Maija Asunta matkustaa tammikuusta huhtikuuhun Namibiassa, jossa hän työskenteli jo vuonna 1971 Suomen Lähetysseuran opettajana. Seuraa Maijan matkaa - lue uusimmat kuulumiset! Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Swakopmund, The Finnish School, 5.4. klo 14.50

Olemme palanneet suomalaiseen kouluun, samaan asuntoon, josta viikko sitten lähdimme. On suorastaan huvittavaa, miten nopeasti ihminen mieltää kodiksi tutun ympäristön, oli se sitten missä tahansa. Panemme tavarat paikoilleen, juttelemme Susannan ja Monikan kanssa ja tunnemme olevamme kotona.

Suunnittelemme tulevaa viikkoa, tarkistamme elokuvateatterin ohjelman, mietimme, milloin menemme taas kirjastoon. Elämä palaa uomiinsa. Vielä pari viikkoa Swakopissa…

Veronika B&B, 4.4. klo 19.20

Päivä on pilvinen, ilmassa on märkää sumua, lähes tihkua, joka ei ole noussut eikä laskeutunut koko päivän aikana, niin että uumoilin jo oikeaa sadetta. Mutta sade on Swakopmundissa harvinaista, sitä ei ole tullut.

Wegen unsrem Seelenheilen, muss man heute tüchtig leiden…, riimitteli matkakumppani aamulla, kun jo ennen puolta kahdeksaa kävelimme reippaasti kohti Suomalaista koulua toisella Avenuella. Olimme sopineet Susannan kanssa pääsiäiskirkkoon menosta, ja jos aikoi saada istumapaikan, oli sinne mentävä ajoissa.

On pääsiäinen, mutta majapaikassamme ei ole siitä pienintäkään merkkiä, ei musiikkia, ei koristeita, ei pääsiäismunia, ei hyvän pääsiäisen toivotuksia. Isäntäväkemme on ehkä ateistisesti suuntautunut eikä noteeraa pääsiäistä muuten kuin kiireisenä viikonloppuna, jona talo on täynnä. Eniten kaipaan tänä pääsiäisenä juuri musiikkia

Mondesan kaupunginosan ambokirkkoon on monen kilometrin matka. Susannan nuorisokuoro esiintyi tänään, meidän oli senkin takia oltava paikalla ajoissa. Olimme taas ainoat valkoiset täpötäydessä kirkossa, mutta meidät tunnetaan, erityistä esittäytymisseremoniaa ei enää tarvittu. 

Odottaessaan jumalanpalveluksen alkamista seurakunta harjoitteli virsitaulun viimeistä virttä, joka laulettiin kauniina vuorolauluna. Jo muutama minuutti ennen alkamisaikaa saapui pappi paikalle, ja seurakunta toivotti laulaen hänet tervetulleeksi.

Kirkkosaliin kannettiin lisää penkkejä ja tuoleja, viime tipassa paikalle tulleita ohjattiin istumaan alttarinsivun kunniavieraspaikoille, kirkko täyttyi ääriään myöten.

Emme ymmärtäneet kirkonmenoista paljoakaan, mutta lauloimme muitten mukana, saimme Susannalta virsikirjan lainaksi. Osa liturgiasta oli tuttu, lauloin mukana suomeksi, eikä se haitannut, koska kirkkokansa veisasi voimakkaasti. "Yhteyshenkilö tulla saamme/tuolla puolen Jordanin…" – vanhan laulun melodia ja sanat muistuivat mieleeni lapsuudesta, ja silmäni kostuvat laulaessa väkisinkin.

Saarnaansa pappi sekoitti muutamia englanninkielisiä lauseita tai sanoja, ja muutenkin oli oltava tarkkana, hän saattoi kysäistä välistä jotakin, meiltäkin. Hän on hyvä näyttelijä: hän demonstroi elävästi, miten Pietari hiilivalkealla kuorsasi, vaikka oli vannonut valvovansa – niin ainakin tulkitsin pienen shown saarnastuolissa.

Saarna kesti puoli tuntia, sen jälkeen oli ilmoituksia ja tiedotuksia. Lopuksi pappi luetteli nimiä, ja kyseiset henkilöt nousivat hetkeksi seisomaan, jos olivat paikalla.

Kotimatkalla kysyin Susannalta selitystä tähän luetteloon, ja hän kertoi, että kyse oli kuudennen käskyn rikkoneista ihmisistä, jotka olivat tunnustaneet tekonsa ja pyysivät sitä anteeksi seurakunnan ja Jumalan edessä.

Jumalanpalvelus kesti kolme tuntia, mutta erehdyimme, jos luulimme pääsevämme heti lähtemään kotimatkalle. Pääsiäisen kunniaksi esiintyivät seurakunnan kuorot: rippikoululaiset, keski-ikäisten kvintetti, nuorisokuoro, ja lopuksi iso kirkkokuoro, yksi toisensa perään. Lopuksi pappi tiedusteli, oliko jollakulla vielä jotain sydämellään, ja yksi jos toinenkin käytti puheenvuoron.

Paluumatkalla pysähtelimme tervehtimään Susannan tuttuja, mutta kiirettä ei ollut ja aurinko oli pilvessä, oli miellyttävää kävellä. Tunsin pääsiäissanoman läsnäolon, vaikken papin puhetta ymmärtänytkään, ja olin saanut laulaa sydämeni pohjasta ja kuulla laulua, se toi pääsiäistunnelman.

Veronika B&B 3.4. klo 9.10

Jos joskus käytte Swakopmundissa, poiketkaa ihmeessä syömässä Grapevine-ravintolassa Libertina Amathila -kadulla, olimme siellä eilen. Mutta tilatkaa pöytä, sillä paikka on niin pieni, että ainakin vilkkaampina aikoina on se on aina täynnä.

Talo on pieni ja vanha, sen näkee jo ulkoa, ja sen takia ravintolan ainoassa huoneessa on hyvä tunnelma. Seinälle nostettuun vanhaan radioon on piilotettu kovaääninen, ja siitä kuuluu vaimeaa tunnelmallista New Orleans -jatsia.

Tarjoilijat ovat miellyttäviä, ruoka varmaan parasta Swakopmundissa saamaani. Tilasin fetajuustolla kuorrutettua uunikalaa, matkakumppani pihvin. Erityisesti suosittelen jälkiruokia Ivory and Ebony (valkoista ja tummaa suklaamoussea) sekä Crème brulé, nam, vieläkin tunnen niitten pehmeän maun kielelläni. Ei, en syönyt kahta jälkiruokaa, vaan puolet kummastakin!

Paikan erikoisuus on se, että siellä ei ole viinilistaa, vaan asiakkaat maistelevan baarissa isännän suosittelemia viinejä ja valitsevat ruokaviininsä sen perusteella. Idea on erinomainen, vaikkakin toteuttamiskelpoinen vain pienessä ravintolassa.

Ilta oli kylmä, pyysimme ravintolaa tilaamaan meille taksin. Paikalle ilmestyi aivan tavallinen auto, kuljettaja oli nainen. Kyllä, olen taksinne, hän vakuutti, ja me kiipesimme kyytiin.

Jo viime vuonna huomasimme, että täällä on kahdentyyppisiä takseja: niitä, jotka kiertelevät kaduilla ja joissa on taksikyltti katolla, ja ns. yksityisiä takseja, joita ravintolat suosivat. Jututin tämäniltaista taksikuskiamme, ja hän kertoi, että taksinajoluvan voi ostaa kuka vain, kunhan läpäisee vaadittavat testit.

Yksityinen taksi odottaa rauhassa kotona ja lähtee liikkeelle vasta tilauksen saatuaan. Ravintolat tuntevat heidät ja tietävät, kenet tilaavat viemään asiakkaan kotiin, ja mikäli palvelu ei vastaa odotuksia, tämä voi ottaa yhteyttä ravintolaan. Systeemi tuntuu toimivan hyvin.

Illalla klo 19.22

Iltapäivällä poikkesimme kirjakaupassa ja ostimme neljä kirjaa. Matkakumppani näkee jo painajaisia siitä, ettemme saa matkantavaroita mahtumaan sallittuun kilomäärään, vaan joudumme paluumatkalla maksamaan ylipainosta – kalliita kiloja.

Mutta löysimme taas kiinnostavaa luettavaa. Yksi kirjoista on nuoren naisen elämäntarina. Hänen äitinsä on haavoittunut Cassingan pommituksissa vuoden 1979 toukokuussa häntä odottaessaan, ja se aiheutti sikiölle vaurioita.

Äiti ei olisi selvinnyt hengissä, ellei häntä olisi lähetetty silloiseen Itä-Saksaan, joka otti ryhmän pahasti silpoutuneita Cassingan uhreja ja lähetti heidät takaisin vasta kun he olivat kuntoutuneet. Tarina vaikuttaa niin mukaansatempaavalta, että aloitin sen lukemisen jo kotimatkalla, kun istahdimme penkille meren ääreen.

Veronika B&B 2.4. klo 18.35

Eilen kirjastosta palatessamme pohdimme namibialaista elämänmenoa ja sen verkkaista rytmiä.

Kirjastovirkailijat, kolme eläkeikää lähestyvää naista, eivät totisesti ole kiireisiä virkanaisia! Yksi heistä – hänen tehtävänsä on etsiä hyllyistä asiakkaille heidän pyytämänsä materiaali – saapui muina miehinä paikalle vasta kymmenen jälkeen, varmaan siksi, että kirjastossa on niin harvoin asiakkaita, että hänellä ei ole juuri mitään tekemistä.

Toiset joivat aamuteetä takahuoneessa, ja aamupäivän merkittävin puheenaihe oli se, että pyytämämme lehtien vuosikerrat olivat yli yön teekärryssä, koska sanoimme tarvitsevamme niitä uudestaan, ja niin ollen teenjuonti oli organisoitava toisin kuin tavallisesti.

Yhtään kiireisempiä kuin kirjaston naiset eivät ole majapaikkamme omistajat, suhteellisen nuori pariskunta. He ovat muutama vuosi sitten muuttaneet Saksasta Namibiaan ja avanneet tämän aamiaismajatalon ja kertovat olevansa ratkaisuun erittäin tyytyväisiä.

Ilmeisesti he pärjäävät taloudellisesti; talo on ainakin osittain varattu niinäkin viikkoina, jotka eivät ole sesonkiaikaa, ja se taas johtuu talon hyvästä hinta-laatu-suhteesta: huoneet ovat tilavia ja valoisia, luksusta niissä ei ole – ei radiota, televisiota – mutta ilmapiiri on kodikas ja yöpymishinta edullinen.

Mutta mitä elämää! Aamulla hyörii keittiössä ambonainen auttamassa aamiaisen tarjoilussa, myöhemmin tulee taloon toinen nuori tyttö siivoamaan huoneet; puutarhapoika kastelee puutarhan ja lakaisee käytävät, korjaa kuivat lehdet ja nyppii rikkaruohon sieltä täältä. En ole koskaan nähnyt talon emäntää puutarhatöissä, se varmaan loukkaisi puutarhapojan itsetuntoa.

Isäntäkin häärii aamiaispöydän ympärillä, mutta vetäytyy sitten lukemaan päivän lehteä; hänellä on sopimus lehdenmyyjän kanssa siitä, että tämä polkee pyörällä parin kilometrin matkan aamupäivisin ja tuo päivän lehdet. Postin kotienkantoa ei Namibiassa tunneta, jokaisella talolla on postissa oma lokeronsa, josta posti käydään hakemassa.

Isäntäväkemme ei käy työssä talon ulkopuolella. Aika menee jutellessa vieraitten kanssa; säännöllinen juoksulenkki rannalla kuuluu aamupäivän ohjelmaan, ja tietysti on huolehdittava kiinteistöstä. Illalla on sitten aika istahtaa viinilasin ääreen tai kenties sytyttää grillitulet…

Maistuisiko tällainen elämä? Houkuttelevaa? Jos siltä tuntuu, niin ei muuta kuin käymään Namibiaan ja ottamaan selvää mahdollisuuksista. Luin juuri lehdestä, että Swakopundissa on myytävänä parikin valmista Bed&Breakfast-taloa.

Vakavasti puhuen, namibialainen leppoisa elämänrytmi – vaikkei sitä tietenkään voi yleistää kattamaan kaikkia elämänaloja täälläkään – sopii kyllä hyvin meille eläkeläisille, mutta koko elämän sisällöksi se ei minulle riittäisi.

Kunpa voisi risteyttää nyky-Euroopan hektisyyden ja Afrikan take-it-easy-tyylin, kaksi elämänrytmiä, jotka tuntuvat olevan toistensa vastakohtia! Jos joku elämäntaidon guru tai ajankäytön konsultti keksii siihen ongelmaan ratkaisun, hän varmaan saisi luentokutsuja ympäri maailman ja joutuisi sellaiseen pyöritykseen, että sairastuisi vatsahaavaan…

Veronika B&B 1.4. klo 19.40

Tänään minusta tuntui kirjastossa, että löysin vastauksia kysymyksiin, jotka olivat mielessäni; palat loksahtavat paikoilleen ja kokonaiskuva siitä, mitä tapahtui Namibian pohjoisosassa 1. huhtikuuta 1989 ja sen päivän jälkeisinä viikkoina, alkaa hahmottua.

Tiesin, että Ahtisaaren kuva Namibiassa ei ole särötön, että häntä ja hänen menettelyään itsenäistymisprosessissa YK:n erikoislähettiläänä on arvosteltu ankarastikin, mutta en pystynyt hahmottamaan, mikä oli syynä kritiikkiin. Eilen se selvisi minulle kirjastossa lehtien äärellä istuessani.

Jälkiviisaus on helppoa ja halpaa, päätökset on joskus tehtävä nopeasti. Ahtisaari oli juuri saapunut maahan, kun tuli tieto swapolaisten rajanylityksestä. Yhdessä Untag-joukkojen johtajan, intialaisen kenraali Prem Chandin kanssa Ahtisaari päätti pyytää apua Etelä-Afrikan armeijalta.

Myöhemmin päätös osoittautui kaikkea muuta kuin onnekkaaksi: eteläafrikkalaiset sotilaat ampuivat kaikkea, mikä liikkui puskassa, ja maan pohjoisosan siviiliväki joutui paniikin valtaan. On muistettava, että taustalla oli vuosikymmenien trauma ja muistot Etelä-Afrikan armeijan piinaavasta läsnäolosta samoilla seuduilla.

Kenties olen naiivi ja puolueellinen, kun ajattelen, että Swapon miehet yksinkertaisesti palasivat kotiin huhtikuun 1. päivänä pitkäaikaisen pakolaisajan jälkeen. Etelä-Afrikan joukkojen oli määrä vetäytyä, ei ollut mitään pelättävää. Aseensa he ottivat mukaan, kaiken varalta, ja se oli virhe.

Entä, jos he olisivat tulleet aseettomina? Olisivatko eteläafrikkalaiset sotilaat tervehtineet heitä ystävällisesti ja rauhanomaisesti? Jättivätkö nämä sotilaat ennen aseettomat siviilit rauhaan? Eivät suinkaan, he kiduttivat, vangitsivat, raiskasivat myös siviilejä niin kuin sodassa on tapana tehdä.

Miksi swapolaiset sitten ylipäänsä tulivat rajan yli? Vastaukseni on yhä: he palasivat kotiin. Olen puolueellinen, sen myönnän, vaikkakin kriittinen myös Swapon suhteen.

Veronika B&B 30.3. klo 18.35

Eilen sattui ensimmäisen kerran, että vaikka netti oli aukesi, en saanut yhteyttä sähköpostiosoitteeseeni. Olin varannut puoli tuntia käyttöaikaa, ja turhautuneena käytin ajan muitten blogien selailuun. Äkkiä takaani kuului suomenkielistä puhetta: siellä oli ryhmä nuoria, jotka olivat tulleet lukemaan meilejään hekin.

Lähtiessä tervehdin heitä ja kysyin, olivatko he ehkä häävieraita, tiesin, että tällä viikolla oli kaupungissa suomalaiset perhehäät, juuri niitten takia jouduimme muuttamaan majaa. Arvaus osui oikeaan, toivotin hyviä häitä!

Oli illansuu, päätimme mennä syömään. Maanantaina on moni ravintola kiinni, kolkutimme turhaan paria ovea, ja lopulta päädyimme Kuki´s Bar´iin. Viime viikolla oli kaupungilla tulipalo, joka tuhosi saksalaisturistien suosiman Brauhaus-ravintolan täysin. Se kuormittaa tietysti muita ruokapaikkoja, mutta oli vasta alkuilta, ja saimme Kuki´lta pöydän.

Odotimme juuri ruoka-annostamme, kun sama nuorisojoukko, jonka tapasimme nettikahvilassa, marssi ravintolan yläkertaan. Vähitellen yläkerta tuntui täyttyvän, sinne kiipesi nuorta ja vanhempaakin väkeä, joukossa kolme varttunutta ambolaisnaista, mikä oli minulle merkki siitä, että hääseurue illasti samassa ravintolassa kuin me, kyse oli nimittäin lähetystyön ystävistä.

Itse hääparin tunsin vain nimeltä, mutta sulhasen isä – Olle Eriksson – auttoi meitä viimevuotisen Namibian-matkamme järjestelyissä, ja lisäksi minulla oli hämärä aavistus, että vierailin ammoin heidän kodissaan Kavangolla sinä vuonna, jonka asuin Swakoppissa nelisenkymmentä vuotta sitten. Niinpä päätimme käväistä lyhyesti tervehtimässä “yläkerran suomalaisia”, ongelma oli vain se, ettemme tienneet, ketä siellä tervehtiä…

Ongelma ratkesi, mutta lyhyt tervehdystenvaihto venähti pitemmäksi kuin arvasimme. Ambolainen meme Selma muisti tavanneensa minut nuorena, meme Lempi taas kertoi olleensa sekä Penttien, Simojokien että Erikssonien perheessä apulaisena, molemmat tunsivat ja muistivat tätini Kirsti Asunnan, joka teki elämäntyönsä Swakopissa.

On liikuttavaa, miten sydämellisesti ambolaiset tervehtivät meitä suomalaisia, jos löytyy pienikin yhdysside tai yhteinen ystävä.

Tänään istuimme Sam Cohenin tieteellisessä kirjastossa tutkimassa päivälehtien vanhoja vuosikertoja. Matkakumppani etsi mediareaktiota Angolan rajan tuntumassa sijainneen Cassingan pakolaisleirin pommitukseen toukokuun 4. päivänä vuonna 1978 ja tämän järkyttävän draaman yhteyksiä Etelä-Afrikan poliittisiin johtajiin.

Pääministeri Vorster tiedotti parlamentille 25.4. hyväksyvänsä YK:n turvallisuusneuvoston Namibiaa koskevan päätöksen (res.435) vaalien ja itsenäistymisprosessin aikataulusta.

Ajallinen yhteys puolustusministeri P.W. Bothan antamalle Cassingan pommituskäskylle (4.5.) on ilmeinen; pääministeri Vorster erosi virastaan, hänen seuraajansa pääministerinä oli P.W. Botha, mikä merkitsi sitä, että Namibian itsenäistymisprosessi pysähtyi ja pääsi jatkumaan vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Minä taas tutkin juuri sitä aikaa, erityisesti vuotta 1989, jolloin alettiin valmistella YK:n valvomia vaaleja, joihin kaikki namibialaiset saivat osallistua. Prosessin viralliseksi alkamispäiväksi oli valittu 1. huhtikuuta, johon mennessä Etelä-Afrikan joukkojen oli määrä poistua maasta ja YK:n turvajoukkojen ottaa valvontavastuu.

Mutta mitä oikein tapahtui huhtikuun 1. päivänä? Noin 1600 swapolaista marssi Angolan sotilastukikohdistaan rajan yli Namibiaan. Miksi heitä vastaan avattiin tuli? Miksi Etelä-Afrikan joukkoja sittenkin oli Namibiassa?

Historia on siitä merkillinen tutkimusala ja juuri siksi kiinnostava, että tapahtumien suuret linjat ja yhteydet piirtyvät esiin vasta myöhemmin, kun käytettävissä on tiettyä tilannetta koskeva aineisto kokonaisuudessaan.

Ennen kaikkea olen kiinnostunut Martti Ahtisaaren osuudesta huhtikuun 1. päivän tapahtumissa, ja vähitellen se alkaa hahmottua, kunhan jaksan lukea riittävän monen eri päivälehden tiedotuksia.

Swakopmund, Veronika B&B 29.3. klo 16.53

Saimme eilen kauniin ja tilavan huoneen tässä B&B talossa. Suuri lasiovi aukeaa sisäpihalle, jossa kasvaa palmuja ja kaktuksia.

Viime kerralla täällä asuessamme – silloin meillä oli pienempi takapihan huone – tarkastelimme viikunapensasta ikkunan takana ja arvailimme, milloin sen hedelmät olisivat kypsiä. Tänään niitä oli aamiaispöydässä, ja kylläpä olivat makeita!

Seinustalla huoneessamme on pitkä rivi kaapinovia ja niitten takana paljon säilytystilaa. Yllätys, yllätys: yksi ovista aukeaa kylpyhuoneeseen! Toiset tulevat kaapista, me menemme sinne silloin tällöin…

Kylpyhuone on avara ja siinä on ikkuna. Meillä ei ole mitään valittamista majapaikan suhteen. Siitä huolimatta palaamme kipin kapin takaisin suomalaistaloon pääsiäismaanantaina, koska siellä on keittiö. Ja sauna!

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.