Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Weltevrede Guestfarm 20.3. klo 17.45

Sossusvlei on nyt nähty, ja se oli nähtävyys! Ja taas oli päivä pieni seikkailu, toivottavasti viimeinen tällä matkalla.

Nousimme ennen viittä, koska kuulimme illallisella, että alueen – se on luonnonsuojelukohde – portit avautuisivat jo kuudelta.

Pääsimme matkaan pilkkopimeässä klo 5.40 mukanamme talon valmiiksi pakattu aamiaisreppu, ja puoli seitsemältä olimme portin takana – joka oli tiukasti kiinni.

Olimme kolmas auto jonossa, peräämme ilmestyi jatkuvasti lisää kulkuneuvoja. Rauhallisesti valmistautuivat paikalliset virkailijat uuteen päivään: yksi kävi pesemässä hampaansa sisäänajokopin takana, toinen haukotteli portin takana…

Vähän seitsemän jälkeen portti avautui, ostimme läpikulkuluvan ja pääsimme 60 kilometrin asfaltoidulle tielle, joka vie Sossusvleihin. Aurinko oli juuri nousemassa takanamme, se loi teräviä varjoja dyyneihin, joita meidän oli pakko pysähdellä kuvaamassa, ne olivat yksinkertaisesti sanoinkuvaamattoman kauniita. Kaksi ilmapalloa oli jo matkalla yli dyynien, niitten korissa on helppo tarkastella ja valokuvata maisemia.

Viimeiset neljä kilometriä olivat pehmeää lentohiekkaa, ja harkitsimme juuri menoa turistibussiin, kun pari sympaattista nuorta miestä pysäytti meidät ja pyysi kyytiä – heidän autonsa oli ikivanha Mersu, ja heistä bussimaksu oli liian korkea. (Jutellessa kävi ilmi, että he olivat nuoria saksalaisia juristeja, jotka olivat erikoistumassa Kapkaupungin yliopistossa, matkabudjetti sen mukainen.)

Niinpä lähdimme matkaan autollamme – ja juutuimme ensimmäiseen hietikkoon! Työntäjiä oli omasta takaa, ja lisää tuli ohiajavasta bussista, ja matka pääsi jatkumaan.

Ajoimme letkassa bussin perässä, joka löysi parhaan väylän, ja pääsimme perille. Nuorten miesten kanssa sovimme, että he pääsisivät mukaamme takaisinkin, mikäli sattuisimme olemaan vielä parkkipaikalla, kun he olivat lähtövalmiit.

Emme lähteneet nousemaan suurelle dyynille, koska tiedämme, kuinka vaivalloista se on – kaksi askelta eteenpäin, yksi taaksepäin, paahtava aurinko pään päällä – vaan kiertelimme kuivassa joenuomassa ja tutkimme ympäristöä.

Kun palasimme auton luo, istuivat saksalaiset kaverit jo odottamassa. Päätimme jakaa aamiaisrepun sisällön kristillisesti heidän kanssaan, omia keksipakettien jämiäkin oli mukana, ja etsimme ison puun, jonka varjoon leiriydyimme.

Olimme juuri päättämässä ateriaa, kun ponteva virkailija tuli luoksemme: olimme ajaneet auton paikkaan, jossa ei ollut entisiä ajojälkiä, siitä meidän olisi pitänyt tietää, että olimme laittomasti puun alla. Pahoittelimme tyhmyyttämme ja saimme sen anteeksi, pääsimme siis sakoitta, mutta omat jälkemme meidän oli lakaistava umpeen, etteivät muut seuraisi niitä.

Neliveto päälle, matkaan. Mutta mihin suuntaan? Selkeitä viittoja ei ollut, ja kolme eri kertaa tulimme takaisin lähtöpisteeseen. Hiekkaerämaassa näyttää jokainen nyppylä samanlaiselta, puut ovat toistensa kaltaisia, eikä kukaan meistä osannut varmaan sanoa, mihin ajaa.

Absurdia: luulimme joka kerta ajavamme suoraan eteenpäin, mutta palasimmekin lähtöpisteeseen! Lopulta löysimme turistiryhmän, jonka johtaja neuvoi meille suunnan.

Sitten kenkkuili auto: kakkosvaihde ei mennyt päälle, kolmonen ei vetänyt, moottori sammui. Vaivalloista. Monta kertaa oli noustava työntämään, mikä onni, että oli nuoria työntäjiä. Neljä kilometriä voi olla pitkä matka!

Onnea matkaan, hyvästelimme pojat sen päätyttyä, ja he starttasivat viininpunaisen Mersunsa. Joimme aimo annoksen vettä ja starttasimme – vaihteet eivät pelanneet, vaihdetanko oli hervoton. Paikallisia bussikuskeja oli istumassa puun alla, matkakumppani meni neuvonpitoon heidän kanssaan, pari heistä tuli tutkimaan tilannetta.

Täkäläiset automiehet tuntuvat ymmärtävän jotakin autoista, kai siksi, että autot eivät täällä suinkaan ole viime vuoden mallia. Aikansa vaihdetankoa raplattuaan mies totesi leveästi hymyillen, että kunnossa on, ja totta tosiaan, vaihteet toimivat. Voimme vain toivoa, että toimivat huomenna!

Huvittavaa, että näimme saksalaiset nuoret miehet vielä parikin kertaa Sessriemissä, ja viimeksi he huristivat ohitsemme, kun olimme kääntymässä farmille johtavalle tielle. Pojat olivat matkalla Windhoekiin, me palaamme Swakopiin. Huomenna – jos Luoja suo – on reissumme tehty.

Weltevrede Guestfarm 19.3. klo 18.27

Tänä aamuna minulla oli tunne, kuin olisin jäänyt jyrän alle!
Yö oli levoton. Mökkimme ikkunassa ei ollut verkkoa, ikkunaa ei siis voinut pitää auki, ulkona oli hyttysiä, yökiitäjiä, kymmensenttisiä heinäsirkkoja ja muita ötököitä, jotka tekivät jo tunkeilevaa tuttavuutta kanssamme verannalla istuessamme. Huone oli pieni, siellä oli hautova ilma.

Mutta jos heitti peiton päältään, olivat hyttyset heti kimpussa, jostain ne vain pääsivät sisään. Hiestä likomärkänä havahduin monta kertaa yön aikana.

Sitä paitsi illansuussa ajoi paikalle nautalasti. Näimme lastausauton jo matkalla, siinä oli pitkä peräkärry. Elävä rahti oli ehkä matkalla teurastamoon, joka tapauksessa se yöpyi samalla leirintäpaikalla kuin me. Ja naudat mölisivät lähes koko yön, kenties ne aavistivat kohtalonsa.

Mutta matkaan oli aamulla lähdettävä. Jotain aamiaisen tapaista saimme vatsaamme, ja kahvia, jota en kahviksi olisi tuntenut, ellei olisi sanottu sen sitä olevan.

Sossusvlei on viimeinen matkakohteemme, sen tulenpunaiset dyynit ja Sesriem-kanjoni ovat Namibian kuuluisin turistinähtävyys. Sessriem on pieni rykelmä turisteille rakennettuja lodgeja dyynien kupeella, lisänä bensa-asema, ja sen mukaiset ovat hinnat. Näimme parikin pientä lentokenttää.

Sinne tulevat nekin turistit, jotka eivät halua istua vaivalloisen kauan autossa, vaan lentävät joko yksityisellä tai pienellä turbopropellikoneella ja ovat valmiit maksamaan yöstä dyyneillä – sanotaan vaikkapa 700–1000 euroa.

Me emme ole, ja sen takia meidän oli ajettava Sessriemin ohi ja etsittävä edullisempi yöpaikka. Löysimme tämän vierasfarmin, vietämme täällä matkan viimeiset kaksi yötä.

Lüderitz, Hansa Haus 18.3. klo 8.54

Uusi käänne matkassa: eilen illansuussa meidät pysäytti kadulla rastatukkainen nuori mies, jonka muistan nähneeni autokorjaamolla. Hän kertoi, että autossa on toinenkin vika, yhdellä jarrulevyistä on öljyä. On epävarmaa, milloin auto on haettavissa, varaosa piti tilata Windhoekista.

Kävelimme illalla autokorjaamolle, se oli kiinni. Tänä aamuna jo ennen aamiaista olimme taas siellä: auto oli pukeilla, näimme ongelman omin silmin, korjaamon omistaja oli aamuteellä, mekaanikot pyörivät toimettomina auton ympärillä, varaosa ei ollut tullut. Tuleeko se tänään? Kuka sen tietäisi…

Aluksi pitkitimme oloamme Lüderitzissä, koska talo on viehättävä ja edullinen. Meillä on jo pari päivää ollut hallussamme koko yläkerta, huoneet ovat korkeat ja avarat, ikkunoista näkyy meri, keittiö on kodikas, parveke aurinkoinen.

Tämä muumitalo on yksinkertaisesti paikka, jossa tekee mieli viipyä, jopa asua. Nyt oleskelu venyy auton prakaamisen takia. Lüderitzissä olemme jo nähneet kaiken nähtävän. Onneksi meillä on uusia kirjoja, päivä kuluu niitten parissa.

Aamut ovat usein pilvisiä, mutta taivas kirkastuu myöhemmin. Tänään on sumuista ja viileää, villatakki on ehdottomasti tarpeen.

Eilen kävimme syömässä ikään kuin jäähyväisillallisen ravintolassa, jota talon emäntä meille suositteli. Paikka tuntuu olevan paikallisten kohtauspaikka. Se oli luolamaisen pimeä, mutta ruoka oli hyvää.

Matkakumppani tilasi alkupaloiksi ostereita, ne maksoivat euron kappaleelta, ne on nostettu suoraan merestä Lüderitzin lahdella ja olivat takuulla tuoreita. Ne kuulemma maistuivat erinomaisilta. Osterien ystävät, Lüderitziin!

klo 19.58 Betta Camping, matkalla Sossusvleille

Taivaanrannan rusko on hiipumassa, vuorten profiili piirtyy horisontissa tummana ja terävänä. Kuun terävä sirppi on noussut taivaalle ja ensimmäiset tähdet ilmestyvät sen seuraksi. Istun ulkona ja yritän nähdä näppäimistön…

Tänään sattui ensimmäisen kerran kaikkien Namibian retkiemme (tämä on niistä neljäs) aikana, että majapaikka, jonka olimme illansuussa valinneet, olikin täynnä. Se oli farmi sopivasti matkan varrella, 12 kilometriä tieltä, näimme viitan ja päätimme mennä sinne.

Ajoimme ilta-auringon kultaamien vuorten välitse ja hopeisten niittyjen halki kapeaa hiekkatietä pihaan, ja meitä tervehti ystävällinen omistaja ja pahoitteli, että talon kaikki neljä vierashuonetta olivat täynnä. Hän neuvoi meitä ajamaan eteenpäin Bettaan, siellä olisi toinen farmi ja varmasti yöpymistilaa. Ja täällä nyt olemme.

Pääsimme lähtemään Lüderitzin majapaikasta klo 13, saimme siis auton verstaalta. Jarrulevyt oli puhdistettu ja korjattu, mutta käsijarru ei vieläkään toimi, Windhoekista lähetetty varaosa oli väärä, uutta lähetystä emme voineet jäädä odottamaan.

Otimme mukaan ison kivenmurikan siltä varalta, että joutuisimme paikoittamaan auton viettävälle tasolle. Muuten on vain katsottava, minne voi pysähtyä… Tankkaus, varatankit täyteen, vedenosto, sitten matkaan.

Ausista käännyimme pohjoiseen. Tie D707 on kaunis, se kiemurtelee vuorten välitse, ja vuorten rinteet ovat vihreät. Näillä seuduilla kasvaa kaunista ruohoa, alhaalta vihreää, tupsustaan hopeoitua. Kun tuuli käy niittyjen yli, ne ovat lumoavan kauniita, kuin hopeoituja.

Näillä seuduilla on paljon strutseja. Ne ovat tunnetusti tyhmiä lintuja, ja niinpä kerran ajaessani näin strutsin juoksevan tiellä samaan suuntaan kuin me ajoimme. Sen sijaan että olisi hypännyt tien sivuun se painoi kaasua ja juoksi kuin henkensä edestä.

Pelkäsin, että se saa sydänhalvauksen, sen vauhti oli lähes 70km/h, mittasin auton nopeusmittarista. Juoksimme pitkään rinnakkain, auto ja strutsi, ennen kuin se älysi poiketa tieltä sivuun, eläinparka.

Varjot olivat jo pitkät, kun lopulta pääsimme tänne. Yksinkertainen leirintäpaikka, jossa on kivestä rakennettuja mökkejä: huone ja kylpyhuone. Iltapalaa ei tarjottu, kaivoimme esille leipää ja olutta. Leivän päälle ei meillä ollut muuta kuin marmeladia, mutta maistui sekin. Pääasia, että löysimme yösijan!

Lüderitz, Hansa Haus 17.3. klo 17.30

Leppoisa aamu. Aamiaisen jälkeen postiin, pankkiin ja infopisteeseen, koska siellä oli hyvä valikoima Namibia-kirjallisuutta. Nippu kirjoja kainalossa palasimme majapaikkaan, matkakumppani parkkeerasi auton, kuten aina, talon jyrkästi viettävälle parkkipaikalle ja nykäisi käsijarrun päälle. Kenties liian rajusti, sillä jarruvaijeri katkesi, käsijarru oli viraton. Entä nyt? Vieras kaupunki - kotimatka pitkä!

Soitto autonvuokraajalle, joka ehdotti paluuta ilman käsijarrua, mutta sitä ei matkakumppani halua, hän on turvahakuinen mies, autossa on kaiken oltava kunnossa. Siis korjauspajalle, saamme auton huomenna, meille luvattiin.

Museo ja Goerke-Haus oli kaupungissa vielä näkemättä. Museo on pieni, sen voi tutkia tarkkaan. Kiinnostavimpia ovat vanhat valokuvat. Muuten esillepano on pölyinen ja sekava: valikoima historiallista, luonnontieteellistä ja etnistä tietoa, mineraaleja ja kiviä, kansatietoa.

Goerke-Hausin on rakennuttanut luutnantti Hans Goerke, joka palveli saksalaisissa suojajoukoissa, myöhemmin timanttiyhtiön johtajana. Se on kaunis jugend-talo ja sijaitsee yhdellä kaupungin parhaimmista tonteista. Mutta vaimo ei viihtynyt Lüderitzissä, joka oli vuonna1910 vaatimaton kyläpahanen, vaan halusi palata Saksaan, ja talo jäi vuonna 1912 tyhjäksi.

Se oli timanttiyhtiön johtajan asuintalo ja välillä se toimi maistraattina, kunnes se vuonna 1983 myytiin symbolisesta 10 randistä Namdeb timanttiyhtiölle. Kauppaehtona oli sen entisöiminen, joka on onnistunut erinomaisesti. Nykyään se on yleisölle avoin, ja vain silloin kun Lüderitzissä vierailee presidentti tai joku muu "very important person", se toimii vierastalona.

Lüderitz, Hansa Haus 16.3. klo 20.07

Mikä päivä! Teimme koko päivän kestävän retken Suurelle Kaarelle (Grosse Bogen) Namibian rannikolla Lüderitzistä etelään ja poikkesimme matkalla autioissa timanttikylissä. Elämyspäivä! Silti olen alakuloinen, ja siihen on syy.

Illansuussa palattuamme kaupunkiin poikkesimme nettikahvilassa ja kävelimme sitten läheiselle satamalaiturille. Siellä matkakumppania puhutteli afrikaansiksi nuori poika, mutta kävelimme eteenpäin, emme muka ymmärtäneet häntä. Poika oli laiha ja ojensi aran anovasti kättään meitä kohti – ele oli selkeä, hän halusi muutaman lantin, siinä kaikki.

Juuri tänään oli matkalla puhetta siitä, että Lüderitzin työttömyysprosentti on 80! (Kaupungissa on arviolta 25 000 asukasta, heistä noin 800 valkoista.) Se on armoton luku, kun ottaa huomioon, että maassa ei ole sosiaaliturvaa.

Täällä ei yksinkertaisesti ole työpaikkoja, mutta siitä huolimatta tänne muuttaa jatkuvasti uusia ihmisiä siinä toivossa, että satama ja kalastusteollisuus tarjoaisivat työtä. Ne, joilla ei ole ketään sukulaista tai tuttavaa, näkevät nälkää.

Emme voi muuttaa tilannetta, emme ruokkia kaupungin nälkäisiä, mutta olisimme voineet antaa yhdelle lapselle toivoa ja täyden vatsan edes yhtenä iltana. Sen sijaan me kävelimme ohi, ja minun on paha olla. Oma iltapalamme oli vaatimaton – teetä, leipää ja juustoa – mutta nekin palat tahtoivat tarttua kurkkuun.

Apropos nettikahvila: minun on korjattava aiempi virhetiedotukseni. Sain mailin serkuiltani, joka kertoi, että Etelä-Afrikassa on toinenkin Hanna Grobler, joka on ilmeisesti näillä leveysasteilla kuuluisampi kuin "meidän Hanna", tämä toinen Hanna on nimittäin mannekiini ja TV-julkkis.

Selviytyjät -ohjelmaan osallistunut Hanna onkin tämä mannekiini-Hanna eikä korkeushypyn Suomenmestari-Hanna. Pyydän tuhannesti anteeksi!

Tämänpäiväinen retkemme alkoi kello 9 aamulla. Matkaan lähti kaksi autoa, kuusi turistia ja kaksi opasta. Odotellessani liikkeellelähtöä tarkkailin toista retkeläisryhmää, jonka määränpää oli Walvis Bay. Sinne on noin 600 kilometriä, ja matkaan oli varattu kuusi päivää, koska sinne ei ole tietä, vaan autot ajavat saattueessa erämaan halki ja miehistö yöpyy teltoissa.

Kovin kirjavaa joukkoa, ajattelin; ainoa joukkoa yhdistävä tekijä tuntui olevan se, että kaikki puhuivat afrikaansia. Kaikilla oli yllään safarin organisoijan t-paita, muuta yhdistävää ei tuntunut olevan: eräs rouva oli pannut kaulaansa valkoiset helmet, toinen oli sievissä kaupunkisandaaleissa…

Päivän aikana saimme aimo annoksen tietoa timanttiteollisuudesta ja sen historiasta Namibiassa. Merkillistä, ettei mikään niistä perheistä, jotka alun perin rikastuivat timanttilöytöjen takia, pystynyt pitämään vaurauttaan.

August Stauch, ensimmäisen timantin löytäjän esimies, omi ajan tavan mukaan löydön itselleen; hän ymmärsi sen merkityksen ja käytti tilaisuutta hyväkseen saadakseen etulyöntiotteen alueeseen. Myöhemmin hän sijoitti omaisuutensa eri liikeyrityksiin, jotka eivät menestyneet, ja kuoli köyhänä ja yksinäisenä kotimaassaan Saksassa.

Ajoimme pölyistä hiekka- ja sepeliuomaa – sana ”tie” olisi liioittelua siitä puhuttaessa. Joissakin kohdin uralle oli kasautunut dyyni, me kiepahdimme sen yli tai kiersimme sen. Yksi dyyneistä oli korkea, ensimmäinen autoista ei heti päässyt sen laelle, vaan kääntyi alas ja otti uudestaan vauhtia ja onnistui, me pääsimme ylös ensimmäisellä yrityksellä. Ja sitten alas.

Kun näin pudotuksen, pystysuoran seinämän, kauhistuin: ei, en voi istua autossa siinä pudotuksessa, en kerta kaikkiaan voi! Matkakumppani rauhoitti ja neuvoi panemaan silmät kiinni, ja niin tein: sittenpä olisivat valmiiksi kiinni viime hetkellä, ajattelin, ja puristin silmäni niin tiukasti kiinni kuin voin.

En vieläkään ymmärrä, miten oli mahdollista, ettei auto kierinyt alas! Ehkä siksi, että pyörät painuivat syvälle hiekkaan ja valuttivat sitä mukanaan, ja se toimi jarruna. Vasta alhaalla uskalsin avata silmät ja kiittää Luojaa pelastuksesta!

Pomona on aavekaupunki, jossa on jäljellä muutamia rakennuksia ja hautausmaa. Se on aikaisemmin ollut kokonainen kylä kouluineen, sairaaloineen ja muine tarpeellisine instituutioineen, siellä on toiminut mieskuoro, sanalla sanoen siellä on eletty. Nyt sen rakennuksen hajoavat, kun hiekkatuuli tuivertaa niitten nurkissa.

Parhaiten ovat, merkillistä kyllä, säilyneet puiset rakennukset. Muuratut tai sementtiset talot hajoavat nopeasti siitä syystä, että sementtiin sekoitettiin rakennusvaiheessa merivettä. Vesi oli kallista, sitä oli säästettävä, koska jokainen tippa piti tuoda aluksi muuli- tai härkävankkureilla, myöhemmin kapeita rautatiekiskoja myöten kylään.

Pomonasta ajoimme lounaan jälkeen eteenpäin Suurelle Kaarelle, joka on vaikuttava, paljon suurempi, kuin kuvat antavat ymmärtää. Kaaren toinen pää on vedessä, ja jalan ympärillä kuohuu Atlantin valtameri kauniin sinivihreänä. Kapusimme jonkin matkaa alaspäin ja saimme kameraan kuvan, jossa poseeraamme yhdessä kaaren edustalla. Muistoja, muistoja…

Takaisin meidän ei, luojankiitos, tarvinnut palata samaa tietä, vaan ajoimme reipasta vauhtia leveää hiekkatietä. Se on virallinen tie Oranjemundiin, ja sitä käyttävät vielä toiminnassa olevan Elisabeth Bayn timanttihuuhtomon työntekijät.

Lüderitz, Hansa Haus 15.3. klo 20.15

Näyttää siltä, että viivymme Lüderitzissä suunniteltua pidemmäksi, saimme huomiseksi paikat päiväretkelle, jolle kovin toivoimme pääsevämme. Se ei ole halpa, se suuntautuu ns. Sperrgebietille eli alueelle, jonne tarvitaan erikoislupa, mutta Namibian luonnonsuojeluviranomaiset osaavat laskea: käyntilupia myönnetään, mutta niistä on maksettava sievoisesti.

Aika ei ole kulunut hukkaan täälläkään, tutustuimme aamupäivällä Keetsmanshopiin, joka on autio timanttienetsijöitten kylä. Osallistuimme opastetulle kierrolle ja kuulimme kylän historian ja saatoimme sen jälkeen itse kuljeskella alueella ja sen taloissa.

Tarina on dramaattinen. Saksalaiset rakensivat Lüderitziin radan, jota oli jatkuvasti raivattava lentohiekasta, muuten se olisi kohta hautautunut dyynien alle.

Vuoden 1908 huhtikuussa löysi musta ratakiskojen raivaaja merkillisen kiven ja vei sen ratamestarille, joka oli kiinnostunut paikallisista mineraaleista ja erikoisista kivistä. Hän raapaisi kivellä taskukellonsa lasia, joka naarmuuntui. Kivi jäi ehjäksi, se oli raakatimantti, kovin kaikista kivistä.

Pian huomattiin, että samanlaisia kiviä oli alueella vaikka kuinka, ja ratamestari August Strauch anoi itselleen alueen hallintaoikeuden. Siitä sai alkunsa timanttikuume, ja rakennustyöt Kolmanskopissa aloitettiin.

Alkuvuosina ennen maailmansotaa alueelta löydettiin yhteensä 1000 kiloa timantteja, lue tonni! Etsintämetodi oli alussa yksinkertainen: etsijät makasivat mahallaan hiekassa ja tutkivat jokaisen kiven, ja se kannatti, joka neliömetrillä niitä oli, ne piti vain poimia.

Entä ensimmäisen timantin löytäjä, tuliko hänestä rikas? Kenties, jos ajattelee asiaa suhteellisesti: hänen esimiehensä osti hänelle hevosen ja hatun. Mutta moni muu rikastui, ja alueelle syntyi kukoistava moderni kylä, jossa oli sairaala, koulu, leipomo, teurastamo, jäätelötehdas, keilarata, urheiluhalli, samppanjabaari, kirjasto…

Talojen välille rakennettiin raiteet, joita pitkin kulki pieni juna. Se kuljetti taloihin vettä ja elintarvikkeita, ja hienot naiset saivat hekin istua omiin vaunuihinsa, niin ettei heidän tarvinnut kulkea pitkissä hameissaan hiekkaa laahaten.

1956 muutti viimeinen asukas kylästä, se autioitui, koska alueen timantit olivat loppuneet. Nykyään niitä etsitään merestä, jopa 200 metrin syvyydestä. Talojen ikkunat käytettiin Lüderitzissä rakennettaviin taloihin, sieltä käytiin hakemassa huonekaluja ja kiskot revittiin rautaromuksi.

Myöhemmin yhä useammat ihmiset kävivät kummastelemassa autiota kylää, ja silloin tajuttiin sen turistiarvo. Sen ympärille rakennettiin aita, niin ettei sieltä saanut enää viedä mitään pois. Sinne perustettiin museo, ja juhlasali ja keilarata restauroitiin entiselleen. Nykyään siellä käy päivittäin bussilasteittain turisteja – yöllä autiotaloissa saattaa majailla hyeenoja.

Rakennuskompleksin keskeinen rakennus, jossa oli juhlasali ja ruokala, on entisöity, ja siinä toimii nykyään ravintola ja matkamuistoliike, joista voi ostaa timantteja.

Keilarata kuuluu rakennukseen, urheiluhallissa on jäljellä rekit ja pukit. Sen takahuoneeseen on kerätty salakuljetushistoriaa. Nerokkailla ja mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla yritettiin timantteja salakuljettaa, ja tietenkin siinä onnistuttiinkin.

Vain paljastuneista menetelmistä voimme lukea, muut jäävät ikuiseksi salaisuudeksi. Timantteja piilotettiin vaatteisiin ja kenkiin, samoin eri ruumiinosiin, niitä kannettiin alueelta salkun kahvassa tai kahvipurkin kaksoispohjan alla, nauhurissa tai sen nauhaan liimattuina.

Taitavat nuoltenampujat kätkivät niitä nuoliin ja ampuivat ne alueen ulkopuolelle, josta myöhemmin ne etsivät. Mielikuvitus näyttää olevan rajaton, kun on kyse rikastumismahdollisuudesta!

Lüderitz, Hansa Haus 14.3. klo 19.40

Romanttisempaa, kauniimpaa paikkaa kirjoittaa en voi kuvitella kuin tämä muumitalomme terassi. Ilta pimenee, kohta en näe näppäimiä, mutta hetken voin vielä istua täällä, edessäni kaupunki ja sen katot ja satama valoineen, erityisesti oranssein ja sinisin lampuin valaistu timanttiporauslaiva. Päivä on ollut tuulinen ja ilta on viileä, villatakki harteilla on ehdottomasti tarpeen.

Eilen illalla kuvittelin päivän ajosta väsyneenä, että viettäisimme rauhallisen sunnuntain kierrellen kaupungilla ja istuskellen terassilla. Mitä vielä! Matkakumppani oli pannut herätyskellon soimaan klo 7 ja hoputti minut ylös: matkaoppaan mukaan info-piste avattiin sunnuntaina klo 8, hän halusi olla heti sen oven takana.

Vähän kahdeksan jälkeen olimme siellä ja kuulimme, että “pingviiniristeilijä” oli lähtenyt laiturista jo klo 8, myöhemmin olisi meri liian levoton. Matka kuuluisalle Bogenfelsille olisi pitänyt tilata jo etukäteen, ja sinne voi mennä vain opastetussa ryhmässä.

Mutta jos löytyisi pari muuta lähtijää, matka saattaisi onnistua tiistaina. Sitten info-lady tarttui puhelimeen: - Oletko merellä? Täällä on kaksi turistia, jotka haluaisivat lähteä, sopiiko se vielä vai onko tuuli jo liian navakka? Se sopi.

Pikaisesti majapaikkaan hakemaan anorakit ja sitten satamaan, laiva lähtisi puoli kymmeneltä laiturista.

Mukaamme katamaran-veneeseen ilmestyi myös kaksi sveitsiläistä nuorta turistia. Veneen omistaja Heiko oli ruorissa, mukana oli hänen poikansa ja ambolainen laivapoika. Tuuli oli navakka, meri velloi vimmaisena, katamaraani nousi välillä aivan kuin mäen päälle ja liukui sitten alas notkelmaan, aina uudestaan, ylös alas.

Olisin varmaan pelännyt henkeni menetystä, ellei kapteeni olisi kertonut viettäneensä 11 vuotta merellä ja purjehtineensa maailman ympäri, nuorempi hänen lapsistaan oli syntynyt matkalla Trinidadissa.

Ajoimme majakan ohi Lüderitzin niemen kärkeen, jonka edustalla on Halifax-saari. Maihin emme voineet mennä, saari on rauhoitettu pingviineille, mutta viivyimme pitkään tyynessä lahdenpoukamassa pingviinejä tarkkaillen. Ne ovat uteliaita, ne lähestyivät venettä leveänä rintamana uiden, mutta yhtäkkiä ne pujahtivat veden alle aivan kuin merkin saaneina: ei, nyt riittää!

Kauempana seisoi pari flamingoa vikkeliä pingviinejä jaloissaan, yhteiselo näytti sujuvan. Lokkeja, komaraneja, myöhemmin nopea delfiinin selän vilahdus aalloilla – meri ja rannat ovat täynnä elämää.

Paluumatka oli rauhallisempi. Tuuli ei tosin ollut tyyntynyt, mutta luovimme rantoja noudatellen, niin että saatoimme istua katamaraanin etukannella. Silloin tällöin pärskähti vähän suolavettä veneeseen, mutta anorakki pitää vettä. Keskityin menoon enkä tullut merisairaaksi kuten pelkäsin. Laiturille päästyäni polvet olivat hervottomat. Meri on mahtava majesteetti!

Jos olin kuvitellut, että lepäisimme loppupäivän sulatellen merellistä elämystä, niin erehdyin. Heti kun olin vähän toipunut ja saanut tasapainoaistini takaisin, lähdimme autolla niihin poukamiin, joita olimme veneessä mereltä nähneet: Radford Bay, Second Lagoone, jossa kasvatetaan ostereita, Griffifh Bay, Sturmvogelbucht, jossa on vielä jäljellä norjalaisen valaanpyyntiaseman rakennus, punamullalla maalattu hirsitalo.

Jokaisella poukamalla on oma tarinansa. Radford Bay on saanut nimensä David Radfordin, rannikon ensimmäisen valkoisen siirtolaisen mukaan. Hän rakensi asumuksensa ajopuista ja kävi ohipurjehtivien laivojen miehistön kanssa vaihtokauppaa, tarjosi heille strutsinsulkia ja kuivattua kalaa ja sai juomavettä.

Koska laivat kulkivat vain kerran kuukaudessa, se ei riittänyt, mutta lähellä asuvat nama-heimon naiset toivat myös hänelle vettä strutsinmunankuorissa ja nahkapusseissa.

Griffifh oli amerikkalainen ja rantautui laivastaan Amerikan sisällissodan aikana tähän Angra Pequena poukamaan, mutta kun seuraava amerikkalaislaiva ankkuroitui poukamaan, hänet ammuttiin maanpetturina. Paikallinen asukas David Radford hautasi hänen ruumiinsa.

Diaz Pointin korkeimmalla huipulla seisoo portugalilaisen merenkävijän Bartolomeo Diazin pystyttämän ristin kopio. Se asennettiin paikoilleen 500 vuotta sen jälkeen, kun Diaz ankkuroi laivansa tähän niemeen.

Tutkijat eivät tosin ole yksimielisiä siitä, oliko kyseessä juuri tämä niemi vai jokin toinen; kenties hän ankkuroi laivansa Oranje-joen suulle. Mutta sillä ei ole merkitystä, risti seisoo tuulisen kallion huipulla, ja tuuli oli iltapäivällä niin kova, ettemme voineet nousta portaita ristin luo, se olisi heittänyt meidät mereen, jos olisimme yrittäneet.

Tyydyimme katselemaan merileijonia kallion juurella autossa istuen, ulkona seisominenkin oli vaikeaa.

Pysähtelimme monta kertaa lenkillämme, milloin flamingoja katsellen, milloin hurjia tyrskyjä ihaillen ja valokuvaten. Muuten on niemimaa karuakin karumpi, juuri mikään ei siellä luonnostaan kasva. Kuunmaisema!

Lüderitz, Hansa Haus 13.3. klo 22.05

Kuinkahan monta kertaa on matkalla jo sattunut, etten ole odottanut mitään erikoista kohteelta, joka on ollut vuorossa matkasuunnitelmissamme – ja yllättynyt sitten positiivisesta. Taas tänään se tapahtui

Lähestyimme Lüderitziä illansuussa. Olimme kuvanneet matkalla päättömästi poukkoilevia strutseja, jotka käyttivät rautatiekiskoja kulkureittinään – myöhemmin tajusin, ettei rata ollut käytössä, olimme pysähtyneet katsomaan villihevosia, joitten alkuperää yhä pohditaan, ei Afrikassa ole missään alun perin ollut villejä hevosia, seeproja kyllä.

Sitten näimme liikennemerkin, joka varoitti hyeenoista – uusi lisä varoitusmerkkien sarjaan, jossa jo oli taulut elefanteista, lapsista, oryxeista, naudoista, villisioista, strutseista ja hevosista. Hyeenoja ei näkynyt. Tuulet kinostivat hiekkaa tielle, joskus – luimme matkaoppaasta – saattaa joutua odottamaan apua aivan kuin kotona lumessa.

Lähestyimme Lüderitziä, ja maisemat kävivät ei vain karuiksi, vaan jopa kolkoiksi, luotaantyöntäviksi. Ei ihme, että paikallinen päällikkö myi vuonna 1883 Lüderitzille maata, ei näistä tienoista ole laidunmaaksi: louhikkoa, kivikkoa, välissä ravan tapaista maata, ei vihreää missään, kuunmaisemat!

Sitten alkaa tulla nenään meren tuoksu ja esille putkahtaa kaupunki, joka on merkillinen sekoitus rappeutuvaa siirtolaisarkkitehtuuria ja runollista norjalaistyyliä. Etsimme oppaan ehdottaman majapaikan, Hansa Hausin, ja tunnemme tulleemme muumitaloon.

Se on sininen, nurkat ja ikkunanpielet ovat valkoiset kuten asiaan kuuluu, ikkunoista näkyy meri ja satama. Täällä olemme päättäneet asua pari kolme yötä.

Fish River kanjoni, Canon Roadhouse, 12.3. klo 21.07

Leppeä tuulenvire, lämmin pimenevä ilta, kynttilänvalo, kaskaitten melu, hiljainen country-musiikki (Johnny Cash, arvelen, aivan kuin tietäisin jotain country-musiikista!), kaikki sopi tänä iltana tunnelmaan. Söimme ravintolan tarjoaman aterian – eilen verotimme omia eväitä, täytyy nekin saada kulumaan.

Fish River kanjoni on elämys, se on sanoinkuvaamattoman vaikuttava siitä huolimatta, että kaukana alhaalla virtaava vesi ei ole kirkasta vaan kuranruskeaa. Mittasuhteet, alueen silmänkantamaton laajuus mykistävät.

Ajoimme kolmelle eri näköalapaikalle, kävelimme jyrkänteen reunalle ja tiirailimme alas sekä kamera että kiikari apunamme. Kanjonin sisällä on monta eri tasoa, seisomme niistä ylimmällä.

Jalan ei ole lupa laskeutua alemmas, eikä alas tehnyt mieli, siellä on kuumaa kuin pätsissä – olisi hauska tietää, montako astetta! Ylhäällä oli vilpas tuuli, se teki kävelyn siedettäväksi. Näköpiirissä ei ollut yhtään eläintä, ei asutusta, ei liikettä. Vain turisteja, samaa rotua kuin me.

Iltapäivällä matkakumppani halusi lähteä 45 kilometrin erikoistaipaleelle luonnonsuojelualueen läpi Canon Lodgeen, reitti, joka vaatii nelivetoisen auton ja josta on maksettava ja jolle lähdöstä oli ilmoitettava majapaikassa. Matkan varrella ei ole mitään erityistä nähtävää, kenties muutama kauris, jos on onnea.

Miksi sellaisen matkan ajaisimme? Siksi, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten siitä selviäisimme. Entä jos emme? Silloin lähtisi majapaikasta pelastuspartio ja hakisi meidät, me maksaisimme kulut. Ei, sellaiselle retkelle en lähde, en!

Ilonpilaaja! Ratkaisimme kiistan sillä, että ajoimme Canon Lodgeen tavallista tietä ja joimme siellä lasin quavamehua ja näimme, millainen se on. Siellä törmäsimme taas uuteen tarinaan: lodge on alun perin ollut farmi, jonka ovat perustaneet saksalaiset veljekset Alfons ja Stephan Sandler.

Heidät on ensimmäisen maailmansodan jälkeen karkotettu maasta antamatta koskaan selitystä, miksi. Ostimme pienen kirjan, joka kertoo heidän tarinansa.

Canon Lodgessa kuulimme, että jokin Oranje-joen silta on vaurioitunut tulvissa niin pahoin, että koko tie on suljettu. Juuri sitä tietä aioimme huomenna ajaa Lüderitziin! Uusi suunnitelma: menemme kaupunkiin pohjoisen kautta.

Koska emme huomenna ajakaan etelään vaan pohjoiseen, menimme tänään Ai-Aisiin, kanjonin eteläpuolella sijaitsevaan kylpylään, joka on rakennettu kuumien lähteitten äärelle. Se oli pettymys, ei siellä ole kaupunkia eikä paikallista asutusta, vain kylpylä, joka on rakennettu Fish-joen partaalle. Maisemat ennen sinne tuloa ovat kuin muun maisemia: kiveä, kiveä, kiveä…

Ai-Aisista palatessa näimme viiden seepran lauman, joka jäi turvalliselle etäisyydelle tarkastelemaan meitä, me niitä. Springbock ja pari strutsia lodgen lähellä, siinä täällä tapaamamme eläimet.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.