Tervetuloa ET:n uusille nettisivuille! Täältä löydät tietoa sivujen sisällöstä sekä uudistukseen liittyvistä asioista.

Nettiet on uudistunut! Löydät sivuilta jatkossa entistä enemmän juuri sinua kiinnostavia artikkeleita ja asiantuntijatietoa. Artikkelit on jaettu uusiin kokonaisuuksiin, joita ovat esimerkiksi terveys, eläke, matkat ja muistot. Voit myös hakea juttuja hakusanojen avulla. Kesän aikana avaamme sivuille myös asiantuntijakarusellin, josta näet muun muassa Omalääkäri Risto Laitilan vastauksia terveyttäsi koskeviin kysymyksiin, saat tietoa aikuisesta parisuhteesta ja seksistä, oikeanlaisesta ravitsemuksesta, antiikista, laista, eläkkeistä ja puutarha-asioista.

Seuraa keskusteluja

Voit keskustella Sana on vapaa –alueella tai sivujen sisältöteemoihin liittyvillä alueilla. Vanhalle sivustolle rekisteröityneiden käyttäjien käyttäjätiedot siirtyvät nimimerkkeineen myös uudelle sivustolle. Jos tiedoissasi on ollut toimimaton sähköpostiosoite, etkä ole vaihtanut sitä, et pääse sivuille vanhoille tunnuksillasi. Siinä tapauksessa sinun täytyy rekisteröityä sivuillemme uudestaan. Voit rekisteröityä sivuille myös Sanomatili-tunnuksilla. Jos huomaat keskustelussa asiattoman viestin, ole ystävällinen ja klikkaa kyseisen viestin kohdalla Ilmoita asiaton sisältö -painiketta, jotta ylläpito saa asiasta tiedon.

Kuvien liittäminen keskusteluun

Omien kuvien liittäminen keskusteluihin ei enää valitettavasti onnistu kuten ennen, sillä uusi tekninen järjestelmä ei omien kuvien liittämistä mahdollista muun muassa tietoturvasyistä. Eli jos yrität painaa "liitä kuva", kuvaa ei tule näkyviin. Järjestelmää kehitetään koko ajan ja toivottavasti tulevaisuudessa omienkin kuvien julkaiseminen onnistuu.

Verkosta voit liittää kuvia keskusteluihin. Kohteliasta on mainita kuvan lähde.

Jos haluat liittää viestiisi netissä olevan kuvan, klikkaa viestikentän yläpuolisessa valikossa olevaa vuoristomaiseman näköistä ”Lisää kuva” –ikonia. Kirjoita kuvan nettiosoite eteesi aukevan kentän ”Lähde”-kohtaan ja paina OK, niin kuva ilmestyy viestikenttään. Kuvan nettiosoitteen saat useimmiten selville klikkaamalla netissä olevaa kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla ”view image”, jolloin kuva aukeaa uuteen ikkunaan, ja sen osoite näkyy selaimen osoitekentässä.

Eikö kommenttiasi löydy?

Kaikki 5.5.-6.5. keskusteluihin lähetetyt kommentit eivät ole siirtyneet uudelle sivustolle. Suurin osa sitä vanhemmista keskusteluista kuitenkin löytyy myös uudelta sivustolta. Uusilla sivuilla ei näy keskusteluja alueilta ET-raati, kulttuuri, kirpputori ja harrastukset. Harrastus-alueelta on kuitenkin siirretty suosittu keskusteluketju Jumalan etsintä.

Nimi vai nimimerkki?

Keskusteluissa näkyy valitsemasi nimimerkki, mutta voit osallistua myös nimettömänä. Merkitse tällöin rasti pieneen ruutuun keskustelun viestikentän alla. Muut eivät näe tietojasi - omat tietosi näkyvät sinulle omalta koneeltasi - kun olet kirjautunut sivuille/palveluun. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettette liitä tai lisää julkisiin keskusteluihin ja viesteihin arkaluontoisia henkilökohtaisia tietojanne. Ohjeita keskusteluista ja etiketistä löydät keskustelualueelta.

Löydä ystävä

Tutun ystävähaku-palvelun löydät sivun yläreunasta, sydänrusetilla koristellusta laatikosta. Ystävähaku-otsikon klikkaus vie sinut vanhoille tutuille ystävä-haku -sivuille, joista pääset kirjautumaan. Jos taas klikkaat etusivun yläreunan laatikosta itse viestiä, pääset suoraan kyseiseen viestiin.

Runojen kategoriat

Runoja voitte lähettää runosivuilla oikeassa laidassa olevalla lomakkeella. Runoja varten on tarjolla esivalittuja kategorioita, mutta voit ehdottaa myös omaa kategoriaasi.

Pelit ja kilpailut

Paras juttu -äänestyksen ja avoinna olevat kyselymme ja kilpailumme löydät etusivulta Sinun palvelusi -laatikon kohdasta Kilpailut. Uusilla sivuilla ei enää ole pelejä eikä ristikkoa, mutta voit lähettää ristikon avainsanat ja yhteystietosi edelleen sähköpostitse osoitteeseen: et-lehti@sanoma.com. Ristikko löytyy jatkossa lehtemme välistä.

Kysy asiantuntijalta

Asiantuntijamme monipuolistuvat ja voit jatkossa lähettää kysymyksiäsi  seuraavista aihealueista: terveys, seksi ja parisuhde, ravitsemus, liikunta ja kuntoutuminen, piha ja puutarha, laki ja talous sekä antiikki. Asiantuntijamme valitsevat kysymykset, joihin vastaavat.

Tarkemmat ohjeet löydät osiosta Kysy asiantuntijalta.

Anna palautetta

Sivujen uudistus aiheuttaa aina mylläkän sisällössä. Korjaamme virheitä tiiviisti toukokuun aikana. Mitä mieltä olet uusista nettisivuistamme? Mikä toimii, mikä ei? Lähetä palautetta et-lehti@sanoma.com, laita aiheeksi ”Verkkouudistus”. Tai voit lähettää viestisi Palaute-sivun kautta.

Vierailija

ET:n verkkosivut ovat uudistuneet

Vierailija 08.05.2014 klo 21:50 Vierailija 08.05.2014 klo 20:56 Palautetta laittamaan sitten, niin minäkin tein. Etusivulla,( siis mustien laatikoiden rivistössä vasemmalla mökki) löytyy kohta palautteen antamiseen. Jos ei mitään yritetä, ei mitään saada. Kaikki, joita kuvien laittoon tai muuhun tyoimintaan liittyvät seikat ottavat jatkuvasti nuppiin, klikatkaapa etusivulla mustien laatikoiden vieressä olevaa mökkiä, siitä pääsee antamaan palautetta. Suosittelen myös lukemaan ketjun alusta...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti