Artikkeli käänteisessä järjestyksessä - uusin kirje ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Düsternbrook farmi, 31.1.2010

Eilen illalla mokasimme: Valmistauduimme illalliselle käymällä suihkussa ja panemalla päällemme vähän safariasua parempaa – perinteisesti eteläisessä Afrikassa on aina pukeuduttu illalliselle. Odottelimme, aika tuntui suorastaan matelevan ja meillä oli nälkä, koska emme olleet juuri syönneet aamiaisen jälkeen.

Lopulta lähdimme kävelemään päätaloa kohti – matkakumppanin kellon mukaan varttia vaille kahdeksan. Meitä vastaan tuli nuori mies, joka selvästi oli lähetetty hakemaan meitä, viimeisiä pöydän ympärille kokoontujia. Kävi ilmi, että matkakumppanin kello kävi väärää aikaa, iltakahdeksan oli jo aikoja ohi!

Seurue oli sekalainen, nuoria ja vanhoja, kielet saksa ja englanti. Keskusteluunaiheet kieppuivat etupäässä matkailussa ja siinä, mikä on paras tapa organisoida matka. Turistiryhmä vai henkilökohtaisesti räätälöity matka?

Me kaikki pöydän äärellä istuvat olimme tietenkin individuaalituristeja, jotka kammosivat ryhmämatkoja... Totta se meidän kohdalla onkin: en mistään hinnasta lähtisi seuramatkalle, vaikken osaa selittää, mikä siinä minua kammottaa.

Seurueessa oli saksalainen nainen, jolla on oma matkatoimisto, hän hallitsi keskustelua. Myöhemmin siihen liittyi nuori australialainen pari, joka myös tuntui työskentelevän matkailualalla. Isäntämme selosti vierasfarmin johtamisfilosofiaansa ja sitä, mikä oli hänelle tärkeää jamiten hän markkinoi tuotettaan.

Farmi on ainutlaatuinen siinä, että sillä on pitkä historia, se pohjaa vankkaan perinteeseen ja villieläinten tuntemukseen. Se on rakennettu jylhälle mäennyppylälle aivan joentöyräälle, mutta niin, ettei joki tulviessaankaan pääse kastelemaan sen varpaita. Veranta ja koko talo ovat massiivisia rakennelmia, materiaalina on käytetty luonnonkiveä, josta tällä seudulla ei voi tulla puutetta.

Piha on kivin laatoitettu, ruokailu- ja baarikatos olkikattoinen. Vaikka Namibia on kuiva maa ja vedenkäytössä kehotetaan säästäväisyyteen, komeilee uima-allas keskellä pihaa, sitä ilman ei oikea lodge kerta kaikkiaan voi elää.

Aamulla heräsimme auringonnousun aikaan lähteäksemme vuoristosafarille.

Mikä matka! Pelkäsin niin, että puristin edessäni olevaa rautatankoa rystyset valkoisina, kun voimakas nelivetoauto kiipesi rinteitä ylös ja kapusi toisia alas; varsinaisista teistä ei puhettakaan, ajoimme veden kalvamia uria pitkin, ja toisinaan rankkasateet olivat huuhtoneet kaiken maan pois, niin että kalliopohja terävine muodostelmineen oli pyörien alla. Oppaamme on taitava ajaja, se kävi matkalla selväksi, mutta pelkoani se ei poistanut.

Maisemat kuitenkin korvasivat kaiken, ne ovat uskomattomat: vuorijono seuraa toista, kaikaisuudessa siintävät niitten siniset profiilit. Huipulla sovivassa paikassa pysähdyimme, ja opas tarjosi meille luksuskahvit: kuumaa vettä termoskannusta murukahvin ja maitojauheen päälle. Siinä maisemassa se maistui taivaalliselta!

Muuten päivä on ollut rauhallinen. Lepäilimme ja lueskelimme puolivarjossa uima-altaan lepotuoleissa, kunnes aurinko siirtyi palmujen ohi, niin että se paistoi meihin suoraan ja armottomasti. Vierastalomme edessäoleva pöytä on varjossa, sen äärellä on riittävän viileää. Tänään käy vilpas tuuli, se viilentää ilmaa.

Oppaamme Jan kävi juuri ylpeänä esittelemässä meille poikansa, vähän toisella vuodella olevan herttaisen Ronanldon. Lapsi on saanut nimensä kuuluisan jalkapalloilijan mukaan, lapsen isä kertoo toisen vanhempansa olevan namibialainen, toisen eteläafrikkalainen. Tavallisesti namibialaiset korostavat syntyperäänsä, juuriansa, mutta Janille se ei ole tärkeää.

Perheessä puhutaan afrikaansia, ja perheen vanhempi tytär käy farmin omassa Kindergartenissa, jossa hän oppii englantia ja myös vähän saksaa, isä kertoi. Lapsi, Ronaldo, on selvästi tottunut tapaamaan vieraita eurooppalaisia tätejä ja setiä, niin suvereenisti hän vilkutti meille hyvästinsä.

Lähtisimmekö gepardikävelylle, tiedusteli eräs farmin afrikkalainen työntekijä, kävelylle kolmijalkaisen farmin lemmikkieläimen kanssa lähdetään joka ilta klo 18 ja aamuisin klo 9.

Eläin on pienenä pentuna menettänyt toisen takajalkansa, mutta se on toipunut hyvin; invaliditeettinsä takia se ei kuitenkaan pysty itse metsästämään ruokaansa, joten se on täysin riippuvainen ihmisistä, joilta se saa pari kertaa päivässä joko kanaa tai punaista lihaa.

Se on puolikesy, mutta tietenkin sen kanssa on oltava varovainen; päälle olisi pantava pitkät housut, gepardi haluaa leikkiä ulkoiluttajiensa kanssa eikä se hallitse teräviä kynsiään, vaikka onkin kyse vain leikistä.

Aamulla kuulimme, että mukaan lähteneen turistifirman omistajanaisen oli täytynyt pyörtää kävelyltä takaisin: häntä oli pelottanut, ja sen eläin tietenkin oli heti vaistonnut ja hypellyt nimenomaan hänen jalkojensa ympärillä. En lähtenyt mukaan, eikä matkakumppanikaan innostunut asiasta.

Düsternbrook farmi 30.1.2010 klo 14.45

Istumme varjossa majapaikkamme patiolla, odottelemme iltapäiväsafarille, leopardin ja gepardien ruokintaan lähtöä. Düsternbrook-farmi on Namibian vanhin vierasfarmi, talon historiaa voi lukea huoneemme seinille ripustetuista valokuvista.

Yksi niistä on ensimmäisen omistajaparin suurennettu hääkuva: morsian seisoo siinä ryhdikkäänä valkeassa maahan asti ulottuvassa, levein pitsein somistetussa hääpuvussaan, valkea pitkä turkispuuhka harteilla, päässä valtava kukkahattu, sulhanen vakavana silinterissään, taustanaan heillä on meri, kuva on otettu Swakopmundissa.

Farmi on perustettu 1909, ja se on alunperin ollut karjafarmi; nykyisen omistajan vanhemmat ovat ostaneet sen vuonna 1942*), laajentaneet ja kunnostaneet sitä, ja he ovat olleet Namibiassa ensimmäisiä, jotka ovat majoittaneet farmillaan maksavia vieraita (vuodesta 1962 lähtien).

Nykyään se on tunnettu kissaeläimistään, gepardeista ja talon varsinaisesta julkkiksesta, leopardista. Farmin kokonaispinta-ala on 12 000 hehtaaria, sitä kokoa pidetään lähes miniminä, jotta farmi kannattaisi.

On päivän kuumin hetki: on kuuma! Ympärillämme luonnon äänet: linnut ja eläimet, joita emme tunnista; värikäs gekko viipottaa pation kiveyksellä, kurkistaa meitä uteliaana, mutta ei päästä lähelle kameran kanssa.

Kello kymmeneltä, kuten oli meileitse sovittu, odotimme Windhoekissa hotellissa hakijaa, mutta ketään ei kuulunut. Tunnin kuluttua matkakumppani pyysi respaa soittamaan farmille, jotta tietäisimme, onko kukaan lähtenyt sieltä meitä hakemaan vai ei. Farmilla kuulemma odoteltiin meiltä elonmerkkiä…

Viiden minuutin kuluttua oli hakija paikalla. Hän esittäytyi Fernandoksi, ja kun hän kuuli, että olemme Itävallasta, hän ilmoitti tuntevansa historian kuin viisi sormeaan, senkin, että Adolf Hitler oli itävaltalainen.

Puhuimme siis holocaustista ja niitten aikojen kauheuksista, mutta siirryimme kohta hänelle kotoisempiin aiheisiin, Namibiaan. "Namibia on hyvin organisoitu maa, kaikki toimii täällä hyvin!“

Yritin kääntää puheen Namibian historiaan: puhutaanko siitä, eikö siinäkin ole mustia tahroja, ei yksin Etelä-Afrikan apartheit-hallinnon aikana, vaan jo aikaisemiin, kun siirtomaaherrat – olivat ne sitten saksalaisia tai eteläafrikkalaisia – yrittivät aina saada eri etniset ryhmät kääntämään aseen toisiaan vastaan, jotta itse voisivat rauhassa vallata haltuunsa yhä uusia alueita tai esittää jopa riitojen sovittelijan roolia.

Mutta Fernando ei aiheeseen käestänyt, ja kävi ilmi, ettei hän ollut namibialainen vaan Mosambikista. "Nimihän sen jo sanoo“, hän nauroi; hän oli paennut maastaan sisällissodan aikana eikä ollut neljäänkymmeneen vuoteen palannut eikä tavannut kaksoisveljeään, joka asuu USA:ssa.

Suunnitteilla kuitenkin tuntui olevan perheen yhteen kokoontuminen, sillä "Kotimaa on aina kotimaa, ehee? Suomi on kylmä maa, te palelette siellä, mutta silti te rakastatte sitä kotimaana, eikö vain?“

Fernando oli innokas juttelija. Hän omisti pienen taksifirman, kaksi autoa, ei enempää, ja hän ajoi farmille johtavan tien loppuosan, joka oli karun kivinen, hyvin hitaasti, autoaan säästellen. Häntä huolestutti, pitkästyimmekö hitaaseen vauhtiin, "mutta sittenpä on aikaa jutella“, hän päätteli.

Mosambikissa ei koskaan ollut apartheit-systeemiä, hän kertoi, portugalilaiset siirtomaaherrat olivat innokkaita naimaan paikallisia tyttöjä, he menivät suoraan asiaan, siinä ei kauaa vitkasteltu.

Maassa on paljon näitten suhteitten hedelmiä, mutta mustat ja valkoiset, vaaleat ja tummat ihmiset elävät sovussa keskenään, ei portugalilainen tunne olevansa sen parempi kuin afrikkalainenkaan, hän selostaa.

Sisällissodan kauheudet ja muu epäoikeudenmukaisuus on annettava anteeksi ja elettävä eteenpäin, vaikkei niitä asioita unohtaa voi, se oli miehen elämänfilosofia.

Matkalla Fernandoa ärsyttivät lukuisat portit, jotka kuljettajan on avattava ja läpi ajettuaan taas suljettava. Ne ovat karja- ja villiriistaportteja, ja joissakin paikoissa ne on korvattu pyöreistä metallitangoista rakennetulla rallilla, jonka yli ei nautaeläin sorkkineen voi kulkea.

Talon suuri takorautaporttikin oli sekin kiinni, ja se harmitti Fernandoa erityisesti, sen hän jätti mielenosoituksellisesti auki takanaan. Moittikoot häntä jos haluavat, hän ei siitä välittäisi! Perillä taksikuskimme johdatteli meidät talon sisääntuloaulaan, hän tunsi paikat, ilmeisesti hän oli talon "luottokuski“.

Tervehtimään meitä tuli nuori nainen, joka sanoi nimekseen Zolastika. Hän näytti meille huoneen, sen hälytysjärjestelmän, selitti illallisajan (klo 20) ja safarien lähtöajat. Ilmottauduimme ensimmäiselle gepardien ja leopardin ruokintamatkalle.

Klo 16.40: Vaikka ulkona on kuuma, safariauton katoksen alla kävi tuuli auton ajaessa läpi piikkipensassavannin. Ensin oli gepardien vuoro saada päivittäinen liha-annoksensa. Ne odottelivat jo portin takana; oppaamme ja kuljettajamme Jan tuntui luottavan niihin ja siihen, etteivät ne käyttäisi tilaisuutta hyväkseen ja karkaisi portista, kun hän avasi sen ja ajoi sisään.

Ei, ne tunsivat ruokkijansa, ne seurasivat autoa savannin korkeimmalle kukkulalle, jossa ne olivat tottuneet saamaan ateriansa, emogepardi ja tämän neljä aikuista jälkeläistä, kaksi naarasta ja kaksi urosta.

Aluksi tuntui pelottavalta, kun ryhmä piiritti auton ja kärkkyi herkkupaloja. Ruokkija pitkitti niitten odotusta, pelkäsin jo, että jokin niistä hyppäisi avonaisen safariauton lavalle, niin kärsimättömiltä ne vaikuttivat.

Mutta tietenkin auton piirittäminen kuului vain niitten tapoihin, joita en tuntenut. Lopulta ne saivat ateriansa: Jan heitteli niille lihapaloja, jotka useimmiten napattiin suoraan ilmasta. Gepardit ovat kuulemma likinäköisiä eivätkä näe maassa lojuvaa lihapalaa, ne ovat tottuneet havaitsemaan liikkeen ja reagoimaan siihen.

Eläimet ovat kauniita, niitten liikkeet sulavia, joustavia, oli nautinto seurata niitten ruokailua. Vaikka niitten reviiri on monen hehtaarin laajuinen, niin luonnossa ei kuulemma ole niille riittävästi riistaa, sen takia farmi ruokkii niitä säännöllisesti – ja tietenkin senkin takia, että se siinä yhteydessä voi tarjota vierailleen ainutlaatuisen näytelmän.

Leopardin näyttäytymisestä ei kuulemma voi koskaan olla varma, selitti oppaamme; sillekin on varattuna iso naudanlihakimpale. Sen reviiritarha on tiukemmin aidattu kuin gepardien, ja porttia avatessaan oli opas huomattavasti varovaisempi kuin gepardien suhteen: hän tarkisti, ettei eläin ollut lähistöllä ennen kuin astui ulos autosta ja avasi portin.

Ajoimme ruokintapuun alle, opas kiipesi ketterästi puuhun ja kiinnitti lihakimpaleen kauas sen oksaan. Sitten peruutimme kauemmas ja jäimme odottamaan. Kohta alkoi ruohikko liikahdella, ja varovasti mutta ylväästi marssi näytelmän päähenkilö Rex estradille. Eläin pälyili ympärilleen, katsoi meitä kuin arvioiden, olisiko meissä maukkaampaa lihaa kuin puussa, mutta valitsi valmiin lihakimpaleen.

Se asteli verkkaisesti puun alle, odotti hetken ja kiipesi sitten vaivattomasti puuhun ja alkoi aterioida oksalla maaten. Lihakimpale oli suuri, sen järsiminen kesti aikansa, mutta vasta syötyään sen loppuun leopardi hypähti notkeasti alas puusta ja häipyi pitkään ruohikkoon, josta se näyttämölle ilmestyikin.

Näytös oli ohi, tai ei sittenkään: paluumatkalla näimme kuin näimmekin Rexin vielä kerran: se sulatteli ateriaansa portin lähellä olevan valtavan akaasian oksalla lojuen, lehvien varjossa. Kamerat räpsähtelivät, kohde oli mitä parhain kotona esiteltävien safarikuvien joukossa.

Meille teroitettiin ennen safarille lähtöä, että gepardit ja Rex ovat villieläimiä siitäkin huolimatta, että niillä on säännölliset ruoka-ajat ja että ne saavat ateriansa ihmisen kädestä. Vaikka ne ovat tottuneet ihmisiin ja paikalle ilmestyvään safariautoon, eivät ne silti suinkaan kesyjä ole.

Eteemme tuotiin allekirjoitettavaksi paperi, jossa vakuutamme lähtevämme mukaan ruokintaan omalla vastuullamme; jos eläin purisi meitä tai hyökkäisi kimppuumme, emme voisi viedä vierasfarmin omistajaa siitä vastuuseen. En kysynyt, onko joskus sattunut tapaturmia, parasta olla sellaisia kyselemättä, jos aikoo matkaan lähteä.

Klo 18.30: Ilma on kirkas, taivas kaareutuu pyöreänä sinisenä kupuna yllämme. Huomisen säästä ei ole varmuutta, sateita on tullut jo riittävän monena päivänä, mutta yhtä hyvin ne voivat jatkua.

Ilmottauduimme siis päivän viimeiselle retkelle, tällä kertaa kauemmas ympäristöön ulottuvaan, ja se kannatti: eläimet olivat oikein asettautuneet reittimme varrelle, kudut, orixit, gnut, elandit, gasellit,kirahvit, villisiat. Auto pysähteli, turistit ihastelivat.

“Villisian saparo on aina ylhäällä sen juostessa, jotta toiset voivat seurata perässä. Se on täkäläinen JPL, suunnistuslaite”, kertoi opas, ja vaikka olen jo huomannut, että täkäläisillä oppailla on varastossa sata pientä sutkausta, joista he valitsevat tilanteeseen sopivan viihdyttääkseen turisteja, niin minua nauratti: sikojen saparot tosiaan sojottivat pystyssä niin terhakasti, että se näytti humoristiselta.

Välillä meidän oli odotettava, kun helmikanojen parvi piipersi tien yli. Iso kilpikonna taaperteli edessämme, mutta sai jalat alleen ja pakeni vikkelästi ruohikkoon, kun huomasi auton. Sarvikuonojakin seudulla on, mutta niitten näkeminen on todella onnen kauppaa, ne eivät tänään meille esittäytyneet.

Ennen illallista haluan levähtää vähän, päivä on ollut täynnä elämyksiä.

Windhoek 29.1. klo 20.30

Tänään sen piti tapahtua, tänään!  Olimme jo oppineet sen, ettei yhteen päivään pitänyt yrittää tunkea liian paljon ohjelmaa, että riitti, kun tutustui pariinkin nähtävyyteen, välillä oli istahdettava juomaan vettä tai colaa ja vetämään henkeä. Windhoek on ylätasangolla, tuntuu, että siellä hengästyy helpommin kuin kotona.

Olimme juuri kierrelleet Kansallismuseossa (jonka kokoelmat ja niitten esillepano ovat, luvalla sanoen, vähän ajasta jäljessä) ja tutkineet tarkkaan sen uuden osaston, joka kertoo san-väestön historiasta ja nykypäivästä.

Mielenkiintoista oli, että tämän esillepanon taustalla on seminaari, johon oli kutsuttu kaikkien viiden san-ryhmän edustajat kertomaan, mitä he halusivat kertoa väestöryhmästään ja mitä esineitä heidän mielestään oli pantava näytteille.

Päätimme etsiä vielä taidegallerian, jonka olemassaolosta olen lukenut oppaasta, vaikkei minulla ollut siitä tarkempaa tietoa. Mutta ensin lasi vettä ja hengähdysrtauko.

Tarjoilijan tuotua tilauksemme matkakumppani hamuili esille kameralaukkunsa ja aukaisi sen. Se oli tyhjä! SE-OLI-TYHJÄ! Sillä hetkellä risteili päässäni tuhat ajatusta. Miten matkakumppanille voi tapahtua tällaista, hänelle, joka aina terottaa mieleeni varovaisuuden tarpeellisuutta ja moittii minua sinisilmäisyydestä, kun antaudun keskusteluun vieraitten ihmisten kanssa.

Miten varkaus on tapahtunut, missä vaiheessa joku on voinut huomaamatta avata kameralaukun, mehän kävelimme Independence Avenueta pitkin, emme poikenneet missään, tosin tungeksimme molemmilta puolin ohi rientävien ihmisten joukossa…

Siemaistuaan lasillisen cocacolaa matkakumppani päätti palata museoon, kenties hän oli unohtanut kameran sinne. Toivo osoittautui turhaksi, kamera oli ja pysyi poissa.

Paljonko Canon-kamerat maksavat Windhoekissa? Pääkadun kameraliikkessä ei ollut etsimäämme kameratyyppiä. Kävi ilmi, että Namibiassa myytävissä kameroissa on kaksi tavallista patteria, Euroopassa digikamerat taas useimmiten toimivat akun voimalla.

Myyjä ja minä rupesimme kehittelemään ideaa: koska kameralaukussa ei ollut mukana laturia, varkaan on ennemmin tai myöhemmin tultava erikoisliikkeeseen kyselemään uutta akkua.

Myyjä pani muistiin kameran tuntomerkit ja tarkat tekniset tiedot; akun ostajat ovat yleensä turisteja, jos siis joku paikallinen sellaista kysyy, hän voisi hyvinkin haluta tietää tarkkaan, millaisesta kamerasta oli kyse, hän tutkisi kameraa voidakseen valita oikean akun ja antaisi siinä sivussa esimiehelleen vinkin kutsua poliisi paikalle. Matkakumppani jätti liikkeeseen nimensä ja yhteystietonsa, kenties saisimme kameran takaisin.

Yhtä innostuneita ei oltu toisessa kameraliikkeessä, jossa myös kerroimme tarinamme ja esitin salapoliisisuunnitelmani. Sen omistaja oli afrikaansia puhuva keski-ikäinen nainen, hän tuskin kutsuisi liikkeeseensä poliisia, vaikka selvästi tajuaisi asiakkaan olevan etsimämme kameravaras.

Päivän epäonni – poliisille varkaudesta oli kuulemma turha mennä ilmoittamaan – masensi meitä sen verran, että päätimme ostaa ruokakaupasta illaksi jotain syötävää ja pysyä hotellissa sen sijaan, että olisimme etsineet ravintolan.

Ystäväni Ellenkään ei ole antanut kuulua itsestään, kenties hän on työmatkalla tai ajankohta ei muuten sovi hänelle. Marssisinko yliopiston kirjastoon ja etsisin hänet käsiini? Ei, sitä et tee, protestoi matkakumppani. Enkä tapaamme Ellenin paluumatkalla, ennen lentoamme

Windhoek 28.1.2010 klo 20.50

 
Illansuussa tuli valtava ukonilma. Sade alkoi kevyellä pisaroinnilla, mutta yltyi vähitellen todelliseksi rankkasateeksi. Onnittelimme itseämme, että olimme ostaneet evästä, niin ettei meidän tarvinnut etsiä ruokapaikkaa, hotelli tarjoaa vain aamiaisen.

Siitäkin saatoimme toisiamme onnitella, että Katutura-retkemme ajoitus osui iltapäiväksi eikä illaksi. Se Windhoekin-kävijä, joka ei ole nähnyt Katuturan kaupunginosaa, on nähnyt vain puolet kaupunkia, voi sanoa, eikä yksin sen takia, että siellä asuu noin puolet kaupungin väestöstä. Mutta sinne ei turistin pidä mennä yksin, hän luultavasti eksyisi siellä eikä löytäisi oikeita vierailukohteita, ja retki saattaisi hyvinkin koitua hänelle kohtalokkaaksi.

Meillä oli matkaan lähdön kanssa ongelmia. Olin sopinut ensin meileitse ja myöhemmin tekstiviestein, että opastettu kiertoajelumme Katuturassa alkaisi torstaina klo 12 ja että meidät haettaisi hotellista, se on täällä normaali käytäntö. Mutta opasta ei kuulunut, odottelimme.

Lopulta lähetin firmalle (Orupuka Tours & Car Rent) tekstiviestin ja ihmettelyni, ja lyhyen viestienvaihdon jälkeen paikalle ilmestyi opas, joka esittäytyi Nelsoniksi. Kysymyksessä oli sekaannus päivistä, opas oli ollut hakemassa meitä jo eilen, mutta sama se, matka alkoi.

Katutura sijaitsee n. 7 kilometriä pohjoiseen Windhoekista, ja kaupunginosan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti “Paikka, jossa emme halua asua”.

Kaupunginosa perustettiin 60-luvulla Etelä-Afrikan Namibiaan tuoman apartheid-systeemin sovellutuksena: kaikkien mustien piti siirtyä asumaan Katuturan alueelle, kunkin etnisen ryhmän tiukasti sille varatulle lohkolle, protestit ja vastustelu johtivat vain aseellisiin yhteenottoihin eteläafrikkalaisen poliisin kanssa eivätkä tuottaneet toivottua tulosta.

Etelä-Afrikan hallitus rakennutti alueelle vuokrataloja, joissa ei alun perin ollut sähköä, ei juoksevaa vettä, ei saniteettitiloja. Itsenäisyyden aikana (21.3.1990 jälkeen), kun jokaisella on vapaus asua missä mielii, tai paremmin sanottuna talossa tai asunnossa, johon varallisuus riittää, on asuinalue osittain vaurastunut: on saatu sähköt ja juokseva vesi, ja tietyt – joskin varsin kapeat – alueet Katuturassa voi jo luokitella luksusasuntoalueiksi.

Suurin osa taloista on kuitenkin yhä vielä yksinkertaisia pikkumökkejä tai suoranaisia hökkeleitä, rappeutuneita, varojen puutteessa kunnostamattomia.

Katuturaan on vuosien myötä liitetty uusia maa-alueita ja niille kyhätty aaltopeltisiä hökkeleitä, silmienkantamattomiin. Näky on lohduton! Kadunkulmissa hengailee työttömiä, joutilaita miehiä, jotka huutelevat “Ei saa valokuvata!”, jos automme pysähtyy jonnekin.

Oppaamme, joka itse on herero, kertoo joutuneensa kerran tappeluun, kun hän puolusti kukkaroaan taskuvarkaan yrittäessä anastaa sen; ja siitä lähtien hän on kuulemma pitänyt autossaan puunuijaa, jonka ottaa tarvittaessa esille.

Hän itse on pitkä ja raavas mies, ei hänen kimppuunsa hevin heiveröinen mies uskalla käydä. Hän vei meidät torille, jossa juuri paloiteltiin ja paistettiin suurta nautaa: – Takuulla tuoretta lihaa, maistakaa, hän sanoi ja toi eteemme sanomalehden päälle ladatun kasan grillilihaa. Maistoimme, hyvää oli!

Avoimen torin laidalla oli monenlaista yrittäjää, oli kampaajaa, tekokynsien laatijaa (kynsien tekemiseen kuluisi tunti, työ maksaisi 100 ND eli noin 10 euroa), oli ompelijaa, lukkoseppää, kännykän tai television korjaajaa, ja tietokoneenkin lupasi vanha ambomies saada toimimaan, vaikkei hänellä voinut olla juuri tietoa siitä, mitä sellaisella voisi tehdä.

Toinen maistiaispaikka oli jo oikea “ravintola”: talon pihalla oli muuripata täynnä kypsennettyä vuohenlihaa, siitä valitsimme sopivat palat lautaselle ja sisällä keittiössä niille lisukkeet’: perunaa, kurpitsaa, riisiä… Talon takapihalla paloivat suuret grillitulet: siellä kypsennettiin joka päivä sata kokonaista vuohenpäätä, ja kaikki tekivät kauppansa, kertoi Nelson, kappalehinta 35 ND.                

Kauempana, pienen patojärven rannalla sijaitsee Pentuka-projekti, joka työllistää tällä hetkellä noin 45 naista ja seitsemän miestä. Nelson selittää sanan Pentuka tarkoittavan “Wake up, women, and do something” eli “Herätkää naiset ja tehkää jotakin”.

Kyse on erään hollantilaisen alullepanemasta projektista, jossa naiset oppivat jonkin käsityöammatin – he painavat kankaita, applikoivat ja kirjovat niitä, tekevät keramiikkaa, ompelevat, valmistavat koruja, avaimenperiä ja pehmoleluja, mitä tahansa, mikä kiinnostaa turisteja.

Projektin rakennukset ovat vartioituja, aidan ympäröimiä, ja niissä on majoitus-, seminaari- ja kokoustilat; siellä on jokaisella projektiin kuuluvalla naisella oma työpaikkansa sekä yhteinen kauppa, jossa tuotteita myydään.

                 On ilahduttavaa nähdä, että jotkut Katuturan naiset ovat onnistuneet saavuttamaan taloudellisesti riippumattoman aseman, niin että he pystyvät työllään elättämään itsensä ja perheensä, mutta tosiasia on, että tällainen projekti – niin positiivinen kuin se onkin – on vain pisara kuumilla kivillä.

Katuturan ongelmat kokonaisuudessaan odottavan ratkaisuaan, ja ne ongelmat ovat todella massiivisia. Niin ovat kenties Namibian ongelmat kokonaisuudessaankin, mutta Katutura tuntuu jollain lailla symbolisoivan niitä: se kaupunginosa on niin massiivinen lataus toivottomuutta, että se mykistää, sitä ei hevin unohda.

Windhoek 26.1.2010, aamiaishotelli Steiner klo 22.50

Tänä aamuna vähän ennen kahdeksaa meidät herätti arka koputus ovella-. Kesti hetken tajuta, että koputus todella tarkoitti meitä. Matkakumppani sai ensin housut jalkaansa ja huhuili ovella: What´s the matter? Onko jokin ongelma?

– Täällä on eilinen taksikuskinne. Toin teidät kentältä hotelliin ja löysin illalla auton takapenkiltä villatakin.

Toden totta, unohdin puuvillajakkuni taksiin, vielä en ennättänyt sitä edes kaivata. (Se jakku on oikea seikkailija: ostin sen Mosonmagyaróvárin Tescosta kymmenellä eurolla, kerran se unohtui Salzburgiin, josta ystävättäreni Gerlinde lähetti sen kirjeenä, nyt windhoekilaiseen taksiin…)

– Siinä näet, rehellinen ihminen! riemuitsin matkakumppanille, jonka kanssa silloin tällöin käyn keskustelua turvallisuusnäkökohdista ja varovaisuuden tarpeellisuudesta – hän on erittäin turvallisuushakuinen, lukitsee hotellihuoneen oven, jos poistuu metrinkin päähän siitä, ja moittii minua vaaraan antautumisesta, kun tervehdin kadunkulmissa opaspalveluitaan tarjoavia nuoria miehiä, hänen mielestään heitä ei pidä ollenkaan noteerata.

Aamupäivä kului pankki- ja raha-asioita hoitaessa. Matkakumppani sai muutama päivä ennen lähtöä kirjeen Namibiasta, kirjeessä shekki Windhoekin lentokentän verotoimistosta, jonne olimme viime vuoden huhtikuussa jättäneet Namibia-ostostemme laskut liikevaihtoveron palautusta varten.

Iloisina otimme shekin mukaan ja marssimme tänään pankkiin vaihtaaksemme sen rahaksi. Mutta ei, shekkiä ei voinut lunastaa käteisellä, se olisi pantava tilille. Tiliä hänellä ei Namibiassa ole, itävaltalaiselle pankkitilille rahat voisi panna, mutta huolintakulut ja vaihtokurssi söisivät sen perin pieneksi.

Sain idean: pyydämme pankkineitiä soittamaan verotoimistoon ja selittämään tilanteen. Sen hän teki, tulos: verovirkailija oli valmis kirjoittamaan uuden, vaihtokelpoisen shekin.

– Tiedättekö, missä verotoimisto on? Emme tienneet. – Hm. Lähden mukaanne, tapaamme pankin aulassa. Perille tultuamme tiesimme, miksi pankkineiti ei yksinkertaisesti antanut meille osoitetta: matka ei ollut pitkä mutta perin monimutkainen se oli.

Puolen tunnin odotuksen (ja verotoimiston työskentelyn tarkkailun) jälkeen kädessämme oli uusi shekki; siis uudestaan pankkiin ja rahat käteen. Suurkiitos! Tuskinpa kukaan eurooppalaisen pankin virkailija olisi yhtä joustavasti meitä auttanut, totesi matkakumppani.

Toisaalta: matkailun perusoivalluksia on se, ettei vertaile, että oppii ottamaan asiat niin kuin ne ovat, katselemaan, kuuntelemaan ja toteamaan: täällä eletään ja menetellään näin. Mutta positiivisten seikkojen kirjaamisen sallin itselleni, matkallakin.

Ennen kuin maltoin lähteä pankista, kysyin, saisinko ottaa valokuvan kieltotaulusta, joka riippui pankin sisääntulohallissa. Kiellettyjä asioita – oikeastaan esineitä – oli neljä: revolveri (sen käyttö?), kännykkä, tupakka ja kypärä. En saanut kuvauslupaa, vahinko!

Iltapäivän helteessä kävelimme kansallisgalleriaan ja tutkimme taas kerran John Muafangejon kaikki esillä olevat työt. Niitä oli kolme salillista, paljon enemmän kuin viime vuonna, ja me tutkimme jokaisen.

Ne ovat niin vilpittömän naivistisia ja niistä peilautuu saumaton Raamatun opetusten ja uskonelämän nivoutuminen arkeen, että niitten edessä jaksaa seisoa tuntikausia. Yhden kuvan nimi oli Artist falling down in snow in Finland eli Taitelilija liukastelee lumessa Suomessa!

En tiennyt, että Muafangejo on käynyt Suomessa, mutta siinäpä vain makasi mies pomppa päällä ja hattu päässä selällään, kintut taivasta kohti; sen kyllä tiedän, että jokaisella suomalaisella Namibian-lähetillä on Muafangejon kuvia, minullakin.

Ja että ne kuvat ovat nykyään arvokkaita! Muafangejo kuoli varsin varhain, alle 50-vuotiaana, eikä hänen taulujaan enää ole saatavilla.

Iltapäivän helle oli armoton, meidän oli välillä etsittävä varjoa ja nestettä. Aurinkohatun tarve tuli ilmeiseksi – matkakumppani väittää, että vuosia sitten ostamani kangashattu on vanhanaikainen ja sitä paitsi hollantilainen.

Miten niin hollantilainen? No sehän on aivan Orange-suvun värinen, oranssinkeltainen! Poikkesin suuren ostoskeskuksen muotiliikkeeseen kysymään hattuja, myyjä vei minut – taas henkilökohtaisesti – saman ostoskeskuksen toiseen liikkeeseen, joka näytti olevan intialainen ja täpötäynnä kaikenlaista tavaraa.

Liikkeen takaosassa oli hattuja: lippalakkeja, cowboy-hattuja, englantilaisia lerppulierisiä, erilaisia safarihattuja… Lerppulieriset pukivat minua, mutta matkakumppani ei niitä kelpuuttanut: liian englantilaisia! Lopulta löysin kangashatun, jossa oli valmiina nyörit sitoa leuan alle: dyynien laella on tuuli navakka.

Illalla päätimme mennä syömään opaskirjan suosittelemaan La Marmite-ravintolaan, jossa piti olla perusafrikkalainen keittiö – namibialaista on täällä turha etsiä.

Päivän kunniaksi – päivä on matkakumppanin pyöreä syntymäpäivä! – pyysimme hotellin porttivahtia tilaamaan saman firman taksin, joka toi meidät kentältä.

Odotusaika venyi ja venyi, ennätin jutella porttivahdin kanssa, mistäpä muusta kuin takseista ja niitten turvallisuudesta. On parasta käyttää tietyn firman taksia, ei pidä vinkata kadulta tuntematonta taksia, sillä vaikka autot on selkeästi numeroitu, ongelmien sattuessa ei silti tiedä, mihin ja kenelle valittaa.

Lopulta taksi tuli, vilkaisimme takapenkillä toisiamme: eikö ajaja ole sama kuin eilen?

– Yes, yes, toin teidät eilen kentältä! Olimme siis vanhoja tuttuja, Eric on nuoren ajajamme nimi, hän on syntynyt Windhoekissa ja saanut maan kansalaisuuden ns. syntymäoikeutena, vaikka hänen vanhempansa ovat eteläafrikkalaisia ja palanneet myöhemmin sinne asumaan.

Eric kertoi käyvänsä silloin tällöin heitä tapaamassa ja naurahti, että he varoittelevat häntä aina menemästä illalla ulos, heidän mielestään se on vaarallista. Hän taas on tottunut namibialaiseen turvallisuuteen ja siihen, että kadut ovat Windhoekissa öisin melkein autiot, yöelämä on keskittynyt klubeihin, kuten hän selitti.

Entä eurooppalaisten turistien turvallisuus iltaisin? Kysymys pyöri kielelläni, mutta en tehnyt sitä, Eric on afrikkalainen ja tämä on hänen maansa, turvallinen Namibia.

Vaihtorahaa Ericillä ei ollut – taksikuskeilla ei Namibiassa ole koskaan vaihtorahaa! – ja niin sovimme, että soitamme hänet hakemaan meidät, kunhan olemme aterioineet, maksamme palatessa edestakaisen matkan. Matka maksaa kaupunkialueella 50 Namibian dollaria (n.5 euroa), oli se sitten lyhyt tai pitkä.

La Marmiten ruokalista kertoi menun olevan kamerunilaisen. Valitsimme kanaa ja kudua, kamerunilaiseen tapaan, eikä kokki tuottanut meille pettymystä. Jälkiruokaa tosin ei voi nimittää kokin mestarinäytteeksi: omenan-, banaanin- ja meloninpalasten päällä oli pari vaniljajäätelöpalloa ja niitten päällä venyvää suklaakastiketta tuubista.

Istuimme ravintolan takaosan ulkoverannalla ruohokatoksen alla, kuulimme avoimesta ikkunasta keittiön äänet ja toisesta ikkunasta, hm, toiset äänet.

Talo ja veranta oli ilmeisesti suunniteltu pari kolme vuosikymmentä takaperin, ja se oli silloin ollut moderni: materiaalit luonnon puuta, koristeina mahtavia maskeja, valaistus himmeä, kynttilöitä, rustiikki tunnelma; sellaisena ravintola oli pysynyt kaikki vuodet, ja ajan hammas oli sitä melko lailla nakerrellut.

Tarjoilijamme oli tylyn ystävällinen nuori nainen, ei liikaa hössöttelyä. Kun myöhemmin pyysimme häntä soittamaan meille tutun taksin, hän palasi hetken päästä selitellen, että kyseisen taksin kanssa on muka ongelmia. Mitä ongelmia?

Me halusimme juuri sen taksin, emme hänen suosittelemaansa, jolta hän ilmeisesti sai pienen provision. Taksi tulikin sitten kohta, sama Eric, joka kertoi vieneensä juuri suuren ryhmän johonkin hotelliin, sen takia kiipesimme tällä kertaa pikkubussiin.

Hän olisi vienyt meidän pienelle Windhoek-by-night -kiertoajelulle, mutta halusimme mieluummin suoraan hotelliin, päivä oli kova, jalkani suorastaan polttivat paljosta kävelystä.

Windhoek 26.1.2010, aamiaishotelli Steiner klo 17.01

Mikä helpotus, hotellissa! Jo´burgissa aikaa koneen vaihtoon oli niukasti, ja jo koneessa lentovirkailija neuvoi kaikkia Windhoekiin jatkolennolle pyrkiviä kiirehtimään ja kysymään tietä kenttähenkilökunnalta.

Reitti oli selvä: ensin ulkomaan transit-alueelle, sieltä portille A34. Jo´burgin kenttä ei ole mikään pikkukenttä, juoksimme kuin aropuput, välillä kuulimme kuulutuksen, joka kehotti Windhoekiin lähtijöitä viipymättä siirtymään portille.

Viimeisten liukuportaitten alapäässä odotti virkailija ja hätisti eteenpäin, mutta pääsimme kuin pääsimmekin koneeseen. Laukut sen sijaan eivät, se kävi ilmi Windhoekissa: laukut tulisivat seuraavalla koneella, joko iltapäivällä tai huomenna.

Mutta virkailija, joka kirjasi niiden puuttumisen, ei tuntunut olevan tehtävänsä tasalla, tyttöparka. Kesti ainakin tunnin, ennen kuin hän sai tietokoneelle meidän kaikkien Jo´burgista tulleitten matkalaukut ja niitten tuntomerkit. Me olimme tietenkin viimeiset jonossa.

Majapaikkamme oli lähettänyt kentälle hakijan, hän odotti kärsivällisesti ja toi meidät turvallisesti kaupunkiin. Matkalla näin yhden gnun (?) ja lukuisia paviaaneja, maisemat olivat vihreitä, keltaiset kukat peittivät kumpuja, sade on kuulemma jatkunut joulukuun 31. päivästä lähtien, autonkuljettajamme kertoi. Merkillinen tunne valtasi minut autossa: tuntui kuin olisin tullut kotiin.

Hotelliin päästyä ei ollut puhettakaan muusta kuin päivänokosista, aloin olla kuitti. Yö koneessa oli levoton: istuin oli ahdas, vieressäni istuva nuori mies nukkui sikeästi ja levittäytyi unessa minunkin puolelleni, takanamme riideltiin, välillä itki mukana ollut vauva sydäntä särkevästi ja vessassa kävijät puhuivat suureen ääneen piittaamatta nukkujista.

Niska oli aamulla jäykkä, suussa paha maku, tukka harotti joka puolelle ja pää oli turta. Mutta aamiainen tarjoiltiin klo 6, oli herättävä horteesta, johon olin lopulta painunut.

Seuraavan aamiaisen söimme Windhoekin koneessa, munakasta molemmilla aterioilla. Kuka tietää, milloin syön seuraavan aterian, ajattelin ja pistelin kiltisti tarjotun aterian suuhuni.

Majapaikassa tiedustelimme, oliko kaupungissa afrikkalaista ravintolaa. Vastaanottotiskin lady ei tiennyt neuvoa; aikaisemmin Vanhassa linnassa oli Ravintola Afrika, mutta muistimme sen olleen jo viime vuonna kiinni.

Eivät eurooppalaiset turistit juuri etsi afrikkalaista ravintolaa, sen totesimme viime vuonna Swakopmundissa, jossa paikallinen erinomainen strutsiravintola oli puolityhjä, kun taas saksalaisiin ruokapaikkoihin oli ehdottomasti varattava pöytä; paikalliset afrikkalaiset – epäilen – kutsuvat vieraansa mieluummin kotiin syömään kuin tarjoavat heille ravintola-aterian.

Kävelimme siis illansuussa keskuspuiston kulmassa olevaan, meille jo ennestään tuttuun Zoo Park Bariin, jossa matkakumppanini sai villilihapihvinsä, minä pari palaa grillattua norjalaista lohta.

Hyvä ateria, mutta afrikkalaisesta perin kaukana. Viini sen sijaan oli paikallista eteläafrikkalaista, hyvää ja lisäksi hauskan nimistä: Goats do roam, suomeksi vaikkapa Vaeltelevat vuohet.

Niin hassulta tuntui lohen syöminen ensimmäisenä iltana Namibiassa, että päätimme ottaa selvää muista vaihtoehdoista huomisillaksi.

Lontoo, Heathrown kentällä 25.1. klo 16.11

"Don´t take the transport train untill you know your gate number!“, ohjeisti selkeä teksti meitä Lontoon Heathrown kentällä, mutta tietenkin me riensimme heti lounaan jälkeen – erinomaisen lounaan, se on sanottava paljon parjatun brittiläisen keittiötaidon kunnian pelastamiseksi; sitä paitsi viini oli hyvää ja rauhoitti minua! – junaan, joka vei meidät kansainväliselle transit-alueelle.

Täällä me istumme valotaulun alla ja odotamme, että lentoporttimme numero ilmaantuisi siihen; lento on vasta klo 17.45, aikaa viljalti. „Mitä teet, haluatko lukea jotakin lehteä?“ kysyy matkakumppani, mutta mikä en ole kiinnostunut englantilaisista lehdistä – luin koneessa Daily Mailistä tärkeimmät juorut, kuten sen, että Angelina Jolie ja Bratt Pitt ovat eroaikeissa, ainakin lehden mukaan.

Sitä paitsi istuinpaikkamme lähellä on kirjakauppa, poikkean sinne ja löydän heti sopivan kirjan matkakumppanille. Sen ensimmäinen lause kuuluu: „On hyödyllistä – ja tämä on yleisesti hyväksytty tosiasia – että vaimo nousee aamulla ennen miestä.“

Kirja on Alexander McCall Smithin "The Good husband of Zebra Drive". Kirjailijan riemullisia kuvauksia botswanalaisesta elämänmenosta on suomennettukin, ja ne löytävät yhä laajempia ihastuneita lukijapiirejä.

Kirjakauppakierroksen jälkeen otan esille pienen läppärini. „Haa, haluat vaikuttaa businessnaiselta!“ hän naureskelee. Niinpä niin, näitä läppäreita näppäileviä lentomatkustajia näkee joka puolella, ja mitä pienempi laite edessä pöydällä tai polvilla, kuten minulla nyt, sitä kadehdittavampaa.

Kuulun kadehdittavien joukkoon: lainasin tyttäreltä minipienen tyylikkään muistiinpanolaitteen, hän on jo kuukausia käyttänyt minun kevyttä kannettavaani.

Lontoon kentän tarkastuksia pelkäsimme etukäteen, ja ne olivatkin tiukat – kengät, vyö, korut, avaimet, metalliesineet, anorakki, tietokone…Kaikki oli ladattava erikseen liukuhihnan laatikkoon, ja portin läpi mennessäni laite vihelsi silti.

Sain selityksen: sen se tekee silloin tällöin pistokokeeksi, mutta naispuolinen virkailija tarkisti tunnollisesti, etten kanna asetta haaravälissäni enkä missään muuallakaan. En kanna, en takuulla!

Wienissä oli kylmä, kun lähdimme. Pureva tuuli ja muutama pakkasaste riittivät antamaan tunteen siitä, että talvi on ankara, vaikkei se suinkaan ole läheskään niin kova kuin Suomessa.

Mutta lentokoneen portaitten yläpäässä ohuessa anorakissa värjötellessä – talvitakit jätimme autoon ja pojalleni kotiin vietäviksi – tuntui siltä, että tukka lähtee päästä tuulen mukaan. Lontoossa ei ole lunta kuten Wienissä, mutta lämmintä ei täälläkään ole. Jo´burg? Windhoek? Hikoilenko pitkähihaisessa t-paidassa, tukisukkahousuissa? Varmaan.

Wienin lentokentällä 25.1.2010 klo 9.45

Koneen lähtöaika on 11.45, olemme jo saaneet boardingcardit: ensin Lontooseen, sitten Johannesburgiin (eli Jo´burgiin, kuten insiderit kaupunkia nimittävät), ja sieltä Namibian pääkaupunkiin Windhoekiin.

Matkakumppani ei ole hätäisten lähtöjen mies, hän laati meille aikataulun, jossa takuulla on varaa kaikille sattumuksille: sille, että lentokentälle johtava moottoritie olisi ruuhkainen tai jopa suljettu, kuten joskus sattuu, tai sille, että kentällä olisi maanantaiaamun tungosta.

Mutta kaikki sujui viivytyksittä: poikani jätti meidät terminaalin eteen, hyvästelimme, ja varttitunnin päästä istuimme terminaalin kahvilanurkkauksessa maitokahvin äärellä.

Olen ollut merkillisen levoton tämän matkan takia. Pakkasimme laukkumme kotona Várbalogissa ja Halbturnissa ja ajoimme jo lauantaina Wieniin ollaksemme mukana Nikin – tyttäreni ystävättären, ns. varalapseni – hääjuhlallisuuksissa, ja illallispöydässä lauantaina kuvittelin jo rauhoittuneeni.

Mutta yön nukuin levottomasti, näin unta, ettei herätyskello toimi, ja tytärtä hyvästellessä tuli lopulta itku. Ihmettelen, mikä minuun on mennyt: eläkkeelle jäätyäni haaveilin pitkistä eksoottisista matkoista, mutta kun en nauti yksin matkustamisesta eikä rohkeuteni – vaikka sitäkin on! – varmaan olisi riittänyt kolmen kuukauden Namibian-matkaan, unohdin haaveet vuosiksi.

Kun sitten tapasin ihmisen, joka matkusteli paljon ja oli sitä mieltä, että matkat olisi tehtävä viipymättä siitä syystä, ettemme kumpikaan enää ole nuoria, olin heti valmis. NAMIBIA oli isoin kirjaimin ensimmäisellä sijalla toivelistallani; se oli ensimmäinen yhteinen matkakohteemme viime vuonna. Ihastuimme molemmat maahan, minulle nuoruudestani tuttuun (olin vuoden 1971

Lähetysseuran palveluksessa opettajana Swakopmundissa), hänelle täysin uuteen kuten koko Afrikan manner hänelle on. Jo viimevuotisella matkalla tiesin, että haluaisin palata maahan. Entä matkakumppani? Hänkin innostui asiasta, varsinkin kun kerroin kirjoittamissuunnitelmistani. Ja nyt on matka alkamassa.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.