Huom! Uusin matkakirje aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Swakopmund, rantatalo 28.2.2010 klo 19.40

Tänään on ollut harvinaisen kuuma päivä. Aamulla ei ollut sumua, eikä pilviä koko päivänä kerääntynyt taivaalle. Iltapäivällä tuuli tyyntyi; talon veranta oli kuin pätsi, ja kun ruoanlaitosta vielä kertyi keittiöön lämpöä, olimme syödessä hiestä märkiä. Ruokalepo tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta, silläkin uhalla, että elokuviin meno illalla jäisi.

Aurinko laski tasan klo 19.30 mereen suoraan ikkunoittemme edessä. Se aivan kuin ottaa vauhtia, parissa minuutissa se on näkymättömissä, mutta ohuet pilvet taivaanrannalla sen kajo purppuroi, ja värileikki taivaalla kestää kauan. “Taas meni merehen päivä…”

Meri on syvän turkoosin sininen, sen pauhu on lakkaamaton taustaääni.

Swakopmund, rantatalo 28.2.2010 klo 11.30

Aurinko paistoi täydeltä terältä jo herätessä, mikä päivä! Mutta se tietää myös hellettä, ja niinpä laistoimme kirkkoon menosta, vaikka on sunnuntai.

Nautin yhteislaulusta Mondesan kirkossa, mutta monen kilometrin edestakainen matka paahtavassa auringonpaisteessa yli erämaan ja läpi pölyisten päällystämättömien katujen ja kolmituntinen jumalanpalvelus ovat minulle tänään liikaa. Nukuin huonosti, milloin kolotti lonkka, milloin olkapää… Ikä muistuttaa itsestään.

Aamupalan syömme verannalla, joka on vielä yön jäljiltä viileä. Viime vuonna katsoin tarkkaan ruokaostoksia tehdessäni, mistä maasta tuotteet olivat peräisin ja suosin namibialaisia.

Huomaan löysänneeni kriteerejäni: Actimel-jogurtti maistuu paremmalta kuin mikään muu, ainakin, kun valikoimassa ei ole Virroilla tuotettua Ahon jogurttia, jota ostan kesällä Ruovedellä. Ostin jopa Finncrispejä, joita voi napostella yllin kyllin kotona, ja avaamatta pakkaus onkin, jonkinlainen pahan-päivän-vara.

Kauppojen tuotevalikoimaan on tullut uusi mysli, joka on juuri niin rapeaa kuin toivon, se auttaa päivän alkuun. Matkakumppani kieltäytyy juomasta paikallista kahvia, jonka valitsin sen takia, että se on pakattu rasiaan – hän pitäytyy omassa murukahvissaan, jota hän juo matkoillakin ja sekoittaa sen kylmään veteen, ellei kiehuvaa ole saatavilla.

Päätämme omistaa päivän lukemiselle ja korttien kirjoittamiselle – en ole vielä lähettänyt ainuttakaan. En ole kortti-ihminen; mitä voisi välittää kaikista matkan elämyksistä yhdessä kortissa! Viikon päästä alkaa toinen matkamme, silloin on keskityttävä siihen.

Swakopmund, rantatalo 27.2.2010 klo 18.50

Meri kuohui tänään tavallista hurjemmin, kun palasimme kaupungilta rantatietä pitkin. Jäin katsomaan lainelautailijoita, matkakumppani kiirehti kotiin – päivä on helteinen, istahdimme välillä mehulle ja samalla kuuntelemaan nuoren marimba-ryhmän soittoa.

Olemme jo ostaneet heidän kaikki äänitteensä, heitä on hauska kuunnella. Ryhmän pari nuorta tyttöä ovat vielä tiukkailmeisiä, kunhan he oppivat luontevan esiintymistavan, ryhmä on hyvä. Soitto opettaa.

Sain juuri luetuksi Lucia Engomben kirjan Kind Nr.95, Meine deutsch-afrikanische Odyssee. Hän on niitä nuoria, jotka viettivät suurimman osan lapsuuttaan silloisessa DDR:ssä ja kävivät koulua siellä, mutta joutuivat keskeyttämään sen, kun heidät yhtäkkiä kotiutettiin Namibian itsenäistyttyä.

Monilla oli sopeutumisvaikeuksia, eikä lukija ihmettele sitä ollenkaan. He olivat kasvaneet Euroopassa, ja yhtäkkiä heidän odotettiin olevan afrikkalaisia. Jopa äidinkielensä he olivat unohtaneet siinä määrin, että heidän puhuessaan sitä (oshivamboa) heille naureskeltiin.

He olivat ulkomaalaisia, mutta muuta kotimaata heillä ei ollut kuin Namibia.
Engombe kirjoittaa sujuvasti, ja hänen tarinansa on mukaansatempaava senkin takia, että se on aito ja koskettava.

Vaikka jonkin verran tunnen afrikkalaista ajattelutapaa, minusta on outoa, että äiti saattaa yksinkertaisesti lähteä ja jättää lapsensa luottaen siihen, että joku kyllä heistä huolehtii. Lähtöön on kenties pätevä syy, opiskelu tai elannon hankkiminen, mutta lapsi ei sitä ymmärrä vaan kokee itsensä hylätyksi.

Kirjan suljettuani jäin miettimään, mikä on hajottanut ambolaisen perheen. Onko syy se, että monet miehet joutuivat hankkimaan perheen elannon siirtotyöläisinä kaivoksilla tai kaukaisilla farmeilla ja pääsivät kotiin vain kerran vuodessa.

Lapset etääntyivät isästään, vaimo koki kantavansa yksin vastuun lapsista. Heidät lähetettiin usein jonkun sukulaisen huostaan, heistä oli apua karjan paimentamisessa, vedenkannossa ja polttopuitten keruussa.

Engomben äidistään hahmottama kuva on ristiriitainen, mutta se ei ole kirjoittajan vika, syy on se, ettei hän itsekään ymmärtänyt äitiään. Ja sitten äiti kuoli vieden mukanaan salaisuutensa ja ne sanat, joita ei koskaan lausuttu ääneen.

Eikö meillä monella ole sama tuntu? Asiaa ei muuta se, että äiti on ehkä kuollut vasta myöhäisellä iällä. Yksi elämän vaikeista asioista on saada sanotuksi oikeat sanat oikeaan aikaan. Se ongelma ei tunnu olevan yhtään helpompi Afrikassa kuin Euroopassakaan.

Swakopmund, rantatalo 26.2.2010 klo 19.43

Viileä päivä, oli miellyttävä kävellä!

Kävimme klinikalla, juttelin meme Leenan kanssa, kutsuimme hänet syömään jonakin iltana, jona hänelle sopii. Pyydämme Susannan mukaan, he tuntevat toisensa seurakunnasta.

Naiset ovat naisia kaikilla maailmankolkilla: sisar Leena kysyi tuike silmäkulmassaan monta kertaa, miten olen tutustunut matkakumppaniin. Hän on utelias, hän haluaisi kuulla tarinamme…

Meri on merkillinen. Olen sisämaan kasvatti enkä totu siihen, se kiehtoo minua. Toisinaan sen pauhu tuntuu yltyvän: mitä, tuleeko se ylös altaastaan? Välillä se rauhoittuu ja velloo vettään tyynesti, muttei se ihan hiljaa ole koskaan.

Swakopmund, rantatalo 25.2.2010 klo 20.15

Eilen illalla kuulin keittiöstä merkillistä jupinaa; siellä on hyvä valo, matkakumppani linnoittautui sinne lukemaan. Menin tutkimaan asiaa tarkemmin.

– Nyt haluan opia suomea, hän ilmoitti minulle päättäväisesti. Hänen edessään oli avattuna "Yksi, kaksi, kolme, Finnisch für Ausländer", hän tavasi sen ensimmäistä kappaletta. – Minkamaalainen olet?

Jo viime vuonna olivat oppikirjat mukana, mutta niille ei jäänyt aikaa, luimme matkatauoillamme Namibia-kirjallisuutta. Matkakumppani on nopea lukija, hän on jo lukenut lähes kaikki ostamamme kirjat, ja kirjakauppoihin tuskin enää uskallamme astua, muuten emme selviä matkalaukkujen punnituksesta paluumatkalla.

Sisar Leena oli kuulemma kysynyt häneltä eilen klinikalla, osasiko hän suomea ja nuhdellut häntä, kun hänen oli ollut pakko myöntää, ettei osannut. Siis "Yksi, kaksi, kolme" esille! Aamulla ensimmäinen kysymys kuuluu: - Kuka sinä olet? Minä olen Hans ja olen itavaltalainen…

Tänään on ollut aurinkoista aamusta lähtien. Kävelimme kaupungille ja teetimme valokuvaliikkeessä sata paperikopiota valokuvista, jotka matkalla otimme.

Turistit napsivat kuvia himbakylissä, mutta koskaan eivät himbat itse saa niitä nähdä, kuulimme. Nyt saavat: lähetämme ison nipun kuvia Elialle, hän vie ne kylään kun seuraavan kerran sinne menee. Meme Ulla saa omat kuvansa, tämä rautainen pieni nainen.

Kaupungista palatessa poikkeamme supermarketissa. Syömme kotona, kun kerran meillä on keittiö, mutta gourmet-aterioita ei täällä voi valmistaa, puuttuu maustevalikoima ja moni muu perustarvike. Löydän chilillä ja valkosipulilla maustettua couscousta, palanpainikkeeksi oliivi- ja tomaattipestoa, alkuruokana salaattia, siinä ateria tänään. Hedelmiä välipalaksi.

Pihveistä saamme tarpeeksemme lodgeissa yöpyessämme, eikä asiaa muuta se, että ne ovat milloin kudu-, milloin oryxpihvejä. Matkakumppani napsii välipaloikseen biltongia, ilmakuivattua lihaa, jota myydään täällä jopa elokuvateattereitten aulassa. Siinä missä Suomessa on nakkikioskeja, täällä on biltong-kauppoja.

Swakopmund, Vineta, rantatalo 24.2.2010 klo 10.27

Hyvää huomenta, Swakopmund! Riemullista nukkua yö heräämättä kertaakaan hikisenä! Aamu valkenee, mutta täällä ei urinko meitä herätä vaan valo; täällä aamut ovat usein viileitä, ja sumu saattaa kattaa kaupungin ja rannan puolillepäivin.

Istuimme eilen pitkään verannalla, tuijotimme auringonlaskua, söimme salaattia ja huuhdoimme matkapölyt kurkusta oluella, Windhoek Lagerilla. Matkakumppani hyrisi tyytyväisyyttään siitä, että olimme palanneet kotiin. Ihan totta, kotiin, siltä meistä tuntui!

Rantatalo (Suomen Lähetysseuran omistama kiinteistö Swakopmundin pohjoisosassa, Vinetan kaupunginosassa, joka on ennen ollut Suomalaisen koulun opettajaperheen asunto) on meille tuttu viime vuodesta, sen sopukat, sen moninkertaiset lukot ja ristikot ovilla ja ikkunoissa, hälytyslaitteet, jotka ovat turhia: kuka viitsisi murtautua taloon, josta näkee, ettei siellä ole mitään varastettavaa.

Mutta talossa on vanhahtava 60-luvun sharmi. (Matkakumppani tosin leukailee, että verannan tuolit ovat Martti Rautasen ajoilta, kun käsinoja jää käteen hänen sitä siirtäessään.) Minä muistan talon "Olanterien talon" siltä ajalta, kun asuin Swakopmundissa ja opetin suomalaisessa koulussa. Paljon on vettä virrannut Tonavassa sen jälkeen, kuten itävaltalaiset sanovat, niin Namibian kuin meidän kaikkien elämässä.

Apropos pölyt: olen unohtanut, mitä Afrikan pöly on! Muistan, että ennen lähdettäessä autolla sisämaahan suljettiin matkalaukut ja kassit ylimääräiseen kangaspussiin. Ihmettelin silloin, mikä niitten tarkoitus oli, mutta myöhemmin sen ymmärsin.

Eilen kotiin tultuamme tiesin, että kangas- tai muovipussit olisivat olleet tarpeen: matkatavarat olivat sellaisen pölykerroksen peitossa, että ne oli harjattava huolellisesti, ennen kuin niitä saattoi tuoda sisälle. Jopa auton metalliseen kylmälaatikkoon oli pöly löytänyt tiensä!

Matkakumppani lähti heti aamupalan jälkeen paikalliselle klinikalle, jossa toivottavasti poistetaan tikit hänen otsastaan. Ensin ajattelin meneväni mukaan, mutta muutin mieleni: saisin muutaman rauhallisen tunnin kirjoittamiselle.

Istuin ajatuksissani verannan vaappuvan pöydän äärellä ja katselin merta. Koko ajan minusta tuntui, että talon ympärillä liikuttiin, että puutarhassa oli joku. Kadulta pääsee sisään huomaamatta, puuportin linkku on yksinkertainen, rannanpuoleisessa portissa ei ole lukkoa lainkaan. Lopulta menin katsomaan.

Monika, Susannan ystävä, jonka muistan viime vuodelta, lakaisi tontin hiekkaosioita, talon toisella puolella ripusti Susanna pyykkiä narulle. Mukana oli Monikan sisar Maria puolivuotiaan lapsensa kanssa. He olivat tulleet keräämään kuivat kukat ja haravoimaan hiekan, haravakuvioitu hiekka on täällä hoidetun puutarhan merkki.

Tervehtimisseremonioitten jälkeen neuvoin "puutarhureita" karsimaan maksaruohojen kuivat oksat ja heittämään ne kompostikasaan sen sijaan, että sulloisivat ne mustiin jätesäkkeihin. Puutarha on kipeästi uudistuksen tarpeessa, mutta Johannes on nyt taksikuski eikä Susannalla ole vihreää peukaloa. Jo viime vuonna haikailin, että molempien talojen puutarhat kaipaisivat sisareni Liisan kättä, miksi ihmeessä hän ei tule tänne!

Leikimme lapsen, Talenin kanssa ja ihailimme hänen ryömimistaitojaan kuten naiset kaikkialla maailmassa. Kun puutarhatyöt oli tehty, tarjosin nuorille naisille quava-mehua. Istuimme verannalla, näytin kartasta matkareittimme ja totesimme, että olimme ajaneet heidän kotikyliensä läpi. Maria on työssä täällä Swakopissa yksityisperheessä, aviomies Windhoekissa, hän kertoi. Tavallinen namibialainen perhetarina, jossa puolisot asuvat työn takia kaukana toisistaan.

Aurinko näyttäytyi puolenpäivän jälkeen, samaan aikaan palasi matkakumppani klinikalta tuoden terveiset sisar Leenalta, joka oli poistanut ompeleet hänen otsastaan. Sisar Leena on tuntenut Kirsti-tätini, joka teki elämäntyönsä Swakopissa suomalaisen koulun asuntolaemäntänä, lasten varaäitinä. He olivat jutelleet kuin vanhat tutut: yhteiset ystävät yhdistävät! Haavan jälkitarkastus on pakollinen jo senkin takia, että silloin on minun tultava mukaan klinikalle.

Yhtäkkiä muistan viime vuodelta kohtaamisen Mondesan kirkon luona jumalanpalveluksen jälkeen. Eräs namibialaisrouva tuli tervehtimään ja kertoi olevansa pastori Gerson Maxin sisar ja tunteneensa Kirstin. Meme Leena! Siitä on kuva, matkakumppani kaivaa sen esiin koneensa sisuksista: juuri tämä rouva oli klinikalla, olin hänen potilaansa! Seuraavalla kaupunkimatkalla teemme kuvasta paperikopion, sisar Leena saa sen jälkitarkastuksen yhteydessä.

Khorixas, Country lodge 23.2. klo 21.50

Ei kai tämä olisi meidän matka, ellei mukana olisi seikkailua. Toisinaan se tulee etsimättä, välistä aivan haemme sitä. Kuten tänään.

Katsoimme karttaa: koko päivä aikaa, matkaa Swakopiin 300 kilometriä, tie leveä soratie. Uis on seuraava etappimme, mitä jos ajaisimme osan matkaa pienempää tietä, se ei lisäisi kilometrejä. Käännyimme tielle D2319; kylällä, jonka läpi se menee, on hauska nimi Sorris Sorris. Sinne.

Erinomainen tie. Siitä innostuneina pysäytimme auton vanhan naisen kohdalle, ja tarjosimme kyytiä, mutta hän ei halunnut mukaan, hän ei ollut menossa lähikaupunkiin kuten oletimme.

Muutaman kilometrin päässä meitä vastaan tuli kaksi eteläafrikkalaisissa rekistereissä olevaa autoa, jotka pysäyttivät meidät. Meneekö tämä tie varmasti takaisin päätielle, he kysyivät. Menee, eksymisvaaraa ei ole, vastasimme. Tässä kohtaa olisi varoitusvalon pitänyt syttyä aivoissamme, me nimittäin eksyimme, ja eksyksissä olivat ilmeisesti olleet vastaantulijatkin!

Näimme viitan vasemmalle: klinikka. Vasemmalle menevä tie näytti minusta päätieltä, mutta matkakumppani oli toista mieltä. Hänestä oli selvääkin selvempää, että meidän oli ajettava suoraan eteenpäin, vaikka tie kutistuikin huomattavasti. Kartan mukaan mitään käännöstä ei ollut, siis suoraan eteenpäin. Hyvä, että mukana oli ihminen, jolla on suuntavaistoa, minulla ei ole!

Mutta miksi tie kutistui karjapoluksi? Lopulta tulimme kyläntapaiseen, matkakumppani nousi autosta kysymään sen nimeä – kylttejä ei ole, ja kylätkin ovat usein kyläpahaisia. Soris Soris, oikea tie, hän riemuitsi, minähän sanoin, että suunta on oikea!

Kiipesimme yli kallion, laskeuduimme joen kuivaan uomaan, ylitimme sen, merkillinen D2319! Sitten toinen, leveämpi joen uoma, aivan oikein, kartan mukaan ylitämme joen. Mutta tie häipyi lähes olemattomiin, pahus sentään, olimme eksyksissä. Meidän piti pyrkiä etelään, auringon aseman mukaan vasemmalle. Mutta kompassi näytti, että etelä oli oikealla!? Olemme eteläisellä pallonpuoliskolla, tosiaan!

Ei auttanut muu kuin ajaa eteenpäin, niin kauan kuin tie oli ajokelpoinen. Ja yhtäkkiä se liittyy isompaan tiehen, mutta mikä se oli, mihin meni? Kartta ei vastannut, mahdollisuuksia oli ainakin kaksi. Eteenpäin, polttoaine riittäisi.

Tulimme T-risteykseen ja näimme, että Uis oli oikealla. Loppumatkan olimme siis olleet tiellä D2319. Hiljaisuus. Hm, minun logiikkani mukaan ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin se, että klinikalle menevä tie oli sittenkin D2319, sanoin vaisusti. Siltä se vähän näyttää, vastasi matkakumppani.

Uisissa tankkasimme ja suuntasimme kohti rannikkoa. Taival oli suora, tie leveä, kilometri toisensa jälkeen jäi auton pyörien alle. Yhtään asumusta, yhtään elävää olentoa ei ollut näkyvissä, vain erämaata. Vasemmalla puolella oli rivi sähköpylväitä, se näytti häipyvän veteen. Kangastus, ei meri vielä ollut lähellä.

114 kilometriä, olimme rannikolla, Henties Bayssä. Meillä oli aikaa, ajoimme kylään, joka on harrastajakalastajien ja golffareitten kylä. Sen keskellä on hoidettu golfkenttä. Siinä missä Swakopmund on saksalainen kaupunki, Henties Bay tuntuu olevan buurikylä: talojen nimet ovat lähes poikkeuksetta afrikaansin kielisiä. Suurin osa niistä oli tyhjillään, lomakausi on ohi.

Matkalla poikkesimme vielä Wlotskasbaakenissa, joka on merkillinen kirjava asemakaavaton rykelmä loma-asuntoja, toiset talon näköisiä, toiset barakkeja tai yhteen liitettyjä junavaunuja. Katuja ei ole, ei viemäriverkkoa, vain hiekkaa talojen välillä. Kylä tuntui olevan aivan tyhjä, ei ristinsielua missään.

Ja sitten tulemme Swakopmundiin. Ajoimme toiselle Avenuelle Vinetaan ja pysähdyimme Suomalaisen koulun eteen. Susanna halasi meitä lämpimästi, haimme laukut varastosta ja purimme lastimme rantatalon edessä. Kotona!

Khorixas, Country lodge 23.2.2010 klo 8.45

Heräämme aamun valoon, huone kylpee auringossa, vaikka kaikki säleverhot ovat alhaalla. Keitämme vettä, juomme murukahvit ja menemme aamiaiselle. Se yllättää: mehu on oikeaa quavamehua eikä kemiaa, leipä kokojyväleipää eikä valkoista höttöä, paistettu muna, pekoni sen päällä rapea. Vain kahvi, hm, se on kuin värjättyä vettä… Mutta mehän joimme jo huoneessa kahvit!

Auto on pakattu, nokka kohti Swakopmundia. Sylvesterille lähetimme illalla tekstiviestin: auto ja me ok, palaamme illalla.

Khorixas, Country lodge 22.2.2010 klo 21.15

Takana on 400 kilometriä, mutta millaisia kilometrejä! Kun alun rallitaipaleesta oli selvitty – upottavaa lentohiekkaa, tiukkaa aaltopeltitietä, kalliolouhosta, sepeliä… –, olivat maisemat hetken tasaisia, puistomaisia, mutta sitten alkoi vuoristorata, vain notkojen vesiesteet puuttuivat tänä vuonna. (Viime vuonna juutuimme niihin lukemattomia kertoja.)

Ajoin ensimmäisen taipaleen Purroksesta Sesfonteiniin, minulle on ajo helpompaa kuin vieressä istuminen, jos tie on vaikea. Ja se oli! 114 kilometrin matkaan tarvitsimme neljä tuntia.

Hävisin vedon, jonka itseni kanssa löin: veikkasin, ettei matkalla tule vastaan yhtään autoa, mutta pahimmassa louhikossa tuli. Onneksi sillä tiellä on jokaisen pakko ajaa varovasti, törmäysvaaraa ei juuri ole.

Näimme taas tuoreita leijonan jälkiä, mutta emme leijonaa; seepralaumoja oli tiellä, eivätkä ne olleet tottuneet autoihin kuten Etosan luonnonpuiston seeprat, ne pakenivat kauemmas. Yksi ryhmä jäi kumpareen taa meitä tuijottamaan, vain korvat olivat näkyvissä.

Ennen Sesfonteiniä otimme kyytiin pari nuorta poikaa, toisella oli virtaviivaiset aurinkolasit, joista hän oli ylpeä. He jäivät autosta kylän bensa-aseman luona, mutta bensaa siellä ei ollut. Laskimme pääsevämme seuraavalle huoltoasemalle Palmwagiin.

Entä, jos senkin varastot ovat tyhjät! Silloin ei auttaisi muu kuin yöpyä Palmwagissa ja odottaa tankkiautoa, ellei joku myisi omaa varakanisterillistansa. Meilläkin on niitä kaksi, mutta ne tyhjennettiin tänä aamuna tankkiin, joka taas ajettiin eilen tyhjäksi norsu- ja leijonasafareilla.

Suunnittelimme yöpyvämme Xaragu lodgessa kuten viime vuonna, mutta otimme kyytiin koulutytön, joka oli menossa Khorixaan lääkäriin, hänellä oli lähete koulun terveydenhoitajalta. Emme voineet jättää häntä keskelle tietä paahtavassa helteessä, tyttö näytti huonovointiselta, mikä häntä sitten vaivasikin.

Kesken matkan hän koputti olalleni ja sanoi, että olemme tulossa hänen kotinsa kohdalle, hän halusi poiketa siellä. Ajoimme talon“ pihaan. (Lainausmerkit siksi, että talo oli pressulla peitetty kyhäelmä eikä oikea talo ainakaan eurooppalaisittain ajateltuna.) Tyttö meni sisälle ja tuli takaisin kertomaan, että sisko veisi hänet myöhemmin sairaalaan. Thank you very much! hän kiitteli.

Ajoimme sen seudun läpi, jossa on kivettyneitä puita (patrified forest). Kävimme viime vuonna ihmettelemässä niitä ensin virallisessa kohteessa, jossa koulutettu opas esitteli niitä. Vähän päästä auton pysäytti pari nuorta poikaa. He halusivat näyttää meille “vielä parempia kivettyneitä puita”.

Virallisia oppaita he eivät voineet olla, niin räsyisiä he olivat, mutta ajoimme heidän ohjaaminaan parkkipaikalle. Toinen pojista puhui englantia, hän siis kävi koulua. Hän osasi asiansa, hän näytti näitä hämmästyttäviä paksuja, katkeilleita puunrunkoja, jotka ovat täyttä kiveä. Siellä täällä niitten välissä kasvoi Welwitschia-kasvi, Namibian erikoisuus, joka saattaa olla iältään satoja vuosia vanha.

Juttelin pojan kanssa, tarina on tavallinen namibialainen tarina: isä kuollut (AIDS?), äiti elättää perhettä, kouluttaa lapsia, poika on sisäoppilaitoksessa Khorixassa, ja hänen on itse ansaittava viikonloppuisin koulurahat, pieni lukukausimaksu ja bussilippu. Vaatteitakin tarvitaan; hän katsoi lenkkitossujani ja kysyi, oliko minulla toista samanlaista paria.

Ei ollut, mutta päädyimme kompromissiin: lahjoitin hänelle uudet tukevat perussandaalit, jotka painoivat pikkuvarvastani, hän kokeili niitä, sopivat. Ostin häneltä kaulaketjun ja pienen puisen gepardin, ne minulla on vieläkin. Rohkaisin poikaa opiskelemaan, kenties hän voi aikuisena suuntautua turismiin, siihen hänellä tuntui olevan taipumuksia.

Tänään ajoimme Khorixaan asti. Näimme ennen kaupunkia lodge-viitan ja päätimme katsoa, millainen se on. Siisti pieni mökki, kylpyhuone, käsisuihku, jääkaappi, vedenkeitin, astianpesuallas…Olemme paikan ainoat vieraat.

Ruokaa saimme illalla, vihannekset tosin oli keitetty muusiksi ja pihvi oli kuiva kuin kengänpohja, niin että jaksoin tuskin pureskella sen loppuun, mutta mitä siitä. Ilmastointi pelaa!

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.