosthy-Hof, extra light dry white, 2 litres) jotain oli jäljellä, jatkui laulukin, ja Susanna omi Savannat niin, että nappasi viimeisen korkkaamattoman pullon mukaansa kotimatkalle. – Kenties odotamme vielä, kunnes kynttilätkin ovat palaneet loppuun, nauroi toinen veljenpojista. Vierailusta on otettava irti kaikki, mikä siitä lähtee!

Valokuvia napsittiin silloin tällöin, on tärkeä ikuistaa muistorikkaat hetket kuviin. Ennen kotiinlähtöä oli ryhmäkuvien aika: koko ryhmä, naisten ryhmä ja miehet, samoin meme Leena ojentamassa tuliaislahjaa meme Maijalle, kaikki on dokumentoitu digikameran sirulle!

Jossain vaiheessa mene Leena huokaisi, että illallisen oli niitä iltoja, jotka tulevat säilymään muistoissa. Meille isännille jäi lämmin tunne: jollemme muuten voikaan auttaa, niin ainakin olemme antaneet vieraillemme ruumiin ravintoa ja muistoja. Ja hyvät muistot ovat tärkeitä, niitä pitää vaalia.

Swakopmund, rantatalo l6.3.2010 klo 14.15

Tänä iltana saamme vieraita: meme Leena Max, sairaanhoitaja, joka poisti tikit matkakumppanin otsasta sekä nuoret memet Susanna ja Monika A-talosta tulevat syömään. Ateria on olosuhteiden pakosta yksinkertainen, mutta toivon, että se maistuu heille.

Keitän ison kattilallisen spagettia, siihen jauhelihakastike, alkuruoaksi salaattia, jälkiruoaksi hedelmäsalaattia ja mangomehulla maustettua jogurttia, siinä menu. Juomista olemme epävarmoja: emme tiedä, maistuuko vieraillemme lasi viiniä vai ovatko he „mehutyttöjä“. Mutta se selviää kysymällä.

Lähdemme maanantaiaamuna ajamaan kohti etelää emmekä sen vuoksi voi hankkia ylimääräisiä elintarvikkeita. Mutta eiköhän illallisesta selvitä. Matkakumppani on jo asettanut korkeat kynttilänjalat ruokapöydälle, siis candlelight dinner eli kynttiläillallinen!

Olimme eilen illansuussa kaupungilla. Netti ei toiminut, linjat olivat aivan tukossa, valokuvausliike oli kiinni… Kaiken kukkuraksi matkakumppani ei saanut biltongiaan, koska sekin kioski oli kiinni.

Mennään elokuviin, tuli yhtäkkiä mieleeni. Ainoa vaihtoehto oli romanttinen Rebound, jossa näyttelee Catherine Zeta-Jones, no, sitten se. Hyvä näyttelijä ja kevyt, lämmin filmi, totesimme, kun poistuimme elokuvateatterista ja kävelimme pimeässä illassa rantakatua kotiin.

Swakopmund, rantatalo 5.3.2010 klo 09.25

Matkakumppani sanoo nukkuneensa huonosti, suomalaiset luvut yksi, kaksi, kolme, neljä… olivat kummitelleet hänen mielessään unessa, hän oli toistanut niitä yhä uudestaan onnellisena siitä, että oli selvinnyt kymmeneen. Herättyä se ei onnistunut: - Kadeksan, hydeksän, kymenen?

Aamiaisen jälkeen avoimelle verannan ovelle ilmestyy musta nuori mies, joka maahan katsoen kysyy englanniksi, olisiko talossa työtä. Hänellä on siistit mustat prässihousut ja uudet tennistossut, hän ei näytä kerjäläiseltä. Sen takia puhutan häntä: Hän on päättänyt koulunsa, mutta työtä ei ole löytynyt.

Vanhemmat ovat Ovambolandissa – jos elävät –, kaupungissa hän ei tunne ketään, joka voisi auttaa ahdingossa. Ja hänellä on nälkä. Neuvon häntä etsimään keskikaupungilta työnvälitystoimiston, täytyyhän täällä sellainen olla, ja annan hänelle vähän rahaa leivänostoon. Muuta en voi tehdä.

Juuri eilen luin lehdestä, että uuden tilaston mukaan työttömyysprosentti on Namibiassa 51.8. Se on armottoman korkea luku, miten tahansa sitä tarkasteleekin. Uhreja ovat usein juuri nuoret.

Heitä kannustetaan käymään koulunsa, mutta ammattikoulutusta ei ole organisoitu. Jos nuorella ei ole ketään aikuista tukena, hän ei löydä paikkaansa koulun jälkeen. Ei ihme, että rikollisuus – erityisesti murrot tyhjillään oleviin taloihin – lisääntyy!

Saatan olla naiivi, mutta mielessäni on usein ollut ajatus siitä, että nuoriso voitaisiin työllistää keräämään oluttölkit ja -pullot sekä muovi- ja muut roskat.

Pientä korvausta vastaan moni olisi varmaan valmis työpalvelukseen sen sijaan että kuljeskelee joutilaana ympäriinsä. Kierrätys ja roskien erottelu on täällä uutta: vasta tällä viikolla on ostoskeskuksiin asennettu keräilypisteitä, joihin voi viedä erikseen paperi-, lasi-, metalli- ja muovitavaraa.

Mutta niin kauan kuin keräilypisteitä on vain muutama, ei roskien erottelu voi toimia tehokkaasti.

Matkakumppani palaa paikallisesta ostoskeskuksesta, jossa hän kävi parturissa. Maksu oli 35 ND (3.5 e), paitsi ”jos olette yli 60-vuotias, siinä tapauksessa maksatte vain 25 ND.”

 Luemme joka päivä sanomalehtiä, englanninkielisen The Namibian ja saksankielisen Die Zeitung. Perjantain lehdet ovat viikonlopun lehtiä, niissä on paljon luettavaa.

Päivän suurin uutinen on se, että oppositiopuolueitten syyte viime marraskuun eduskuntavaalien vaalilautakuntaa vastaan on hylätty "muodollisista syistä“: syytekirjelmä jätettiin oikeudelle 90 minuuttia valitusajan päättymisen jälkeen, myöhästymistä perusteltiin sillä, että materiaali oli niin laaja, ettei syyte valmistunut ajoissa. Oppositio miettii, viekö se asia ylimpään oikeuteen. Se on pöyristynyt oikeuden päätöksestä, että valittajien on maksettava itse oikeuskulut.

Lehden (The Namibian) toinen teema on maan roskaisuus, sen olemme matkoilla itsekin todenneet. Meme Ulla oli sitä mieltä, että ennätys olisi Opuwon kaupungilla, mene tiedä. Hyvä kilpailija se roskaisuudessa ainakin oli!

Sitten törmäsin lehdessä artikkeliin, joka muilta lukijoilta ehkä olisi jäänyt huomaamatta, minulta ei: artikkeli selosti Etelä-Afrikan television Selviytyjät-sarjaa, jossa Hanna Grobler – vaikka oli päässyt neljännelle sijalle atleettisilla suorituksillaan, hän on korkeushypyn moninkertainen Suomen-mestari – joutui siirtymään joukosta tuomarinpallille.

Kiinnitin huomioni artikkeliin siksi, että Hanna on serkkuni tytär; Etelä-Afrikan television-ohjelmaan hän taas osallistuu (eteläafrikkalaisena!) siksi, että on naimisissa eteläafrikkalaisen urheilijan kanssa. Leikkasin artikkelin irti ja postitan sen hänen sukulaisilleen Ruovedellä!

Minua huvitti, kun tajusin oman patrioottisuuteni juttua lukiessani: mainitsisi nyt jossain yhteydessä olevansa suomalainen! Mutta hänellä tuskin on mahdollisuutta tehdä kotipaikkakuntaansa Ruovettä tunnetuksi Etelä-Afrikan televisiossa…

Swakopmund, rantatalo 4.3.2010 klo 13.42

Rauhallisia, kiireettömiä päiviä, ja se on hyvä; vasta tänään tunnen olevani aivan kunnossa. Matkalla ei ole mukava potea edes lievää flunssaa, sellaiselta oloni nimittäin tuntui: jäsenten kolottelua, energian puutetta…
 
Susanna tulee joka päivä juttelemaan, ilmeisesti hän uskoo, että jotenkin voisin auttaa häntä eteenpäin. Kunpa voisinkin! Tänään hän tuo mukanaan vanhan Anna-lehden, ja kun en ole viikkokausiin vilkaissutkaan suomalaisia sanoma- tai aikakauslehtiä, luen sen tarkkaan. Saan valmiiksi jopa kinkkisen ristisanatehtävän, jossa jokainen numero vastaa yhtä kirjainta! Hurraa!

Eniten nautin Arno Kotron kolumnista Kielipoliisi pamputtaa: hän puhuu kuin suoraan minun suullani! Hänen teemansa on äidinkielemme ruostuminen, tai kenties on vain kyse sen huolimattomasta käytöstä.

Välistä kyllä epäilen, että tietämättömyys on osa ongelmaa, että kielisäännöt ovat hämärtyneet tai että niitä opetetaan kouluissa tarmottomasti.

Mutta helppo minun on epäillä leväperäistä opetusta, kun en enää vuosikymmeniin ole itse seissyt luokassa! On kuitenkin lohdullista, että joku toinenkin on huomannut saman kuin minä: kieli sammaloituu, tehkää jotain, kielityöläiset!

Eilen illalla teimme lenkin rannalle ja seisoimme kauan katsomassa aaltojen murtumista hietikolle tai kivilouhikkoon. Joka neljästoista on suuri aalto, se on vanha sääntö, joka tuntuu pitävän paikkansa.

Illansuussa kävelimme vielä kaupunkiin. Oli tuulista, aallot pärskyivät villisti rantaan. Villatakki oli repussa, mutta sitä ei tarvittu, oli sopivan viileä kävellä.

Aioimme mennä elokuviin, mutta emme ostaneet lippuja, koska tiedämme liian vähän tarjolla olevista filmeistä.

Iltapäivällä kävin tarkkaan läpi olohuoneen kirjahyllyn, kokonaista kaksi riviä rispaantuneita, moneen kertaan luettuja kirjoja. Useimmat ovat jonkun lähetin taloon jättämiä, kuten Canthin kirjeet.

Eilinen löytö oli Leena Kaartisen Lääkärinä Afganistanissa, elävästi kirjoitettuja väläyksiä lääkärin työstä maaseudulla ja vuoristossa, jossa ei pienistä auta kitistä, ei siitä, että hiiri pudota töpsähtää tyynylle aamuyöstä eikä siitäkään, että sudet ulvovat ympärillä tohtorin rientäessä iltapimeässä kotiin sairaskäynniltä.

Matkakumppanille löysin kannettoman Maigret´n ensimmäisen tapauksen, englanniksi, hän olisi tietenkin lukenut sen mieluummin alkukielellä ranskaksi, mutta täällä ei ole valinnan varaa.

Swakopmund, rantatalo 3.3.2010 klo 09.30

Joka aamu tarkkailemme merta, tutkimme, mikä on sen ilme. Tänä aamuna se on tyyni ja levollinen, huokailee vain rauhallisesti.

Aamu on pilvinen; eilen ei pilviverho rakoillut juuri ollenkaan, odotin jo sadetta yöksi, mutta sitä ei tullut.

Matkakumppani lähti kirjastoon, jäin kotiin, en ole vieläkään kunnossa. Todella sairas en ole, puuttuu vain energia, joka saa ihmisen miettimään, miten parhaiten käyttäisi päivän: tänään minulle riittää, että on kirjoja lueskella.

Monika, Susannan ystävätär tuli aikaisin aamulla haravoimaan pihaa. Hän on työssä jossain perheessä kaupungilla, mutta jakaa Susannan kanssa tämän pienen huoneen.

Mietin nuorten mahdollisuuksia päästä eteenpäin. Ei ole kyse mistään uran luomisesta, he haluaisivat vain saada ammattikoulutuksen ja sitä kautta työpaikan. Susanna toivoo pääsevänsä vanhushoitajakoulutukseen, mutta mistä rahat?

Perheestä ei ole apua: veljet elättävät itseään satunnaistöillä, sisar, jolla on kaksi lasta, on sairauden takia työkyvytön. Jokainen, jolla on vähänkin ylimääräistä tuloa, jakaa sen perheen kanssa. Mutta palkat ovat uskomattoman alhaiset, elintarvikkeitten hinnat taas lähes eurooppalaista tasoa.

Ihmettelen, miten nämä nuoret selviävät edes itse viikosta toiseen.
Monika on urheilija, juoksee 20 kilometriä ja harjoittelee maratonia varten. Hän käy tietokonekurssia, mutta antaako se hänelle mahdollisuuksia johonkin muuhunkin kuin sellaiseen työpaikkaan, joka nipin napin elättää. En tiedä.

Luin verannalla kirjahyllystä löytämääni Minna Canthin kirjekokoelmaa, Lahja Lehtoselle omistettua kirjaa, jonka joku on tuonut hänelle Hong Kongiin vuonna 1974, painava kuin tiiliskivi. Silloin sain vieraita.

A-talossa on ryhmä nuoria, jotka ruoppaavat sen puutarhaa ja remontoivat taloa aamupäivällä, iltapäivällä tehdään retkiä ympäristöön, Rössingille, Walvis Bayhin, dyyneille. Savitaipale on kotipaikka, kuulen, matkan organisoi Nuorison Tuki ry., rahoitus saadaan opetusministeriöltä.

Windhoekin Katuturassa nuoret tapaavat paikallisen Joint Junior Products -ryhmän, joka samaan tapaan aktivoi Katuturan nuoria: milloin kirjoitetaan näytelmiä, milloin ommellaan tai tehdään koruja. Uskon, että suomalaisten nuorten on terveellistä nähdä, millaisissa oloissa täkäläiset nuoret elävät ja asuvat.

Swakopmund, rantatalo 1.3.2010 klo 20.45

Tänään ei ole minun päiväni!

– Pitäisi vielä kirjoittaa, edes muutama rivi, huokaisen matkakumppanille.
– No, se on helppo ja lyhyt tehtävä, eihän tänään ole tapahtunut mitään, hän vastaa. – Mistä oikein keksit joka päivä kirjoittamista?

Ei tosiaankaan ole tapahtunut mitään, mutta ei kirjoittamisessa ole siitä kysymys. Pikemminkin siitä, mielestäni, että antaa elämän pienille asioille merkityksen kirjoittamisen kautta. Silloin lukija voi samaistua niihin ja kokea, että joku toinenkin on tuntenut samoin kuin hän.

Merkillistä, mutta sellainen ilahduttaa ihmistä. (Namibian-matkan kokemuksiin tosin ei moni voi samaistua, mutta kenties niistä on juuri sen takia mielenkiintoista lukea…)

Jo aamuvarhaisesta oli helle. Olimme lopulta saaneet kirjoitetuksi nipun kortteja ja meidän oli mentävä postiin, postimerkkejä saa vain sieltä. Postissa oli jonoa, mutta ainahan siellä jonoa on, siis jonon päähän. Puoleen tuntiin se ei liikahtanutkaan.

Neljä tiskiä, kahdessa virkailija, ja kumpikin tuntui olevan niin ylivoimaisen tehtävän edessä, ettei se ratkennut. Jono piteni. Ihmiset ovat kärsivällisiä; jotkut kyllä poistuivat turhautuneina, mutta kukaan ei protestoinut tai murissut. Paitsi minä, aivan hiljaa matkakumppanille. Tunti kului, tuli vuoromme: viivyimme tiskin luona tasan minuutin.

Sitten nettikahvilaan. Siellä oli vain pari ihmistä, systeemi reagoi nopeasti. Paluumatkalla ruokaostoksille ja rantaa pitkin takaisin rantataloon.

Mutta ennen kuin lenkki oli tehty – matkaa kaupunkiin on yli kolme kilometriä – olin hiestä märkä ja aivan näännyksissä. Kuppi kahvia auttaa, ja hedelmä piristää. Kuorin ylikypsän mangon ja palastelin sen kahdelle lautaselle.

Vaikea sanoa, oliko syynä mango vai kahvi vai helle, mutta vatsa reagoi kiukkuisesti eikä ole vieläkään rauhoittunut. En voinut syödä muuta kuin hapankorppuja; join teetä, joka nosti hien aina uudelleen pintaan, mutta juotava on.

Saa nähdä, jaksanko lähteä huomenaamuna tieteelliseen kirjastoon, jonne aiomme mennä. Se on kaupungin äärilaidalla, viiden kävelykilometrin päässä.

Yritän lukea. Kirja (Uwe Timm: Morenga) on dokumentteihin tukeutuva romaani (tekstissä on tarkat lähdeviitat, joita en tietenkään voi tarkistaa) namojen ja hererojen saksalaisten kanssa käymistä yhteenotoista 1904–07.

Se on järkyttävää luettavaa. Saksalaiskenraali von Trothan sanat "Olen sitä mieltä, että koko kansa (hererot) on tuhottava.“ on suora lainaus arkistoista. Silloisesta 80 000 hengen hererokansasta selviytyi näistä vuosista hengissä 15 130.

Sodasta vaiettiin pitkään, samoin siitä, että vangit – suurimmaksi osaksi naisia ja lapsia – näännytettiin nälkään keskitysleireillä. Leirejä oli ainakin Windhoekissa ja Swakopmundissa. Namibian historia on järkyttävä. Mitä paremmin siihen tutustun, sitä kauhistuneempi olen.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.