Sosiaalinen media, some, rikkoo läheisyyden etäisyydet. Mitä mahdollisuuksia somen eri kanavat tarjoavat?

Kun lähetät viestin Facebookissa ja Twitterissä tai lataat kuvia Instagrammiin, osallistut sosiaalisen median eli SOMEn tekemiseen. Ihan mitä hyvänsä ei kuitenkaan kannata kirjoittaa eikä kaikkia kuvia tai videoita julkaista.

Erilaisissa SOME-palveluissa voit pitää yhteyttä ystäviin, jakaa kuvia, videoita ja ajatuksiasi. Niiden käyttö on yleensä ilmaista, tarvitset vain internetyhteyden ja sähköpostiosoitteen.

Lähes kaikissa palveluissa voit valita kieleksi suomen, tosin suurin osa palveluiden ohjeista on vain englanniksi.

Löydä vanhat ja uudet ystävät

Facebook eli naamakirja lienee tunnetuin yhteydenpitosivusto, muita ovat muun muassa Google+  ja MySpace sekä työelämän verkostoitumispalvelu LinkedIn. Niille kaikille on yhteistä mahdollisuus rajoittaa omien julkaisujen näkyvyyttä, eli kirjoituksesi tai kuvasi näkyvät vain valitsemillesi ihmisille.

Käyttö aloitetaan luomalla käyttäjätili eli profiili. Yhteydenpitosivustot ovat kaikki kaupallisia, eli niissä on kohdistettua mainontaa. Ainakin toistaiseksi ne ovat käyttäjille ilmaisia.

Vaikka Facebook- ja Google-tilisi asetuksissa määrittelet, ketkä voivat nähdä kuvasi ja kirjoituksesi, niiden päätyminen kaikkien nähtäväksi on silti mahdollisista. Mieti siis tarkkaan, ennen kuin kirjoitat yksityisasioistasi tai julkaiset valokuvia, joissa näkyy vaikkapa lapsesi, talosi tai kotisi arvoesineet.

Kirjoita julkista päiväkirjaa

Blogi on verkkosivu, johon blogin pitäjä eli bloggaaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Blogi on siis tavallaan sähköinen päiväkirja, joka on kaikkien halukkaiden luettavissa internetissä. Blogin voi perustaa kuka tahansa, ja blogipalvelut ovat yleensä ilmaisia. Tunnetuimmat blogisivustot ovat WordPress, Blogger ja suomalainen Vuodatus.

Blogeissa on yleensä jokin teema: se voi olla vaikkapa puutarha, rakennusprojekti, käsityöt tai ruoka. Tärkeintä on hyvän sisällön lisäksi blogin säännöllinen päivitys. Jos siis harkitset blogin aloittamista, mieti jaksatko kirjoittaa ja kuvata ainakin pari kertaa viikossa. Blogi voi toki olla myös väliaikainen, esimerkiksi vaaliblogi.

Kommentoi ja osallistu

Twitter on maailmalla suosittu niin kutsuttu mikroblogipalvelu. Twitter eroaa Facebookista siinä, että kaikki viestit ovat julkisia, eli kuka tahansa voi seurata, mitä kirjoitat. Twitterissä viestejä seurataankin yleensä avainsanojen eli hashtagien (#) perusteella, ja viestit ovat lyhyitä kommentteja.

Twitterissä voi myös valita henkilöitä, joiden kommentointia eri asioista haluat seurata. Esimerkiksi suomalaisista paljon seuraajia on useilla poliitikoilla, maailmalla seurataan julkkiksia.

Nykyään useimmat tv:n ajankohtais- ja viihdeohjelmat pyytävät katsojia kommentoimaan Twitterissä. Hashtag ilmoitetaan ohjelmassa, ja usein viestejä julkaistaan reaaliaikaisesti tv:n ohjelmissa.

Katso ja julkaise kuvia

Instagramissa käyttäjät voivat ladata kuvia ja videoita, joita kuka tahansa voi katsoa. Jos kuvasi ovat julkisia, kuka tahansa voi katsoa ja kommentoida niitä.

Jos haluat estää tiettyjä henkilöitä tykkäämästä tai kommentoimasta kuviasi, voit estää heidät sovelluksessa.  Jos kuvasi ovat yksityisiä, vain käyttäjät, jotka olet hyväksynyt seuraajiksi, voivat tykätä kuvistasi tai kommentoida niitä.

Instagramin käyttö on helpointa älypuhelimella ja palvelu on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmille. Ilmainen sovellus ladataan puhelimeen sovelluskaupasta, ja yleensä se löytyykin suosituimpien ilmaisten sovellusten kärkipäästä.

Katso ja julkaise videoita

Youtube on maailman suosituin videoiden jakopalvelu. Myös Youtuben käyttö vaatii rekisteröitymisen eli käyttäjätilin luomisen.

Videot voi säätää julkisiksi eli kaikkien nähtäväksi tai salaisiksi, jolloin voit itse määrätä, ketkä voivat videoitasi katsella ja jakaa eteenpäin.

Näin luot Facebook-tilin

Verkkokeskustelun ohjeet

Facebook- ja Skype-ohjeita

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti