Huom! Uusin matkakirje aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Veronika B&B 28.3. klo 16.53

"Mongolit ovat pääsääntöisesti uimataidottomia…" luen The Finnish Schoolista lainaamastani kirjasta, mutta en usko väitettä, niin painettua tekstiä kuin se onkin: en usko, että Mongoliassa on mitään pääsääntöä uimataidottomuudesta – yhtä vähän kuin siellä ilmeisesti on edes sivusääntöä siitä!

Luen nykyään usein näistä ”pääsääntöisistä” asioista ja ihmettelen, missä vaiheessa alettiin kielessämme viljellä ”pääsääntöjä” jos jostakin asiasta, sen sijaan että käytettäisi sanoja ”tavallisesti” tai ”useimmiten”, sitähän tällä uudissanalla “pääsääntöisesti” tarkoitetaan.

Milloin kieli alkoi mutkistua, milloin tuli muotiin sanoa asia komplisoidusti? Miksei kirjoiteta: ”Useimmat mongolit ovat uimataidottomia.”? (Ovatko he muuten "mongoleja" vai "mongolialaisia"?)

Opiskellessani suomen kieltä Jyväskylän yliopistossa minulla oli tyyliopin opettajana lehtori Vihonen, joka oli säälimättömän ankara oikeakielisyyden esitaistelija.

Läpäistäkseen hänen tenttinsä piti olla kieli keskellä suuta; hän pani opiskelijat analysoimaan kielikuvia ja miettimään, mistä ne olivat lähtöisin. Hän edellytti lähes ehdotonta kielikorvaa, mutta kieli korvassa ei kukaan hänen luennoillaan voinut olla, kyllä sen suussa piti pysyä.

Mutta mitäpä pääsäännöistä, aikaisemmin luin samasta kirjasta kuvauksen naisesta, jonka ”hieman kulmikkaiden kasvojen reunustamat mustat hiukset oli leikattu lyhyiksi ja kiharrettu päistä kevyesti laineille.

Tai: ”Potilaat hoidetaan (sairaalassa) ilmaiseksi, eikä sisään päästäkseen tarvitse esittää todistusta sairausvakuutusmaksujen maksamisesta tai lääkärin lähetettä, mikä muissa sairaaloissa saattaa estää pääsyn potilaaksi.” Vai estää lääkärin lähetteen esittäminen sairaalaan pääsyn!

Suomessa julkaistaan paljon ja kirjoitetaan vielä enemmän, ja siitä on vain hyvää sanottavaa. Omakustanteet lisääntyvät, sekin on positiivinen asia: totta kai jokainen saa iloita nähdessään oman tekstinsä kansien välissä, se on juhlallinen hetki.

Mutta miksi kirjoittajat eivät pyydä kielitaitoisen editoijan apua tekstin viimeistelyssä, ennen kuin jättävät käsikirjoituksen painoon? Suurimmat – ja usein tahattomasti hauskimmat – lapsukset pistäisivät varmaan maallikonkin silmään. Mikseivät kirjoittajat pyydä edes muutamaa ystäväänsä lukemaan tekstiään ennen sen julkaisemista?

Onko kirjoittaminen vieläkin jonkinlaista puolisalaista peräkamaripuuhaa, josta ei voi puhua ääneen ennen kuin on liian myöhä: teksti virheineen on kansissa! Ups!

Vai onko kyse kansallisesta ylpeydestä ja siitä vankasta uskosta, että jokainen, joka osaa kirjoittaa, osaa myös kirjoittaa virheettömästi?

Tähän asenteeseen olen usein törmännyt, aivan kuin tekstin – oli sitten kyse artikkelista tai kokonaisesta kirjasta – viimeistelyavun pyytäminen olisi hävettävää oman huonouden tunnustamista.

Kyllä täältä pesee! Yrittänyttä ei laiteta! Me suomalaiset taidamme olla uhoajakansaa: kyllä minä osaan, mitä apua minä tarvitsisin!

Tästä tuli huomaamatta kielisaarna! On palmusunnuntain iltapäivä, istun aurinkoisella Veronika B&B-talon sisäpihalla ja mietin suomalaisten perusominaisuuksia, aivan kuin lukemani kirjan – se on muuten erittäin kiinnostava kuvaus lähetystyöstä Mongoliassa! – kirjoittajat miettivät mongolialaisten ominaisuuksia ja vertailevat heitä suomalaisiin.

Ulkona käy tuuli, palmut huojuvat, meri kohisee taustalla… Palmusunnuntai.

Illalla klo 21.04

Saunailta! Saunassa mietin retkeämme Henties Bayhin ja toivuin puhetulvasta, jonka meme Leena päivän mittaan ylitsemme päästi.

Hänen englantiaan on vaikea ymmärtää, ja lisäksi hänellä on tapana hypellä asiasta toiseen, mikä tekee kommunikoimisen entistä vaikeammaksi. Mutta me selvisimme!

Ajoimme ensin Cape Crossiin katsomaan hylkeitä, joita majailee siellä tuhansittain. Tuuli kävi mereltä mantereelle, niin että niitten haju oli lähes sietämätön. Ne paistattavat päivää rantakallioilla ja pulahtavat välillä mereen nappaamaan kalan tai kaksi; meri kuhisee niistä.

Siitä pelosta, että ne lisääntyvät liikaa ja kalastavat rannikon tyhjiin, suljetaan alue kerran viikossa turisteilta ja hyljekantaa harvennetaan. Miten se tapahtuu, sitä en tiedä, enkä haluakaan tietää.

Henties Bayssä poikkesimme ensin syömään. Paikka oli golfklubin ruokala – kaupungissa on golfkenttä –, ja matkakumppani kävi varmistamassa, että se oli yleisölle avoin.

Tunsimme niskassamme golfinpelaajien katseet, kun marssimme sisään, kaksi ambolaista (meme Leena ja veljenpoika Simon) ja me. Kukaan ei sanonut mitään, kukaan ei tohdi sanoa mitään, mutta ajatukset oli melkein luettavissa valkoisten golfinpelaajamiesten otsilta. Mutta mitäpä me heidän ajatuksistaan!

Retken varsinainen tarkoitus oli vierailla Henties Bayn ambokirkossa, joka on hiljattain valmistunut suomalaisen tukiryhmän avustusten turvin.

Idea kirkon rakentamisesta on kuulemma alun perin tätini Kirsti Asunnan, sen takia meme Leena oli sitä mieltä, että minun oli Swakopmundissa ollessani käytävä katsomassa kirkkoa voidakseni raportoida tädilleni, missä vaiheessa hanke on.

Löysimme kirkon, se oli maalattu oranssinpunaiseksi. Kirkon perällä istui ryhmä naisia odottamassa meitä, tieto tulostamme oli sittenkin kiirinyt seurakuntaan.

Rakennus on valmis, sisätila kalustettu vaalein puupenkein, jotka on tehty hiomattomasta puusta. Alttariseinällä on yksinkertainen puuristi, alttari on kevyt puinen karsina, jonka sisällä on vanha keittiökaappia muistuttava huonekalu.

Siinä säilytetään ehtoollisvälineitä ja kynttilöitä, sakaristoa tai toimistoa ei kirkolla ole. Virsitaulun virkaa toimittaa vanha koulun liitutaulu, saarnastuoli on puinen laatikko, jossa on korotettu seisomapaikka saarnaajalle.

Seurakunnan ongelma on se, ettei sillä ole pappia. Säännöllisesti ei jumalanpalveluksia voi pitää siitä syystä, että kukaan pappi ei suostu ajamaan Henties Bayhin asti (72 km Swakopmundista), ellei hänelle makseta matkakuluja. ”Lainapapit” pyytävät seurakuntalaisia maksamaan ne, mutta se on mahdotonta, seurakuntalaisten tulot riittävät tuskin omaan elämiseen.

Ongelmia on paljon, kuuntelimme niitä ja lupasimme viedä viestin eteenpäin. Kenties jostakin löytyy korva, joka kuulee ambolaisten itkun Henties Bayssä.

Saadakseni vierailulle hyvän päätepisteen – meme Leena olisi jatkanut puhetulvaansa vaikka koko illan! – pyysin seurakuntaa laulamaan. Naisia oli kuusi, seitsemän, mutta laulaa he osasivat! Jossain vaiheessa mukaan tuli tenori, nuori mies, jonka korvassa soi popmusiikki jopa hänen laulaessaan yksin omaa äänialaansa.

Yhtäkkiä naiset ilmeisesti muistivat, että olen suomalainen, ja niin kajahti ilmoille ”On kesän kirkas huomen/ ja suvi sunnuntain…”. Saatoin yhtyä lauluun: oshivambo ja suomi, jokainen lauloi omalla kielellään.

On riemullista laulaa jossain Henties Bayn puolityhjässä kirkossa pidäkkeittä On kesän kirkas huomen ja suvi sunnuntain, joka on yksi isäni lempilauluista. Keskityin lauluun, muuten olisivat kyyneleet saaneet vallan…

Kirkon ulkopuolella samalla tontilla on aaltopeltinen hökkeli, jonka katolla on risti, huomasin sen tullessamme kirkon luo. Vanhakirkko, meille selitettiin, ja jostain löytyi avain, jolla saatiin oven munalukko auki, pääsimme katsomaan ”kirkkoa”.

Maalattia, muutamia yksinkertaisia raheja, vanhoja kaatopaikkahuonekaluja. Ne on joku pastori tuonut, ne olisivat toimistohuoneen kalusteita, jos sellainen saataisi rakennettua kirkon yhteyteen. Naiset tuhahtelivat näyttäessään huonekaluja: nämäkö toimistoon!

Olin samaa mieltä: huonekalut olivat palvelleet aikansa, ne saattoi polttaa, muuhun ne eivät enää kelvanneet.

Lopulta riistäydyimme lähtöön, laulu olisi jatkunut ja jatkunut. Päivä oli täynnä elämyksiä, uutta, jota sulattelin saunan lauteilla.

Swakopmund, The Finnish School, 27.3. klo 8.31

Kello 9 illalla Susanna koputti oveemme, ateria odotti. Menimme pihan yli hänen puolelleen, riisuimme kengät ovensuuhun ja astuimme ”keittiöön” (adaptoitu autotalli).

Pöydällä oli vain pyyhe ja pieni muovinen pesuvati, siinä vettä; panin merkille matkakumppanin hämmästyneen ilmeen, kun meitä kehotettiin pesemään kätemme. Sitten kannettiin puurovati pöytään, samoin kastike, ateria saattoi alkaa.

Jokainen otti kädellään möykyn puuroa, kastoi sen kastikkeeseen, ja sitten suuhun. Mahangupap eli puuro oli maukasta, kastike hyvää. Minua häiritsi vähän se, että silloin tällöin tunsin hampaissani hiekanmurun, mutta siitä ei saanut välittää.

Matkakumppanille ruoka maistui, kun hän ensin pääsi säikähdyksestäkään käsin syömisen suhteen.

Puurovati vajeni, kastike väheni, viimeiset rippeet kaapi Monika. Sitten katselimme Susannan valokuva-albumin läpi: kuvia perheestä ja ystävistä Susannan vierellä, kuvia veljestä, joka on kuollut vuonna 2007.

Kysymykseni, mitä hänelle tapahtui, Susanna kuittasi lyhyesti sanomalla, että hän oli sairas eikä kestänyt sitä, ettei häntä hyväksytty. Saimme itse täydentää mielessämme tarinan, enkä usko, että arvauksemme on väärä.

Näitä tarinoita voi jokainen perhe kertoa, sillä 20 % (HIV) on viidesosa väestöstä!

Kun valokuvat oli katsottu, oli aika kiitellä. Monika oli jo puuhakkaana tiskaamassa astioita, kun hyvästelimme Susannan.

- Älkää unohtako halata Monikaa, tämä huudahti tiskipaljunsa äärestä ja ryntäsi halaamaan matkakumppania, tate Hansia. Hyvää yötä, kiitos puurosta!

Swakopmund, The Finnish School, 26.3. klo 20.30

Elämämme on muuttunut sosiaaliseksi! Eilen meillä oli illallisvieraina Marja ja Jussi Hankela poikansa kanssa, he asuvat viereisessä loma-asunnossa tässä talossa, tänään menemme meme Susannan pieneen asuntoon aterialle.

Kutsu oli alun perin klo 17, mutta se siirtyi, koska Susannan ja Monikan oli mentävä laulamaan jonkun seurakuntalaisen muistotilaisuuteen.

Juuri äsken luonamme poikkesi meme Leena varmistamaan, että huomiseksi suunniteltu retki Henties Bayhin tosiaan toteutuu. Lähetin hänelle tekstiviestinä varmistuksen, mutta ehkei hänen kännykkänsä ole aktiivinen.

Retki toteutuu, Sylvester tuo aamulla auton ja lähdemme heti matkaan.

Swakopmund, The Finnish School, 24.3. klo 11.14

Eilen ostimme kaupungilla sanomalehden, Allgemeine Zeitung; The Namibian oli loppuunmyyty. Lehti selostaa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia, joihin myös presidentti Martti Ahtisaari osallistui.

Hän näkyy lehden keskiaukeaman kuvissa kaksi kertaa ja hänestä on erillinen artikkeli, hän on antanut lehdistöhaastattelun vierailtuaan nimeään kantavassa peruskoulussa Katuturassa.

”Ahtisaari kiittää Namibiaa”, otsikoi lehti ja nimittää häntä – kuten täällä usein tehdään – Namibian itsenäisyyden kätilöksi.

Ahtisaari selittää olevansa positiivisesti yllättynyt Namibian kehityksestä ja jatkaa: "Muihin (Afrikan) maihin verrattuna on Namibia edistynyt 20 vuodessa suurenmoisesti, ja sitä pidetään Etelä-Afrikan jälkeen mantereen parhaiten organisoituna maana."

Ahtisaaren mielestä suurimpia haasteita ovat tällä hetkellä työttömyys, suuret tuloerot ja HIV-ongelma. Hän lupaa seuraavan kerran vierailla maassa vaimonsa ja poikansa kanssa.

Lehden pääkirjoituksessa (vt. päätoimittaja Eberhard Hofmann) kiitetään sekä presidentti Hifikepunye Pohambaa että eduskunnan puheenjohtaja Theo-Ben Gurirabia siitä, että he kumpikaan eivät juhlapuheissaan sortuneet pateettiseen retoriikkaan vaan keskittyivät korostamaan yhteisyyttä, joka kattaa eri poliittiset ryhmittymät samoin kuin eri kansanryhmät.

Lehden mukaan oli merkillepantavaa, että Pohamba luopui erityisesti Swapon käyttämistä kliseistä kuten kolonialismin syyttelystä maan ongelmien alkujuurena.

Theo-Ben Gurirab kehotti kansakuntaa itsekritiikkiin. Syyllisten etsinnän sijasta on pyrittävä oppimaan aikaisemmista virheistä ja toteuttamaan perustuslaissa määriteltyä visiota kansallisesta yhtenäisyydestä, sovinnonteosta, demokratian, oikeudellisuuden sekä taloudellisen riippumattomuuden toteutumisesta maassa.

Sattumalta osui eilen käteeni Flamingon, hyvin toimitetun (samaa ei voi sanoa päivälehdistä!) Namibian lentoyhtiön Air Namibian ilmaisjakelulehden kesäkuun 2009 numero, jossa on artikkeli suomalaisen lähetystyön historiaa esittelevästä Nakambale-museosta ja vanhasta Ambomaan Olukonda-kirkosta.

Museo ja kirkko entisöitiin ja avattiin yleisölle vuonna 1992, ja myöhemmin sen yhteyteen perustettiin kyläyhteisön omistama leirintäalue ja yöpymispaikka.

Museon ja majapaikan johtaja on meme Magdalena Kaanante. Museo keskittyy pääasiassa Martti Rautasen elämäntyön esittelyyn ja on kiinnostava erityisesti suomalaiselle kävijälle.

Swakopmund, The Finnish School, 23.3. klo 18.13

Tänään olemme kävelleet. Aamupäivä oli pilvinen ja viileä, iltapäivällä tuli aurinko esiin, mutta viileys säilyi, kun mereltä tuli kylmä viima.

Poikkesimme Woermanhausin matkamuistoshopissa ostamassa kortteja ja joimme sisäpihalla mangomehut – sieltä saa kaupungin parhaan mangomehun, iso lasillinen maksaa puolitoista euroa – ja söimme salaatin.

Kauppaa pitää englantilainen lady, hänellä on apunaan ambokokki, joka tarjoilee mehulasinkin arvokkaasti ja kauniisti eikä koskaan unohda toivottaa "have a nice day!"

Hänen virka-asuunsa kuuluu pitkä tummansininen kokkiesiliina, eikä hän voi lähestyä pöytää, ilman että sitoo sen lonkilleen. Hänen työskentelyään katsellessani tajuan, että jokainen työ on arvokas, jos sen tekijä antaa työlleen arvoa.

Susanna kertoo saaneensa kotoa Ambomaalta paketin tuttavansa mukana ja rientää hakemaan sitä. Siinä on varmaan puurojauhoja, mahangua, jonain päivänä hän tekisi puuroa ja kutsuisi meidät syömään.

Pettyneenä hän palaa paketin kanssa: siinä ei ollut jauhoja vaan mopaneja, kuivattuja matoja, ne ovat yksi Ambomaan perinneruoista. Liikuttavaa, että äiti Ambomaalta lähettää tyttärelleen kaupunkiin mopaneja!

Swakopmund, The Finnish School, 22.3. klo 13.30

Matkalla mietin usein, onko Namibialla juhlimisen aihetta itsenäisyytensä 20-vuotispäivänä. Työttömyys on korkea (yli 50 %), samoin HIV-infektion saaneitten määrä, sosiaaliturva heikko, ammattikoulutus organisoimaton, koululaitosta kritisoidaan. Luetteloa voi jatkaa.

Juhlimisen aihe on siinä, että maa on pystynyt vakauttamaan demokratian ja säilyttämään kansalaissovinnon, mikä ei ole itsestään selvää maassa, jossa elää ainakin tusina eri kansanryhmää ja joka oli sotatilassa ennen itsenäisyyden saavuttamista. Se on sinänsä ihailtava saavutus, jolle on nostettava hattua.

Apropos HIV: eilen illalla oli televisiossa parhaana katseluaikana lyhyt valistus- ja kampanjavideo. Sen idea oli, että naisella on oikeus ja velvollisuus kieltäytyä seksistä, jos hänen partnerillaan on muitakin kumppaneita.

Valistusta ja kampanjoita on, tietoa levitetään, etenkin koulujen ulkoseinään on usein maalattu punainen rusetti-symboli, mutta tilanne on maassa hälyttävä.

Tänään ovat kaupat kiinni, sanomalehdet eivät ilmesty, on yleinen lomapäivä, koska itsenäisyyspäivä sattui sunnuntaiksi.

Eilen Vinetan ruokakauppa oli auki. Ostimme vettä ja peruselintarvikkeita koko viikoksi, myöhemmin meillä ei ole autoa. Näin hyllyllä anjovispurkin ja nappasin sen ostoskärryyn: Janssonin kiusaus on uunissa. Mietin, kutsunko nuoret ystävämme Susannan ja Monikan syömään kanssamme.

Matkakumppani väittää, että ruokalaji on heille liian eksoottinen, mutta kenties he haluavat edes maistaa. Spagetti heille kyllä maittoi sinä iltana, jona kutsuin kaikki täkäläiset ystävämme rantataloon illalliselle.

Mietin kiusauksen kaloreja! Löysin aamulla vaa´an, joka kertoi karun totuuden: olen lihonut matkalla! Tiesin sen, koska farkut kiristivät. Miten se on mahdollista, kyselen, vaikka tiedän vastauksen: napostelin ajomatkoilla keksejä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, ja nehän lisäävät painoa kaksinkertaisesti oman painonsa!

Ilta-ateriat on karsittava loppuviikoiksi, se tepsii. Kävely kaupunkiin on yli kuuden kilometrin lenkki. Liikuntaa, liikuntaa… Tänä iltana on tiedossa sauna, iloitsen siitä jo etukäteen.

Swakopmund, The Finnish School, 21.3. klo 19.30

Onnellisesti perillä Swakopmundissa! Viimeisen kerran tankkasimme Solitaire-nimisessä paikassa, joka on merkitty kartalle pikkukaupunkina.

Olimme ajaa sen ohi, kun emme hoksanneet, ettei ole mitään kaupunkia tai edes kylää, on vain lodge, bensa-asema, kauppa ja leipomo. Mutta mikä leipomo!

Sain tumman ruisleivän ja sorruin ostamaan pari kahvileipää, ne näyttivät niin houkuttelevilta. Ja kauppa kävi: jokainen ohiajava turisti ja paikallinen osti evästä tai leivät tulevaa viikkoa varten.

Kauppa oli juuri sellainen kuin Suomen kyläkaupat lapsuudessani: tiskin takana myyjä, hänen selkänsä takana hylly, jossa monenkirjavaa tavaraa, lisänä pari kylmäkaappia ja pakastearkkua.

Olutta ei myyty, oli sunnuntai. Namibian alkoholipolitiikka kieltää alkoholin myynnin lauantain (klo 12) ja maanantain välillä, ravintolat ja kahvilat saavat tarjoilla sitä, mutta mukaan sitä ei voi ottaa.

Matkalla pysähdyimme pari kertaa Kuiseb-joen kanjonissa ja otimme kuvia. Muistelimme taas Henno Martinia ja hänen toveriaan ja ihmettelimme, miten joku voi säilyä hengissä ja elää niissä rotkoissa ja luolissa lähes kolme vuotta.

Siihen aikaan ei ollut teitä, ei kanjonissa eikä sen poikki, joten ajoväylän löytyminen kuorma-autolle on sekin hämmästyttävää.

Loppumatka rannikolle oli karua erämaata. Tunnemme jo ilmiön, mutta yhä uudelleen se yllättää meidät:

– Hei, tuolla on vettä! Joko me tullaan rannikolle? Ei, se on sadan kilsan päässä, vesi on vain kangastusta, fata morgana!
Näemme molemmat saman, mutta tiedämme, että se, mitä silmä kertoo, ei ole totta.

Tänään on Namibian itsenäisyyden 20-vuotispäivä, juhlapäivä. Avasin television – talossa on sellainen! – ja katselen toisella silmällä sen raporttia.

Uudelle virkakaudelle valittu presidentti Hifikepunye Pohamba vannoo valansa ja lukee uuden ministerilistan.

Se ei juuri poikkea vanhasta, paitsi että muutama ministeri – mm. varapääministeri Dr. Libertine Amathila, joka ajoi erityisesti san-kansan asiaa ja on lääkäri koulutukseltaan – jää eläkkeelle, ja tilalle on valittu nuorempia.

Myös naisten edustusta ministeristössä on pyritty lisäämään.

Eilen illalla Weltevrede farmilla juttelimme nuorenemännän kanssa. Hän oli apea, hän oli saanut negatiivista palautetta pariskunnalta, joka oli lähtenyt suunniteltua aikaisemmin ja jättänyt pitkän luettelon puutteista, joita löysivät majoituksesta.

– Turistit haluavat tutustua Afrikkaan ja nähdä, millaista on elämä farmilla, mutta kuumuutta he eivät siedä. Huoneessa on oltava ilmastointilaitteet ja verkot ikkunoissa, taulutelevisio, stereot ja ties mitä!

Vaikeimpia asiakkaita hänen mukaansa ovat eteläafrikkalaiset ja namibialaiset: he matkustavat vähän, mutta koettavat osoittaa olevansa laatutietoisia asiakkaita. Tunsin pienen piston: minäkin nukun mieluummin ilmastoidussa huoneessa yksinkertaisesti siksi, että haluan nukkua yöllä.

Mietin usein, millaista on elämä farmeilla, jotka ovat kaukana toisistaan jo senkin takia, että niitten pinta-ala on meidän mittakaavassa valtava: kannattavan farmin vähimmäiskoko on arviolta n. 12 000 hehtaaria.

Lähikauppaan on usein yli 100 kilometriä, naapuria ei näköpiirissä ole, lähellä ovat vain oman perheen jäsenet ja farmin työntekijät.

Viimeisenä aamuna tarkkailimme lintuja, jotka tulivat juomaan huoneen takana olevalle pikku lätäkölle. Niitten englanninkielinen nimi on Namaqua sandgrouse.

Minulla on vaikeuksia suomenkielisten eläintennimien kanssa, kun käytettävissä on vain englannin- ja saksankielisiä hakuteoksia.

Lintuja oli satoja, ellei tuhansia, ja ne olivat äänekkäitä! Ne lensivät parvissa paikalle; ensin tuli muutama parvi, sitten yhä uusia ja uusia.

Niitten melu täytti ilman, ne laskeutuivat lätäkön lähelle ja lähestyivät rintamana vettä, kastoivat siihen höyhenensä ja pyrähtivät sitten ryhmänä lentoon.

Näytti siltä, että samat linnut palasivat muutaman kerran veden ääreen, ennen kuin ne lopullisesti lensivät poikastensa luo. Ne keräävät vettä rintahöyheniinsä, josta poikaset sitä nokkivat.

Koko näytelmä kesti puolisen tuntia, sitten palasi hiljaisuus.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokinen tuntee Helsingin kuin omat taskunsa. Hänen vinkeillään löydät pääkaupungista uusia puolia. 

Kun Pauli Jokinen muutti Turusta Helsinkiin 18 vuotta sitten, kaupunki vaikutti isolta ja ruuhkaiselta.

– En pitänyt Helsingistä mutta päätin, että paras tapa päihittää vihollinen on tutustua siihen. Olen aina tykännyt historiasta ja uppouduin tutkimaan Helsingin menneisyyttä.

Sittemmin Pauli on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana

Löydä Helsingin helmet näillä Paulin vinkeillä:

1.Rentouttava sauna

Helsinki on muuttunut paljon siitä, kun muutin tänne. Viime aikoina on otettu kaikki rannat käyttöön, mikä on tärkeää, sillä Helsinki on merellinen kaupunki. On Jätkäsaaren ja Kalasataman uudet alueet, ja Töölänlahti on kiinnostava alue. Pari hienoa yleistä rantasaunaakin on rakennettu, Löyly Hernesaareen ja Kauppatorin kupeeseen Allas. Oma suosikkini on tunnelmallinen Kaurilan sauna Meilahdessa. Se lämpenee pari kertaa viikossa.

2. Leposaaren hautausmaa

Kulosaaressa oleva Leposaaren hautausmaa on Helsingin pienin, vain 842 hautaa. Se on kiinnostava kävelykohde: Kulosaaren metroasemalta puoli kilometriä ja pengertietä pitkin saareen. Siellä on esimerkiksi olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ja akateemikko Kustaa Vilkunan haudat.

Osoite: Leposaarentie, 00570 Helsinki

3. Sota-ajan Helsinki

Valmistelen kirjaa Sotaretkellä Helsingissä ja olen sitä varten tutkinut ensimmäisen maailmansodan aikaisia rakennelmia ympäri kaupunkia. Niitä on paljon. Esimerkiksi Kivikon kaupunginosassa on pitkiä yhdyskäytäviä, jotka ovat paikoitellen lähes kymmenen metriä syviä. Kontulan ostoskeskuksen takana kallioilla on juoksuhautoja. Pitäjänmäen aseman vieressä on Pajamäen patterimäki. Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä on juoksuhautoja. Mustavuoressa Vuosaaressa on hienoja luolia. Blogistani voi lukea lisää näistä sotapaikoista. Minulta voi myös tilata Helsingin kävelykierroksia.

Helsinki sodassa -kävelykierroksesta löydät lisätietoa täältä

4. Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano ja kesämaja-alue. Kesäisin siellä on paljon toimintaa.

Siellä on muuten Helsingin ainoa esteetön luontopolku, jonka voi kiertää pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Kulosaaren tai Herttoniemen metroasemalta on sinne 10 minuutin kävely. Harmi, että omia mökkejä ei saa vuokrata ulkopuolisille. Olisi kivaa, jos joukossa olisi muutama vuokramökki turisteille. Se olisi hyvä vaihtoehto hotellille. Ja ikävä kyllä monet mökit ovat kesäisin tyhjillään.

5. Kruunuvuoren autiohuvilat

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, on Kruunuvuori, jonne ei eksy sattumalta.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi huvila-alueita. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Kannattaa piipahtaa katsomassa huvilat ennen sitä. Osa niistä on täysin tuhoutunut, muutaman vielä tunnistaa taloksi. Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä.

6. Kävelyretkellä Helsingissä

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.

Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa. Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

Nämäkin kirjat opastavat Helsingissä liikkujaa:

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva. 2010.

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää. Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva. 2011.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

7. Käpylä

Tykkään lähiöistä ja erityisesti Käpylästä, jossa itsekin asun. Ympäristö on mukava, viehättävä puu-Käpylä sekä Olympiakylä, joka rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka peruttiin sodan takia. Koskelantien eteläpuolella on Kisakylä, jossa vuoden 1952 olympiaurheilijat majoittuivat. Taivaskallio on hieno paikka, Helsingin korkein luonnonmukainen paikka. Teen sinne paljon eväsretkiä lasten kanssa. Käpylässä voi syödä ravintoloissa niin sushia kuin egyptiläistä ruokaa.

Helsingissä on tosi paljon tapahtumia, myös lähiöissä. On tosi elävä ja viriili kaupunki väkimäärään nähden.Lähiöissäkin on kaikenlaisia kaupunginosatapahtumia ja pieniä kirppareita.Lasten kulttuuria käyn katsomassa erityisesti Helsingin kulttuurikeskuksen paikoissa, Vuotalossa, Kanneltalossa ja Malmitalossa.

 

   8. Museot

   Olen museofriikki ja olen käynyt lähes kaikissa Helsingin museoissa. Ilmailumuseo Vantaan puolella on tosi kiva. Siellä on koko Suomen ilmailun historia. Väestönsuojelumuseo Kruununhaassa on aika erikoinen ja kiinnostava paikka väestösuojassa. Se on auki vain kerran viikossa. Yhdessä huoneessa voi aistia pommituksen.

   Didrichsenin taidemuseo on hieno ja upealla paikalla merenrannalla. Siellä on hyviä näyttelyitä.

   9. Elokuvateatteri Orion

   En viihty uusissa elokuvateattereissa, vaan käyn mieluiten Orionissa, jossa on vanhaa art deco -tyyliä. Siellä on vanhan elokuvateatterin lumoa ja klassikkoelokuvia. Erityisesti tykkään käydä katsomassa mykkäelokuvia: 1,5 tuntia pelkkää hiljaisuutta!

   10.Uudenmaankadun taidegalleriat

   Kun kävelee Uudenmaankadun päästä päähän, saa aika hyvän annoksen suomalaista nykytaidetta. Matkan varrelle osuu  kymmenkunta galleriaa. Kävelen tämän kierroksen aina silloin tällöin.

   Valko-Venäjän Minsk on vähiten tunnettuja Euroopan pääkaupungeista. Sinne pääsee luksusbussilla Tallinnasta vain 31 eurolla. Parasta siellä on aitous ja huokea hintataso.

   Kello 17 Tallinnan linja-autoasemalla vastassamme on harmaanhohtoinen Lux Express -bussi. Sen tilavaan ruumaan nakkaamme matkalaukkumme. Bussin sisustus on tyylikäs ja mukavan pehmeät penkit taipuvat lähes vaakatasoon. Jaloille on tilaa myös istuessa. Noudamme bussin kahviautomaatista cappuccinot.

   Neljän tunnin matka ensimmäiseen etappiin Riikaan kuluu mukavasti näpelöidessä penkissä kiinni olevaa kosketusnäytöllistä viihdekeskusta. Siitä saa esiin pelejä, uutissivustoja, reaaliaikaisen matkaseurannan, nettiselaimen ja laajan valikoiman musiikkia ja elokuvia. Valitsemme Woody Allenin parin vuoden takaisen draamakomedian Blue Jasmine. Riiasta matka jatkuu Minskiin yöbussilla kello 22.50.

   Laskemme selkänojat ala-asentoon ja otamme esiin tyynyt ja peitot. Bussin tasainen hyrinä saa nukahtamaan nopeasti. Heräämme liettualaisen sotilaan tarkastuskäyntiin rajalla kello 3.50.

   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.
   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.

   Bussimatka pimeässä

   Hetken päästä bussi pysähtyy rajavyöhykkeen tax free -myymälän eteen. Emme jaksa shoppailla aamuyöstä, mutta muut matkustajat hamstraavat pussikaupalla alkoholia ja savukkeita. Puolen litran pullo liettualaista vodkaa maksaa noin kolme euroa.

   Valko-Venäjän rajalla kuljemme jonossa pieneen vaaleaan rakennukseen. Ulkona on pilkkopimeää.

   – Minsk? kysyy ilmeetön tullinainen ja pamauttaa leiman viisumiin.

   Liettuan leveä, tasainen asfalttibaana vaihtuu kapeampaan roudan runtelemaan maantiehen. Kahden tunnin töyssyisen ajomatkan jälkeen edessä ovat esikaupungin valtavat, harmaat kerrostalokolonnat. Kun lähestymme keskustaa, kadut levenevät. Minsk alkaa näkyä koko komeudessaan. Bussissa istuimme tällä matkalla yhdeksän tuntia.

   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.
   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.

   Ei olutta ilman vodkaa

   Päärautatieaseman rahanvaihtopisteessä meistä tulee miljonäärejä. Yksi euro on noin 20 000 ruplaa. Hurautamme Planeta-hotellille taksilla – hinta 200 000 ruplaa, 10 euroa. Myöhemmin selviää, että summassa on keskusaseman turistilisää noin puolet.

   Syömme Komarovkan torin kupeessa keskustan suurimmassa Lido-ravintolassa, jonka julkisivu tuo mieleen suuren majatalon. Sen edessä komeilee iso tuulimylly.

   Seuranamme on paikallisen Merlin Tours -matkatoimiston johtaja Constantin Koleda.

   –Suosittelen kansallisruokaamme dranikia, perunasta valmistettuja pannukakkuja smetanan kanssa. Tiesittekö muuten, että meillä on sanonta ”olut ilman vodkaa on syntiä”? Constantin sanoo.

   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.
   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.

   Neuvostoarkkitehtuuria ja mahtipytinkejä

   Autot viilettävät kahdeksankaistaista ja 15-kilometristä pääkatua Prospekt Nezavisimostia jopa sadan kilometrin tuntivauhtia. Katua ei voi ylittää, se pitää alittaa tunneleita pitkin. Emme näe hissejä tai pyörätuoliramppeja. Liikuntarajoitteiselle Minsk on vaikea.

   Suurin osa kaupungista pommitettiin maan tasalle toisen maailmansodan aikana ja rakennettiin uudelleen Stalinin arkkitehtien suunnitelmin 1940–50-luvulla.

   – Missään muussa entisen Neuvostoliiton maassa ei ole näin hyvin säilynyttä pääkatua, täynnä hyvin säilynyttä neuvostoarkkitehtuuria. Varsinkin iltavalaistuksessa katu on hieno, Constantin kehuu.

   Lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat lähes kaikki mahtipytingit: hallituksen rakennus, presidentin asuintalo, kaupungintalo ja valtion turvallisuuspalvelu KGB:n päämaja.

   Vaikuttavalla, yli seitsemän hehtaarin Itsenäisyyden aukiolla sijaitsee kuuluisa roomalaiskatolinen niin sanottu Punainen kirkko. Aukion alta löytyy yllättäen moderni länsimainen ostoskeskus Stolitsa.

   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.
   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.

   Puhe pois politiikasta

   Presidentti Alexander Lukashenko on hallinnut maata tiukalla otteella vuodesta 1994. Hänen täystyöllistämispolitiikkansa ansiosta Minskin kadut ovat putipuhtaat. Kahden hengen siivouspartiot keräävät roskia joka nurkalla. Myös poliiseja näkyy paljon, ja taskuvaras on harvinaisuus.

   – Minskiläiset ovat sydämellisiä ja avuliaita. Kun kysyy neuvoa, voi päätyä jonkun kotiin juomaan vodkaa ja laulamaan kansanlauluja pariksi päiväksi. Kunhan turisti ei sekaannu maan politiikkaan, kaikki menee hyvin, Constantin neuvoo.

   Oopperaan viidellä eurolla

   Kuukauden viimeisenä keskiviikkona museoihin on vapaa pääsy. Valko-Venäjän kansallisen taidemuseon edessä luikertelee lähes satametrinen jono.

   Ihailemme viime vuosisadoilla eläneiden mestareiden, kuten Vasili Vereshchaginin ja Isaak Levitanin töitä. Yläkerta on omistettu valkovenäläiselle kantaa ottavalle modernismille – yhdessäkään taulussa ei ole taiteilijan tietoja.

   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.
   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.

   Constantin kertoo käyvänsä perheensä kanssa usein kulttuuriharrastuksissa, ja niin tekevät muutkin minskiläiset. Missä muualla pääsee oopperaan tai balettiin viidellä eurolla?

   Bussi- ja metrolippu maksaa vain 25 senttiä, joten lähdemme bussilla Valko-Venäjän suuren isänmaallisen sodan historian valtionmuseoon.

   Näyttävyydessään museo on nimensä veroinen. Ulkoseinällä kiiltelee 11 teräksistä laattaa puoliympyrän muodossa. Katolla liehuu yllättäen Neuvostoliiton lippu. Museossa voi eläytyä toiseen maailmansotaan: on lentokoneita, panssarivaunuja, aseita ja moderneja multimediaesityksiä.

   70 vuoden takaisessa murhenäytelmässä kuoli miljoonien muiden lisäksi jopa kolmasosa Valko-Venäjän asukkaista, noin kolme miljoonaa ihmistä.

   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.
   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.

   Minskiin kannattaa matkustaa pian

   Illalla Minskin urheilupalatsissa soi Pink Floydin musiikki. Lavalla on englantilainen cover-yhtye Brit Floyd. Illan yleisö koostuu 20–60-vuotiaista.

   Kun laservalot halkovat ilmaa ja kappale The Wall alkaa soida, se tuntuu sopivan hyvin juuri tähän aikaan ja paikkaan. Sama teos soi aikoinaan Berliinissä muurin kaatuessa.

   –Yhteiskuntamme on avautumassa länteen. Silti täällä voi vielä kokea ja nähdä vielä jotakin sellaista, jota ei voi nähdä eikä kokea missään muualla Euroopassa, Constantin mainostaa.

   Siksi Minskiin kannattaa matkustaa pian. Matkailijan on mukava tietää sekin, että Belarus-merkkisiä traktoreita on valmistettu Minskissä jo 70 vuotta ja valmistetaan edelleen. Niitä on tuotu Suomeenkin. Yrityksen nettisivulla sanotaan, että joka kymmenes maailman traktori on valkovenäläinen.

   Valkovenäläinen drinkki taas on suosittu makea cocktail, joka sekoitetaan yleensä vodkasta, kahvilikööristä ja kermasta tai maidosta.

   Za vaše zdorovje, kippis!

   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Hyvä tietää

   Näin perille

   Luksusbussimatka Tallinnasta Riikaan reilut 4 tuntia ja Riiasta Minskiin reilut 9 tuntia. Koko matkan yhdensuuntainen hinta alkaen 31 e. Lisätietoja täältä.

   Belavia lentää Helsingistä suoraan Minskiin 80 minuutissa. Meno-paluu alkaen 170 e. Lisätietoja täältä. 

   Viisumin myöntää Valko-Venäjän konsulaatti Helsingissä, 60 e. Matkatoimisto Rustravelin kautta viisumi maksaa 75 e. 

   Paras aika matkustaa

   Minskin ilmasto on kuin Pohjoismaissa. Kaupunki sopii matkakohteeksi läpi vuoden.

   Hintataso

   Tuhti ateria noin 4 e, tuoppi olutta 0,80 e, litra vodkaa 1 e, metrolippu 0,25 e.

   Majoitus

   Planeta, suuri kolmen tähden venäläishenkinen hotelli keskustassa. 2 hh, aamiainen, 80 e.

   Europe, upea klassinen 5-tähden hotelli Minskin vanhankaupungin kupeessa. 2 hh ja aamiainen 250 e.

   Airbnb:n kautta majoitus alkaen 20 e.

   Muista

   Minsk on turvallinen lähikohde. Hankaluutta aiheuttavat viisumipakko ja kielimuuri, esimerkiksi kadunnimet ja kyltit ovat venäjäksi. Vain nuoret osaavat vähän englantia. Kadut ovat hankalia liikuntarajoitteiselle.