Näin leivot hyvää leipää

620x0 7579

Onko mitään parempaa kuin rapeakuorinen, tuore leipä, jonka päällä sulaa nokare voita? Lue leipurien vinkit ja katso myös ruisleivän juuren teko-ohje.

Kun Sipoossa kyläläiset asettuvat yöpuulle, V & I Heinosen perheleipomossa kääritään hihoja. Keskiyöllä jauhot lentävät, leivät kohoavat ja taikinoita vaivataan. Lopulta, aamun tunteina, käsintehtyjen lämpimäisten tuoksu levittäytyy herättämään kyläläiset.

Leipuri Tomi Heinonen oli kymmenenvuotias, kun hän ensimmäisen kerran tuli isälle hommiin, pullapojaksi. Kokemus innosti hankkimaan leipuri-kondiittorin koulutuksen, ja nyt Tomi leipoo vanhempiensa perustamassa yrityksessä kuusi yötä viikossa. Toisena leipurina työskentelee siskon mies.

Taikinat V & I Heinosen leipomossa tehdään alusta asti itse, ilman paranteita tai erityiskikkoja, mitä nyt ammattitaito opettaa tekijäänsä pitkin matkaa.

– Meillä leivotaan yhä  kuin ennen vanhaa, perheen äiti ja toinen yrityksen perustajista, Irja Heinonen huikkaa kaupan puolelta.

Irja avaa leipomomyymälän ovet kuudelta aamulla. Niin hän on tehnyt viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hyllyjä hän ryhtyy täyttämään jo viideltä.

Pian aamukuuden jälkeen vakioasiakkaat odottavat jonossa oven takana. Yritys toimii kerrostalon kivijalassa ja saman talon asukkaat tulevat ostoksille usein aamutakeissaan. Koululaiset etsivät reppuihinsa evästä, liikemiehet noutavat tuoretta pullaa kokouspöytiin.

Vinkki!

Saat heti aamusta tuoretta leipää, kun teet hiivataikinan valmiiksi edellisenä iltana. Nosta taikina kulhossa tai pyörittele sämpylät jääkaappiin odottamaan aamua. Hiiva toimii kylmässäkin. Sämpylät nousevat hitaasti ja ovat paistovalmiita seuraavana päivänä.

Leipurin vinkit

  • Vaalean leivän voi tehdä pienellä hiivamäärällä juuren avulla: Sekoita nokare hiivaa nesteeseen. Lisää osa jauhoista ja anna vellin tekeytyä leivinliinan alla kunnes taikina kuplii. Alusta joukkoon loput jauhot. Mitä pitempään juuri lepää, sen hapokkaampi maku ja kuohkeampi rakenne leipään tulee.
  • Alustaminen on tärkeää. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita taikina kunnolla. Vaivaa taikinaa lopuksi niin kauan, että se irtoaa käsistä. Tätävaihetta ei kannata oikaista!
  • Kun taikina on rauhassa noussut, se kannattaa nujertaa. Rakenne vain paranee, kun vaivaat sitä edelleen. 

Katso ruisleivän juuren resepti.

 

V & I Heinosen Leipomo
Yhteystiedot: Suursuonkuja 2, Sipoo, (09) 239 1864
Auki arkisin klo 6-13, lauantaisin klo 6-11

Kommentoi kirjoitusta

Kommentit

Katso kommentoinnin säännöt
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä
Kommentoidaksesi nimimerkillä kirjaudu sisään