Maire Jääskeläisen, Kaisa Böökin, Mirja Hämäläisen ja Keijo Karhusen kertomukset.

Kaisa Böök:

Shampanjaa Champs-Elysées´llä

Siitä oli puhuttu vuosia. Aina, kun tapasin Leenan, puhe kääntyi tulevaan Pariisin matkaan, haaveiltiin samppanjasta ja kadusta, jonka nimi muistutti mielestämme jalon juoman nimeä. Harjoiteltiin lausumaan kohde ranskalaisittain, mutta helpommin se ääntyi suomalaisittain ”samppanjaa samselyseellä”

Emmassa oli nähty Claude Monet´in lumpeita ja luettu, että itse paikka, jossa Monet maalasi, oli avoinna yleisölle ja että se sijaitsi bussimatkan päässä Pariisista. Sekin olisi ehdoton!            

Kun riittävän usein puhuimme ”perikuntien ” kuullen matkastamme, ne alkoivat pitää haaveitamme vitsinä. Ikärasismiako? Olimmehan vasta 70 +.  Oma perikuntani tunsi myös kartanlukutaitoni. Se rajoittui heidän mielestään ensimmäiseen kadunkulmaan. Leena ja minä uhosimme katsovamme lennot ja hotellin netistä ja olevamme omatoimisia.                                              

Asiaa oli vatvottu vuosi ja toinenkin eivätkä vuodet meitä nuoremmiksi tehneet. Onneksi vielä vuonna 2011 löytyi matkanjärjestäjä, joka suuntasi rantalomien sijaan myös kaupunkeihin ja kokonaiseksi viikoksi. Siinä se oli. Lähdimme jatkamaan kesää etelään, Pariisiin.                                     

Lumoava Pariisi, niin täynnä historiaa, niin täynnä kauneutta ja vielä lokakuussakin niin paljon lämpöä! Kartanluku piti hallita, ettei mikään ehdoton kohde jäisi näkemättä. Ja se onnistui. Pakko oli kokea ainakin Louvren tungos, Pritemps´in tavaratalon saavuttamaton ylellisyys sekä nähdä Eiffelin torni ja sen jonot.Kauneus toi kääntöpuolen; liikaa turisteja! Onneksi oli varattu opastettu retki Givernyyn, pieneen kylään, jonka vetonaula on Claude Monet´n asunto ja puutarha lumpeineen.  Siellä varmaan selviäisimme ilman karttaa.
      
Giverny täytti odotukset. Puutarha oli rehevimmillään. Lummelammet aivan kuin maalauksissakin. Jokaista kukkaa, jokaista kukkapenkkiä, metsikköä ja vettä piti ihastella. Aika kului. Vielä piti ehtiä myymälä&au

Ja sitten mentiin sovitulle kokoontumispaikalle, josta lähtisimme yhdessä bussille. Itse bussi oli pitänyt parkkeerata hienovaraisesti riittävän kauas itse kohteesta, monen mutkan, tunnelin ja polun päähän. Kuten vanhat ihmiset yleensäkin, olimme ajoissa kokoontumispaikalla. Jostain syystä siellä ei kuitenkaan ollut ketään ryhmäämme kuuluvaa, koska olimme tulleet väärälle henkilöautojen parkkipaikalle. Bussin lähtöaika lähestyi.

Silloin hätäännyimme. Taksillako Pariisiin, lähes 80 kilometrin päähän? Onneksi kännykkä toimi hetken, jotta ehdimme kuulla oppaan pikaisen neuvon: ”Menkää vain kylän ainoaa katua, pääkatua pitkin kirkkoa kohden ja sitten….” ja tietysti virta loppui. Me mummot juoksimme loputtoman pitkältä tuntuvaa katua pitkin ostoksia varjellen. Onneksi ne olivat jääneet vähiin! Kirkon lähelle tultuamme syöksyimme läheiseen kahvilaan. Vähäisellä ranskan sanavarastollani sopersin ongelmaamme. Iloinen tarjoilija vastasi selvällä suomen kielellä, tosin savoksi: ”Elekee hättäilkö! Parkkipaikka on tuossa ku silimäättä vasemmalle. Siitä kiännyttä tuas vasemmalle ja sitten miättä tunneliin ja kiännyttä oikiaan ja jatkatte polokua pitkin”. Kyllä savon kieli tuntui kauniilta!

Noloina ja anteeksi pyydellen saavuimme bussille, jossa opas jo odotteli, luultavasti kärsimättömänä, kun osalla ryhmästämme oli vielä Givernyn matkan jälkeen kiire paluulennolle Helsinkiin. Voi vain ihailla sitä ammattitaitoa, millä opas kätki harmistumisensa. Kaipa siihenkin on opetettu koulutuksessa!    
                   
Pariisiin päästyämme olimme nälkäisiä ja suuntasimme ravintolakaduille. Emme toki lähestyneet Champs Elysées´iä muistaen siellä aiemmin saamamme nuivan kohtelun. Hotellin läheisessä italialaistyyppisessä ravintolassa saatoimme jälleen todeta suomen kielen kansainväliseksi. Itsetietoinen nuori tarjoilija halusi tehdä vaikutuksen meihin daameihin osoittamalla, että tunnisti kansallisuutemme ja että osasi kieltämme.

Kuului rento aloitus: ”Mitä jätkät!” Kun se ei ihan soveltunut meihin, yritin taas vähäisellä ranskantaidolla valaista häntä jätkä-sanan merkityksestä. Mahdoinko lainkaan saada sanomaani perille, kun tarjoilija ohi kulkiessaan hoki: ”Mitäs tässä, mitäs tässä”. Naurultamme me ”jätkät” pystyimme juuri ja juuri ruokailemaan, otimme myös jälkiruoan sekä kahvin.Liekö ranskani lopulta mennyt perille, sillä ikään kuin anteeksipyyntönä laskussa oli pelkkä kahvi. Teki mieli poistua sanoen: ”Mitäs tässä”.       
  
Entäs se samppanja Champs Elysées´llä? Se jäi seuraavaan kertaan.

Maire Jääskeläinen:
Unohtumaton matka

”Olet saapunut päämäärään”, navigaattorin miesääni voisi ilmoittaa meille.
Kymmenen hengen umpiväsynyt joukko vääntäytyy ulos pikkubussista. Ensimmäisenä ulosastunut on vähällä tallata lehmänsontaan ja lehmä itse tervehtii saapunutta ryhmää puun varjosta. Matkatoverien nauru on väsyneen hysteeristä ja kaikki katselevat pöllämystyneinä ympärilleen. Läheisen talon takapihalla virittelee myös kukko aamukäheää ääntään. Auton vieressä kohoaa kolmemetrinen, kookkaista punatiilistä rakennettu muuri, jota komistaa jykevä, kaksiosainen rautaportti. Mihin lopulta päädyimme?

Tätä olimme pähkäilleet koko matkan lentokentältä tälle portille asti ajaessamme mutkittelevaa, vihreille rinteille nousevaa ja alas usvaisiin laaksoihin laskeutuvaa tietä monen uneliaan, uuteen aamuun heräilevän pikkukylän läpi, joissa vain lehmipaimenet olivat laumansa kanssa liikkeellä. Tie kävi koko ajan möykkyisemmäksi, kuoppaisemmaksi, muuttuen lopulta lähes kinttupoluksi kunnes yhtäkkiä … perillä.

Missä siis olemme?

Tämä on Nazervanin pikkukylä, Armeniassa ja portin takaa pitäisi löytyä majatalomme.  Raskas portti aukeaa ja astumme… paratiisiin.

Meidät ottaa vastaan hymyilevä emäntämme Laura sekä oppaamme Marianne. Muurin sisäpuolella kukkivat köynnösruusut ja puutarhassa ovat kypsymäisillään kirsikat ja aprikoosit. On varhainen alkukesän aamu vuonna 2011.

Talon terassille, josta oli näkymä kaukana siintäville vuorille, oli katettu ihana aamiainen yrttiteetä, kahvia, leipää, leikkeleitä, munakasta, kotijuustoa, kurkkua, tomaattia, omatekoista jugurttia ja aprikoosihilloa. Kaikki oli valmistettu Lauran keittiössä omista tai lähikylien tuottajien luomuraaka-aineista. Terassilla olevasta hanasta saimme vuorilta virtaavaa kirkasta, raikasta juomavettä.

Vierastalo on mitoitettu kymmenelle hengelle, joten kodikas tunnelma säilyi koko matkan ajan. Huoneisiin asetuttuamme ja virkistäydyttyämme pihalla olevassa pienessä uima-altaassa olimme valmiit kuulemaan tulevasta viikko-ohjelmastamme.
Marianne on asunut pitkään Armeniassa ja hänellä on vankka tuntemus maasta, sen oloista ja kulttuurista.

Ystäväporukkamme oli löytänyt tämän matkan Lomamatkojen esitteestä kohdasta ”Harvinaisia helmiä”. Meitä kiinnosti lupaus asumisesta maaseudulla pienessä vierastalossa eikä kaupungin hotellissa sekä tämän pienen, lähes tuntemattoman maan sijainti Kaukasuksella Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Kartasta näkyi, että maan naapurivaltioita ovat Georgia, Azerbaidzan, Turkki ja Iran. Takavuosien radio-ohjelmista muistui mieleen kuvitteellinen radioasema ”Radio Jerevan”, joka ilmoitti: ”Kysykää mitä haluatte, me vastaamme, mitä haluamme.”

Taustaksi tuleville retkillemme saimme Mariannelta muutamia faktoja tästä maasta. Armeniassa on ollut asutusta jo v. 700 eaa.  Ilmasto on mannerilmasto, jolloin kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Meillä oli siis ihanteellinen aika matkustaa. Maa on vuoristoista ja Armenian kolmemiljoonaisesta kansasta yli miljoona asuu pääkaupungissa, Jerevanissa. Maa sijaitsee muinaisen Idän Silkkitien varrella ja Raamatun mukaan Nooan arkki rantautui Ararat-vuorelle, joka nykyisin on Turkin puolella, mutta on se vuori, joka häämöttää vierastalon terassilta katsottaessa.

Armenia oli ensimmäinen maa, jossa kristinusko otettiin valtionuskonnoksi. Uutta tietoa kaikille oli se, että vuonna 1915 turkkilaiset olivat tehneet etnisiä puhdistuksia, jolloin eri tietolähteiden mukaan jopa puolitoista miljoonaa armenialaista tapettiin.

Myöhemmin kävimmekin Jerevanissa Armenian kansanmurhan muistomerkillä, joka oli vaikuttavimpia käyntikohteita matkallamme. Se on suuri alue kaupungin yläpuolella kohoavalla kukkulalla, jossa monumentin sisätiloissa palaa ikuinen tuli ja soi hiljainen musiikki.  Alueeseen kuuluu myös museo ja puisto, jonne eri valtioiden päämiehet ovat istuttaneet puun uhrien muistoksi, muun muassa Tarja Halonen vuonna 2005.

Armenia kuului Neuvostoliittoon, kunnes se Neuvostoliiton hajotessa itsenäistyi vuonna 1991. Maa on aika köyhää ja työttömyys on korkea. Kaikkialla näkee neuvostovallan aikaisia kesken jääneitä rakennuksia, luurankotaloja. Armenialaisia on muuttanut ulkomaille arviolta useita miljoonia ja muun muassa USA:n ulkoarmenialaisten säätiö rahoittaa monia hankkeita Armeniassa.

Ihmisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus ovat silmiinpistäviä. Vierailimme muun muassa maalaistalossa, jossa paistettiin maauunissa paikallista lavash-leipää ja sen jälkeen saimme nauttia isäntäväen kanssa ulkona mahtavan lounaan paikallisine herkkuineen. Paikallisen tavan mukaan maljoja kohotettiin mitä moninaisimpien asioiden kunniaksi.

Viikon aikana saimme tuntuman tämän maan vastakohtaisuuksiin. Jylhissä vuoristoissa on historia koko ajan läsnä kirkkoineen ja luostareineen. Vuorten rinteillä kulkevat yrttien keräilijät isot pussit kaulallaan ja tasangoilla vaeltavat paimentolaiset karjalaumoineen. Sevan-järven ja sen ympäristön kauneus ihastutti.

Paluumatkalle saimme ylimääräistä jännitystä, sillä kuljettajamme ajoi käytöstä poistettua vuoristoista maisematietä, mutta tien vauriot olivat sellaisia, että matkamme oli katketa useaan kertaan. Takaisin ei olisi päässyt kääntymään.

Kaupungissa kilometrien pituisella kadulla vieri vieressä olevat pelihallit ja yökerhot räikeine neonvaloineen houkuttelivat asiakkaita. Uusrikkaiden linnamaiset, vartioidut talot ja superhienot ajopelit sekä toisaalla hökkelikylien asumusten katseleminen saivat ajattelemaan, miten epäoikeudenmukaisesti aineellinen hyvinvointi jakautuukaan.

Hyvinjärjestettyjä matkoja ja mielenkiintoisia matkakohteita on lukemattomia, mutta tämä matka jäi mieleen! Usein sanotaan, ettei majapaikalla ole niin väliä, sillä siellähän käydään vain nukkumassa. Mutta kyllä oli ihana palata päivän retkiltä ”kotiin”, nauttia terassilla Lauran loihtima, maukas ateria ja jäädä sen jälkeen vielä istuskelemaan sametinpehmeään kesäiltaan katselemaan silmää hiveleviä maisemia.

Keijo Karhunen:

Ensin pelotti, mutta ylhäältä näkyivät Kata Tjutat

Urulu eli Ayers Rock Australia 2.3.2002: Australian erämaan aamu valkenee nopeas-ti. Hetki sitten puskat, kuten niitä täällä kutsutaan, näyttivät pelottavilta.

Sitten pilkisti aurinko ja antoi kasveille värit. Puskat heräsivät elämään, papukaijat sekä koo-kaburrat, naurulinnut, aloittivat äänekkään aamiaisen etsimisen. Puskat näyttivät nyt ystävällisiltä, vaikka jossain lehvistön kätköissä saattoi lymyillä saalistaan odotta-va käärme.

On toinen päivä eläkeläisenä. Ensimmäisenä päivänä piti pitkäaikaisen haaveeni to-teutua. Valitettavasti kova tuuli esti sen, enkä päässyt kiipeämään Ayers Rockille, maailman suurimmalle kivelle. Tulimme vaimoni kanssa Australiaan ja täällä minä muutuin eläkeläiseksi. Sydneyssä asuva tyttäreni oli järjestänyt mukavaa ohjelmaa huru-ukoksi muuttuvalle isälleen ja toi meidät tänne Australian keskipisteeseen.

Vaimoni jäi untenmaille, hotellin peittojen alle. Hiivimme tyttäreni kanssa vilpoiseen erämaan aamuun. Aurinko tuli sopivasti tervehtimään meitä, kun nousimme autoon. Täällä saa varoa hämärän aikana kenguruita. Vahinko – vai olisiko se onni, ettemme nähneet parinkymmenen kilometrin matkalla yhtään pomppijaa.

Siinä se nyt on edessämme! Terrakotanpunainen Ayers Rock, kuin kotoinen jättiläis-kalakukko. Infotaulusta luen, että ympärysmittaa kivellä on reilut yhdeksän kilomet-riä ja korkeutta siinä kolmesataaviisikymmentä metriä. Ayers Rock, alkuperäiskansalle Urulu on aboriginaalien pyhä paikka. Onko minulla oikeutta kiivetä sinne?

Repussa on kuusi litraa juomista, suklaata ja hedelmiä. Nestettä pitää ohjeiden mu-kaan ottaa mukaan litra jokaista kiipeämiseen varattua tuntia kohden. Pyydän mie-lessäni aboriginaaleilta anteeksi röyhkeyttäni, ja aloitamme tyttäreni kanssa kiipeä-misen.

Alkumatka, noin parisataa metriä, on loivaa, tasaista kalliota. Tai se näyttää loivalta verrattuna loppunousuun. Ihan tarpeeksi jyrkkää, olisiko nousukulma siinä kolmen-kymmenen asteen paremmalla puolen. Eikä mitään mistä pitää kiinni!

Nousemme viitisenkymmentä metriä. Vilkaisen taakseni, ei olisi pitänyt. Miksi minä katsoin, vaikka hyvin tiedän. Kokeilen jalalla, onko liukkaan tuntuista? Karkealta tuntui, joten jatkan vaikka pelottaa. Olisipa jotain, mistä voisi ottaa kiinni. Parisenkymmentä met-riä ja istahdan. Pyyhin hikeä otsalta. Tyttäreni on edennyt hieman pidemmälle. Hän vilkaisee taakseen ja palaa luokseni:

– Isä. Ottaako sinua rinnasta, hän kysyy ja katsoo pelokasta olemustani.
Olen hetken hiljaa ja mietin mitä vastaan. Sitten saan sanottua:

– Ei ota, taitaa paremminkin ottaa päästä. Hitto, kun pelottaa! En olisi ikinä uskonut.

– Käännytäänkö takaisin?

– Ei käännytä, jatketaan ylös. Nyt jos jätän nousun kesken, niin voi sitä naurun mää-rää, kun kaverit kuulevat miten kiipeämisen kävi.

Jatkamme nousua ja etenemme vierekkäin. Nyt ovat osat vaihtuneet, minä olen se, josta pidetään huolta. Loiva nousu päättyy ja alkaa noin neljänkymmenenviiden asteen jyrkänne. Onneksi apuna on kettinki, josta voin pitää kiinni.

On se kumma, kuinka jyrkemmällä kiipeämisellä tuntuu turvallisemmalta, kunhan on jotain, mihin voi kädellään tarttua. Jatkamme kiipeämistä ja välillä pidämme taukoa. Hörpimme vettä ja nautimme suklaata. Tyttäreni ei kysele, mutta silmät kertovat hänen olevan huolissaan jaksamisestani.

Pääsemme huipulle ihailemaan maisemia. Tuntuu upealta, etten keskeyttänyt vaan nousin pelkoni voittaen huipulle saakka. Tyttäreni tähyilee horisonttiin ja löytää et-simänsä:

– Isä, tuolla ovat Kata Tjutat, Olgat, huomenna käydään niitä katsomassa.
Tähyilen horisonttiin ja siellä ne siintävät, valtavat kivimöhkäleet, Kata Tjutat.

Taskussani on virkapukuni leijonanappi. Kotona suunnittelin piilottavani sen johon-kin koloon. Nyt tulen toisiin ajatuksiin: minulla ei ole oikeutta jättää tänne mitään muuta kuin ajatukseni. Nappi saa paluukyydin kotiin.   
Emme ole yksin kivellä, meitä uskalikkoja on arviolta viitisenkymmentä. Japanilaisten nuorten ryhmä lähestyy minua. He haluavat hikisen ison eurooppalaisen samaan kuvaan. Tunnen itseni julkkikseksi, kun kamerat tallentavat minut filmin pintaan.

Palaamme hotellille ja naureskelemme kantamuksillemme. Neljä litraa vettä kävi retkellä. Hyvä ettei juominen loppunut. Ehkä tilanne olisi ollut toinen, jos lämpömit-tarissa olisi ollut yli kolmekymmentä astetta. Nyt lämmintä oli kaksikymmentäviisi, ja se oli oikein sopiva lämpötila nousta Ayers Rockille.

Menemme pitämään siestaa keskipäiväksi hotellihuoneeseen. Kotona suunnittelin tekeväni muodonmuutoksen, kunhan olen käynyt kiven päällä. Vetäydyn kylpyhuo-neen rauhaan ja luon katseen peilistä katsovaan karvaiseen naamaani. Nyt lähtevät parta ja viikset, ja alan raapata naaman pehkoa. Kohta peilistä katsoo siloposkinen eläkeläinen.

Vaimo loikoilee sängyssä. Mitähän se sanoo, kun näkee sileän naamani. Menen puo-lisoni viereen. Ei sano mitään. Loikoilemme ja kertoilen päivän tapahtumista. Sitten viereen tulee hiljaisuus. Vaimo nousee istumaan ja katsoo minuun. Lopulta saa sa-nottua:

– Mitä sinä olet tehnyt? Ajoit parran pois! Eikä tästä edes ole neuvoteltu.

 

Mirja Hämäläinen: Hutong-kujalla

Riksaa polkevan miehen kalju kiiltää.

Pekingiläisen riksataksin puupenkki tuntuu kovalta. Puristan käsilaukkua sylissäni ja keskityn katselemiseen. Yritän istua mahdollisimman luontevasti keikkuvan ajopelin haalistuneen markiisikuomun alla. Pelottaa, kun kymmenet polkupyörät ja autot äänitorvia töräytellen ohittavat hyvin läheltä.

Aluksi katu on leveämpi, ja sen molemmin puolin on hedelmä- ja vihannes myyjiä. Kauppiaat huutelevat kovaäänisesti, nopeita lyhyttavuisia ostokehoituksia. Kiinan kielen lyhyet äänteet kuulostavat tylyn agressiivisolta. Helteessä saastesumun katku kirvelee silmiä.
  
Miehen luisevat kädet pitelevät tiukasti mustan kolmipyörän ohjaustangosta ja jalat liikkuvat verkkaisasti polkimilla. Hän kampeaa ajokkiaan vasemmalle kaartuvalle pikkukujalle. Valkosipulin, inkiväärin ja virtsan vahva haju lemahtaa nenääni. Olemme Hutong-kujalla. Ketterästi mies väistelee bambukeppien väliin viriteltyjä, kuivumassa olevia pyykkejä ja lintuhäkkien kanssa pyöräleviä vanhempia miehiä. Onko aikakone taikonut minut keskelle kiinalaista elämänmenoa vuosisata taaksepäin?
  
Pahasti lohkeillut asfalttikuja on ahdas. Sen molemmin puolin on vanhoja, matalia pikkutaloja, jotka on aikanaan rakennettu vieri viereen,  kadun mittaisiksi rivitaloiksi. Niihin on tehty aikojen saatossa ja asuntopulan kourissa ulokkeita ja lautakojuja. Muistelen oppaan kertoneen kuinka aikoinaan nämä, nykyisin köyhät asujaimistot, rakennettiin tarkoin feng-shui -sääntöjen mukaan. Nyt ne ovat nopeasti väistymässä moottoriteiden ja kerrostaloasutuksen tieltä.
  
Taloissa  on pienet sisäpihat. Ne ovat tupaten täynnä kaikenlaista pikkukamaa. Koukuissa ja portinpielissä roikkuu tapettuja kanoja, mausteyrttejä ja vihannesnippuja. Talojen seinustoilla on tummia, samannäköisiä polkupyöriä. Korttelissa on yhteisvessat. Pistävä virtsan ja ulosteen haju lemahtaa voimakkaana yhteishuussin kohdalla.               
              
Kujan asuntoihin tulee kylmä vesi, tai se haetaan vesipostista, mutta viemäröinti puuttuu. Siksi kuja on osittain märkä ja likavettä on kertynyt
 lätäköiksi painanteisiin ja kivien väleihin.
  
Kaikissa taloissa asutaan. Yritän kuomun alta salaa kurkistaa aukijääneestä ovesta sisälle. Opas kertoi eilisen kaupunkikierroksen aikana näistä vanhoista kujista. Pienet asumukset on verholla eristetty kahdeksi huoneeksi. Muutaman neliön asunnossa elelee vähintään kaksi sukupolvea. Talon isännällä voi olla sänky, mutta toiset perheenjäsenet nukkuvat lattialla. Aamuisin he käärivät petivaatteensa rullalle ja nostavat ne päiväksi seinälle.
  
Kuja kapenee entisestään, ja riksan matkustamon oikeanpuoleinen pyörä kolahtaa sisäpihan portin pieleen. Tunnen itseni vaivautuneeksi, kun laiha kuski hyppää polkimilta ja paidanselkämys märkänä peruuttaa  ja kiskoo ajokin oikeaan uomaan. Mies hyppää taas polkimille ja veivaa selkä köyryssä eteenpäin. Pyörä mahtuu juuri ja juuri kulkemaan kujannetta.
  
Huomaan olevani tirkistelijä, joka on joutunut yllättäen perheen ruokapöydän kulmalle. Kujaan rajoittuvalla muutaman neliön sisäpihalla nuori nainen syöttää kyykistyneenä, edessään jakkaralla istuvaa pikkupoikaa. Riisipuikot vievät ruokaa tottuneesti lapsen suuhun. Pyylevä isoäiti istuu matalalla tuolilla kudinpuikot käsissään. Kukaan ei näytä reagoivan riksaan tai sen kyydissä olevaan länsimaiseen matkustajaan.

Oksalle ripustetussa lintuhäkissä laulaa kanarialintu.
  
Vähän matkan päässä  kujan varrella istuu joukko vanhoja, maolaisasuisia miehiä ringissä. He ovat jalkojensa päällä kyykyssä, polvet sivuille taivutettuina. Kaikki tupruttelevat tupakkaa. Kova, lyhyttempoinen puheen pälätys kuuluu kuin nauhalta. Välillä joku krohauttaa kurkkuaan ja roiskaisee kaaressa räkäklimpin kadulle.
  
Kurkistan toiselle puolelle kujaa. Sen sisäpihan nurkkauksessa isoäiti pitelee kainaloista parivuotiasta, tummatukkaista poikaa, joka pyllistää valkoisen takapuolensa suoraan housujen saumattomasta aukosta. Jo ennestään märännäköisestä halkiosta tipahtaa kakkakikkare,  jonka nainen luontevasti lakaisee riisinjuuriharjalla kadulle.

Seuraavan talon pihassa vanhempi pariskunta ryystää teetä. Ihailen kuinka taitavasti he siirtävät mukin kantta toisella kädellä hiukan ylemmäksi, jotta hörppääminen onnistuisi. Pihaportin pielessä kukkii, reunastaan lohkeilleessa saviruukussa, iloisenpunainen Salvia.

Olen täysin ainutlaatuisen matkakokemukseni lumoissa, kun riksataksi putkahtaa kapeasta solasta leveämmän kadun pientareella olevalle päätepysäkille.
 
 

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.