Maija Asunta matkustaa tammikuusta huhtikuuhun Namibiassa, jossa hän työskenteli jo vuonna 1971 Suomen Lähetysseuran opettajana. Seuraa Maijan matkaa - lue uusimmat kuulumiset! Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

J´burg, City Lodge 17.4.

Illan mittaan CNN:n uutisia seuratessamme katastrofin laajuus vähitellen valkenee meille. Mitään ei ole tehtävissä. Menemme lentokentälle etsimään lentolaukkujamme.

Jono British Airlinesin tiskin takana oli pitkä ja kasvoi yhä meidän siinä seistessämme. En kadehdi tiskin takana istuvia naisia: heillä ei ollut mitään yleiskuvaa tilanteesta, he pystyivät vain käyttämään tietokonetta ja varaamaan uuden, korvaavan lennon, ja sen aikaisintaan 27.4.

Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tarjous. Tiedämme, että riippuu Euroopan tilanteesta ja siitä, onko Lontoon Heathrow silloin jo käytössä, pääsemmekö lähtemään edes silloin.

Jonossa juttelimme englantilaisen pariskunnan kanssa, joka oli älynnyt tilata uudet lentoliput jo eilisiltana. Heidän ongelmansa oli se, että heidän piti olla kotona järjestämässä miehen 50-vuotisjuhlia: kakut oli tilattu, vieraat kutsuttu.

Nyt oli yritettävä tavoittaa kutsutut ja peruuttaa catering. Monta muuta tarinaa kuulimme, kuka oli menossa tyttären häihin, kuka hautajaisiin. Mutta mikään ei auttanut, ei muu kuin odotus.

Entä eteläisen Euroopan kentät, Rooma tuntuu olevan avoin. Etsimme ensin Alitalian tiskiä, mutta sellaisesta lentolinjasta ei kukaan ollut koskaan kuullutkaan. South-African Airlines lentää sekin Roomaan, menimme sen lipunmyyntipisteen. Jono oli pitkä ja sekava, ja sen hajotti lopulta virkailija, joka kertoi, ettei ollut mitään toivoa saada lentopaikkaa.

Oli aika etsiä Etelä-Afrikan turistiopas, kymmenen päivää hotellin seinien sisällä olisi sentään liikaa. Mitä mahdollisuuksia meillä olisi? Kruger-Park?

Laukut löytyivät helposti, kaikki eilisten lentojen laukut oli kasattu yhteen pisteeseen tulohallissa. Etsimme hotellimme bussin ja palasimme City Lodgeen.

Yritän etsiä valopilkkuja tilanteesta. Olen onnellinen, että pystymme maksamaan hotellin ja että meillä on luottokortit mukana. Entä, jos olisimme kielitaidottomia? Entä, jos mukana olisi pieniä lapsia? Entä, jos olisin työmatkalla ja lapset odottaisivat kotona malttamattomana äidin paluuta?

Huoneemme on muuten kelvollinen, mutta pienet muurahaiset valtasivat yöllä kylpyhuoneen! Aamiainen oli erinomainen: sellaista valikoimaa tuoreita hedelmiä kuin tämänaamuisessa aamiaispöydässä olen tuskin nähnyt! Tarjoilijat ovat ystävällisiä…

Saa nähdä, kauanko täällä viivymme, Jo´burg ei ole kaupunki, jonka vapaaehtoisesti valitsisimme lomakohteeksemme, ei tosiaankaan. Eteläisen Afrikan rikollisuudesta puhutaan paljon, ja se on nimenomaan keskittynyt tänne.

Emme aio etsiä illalla ravintolaa kaupungilta, vaan syömme jotain pientä täällä hotellin kahvilassa.

Windhoek, Hotel Pension Uhland 16.4. klo 9.50

Taksi lentokentälle on tilattu, laukut odottavat valmiina.

Nukuin taas huonosti. Viereisestä huoneesta kuului naapurin kuorsaus, ja huoneen oma jääkaappi piti sellaista melua, että irrotin sen yöllä virrasta. Sitten vinkaisi matkakumppanin kännykkä yhä uudelleen akun virran vähenemistä…

Aamiaiselle mennessä tervehdimme talon suomalaisvieraita suomeksi, ja he näyttivät vähän hölmistyneiltä. Maailmalla matkatessa on hyvä muistaa, että suomen kieli ei anna missään takuuvarmaa intimiteettisuojaa, että aina voi olla lähellä joku, joka ymmärtää.

Kerran työmatkalla istuin Bangkokin lentokentällä koneenvaihtoa odottamassa ja kuulin vanhan amerikkalaispariskunnan juttelun takanani: Suomi on pieni maa ja siellä on vain kourallinen ihmisiä, mutta silti niitä tapaa joka puolella maailmaa… Olin liian väsynyt hihkaistakseni: täällä yksi!

Matkalla lentokentälle oli tietöitä. Namibian tiet ovat suhteellisen hyviä, ja niitä kunnostetaan jatkuvasti. Swakopmundin ja Windhoekin välillä oli kymmenien kilometrien matka, jota asfaltoitiin, niin että vain puolet tiestä oli käytössä.

Tietyömaat ovat ällistyttävän pitkiä. Euroopassa teitä kunnostetaan muutaman kilometrin pätkä kerrallaan, täällä työmaat ovat jopa 50 kilometrin pituisia.

Illalla:
Taisin joskus heittää kevytmielisesti, että seikkailu kuuluu matkantekoomme. Aivan sellaista seikkailua en tarkoittanut kuin tämä, mihin olemme joutuneet, mutta tämä ei toki ole meidän aiheuttamamme.

Olemme loukussa Johannesburgissa, ja Luoja yksin tietää, kuinka kauan. Jatkolento Lontooseen on peruutettu, samoin muut lennot Eurooppaan.

Eilen illalla olimme helpottuneita, kuin onnistuimme saamaan hotellihuoneen emmekä joutuneet yöpymään kentällä. Entä jos olisimme kielitaidottomia tai emme osaisi etsiä itsellemme yöpymispaikkaa?

Lentokentällä ei ollut mitään organisoitua neuvontaa eikä tilanteen koordinointia, meitä – kuten varmaan monia muitakin – palloteltiin paikasta toiseen.

Meillä on British Airlinesin liput, joten yritimme etsiä BA:n edustajaa, mutta turhaan. Kukaan ei pystynyt kertomaan, miten toimia, ei edes listoja hotelleista ollut käytettävissä.

Laukkuja edestakaisin raahaten harhailimme kentällä löytääksemme edes sieltä ulos, olimme transit-osastolla. Jo´burgin lentokenttä on elegantti, organisoitu, mutta se ei ole pikkukenttä, ei totisesti!

Lentokenttähotelli oli täynnä, samoin sen kyljessä sijaitseva toinen hotelli. Sieltä saimme oppaaksemme pikkolopojan, joka vei meidät shuttlebussiin, ja se puolestaan toi meidät tähän hotelliin.

Millainen mahtaa olla kaaos eurooppalaisilla kentillä, kun jo Jo´burgin kentällä oli varsin sekavaa. Illansuussa katselimme CNN-uutisia, pahalta näyttää!

Windhoek, Hotel Pension Uhland 15.4. klo 18.12

Nukuin huonosti viime yönä. Kenties Windhoekin asema korkealla meren pinnasta aiheuttaa minulle ongelmia, kävellessä ainakin hengästyn helposti.

Minulla on hassu korkeusmittari, keksin sen sattumalta: kasvovoidetuubi on joka kerta Windhoekissa pullea ja purkaa sisältönsä melkein raivoisasti, kun sen avaan! Sitä on vaikea saada talttumaan, kiukuttelen, kun hyvää voidetta menee hukkaan.

Minulla oli toinenkin syy huonoon uneeni. Keskustelimme taas eilen siitä, onko kerjäävälle ihmiselle annettava rahaa vai pitäisikö hänet ohittaa.

Mieleeni tulee tilanne, jonka todistajaksi sattumalta jouduin eilen Café Schneiderissa. Vanha räsyinen mies koputti symbolisesti kahvilan muoviseinään ja lähestyi nöyrästi myyntitiskiä.

Sanaakaan ei vaihdettu, mies odotti hetken ja poistui sitten suuri hampurilaissämpylä kourassaan. Ehkä hän oli kanta-asiakas…

Meitäkin lähestyi eilen vanha mies, tunnisti meidät kenties turisteiksi. Hän tarvitsi matkarahat kotiin, selitti olleensa lääkärissä. Matkakumppani ei usko sellaisia tarinoita, pitää minua sinisilmäisenä, kun minusta tarina hyvinkin voi olla tosi.

Toisaalta minusta on yksi ja sama, oli se tosi vai ei, annan mieluummin pyydetyt rahat, koska näen, että ne ovat tarpeen. Mutta matkakumppanille kysymys on periaatteellinen, häntä ei isketä linssiin…

Tänään on viimeinen päivämme Windhoekissa, menemme katsomaan, minne ratsastajapatsas on siirretty. Siitä ja sen sijaintipaikasta on pidetty suurta melua, se on yksi Windhoekin maamerkeistä, ja nyt sen paikalle rakennetaan suurta museorakennusta. Pohjoiskorealaiset ovat saaneet rakennusprojektin, joka varjostaa pahasti kaupungin toista maamerkkiä, kirkkoa.

Samalla käymme vielä kerran Vanhassa Linnoituksessa ja museossa, luemme sen kuvaukset eri heimopäälliköistä ja muista tärkeistä nabialaisista henkilöistä.

Vapaustaistelijat ja Robbin Islandin vangit ovat saaneet oman huoneensa, heidän työtään kunnioitetaan itsenäisessä Namibiassa, luojanliitos.

Illansuussa, kun turvonneet jalat ylös nostettuina luen Ellenin kirjaa, soi hotellihuoneen puhelin: joku odottaa meitä respassa. Aavistan jo: se on Ellen!

Hänellä on vain vähän aikaa käytettävissä – mies odottaa töissä kyytiä kotiin ja tytär on haettava ystävättären luota, normaaleja virkaäidin illansuupuuhia – mutta ennätämme jutella ja vaihtaa vähän kuulumisia. Kaikki on hyvin hänen elämässään, vanhin lapsista valmistuu kohta, arki sujuu.

Windhoek, Hotel Pension Uhland 14.4. klo 20.26

Aamulla vähän seitsemän jälkeen seisoi Townhoppers-bussi portilla, matka Windhoekiin alkoi. Bussinkuljettaja oli saksankielinen valkoinen namibialainen nainen, ja ylenpalttisen puhelias; me olimme bussin ainoat matkustajat, joten hän saattoi rauhassa kertoa elämäntarinansa.

Matkakumppani kannusti häntä puhumaan kyselemällä kaikenlaista, minua sen sijaan nukutti, vaikka kyllä kuuntelin keskustelua ja ynähtelin välillä kiinnostuksen osoitukseksi.

Keskustelu pyöri Namibian koululaitoksen ja jatko-opintojen ympärillä, koska kuljettajan kaksi poikaa olivat opiskelijoita ja hän itse juuri valmistumassa aikuiskoulutustietä opettajaksi.

Saimme vahvistuksen mielikuvalle, ettei maan koululaitos ole hyvällä tolalla, itse asiassa se tuntuu olevan retuperällä.

Koulutuspolitiikasta puhe kääntyi kuin itsestään palkkapolitiikkaan, koska opettajien alhainen palkkataso saattaa olla yksi syy siihen, että heiltä – yleisesti ottaen – tuntuu puuttuvan työmotivaatio.

Palkkataso on Namibiassa alhainen, minimipalkka 1500 NAD, mikä nykykurssin mukaan on vähän yli 150 euroa. Kuljettajamme mainitsi, että hän saa freelancerina päivän ajomatkasta Windhoekiin ja takaisin (työaika klo 7-20.30) 450 NAD, josta hän maksaa verot ja sosiaalimaksut.

Perillä Windhoekissa majoituimme Pension Uhlandiin. Huoneessa on TV ja ilmastointilaite, joka meluaa kuin puimakone, muuten se on karu ja huonosti suunniteltu: WC:n ovi tuskin mahtuu aukeamaan, enkä ymmärrä, miten tukeva ihminen ollenkaan voi käyttää kyseistä kylpyhuonetta! Minkäänlaista tuuletusta siinä ei ole… Mutta mitäpä siitä, viivymme täällä vain pari yötä.

Kaupungilla suuntasimme kirjakauppaan ja ostimme Ellen Namhilan viimeisen kirjan Tears of Courage (Rohkeuden kyyneleet). Tutustuin Elleniin muutama vuosi sitten Kärsämäen kirjoittajaseminaarissa, söimme viime vuonna yhdessä illallisen, mutta tällä viikolla hän on kiireinen yliopiston graduation-seremonian takia. Saa nähdä, löytääkö hän edes puolituntista, jotta voisimme tavata kaupungilla.

Terassilla hotellin sisäpihalla istuu meluisa ryhmä, puhe ja nauru kuuluvat kiusallisen hyvin huoneeseen. Alan kuulostella heitä, äänissä on tuttu sävy, ja eikös vain, suomalaisia!

Taas kerran suomalaiset maailmalla uskovat, ettei heitä kukaan ymmärrä. Hllitsen itseni, etten mene pyytämään heitä vaimentamaan volyymiä.

Swakopmund, The Finnish School, 13.4. klo 9.15

Helleaalto on ottanut Namibian, tai ainakin Swakopmundin kouriinsa, heti aamusta on niin kuuma, ettei ulkona tee mieli liikkua. Olemme lähdössä, aikaisin huomenaamulla tulee Townhoppers-bussi meitä hakemaan.

Eilen kaupungille kävellessämme istuimme kauan kivellä meren rannalla ja katselimme aaltoja. Oli yksi niistä harvinaisista päivistä, joina horisontti on kirkas, niin että meren sini ja taivaan sini kohtaavat kaukaisuudessa. Meri oli levoton, aallot kuohuivat raskaina rantaan. Niitten liike on kiehtova, sitä jaksaa katsella lähes loputtomasti.

Kaupassa teki mieli ostaa sellaisia hedelmiä, joita ei Euroopassa saa tai jotka ovat siellä kalliita ja – mauttomia. Vaikka periaatepäätöksemme on ollut se, ettei sunnuntain jälkeen osteta mitään uutta ruokaa, vaan tyhjennetään kaappeja, niin papaijaa ja quavoja en kaupassa voinut vastustaa.

Ostimme yli kilon painoisen kypsän papaijan ja avasimme sen aamulla. Sen siemenet muistuttavat sammakon kutua, kaavin ne pois; hedelmäliha on pehmeää ja keltaista ja maistuu auringolta, sillä se on kypsynyt auringossa eikä hedelmätukkuliikkeen viileässä pimeässä varastossa.

Quavoista en koskaan saa tarpeekseni, niitä ei tuoreena Euroopassa saa, ja täälläkin niitten tarjonta on kausiluontoista. Kun ne ovat kypsiä, ne ovat jo niin pehmeitä, että pilaantuvat helposti kaupan hedelmätiskille. Mutta nyt tuntuu olevan quava-aika, enkä malta olla käyttämättä sitä hyväkseni. Ja eilen söimme suuren mangon.

Aamiaispöydässä katsoi matkakumppani minua viekkaasti: - Hauska tus-tus-tua! – Ei, ei se nyt ihan oikein mennyt. Muistatko eteläafrikkalaisen kuuluisan piispan? – Desmond Tutu! Aivan oikein: tutustua! Hauska tutustua! Muistin tueksi on otettava – muistitukia! Aasinsiltojen käyttäminen on myös sallittua, jos ne auttavat muistamaan uusia sanoja.

Iltapäivällä laukut on pakattu, niitä on punnittu, on mietitty, mitä voisi jättää pois. Mielestäni matkakumppani voisi luopua muutamasta vanhasta t-paidasta, hän taas väittää kirjoja olevan liikaa. Kirjoista en ainakaan luovu, huudahdan kauhistuneena, mieluummin farkuista.

Pakkaaminen sinänsä ei ole uutta, siinä meillä on rutiinia. Laskimme kerran, että olemme matkan aikana yöpyneet yhdeksässätoista huoneessa. Uutta on nyt se, että on huolehdittava painorajoituksista ja siitä, että lentolaukussa ei ole mitään terävää eikä nestemäistä.

Tilasimme illaksi pöydän Grapewine-ravintolasta. Se on viehättävä paikka päättää Namibian matka.

Aika matelee; luen pari vanhaa naistenlehteä. Luultavasti olen lukenut samat lehdet jo viime vuonna, mutta kun en juuri tunne suomalaisia julkkiksia, voin hyvin kiinnostua heistä toisenkin kerran. Ratkoin pari ristisanatehtävää.

Swakopmund, The Finnish School, 12.4. klo 10.20

Matkalla olon vaikeimpia päiviä ovat päivät, jolloin lähdön ajatusta ei enää saa työnnettyä mielestä, mutta pakkaamisen aloittaminen on liian aikaista.

Tällä kertaa vaikeutta lisää se, että sää on tänäänkin aurinkoinen, päivä kesäinen – olisi helpompaa jättää hyvästit, jos olisi ja sumuista ja koleaa kuten Swakopissa tavallisesti tähän vuodenaikaan. Mutta kenties me vielä palaamme…

– Meme Maija, tatekulu Hans, te teette historiaa, sanoi Susanna aamulla viikatessani lakanoita hänen kanssaan. Miten niin? ihmettelin, ja hän selitti tarkoittavansa eilistä iltaa. Se oli hauska ilta, siitä jää muistoja.
   
Myöhässä, kuten asiaan Afrikassa kuuluu, keittiön ovelta kuului koputus; Janssonit olivat hautuneet uunissa kohta kaksi tuntia. Sisään tuli iloinen joukko: meme Leena toi mukanaan kaksi sukulaispoikaa ja nuoren naisen, niin oli kuoro kokonaisuudessaan paikalla, hän selitti.

Susanna seurasi joukkoa, Monika oli tullut jo aikaisemmin harjoittelemaan matkakumppanin kanssa saksan kieltä.

Tuliaisten vastaanottamisseremonia piti valokuvata. Kassi oli painava, sen pohjalla oli juomapulloja, meme Leena muisti joukkonsa janon viime vierailulla ja toi omia juomia.

Varsinaiset tuliaiset meme Maijalle ja tatekulu Hansille oli kääritty pari kertaa käytettyyn joulupaperiin. Minun paketissani oli ambomekko ja huivikangas, tatekulu sai punavalkoraitaisen paidan.

Se on muotia, koska Namibian entinen presidentti ja itsenäistymistaistelija Sam Nujoma käytti sellaisia paitoja. Nujomasta on tullut suoranainen kulttihahmo Namibiassa. Puin ambomekon päälleni, ateria saattoi alkaa.

Janssonin kiusaukset eivät pahastuneet odotuksesta, ja vaikka joku vieraista tarkasteli lautaselleen ladattua annosta ensin vähän epäillen, ruoka maistui.

Erehdyin, kun kuvittelin, että kahdesta isosta uunivuoallisesta jäisi jotain yli, ne kaavittiin viimeistä liuskaa myöten, ja salaatti selätettiin samaan tahtiin. Jälkiruoan kohdalla jo vähän ähkyttiin. Ja sitten alkoi laulu.

Kuoron nousi oikein seisomaan laulaessa, vatsa oli kuulemma niin täynnä, ettei laulu käynyt istualta. Meme Leenalla oli mukana pieni nauhuri, jolla hän äänitti laulun, ja illan päätteeksi saimme sen muistoksi. Kauniisti ajateltu.

Kello yhdeksitoista tuli taksi ja vei vieraat kotiin. Auto oli ahdas neljälle hyvinsyöneelle asiakkaalle, mutta kun kuljettaja kävi pamauttamassa sen oven ulkoapäin kiinni, se pysyi kiinni. Näkemiin ja hyvää yötä, huuteli Leena.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.