Maija Asunta matkustaa tammikuusta huhtikuuhun Namibiassa, jossa hän työskenteli jo vuonna 1971 Suomen Lähetysseuran opettajana. Seuraa Maijan matkaa - lue uusimmat kuulumiset! Huom. Uusin matkakirje on aina ylimpänä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Swakopmund, The Finnish School, 11.4. klo 16.20

Toinen aurinkopäivä peräjälkeen, juuri kun olemme henkisesti sanomassa hyvästejä Namibialle! Kenties se haluaa viestittää meille: tulkaa vielä kerran?

Olemme vain istuskelleet ulkona ja lukeneet koko päivän. Järjestin aamulla aikakauslehtipinon asuntomme television alla. Siinä on kaikenkielisiä ja varsin sekalaisia julkaisuja: Namibian turisti-infoja, suomalaisia aikakauslehtiä, lastenlehtiä, lauluvihkosia, lähetyslehtiä ja suomalaisia uskonnollisia lehtiä. Kenties on helpompi löytää selailumateriaalia, jos lehdet ovat kielellisesti eri pinoissa, ajattelin.

Yhden löytämistäni vihkosista ajattelen ottaa mukaani ja viedä tädilleni Suomeen, en usko, että se kiinnostaa ketään täällä. Se on Arvo Raholan Lauluja (julkaisija Ruovesi-seura ja Ruovesi-säätiö), ja siinä on omistuskirjoitus: "Kirstille jouluna 1974, kotoisia musiikkilämpimäisiä siunatun joulun toivotuksin, Heta + väki“.

Nimensä mukaisesti vihko sisältää Arvo Raholan säveltämiä ja sanoittamia lauluja, nimenomaan kuorosovituksia, alkaen Ruoveden laulusta ja päättyen Elokuun iltaan ja Pieneen serenadiin.

Eilen kävin Vinetan ruokakaupassa, tänä iltana saamme ruokavieraita. Poikkesimme viikolla kaupunginsairaalassa viemässä meme Leenalle valokuvia Walvis Bayn retkestä, ja hän ilmoitti itsensä ja veljenpoikansa Ananiaksen ja Simonin vieraiksemme tänään. Teen Janssonin kiusausta, olen jo pari kertaa sitä kokeillut, ja se onnistuu yksinkertaisin välinein ja raaka-ainein.

Jälkiruokakin on yksinkertainen: kuorin suuren pehmeän papaijan, poistan siemenet ja leikkaan sen paksuiksi siivuiksi, niin että keskelle jää tyhjä kolo. Sen täytän jogurtilla, jonka maustan mangonektarilla.

– Ole uskollinen, hyvästeli matkakumppani minut kauppaan lähtiessäni, matkaa sinne on puolisen kilometriä. Hetkinen, mistä muistan samat sanat?

Palasin portilta takaisin kertomaan, että vuonna 1971, kun olin opettajana täällä Swakopin suomalaisessa koulussa, kolmen oppilaani isä Veikko Teinilä tapasi sanoa vaimolleen samoin, kun he jostain syystä joutuivat viettämään joitakin päiviä erossa toisistaan. Kauppamatkalla käväisi mielessä ajatus, mahtaako Veikko Teinilä vielä elää…

Kun tänään selailin suomalaisia lehtiä, joukossa muutamia uusiakin, löysin Veikko Teinilän muistokirjoituksen, jonka oli kirjoittanut Mari Teinilä, nuorin hänen lapsistaan. Veikko Teinilä on kuollut viime marraskuussa, luin lehdestä. Rauha hänen sielulleen!

Swakopmund, The Finnish School, 10.4. klo 11.23

Mikä päivä! Jo aamulla paistoi aurinko kirkkaansiniseltä taivaalta, Swakopissa harvinaista. Aamut ovat usein sumuisia, ja varsinkin nyt, kun syksy jo tekee tuloaan, viipyy sumu sitkeästi kaupungin ja rannan yllä. Mutta tänään on toisin!

Olen istunut kaksi tuntia keittiön portaalla lukemassa, on aika tulla sisälle, muuten saan liikaa aurinkoa. Ensimmäisen kerran otan tietoisesti aurinkoa. Mielessäni lasken päiviä: keskiviikkoaamuksi olemme tilanneet Townhoppers-bussin hakemaan meidät Windhoekiin ja pari päivää myöhemmin on lento Eurooppaan. Aikamme Namibiassa on käymässä vähiin. Emme ole halunneet tiedostaa sitä, emme puhu siitä, mutta kumpikin muistaa: vain viikko jäljellä…

Olen juuri lukenut kaksi pientä kirjasta saneista, Namibian alkuperäisistä asukkaista, joita ennen nimitettiin bushmanneiksi. Ryhmä ei ole yhtenäinen, koska sanit elävät eri puolilla Namibiaa, Etelä-Afrikkaa, Angolaa ja Botswanaa. Nykyään lasketaan saneja olevan viisi eri pääryhmää, joissa on edelleen useita alaryhmiä. Vuonna 1994 heitä arvioitiin olevan kaiken kaikkiaan noin 45 000.

Kädessäni on Ilse Schatzin kirja "Unter Buschleuten" (Bushmannien seurassa). Ilse Schatz ja hänen miehensä omistivat farmin Tsumebin lähettyvillä, ja farmin työntekijät olivat saneja. Vähitellen farmin emäntä, Missis, voitti klaanin johtajan, parantajan ja poppamiehen luottamuksen ja sai tietää eri lääke- ja myrkkykasveista ja muista parannusmetodeista sekä ryhmän rituaaleista.

Hän otti osaa alustalaistensa elämään, hänet kutsuttiin aina paikalle, kun joku synnytti tai kun kuolema vieraili sanien yhdyskunnassa. Hänen välittämänsä tiedot ovat ensikäden tietoja ja sen takia erittäin mielenkiintoisia.

Aikaisemmin luin tri Hélenè de Kokin kirjasen "By the Roadside" (Tien pakalla), joka kertoo runollisen, mutta masentavan tarinan Etelä-Afrikan saneista, erityisesti ryhmästä, joka yhä viettää kiertolaiselämää ja jonka ainoa omaisuus on usein vain pari aasia, aasinrattaat ja kolmijalkapata, jonka alle voi virittää tulen missä vain. Välillä asetutaan jollekin farmille ja tehdään siellä töitä, mutta sitten tie taas vetää, tavarat pakataan kärryille ja lähdetään matkalle.

Kirjoittaja kertoo fragmentteja eri henkilöitten elämästä, seuraa klaanin jäsenten kohtaloita jonkin matkaa, mutta jättää usein tarinan avoimeksi. Olisin halunnut tietää, mitä lopulta tapahtui kuvatulle henkilölle.

Swakopmund, The Finnish School, 9.4. klo 21.32

Saunailta. Saunasta palattua tulee Susanna juttelemaan. – Ja huomenna menette taas saunaan? hän kysyy. – Huomenna? Emme me huomenna sauno. – Mutta lauantai on suomalaisten saunapäivä, kaikki suomalaiset menevät saunaan lauantaina. Susanna itsekin saunoo lauantaisin, koska talon sääntöjen mukaan lauantaisauna on ilmainen.

Huomaan huvittuneena, että monet sellaiset perinteet, joista ei enää koto-suomessa pidetä tiukasti kiinni, elävän vahvoina ulkomailla: Namibiassa lauantai on suomalaisten saunapäivä, niin on aina ollut ja tulee olemaan niin kauan kuin täällä suomalaisia on.

En tiedä, onko Suomessa enää yhtenäistä tapaa laskostaa lakanoita, mutta minun nuoruudessani ne mankeloitiin ja käärittiin tiukalle rullalle, joka oli kuin pieni halko. Samanlaisia halkoja on täällä liinavaatekaapissa, ja matkakumppani nauraa niille hyväntahtoisesti: - Täällä noudatetaan suomalaisperinteitä! Muualla maailmassa ei lakanoita kääritä samaan tapaan, vaan jokainen laskostaa ne miten parhaaksi katsoo.

Yhtenä päivänä tällä viikolla autoin Susannaa viikkaamaan lakanoita, kun Monika ei ollut paikalla. Samalla lailla hän sen teki kuin minäkin, mutta lakanan vetämistä hän ei tuntenut, siis sitä vaihetta, kun lakana on taiteltu neljään osaan ja sen molemmissa päissä olevat viikkaajat venyttelevät sitä sen suoristamiseksi. Yritin selittää sitä hänelle, mutta hän pysyi omassa metodissaan ja ravisteli lakanaa niin kuin mattoa ravistellaan. Hyvä on, ajattelin, hän pitäköön tyylinsä.

Eilen kaupassa ruokaostoksilla näin pakastearkussa paketin mustikoita. Yhtäkkiä minut valtasi koti-ikävä, minun oli pakko saada mustikoita. Eivät ne olleet kotimetsien mustikoita, vaan eteläafrikkalaisia isoja puutarhamustikoita, mutta maistuivat silti hyviltä. Aivan mustikoilta!

Swakopmund, The Finnish School, 7.4. klo 17.18

Säätä ei voi valita, sen totesimme tänään. Olimme tilanneet puolen päivän meriretken, ja vene lähtee merelle, oli sää mikä tahansa. Viime päivien säät ovat olleet vaihtelevia: pääsiäissunnuntaina oli pilvistä ja vilpoista, maanantaina aamusta lähtien aurinkoista ja lämmintä. Eilen taivas kirkastui välillä, välillä taas vetäytyi pilveen.

Mutta tänään oli sumuista eikä pilvipeitto väistynyt. Ja merellä oli kylmä. Panin päälle kaiken mahdollisen: lyhythihaisen t-paidan lisäksi pitkähihaisen pumpulipaidan, villatakin ja tuulenpitävän huppuanorakin. Silti palelin. Mutta mitä siitä, kun retki muuten oli antoisa.

Flamingoja, pelikaaneja, komaraneja, lokkeja, meripääskyjä ja lukuisia muita lintulajeja, hylkeitä, delfiinejä, qualleneja ja harvinaisia mola-mola-kaloja… Meri elää!

Laivapoika Jacksonilla oli mukana ämpärillisen pikkukaloja, joilla hän yritti houkutella sataman vesissä asustavaa hyljettä hyppäämään laivaamme, joka oli matala katamaraani. Mutta hylje oli varmaan kylläinen eikä tavoitellut kaloja, vaikka ui perässä pitkän matkan sulavasti perhostellen. – Se on vielä oppipoika, selitti Jackson ja opetti hyljettä hyppäämään vedestä kalan perään.

Pelikaanit sen sijaan olivat ahneita kaloille. Ne lensivät kauniisti kaartaen tarjotun kalan ohi ja sieppasivat sen suuhunsa. Lokit yrittivät kirkuen päästä saaliinjaolle, mutta Jackson suosi pelikaaneja.
    Katamaraani ajoi keinotekoisen quano-saaren ohi. Iltapäivisin sillä majailee tuhansia lintuja, niin pelikaaneja kuin lokkejakin, ja ne jättävät laajalle tasolle ulosteensa, niin että muutamassa viikossa sitä kertyy parinkymmenen sentin kerros. Se on arvokasta lannoitetta ja se kerätään säännöllisesti talteen. Puhtaita seteleitä, selostaa retkemme johtaja.

Reitti kiersi Pelikanpointin, hiekkaniemimaan Walvis Bayn eteläpuolella. Siellä majailee hyljeyhdyskuntia ja flamingoja. Flamingot ovat eteerisiä siroja pitkäkoipisia lintuja, ja kun ne lähtevät lentoon, niitten siipien hehkuva puna piirtyy selkeänä mustaa siivenreunaa vastaan. Lumoavan kaunis näky!

Pelikanpointin ja mantereen väliin jäävässä laguunissa majailee jopa 20 000 flamingoa, mutta ne eivät pesi siellä, vaan Etosalla, ja siellä vain niinä vuosina, kun sadekausi on niin runsas, että Etosan tasanko peittyy veteen. Mutta mistä linnut tietävät, milloin Etosalla on vettä? Muutama lintu lentää Etosalle – 500 kilometrin matkan linnut taittavat yhdessä yössä – ja jos ne eivät palaa, toiset tietävät, että vettä on riittävästi pesimiseen ja lähtevät matkalle.

Pitkään viivyimme tarkkailemassa suurta mola-mola -kalaa, joka viihtyi lähellä veden pintaa ja heilautti välillä eväänsä kuin haikala. Delfiinit eivät suostuneet näyttäytymään kunnolla, vain niitten selkä vilahti veden pinnalla.

Meille oli luvattu laivalla välipala, joka oli tietenkin merihenkinen: ostereita, mustekalaa, kalapullia, paneerattuja kalafileitä… En ole osterien ystävä, mutta ne, jotka niistä pitivät, saivat kerrankin napsia niitä tarpeekseen.

Meri Walvis Bayn sataman lähettyvillä oli täynnä laivoja. Satamaan oli tungosta, laivat joutuivat odottamaan kauempana vuoroaan. Yksi niistä näytti surulliselta romulta, ja kuulimme, että viikko aikaisemmin siinä oli ollut tulipalo. Laivan kohtaloa ei oppaamme tiennyt.

Swakopmund, The Finnish School, 6.4. klo 17.14

– Tänään menemme kirjastoon, tänään emme mene kirjakauppaan! ilmoitti matkakumppani suomeksi varmalla äänellä heti herättyään. Kieliopinnot alkavat hitaasti mutta varmasti tuottaa tuloksia. Välistä hän on ymmällään: menemme ´kirjastoon´ tai ´taloon´, miksi siis menemme ´mökille´ emmekä ´mökkiin´?

Tänään tosiaan menimme taas kirjastoon. Voisin viettää siellä päiviä, vanhojen päivälehtien tutkiminen on kiinnostavaa. Pahaksi onneksi kirjasto pitää lounastauon klo 13–15, ja kun mieluummin syömme ateriat kotona, on vaikea tietää, missä ja miten viettäisimme väliajan.

Ei meidän anneta istua suljetussa kirjastosalissa, vaikka vannoisimme olevamme hiirenhiljaa lehtien äärellä. Valokuvaaminenkin on sallittua, mitä vahinkoa me siellä voisimme tehdä?

Matkalla kirjastoon näimme pienen ilmoituksen: savukalaa ja muita maalaistuotteita myynnissä. Palatessa ostimme catfish -paketin, kotona keitin perunoita ja söimme niitten kanssa kalaa. Yhtäkkiä mieleeni pulpahti laulu nuoruusajoilta, Greenleaves: …when the catfish is flying as high as the sky…

En muista laulun sanoja kokonaisuudessaan, vain fragmentteja: it was good to be young then, when the green leaves of summer are calling me home... Aivan niin se ei taida mennä, mutta sinnepäin. (Kenties joku lukijoista muistaa sanat?). Catfish ei vetänyt vertoja kotoiselle savusiialle, mutta maistui se silti.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000

Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.