Katso, millaisia ovat ET:n lukijoiden suosikkipyöräilyreitit, sekä Suomessa että ulkomailla.

Pyöräilen ihan Riihimäen kaupungin kevyen reittejä. Silti saan nauttia tuoksut ja tuulet. Keväällä ensin tuomi,sireeni,omenankukat,pihlajat jne, kunnes on syksy ja iltaisin kaupunki tuoksuu kypsille omenille. Toki pyöräilen viikottain myös pois kaupungista ja taas suurimman osa matkasta hoituu pyöräteillä. Nyt nautin vaihtelevasta maastosta, mäkineen. Usein pistäydyn myös metsässä. Milloin haluan vain nauttia vuodenajan tuomista näkymistä ja tuoksuista metsässä. Toki teen myös "saalistus" retkiä eväineni, marjoja ja sieniä, sen minkä pieneen pakaste tilaani ja vatsaani mahtuu. On niitä toki hyvänä vuonna säilöttykin taloyhtiön kylmäkomeroon. Pyörällä kuljen päivittäin koko sulan, kuivan kauden. En talvella, terveydellisistä syistä. Toki voin suositella Riihimäki - Hyvinkää väliä. Joko edestakaisin ns Arolammin tien reittiä (helppo ja päälystettä koko ajan), tai toinen suunta Kytäjän kautta (tässä tulee sitten vaativuutta maaston ja hiekkatien muodossa).
Tuula, Riihimäki

***

Asun merenrantakaupungissa Kemissä. Kesäisin pyöräilen usein ranta-alueelle, joka on meillä täällä laitettu tosi viihtyisäksi. Siellä on pursiseuroja venelaitureineen, vanhoja aittamakasiineja, joissa myydään paikallisia tuotteita. Alueella sijaitsee myös Jalokivigalleria, jossa on myös mukava käydä. On ulkoilma ravintoloita, joista saa virvokkeita, ja maukasta ruokaa. Meripuistossa järjestetään kesäisin myös mukavia musiikki tapahtumia. Ranta-alueella on mukava pyöräillä helteelläkin, koska siellä aina tuulee jonkin verran.
Helena, Kemi

***

Oulussa Tuirasta Patosiltaa Ainolan puistoon. Sieltä edelleen Torinrantaan (kauppahallissa kahvilla tai kesällä torilla kahvilla). Kävely-pyörätiesiltaa Pikisaaren kautta Hietasaareen. Sieltä Nallikariin ja asuntomessualueen ohitse Pitkänmöljää Toppilan kautta Tuiraan. Koko reitti kulkee hyviä pyöräteitä puisto- ja rantamaisemissa. On varsinkin kesällä Suomen upein.
Kalevi, Oulu

Tuusulanjärven ympäri kulkee tosi upea reitti kauniissa kulttuurimaisemissa.
Kahville voi poiketa vaikka Lotta-museoon.
Outi, Tuusula

***

Mustasaaren Singsbyystä Raippaluotoon on mukavä pyöräillä. Raippaluodon silta on nähtävys matkalla. Vaasasta ajomatkaa sillalle noin 15 km.
Voi ruokailla Berny's-lounasravintolassa matkalla sillan kupeessa. Ja ihailla kaunista saaristomaisemaa.
Raija, Singsby

***

Suosikkireittini on rantatie Parikkalan keskuksesta Särkisalmelle ja sieltä edelleen simpeleen järven ympäri Melkoniemeen ja Simpeleen kautta takaisin Parikkalaan
Riitta, Imatra

***

Olen pyöräillyt Turusta Naantaliin, on hyvä pyörätie koko matka, menin vanhan tien kautta. Naantalissa on Muumimaailma, Kailon saaressa kesäteatteri ja rantaravintoloinen tunnelma on mahtava! Lokalahdelta Uuteenkaupunkiin pyöräillään joka kesä, osan matkaa ei ole pyörätietä, se on tylsää! Siellä mennään vanhoilla 30-vuotta vanhoilla naistenpyörillä ja ajoasento on paljon parempi kuin uusissa pyörissä!
Päivi, Turku

***

Tampereen seudulla kiva lenkki on pyöräillä järvenrantaa pitkin Pirkkalan ja Nokian kautta ympäri taas Tampereelle. Reitti on n. 27 km, kivalla säällä sen polkee helposti!
Veera, Tampere

***

Kiva reitti on radan vartta pitkin Vantaan Tikkurilasta Helsinkiin. Vaihteleva maasto ja saasteeton ilma, vain junat kulkevat ohi silloin tällöin. Reitti on noin 20 km pitkä. Sopiva pyrähdys ja liikuntatuokio!
Markus, Vantaa

***

Hämeenlinna, Vuorentaka - Hattula, Katinala - Hattulan Uusi-Kirkko - Hämeenlinna-Aulanko - Vanajan kirkko - Ratasniitu - Ahvenisto - Vuorentaka. Konaispituus on n. 30 km. Reitin varrella on parasta hämäläista kulttuurimaisemaa ja lisäksi hyvä pyörätie.
Jorma, Hämeenlinna

***

Oikein mukava reitti on lähteä Helsingin Vanhankaupungin kosken tuntumasta pitkin Vantaa-joki rantaa. Sitä voi pyöräillä jokirantaa pitkin niin pitkältä kun tuntuu ja vaihtaa puolta ja palata kohti kaupunkia. Rauhallista, ei moottoriajoneuvoja, hienot jokimaisemat. Vanhankaupungin kosken tuntumassa on mukava ravintola Helsinge, siellä voi poiketa kahvlla tai välipalalla.
Carita, Helsinki

***

Kun lähden pyöräilemään menen useimmiten lähimetsään Littoisiin. Siellä on tosi hyviä reittejä eikä tarvitse ajaa isojen teiden läheisyydessä. Nautin luonnosta metsästä ja hiljaisuudesta. Joskus jatkaan matkaani niin, että ajan vielä heikkarannalle ja nautin siellä eväistä. Tunnin, parin lenkin jälkeen on ihana olo!
Margaretha, Turku

***

Ainolan puisto Oulussa. Menen kesäisin pyöräillen piknikille puistoon ja nautin kesästä. Puistossa on mm. ns. Piparkakkutalo ja kiva kahvila, muistaakseni Tuomenkukka.
Kuutar

***

Reitti alkaa Makkoskylältä Vilppulasta läpi maalaismaiseman kauniille Sallussärkälle ,luonnonsuojelualuetta, kapea mäntyinen kangas halkaisee järven. Siitä Vilppulaan taas maalaismaisemien läpi, voipa karhukin tulla tiellä vastaan, ilveksistä puhumattakaan.

Vilppulan satamassa voit kesällä poiketa kahville, kokeilla koskikalastusta, pyöräillä koskenrantaa ja jatkaa Mänttään pyörätietä, poiketa eri museoihin ja siirtyä Lemmenpolulle ,jota pitkin Ester Toivonenkin ratsasteli.

Mäntässä paljon taidetarjontaa pienellä alalla ja pyörällä pääsee hyvin. Sieltä voi taas siirtyä Ruovedelle pienten kylien läpi Ylävääri, Alavääri. Väärinmaja, silti mennään oikein kohti Suomen kauneinta kirkonkylää. Kaunis puukirkko on keskellä kylää ja laivaranta, johon vanha Tarjanne-laiva kesäisin ajelee Tampereelta.

Katsomisen arvoinen on myös talo,jossa "Runeber"i asusteli muinoin. Siitä matka jatkuu kohti Haapamäkeä,v älillä on korkea Syvingin silta ja kaksi pienempää siltaa tällä kauniilla Salonsaarella. Sitten ollaankin kohta kotona Nuijanniemellä, matkaa kertyy alle 100 km, riippuen miten paljon tekee sivureittejä. Tosi mukava reitti kesäisenä päivän. Virkistää päätä ja jalkoja.
Ritva, Kolkki

***

Pyöräretki Kööpenhaminan Vestamagerin luonnonpuistossa oli mahtava! Omat smörrebrödit mukaan tanskalaiseen tapaan ja polkemaan Tanskan tasaisia teitä!
Olga, Helsinki

***

Suosikkireittini on Espoon Rantaraitti, joka seuraa Espoon kauneimpia merenrantateitä ja välillä poikkeaa upeitten talojen lähiökaduille. Kesällä voi matkalla pulahtaa uimaan, nautiskella auringosta ja lepäillä viileissa pikku metsiköissä. Ruoka ja juomaakin löytyy reitin varrelta. Kokonaisen päivän saa hyvin kulumaan mukavasti.
Raili, Espoo

***

Paras pyöräilyreitti on ollut minulle Jyväskylässä Jyväsjärven ympärillä kulkeva ulkoilureitti. Pituutta sillä on n. 12,5 km. Siellä päästelee kesäisin rullaluistelijat, lenkkeilijät, pyöräilijät ym:t ulkoilijat mukavissa maisemissa. Myöskin Finlandiamaraton juostaan sillä reitillä kesäisin. Matkan varrella saattaa pysähtyä ulkopenkeille istuskelemaan ja ihailemaan järvenlaineita, kiikaroimaan lintuja, kuten minä, tai mennä satamakahvilaan jäätelölle. Jyväskylää ja sen ympäristöä on mukava ihastella ja nähdä monelta puolelta liikuessaan reitillä. Matkan varrella on myös aivan ihana puutarhamyymälä Viherladia, jonne voi piipahtaa kukkia ja kasveja tutkailemaan. Siellä voi virkistää itseään kahveilla, ruualla ja virvokkeilla. Tällä hetkellä Äänekoskella asuessani on myös viehättävä reitti pyöräillä Äänejärven ympärillä ja pulahtaa virkistävän viileään Äänejärven virtaavaan veteen.
Kirsi, Äänekoski

Lähtö: Espoon Lippajärveltä.. Lippajärven kierto kuntoilu mielessä 7,8 km ihan kiva arkisin hyvät pyörätiet. Selloon Shoppailemaan 8 km todella hyvä pyörätie.. Aurora-puisto on kerrassaan hurmaava luontokohteeni. Kahvit 300 vuotta vanhan puun alla...
Arja, Espoo

***

Minun suosikkipyöräilyreitti kulkee täällä Kajaanissa Kuluntalahden kautta Paltaniemelle ja sieltä Uudenkylän kautta takaisin kaupunkiin
ja kotiin takaisin,matkaa tulee noin 25 km:n lenkki se tuntuu noin päivälenkkinä minulle sopivalta.
Reijo, Kajaani

***

Espoon Tapiola, Laajalahti, Länsiväylän rantareitti. Maisemat, meri, arkkitehtuuri, puutarhat, museot. Kaikkea kivaa löytyy reittien varrelta.
Nina, Espoo

***

Helsingin keskustan suunnalta jos pyöräilee Merikannontien suuntaan, rantaa pitkin, voi poiketa ensin Regatassa kahvilla. Sitten voi jatkaa kohti Seurasaarta, mistä pyöräilee vain ohi ja jatkaa kohti Munkkiniemeä. Koneenpuiston läpi pyöräilyn jälkeen, suunta on kohti Tarvaspään museota, merimaisemaa matkan varrella ja Tarvaspäässä voi mennä taas kahville.
Anna-Maija, Helsinki

***
Kesällä pyöräilen lähistöllä. Asun Kokkolasta ja täältä on koko matkan pyörätietä Pietarsaareen asti. Tietä kutsutaan Seitsemän sillan tieksi. Usein palaan takaisin n. 1o km jälkeen.Käyn taukopaikalla syömässä pienet evääni jajuomassa. Samalla ihailen lintuja ja meressä uivia kalaparvia. Maisema on kaunis ja vettä ja merta riitää.Taukopaikalla on myös mahdollista vaikkapa onkia ja paistaa makkaraa.
Terttu, Kokkola

***

Turusta pääsee Saariston rengastielle, lähtö vaikkapa Paraisilta. Ensin siis pyöräillään sinne, matkalla ihaillaan jo ensimmäistä kaunista maisemaa Kirjalansalmen sillalla. Paraisilta lautalla Nauvoon, sieltä Korppooseen, Iniöön, Kustaviin ja taivassaloon. Matkalla luonnollisesti yövytään jossain tunnelmallisissa majoituspaikoissa, ja niin monta yöpymistä, että paikkoihin ehtii varmasti tutustua.

Saaristo tarjoaa myös ihanaa ruokaa, josta pääsee nauttimaan paikallisissa ravintoloisas tai kahviloissa Lauttamatkat ovat suuri osa tämän pyöräreitin huvia, suurin osa niistä on jopa täysin ilmaisia. Historiallista nähtävää riittää myös joka kohteessa, vanhoja kirkkoja rakastaville tämä on hieno tapa tutustua niihin. Kielialueetkin vaihtuvay mukavasti ruotsinkielisestä suomenkieliseen saaristoon.
Sirpa,Turku

***

Kantvikista Kirkkonummelle on matkaa n. 7km. Kesäisin kauppa- ym. asiointimatkat keskustaan sujuvat loistavasti polkupyörällä. On hyvin toteutettu pyöräilytie, mennen tullen pystyy vanhempikin pyöräilijä istualtaan polkemaan koko matkan, ilman talutuksia ylämäissä.
Ritva, Kantvik

***

Tampereella on ihana pyöräreitti Pyhäjärven ympäri ja Pyynikin harjulla on ihana munkkikahvila, muutes Suomen paras.Tervetuloa pyöräilemäänTampereelle.
Leila, Pirkkala

***

Suosikkireittini oli Vantaan Tikkurilasta Vantaanjokivartta katetun sillan yli Helsingin pitäjän kirkolle, Haltialan peltojen poikki keskuspuistoon urheilumajalla munkkikahvit( jos ei jo tullut juotua kahvit Kirkon vieressä olevassa kahvilassa) ja siitä aaarniometsän syleilyssä kohti Ruskeasuota, Aurooran sairaalan, ohi Stadikan kupeesta, Töölönlahden vieritse rautatieasemalle. Pyörä parkkiinja kaupungin humuun tai suoraan iltatorille likööricrepille. Matka takaisin Tikkurilaan Vanhankaupungin lahdelle ja siitä Vantaanjoen vartta Malmille ja pusikkosia pyöräteitä myötäillen kohti Tikkurilaa.

Siinä irtautuivat ajatukset työstä, heti pyörän selkään päästyä ja kesäisen viiman hyväillessä ihoa. Pyörällä liikkuessa ehtii havainnoimaan ympäristöä, tuntemaan vaihtuvat luonnon tuoksut ja nauttimaan kesän lämmöstä.
Irma, Nummela

***

Pyöräilen usein Parolasta kauniin metsänkylän kartano-kahvilan, jossa voi nauttia maukkaat kahvit ihanien lettujen kera, kautta Hotelli rantasipi Aulangon kauniiden maisemien ja Vanajaveden siluetin varrella kohti Hämeenlinnan kaupunkia, noin 10 km lenkki, kulkee todella kauniiden kesämaisemien varrelta. oikein maalaismaisemissa ja kuitenkin niin lähellä kaupunkia.
Riitta, Parola

***

Asun Helsingin Hakaniemessä ja reittini alkaa Sörnäisten Rantatietä pitkin Arabian rantaan. Arabian rantaa on ihana ajella, kun meri on avoinna vierellä ja vilvoittava tuuli antaa puhtia polkemiselle. Tässä kohtaan ajetaan soratietä ja jalat joutuvat polkemaan kovemmin, kuin alkumatkan asfalttiosuus.

Arabian rannasta sukelletaan lehtometsään, itikat tunkevat suuhun, joten suu on pidettävä supussa. Metsätie vie Viikkiin ja ja Viikin arboretum-metsäosuudelle. Täällä alkavat ensimmäiset ylämäki osuudet, tosin vielä loivemmat, mutta kyllä jo tosissaan saa polkea ainakin 65-vuotias mummi. Lenkkeilijöitä ja muita pyöräilijöitä tulee vastaan, samoin ohittelijoita riittää. Osa pyöräilijöistä ajaa tosi lujaa, mutta vielä ei tullut törmäyksiä. Läheltä piti tilanteita toki on ollut. Kun vain jokainen ajaa omaa puoltaan tiestä niin hyvin menee.

Viikin metsäosuudella on opastekilpiä eri metsälajeista ja kasveista. Ne ehtii kyllä ajaessa tsekkaamaan. Kaunista on ja hiljaista.

Seuraavaksi onkin sitten lintujen bongaustorni ja sen vieressä yliopiston lehmät laiduntaa meren rannalla. Puutarhapalstat ohitellaan, sieltä silmiin osuu kukkien loisto. Herttoniemen "hoppa" liputuksineen jää taakse. Seuraavaksi ajellaan metsätietä pitkin kohti Herttoniemeä. Kaatopaikka jää kauemmaksi sivuun ja lumenkattopaikan sulamista on kiva seurata kesän kuluessa. Taas sen jälkeen tullaankin lähelle meren rantaa ja sitten alkaakin pitkä ylämäki kallion päälle, missä voi pitää juomatauon ja nauttia huikeista näkymistä.

Mäen päältä pyörälenkkini vie alas Herttoniemen siirtolapuutarha-alueen viereen. Kaikki tämä ajaminen on tehty soratietä pitkin, joka kurveissa helposti luistaa ja täytyy käyttää käsi- ja jalkajarrutusta.

Siirtolapuutarha-alueen vierestä alkaa jälleen asfalttitien osuus. Ja miten peffani nauttiikaan siitä hetkestä. Ajaminen muuttuu taas tasaisemmaksi ja helpommaksi. Vaikka tästä alkaa ylämäkien sarja kohti Itäkeskuksen siltaa kohti Sörnäistä. Mutta metrot kulkevat osan matkasta vierellä ja on mukava katsella Kulosaaren isoja taloja, pihoineen.

Sen jälkeen laskeudutaan Itäkeskuksen sillalle ja tuuli antaa oman vilvoituksensa polkupyöräilijälle. Sillalta on hienot näkymät Herttoniemen lahdelle kuin myös Helsingin satamiin. Silta ylitse ja mäki alas, niin olen taas Sörnäisten Rantatiellä. Viimeinen käännös Haapaniemen kadulle. pihaan, pyörä pyöräsuojaan ja polkija kotiin suihkuun.

Seuraavana päivänä saman reitin voikin sitten ajella toiseen suuntaan. Aikaa tähän menee alkukesästä melkein kaksi tuntia, mutta loppu kesästä tunti riittää samaan reittiin.
Ritva, Helsinki

***

Miellyttävin pyöräilkokemukseni on Saksasta, Moselilta, jonne on helppo matkustaa esim. lentäen FrankfurtHahnin kentälle, siitä bussilla Trieriin.

Siellä rautatieasemalla toimii polkupyörien vuokrauspiste, jonne ennalta olet voinut lähettää pituutesi,ym tiedot( polkupyörän säätämistä varten)
ja pyörä, tosi miellyttävä,kaksois jousitus ym, odottaa siellä sovitusti. Voit myös sopia, mihin jokivarsi kaupunkiin asti aiot pyöräillä ja pyörän jätät sovittuun hotelliin, josta vuokraamo hoitaa sen takaisin Trieriin.

Tosi hyvä palvelu on kokeiltu jo kahdesti. Ja pyörätiet sitten: hyvin karttaan merkittyjä, kulkevat jokivarressa tai läpi viiniviljelmien,ei pahoja ylä- eikä alamäkiä ja vähän väliä tulee vastaaan pikkukaupunki, jossa voit tankata ja nauttia ihanista vanhoista kaupunkikeskustoista.

Reitillä pyöräilijää arvostetaan- yhdellä sanalla nautittavaa liikuntaa.
Pirjo, Hämeenlinna

***

Suunnittelin ja toteutin polkupyöräretken Turun saariston rengastielle. Vaikka asun Hämeenlinnassa oli vaivatonta siirtyä retken lähtöpaikalle Turkuun, sillä linja-autossa oli helppoa ja edullista viedä pyörä mukana.
Kiersin rengastien n. 250 kilometrin matkaa yksikseni kesäkuun alussa kolme päivää.

Olin etukäteen suunnitellut reitin niin, että ajoin suunnilleen yhtä pitkiä päivämatkoja ja varasin alustavasti majoitukset reitille osuneista B&B majoituspaikoista. Tämän koin käteväksi, sillä näin majoitus- ja keittovarusteiden puuttuessa matkatavarat mahtuivat kahteen pyörälaukkuun.

Lisäksi oli ylellistä, kun iltaisin pääsi saunaan, yöksi nukkumaan puhtaisiin lakanoihin ja aamuisin ennen tielle lähtöä sai täyttää vatsan valmiista monipuolisesta aamiaispöydästä. Ja sainpa aina evästä mukaankin. Eihän tällainen valmiiden palvelujen käyttäminen ole edullisin tapa reissata, mutta ei kallistakaan. Ja bonuksena sain lukuisia antoisia keskustelutuokioita paikallisten palveluyrittäjien kanssa.

Matkaa tehdessä koin tarpeellisiksi varusteiksi pyörässä tankolaukun, jossa on hyvä kuljettaa kameraa, puhelinta ja eväitä yms kevyttä pikkutavaraa. Lisäksi tankolaukun päällä olevassa karttataskussa on hyvä pitää esillä reittikarttaa, josta voi vaivatta seurata matkan etenemistä. Kirkasvärinen huomioliivi yllä ei paljon painanut, mutta selvästi lisäsi autoilijoiden ’kunnioitusta’ muun liikenteen seassa liikkuvaa pyöräilijää kohtaan.

Saariston rengastie merimaisemineen ja kiireettömine lossimatkoineen viehätti minua kovin. Pyöränä minulla oli tavallinen 7-vaihteinen yleispyörä.
Minun pyöräilyretkeen liittyi myös geokätköjen etsiminen. Samalla kun retken kulkua valmistelin, katselin reitille sopivasti osuvia kätköjä. Kätköjen etsimisellä oli mukava tauottaa päivittäisiä pyöräilyetappeja, ja joka päivä olinkin varautunut n. viiden kätkön hakemiseen. Muutamat kätköistä olivat paikoissa, että rengastien reitiltä piti poiketa jopa joitakin kilometrejä sivuun, mutta silloin maisemat varmasti palkitsivat vaivan.

Kolmannen päivän iltana Turkuun palattuani laitoin taas pyöräni bussin tavaratilaan ja siirryin yksitoikkoista kymppitietä takaisin kotiin linja-autokyydillä.

Matkan onnistumisesta innostuneena toteutin myöhemmin kesällä saman mallin mukaisesti kahden päivän pyöräretken Hämeen Härkätietä Turusta Hämeenlinnaan. Ja tulevana kesänä on suunnitelmissa vastaavanlainen pyöräily Ahvenanmaalle sekä sisämaassa Päijänteen ympäriajo.
Jouko, Hämeenlinna

***

Tästäpä polkaisen Hattulan Siukolasta kesäaamuna kohti Vantaata, vettä siemailen tasaisin välein pyötätelineen pullosta. Poikkean Hattulan uuden kirkon kupeesta vanhalle Hattulan sillalle ja siitä alas Mierolan Grillille. Veneitä rannassa ja jätskikin maistuu.

Jos oikein historian havinaa kaipaa, niin poikkean joskus Vanhassa Kirkossa ja kiipeän kellotapuliin.

Katinalassa poikkean sieppaamassa jotain suolaista purtavaa (siinä lihakaupassa Puutarhaliikkeen lähellä )

Jos en valitse keskustan kautta reittiäni Hämeenlinnassa ( silloin voisi poiketa Kesäteatterimaisemassa ja katsella komeaa Hämeen linnaa
ja ajaa mukulakivistä reittiä: uusi kirjasto, Sibeliuksen syntymäkoti, Piparkakkutalon viehättävä miljöö, Wetterhofin käsityöliike,vähemmän
innostava linja-autoasema...) , niin ajan Tiiriön kauppakeskuksen sivuitse kohti vanhaa Hämeenlinna-Helsinki-tietä.

Tienvarsipenkat ovat ihan hyviä eväittensyöntipaikkoja! Aina mukana omiakin eväitä.

Ennen Linnatuulen "pissipaikkaa" olen uinut paikassa, jota ei nyt oikein voi suositella "hienoille Rouville" , mutta mulle se on kelvannut ainakin kovilla helteillä: joki, jossa on pienten kalastusveneitten laskupaikka. Puskien suojassa voi vaihtaa kuivaa ylle.

Sittenpä kohti Riihimäkeä: Lasitehtaan museo on hyvä taukopaikka ja ruokaa ja juomaa saa, Ruusa-kahvila tauottaa ja hämäläiset peltomaisemat ovat vaihtuneet uusmaalaisiin.

Nurmijärvi ja Aleksis Kiven Taabori-maisemat, niille jotka haluavat hyräillä "..täss` seison ma kultani kanssa ja kiharam`tuulessa liehuu.." Jatkan sinne poikkeamatta ja Vantaan kulttuurimaisemasta valitsen Vantaankosken Kuninkaantien pätkän:uusittu Viilatehdas koskimaisemineen ja lounasravintola vanhassa ruotsalaisessa koulussa ( myöh.Vantaan kurssikeskuksena) ja joenvarsipyöräreitti kumpaa puolta vaan jokea.

Ja kun Ylästö on saavutettu, niin matkaan on kulunut päivä tai 6-7 tuntia kilpapyörälläni!
Seija, Vantaa

***
Helsingissä pyöräilen merenrantoja pitkin ja on aivan upeaa. Näkee ja kokee paljon erilaista on kahviloita, veneitä ja meri kimmeltää. Kun ajelee pitemmän matkan niin on hieno kahvila Taka-Töölössä Merikannontien läheisyydessä Soutustadionin kohdalla. Pieni kahvila rakennus mutta viehättävä on pöydät ulkona niin voi nauttia merituulesta ja merimaisemasta. Sitten jaksaa taas pyöräillä kotiin päin. Ajelee vaikka vielä Töölönlahden ympäri ja sielläkin makava ulkokahvila Linnunlaulun kohdalla.
Liisa, Helsinki

***

Kajaanista Paltaniemen ja RIstijärven kautta Hyrynsalmellle.Parhaat nähtävyydet paltaniemen kirkko ja hautuusmaat, saukkovaaran laskettelukeskus ja luonnonkaunista järvien ympäröimää Suomea. Matka kesti 3 vuorokautta ja yövyin ja söin sukulaisten luona-.
Jari, Kajaani

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokinen tuntee Helsingin kuin omat taskunsa. Hänen vinkeillään löydät pääkaupungista uusia puolia. 

Kun Pauli Jokinen muutti Turusta Helsinkiin 18 vuotta sitten, kaupunki vaikutti isolta ja ruuhkaiselta.

– En pitänyt Helsingistä mutta päätin, että paras tapa päihittää vihollinen on tutustua siihen. Olen aina tykännyt historiasta ja uppouduin tutkimaan Helsingin menneisyyttä.

Sittemmin Pauli on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana

Löydä Helsingin helmet näillä Paulin vinkeillä:

1.Rentouttava sauna

Helsinki on muuttunut paljon siitä, kun muutin tänne. Viime aikoina on otettu kaikki rannat käyttöön, mikä on tärkeää, sillä Helsinki on merellinen kaupunki. On Jätkäsaaren ja Kalasataman uudet alueet, ja Töölänlahti on kiinnostava alue. Pari hienoa yleistä rantasaunaakin on rakennettu, Löyly Hernesaareen ja Kauppatorin kupeeseen Allas. Oma suosikkini on tunnelmallinen Kaurilan sauna Meilahdessa. Se lämpenee pari kertaa viikossa.

2. Leposaaren hautausmaa

Kulosaaressa oleva Leposaaren hautausmaa on Helsingin pienin, vain 842 hautaa. Se on kiinnostava kävelykohde: Kulosaaren metroasemalta puoli kilometriä ja pengertietä pitkin saareen. Siellä on esimerkiksi olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ja akateemikko Kustaa Vilkunan haudat.

Osoite: Leposaarentie, 00570 Helsinki

3. Sota-ajan Helsinki

Valmistelen kirjaa Sotaretkellä Helsingissä ja olen sitä varten tutkinut ensimmäisen maailmansodan aikaisia rakennelmia ympäri kaupunkia. Niitä on paljon. Esimerkiksi Kivikon kaupunginosassa on pitkiä yhdyskäytäviä, jotka ovat paikoitellen lähes kymmenen metriä syviä. Kontulan ostoskeskuksen takana kallioilla on juoksuhautoja. Pitäjänmäen aseman vieressä on Pajamäen patterimäki. Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä on juoksuhautoja. Mustavuoressa Vuosaaressa on hienoja luolia. Blogistani voi lukea lisää näistä sotapaikoista. Minulta voi myös tilata Helsingin kävelykierroksia.

Helsinki sodassa -kävelykierroksesta löydät lisätietoa täältä

4. Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano ja kesämaja-alue. Kesäisin siellä on paljon toimintaa.

Siellä on muuten Helsingin ainoa esteetön luontopolku, jonka voi kiertää pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Kulosaaren tai Herttoniemen metroasemalta on sinne 10 minuutin kävely. Harmi, että omia mökkejä ei saa vuokrata ulkopuolisille. Olisi kivaa, jos joukossa olisi muutama vuokramökki turisteille. Se olisi hyvä vaihtoehto hotellille. Ja ikävä kyllä monet mökit ovat kesäisin tyhjillään.

5. Kruunuvuoren autiohuvilat

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, on Kruunuvuori, jonne ei eksy sattumalta.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi huvila-alueita. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Kannattaa piipahtaa katsomassa huvilat ennen sitä. Osa niistä on täysin tuhoutunut, muutaman vielä tunnistaa taloksi. Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä.

6. Kävelyretkellä Helsingissä

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.

Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa. Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

Nämäkin kirjat opastavat Helsingissä liikkujaa:

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva. 2010.

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää. Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva. 2011.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

7. Käpylä

Tykkään lähiöistä ja erityisesti Käpylästä, jossa itsekin asun. Ympäristö on mukava, viehättävä puu-Käpylä sekä Olympiakylä, joka rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka peruttiin sodan takia. Koskelantien eteläpuolella on Kisakylä, jossa vuoden 1952 olympiaurheilijat majoittuivat. Taivaskallio on hieno paikka, Helsingin korkein luonnonmukainen paikka. Teen sinne paljon eväsretkiä lasten kanssa. Käpylässä voi syödä ravintoloissa niin sushia kuin egyptiläistä ruokaa.

Helsingissä on tosi paljon tapahtumia, myös lähiöissä. On tosi elävä ja viriili kaupunki väkimäärään nähden.Lähiöissäkin on kaikenlaisia kaupunginosatapahtumia ja pieniä kirppareita.Lasten kulttuuria käyn katsomassa erityisesti Helsingin kulttuurikeskuksen paikoissa, Vuotalossa, Kanneltalossa ja Malmitalossa.

 

   8. Museot

   Olen museofriikki ja olen käynyt lähes kaikissa Helsingin museoissa. Ilmailumuseo Vantaan puolella on tosi kiva. Siellä on koko Suomen ilmailun historia. Väestönsuojelumuseo Kruununhaassa on aika erikoinen ja kiinnostava paikka väestösuojassa. Se on auki vain kerran viikossa. Yhdessä huoneessa voi aistia pommituksen.

   Didrichsenin taidemuseo on hieno ja upealla paikalla merenrannalla. Siellä on hyviä näyttelyitä.

   9. Elokuvateatteri Orion

   En viihty uusissa elokuvateattereissa, vaan käyn mieluiten Orionissa, jossa on vanhaa art deco -tyyliä. Siellä on vanhan elokuvateatterin lumoa ja klassikkoelokuvia. Erityisesti tykkään käydä katsomassa mykkäelokuvia: 1,5 tuntia pelkkää hiljaisuutta!

   10.Uudenmaankadun taidegalleriat

   Kun kävelee Uudenmaankadun päästä päähän, saa aika hyvän annoksen suomalaista nykytaidetta. Matkan varrelle osuu  kymmenkunta galleriaa. Kävelen tämän kierroksen aina silloin tällöin.

   Valko-Venäjän Minsk on vähiten tunnettuja Euroopan pääkaupungeista. Sinne pääsee luksusbussilla Tallinnasta vain 31 eurolla. Parasta siellä on aitous ja huokea hintataso.

   Kello 17 Tallinnan linja-autoasemalla vastassamme on harmaanhohtoinen Lux Express -bussi. Sen tilavaan ruumaan nakkaamme matkalaukkumme. Bussin sisustus on tyylikäs ja mukavan pehmeät penkit taipuvat lähes vaakatasoon. Jaloille on tilaa myös istuessa. Noudamme bussin kahviautomaatista cappuccinot.

   Neljän tunnin matka ensimmäiseen etappiin Riikaan kuluu mukavasti näpelöidessä penkissä kiinni olevaa kosketusnäytöllistä viihdekeskusta. Siitä saa esiin pelejä, uutissivustoja, reaaliaikaisen matkaseurannan, nettiselaimen ja laajan valikoiman musiikkia ja elokuvia. Valitsemme Woody Allenin parin vuoden takaisen draamakomedian Blue Jasmine. Riiasta matka jatkuu Minskiin yöbussilla kello 22.50.

   Laskemme selkänojat ala-asentoon ja otamme esiin tyynyt ja peitot. Bussin tasainen hyrinä saa nukahtamaan nopeasti. Heräämme liettualaisen sotilaan tarkastuskäyntiin rajalla kello 3.50.

   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.
   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.

   Bussimatka pimeässä

   Hetken päästä bussi pysähtyy rajavyöhykkeen tax free -myymälän eteen. Emme jaksa shoppailla aamuyöstä, mutta muut matkustajat hamstraavat pussikaupalla alkoholia ja savukkeita. Puolen litran pullo liettualaista vodkaa maksaa noin kolme euroa.

   Valko-Venäjän rajalla kuljemme jonossa pieneen vaaleaan rakennukseen. Ulkona on pilkkopimeää.

   – Minsk? kysyy ilmeetön tullinainen ja pamauttaa leiman viisumiin.

   Liettuan leveä, tasainen asfalttibaana vaihtuu kapeampaan roudan runtelemaan maantiehen. Kahden tunnin töyssyisen ajomatkan jälkeen edessä ovat esikaupungin valtavat, harmaat kerrostalokolonnat. Kun lähestymme keskustaa, kadut levenevät. Minsk alkaa näkyä koko komeudessaan. Bussissa istuimme tällä matkalla yhdeksän tuntia.

   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.
   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.

   Ei olutta ilman vodkaa

   Päärautatieaseman rahanvaihtopisteessä meistä tulee miljonäärejä. Yksi euro on noin 20 000 ruplaa. Hurautamme Planeta-hotellille taksilla – hinta 200 000 ruplaa, 10 euroa. Myöhemmin selviää, että summassa on keskusaseman turistilisää noin puolet.

   Syömme Komarovkan torin kupeessa keskustan suurimmassa Lido-ravintolassa, jonka julkisivu tuo mieleen suuren majatalon. Sen edessä komeilee iso tuulimylly.

   Seuranamme on paikallisen Merlin Tours -matkatoimiston johtaja Constantin Koleda.

   –Suosittelen kansallisruokaamme dranikia, perunasta valmistettuja pannukakkuja smetanan kanssa. Tiesittekö muuten, että meillä on sanonta ”olut ilman vodkaa on syntiä”? Constantin sanoo.

   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.
   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.

   Neuvostoarkkitehtuuria ja mahtipytinkejä

   Autot viilettävät kahdeksankaistaista ja 15-kilometristä pääkatua Prospekt Nezavisimostia jopa sadan kilometrin tuntivauhtia. Katua ei voi ylittää, se pitää alittaa tunneleita pitkin. Emme näe hissejä tai pyörätuoliramppeja. Liikuntarajoitteiselle Minsk on vaikea.

   Suurin osa kaupungista pommitettiin maan tasalle toisen maailmansodan aikana ja rakennettiin uudelleen Stalinin arkkitehtien suunnitelmin 1940–50-luvulla.

   – Missään muussa entisen Neuvostoliiton maassa ei ole näin hyvin säilynyttä pääkatua, täynnä hyvin säilynyttä neuvostoarkkitehtuuria. Varsinkin iltavalaistuksessa katu on hieno, Constantin kehuu.

   Lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat lähes kaikki mahtipytingit: hallituksen rakennus, presidentin asuintalo, kaupungintalo ja valtion turvallisuuspalvelu KGB:n päämaja.

   Vaikuttavalla, yli seitsemän hehtaarin Itsenäisyyden aukiolla sijaitsee kuuluisa roomalaiskatolinen niin sanottu Punainen kirkko. Aukion alta löytyy yllättäen moderni länsimainen ostoskeskus Stolitsa.

   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.
   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.

   Puhe pois politiikasta

   Presidentti Alexander Lukashenko on hallinnut maata tiukalla otteella vuodesta 1994. Hänen täystyöllistämispolitiikkansa ansiosta Minskin kadut ovat putipuhtaat. Kahden hengen siivouspartiot keräävät roskia joka nurkalla. Myös poliiseja näkyy paljon, ja taskuvaras on harvinaisuus.

   – Minskiläiset ovat sydämellisiä ja avuliaita. Kun kysyy neuvoa, voi päätyä jonkun kotiin juomaan vodkaa ja laulamaan kansanlauluja pariksi päiväksi. Kunhan turisti ei sekaannu maan politiikkaan, kaikki menee hyvin, Constantin neuvoo.

   Oopperaan viidellä eurolla

   Kuukauden viimeisenä keskiviikkona museoihin on vapaa pääsy. Valko-Venäjän kansallisen taidemuseon edessä luikertelee lähes satametrinen jono.

   Ihailemme viime vuosisadoilla eläneiden mestareiden, kuten Vasili Vereshchaginin ja Isaak Levitanin töitä. Yläkerta on omistettu valkovenäläiselle kantaa ottavalle modernismille – yhdessäkään taulussa ei ole taiteilijan tietoja.

   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.
   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.

   Constantin kertoo käyvänsä perheensä kanssa usein kulttuuriharrastuksissa, ja niin tekevät muutkin minskiläiset. Missä muualla pääsee oopperaan tai balettiin viidellä eurolla?

   Bussi- ja metrolippu maksaa vain 25 senttiä, joten lähdemme bussilla Valko-Venäjän suuren isänmaallisen sodan historian valtionmuseoon.

   Näyttävyydessään museo on nimensä veroinen. Ulkoseinällä kiiltelee 11 teräksistä laattaa puoliympyrän muodossa. Katolla liehuu yllättäen Neuvostoliiton lippu. Museossa voi eläytyä toiseen maailmansotaan: on lentokoneita, panssarivaunuja, aseita ja moderneja multimediaesityksiä.

   70 vuoden takaisessa murhenäytelmässä kuoli miljoonien muiden lisäksi jopa kolmasosa Valko-Venäjän asukkaista, noin kolme miljoonaa ihmistä.

   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.
   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.

   Minskiin kannattaa matkustaa pian

   Illalla Minskin urheilupalatsissa soi Pink Floydin musiikki. Lavalla on englantilainen cover-yhtye Brit Floyd. Illan yleisö koostuu 20–60-vuotiaista.

   Kun laservalot halkovat ilmaa ja kappale The Wall alkaa soida, se tuntuu sopivan hyvin juuri tähän aikaan ja paikkaan. Sama teos soi aikoinaan Berliinissä muurin kaatuessa.

   –Yhteiskuntamme on avautumassa länteen. Silti täällä voi vielä kokea ja nähdä vielä jotakin sellaista, jota ei voi nähdä eikä kokea missään muualla Euroopassa, Constantin mainostaa.

   Siksi Minskiin kannattaa matkustaa pian. Matkailijan on mukava tietää sekin, että Belarus-merkkisiä traktoreita on valmistettu Minskissä jo 70 vuotta ja valmistetaan edelleen. Niitä on tuotu Suomeenkin. Yrityksen nettisivulla sanotaan, että joka kymmenes maailman traktori on valkovenäläinen.

   Valkovenäläinen drinkki taas on suosittu makea cocktail, joka sekoitetaan yleensä vodkasta, kahvilikööristä ja kermasta tai maidosta.

   Za vaše zdorovje, kippis!

   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Hyvä tietää

   Näin perille

   Luksusbussimatka Tallinnasta Riikaan reilut 4 tuntia ja Riiasta Minskiin reilut 9 tuntia. Koko matkan yhdensuuntainen hinta alkaen 31 e. Lisätietoja täältä.

   Belavia lentää Helsingistä suoraan Minskiin 80 minuutissa. Meno-paluu alkaen 170 e. Lisätietoja täältä. 

   Viisumin myöntää Valko-Venäjän konsulaatti Helsingissä, 60 e. Matkatoimisto Rustravelin kautta viisumi maksaa 75 e. 

   Paras aika matkustaa

   Minskin ilmasto on kuin Pohjoismaissa. Kaupunki sopii matkakohteeksi läpi vuoden.

   Hintataso

   Tuhti ateria noin 4 e, tuoppi olutta 0,80 e, litra vodkaa 1 e, metrolippu 0,25 e.

   Majoitus

   Planeta, suuri kolmen tähden venäläishenkinen hotelli keskustassa. 2 hh, aamiainen, 80 e.

   Europe, upea klassinen 5-tähden hotelli Minskin vanhankaupungin kupeessa. 2 hh ja aamiainen 250 e.

   Airbnb:n kautta majoitus alkaen 20 e.

   Muista

   Minsk on turvallinen lähikohde. Hankaluutta aiheuttavat viisumipakko ja kielimuuri, esimerkiksi kadunnimet ja kyltit ovat venäjäksi. Vain nuoret osaavat vähän englantia. Kadut ovat hankalia liikuntarajoitteiselle.