Lapissa on paljon pieniä ja tunnelmallisia kohteita ja kokemuksia, jotka jäävät suurten hiihtokeskusten varjoon. Toimittajamme vieraili kymmenessä vähemmän tunnetussa, mutta upeassa kohteessa.

1. Pielpajärven erämaakirkko, Inari

Jyväskyläläisillä Erkki, 64, ja Sirkka-Liisa, 63, Lambergilla on aivan erityinen suhde Pielpajärven tunnelmalliseen erämaakirkkoon. Heidät nimittäin vihittiin siellä  26.8.2010.

– Vaellamme vaimoni kanssa Lapissa kahdesti vuodessa, sillä olemme molemmat olleet Lapinhulluja jo kymmeniä vuosia, kertoo Erkki Lamberg.

Erkki kuvailee erämaakirkkoa Samuli Paulaharjun sanoin: Iso-Pielpajärven takana kohoaa yksinäinen vanha Lapintemppeli. Täällä ei asu kukaan, tänne ei kulje kukaan, ei tänne kuulu auton maailmallinen meno, eikä tänne osu vihoissaan puuskuttava moottorivenekään. Kovin kaukana tuntuu olevan suuri maailma, ei näy edes isoa Inariakaan. Paljasharteinen Luosmavaara vartioi pohjoisen puolta, ja lännen äärellä on iso Otsamotunturi.

– Aina auki oleva kirkko on täydellisen rauhoittumisen ja hiljentymisen paikka tiettömän taipaleen takana keskellä luontoa. Sinne pitää vaeltaa viisi kilometriä tai mennä veneellä. Se on Inarinjärven rannalla noin kymmenen kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä. Kirkko on 1840-luvun asussa.
Ennen vihkiäisiä Sirkka-Liisa vaelsi työkaverinsa kanssa ja Erkki kalasti veljenpojan seurassa. Ilma oli aurinkoinen ja lämmin. He yhyttivät aikataulunsa kirkolle, jonne tuli myös Inarin kirkkoherra. Työkaveri ja veljenpoika olivat todistajina, ja olihan paikalla myös Lambergien koira.

–  Se ulisi oven takana yhtyen kirkkoherran lauluun, Erkki nauraa.

– Pielpajärvi on hieno vihkipaikka, koska siellä ei ole hässäkkää ja väkeä. On vain hiljaisuus, rauha, keskittyminen ja rakkauden voima.

Romantiikkaa onkin taustalla kosolti, sillä Lambergit olivat alle parikymppisinä neljä vuotta yhdessä, sitten elämä erotti heidät ja he perustivat tahoillaan perheet. Tiet yhtyivät sattumalta vuonna 2009 Jyväskylässä kaupassa. Se oli menoa! 

Katso lisää: http://www.saariselka.fi/sisalto/kohteet/inari/pielpajarven-eramaakirkko

2. Laanihovin monotanssit, Saariselkä

Yksi Saariselän hauskimpia kokemuksia on perinteiset Laanihovin monotanssit, joita on tanssittu jo vuodesta 1984 joka päivä kello 14–17.  Usein menoa tahdittaa bändi, mutta levymusiikillakin saadaan kannat kattoon.

Naantalilainen Heli Rantala, 47, on pistänyt Laanilassa monoilla koreasti jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän viettää Saariselällä vähintään neljä viikkoa vuodessa tavaten tuttuja ja nauttien luonnosta.

– Monotansseissa on jotain hulvattoman ja älyttömän aitoa, kun joukko hikisiä ihmisiä ahtautuu kesken hiihtoreitin ulkoilutamineissaan pieneen ravintolaan tanssimaan pipot päässä humppaa sydämensä kyllyydestä. Ja siitä matka jatkuu taas hiihtäen, Heli nauraa.
Laanihovissa on jotain taikaa ja tunnelmaa, sillä ihmistä tulee siellä aitoja ja helposti lähestyttäviä.

– Tapaan siellä vanhoja ystäviä ja latututtuja, mutta myös ihan ventovieraat uskaltavat pyytää vieressä seisojaa tanssiin. Salissa tuoksuu reteesti hiki ja kuuma rommi. Ja ihmiset ovat iloisia! Tanssiinhakijoita riittää, vaikka ei olisi saanut vielä suksiakaan kunnolla jalasta.
Helin mukaan Laanihovissa ei kuulu olla liian hieno, vaan jos tulee muussa kuin hiihtoasussa, katsotaan pitkään.

Lyhin hiihtomatka Laanihoviin on Saariselältä 3,5 kilometriä. Tätä latua kutsutaan joskus parfyymiladuksikin. Usein kuulee Laanihovia kuvailtavan hyväksi iskupaikaksi, ja on siellä toki pareja syntynyt kuten missä tahansa muuallakin. Mutta Helin mielestä tärkeintä monotansseissa on ihmisten iloinen kohtaaminen.

Lue lisää: http://sivut.saariselka.fi/topsafaris/index.php/fi/monotanssit

3. Lemmenjoki – unohtumaton yöpymispaikka

Tamperelaisen Kirsi Tiltin, 47, suosikkiyöpymispaikka Lapissa on Morgamojan Kultala Lemmenjoella.

– Se ihan kuhisee suomalaisen kullankaivuun historiaa. Tunnelmaan päästäkseen aiheesta kannattaa lukea vaikkapa Heikki Kokon Heittiön vaellus ja Mauno Pyhtilän Balladi kauniista Petronellasta. Hollantilainen seikkaileva kaunotar Petronella hurmasi Lemmenjoen kullankaivajia kesällä 1949. Lemmenjoen toisella puolella kohoaa kaksi Petronellan kukkulaa hänen muistokseen, Kirsi nauraa.

Talo on rakennettu vuonna 1975 kullankaivajien kämpän paikalle. Siinä on kaikille avoin karu autiotupa ja maksullinen saunallinen varaustupa.

– Kerran lähdimme 15 hengen veneporukalla Ahkun tuvalta, pienestä saamelaisesta perheyrityksestä, kohti Ravadaskönkään komeita putouksia. Sieltä vaelsimme 20 kilometrin matkan läpi nykyisten kullakaivuualuiden Kultalaan. Kaikki löysivät sopuisasti petipaikan tuvasta, teltasta ja joku oli saunan lauteillakin, Kirsi nauraa.

Metsähallitus pitää Kultalan ympäristön kunnossa ja alueella on loistavat opastetaulut, jotka kertovat alueella vaikuttaneista kullankaivajista. Suurin osa heistä lepää nykyään Inarin hautausmaalla, ”pyrkyreiden palstalla”.

– Alue on kaunista ja vehreää. Parin kilometrin päässä Kultalasta, Martiniiskonpalon avaralla lentokoneen varalaskupaikalla tunturin kupeessa on yksinäinen pieni mökki. Se on Karhu-Korhosen kirjasto. Yrjö Korhonen oli paljon lukeva kullankaivaja, jonka kirjoista tehtiin kirjasto, Kirsi kertoo.

– Tapasin nykyisen mieheni vuosia sitten Morgamojalla ihan sattumalta. Olimme molemmat omissa ystäväporukoissamme. Makkaratulilla juteltiin ja monta vuotta moikkailtiin Saariselällä. Vuosien jälkeen kumpaisenkin avioeron jälkeen Lapin taika iski ja yhdessä on oltu jo neljä vuotta.

Lue lisää: http://www.saariselka.fi/sisalto/kohteet/lemmenjoki

http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/kansallispuistot/lemmenjoki/Sivut/Default.aspx

4. Kilpisjärvi – upea vaelluskohde

Halti eli Haltiatunturi on suosittu vaelluskohde, sillä Haltilla on Suomen korkein kohta, 1324 metriä. Myös muuramelainen Kalle Vakaslahti, 65, on kavunnut sinne.

– Se on monen haaveena, ja minä toteutin sen 50-vuotisjuhlavaelluksena. Lensimme pienkoneella Kilpisjärveltä Somasjärvelle ja siitä lähdimme nousemaan Haltille. Huipulta on upeat näkymät, jylhempää ja puuttomampaa kuin muualla Lapissa. Kirjoitin nimeni huipun vieraskirjaan, jossa on jo lähes 100 000 tunturin valloittaneen nimeä. Tuolloin oli elokuu, mutta Haltilla oli lunta, Kalle kertoo.

Vaellusmaastot Haltille ovat pääasiassa helppokulkuisia. Suosituin 55 kilometrin reitti alkaa Kilpisjärveltä. Lyhyempi 20 kilometrinreitti lähtee Norjan puolelta Guolasjärveltä. Haltin rinteessä on kaksi autiotupaakin.  

– Paikka on täysin vertaansa vailla Suomessa, sillä kaikki Suomen yli 1000 metriset huiput löytyvät Kilpisjärven seudulta. Olen kiivennyt myös Saanatunturille ja Sai-vaaralle, jossa on Urho Kekkosen muistolaatta.

Kilpisjärvellä on toinenkin suosittu matkailukohde, kolmen valtakunnan rajapyykki järvessä Mallan luonnonpuistossa. Sinne pääsee moottoriveneellä hienoa reittiä pitkin  tai kävelemällä runsaan 10 kilometrin matkan luonnonpuiston halki. Kalle suosittelee piipahtamaan myös Ruotsin puolelle. 

– Kävelyreitit ovat siellä erittäin hyvin merkattuja ja autiotuvat parempikuntoisia kuin Suomessa. Ruotsalaiset käyttävät kumman vähän taukotupiaan.

Käsivarren seutu on myös moottorikelkkailijoiden suosiossa. Haltillekin pääsee ajelemaan, mutta vain oppaan kanssa. Innokkaat kelkkailijat kehuvat ajamisen olevan Ruotsin puolella vapaampaa kuin Suomessa. Prinsessa Victorian avaama kelkkareitti Victorialeden kulkee Muoniosta Kilpisjärvelle rajan tuntumassa. 

Lue lisää: http://www.kilpisjarvi.org/

5. Viihtyisä kahvipaikka Äkäslompolossa

Loviisalainen Leena Tähtinen, 58, pysähtyy aina hiihtolenkillään Kesängin Keitaaseen, joka on kotoisa latu- ja erämaakahvila Äkäslompolossa Kellostapulin ja Kesänkitunturin katveessa.

– Olemme lomailleet mieheni kanssa Kolarin Äkäslompolossa jo 30 vuotta, parhaimillaan neljästi vuodessa. Vuokramökkimme on viiden kilometrin päässä kahvilasta. Käymme  aina moikkaamassa isäntäparia, ja tulemme sitten hiihtolenkin loppupäässä kahville, kertoo Leena.

– Parasta kahvilassa on mutkaton, ystävällinen ja jutusteleva omistajapari, Reino ja Merja Komulainen. Tuntuu kuin menisi kotiinsa tai kylään heille. Kahvi ja Reinon paistamat lätyt mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa maistuvat ihanilta hikisen lenkin päätteeksi.

Kahvila on upeassa paikassa Kesänkijärven itäpäässä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston laidalla. Äkäslompolosta on sinne noin viiden kilometrin pituinen helppo ja tasainen latu. Jos tulee autolla Kesänkijärven länsipään parkkipaikalle, on siitä matkaa noin vain kaksi kilometriä. Jopa lapset jaksavat hiihtää kahvilamatkan.

– Kesängin Keitaassa on parhaimmillaan 30 ihmisen jono ulos asti. Hiihtäjät kaipaavat tuoretta munkkia, korvapuustia ja kahvia. Sitten voi valita maisemansa, haluaako katsoa järveä tai tuntureita.  Ja kahvin jälkeen voi vetää vaikka pihasta lähtevän Pirunkuru ylös. Se on ankaran jyrkkä!  

Äkäslompolon kylää ympäröi seitsemän tunturia: Yllästunturi, Kuertunturi, Kukastunturi, Pyhätunturi, Kesänki, Lainiotunturi ja Kellostapuli. Tuntureiden välissä kulkee 330 kilometriä hiihtolatuja, joista 38 kilometriä on valaistu. Siinä riittää valinnanvaraa.

Lue lisää: http://tunturioravat.fi/

6. Kalamiehen taivas, Ivalo

Tuusulalainen Börje Uimonen, 49, kehuu ivalolaista Suutari-Sepon kalastustarvikeliikettä kalamiehen pyhiinvaelluspaikaksi, johon täytyy aina pysähtyä. 

– Sepon omakotitalon ympärille on muodostunut Suomen paras valikoima kaikkea kalastusroipetta. Tarjolla on niin paikallisten tekemiä vieheitä kuin valtava valikoima kalastustarviketukkujen tarjontaa, kaikkea purotammukoiden narrauksesta jäämeren petojen kesytykseen. Viimeksi ostin paikallisia vaappuja Inarinjärveä varten. Suunnittelen ajoreitinkin niin, että ehdin Sepolle kaupan aukioloaikaan. Tosin hän aukaisee tarvitsijoille illallakin puotinsa!

Börje kehuu Seppoa lupsakaksi ja sutkiksi kauppamieheksi, joka antaa myös kalastusvinkkejä ja neuvoo hyviä paikkoja. Börjen omat parhaat kalastusmuistot ovat Käsivarren Lapista  Lätäseno-Poroeno-jokireitiltä.

– Lensimme pienkoneella Kilpisjärveltä Porojärvelle, josta laskimme kumiveneellä jokea pitkin alas Markkinan kylään. Erämaa ympärillä on upean  karu. Sadan kilometrin reitti on erittäin vaativa, sillä koskia on paljon. Siinä tuntee olonsa hyvin maskuliiniseksi äijäksi, kun on pieni seikkailullinen vaaran maku suussa koko ajan!  Börje nauraa.
Kalansaanti on plussaa, mutta ei välttämätöntä eikä edes varmaa. Hyvänkokoisia harjuksia ja taimenia on mahdollista saada.

– Saimme heittämällä rautua ja erikoista oli, että pystyimme heinäkuussa graavaamaan kalan yön aikana lumihangessa. 

Lue lisää: http://www.suutariseppo.com/

7. Utsjoen uusi matkailuimago – hidastaminen

Turhan usein markkinoinnissa pyritään suureen ja hienoon, mutta pienen ja paikallisen arvostamisessa on voimaa. Utsjoki alkaa ”myydä” hiljaisuutta, joka sopiikin luonnollisesti sinne.

Helmikuussa avautuville asukkaiden ja matkailijoiden yhteisille Utsjoen matkailusivuille tulee pieniä tarinoita siitä, kuinka siellä voi kokea hitauden ja hiljaisuuden. Tarinoissa kuvaillaan esimerkiksi erilaisia uusia ja vanhoja polkuja tunturissa, poron ja ihmisen polkuja. Jokainen saa lisätä sinne oman kokemuksensa. Pieni on kaunista!

Kajaanista kotoisin oleva ja Helsingissä opiskellut valokuvaaja Minna Saastamoinen, 43, on viihtynyt 15 vuotta Utsjoella.

– Täällä minut ympäröi rauha, liikkumaton sininen avaruus ja hiljaisuus. Kävin eilen kylällä enkä nähnyt ketään, vaikka kylällä on 500 asukasta, Utsjoen kunnassa 1300. Kaupatkin menevät jo kuudelta kiinni. Ravintola on kiinni, ellei ole asiakkaita. Toisaalta se avataan, jos nälkäinen moottorikelkkaporukka soittaa, että haluaisivat ruokaa. Minäkin otan passikuvan vaikka lauantai-iltana, jos joku haluaa. Täällä autetaan ihmistä, toteaa Minna.

Yksi Minnan suosikkipaikoista kirkonkylällä on kylätalo Giisá.  

– Siellä on sama tunnelma kuin Kreikassa, jossa miehet kokoontuvat baareihin juttelemaan. Jos tarvitsee mitä vain apua, sähkö- tai putkimiestä, kannattaa mennään Giisaan aamukahville. Sieltä löytyy apu jokaiselle. Ihmiset ovat täällä positiivisesti uteliaitakin, että milläs asioilla sinä olet. Hitaan elämänrytmin huomaa siitäkin, että ihmisille on aikaa puhua.
Utsjoen yksi matkailuvaltti on lähellä oleva Jäämeri. Utsjoen Nuorgamin kylä on  Suomen ja EU:n katolla

– Jäämeri on oikea meri, arktinen, tosi sininen, kylmä, raaka ja kunnioitusta herättävä. Eksoottinenkin aluksi. Ei Suomessa ole muualla sellaista. Vuokraamme välillä perheen kanssa talon Norjasta Tenovuonon rannalta.

Lue lisää: http://www.utsjoki.fi/

8. Utsjoki – maailmanluokan hiihtolatu

Pauli Ojalainen, 50, on tuore utsjokelainen, sillä hän muutti vastikään Rovaniemeltä hyvien hiihtomaastojen ja luonnon takia. Oleminen ja eläminen on verkkaisempaa kuin Rovaniemellä.

– Olen innokas perhokalastaja ja hiihtäjä, ja Utsjoki on mieletön paratiisi näihin harrastuksiin. 

Pauli suosittelee Utsjokea niin kilpahiihtäjille kuin harrastajillekin, sillä luonnonlumille päästään jo lokakuussa ja ladut kestävät huhtikuulle.

– Täällä on todella ensiluokkainen ja mielenkiintoinen valaistu 2,5 kilometrin latu, joka kulkee tunturin kupeessa. Maastokohdat ovat vaihtelevia, mutta nousut eivät raskaita. Tapasin juuri ampuhiihtäjän etelästä, joka kehui sitä aivan valtavasti. Myös norjalaiset maajoukkuehiihtäjät käyvät täällä harjoittelemassa. Björn Dahlie asuu lähellä, Kirkiniemessä. 

– Tykkilumesta ei voi puhua samana päivänä kuin luonnonlumesta. Tykkilumi on surkeaa, karkeaa ja tiivistä. Harvoin viitsii lähteä uusilla vehkeillä, sillä karkea lumi syö sekä voidetta että pohjaa. Karkealle tykkilumelle on vaikea saada kunnon pitoa suksiin.

Pauli hiihtää päivittäin 2,5 tuntia. Lenkin ehtii siinä ajassa vetää 40 kertaa. Mutta maisemaan ei koskaan kyllästy, sillä siinä saa ihailla Norjan tuntureita. Myöhemmin Pauli siirtyy pidemmille aurinkoladuillekin, jotka kulkevat tunturien ylitse.

– Hiihtäminen on ihanaa, ennen hiihdin kilpaakin. Nyt enää pitkiä, 50–90 kilometrin kilpamatkoja.  Urheiluseurojen etelästä kannattaisi miettiä täällä harjoittelua. Pimeänä aikana ladulla on tosi rauhallista.

9. Tammukkalammen unohtumaton mielenmaisema, Ivalo

Kuopiolaisen Sakari Palmion, 60, unohtumaton mielenmaisema ja rauhan tyyssija on Saariselällä, Luirojärven pohjoispuolella oleva Tammukkalampi.

– Vaelsimme Saariselältä pari päivää ja päätimme käydä katsomassa kartalla näkyvän lammen. Luirojärven tuville ramppaa koko ajan väkeä, mutta Tammukkalammelle johtaa vain pieni polku. Se on parhain ja rauhallisin leiripaikka missä olen koskaan ollut. Osuimme veljeni kanssa sattumalta paikalle ensikertaa 80-luvulla. Halusin näyttää sen vaimollekin, ja hänkin ihastui.

Sakari kehuu paikkaa neitseelliseksi ja koskemattomaksi. Lupukkapään tunturit heijastuvat lammen pintaan. Ei kuulu juuri muuta kuin tuulen ujellusta. Ehkä kuukkeli, korppi tai lapintiainen joskus äännehtii, poro saattaa mennä ohi.

– Tekee mieli olla vain hiljaa ja nauttia erämaan rauhasta. Tyynen suojaisassa paikassa saa teltassa tosi rauhalliset unet. Joskus olemme jännittäneet, että onko ”meidän” paikkamme mennyt. Mutta aina se on odottanut meitä tyhjillään! Olen käynyt siellä kymmenisen kertaa, ja aina se on yhtä vaikuttava. Maisemallisesti se on ihanin paikka minkä kuvitella saattaa. Se on sielunmaisema, jossa mieli lepää. 

Melko lähellä on Paratiisikuru, epätodellisen upea paikka, lampi keskellä tuntureita. Sakari kehuu sitäkin käymisen arvoiseksi.

– Parhaimillaan se on Ukselmapäältä tultaessa, kun sitä katsoo ylhäältä päin.

Lue tästä lisää.

10. Navettagallerian hurmaavat maahisnuket, Äkäslompolo

Karilan talossa Äkäslompolossa Pallas-Yllästunturin kupeessa majoitettiin jo 1950-luvulla matkalaisia. Kiireisimmän kevätsesongin aikana vanhemmat ja neljä lasta siirtyivät nukkumaan naventanvintille.

Nyt navetta näyttää erilaiselta, sillä Lea Kaulanen pitää lapsuudenkodissaan kahvila-galleriaa. Vielä siellä on kuitenkin samaa tunnelmaa, lehmien juottokaukaloita ja pöydät on tapetoitu 40–50 -lukujen sanomalehdillä. Esillä on Lean paperimassasta ja luonnonmateriaaleista valmistamia satumaisia nukkeja.

Vantaalainen Kati Itkonen, 66, käy Navettagalleriassa joka vuosi ja kehuu sen hienoa tunnelmaa.

– Ensin moikkaan ihanat ja erikoiset maahisnuket, joista jokainen kertoo kiehtovan tarinan. Esimerkiksi nuket Lempi ja Urmas ovat sisukkaita, äreitä ja jäyhiä mutta pohjimmiltaan lämminsydämisiä. Niissä on entisaikojen lappilaisten henkeä. Joskus Lea vetää nukkien kanssa satulenkkejä ulkona maastossa ja tarinoi maahisista, alueen alkuperäisväestöstä. Yhtenä talvena lähimetsässä oli nukketeatteriesitys, toisena taas ne olivat pihalla esillä jääveistosten kanssa.

Nuket ovat syntyneet vanhojen tarinoiden pohjalta, ne ovat osa perinnettä ja paikalliskulttuuria.

– Navettagalleriassa on hauska pieni kulttuurikeskus. Joskus siellä näytetään elokuviakin, istumaan mahtuu noin 40 ihmistä. Konserttejakin on Ylläs JazzBluesin aikaan. Kahvilassa  on pieni matkamuistomyymälä, josta voi ostaa paikallisia käsitöitä. Galleriassa on nukkien lisäksi muitakin taidenäyttelyitä.

Joku vuosi Karilassa saattaa vielä olla vaikka nukentekokurssejakin. Esimerkiksi oman luonnonhaltijan teko. Sinne Kati haluaisi ilman muuta mennä.

Lue lisää: http://www.navettagalleria.fi/

Suomalaispari muutti kenguruiden kotiseudulle jo 1960-luvulla, kuten 20 000 muutakin suomalaista sotien jälkeen. Miten he viihtyvät ja mitä nähtävyyksiä he neuvovat ensikertalaiselle?

Maarit Lindforsin ja Alpo Raappanan terassilta avautuu vehreä maisema, jossa pomppii vapaana villejä kenguruita. Niitä riittää Australiassa arviolta 50 miljoonaa, kaksi jokaista asukasta kohden. Isokokoisia pussieläimiä on paljon myös täällä, vain varttitunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Canberrasta, pikkukaupungissa, jonka nimi on vaikea lausua: Queanbeyan.

Maarit kertoo näkevänsä kenguruita usein kävelylenkillään ja hakiessaan lapsenlapsia koulusta.

– Ne aiheuttavat paljon kolareita pimeällä. Auton keula menee pahasti ruttuun, kun törmää kuusikymmentäkiloiseen kenguruun, Alpo kertoo.

Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.
Maaritin ja Alpon talo sijaitsee lähellä pääkaupunki Canberraa.

Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.
Alpo Raappana ja Maarit Lindfors ovat kotiutuneet Australiaan.

Parasta on lämpö

Toisen maailmansodan jälkeen noin 20 000 suomalaista muutti Australiaan paremman elämän toivossa. Niin myös Maaritin ja Alpon vanhemmat lapsineen 1960-luvun lopussa. Tullessaan Maarit oli 12-vuotias, Alpo 16.

Jättikokoinen maa helpotti muuttajia matka-avustuksilla, niin kipeästi tarvittiin työvoimaa etenkin rakennuksille ja kaivoksiin.

Alpo aloitti heti rakennusalan työt isänsä kanssa. Nykyisin hänellä on oma rakennusalan yritys, jonka hän suunnittelee jättävänsä lähivuosina lastensa vastuulle.

Suomessa pariskunta käy kolmen neljän vuoden välein ja viipyy parisen kuukautta sukuloimassa Alpon lapsuudenmaisemissa Utajärvellä ja Maaritin synnyinkaupungissa Helsingissä.

– Suomi on muuttunut paljon. En ole aikuisena asunut siellä lainkaan mutta voisin viipyä muutamia kuukausia vuosittain, Maarit kertoo.

Alpo ei kaipaa Suomeen.

– Olen rakentanut elämäni tänne. Parasta täällä on lämmin ilmasto ja se, että töitä on riittänyt.

Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.
Melbournen Brighton Beach on kuuluisa.

Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.
Koala elää vain maan itä- ja eteläosissa.

Villi luonto

Yhteisiä vuosia on takana kaksikymmentä. Olohuoneen seinällä riippuu parin hääkuva vuodelta 2003. Omakotitalo, australialainen unelma, on rakennettu yhdessä, Alpon veljen avulla.

Paikalliset eivät hätkähdä tietoa, että autotallissa elää tappavan myrkyllisiä punaselkähämähäkkejä vaarattomien lajitoveriensa kanssa.

– Hämähäkit ovat hyödyllisiä, ne syövät kärpäsiä, Maarit muistuttaa.

Australiassa elää useita ihmiselle vaarallisia hämähäkkejä ja käärmeitä. Hämähäkkien myrkkyyn ei ole kuollut kukaan 1980-luvun alun jälkeen. Silloin alkoi vastamyrkyn tuotanto. Käärmeenpuremaan kuolee yhdestä viiteen ihmistä vuosittain.

– Torakat sen sijaan ovat melkoinen riesa, niistä ei pääse eroon kuin myrkyttämällä koko talon, Maarit kertoo.

Pohjois-Australiassa yleisiä krokotiilejä Maarit ja Alpo kertovat näkevänsä useammin lautasella kuin luonnossa.

– Krokotiilin ja kengurun lihaa tarjotaan yleensä lähinnä turisteille, Alpo kertoo.

Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.
Maarit ja Alpo suosittelevat metsäretkeä. Cooper Creek on maailman vanhimpia yhä säilyneitä sademetsiä.

Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.
Great Ocean Roadin kivet on nimetty 12 apostoliksi.

Karjalanpiirakoita Canberrassa

Seudun suomalaisyhteisö on aina pitänyt tiiviisti yhtä. Maarit tapaa joka toinen viikko Canberrassa asuvia suomalaisnaisia.

– Kokoonnumme nyyttikestiperiaatteella ja neulomme tai virkkaamme yhdessä. Usein tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Maarit laittaa ruokaa ja leipoo paitsi omalle perheelleen, myös suomalaisten myyjäisiin.

– Ruisleipä ja karjalanpiirakat ovat kestosuosikkeja. Joulumyyjäisiin teen myös perinneruokia, kuten lanttulaatikkoa, Maarit kertoo.

– Tunnemme vahvaa solidaarisuutta keskenämme. Suomalaiset ystävät korvaavat synnyinmaahan jääneet sukulaiset ja ovat tärkeä tukiverkko.

Suomesta pari kaipaa savukalaa, HK:n lenkkimakkaraa, Oululaisen jälkiuunileipää, mansikoita ja herneitä. Sunnuntai on pariskunnan yhteinen vapaapäivä, joka vietetään kävelyretkillä.

Maarit ostoksilla.
Maarit ostoksilla.

Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.
Murray on Australian pisin joki, 2500 kilometriä.

Maaritin ja Alpon vinkit Australian matkaajalle

Rannat

Rauhallisilla rannoilla on tilaa ja mahdollisuus jopa yksityiseen poukamaan. Nuorille sopii Queenslandin Gold Coastilla sijaitseva Surfers Paradise ja muille esimerkiksi Melbournen mahtirannat. 

Luonto

Sademetsäalueet saavat haukkomaan henkeä. Luonnonpuistoja kannattaa kiertää opastettuja kävelyreittejä pitkin. Canberran lähellä sijaitsee Snowy Mountain ja Sydneyn Blue Mountain.  

Eläintarhat

Monet eläintarhoista ovat laajoja alueita, joilla pääsee lähelle kenguruja ja koaloja. Maaritin ja Alpon suosikkipaikkoja ovat Sydneyn Taronga Zoo ja Dubbon Taronga Western Plains Zoo.

Viinitilat

Tutki Hunter Valley, Yarra Valley ja Barossa. Lisää tietoa täältä.

Alkuperäisasukkaat

Parlamenttitalon edessä Canberrassa päivystää Australian alkuperäiskansan telttasuurlähetystö, Aboriginal Embassy, joka on jo neljä vuosikymmentä jatkunut hiljainen protesti. Kansallismuseossa taas pääsee perille aboriginaalien historiasta. 

Avaruustutkimuskeskus

Avaruustutkimuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta esittelee pääkaupungissa kiinnostavasti Nasan jättikokoinen keskus Canberra Deeo Space Communication Complex

Herkuttelu

Canberrassa parhaat pubit ja ravintolat sijaitsevat Braddonin alueella, erityisesti Lonsdale-kadun varrella. Suositeltavimmat ravintolat löytyvät Kingston Foreshore -alueen ravintolat. Hyatt-hotellin noutopöytä on ällistyttävän upea ostereineen ja tiramisuineen. Lisää tietoa täältä.

Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.
Viinitiloille pääsee jopa majoittumaan.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.