Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokinen tuntee Helsingin kuin omat taskunsa. Hänen vinkeillään löydät pääkaupungista uusia puolia. 

Kun Pauli Jokinen muutti Turusta Helsinkiin 18 vuotta sitten, kaupunki vaikutti isolta ja ruuhkaiselta.

– En pitänyt Helsingistä mutta päätin, että paras tapa päihittää vihollinen on tutustua siihen. Olen aina tykännyt historiasta ja uppouduin tutkimaan Helsingin menneisyyttä.

Sittemmin Pauli on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana

Löydä Helsingin helmet näillä Paulin vinkeillä:

1.Rentouttava sauna

Helsinki on muuttunut paljon siitä, kun muutin tänne. Viime aikoina on otettu kaikki rannat käyttöön, mikä on tärkeää, sillä Helsinki on merellinen kaupunki. On Jätkäsaaren ja Kalasataman uudet alueet, ja Töölänlahti on kiinnostava alue. Pari hienoa yleistä rantasaunaakin on rakennettu, Löyly Hernesaareen ja Kauppatorin kupeeseen Allas. Oma suosikkini on tunnelmallinen Kaurilan sauna Meilahdessa. Se lämpenee pari kertaa viikossa.

2. Leposaaren hautausmaa

Kulosaaressa oleva Leposaaren hautausmaa on Helsingin pienin, vain 842 hautaa. Se on kiinnostava kävelykohde: Kulosaaren metroasemalta puoli kilometriä ja pengertietä pitkin saareen. Siellä on esimerkiksi olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ja akateemikko Kustaa Vilkunan haudat.

Osoite: Leposaarentie, 00570 Helsinki

3. Sota-ajan Helsinki

Valmistelen kirjaa Sotaretkellä Helsingissä ja olen sitä varten tutkinut ensimmäisen maailmansodan aikaisia rakennelmia ympäri kaupunkia. Niitä on paljon. Esimerkiksi Kivikon kaupunginosassa on pitkiä yhdyskäytäviä, jotka ovat paikoitellen lähes kymmenen metriä syviä. Kontulan ostoskeskuksen takana kallioilla on juoksuhautoja. Pitäjänmäen aseman vieressä on Pajamäen patterimäki. Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä on juoksuhautoja. Mustavuoressa Vuosaaressa on hienoja luolia. Blogistani voi lukea lisää näistä sotapaikoista. Minulta voi myös tilata Helsingin kävelykierroksia.

Helsinki sodassa -kävelykierroksesta löydät lisätietoa täältä

4. Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano ja kesämaja-alue. Kesäisin siellä on paljon toimintaa.

Siellä on muuten Helsingin ainoa esteetön luontopolku, jonka voi kiertää pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Kulosaaren tai Herttoniemen metroasemalta on sinne 10 minuutin kävely. Harmi, että omia mökkejä ei saa vuokrata ulkopuolisille. Olisi kivaa, jos joukossa olisi muutama vuokramökki turisteille. Se olisi hyvä vaihtoehto hotellille. Ja ikävä kyllä monet mökit ovat kesäisin tyhjillään.

5. Kruunuvuoren autiohuvilat

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, on Kruunuvuori, jonne ei eksy sattumalta.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi huvila-alueita. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Kannattaa piipahtaa katsomassa huvilat ennen sitä. Osa niistä on täysin tuhoutunut, muutaman vielä tunnistaa taloksi. Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä.

6. Kävelyretkellä Helsingissä

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.

Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa. Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

Nämäkin kirjat opastavat Helsingissä liikkujaa:

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva. 2010.

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää. Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva. 2011.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

7. Käpylä

Tykkään lähiöistä ja erityisesti Käpylästä, jossa itsekin asun. Ympäristö on mukava, viehättävä puu-Käpylä sekä Olympiakylä, joka rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka peruttiin sodan takia. Koskelantien eteläpuolella on Kisakylä, jossa vuoden 1952 olympiaurheilijat majoittuivat. Taivaskallio on hieno paikka, Helsingin korkein luonnonmukainen paikka. Teen sinne paljon eväsretkiä lasten kanssa. Käpylässä voi syödä ravintoloissa niin sushia kuin egyptiläistä ruokaa.

Helsingissä on tosi paljon tapahtumia, myös lähiöissä. On tosi elävä ja viriili kaupunki väkimäärään nähden.Lähiöissäkin on kaikenlaisia kaupunginosatapahtumia ja pieniä kirppareita.Lasten kulttuuria käyn katsomassa erityisesti Helsingin kulttuurikeskuksen paikoissa, Vuotalossa, Kanneltalossa ja Malmitalossa.

 

   8. Museot

   Olen museofriikki ja olen käynyt lähes kaikissa Helsingin museoissa. Ilmailumuseo Vantaan puolella on tosi kiva. Siellä on koko Suomen ilmailun historia. Väestönsuojelumuseo Kruununhaassa on aika erikoinen ja kiinnostava paikka väestösuojassa. Se on auki vain kerran viikossa. Yhdessä huoneessa voi aistia pommituksen.

   Didrichsenin taidemuseo on hieno ja upealla paikalla merenrannalla. Siellä on hyviä näyttelyitä.

   9. Elokuvateatteri Orion

   En viihty uusissa elokuvateattereissa, vaan käyn mieluiten Orionissa, jossa on vanhaa art deco -tyyliä. Siellä on vanhan elokuvateatterin lumoa ja klassikkoelokuvia. Erityisesti tykkään käydä katsomassa mykkäelokuvia: 1,5 tuntia pelkkää hiljaisuutta!

   10.Uudenmaankadun taidegalleriat

   Kun kävelee Uudenmaankadun päästä päähän, saa aika hyvän annoksen suomalaista nykytaidetta. Matkan varrelle osuu  kymmenkunta galleriaa. Kävelen tämän kierroksen aina silloin tällöin.

   Nettipalvelu Airbnb saattaa yhteen edullista majoitusta etsivän reissaajan ja lisätuloja kaipaavan asunnonomistajan. Tässä kokemuksia aidan kummaltakin puolelta.

   Airbnb on kolmen kalifornialaismiehen vuonna 2008 perustama kotimajoitusta välittävä nettisivusto. Sen kautta voi vuokrata muille omaa asuntoaan tai haluamaansa osaa siitä, eli toimia majoittajana. Matkustajat voivat kääntyä palvelun puoleen etsiessään majoitusta koti- tai ulkomaan reissunsa ajaksi. 

   Palvelu välittää majoitusta 191 maassa ja 65 000 kaupungissa. Airbnb:n listoilla on yli kolme miljoonaa kohdetta ympäri maailman.

   Airbnb on matkustajien kesken yhä suositumpi vaihtoehto hotelleille: etenkin useamman henkilön matkaseurueen on usein huomattavasti halvempaa yöpyä yksityisen majoittajan tarjoamassa asunnossa kuin hotellissa. 

   Omaa asuntoaan vuokraaville Airbnb on hyvä lisätulon lähde: puolet palvelua käyttävistä majoittajista kykenee asumaan nykyisessä kodissaan Airbnb:n kautta saamiensa vuokratulojen ansiosta.

   Lue, mitä majoittaja ja majoittuja ajattelevat palvelusta:

   MAJOITTAJA
   Riikka Kangasmäki, 50, Tampere

   ”Olen majoittanut matkalaisia kodissani reilut kolme vuotta. 20-luvun puutalon yläkerrassa on 50 neliöitä, ja sinne on oma sisäänkäynti. Voin majoittaa maksimissaan 7–8 henkeä.

   Kaikki lähti siitä, kun luin Aamulehdestä jutun äidistä, joka vuokrasi ylimääräistä lastenhuonettaan. Jutussa mainittiin eri nettivälittäjiä, yhtenä Airbnb. Poikani valitsi sen puolestani.

   Ensin ajattelin kokeilla kesän vain yli, mutta kun kaikki sujui hyvin, päätin jatkaa. Airbnb-tulo ylittää kaksion vuokratason tällä alueella. Jos en hyödyntäisi yläkertaa, en välttämättä pystyisi ylläpitämään taloa.

   Vuokralaisia on lähes koko ajan. Parhaimmillaan tulija on joutunut odottamaan puutarhassa, että ehdin siivota edellisten jäljiltä. Kauimmaiset ovat saapuneet Meksikosta ja Australiasta. Myös suomalaisia käy, etenkin erilaisten urheilutapahtumien yhteydessä.

   ”Majoittaminen on osoittautunut helpoksi.”

   Airbnb:n käyttäminen on osoittautunut helpoksi. Mitään ikävyyksiä ei ole sattunut, ellei sellaiseksi lasketa vieraiden jättämiä puutarhatuolia ja kanervankukkaa. Kahdenpuoleinen arvostelusysteemi toimii.

   Se myös vaikuttaa, että itse asun alakerrassa. Minun on helpompi huolehtia pyykeistä ja siivouksesta kuin jos asuisin muualla. Toisaalta pidän siitä, että yläkerrassa yöpyy joku. Muuten olisin talossa yksin.

   Majoittajalta vaaditaan sosiaalisuutta ja ystävällisyyttä. Myös säntillisyys on myös tärkeä ominaisuus. Paikkojen pitää olla tip top.”

    

   MAJOITTUJA
   Heli, 47, ja Lassi, 51, Pruuki, Leppäkoski

   ”Aloimme käyttää Airbnb-palvelua ystävän suosituksesta 2014. Vuorasimme talviloman ajaksi tilavan asunnon Barcelonasta aivan pääkatu Ramblan vierestä. Se oli erinomainen kokemus.

   Olemme majoittuneet Airbnb:n kautta Barcelonassa, Haniassa, Kuala Lumpurissa, Sydneyssä, Nizzassa, Madridissa ja Roomassa. Perheessämme on viisi 7−17-vuotiasta lasta. Joskus kahdestaan miehen kanssa majoitumme hotellissa, mutta isolle porukalle vaikea löytää hotelliratkaisua. Kotimajoitus  tulee halvemmaksi, ja keittiö on tärkeä suurperheelle.

   ”Huijausyrityksiin puututaan nopeasti.”

   Kokemuksemme Airbnb:sta on oikein hyvä. Palvelun sisäinen kontrolli toimii varsin hyvin, ja huijausyrityksiin puututaan nopeasti. Vuokraamme vain muiden jäsenten suosittelemia kohteita ja muiden kehumilta majoittajilta. Tämän takia meillä ei ole ollut kovin huonoja kokemuksia.

   Kerran tosin vuokrasimme asunnon Kreetalta Hanian vanhastakaupungista. Se oli ollut talven kylmillään, ja olimme kevään ensimmäiset majoittujat. Talo oli jäätävän kostea ja kolea. Kun valitimme, vuokraaja toi lisää lämmittimiä, peittoja ja ouzoa, mutta ne eivät ratkaisevasti helpottaneet tilannetta.

   Emme viitsineet reklamoida, koska ongelma oli tilapäinen ja majoittaja koetti parantaa tilannetta. Sen jälkeen olemme lukeneet muiden majoittujien palautteita entistä tarkemmin.

   ”Majoittajilta saa parhaat vinkit kohteeseen.”

   Majoittajien kanssa on ollut mukavia kohtaamisia, ja heiltä saa usein parhaat vinkit kohteeseen. Kuala Lumpurin asunnon vuokrasimme kahdesti, mennen tullen Australian-reissulla, koska omistaja oli supermukava ja asunto uima-altaineen aivan mahtava.

   Viime joululoman vietimme Roomassa isossa talossa. Lentomme viivästyi, ja omistaja otti meidät vastaan keskellä yötä. Hän oli niin väsynyt, että puhui sekavia taloa esitellessään. Meitä kaikkia nauratti kovasti, ja juuri siksi tutustuimme nopeasti.

   Hän oli hankkinut lapsille piparkakkuja ja aikuisille punaviiniä varmistaakseen, ettei jouluna tule koti-ikävä. Hän oli useamman kerran yhteydessä 10 päivän oleskelumme aikana ja varmisti, että meillä oli kaikki, mitä tarvitsimme. Se oli ihanaa italialaista vieraanvaraisuutta.”

   Helin ja Lassin neuvot

   • Tutki rauhassa matkakohteesi tarjontaa. Kiinnitä huomiota erityisesti sijaintiin ja kulkuyhteyksiin. Kuvista saa usein paljon tietoa  sanallisen kuvauksen lisäksi.
   • Olemme tarkkoja keittiön ja kylpyhuoneiden varustelusta ja siisteydestä. Syömme ravintoloissa vain silloin tällöin ja säästämme rahaa kokkaamalla asunnossa paikallisista tuotteista.
   • Vuokraa ensisijaisesti kohteita, joita muut ovat jo kokeilleet ja joilla on muiden suosituksia. Lue palautteet tarkasti ja hylkää varsinkin ne majapaikat, joiden vuokraajaa moititaan epäluotettavaksi.
   • Anna itse rehellistä palautetta muiden käyttäjien tiedoksi.
   • Ole luotettava. Koko airbnb- palvelu perustuu tavallisten ihmisten väliselle luottamukselle, ja parhaimmillaan se mahdollistaa kohtuuhintaisen matkustamisen lisäksi mukavia kontakteja paikallisten ihmisten kanssa.

   Haluatko majoittajaksi?

   Lue ohjeet ET-lehden numerosta 10/2017.

   Mökin muori
   Seuraa 
   Liittynyt8.5.2014

   Airbnb:stä hyötyy sekä matkailija että majoittaja – näin se onnistuu

   Ensi syksynä ensimmäinen kokemus Airbnb:ltä. Matkustamme Krakovaan 7hengen porukalla ja koska nuorin on alle kaksivuotias niin päädyimme tälläiseen vaihtoehtoon. Vanhassa kaupungissa sijaitseva kerrostalohuoneisto jossa keittiö, olohuone, 3 makuuhuonetta ja 2 kylppäriä.Eli kaikki yhdessä mutta silti oma rauha jokaisella. Ainakin kuvista päätellen kaikki vaikuttaa lupaavalta.
   Lue kommentti

   Hautausmaavaellus on nousussa. Suurkaupungin sykkeestä on mukava päästä hetkeksi rauhaan. Tosin Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä on Jim Morrisonin hauta.

   1. New York, Green-Wood

   Kirsikkapuut, pajut ja poppelit kukkivat kumpuilevassa maastossa. Istutusten väleissä on hautakiviä, patsaita ja pieniä mausoleumeja. Horisontissa siintää Vapaudenpatsas. Kaukaa kantautuva liikennemelu peittyy linnunlauluun.

   Vuonna 1838 perustetussa Green-Woodissa lepäävät esimerkiksi säveltäjä-kapellimestari Leonard Bernstein ja morseaakkosten isä Samuel Morse. Vierailija saa kartan, johon on merkitty osa merkkihenkilöiden haudoista. Opastus on keskiviikkoisin, se maksaa noin 13 euroa.

   Wilma Hurskainen: "Suurkaupunkien hautausmaat rinnastuvat kaupunkien kiireiseen. New Yorkissa elämäntapa on erityisen kunnianhimoinen ja pinnallinen. Ihmiset kiitävät kahvit kädessä, luurit korvissa palavereihin, mutta hautausmaalla vallitsee kiireettömyys.

   Patsaita ja kivihuviloita oli sekä mahtipontisia että vaatimattomia.

   Tykkään hautausmaista. Jopa häämatkallamme Itä-Suomessa kolusimme mieheni kanssa sukulaisten hautoja."

   2. Lontoo, Highgate

   Karl Marxin hauta on hautausmaan ykköskohde. Komea muistomerkki ei tosin ole vuonna 1883 kuolleen Marxin alkuperäinen leposija: ensihauta onkin itäisen hautausmaan metsittyneessä osassa. Lähes huomaamaton halkeillut kivi maassa löytyy opaslehtisen avulla.


   Preussilaissyntyinen Karl Marx kuoli Lontoossa.
   Preussilaissyntyinen Karl Marx kuoli Lontoossa.

   Highgaten läntiselle puolelle pääsee vain opastetuille kierroksille, itäpuolella voi vaeltaa vapaasti, kunhan maksaa 5,50 euron pääsymaksun. Maksuilla Highgaten hautausmaan ystävät -yhdistys huolehtii hautausmaasta, joka ehti jo pahasti ränsistyä.

   Sinikka Klemettilä: "Kävin hautausmaalla kauniina keväisenä päivänä. Muratit ja sammaleet peittivät sinne tänne kallistuneita kiviä, ja pääväylien väliset polut olivat paikoin kasvaneet aivan umpeen. Mutta paikka oli kiehtova: se salaisen puutarhan tunnelma!"

   3. Săpânțan hautausmaa

   Săpânțan kylässä Maramuresin kunnassa Pohjois-Romaniassa on hautausmaa, jonka hautamuistomerkit ovat iloisin värein maalattuja.

   Paikallinen kansantaiteilija Ioan Patras ryhtyi vuonna 1935 maalaamaan haudoille muistorunoja ja vainajia kuvaavia hahmoja. Patras kuoli vuonna 1977, mutta hänen oppipoikansa jatkaa perinnettä.

   Romanialaisen kylän hautausmaa on nähtävyys.
   Romanialaisen kylän hautausmaa on nähtävyys.

   Anne Vitikainen: "Kuvat haudoilla kertovat paljon. Eräs risti kuuluu selvästi auto-onnettomuuden uhrille. Vieressä lepää emäntä, jonka lypsämiset oli lypsetty. Vainajien salarakkaat ja alkoholiongelmat kuvataan runollisesti. Paikalliset turistit hymyilevät ja hihittävät lukiessaan tekstejä, joten ne lienevät humoristisia. Hautausmaasta on tullut suosittu nähtävyys."

   4. Tukholma, Skogskyrkogården

   Skogskyrkogården on arkkitehtien Gunnar Asplundin ja Sigurd Lewerentzin suunnittelema kirkkopuisto mäntymetsään. Iso graniittiristi seisoo mäellä näkyvästi.

   Vuonna 1920 avattu metsähautausmaa on Unescon maailmanperintölistalla, koska se on vaikuttanut hautausmaiden suunnitteluun koko maailmassa.

   Sadan hehtaarin hautausmaata ympäröi viisikilometrinen kivimuuri. Hautapaikkoja on noin satatuhatta.

   Greta Garbo kuoli 1990 New Yorkissa, mutta haudattiin Tukholmaan.
   Greta Garbo kuoli 1990 New Yorkissa, mutta haudattiin Tukholmaan.

   Anneli Savinen: "Risteilen ystäväni kanssa Tukholmaan monta kertaa vuodessa. Käymme eri hautausmailla moikkaamassa esimerkiksi Olof Palmea, Ingrid Bergmania ja Alfred Nobelia. Olofin haudalla on usein punainen ruusu.

   Skogskyrkogårdenin vaikuttavin paikka on jalavakumpu, joka näkyy alueelle saapuessa. Siellä kiehtovat rauha ja tunnelma. Käymme aina Greta Garbon haudalla. Viimeksi veimme hänelle vaaleanpunaisen ruusun ja joimme jääkahvit, kaadoimme vähän Gretallekin. Sitten menimme Söderiin kahvilaan syömään Gretan kyyneleet -leivokset."

   5. Istanbul, Eyüp Sultan Mezarligi

   Eyüpin hautausmaa sijaitsee rinteessä, josta on upea näkymä merelle. Eyüp Camii -moskeijan ikkunaa suutelee aina valtava ihmismeri, sillä ikkunan takana on Muhammedin lipunkantajan Eyüp el-Ansarin hauta. Ihmiset rukoilevat apua suruihinsa ja vaivoihinsa. Pihalla näkyy aina poikien ympärileikkausjuhlia viettäviä perheitä.

   Haudat ovat tiiviisti vierekkäin, ja niitä valvovat korkeat minareetit.
   Haudat ovat tiiviisti vierekkäin, ja niitä valvovat korkeat minareetit.

   Tarja Henriksson: "Olen käynyt Turkissa 18 kertaa. Hautakukkuloille pääsee näköalahissillä bussilipun hinnalla, mutta minä kävelin sinne. Kukkuloilla on Istanbulin puhtain ilma.

   Haudat ovat vieri vieressä. Kukkia on vähän, kivetkin ovat koruttomia. Turkissa ei ilmeisesti hoideta hautoja kuten Suomessa. Osassa kiviä tekstit on arabiaksi, osassa osmanin kielellä."

   6. Pietari, Smolenskin hautausmaa

   Pietarin Vasilinsaari on iso alue Nevan suistossa. Siellä on 1700-luvulla perustettu hautausmaa, jonne on haudattu sekä rahvasta että tieteen ja taiteen edustajia. Tavallisena arkipäivänä ihmisiä kuhisee Ksenia Pietarilaisen haudalla. Ksenialta pyydetään apua rakkauteen ja raitistumiseen. Neuvostoaikakaan ei kuihduttanut naisen kunnioittamista.

   Reija Ypyä: "Hautausmaa on valtava, onneksi minulla oli polkupyörä. Tulin sisään portista, joka johti hoitamattomille haudoille ja villiintyneeseen luontoon. Linnut lauloivat ja valo siivilöityi lehvästöstä kauniisti haudoille. Tunnelma oli taianomainen.

   Uudemmilla haudoilla kivet on koristeltu kirkkaan värisillä tekokukkakransseilla, ja lisäksi on paljon kuvia vainajista. Riipaisevinta oli nähdä kuvia nuorista miehistä kitara kädessä. Monilla haudoilla on pöytä ja penkki - omaiset tulevat paikalle syömään eväitä ja muistelemaan vainajaa."

   7. Praha, vanha juutalainen hautausmaa

   Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Koko juutalaiskortteli Josefov on traagisen historian koskettava muistomerkki. Euroopan vanhin juutalainen hautausmaa sijaitsee entisessä ghetossa.

   Hautausmaa oli käytössä 1439-1787. Vainajia on tiettävästi jopa 100 000. Tilanpuutteen takia haudat ovat kerroksittain. Yksi vanhimpia on 1493 kuolleen rabbin hauta. Lippu on kallis, 7 euroa, mutta sillä pääsee myös museoihin.

   Sumussa tunnelma on aavemainen.
   Sumussa tunnelma on aavemainen.

   Petri Alkio: "Hautausmaa on vaikuttava, kaunis ja karu. Unohdetut ja hylätyt haudat ovat surullisen näköisiä nojatessaan toisiinsa vinksin vonksin. Näky tuo heti mieleen juutalaisten kohtalon natsien aikaan.

   Paikka on hieno, epätavallinen ja koskettavampi kuin kirkkomaa, jossa kivet ovat viivasuorassa järjestyksessä. Hautaaminen tänne kiellettiin 1787, sillä alueen pelättiin levittävän ruttoa."

   8. Pariisi, Père-Lachaisen hautausmaa

   Père-Lachaise sijaitsee Kaakkois-Pariisissa puita kasvavalla kukkulalla, josta avautuu kaunis näkymä yli kaupungin. Maailman suosituimmalla hautausmaalla käy yli 3,5 miljoonaa vierailijaa vuodessa.

   Napoleon perusti hautausmaan 1804 ja siellä lepäävät Frédéric Chopin, Édith Piaf, Oscar Wilde ja Maria Callas. Kirkkomaa on mahtipontinen upeine hautapatsaineen.

   Doors-yhtyeen solistin Jim Morrisonin hauta on Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä. Nykyisin sitä vartioidaan tarkasti, sillä alkuperäinen graffitein koristeltu hautakivi varastettiin vuonna 1990.

   Chopinin hauta kiinnostaa matkailijoita opastetulla kierroksella.
   Chopinin hauta kiinnostaa matkailijoita opastetulla kierroksella.

   Sari Fadjukov: "Nuorena halusin käydä idolini Jim Morrisonin haudalla. Siellä oli hippitunnelmaa, kukkia pulloissa, paljon väkeä ja graffitteja naapurihaudoissakin, moni naukkaili viiniä. Ei tietoakaan hautarauhasta. Muistelin laulajan uhmaavaa elämänasennetta. Haudalla oli rosoista särmää."

   9. Buenos Aires, Recoletan hautausmaa

   Recoleta imee turisteja, sillä sinne on haudattu presidenttejä, taiteilijoita - ja Evita eli Eva Perón.

   Jo sisäänkäynti tekee vaikutuksen: kuin tulisit pieneen kaupunkiin. Kujat haarautuvat kaikkiin suuntiin, ja niitä reunustavat suuret mausoleumit, patsaat ja hautakivet. Art decoa, barokkia ja uusgoottilaistyyliä. Moniin hautarakennuksiin näkee sisään.

   Diplomaatti José Clemente Paz kuoli Monacossa 1912 mutta haudattiin Buenos Airesiin.
   Diplomaatti José Clemente Paz kuoli Monacossa 1912 mutta haudattiin Buenos Airesiin.

   Annakaisa Vääräniemi: "Recoleta on labyrintti ja elämys! Jotkut haudat ovat todella näyttäviä monumentteja. Osa niistä on sortumaisillaan, tunnelma on osin aavemainen.

   Kesällä kannattaa varata mukaan juotavaa. Oman vierailuni aikana lämpötila oli 40 astetta. Hautojen välissä voi tulla kuuma, mutta vieressä on kauniita puistoja."

   Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 6/2015.

   James Bond -elokuvien ystävän kannattaa suunnata matkalla esimerkiksi Ranskaan, Sveitsiin tai Tšekkeihin.

   1. Villefranche-sur-Mer, Ranska

   Bond ampuu konna Fatima Blushin venevarastossa räjähdyspanoskynällä elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti, 1983. Kylän sataman läheisyydessä on useita venevajoja ja mielenkiintoinen puu, jonka takana Bond piileskelee seuratessaan elokuvan konnan tyttöystävää Dominoa. villefranche-sur-mer.fr

   2. Grand Hotel Pupp, Tšekki

   Luksushotelli Karlovy Varyn kylpyläkaupungissa parin tunnin bussimatkan päässä Prahasta. Elokuvassa Casino Royale, 2006, hotelli on lavastettu montenegrolaiseksi hotelliksi, jossa Bond kohtaa vihollisensa. Hotellin edusta, aula, hissi ja illallishuone näkyvät elokuvassa. pupp.cz

   3. Piz Gloria -ravintola, Sveitsi

   Elokuvassa Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa, 1969, Schilthornin vuorelle pystytetty rakennus on konna Ernst Stavro Blofeldin päämaja. Pyörivä ravintola sijaitsee kolmen kilometrin korkeudessa huikeissa alppimaisemissa. Jo nousu sinne köysiratavaunuilla on elämys. Hississä soi 007-musiikki. Ravintolan Bond-burgerin pintaan on painettu 007-logo, ja ravintolassa voi syödä 007-lautasilta. Näyttelyssä saa jahdata konnaa kelkkasimulaattorissa, ja elokuvateatteri näyttää kohtauksia Bond-elokuvasta ja sen tekemisestä. schilthorn.ch

   Lue myös: Pariskunta reissaa maailmalla James Bondin perässä – Suomestakin löytyi kohde

   4. Verzascan pato, Sveitsi

   Bond hyppää benjihypyn padon päältä päästäkseen tunkeutumaan padon alla olevaan kemiallisten aseiden tehtaaseen. Hyppypaikka elokuvassa 007 ja kultainen silmä, 1995, on elokuvan mukaan Venäjän Arkangelissa, mutta kuvauspaikka on Sveitsin Vogornossa lähellä Italian rajaa upeissa vuoristomaisemissa. Paikalla järjestetään Bond-benjihyppyjä 180–233 euron hintaan. trekking.ch

   5. Chantillyn linna, Ranska

   Vuoden 1985 elokuvassa 007 ja kuoleman katse näkee 1500-luvulla rakennetun Château de Chantilly -linnan. Se sijaitsee metsän keskellä puolen tunnin junamatkan päässä Pariisista. Bond vierailee linnassa konna Max Zorinin kutsuilla. Chantillyssa on huoltoasema, jonka autopesussa Bondin apuri Tibbett kuristettiin. Pääsymaksu linnaan 16 euroa. domainedechantilly.com

   Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 5/2015.

   Haapsalussa uimavesi on Viron lämpimintä ja kummituskin kaunis Valkea daami. Mukava päiväretki suuntautuu läheiselle Vormsin saarelle.

   1. Rantapromenadi: Yllättävä Afrikanranta 

   Takalahden rantaa seuraileva promenadi on Haapsalun kohtaamispaikka. Aikoinaan siellä spatseerasivat Venäjän ja Keski-Euroopan aateliset, jotka viettivät kaupungissa kesää ja hoidattivat terveyttään kylpylöissä. Valkoinen puinen Kuursaal eli seurahuone kesäravintoloineen on ollut promenadin keskipiste 1800-luvun lopusta.

   Viereinen Afrikanranta sai nimensä kylpijöistä, jotka hieroivat ihoonsa parantavaa mutaa. Kylpylät, sisälahti ja meren läheisyys loivat Haapsalun maineen Viron Venetsiana.

   Tsaikovskin penkkiu muistuttaa säveltäjän vierailusta.
   Tsaikovskin penkkiu muistuttaa säveltäjän vierailusta.

   Kuursaalin vieressä jököttää mystinen jääkarhupatsas, joka on muovinen kopio samalla paikalla 1930-luvulla olleesta puuveistoksesta.

   Erikoinen nähtävyys on myös jyhkeä kivipenkki. Se on pystytetty paikkaan, jossa säveltäjämestari Pjotr Tsaikovski istuskeli kesällä 1867.

   Rantakadun varrelta löytyvät myös paviljonki sekä torni, josta voi tähyillä lahdella viihtyviä vesilintuja. Promenadin päässä sijaitsee vironruotsalaisten tuhatvuotisesta historiasta kertova museo, Rannarootsi Muuseum. visithaapsalu.com

    

   2. Piispanlinna: Elokuun kuutamo tuo kummituksen 

   1200-luvulla perustettu Piispanlinna on Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia. Sen vanhimpia osia ovat Pieni linnoitus ja Tuomiokirkko. Liki 40-metrisestä vartiotornista on hyvä näköala kaupunkiin.

   1600-luvulla linna kuului ruotsalaiselle De la Gardien suvulle, joka suunnitteli siitä renessanssipalatsia. Linnan puisto komeine puineen on nimetty suvun mukaan.

   Kun Haapsalu alkoi saada nostetta kylpyläkaupunkina, linnan pihasta tehtiin puistomainen ja sinne rakennettiin esiintymislava näyttämöteoksia ja laulujuhlia varten.

   Piispanlinnaa ovat koetelleet sodat ja tulipalot, mutta se on restauroitu nähtävyydeksi ja erilaisten tapahtumien näyttämöksi.
   Piispanlinnaa ovat koetelleet sodat ja tulipalot, mutta se on restauroitu nähtävyydeksi ja erilaisten tapahtumien näyttämöksi.

   Linnan museossa on esillä muun muassa alkemistin laboratorio ja keskiaikaisia lääkintätapoja esittelevä klinikka.

   Tuomiokirkkoon liittyy tarina, jonka ympärille on rakennettu yksi Haapsalun kesän tärkeimmistä tapahtumista, Valkean daamin aika. Legendan mukaan eräs kirkon tuomioherroista salakuljetti linnaan virolaisneidon kuoripojaksi naamioituneena. Luostarin lain mukaan naiset eivät saanet tulla linnaan.

   Rakastavaisten petos paljastui, ja neito muurattiin elävänä kastekappelin seinään. Nyt hänen kerrotaan ilmestyvän kappelin ikkunaan aina elokuussa täydenkuun aikaan.

   • Valkean daamin aika 11.-13.8.2017. Messut, kulttuuriohjelmaa ja ulkoilmaesityksiä.

    

   3. Ravintoloita: Lammasta, härkää, ahventa ja olutta 

   Kärme Kuulik -ravintolan tunnus on sen ulkoseinään ripustettu jänishahmo. Nimi tarkoittaa suomeksi nopeata kania, joka on tuttu lastenkirjasta Liisa ihmemaassa. Viihtyisältä terassilta on mukava seurata Rootsiturg-aukion vilinää. Lampaanfile 14 e, pizza 9 e, lasi viiniä 4 e.

   Kevyet rakenteet tekevät Kuursaalista avaran.
   Kevyet rakenteet tekevät Kuursaalista avaran.

   Hapsal Dietrichin juuret juontavat vuosikymmeniin ennen neuvostoaikaa. Maukkaista leipomuksistaan tunnettu Café Dietrich perustettiin yli sata vuotta sitten. Dietrich-suvun perinteet näkyvät vanhoissa kalusteissa ja seinillä riippuvissa mustavalkoisissa valokuvissa. Häränfilee 17 e, paikallista kalaa 8 e, olut 5,50 e.

   Kuursaalissa rantapromenadin parhaalla paikalla voi kuvitella ruokailevansa kuin parempi väki ennen vanhaan. Iso sali on avara ja valoisa Takalahdelle avautuvine ikkunoineen. Salin keskellä on houkutteleva baari. Risotto 5,20 e, kala 12 e, keitto 4 e, olut 3 e.

   Kuursaalin annokset tarjoavat myös silmänruokaa.
   Kuursaalin annokset tarjoavat myös silmänruokaa.

    

   4. Rautatieasema: Museo toi uutta elämää 

   Haapsalun rautatieasemalla on kiintoisa historia. Se valmistui 1907 palvelemaan ylhäisiä kylpylävieraita. Paitsi että rakennus on siro ja kaunis kuin paraskin paviljonki, sen laituri on täsmälleen 216 metriä pitkä - mitta on sama kuin silloisella tsaarin erikoisjunalla.

   Laituri myös katettiin, jotta arvovieraat pääsivät kulkemaan kuivin jaloin. Tsaari ei kuitenkaan uskaltanut attentaatin pelossa käyttää junaa Haapsaluun saapuessaan.

   Nykyisin asemalla toimii Viron rautatie- ja viestiliikennemuseo. Sen kokoelmiin kuuluvat ratapihalla seisovat, ruosteen patinoimat veturit ja vaunut.

   Haapsalun aseman laituri oli valmistuessaan Pohjois-Euroopan suurin.
   Haapsalun aseman laituri oli valmistuessaan Pohjois-Euroopan suurin.

   Enää Haapsaluun ei pääse junalla, sillä yksityinen rautatieyrittäjä totesi liikennöinnin kannattamattomaksi.

   Kiskot purettiin vuonna 1995 ja ratalinjauksesta tehtiin 60 kilometrin mittainen ulkoiluväylä, Läänemaa Tervisetee, Länsi-Viron terveystie. Se jatkuu Haapsalun asemalta Rohukulan satamaan, josta lähtevät lautat Hiidenmaalle ja Vormsin saarelle.

   • Raudtee- ja Sidemuuseum, sisäänpääsy 4 e. salm.ee

    

   5.  Rannat ja kylpylät: Parantavaa mutaa 

   Matalien lahdekkeiden ansiosta merivesi Haapsalun rannikolla lämpenee kesällä nopeasti ja on lämmintä vielä alkusyksystä.
   Haapsalussa on kaksi virallista uimarantaa, Paralepa ja Vasikaholm. Edellinen sijaitsee lähellä keskustaa Krimmin niemekkeen keskivaiheilla ja jälkimmäinen Estlahden rannalla keskustasta Rohukulan sataman suuntaan.

   Paralepan vesi on Viron lämpimintä, ja Vasikaholmissa voi nähdä leijasurffaajia.

   11 000 asukkaan Haapsalu herää eloon kesällä.
   11 000 asukkaan Haapsalu herää eloon kesällä.

   Haapsalua pidetään Pärnun jälkeen Viron parhaimpana kylpyläkaupunkina. Haapsalu tunnetaan erityisesti parantavasta merimudasta.

   Mudan käyttöä alkoi 1800-luvun alussa edistää balttilais-saksalainen sotilaslääkäri Carl Abraham Hunnius. Hän huomasi paikallisten käyttävän mutaa hoitoaineena ja alkoi tutkia sitä.

   Ensimmäinen mutakylpylä avattiin 1825, minkä jälkeen pietarilaiset alkoivat suunnata kylpylälomalla Haapsaluun.

   Kylpylähotelli Spa Laineessa voi käydä hoidoissa, vaikka ei yöpyisikään. Thalasso Spa Mare puolestaan sijaitsee Paralepan puistometsän siimeksessä hyvien ulkoilureittien varrella.

   6. Lähisaari: Ruotsalaisten jalanjäljillä 

   Vormsin saari sijaitsee vajaan tunnin lauttamatkan päässä Haapsalusta. Jo 1200-luvulta lähtien sitä asuttivat vironruotsalaiset. Saaren ruotsinkielinen nimi on Ormsö eli Käärmesaari.

   Ennen sotia Vormsissa asui noin 2500 vironruotsalaista, mutta he joutuivat pakenemaan Ruotsiin 1944. Nykyisin saarella on parisataa vakituista asukasta.

   Naantalilainen Kristiina Karlin tutkii Vormsin aurinkoristejä.
   Naantalilainen Kristiina Karlin tutkii Vormsin aurinkoristejä.

   Vormsin parasta antia on osin vielä koskematon luonto. Karua merimaisemaa katajapensaineen voi ihailla Rumpon niemellä.

   Pyhän Olavin kirkko on hyvin säilynyt. Sen vanhin osa on 1400-luvulta.

   Viereisen hautausmaan erikoisuus ovat kiviset aurinkoristit. Ne luovat varjoisalle kirkkomaalle oman tunnelmansa.

   Vormsi on helppo kiertää autolla tai polkupyörällä. Ennen paluuta lautalle voi aterioida tienvarren Krog Nro 14 -krouvissa.
   Edestakainen lauttamatka Rohukula–Vormsi
   6,40 e. Autosta lisämaksu. tuulelaevad.ee


   Vormsin saarella on oma nimikko-oluensa.
   Vormsin saarella on oma nimikko-oluensa.