Sähköposti on korvannut lähes kokonaan kirjeet. Myös verkon Skype- ja Facebook-ohjelmilla sinun on helppoa ja nopeaa pitää yhteyttä kaukanakin asuviin tuttaviin ja lähimmäisiin.

Näissä palveluissa voit olla heihin yhteydessä silloin, kun se kaikille parhaiten sopii.Molemmat ohjelmat ovat suomenkielisiä ja yllättävän helppoja käyttää. Ne saa hankittua ilmaiseksi ja myös käyttäminen on pääosin ilmaista, tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden.

Facebook on yhteisöllinen media, jota voi verrata vilkkaaseen toriin tai ostoskeskukseen, jossa ihmiset, järjestöt ja yritykset kulkevat kertoen kuulumisiaan laajalle tuttavajoukolle yhtä aikaa.

Skype on ohjelma, jolla voit soittaa puheluita. Pikaviestin ja kameran avulla siitä saa myös näköpuhelimen.

Mikä on Skype ja mitä sillä tehdään?

Skypellä on jo satoja miljoonia käyttäjiä ympäri maailman. Skypellä voit sekä puhua normaaleja äänipuheluita että keskustella näppäimistöllä eli chattailla: toinen kirjoittaa ja toinen vastaa reaaliaikaisesti. Chattaamalla ikään kuin puhutaan toisten kanssa, mutta kirjoittamalla.

Keskustelukumppanilla on oltava myös Skype, jotta hänelle voi soittaa tai chattailla ilmaiseksi. Molempien täytyy olla rekisteröitynyt eli omistaa Skype-tili.
Skypellä voit myös soittaa koti- ja ulkomaisiin kännykkä- ja lankapuhelinnumeroihin melko edullisesti. Muita suosittuja ja vastaavia palveluja ovat esimerkiksi Microsoftin Live Messenger ja Google Talk.

Miten saan Skypen tietokoneeseeni?

Skype-ohjelman voit ladata ilmaiseksi www.skype.fi-sivulta. Painamalla Lataa-linkkiä saat selkeät ohjeet, kuinka Skype asennetaan.
Asennus kestää jonkin aikaa ja vaatii vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Se on kuitenkin suomenkielinen ja onnistuu helposti. Myös puheluiden soittaminen on helppoa.

Jotta puheluiden äänenlaatu olisi hyvä, tarvitset mikrofonin tai luurin ja kuulokkeet. Ne voit ostaa tietokonekaupasta tai Skype-sivun verkkokaupasta.
Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on mikrofoni jo valmiiksi.

Videokeskusteluihin tarvitset web- eli nettikameran. Se on joko ulkoinen kamera tai valmiiksi koneeseen asennettu.
Skype ja turvallisuus

Skypeä vaivaavat samanlaiset tietoturvaongelmat kuin muitakin ohjelmia. Siksi on tärkeää, että päivität aina uusimman version ohjelmasta (esimerkiksi Internet Explorer, Mozilla Firefox) ja tietokoneesi käyttöjärjestelmästä (Windows, Linux).

Ole varovainen, kun luot uusia kontakteja Skypessä ja muissa internet-palveluissa. Kontaktipyyntöihin ei kannata vastata, jollet tiedä, kuka pyytäjä on.

Älä koskaan avaa sellaista tiedostoa tai linkkiä, jonka on lähettänyt joku muu kuin henkilö, jonka varmasti tunnet.

Mikä on Facebook ja mitä siellä tehdään?

Facebook on kasvanut muutamassa vuodessa yhdeksi suosituimmista yhteisöpalveluista. Ensisijaisesti Facebook on tarkoitettu yhteydenpitoon ystävien kanssa. Voit olla heihin yhteydessä yksityisesti joko Facebookin viestipalvelun kautta tai chattaamalla heille silloin, kun he ovat samaan aikaan Facebookissa.

Voit myös kertoa kuulumisia, jakaa mielenkiintoisia linkkejä, videoita ja valokuvia isommallekin ystäväporukalle.

Miten liityn Facebookiin?

Facebookiin liittyminen on helppoa. Tarvitset vain sähköpostiosoitteen. Mene www.facebook.com-sivulle. Heti etusivulla voit rekisteröityä palveluun.
Rekisteröidyttyäsi saat profiilin, joka koostuu omista tiedoistasi.

Heti sen jälkeen kannattaa tutustua palvelun yksityisyysasetuksiin. Niiden avulla säätelet, mitä tietoja sinusta näkyy kenellekin. Kannattaa määritellä lähes kaikki tiedot sellaisiksi, että vain ystävät näkevät ne.

Facebook-profiiliin kannattaa laittaa sellainen kuva, josta sinut tunnistaa. Tämä helpottaa ystäviäsi löytämään sinut.

Profiiliin ei tarvitse laittaa mitään muita tietoja kuin ne, mitkä haluat. Palveluun ei kannata laittaa kuin sellaista tekstiä tai valokuvia, joiden leviäminen muidenkin kuin aivan läheisimpien ihmisten tietoon ei haittaa.

Mistä saan ystäviä Facebookiin?

Voit etsiä ystäviäsi selailemalla esimerkiksi muiden ystäviesi ystävälistoja. Ystävä lisätään lähettämällä hänelle pyyntö tulla ystäväksi. Vastapuoli voi sitten hyväksyä tai hylätä pyyntösi.

Sinun ei tarvitse hyväksyä kaikkia ystäväpyyntöjä. Ei pidä myöskään loukkaantua, jos joku ei halua hyväksyä sinua ystäväksesi. Siitä ei tule erillistä ilmoitusta.

Voit myös tykätä ja seurata muitakin kuin ihmisiä. Esimerkiksi ET-lehden kuulumisia voi seurata osoitteessa http://www.facebook.com/enemmantarinoita.

Kuinka eroon Facebookista?

Facebook-tilin voit poistaa valitsemalla käyttäjätilin asetuksista linkin ”Poista käyttäjätili käytöstä”.

Voit ottaa tilisi uudelleen käyttöön kirjautumalla sisään sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi.

Voit myös poistaa tilisi lopullisesti. Silloin kaikki tiedot tuhotaan eikä niiden palauttaminen onnistu.

Käyttäjätiliä ei kannata poistaa kokonaan muuten kuin esimerkiksi valheellisen tai päällekkäisen profiilin tuhoamiseksi.

Facebookin ohje- ja tukikeskus antaa paljon vinkkejä Facebookin käyttöön.

Sanasto

Internet-yhteys

Internet-yhteyden (laajakaistan, nettitikun, kaapeliyhteyden) voit ostaa joltakin palvelutarjoajalta (esimerkiksi Sonera, Elisa). Joissakin taloyhtiöissä on internet-yhteys rakennettu sisäiseen verkkoon, kuten esimerkiksi kaapeli-tv. Nykyään on myynnissä niin kutsuttuja ”hetivalmis-tietokoneita”, joissa ohjelmien lisäksi on valmiina internet-yhteys.

Käyttäjätili
Facebookissa, ja monessa muussakin internetin palvelussa, jokaisella rekisteröityneellä käyttäjällä on tili. Se sisältää käyttäjän antamat tiedot, kuten nimen, sähköpostiosoitteen jne.

Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmä on tieto-koneohjelma, jonka avulla tietokonetta käytetään. Yleisin käyttöjärjestelmä on Microsoft Windows. Muita käyttöjärjestelmiä ovat Applen Mac Os X ja Linux.

Lataaminen, imuroiminen
Ohjelmien tai muiden tietojen siirtäminen verkosta omaan
tietokoneeseen (download).

Pikaviesti eli chattaus
Reaaliaikaista keskustelua, jota käydään kirjoittamalla näppäimistöllä.

Päivitys
Tietokoneohjelmia kehitetään koko ajan. Sen vuoksi ohjelmiin tulee usein uusia versioita ja korjauksia. Tätä varten ohjelmat pitää päivittää. Usein tietokoneen käyttöjärjestelmä hoitaa päivityksen automaattisesti.

Selain
Sovellusohjelma, jota käytetään ääni-, kuva- ja tekstitiedostojen katselemiseen internetissä, esimerkiksi Internet Explorer ja Mozilla Firefox.

Skype-tili
Jotta voit soittaa Skype-puheluita, sinun täytyy rekisteröityä Skypeen eli luoda Skype-tili.

Sähköposti
Elektroninen postilaatikko. Oman sähköpostiosoitteesi saat ostaessasi internet-yhteyden tai voit hankkia ilmaisia esimerkiksi Googlelta (gmail) tai Microsoftilta (HotMail).

Web- eli nettikamera
Kamera kuvaa näppäimistön ääressä istuvaa henkilöä ja välittää kuvan esimerkiksi Skype-puhelun yhteydessä vastaanottajalle.

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti