Huom. Artikkelit käänteisessä järjestyksessä - uusin ylinnä.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Oniipa, Lähetysseuran vierastalo 14.2.2010 klo 15.10

Tänään ei ole hyvä päivä: nousin ehkä aamulla liian nopeasti ja sain huimauskohtauksen, joka ei ota talttuakseen, vaikka lepäilin koko aamupäivän. Päivät ovat paahteisia, ja vaikka yritän juoda paljon, se ei ehkä sittenkään riitä.

Olimme sopineet menevämme klo 12 Nakayale-museoon, suomalaisen lähetystyön perustajan Martti Rautasen elämäntyötä esittelevään taloon, joka on hänen rakentamansa ja oli kauan hänen kotinsa Afrikassa.

Ja me menimme sinne ja vietimme talon viileitten paksujen seinien sisällä monta tuntia ja tutustuimme Rautasen työhön ja hänen perheensä elämään – museossa on suhteellisen paljon valokuvamateriaalia.

Ryhmäkuvasta, joka esittää ensimmäistä Afrikkaan lähdössä olevaa lähettijoukkoa, löydän myös Antti Piiroisen, jonka haudalle muutama päivä sitten veimme kukkia.

Rautanen meni naimisiin Reinin lähetyksen työntekijän Kleinschmiedin 18-vuotiaan tyttären Friedan kanssa, ja perheelle syntyi yhteensä yhdeksän lasta. Vain kolme heistä sai kasvaa aikuiseksi, muut kuolivat jo lapsina.

Frida, kuvissa laiha ja ankarakatseinen nainen, sen sijaan eli yli 80-vuotiaaksi. Museossa on vanhenevasta Fridasta yksi kuva, jossa hän näyttää lempeältä, armolliselta.

Ehkä hän ei pitänyt valokuvaamisesta, tai se oli vuosisadan alussa niin tärkeä toimitus, että ilmeen oli oltava tiukka.

Tutustuimme myös Rautasen talon lähellä olevaan ensimmäiseen suomalaisten rakentamaan ambokirkkoon, joka on kunnostettu vuonna 1977, noin sata vuotta rakentamisen jälkeen, ja tutkimme vanhan hautausmaan, jolla suurin osa Rautasen perheestä lepää. Samalla hautausmaalla on muitakin suomalaisten hautoja.

Kirjoittaessamme nimemme museon vieraskirjaan huomasimme, että Suomen opetusministeri oli viikko pari aikaisemmin vieraillut siellä delegaationsa kanssa.

Museon vastuuhenkilö, meme Magdaleena hämmästeli sitä, että ministeri oli niin nuori, “aivan kuin 27-vuotias tyttö!” En ole tarkkaan perillä asiasta, mutta arvelin, että opetusministerillämme kenties on ikää vähän enemmän.

Matkakumppani lisäsi siihen: “Suomalaiset naiset näyttävät usein ikäänsä nuoremmilta.” Good for him!

Viime yön meitä vartioi kivääri kainalossa nuori ambonainen, joka ilmestyi taas illansuussa pihaamme. Eilen söimme saunan jälkeen spagettia Timon ja Riitan kanssa, ja kun he lähtivät kotiinsa, kysyi vartija, jäikö ateriasta tähteitä, hän olisi niistä kiitollinen, hänellä oli nälkä.

Tänään meillä ei ollut antaa hänelle muuta kuin rasia sardiineja ja muutama siivu leipää, mutta nekin tuntuvat hänelle maistuvan. Matkamme jatkuu huomenna kohti Ruacanan putouksia.

Oniipa, Lähetysseuran vierastalo 13.2.2010 klo 15.37

Täällä me nyt asumme kuin pappilan saleissa – vanha pappila tämä vierastalo onkin. Ja illalla on sauna! Päivä on paahtavan kuuma, se lupaa ukkosta, kertoi Aina, ambolainen “talonmiehemme”, ja jyrinä on jo alkanut.

Eilen vierailimme Ombili-farmilla, ja vierailu jää mieleeni, toden totta! Vastuu projektista on monihenkisellä säätiöllä, mutta työtä johtaa käytännössä namibialaissyntyinen saksalaispariskunta Schulz – kummallakin agraarikoulutus ja tausta –, joka on tullut farmille vasta pari kuukautta sitten.

Huumorintajuinen mies kertoi projektin taustan ja historiaa ja näytti meille oppilaitten asuntolan, suurkeittiön, puutarhan, kankaanpainantaverstaan, ja sitten istuimme mukavasti kahville ja – jouduimme yllättäen poliittiseen keskusteluun.

En voi olla yhtä mieltä isäntämme kanssa, joka ei pitänyt apartheidiä mitenkään tuomittavana, sillä "jokaisessa yhteiskunnassahan sitä harjoitetaan, vahinko tapahtui vain siinä, että Etelä-Afrikan systeemille annettiin erityinen nimi", hän selitti.

Keskustelu pysyi rauhallisena, vaikka esitinkin tiukan vastalauseeni: missään muualla kuin eteläisessä Afrikassa ei ole systemaattisesti evätty valtaväestöltä perusoikeuksia, nimittäin oikeutta passiin, oikeutta matkustaa vapaasti omassa maassaan ja oikeutta asua, missä haluaa.

Sosiaalinen aspekti ja siitä johtuva eriarvoisuus on sittenkin aivan muuta kuin Etelä-Afrikassa ja Namibiassa harjoitettu politiikka sellaisena kuin se oli ennen Namibian itsenäistymistä.

Itse projekti on alkanut yksityisten ihmisten halusta auttaa ihmisryhmää, joka on ollut avun tarpeessa. (Näihin yksityishenkilöitten alkuun panemiin hankkeisiin törmää siellä täällä, täälläkin, Luojankiitos. Siitä lisää myöhemmin.)

Namibian itsenäisyystaistelun vuosina värväsi Etelä-Afrikan armeija joukkoihinsa saneja, jotka ovat tunnettuja taidostaan seurata jälkiä luonnossa.

Heille maksettiin sama palkka kuin muillekin sotilaille, sotilasarvon mukaan. San-sotilas elätti palkallaan koko klaanin, se oli hänelle ennenkuulumattoman iso summa rahaa. Itsenäisyystaistelua johti SWAPO (South-West-African-Peoples-Organisation), joka on etupäässä maan pohjoisosassa asuvien ovambojen liike (ja nykyään puolue).

Kun itsenäisyys saavutettiin 21.3.1990, ei sanien ollut helppo jäädä asumaan Ambomaalle, jossa muutamat ryhmät olivat perinteisesti asuneet.

Saksalaissyntyinen Klaus-Jochen Mais-Rische, jolla oli Hedwigsdlust-niminen farmi Etosan lähellä, tunsi sanien ongelmat ja halusi tarjota heille paikan, jossa he voisivat turvallisesti elää.

Vuonna 1989 hän organisoi ryhmämuuton Ambolaalta kohti etelää, ja tarkoitus oli asettua Tsintsabiksen lähettyville, jossa jo entuudestaankin asui saneja. Mais-Rische lähetti hallitukselle virallisen anomuksen sopivan maa-alueen osoittamiseksi näille vaeltaville saneille, mutta ei koskaan saanut vastausta kirjeeseen.

Kun muuta ratkaisua ei ollut, sanit asettuivat asumaan Mais-Rischen farmille. He rakensivat sinne majansa, perustettiin puutarha, alettiin viljellä hirssiä ja maissia.

Vuonna 1993 aloitti koulu toimintansa, vuotta myöhemmin Kindergarten. Projektin tueksi löytyi saksalaisia lahjoittajia, joitten rahoituksen avulla ostettiin farmilta 3000 hehtaaria maata ja perustettiin taustasäätiö.

Itse farmille jäi vielä yli 10 000 hehtaarin suuruinen alue, joka on ensisijassa karjafarmi. Sanit saavat kuitenkin liikkua alueella ja harjoittaa ikimuistoisista ajoista tuntemaansa hedelmien, juurien ja kaiken muun luonnosta löytyvän syötäväksi kelpaavan keräilyä.

Metsästys ei ole enää laillista, siitä heidän on täytynyt luopua. Ombili-projekti huolehtii tällä hetkellä noin 400 sanista.

Kun tulimme projektin pihaan, oli koulussa juuri välitunti. Joukko eri-ikäisiä lapsia kirmasi pihalla, kaikilla oli siistit koulupuvut, sininen paita ja harmaa hame tai housut. Jotkut huikkasivat meille tervehdyksensä, joku neuvoi tien toimistoon.

Sitten kumisi koulukello – rakennuksen nurkalla riippuva tyhjä kaasupönttö – ja lapset juoksivat kukin taholtaan luokkahuoneensa oven eteen ja asettuivat jonoihin. Milloin olen viimeksi nähnyt koululaisten jonoja koulun oven edessä!?

Saksalainen järjestys ja siisteys oli silmiinpistävä. (Peruskoulussa, esikoulussa ja Kindergartenissa on tällä hetkellä noin 260 lasta.)

Ongelmia? Niitä on viljalti, kertoi toiminnanjohtaja. Mitä teet, kun 16-vuotias koulutyttö naitetaan perinteen mukaan jollekin vanhalle miehelle? Tyttö menee kotiin viikonlopuksi ja palaa sieltä maanantaina kouluun; koulutehtävät ovat tekemättä, hän on palvellut aviomiestä, keittänyt ruokaa, mies on ehkä juonut koko viikonlopun.

Tyttö riitelee koulussa opettajien kanssa, eivät he ole hänelle enää auktoriteetteja vaan aviomies. Entä, kun ehkäisyneuvonta ei mene perille, vaan alkoholisoituneeseen perheeseen syntyy joka vuosi uusi lapsi?

HIV ei kuulemma ole sanien parissa ongelma, muut sukupuolitaudit kyllä.
Ongelmia voi yrittää ratkoa neuvottelemalla heimopäällikön kanssa. Uskotteko, että hän ottaa näkökantanne vakavasti? kysyn toiminnanjohtajalta.

Hän vastaa: “Meillä on suorat, avoimet välit. Selitän asian, heimopäällikkö sanoo harkitsevansa sitä: hän kertoo sytyttävänsä tulen ja kypsentävänsä siinä lihaa, ja kun hän tuntee nenässään kypsyvän lihan kutkuttavan tuoksun, hän kysyy siltä, mikä on oikea ratkaisu ongelmaan, ja tuoksu vastaa hänelle.”

Jos joku sanoo minulle, ettei yksi ihminen voi tehdä mitään suurten ongelmien edessä, väitän vastaan: törmään usein ihmisiin, jotka ovat tehneet isoja asioita, eivätkä he ole mitenkään merkillisiä henkilöitä, vaan samanlaisia pulliaisia kuin sinä ja minä.

Täällä Oniipassa asuu tällä hetkellä sellainen henkilö tai pariskunta, Timo ja Riitta Lappalainen. Timo on optikko, joka on kerännyt rahaa Onandjokwen sairaalan hyväksi ja uusinut sen silmäklinikan, hankkinut sinne koneet ja laitteet, ja kaiken sen hän on vaimonsa kanssa rahoittanut eri tempauksilla: milloin hän on myynyt Martti Rautasen museon pihan hienoa hiekkaa pikkupulloissa, milloin kuivattuja mopanematoja – yksi Namibian kansallisherkuista! – rohkeille maistajille.

Nyt on suunnitteilla kansainväliset hiihtokisat Oniipan sillankorvan ruohikolla: muutama joukkue on jo ilmoittautunut, diplomaatit ja liikemiehet ovat saaneet kutsun kisoihin, eikä heitä päästetä lähtemään kotiinsa ilman runsaskätistä lahjoitusta, arvelen.

Virallisesti kaiken takana on Afrikan risti ry., joka tällä hetkellä maksaa palkkaa viidelle työntekijälle: kahdelle linssien hiojalle ja kolmelle ompelijalle.

Riitta suunnittelee kaavat, etsii kankaat ja leikkaa tekstiilituotteet (esiliinat, miesten namibialaismalliset paidat, naisten puserot, sohvatyynyn päälliset, lautasliinat jne.), ja ne ommellaan Oniipan ompelimossa ja valmiit tuotteet myydään Suomessa. On vain käärittävä hihat ja tehtävä jotakin, niin yksinkertaista se on. (www.okumona.fi)

Oniipa, Lähetysseuran vierastalo 12.2.2010 klo 22.24

Tänään en jaksa kirjoittaa enää mitään. Päivä on ollut täynnä elämyksiä, ne on ehdottomasti pantava muistiin, mutta toivon löytäväni siihen aikaa huomenna.

Jännitin matkalla, löydämmekö Oniipassa oikean talon; vietimme viime vuonna täällä pari yötä, mutta muistan ajoreitin loppuosan olleen mutkikkaan.

Sen takia pidimme huolta siitä, että pääsimme perille ennen auringonlaskua. Vierastalon ystävällinen naapuri auttoi löytämään viimeisen tienpätkän, siitä hänelle kiitos: hän jäi seuraamaan, ymmärsinkö oikein hänen ohjeensa, ja kun niin ei ollut, hän juoksi viittoen kadulle ja pinkoi edellämme, kunnes löysimme oikean portin.

Sen avasi aseistettu vartiomies, joka vahtii taloa koko yön, niin että turvassa olemme! (Täytyy kysyä paikan isännältä Jussi Hankelalta, onko vahti tarpeen vai onko kyse varotoimenpiteestä, kenties työllistämispolitiikasta.)

Illalla, kun väsyneinä hörpimme teetä keittiön pöydän äärellä, muistin yhtäkkiä, että oli Helena-tädin kuolinpäivä.

Vuosi sitten olimme Namibiassa Brandbergin juurella olevassa lodgessa aamiaisella, kun sain puhelun Suomesta ja tiedon 89-vuotiaan tätini lähdöstä. En päässyt hautajaisiin, itkin ikäväni illalla Khorixhas-hotellin kylpyhuoneessa, jossa seisoin kauan suihkun alla ja annoin vesien virrata

Sachsenheim lodge Lindequist-portin lähettyvillä 11.2.2010

Ihminen on merkillinen: hän antautuu suoranaisiin vaaratilanteisiin ja nauttii sitten siitä, että mitään ei tapahtunut, että vaara meni ohi hipaisematta häntä.

Olimme koko päivän Etosan luonnonpuistossa, ja kenties on liioittelua puhua vaarasta, mutta jännittävältä tilanne tuntui, kun mustanpuhuvat pilvet alkoivat iltapäivällä nousta juuri siellä suunnalla, jonne olimme matkalla.

Salamat risteilivät niitten halki, mutta meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa kohti mustaa taivaanrantaa: Etosalla ei voi yöpyä muualla kuin lodgessa, ja alueelta on poistuttava ennen auringonlaskua. Välillä ukkosrintama näytti jäävän vasemmalle puolelle tiestä, sitten se oli taas edessämme.

Mutta merkillistä oli, ettemme saaneet kuin muutaman pisaran vettä auton tuulilasiin – sen sijaan näimme ennen alueen porttia, että sadetta on tullut rankasti.

Majapaikan tiellä oli katkenneita oksia, kaikki merkit viittasivat siihen, että sen päällä oli riehunut todellinen myrsky: valtava kolmimetrinen kaktus oli kaatunut juurineen, patiolla ja hietikolla oli lehtiä, oksia, risuja. Maa oli läpimärkää, vettä oli tullut rajusti.

Etosalla oli satanut aikaisemminkin runsaasti, vettä on joka paikassa, ja silloin eivät eläimet kokoonnu juomapaikoille. Silti niitä oli yllin kyllin, seepra- ja peuralaumoja, jopa leijonan uskon nähneeni, kun tähyilin kiikarilla kaukana suola-aavikolla vaeltelevia pisteitä ja totesin ne oryxeiksi.

Kaukoputkeni kenttään ilmestyi yhtäkkiä keltainen hahmo pienen kukkulan ruohikossa lähempänä tietä, se hiipi hiljaa eteenpäin, mutta hävisi pian kukkulan taa. Kuvaa en voinut ottaa, eläin oli liian kaukana, mutta leijona se oli, siitä olen varma.

Illansuussa, kun jo kiirehdimme kohti porttia, näimme tiellä pieniä eläimiä ja ajoimme hiljaa niitten lähelle. Otukset olivat harmaita, poikkiraitaisia, ja niitä oli paljon. Ne eivät paenneet ruohikkoon, vaan pysähtyivät tielle tuijottamaan meitä, me niitä.

Otin kuvia, ne hiipivät yhä lähemmäs, muutama jopa painautui makuulle auton viereen tutkiakseen meitä keskittyneesti. Opasvihkosemme kertoi, että eläimet olivat seepramangusteja. Hauska tutustua teihin, sanoimme niille, kun jatkoimme matkaa.

Sachsenheim lodge Lindequist-portin lähettyvillä 10.2.2010

Illallinen tarjoillaan puolen tunnin kuluttua, klo 19.30. saatamme olla paikan ainoat vieraat, turistikausi on ohi, vain satunnaiset Etosan-kävijät eksyvät tänne.

Tänään oli tarkoituksemme oli tutustua san-kansan  kulttuuriin ja yhteen niistä monista projekteista, joita heidän tukemisekseen on avattu, ja ajoimme Tsumebin lähistöllä olevan Ombili-farmille. Tienviitasta luimme, että vieraitten olisi ilmoittauduttava etukäteen, mutta sitä emme tienneet.

Niinpä seisoimme farmin lukitulla portilla emmekä nähneet ristinsielua. Ääniä kuului kauempaa, mutta huutelemaan emme toki voineet ruveta. Yritimme soittaa, kenttää ei ollut. Ei auttanut muu kuin kääntyä pois. Soitimme heti, kun kännykkäämme ilmestyi kenttää, ei vastausta.

Masentuneina päätimme, että etsimme majapaikan kahdeksi seuraavaksi yöksi ja kiertelemme pari päivää Etosan luonnonpuistoa. Näin tulimme tähän lodgeen jo iltapäivällä, otin nokoset ja virkistyin heti. Saimme myös yhteyden Ombilin toimistoon, menemme sinne ylihuomenna.

Illallisella emme sittenkään olleet yksin: takanamme illasti puheliaita saksalaisia. Paikan isäntä kävi esittäytymässä, mutta ei istunut vieraitten kanssa pöytään.

Huoneemme seinällä oleva historiikki kertoo, että farmin on vuonna 1946 perustanut nykyisen omistajan isä Herman Sachse, joka on täysin tyhjästä, vain oman työnsä avulla raivannut ja rakentanut farmin.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän on tuonut taloon saksalaisen nuorikon, joka on synnyttänyt hänelle viisi lasta. Vaimo on kuollut melko varhain, sen jälkeen on vastuun farmista ottanut hänen poikansa, joka on halunnut toteuttaa äitinsä unelman kansainvälisestä vierasfarmista. Keskusteluun vieraittensa kanssa ei isäntäväki kuitenkaan antaudu, huomaan pettyneenä.

Aamupäivällä poikkesimme Tsumebissa tankkaamassa. Sivukadulla näin kauniin keltaisena kukkivan puun, pysähdyimme ottamaan siitä kuvaa. Puun takana oli iso rakennus, jonka piha pursui lapsia. Kun he huomasivat kameran, he ryntäsivät kaikki paikalle: jokainen halusi päästä kuvaan ja olla eturivissä.

Lapset – 3-5-vuotiaita – olivat kuin kirppulauma, toiset hyppivät matalan aidan yli, pomppivat jaloissani, kurottelivat kameraa ja kiljuivat korviahuumaavasti.

Taustalla seisoi kaksi Kindergarten-tätiä rauhallisina kuin viilipytyt, ja minä nostelin hädissäni pienimpiä takaisin pihan puolelle. Lapset olivat iloisia, hyvin puettuja ja kammattuja, tytöillä oli pienet saparot, pojilla lyhyeksi leikattu tukka. Pyysimme Kindergartenin osoitteen lähettääksemme heille kuvia, uskon, että lapset ilahtuvat niistä.

Khorab lodge lähellä Otavia, 9.2.2010 klo 21.44

Katsoin kelloa, kun olimme aamulla päässeet Swakopmundin ulkopuolelle, se oli 10.15. Sylvester toi vuokra-automme täsmällisesti kuten sovittu, mutta ensin meidän oli perehdyttävä sen teknisiin ja käytännöllisiin yksityiskohtiin – se on vanha vankka neliveto-Toyota – ja ostettava riittävästi vettä ja varamuonaa. Sylvester tuntuu suosivan Toyotaa, viimevuotisetkin matkamme teimme Toyotalla.

Sylvester Mutilifa on nuori yrittäjä, oma firma hänellä on ollut vasta kaksi vuotta, senpä takia hän tekee parhaansa palvellakseen asiakasta: Viime vuonna halusimme käydä Viktoria-putouksilla Sambian puolella, mutta mikään muu autovuokraamo ei ollut valmis hankkimaan rajanylitykseen tarvittavia papereita. Sylvester teki sen, se ei ollut helppoa, mutta se järjestyi.

Matkakumppanilla oli ongelmia auton vaihteitten kanssa, vaihtaminen sujui minulta vähän helpommin, niin että hän sai syyn vitsailla: “Huomaa, että olet nuorena tottunut ajamaan traktoria!” Meidän on oltava valppaita, Namibiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Nopeasti siihen kuitenkin tottui, ja alkumatkasta olivat tiet hyviä.

Eilen illalla ja yöllä satoi Swakopmundissa rankasti, ja se on varsin harvinaista. Kaduilla oli vettä, viemäreitä ei ole, kun ei kerran sadettakaan juuri koskaan tule. Oli hauska nähdä erämaassa kaukana sisämaassa siellä täällä vesilätäköitä.

Vehreys oli silmäänpistävä: jopa karuimmilla erämaa-alueilla Swakopin ulkopuolella oli vihreitä tupsuja, ne ovat ns. lantti- eli dollaripensaita, ja vähitellen vihreää on yhä enemmän, tienvarret kukkivat keltaisina. Olemme taas onnistuneet ajoittamaan matkamme vuoden kauneimpaan aikaan.

Omarurussa pysähdyimme ja poikkesimme ensin yhdellä Namibian harvoista viinitiloista. Tilalla itsellään on pitkät perinteet, sen ovat Saksan "reiniläiset" lähetyssaarnaajat perustaneet oli yli sata vuotta sitten. (Siinä missä suomalaiset rakentavat saunan jok’ikiseen maankolkkaan, johon asettuvat asumaan, haluavat saksalaiset viljellä viiniä!)

Tilan nykyiset omistajat Michael ja Katrin Weder eivät suinkaan ole kotoisin Euroopan viininviljelykulttuurista, he ovat syntyperäisiä windhoekilaisia. He ovat ostaneet tilan kolmisen vuotta sitten; varsinaiselta ammatiltaan Michael on liiketalouden konsultti, viljelee viiniä vain sivutoimisesti.

Emme voineet jäädä maistelemaan viinejä, koska olimme omalla autolla liikkeellä, mutta ostimme pari pulloa. Miten mahtavat selvitä rytistelystä pohjoisen teillä!

Omarurua mainostetaan afrikkalaisena taiteilija- ja galleriakaupunkina; saamassani pienessä kartassa on taiteilijoitten ateljeet merkitty kirjaimin a-s, siis parisenkymmentä taideyrittäjää! Yksi kuuluisista – ja kenties menestyvimmistä – on saksalaisen yrittäjän perustama puuveistostyöpaja Tikoloshe Afrika, jonka yhteydessä on myymälä.

Puunveisto on kavangolainen ja caprivilainen perinne, kaikki firman työntekijät ovat kotoisin sieltä, meille kerrottiin. Myymälässä oli esillä suuri valikoima heidän töitään alkaen pienestä sirosta kirahviveistoksesta aina massiivisiin juurakoista koverrettuihin istuimiin, materiaalina kaikissa töissä on kuiva luonnon puu tai juurakko.

Panin merkille, että erillään muista työntekijöistä istui verannan nurkassa mies, lakki syvällä päässä. Lakin alta näkyi vähän oljenvalkeaa tukkaa: mies oli albino, ja se on ihmiselle Afrikassa kova kohtalo.

Aurinko on armoton, toisaalta uskotaan, että albinolla on noidan ominaisuuksia; albino on yhä edelleen syrjitty ja ulkopuolinen yhteisössään.

Kolmas vierailukohteemme oli Reiniläisen lähetyksen vanha talo, jonka on vuonna 1870 rakentanut saksalainen lähetyssaarnaaja Gottlieb Viehe. Rakennus on kaunis mittasuhteiltaan, mutta tällä hetkellä tyhjillään ja – ilmeisesti rahan puutteessa – hoitamaton.

Rakennusta vastapäätä on vanha hautausmaa, jonka „löysimme“ jo viime vuonna. Siellä on niin hereropäälliköitten kuin 1904–1907 hererosodassa kaatuneitten saksalaisten hautoja, niitä menimme vuosi sitten katsomaan.

Kun käännyimme lähteäksemme silloin täysin hoitamattomalta ja ruohottuneelta hautausmaalta, silmäni osuivat kauniiseen rauta-aidan ympäröimään hautaan, jonka paadessa luki Andreas Piirainen, vieressä oli hänen vaimonsa hautakivi.

Näistä kivistä saatoin lukea karun perhetragedian: molemmat puolisot olivat syntyneet 1840, vaimo oli synnyttänyt 40-vuotiaana lapsen, joka oli kuollut synnytyksessä, synnyttäjä pari päivää myöhemmin, Antti vasta vuonna 1910.

Viime vuonna vein haudalle ruusukimpun, jonka jäännökset tänään löysin, tänä vuonna hauta sai krysanteemeja. Hautausmaata on tällä välin kunnostettu, ruoho leikattu, ja Piiraisten haudan rauta-aita on maalattu hopeanväriseksi.

Päivä oli kuuma. Aioimme ajaa Tsumebiin asti, mutta ilta alkoi kallistua myöhäiseksi. Punnitsimme juuri, missä yöpyisimme, kun huomasimme ennen Otavia lodge-kyltin, ajoimme majatalon pihaan ja saimme huoneen. Se on tilava kaislakattoinen korkea tila, iso kylpyhuone on erotettu seinämällä makuutilasta, korkealla katossa pyörii (onneksi!) äänetön propelli, vanha ilmastointilaite.

Ruoka oli hyvää, ihmiset ystävällisiä, kokki ja tarjoiluhenkilökunta paikallisia, Ambomaalta, kertoi tarjoilijamme, jonka kanssa juttelimme. Ilahdumme aina, kun löydämme paikan, jossa kuulee muutakin kieltä kuin saksaa. Läheisen valtatien äänet tosin kuuluvat huoneeseemme vielä myöhään yöllä, mutta uskon, että väsymys voittaa ja uni tulee.

Swakopmund, Veronika B&B, 8.2.2010 klo 21.08

Tavarat on pakattu: osa jää tukikohtaan Swakopiin, osa tulee mukaan matkalle. Matkalle lähtevä on lajiteltu: vaatteet, kengät, hygienia- ja ruokatavarat. Mitä kirjoja otetaan mukaan? kysyy matkakumppani. Oletko jo lukenut "DDR-lapset" loppuun? Aivan kohta, vastaan: olen päivän jokaisena joutohetkenä palannut kirjaan ja ns. DDR  lasten  kohtaloihin, ne ovat askarruttaneet minua kaiken päivää.

Ei ollut ihme, ettei nuori ihminen, joka oli elänyt lähes koko lapsuutensa, usein jopa 11 vuotta, silloisessa DDR:ssä, voinut sopeutua elämään esimerkiksi Ambomaalla kylässä, jossa ei ollut sähköä, ei vesijohtoa, ei tietoakaan mistään mukavuuksista?

Monen DDR:stä palanneen nuoren vanhemmat, täti, setä tai joku muu sukulainen asui siellä ja halusi ottaa vastuun paluumuuttajasta, mutta tämän oli usein mahdotonta kotiutua vasta löytyneitten sukulaisten luo ja sopeutua heidän tarjoamaansa elinympäristöön ja elintasoon. Poikien sanottiin sopeutuneen helpommin, tytöillä oli eniten ongelmia, mistä se sitten johtuikin.

Namibiassa minua kiinnostavat – paitsi maisemat, jotka ovat vaihtelevia: osassa maata vehreitä, runsaita, mutta suurimmaksi osaksi karuja ja kallioisia tai sitten aivan pelkistettyjä hiekkadyynejä – ihmiskohtalot ja se, miten tämä kansa, joka koostuu monesta etnisestä ryhmästä, kykenee ylipäänsä muodostamaan kansan.

Ennen itsenäisyyden aikaa Namibian alueella asuvia etnisiä ryhmiä on tietoisesti usutettu eripuraisuuteen ja toistensa kimppuun, se kaava on ollut voimassa maan koko historian ajan.

Usein ovat eri kansanryhmät kilpailleet parhaista laidunalueista, mutta eripuraisuuden syyt ovat olleet myös poliittista laatua, ja nimenomaan siirtomaapoliittista. Tällä hetkellä demokratia kuitenkin tuntuu toimivan, ihmeitten ihme!

Tietenkin ihmisten purnaavat yhdestä jos toisestakin asiasta, ja oppositio väittää kivenkovaan, että viimesyksyiset vaalit eivät olleet rehelliset; puhutaan jopa uusintavaaleista, mutta ilmeisesti se on vain opposition toiveajattelua.

Joka tapauksessa maassa vallitsee järjestys, virastot toimivat, asiat edistyvät, sellaisen käsityksen saa turistina, vierailijana. Millainen on tunnelma maan pohjoisosissa, siitä saamme seuraavien päivien aikana edes jonkinlaisen mielikuvan.

Swakopmund, Veronika B&B, 8.2.2010 klo 9.45

Herään aamulla rajun sateen kohinaan sisäpihalla, mutta kuuro on ohi viidessä minuutissa. Aamiaisella toteamme, että sade on täällä rannikolla harvinaista, ainakin tähän aikaan.

Taivas näytti jo kirkastuneen, mutta annas olla, uusi kuuro putosi juuri kaupungin niskaan. Hyvää se tekee, huuhtelee pölyt kaduilta, kastelee puutarhat!

Lähdemme kohta kaupungille, varustaudumme lähtemään kohti pohjoista. Sylvester, autovuokraajamme Walvis Baystä, tuo meille huomenaamulla auton, tällä kertaa nelivetoisen.

Matkakumppani kävi varta vasten Wienissä autoklubin kalliin nelivetokurssin ja harjoitteli Burgenlandissa sellaisessa maastossa, että se hyvinkin vastasi Namibian olosuhteita.

Mutta katsotaan, miten selviämme; viime vuonna juutuimme tavallisen auton kanssa kiinni niin monta kertaa, etten kaikkia kertoja enää muistakaan.

Artikkelin kirjoittaja Maija Asunta-Johnstonin (FM) uusin kirja on Verkkorakkautta varttuneille, WSOY 2009. Aiemmat kirjat: Punainen jääkaappi, WSOY 2006; Naiset eivät syö retiisejä, WSOY 2004; Onnellisen naisen vuosi, WSOY 2002; Punapukuisen naisen talo, WSOY 2000 <ET kuva smallarticle /> Lue lisää kirjoittajasta ja hänen kirjoistaan.

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.