Oaradise Cove -hotellin uima-altaalta on rentouttava näköala Intian valtamerelle.

Silmiä hivelevää maisemaa hallitsevat meri, palmujen reunustamat puuterihiekkaiset rannat – ja sokeriruokoviljelmät. Lähes kaikki saarivaltiossa on tuontitavaraa, myös asukkaat.

Katamaraani liukuu purjeet pulleina Île aux Cerfsin paratiisisaaren edustalla. Vesi koralliriutan suojaamassa laguunissa on kristallinkirkasta ja häivähtää hempeästi vihreään. Lojumme etukannella ja annamme auringon paahtaa hipiää. Tuulenvire vilvoittaa siinä määrin, ettei loikoillessa tule liian kuuma.

Miehistö reivaa purjeet ja laskee ankkurin. On aika repäistä itsensä liikkeelle, pukea ylle uima-asu ja virittää snorklausvälineet.

Tunnen itseni jättikokoiseksi Aku Ankaksi, kun tassuttelen räpylät jalassa aluksen peräosasta laskeutuville tikkaille. Vesi roiskahtaa iloisesti, kun heittäydyn mereen. Painan saman tien naaman pinnan alle ja alan hengittää snorkkelin kautta.

Mauritiusta ympäröivä laguuni on vain pari metriä syvä. Merenpohja sekä sitä peittävät korallit ja kasvit näkyvät selvästi. Korallit ovat vaarassa ihmisen toiminnan vuoksi. Eniten riuttaa on vahingoittanut takavuosien ryöstökalastus, jossa käytettiin apuna dynamiittia. Korallit kärsivät myös siitä, että niiden päällä kävellään.

Varon siis koskemasta niihin ja snorklaan kohti aluetta, jossa näkyy tummaa meriruohoa. Yhtäkkiä kasvuston seasta pölähtää esiin parvi koralliahvenia. Ne tulevat uteliaina melkein kiinni maskiin, mutta pyrähtävät saman tien turvallisen matkan päähän.

Räpylöin ristiin rastiin, sukellan pari kertaa ja bongaan kaloja, joiden pikkuserkkuja olen nähnyt kotoisissa akvaarioissa. Vedenalaisesta maailmasta lumoutuneena ajaudun turhan kauas veneestä, joten otan kiltisti suunnan takaisin.

Kannelle kiipeäminen on temppu sinänsä, eikä se onnistukaan, ennen kuin riisun räpylät ja snorkkelin ja ojennan ne veneeseen oppaallemme Vickramille. En silti malta nousta lämpöisestä vedestä, vaan uin pikku kierroksen.

Sitten veneen grillistä kantautuvat tuoksut käyvät liian houkutteleviksi. Retkeen kuuluu maittava meriateria: kanaa ja marliinia. Kohotamme maljan Mauritiukselle, merelle ja auringolle.

Sokeria, sokeria

Sokerintuotantoon tutustuminen on lähes pakollinen ohjelmanumero Mauritiuksella. Niin keskeinen asema sokeriruo’olla on maan historiassa ja luonnossa.

Viljelmät peittävät lähes koko saaren, ja jopa valtaväylää ajettaessa tuntuu kuin puskisi eteenpäin peltotietä pitkin. Korkeat ruo’ot kasvavat aivan kiinni tiessä, eikä niiden ylitse näe muuta maisemaa.

Pamplemoussesissa Pohjois-Mauritiuksella sijaitsee Beau Planin sokeritehdas, joka on muutettu isoksi museoksi. Siellä järjestetään l’Aventure du Sucre -kierroksia. Tehdas toimi vielä 1990-luvun lopussa, mutta sitten sokerin maailmanmarkkinahinta romahti. Nykyisin saarella on käynnissä enää neljä laitosta.

Vaellamme keskipäivän kuumuudessa tehtaan kyljessä rehottaville viljelmille. Yksi työmiehistä näyttää, kuinka lähes kolmimetrinen ruoko katkeaa leveän veitsen iskulla. Sitten toinen isku, ja vihreä latvus putoaa maahan.

Rohkeimmat meistä uskaltautuvat koettamaan korjuuta. Tottumattomissa käsissä raskas veitsi heilahtaa vaarallisen näköisesti kohti kinttua, eikä ruoko todellakaan katkea yhdellä iskulla – ei edes kolmannella. Taitolaji tämäkin.

Nykyisin ruoko korjataan enimmäkseen koneellisesti, mutta pienillä tiloilla ja hankalassa maastossa se on edelleen tehtävä käsin.

Sokeriruo’on, niin kuin monen muunkin kasvin ja eläimen, toivat hollantilaiset, jotka saapuivat asumattomalle saarelle 1598 ja hommailivat siellä vuoteen 1710.

Heidän käskynhaltijansa Morits Oranialaisen mukaan saari on saanut nimensäkin. Tosin ranskalaisvallan aikana 1715–1810 saarta kutsuttiin Île de Franceksi.

Tehdaskierroksella saamme nähdä, kuinka ruokomassat muuttuvat puristuksen, mehustuksen, haihdutuksen, kristallisoinnin ja linkouksen kautta moniksi eri sokerilajikkeiksi, joista tuttu valkoinen on vain yksi vaihtoehto.

Museossa esitellään myös laajasti Mauritiuksen geologiaa ja kulttuurihistoriaa, johon liittyvät vahvasti kolonialismi ja orjatyövoima. Orjia käyttivät erityisesti ranskalaiset, jotka perustivat isoja plantaaseja. Kun orjuus lakkautettiin 1835, vallassa olivat britit, ja sokeriparonit alkoivat tuottaa työvoimaa Intiasta.

Sokeriproomujen lastaaminen pääkaupunki Port Louisin satamassa oli kovaa työtä. Yksi säkki painoi 80 kiloa, ja hintelän näköiset miehet kantoivat niitä niskan päällä pitkin huteraa lankkupolkua.

Museossa on näytillä säkki, jota voi koettaa nostaa. Me yritämme – löysä säkki ei tahdo hievahtaa lattiasta edes kahteen pekkaan.

Hymy huulille

Tehdaskierroksen päätteeksi pääsemme maistamaan sekä suoraan ruo’osta puristettu mehua että siitä valmistettua rommia. Pellolla tapaamamme mies vääntää tosissaan kampea, joka pyörittää ruokovartta murskaavia hammaspyöriä. Kotitarveprässiltä näyttävän laitteen isomman version näimme tehdaskierroksella.

Saamme jokainen lasillisen tuoretta ruokomehua. Se on todella makeata, mutta silti yllättävän raikasta.

Siirrymme tehtaan puotiin, missä meille kerrotaan eri sokerilajien soveltuvuudesta ruoanlaittoon, leivontaan tai kahvin makeuttamiseen. Suosikkini on tumma ja jauhomainen melassisokeri, joka tekee kahvista aivan uudenlaisen makuelämyksen. Sitä sujahtaa reppuun purkillinen tuliaisiksi.

On aika nytkähtää baarin puolelle. Mauritiuslaista rommia saa monin eri tavoin maustettuna. Siihen lisätään vaniljaa, kaakaota tai vaikka banaania. Pullon saa marketista 5–8 eurolla.

Saan kunnian kokeilla aidon rommicocktailin sekoittamista.

– Kaksi ja puoli mitallista rommia ja sokeriruokomehua, neuvoo talon baarimikko. – Sitten viisi mitallista kookosmehua ja yksi mitallinen mansikkamehua. Ja vielä ravistus.

Kaveri näyttää, kuinka shakerista pidetään kiinni niin, ettei kansi aukea ja sisältö lennä seinille. Teen työtä käskettyä, vatkaan ainekset ja kaadan satsin laseihin.

Kun nostamme lasin huulillemme, niille nousee myös autuas hymy.

Jättilumpeita lammessa

Lähellä Beau Planin tehdasta sijaitsee 1776 perustettu Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha, joka voi ylpeillä 500 puu- ja kasvilajillaan. Yksistään palmuja on 80 lajia.

Kuljeskelemme puutarhan käytävillä ja pysähtelemme tutkimaan puita ja pensaita, joiden antimet ovat meille tuttuja korkeintaan supermarkettien hedelmätiskiltä.

On hauska nähdä, millainen on luonnossa kasvava mango- ja mantelipuu, inkivääri, muskotti, kamfertti ja papaija. Nimensä puutarhalle ja koko seudulle on antanut greippi, pamplemousse.

Ison lootuskukkia kasvavan lammen rannalla Vickram näyttää, kuinka vesi vierähtää lootuksen lehdeltä kuin ankan selästä. Hän kutsuu ilmiötä lootusefektiksi. Vesi kerääntyy lehden vahamaiselle pinnalle ja puhdistaa sitä.

Lootuksen upea, valkoinen kukka kukkii vain päivän. Terälehtensä pudottaneet kukinnot muistuttavat pikkuruisia suihkusuuttimia.

Puutarhan eniten kuvattu kasvi on Amazonin jättilumme, jonka vihreät, pyöreät lehdet peittävät ison altaan. Mahtavan kokoinen lehti kestää jopa viiden kilon painon, mutta reunojen terävät piikit estävät esimerkiksi sammakkoja käyttämästä niitä levähdyspaikkanaan.

Lumpeen kukka muuttaa väriään valkoisesta violetiksi yhden päivän aikana. Tropiikissa kaikki tapahtuu nopeasti.

Poistuessamme ohitamme alueen, johon puistossa vierailleet kuuluisuudet ovat istuttaneet oman nimikkopuunsa. Joukosta löytyy muisto Englannin prinsessa Margaretin ja Intian pääministeri Indira Gandhin käynnistä.

Värillistä hiekkaa

– Tämä maisema voisi olla Järvi-Suomesta, joku tokaisee, kun pysähdymme Mare aux Vacoasin tekoaltaalle Mauritiuksen ylätasangolla. Ison järven rantamia reunustavat vihreät havupuut, eikä mikään eksoottinen pääse häiritsemään vaikutelmaa.

Tekojärvet ovat tärkeitä saaren vesitalouden kannalta, mutta niillä on käyttöä myös virkistys- ja kalastusmielessä. Järviin istutetaan karppeja, joita kuka tahansa voi pyydystää ruokapöytäänsä.

Karppeja elää myös metsien ympäröimässä, 85 metrin syvyisessä Trou Aux Cerfs -kraatterissa, jonka pohjalla välkkyy lampi.

Kraatteriin pääsee kurkistamaan tasanteelta, jonka viereen automme kipuaa raskaasti puhisten ja puhkuen.

Ylätasangon toinen näköalapaikka avautuu Black River -joen kanjoniin. Ympäröivä maisema vuorineen hehkuu vihreän eri sävyissä. Näkymä antaa pettävän vaikutelman Mauritiuksen luonnosta. Alkuperäisistä metsistä on jäljellä vain kaksi prosenttia.

"Tämä maisema voisi olla Järvi-Suomesta."

Jatkamme kohti Chamarelin kylää ja sen lähistön luonnonnähtävyyksiä. Vaikuttavimmat ovat sata metriä korkea vesiputous sekä erikoinen kirjava maastonkohta, Seven Coloured Earth, jossa tuliperäinen hiekka kumpuilee keltaisen, punaisen, sinisen ja ruskean sävyissä. Parhaimmillaan maisema on iltapäivällä, kun aurinko saa hiekan hehkumaan.

Metsikössä kumpujen alapuolella on pieni aitaus, jossa tuumailee esihistoriallisen oloisia aatoksiaan neljä isoa kilpikonnaa. Ne on tuotu Seychelleiltä, koska hollantilaiset söivät sukupuuttoon Mauritiuksen neljä alkuperäistä kilpikonnalajia.

Hindujen vieraana

– Voitte mennä sisään ja osallistua rituaaliin, kunhan riisutte kengät, Vickram opastaa.

Olemme hindujen pyhän järven, Grand Bassinin, rannalla. On sunnuntai, ja hinduperheet ja -suvut kokoontuvat palvelemaan jumaliaan. Temppelistä kuuluu hypnoottista mantrojen lausuntaa ja tiukujen kilinää. Ihmiset kahlaavat vedessä ja vievät ruokauhreja kraatterijärveen pystytetyille patsaille.

Hindulaisuus on Mauritiuksen valtauskonto, jonka juhlat kuuluvat ja näkyvät. Grand Bassinin lähellä on pyhiinvaelluspaikka, jota komistaa yli 30 metriä korkea Shivan patsas. Viereen on rakenteilla saman kokoinen monumentti Kaikkeuden äidille, Maa Durgalle.

Pelkäämme, että meihin suhtaudutaan ärtyneesti, kun kuljeskelemme kameroinemme ihmettelemässä pyhiä toimituksia.

– Hindulaisuuteen kuuluu suvaitsevaisuus, kertoo Vickram, itsekin hindu.

– Kuka tahansa on tervetullut uskontoon katsomatta.

Jotkut meistä uskaltautuvat sisään temppeliin, jossa otsaan maalataan jumalten siunauksesta kertova punainen kuvio. Papit neuvovat kädestä pitäen, miten vieraan tulee toimia.

Nuori mies taluttaa tuliterän moottoripyöränsä järveen, kastelee sen renkaita ja työntää sen sitten kuivalle maalle temppelin eteen. Oranssiin kaapuun pukeutunut hindupappi saapuu siunaamaan kulkupelin. Hän pirskottaa pyhää vettä ja uhraa murskattujen hedelmien lihaa pyörän päälle. Myös motoristin tyttöystävä osallistuu toimitukseen.

– Hindut siunaavat kaiken mahdollisen: lapset, autot, moottoripyörät, talot, Vickram selittää. – Meille se on täysin luonnollista.

Pelastetut haukat

Puusta rakennettuja torneja piirtyy taivasta vasten jyrkässä rinteessä. Olemme La Vallée de Ferneyssä, ja tornit ovat peuranmetsästäjien tähystys- ja väijypaikkoja.
Ferney on yksityinen luonnonpuisto, jossa suojellaan saaren alkuperäislajeja.

Kahdensadan hehtaarin alueella vaalitaan puita ja pensaita, joilta saarelle tuodut monet vieraslajit ovat riistäneet elintilan. Alkuperäisten lajien siemeniä kerätään siemenpankkiin, ja uusia yksilöitä kasvatetaan taimitarhoissa.

– Täällä voi saada aavistuksen siitä, millainen Mauritiuksen luonto aikoinaan oli, Vickram huokaisee.

Parin kilometrin patikkakierros avaa silmät muutokselle, jonka ihminen on saanut aikaan muutamassa vuosisadassa. Alkuperäisten vaatimattomien puuyksilöiden ympärillä rehottavat viuhkamaisen palmun kaltaiset lajit, joiden itse luulin kasvaneen Mauritiuksella aina.

Tuotuja lajeja pyritään nitistämään yksilö kerrallaan, mutta harkiten ja varovasti, jotta niiden ympäristö ei joutuisi sokkiin suojan ja varjon yhtäkkiä kadotessa ympäriltä.

Myös eläimiä suojellaan. Mauritiuksentuulihaukan kannan elvyttäminen on yksi menestystarinoista. Vähimmillään jäljellä oli muun muassa ddt-myrkyn käytön takia enää kuusi yksilöä. Nykyisin haukkoja on jo 400–500 ympäri saarta.

Mauritiuksen kansallislintua ei sen sijaan enää pystytä pelastamaan. Lentokyvytön mauritiuksendodo eli drontti päätyi ihmisten ravinnoksi, ja viimeisetkin joutuivat pataan 1600-luvun lopulla. Lintu kuitenkin elää matkamuistoissa ja Mauritiuksen vaakunassa.

Retkemme päättyy iloisesti, sillä yksi haukka odottaa meitä aidantolpan nokassa niityn laidalla. Puisto-oppaamme Sandra tunnistaa sen vakiovieraaksi, Papitaksi, jonka puolisoa Pepitoa ja poikasta Ronjaa ruokitaan säännöllisesti alueen keskuksen pihapiirissä.

Sandra kutsuu lintuja pilliin viheltäen ja huudellen. Ensin linnut vierastavat paikalle kerääntyneitä ihmisiä, mutta lopulta ne käyvät vuorollaan sieppaamassa makupalan, jonka Sandra heittää ilmaan.

Mauritius on hää- ja luksussaaren maineessa, mutta miksei ekomatkailukin voisi saada tuulihaukan tavoin ilmaa alleen.

Artikkeli on julkaistu Matkaoppaan numerossa 6/2014.

MAURITIUS x 19
 1. Sijainti  Intian valtameressä 900 km Madagaskarista itään.
 2. Valtiomuoto  Tasavalta. Itsenäistyi Britanniasta 1968.
 3. Pinta-ala  2 040 km². Pituus 65 ja leveys 45 kilometriä.
 4. Asukasluku  1,3 miljoonaa. Noin miljoona matkailijaa vuosittain.
 5. Pääkaupunki  Port Louis, 150 000 asukasta.
 6. Väestö  Eurooppalaista, intialaista, afrikkalaista ja kiinalaista alkuperää.
 7. Kielet  Hallinnon kieli on englanti, mutta mieluiten mauritiuslaiset puhuvat kreolia tai ranskaa.
 8. Uskonnot  Hinduja noin 50 %, kristittyjä 30 %, muslimeja 17 %.
 9. Ilmasto  Trooppinen. Keskilämpötila ympäri vuoden yli +20 C°.
 10. Raha  Mauritiuksen rupia. 100 MUR = 2,40 €; 1 € = 40 MUR.
 11. Liikkuminen  10 kilometrin matka taksilla 400 rupiaa, noin 9,60 €, bussilla 30 rupiaa, noin 0,70 €. 
 12. Aikaero Suomeen  Talvella +2 tuntia, kesällä +1 tunti.
 13. Suuntanumero  +230.
 14. Passi ja viisumi  Viisumia ei tarvita. Passin on oltava voimassa puoli vuotta matkan jälkeen.
 15. Terveys  Perusrokotukset ja hepatiitti-A. Juo vain pullotettua vettä. Suojaudu auringolta ja hyttysiltä.
 16. Turvallisuus  Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii valppautta.
 17. Erityistä  Joissakin hotelleissa sähkölaitteisiin tarvitaan brittimallinen, kolmepistokkeinen adapteri.
 18. Matkoja  Kahden viikon matka alkaen noin 2 300 €/all inclusive. Pelkät lennot Pariisin kautta alkaen noin 800 €.
 19. Lisätietoja  www.mauritius.net
  www.tourism-mauritius.mu
  www.mauritius.fi

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.