Tässä tulevat tuoreet ET:n lukijabloggaajat! Ja tällaisia neuvoja he haluavat jakaa muille blogista haaveileville kirjoittajille. PS. Kirjoittajia mahtuu vielä mukaan - olisitko sinä yksi heistä?

1. Etämummelin kiikkustuolissa

"Olen tamperelainen, kolme vuotta eläkkeellä ollut Anja, jolla juuret ovat eteläpohojalaasuuressa.

Kun Esikoisen perhe ja lapsenlapset asuvat Belgiassa, voin toteuttaa isovanhemmuuttani enimmäkseen vain etäältä. Aikaa jää siis runsaasti muihin kolmannen iän elämyksiin. Liikutan itseäni monella lailla, ylläpidän erilaisia kulttuuritapahtumia muiden ikääntyneiden naisten tavoin, kuulun Kalevalaisiin naisiin ja muutamaan muuhun yhdistykseen sekä laulan kakkosalttoa kuorossa. Ihan lähituntumassa pyörivät mies ja yli 16-vuotias Vimma-koira. Kuopustyttö löytyy läheisestä kaupungista avomiehensä ja Ruska-kissansa kanssa.

Arkipäivän kokemukset toisinaan ihmetyttävät, usein ihastuttavat ja joskus vihastuttavatkin tällaista lähes ylikypsään ikään ehtinyttä naista. Näitä tuntemuksia haluan jakaa blogissani.

Eläkkeelle jäätyäni aloitin Jyväskylän avoimessa yliopistossa kirjoittamisen opinnot ja joskus silloin aloin pitää blogiakin.

"Alussa en kertonut blogista kenellekään, olin salabloggaaja. Pelkäsin, että blogini on liian huono."

Kirjoittaminen on hauskaa ja mielenkiintoista, välillä tosin tuskaista. Kun asiat laittaa paperille, niihin tulee erilainen suhde. Postausta miettiessäni käyn läpi asiaa monelta kantilta. Haluan jakaa itselleni tärkeitä asioita tai jopa oivalluksia muillekin. Jos saan mielestäni mielenkiintoisen kirjoituksen aikaiseksi (mitä ei aina tapahdu), olen tyytyväinen. Suullisestikin olen saanut toisinaan myönteistä palautetta ja sehän innostaa jatkamaan.

Meitä bloggaajia on monenlaisia, niin että mukaan sovit hyvin. Aina tietysti on eduksi, jos on joku omanlaisensa aihe, joka erottuu muista. Älä ajattele, että täytyy olla täydellisen hyvä bloggaaja voidakseen aloittaa. Tekemällä oppii.

Muista, että aina joku tykkää blogistasi ja joku toinen ei. Et voi siis lähteä ajatuksesta, että pyrit miellyttämään lukijoita. Kirjoita vain niin, kuin itse haluat, älä kuitenkaan tahallisesti loukkaa ketään."

2. Tietyssä iässä

"Tiedättehän ihmiset, joille ero on tullut salamana kirkkaalta taivaalta. Päivisin ne näyttävät vielä lähes normaaleilta, mutta iltaisin ne vajoavat polvilleen ja ulisevat. Minulle kävi vähän samoin, mutta jättäjä ei ollut mies, vaan nuoruus ja terveys. Kerron, miten näin pääsi käymään ja mitä tästä seuraa. Jaan kipupisteet ja voimapaikat. Voi olla, että myös otan kantaa ajankohtaisiin, mieltä kuohuttaviin aiheisiin. Blogin kuvat ovat pääasiassa parvekkeeltani.

Olen Maija Rauha, 55-vuotias tekoblondi. Päivisin kirjoitan, iltaisin ulisen ja kirjoitan.

Blogistani löytänee eniten samaistumispintaa nainen, joka on havainnut ikääntymisen ensimmäiset merkit, mutta jolla on vielä matkaa eläkeikään. Ajattelen lukijoita kauempana asuvina ystävinäni, joille kerron, mitä olen tuumaillut.

Blogi on perinteinen varaventtiilini. Rakastan kirjoittamista yli kaiken ja teen sitä päivätyössänikin, mutta tilaustöitä sorvatessa jää ajatuksia yli.

"Blogissa pystyn tuulettamaan tunteitani ja sanomaan asiat halki."

Myös kuvat, kuvaaminen ja parvekkeen hoito ovat minulle tärkeitä, ja minusta on hauskaa esitellä parhaita otoksiani blogissa. Bloggaamiseen liittyy yhtä aikaa sekä itsekeskeisyyttä ja narsismia että halua olla avuksi ja tuottaa iloa muille. Ei kaikilla ole halua julkistaa ajatuksiaan, mutta minulla sattuu olemaan. Itsensä brändäämiseksikin sitä on joskus joku sanonut.

Suom on täynnä ihmisiä, jotka kirjoittavat pöytälaatikkoon ja haaveilevat julkaistusta romaanista tai tietokirjasta. Blogi on hyvä tapa totutella säännölliseen kirjoittamiseen ja päästä alkuun julkaisemisen saralla. Blogiahan voi kirjoittaa kuin kirjettä ystävälle, nostamatta rimaa liian korkealle. Blogista voi myös helposti tehdä itsensä näköisen. Ei tarvitse tehdä samaa kuin muut, vaan voi valita tyylilajinsa, aiheensa ja esimerkiksi tekstin ja kuvien suhteen juuri sellaiseksi kuin itsestä tuntuu. Tervetuloa tiettyyn ikään!"

3. Seniorin sessio

"Olen 67-vuotias neljän lapsen äiti ja kuuden ihanan lapsenlapsen mummi. Työelämässä toimin visuaalisena suunnittelija. Harrastuksina piirtäminen, maalaaminen ja käsityöt. Nykyään kuntosalilla käynti ja bloggaaminen.

Olen huomannut, että joskus, kun juttu ei oikein luista, se ei silloin ole hyvä. Mutta kun antaa soljua vaan, niin silloin kulkee! Jos aiheeni ovat sellaisia, että niistä voi joku saada jotain vinkkejä elämään, niin sehän on hyvä.

"Tämä blogin kirjoittaminen on tavallaan yksi henkireikä ja todistus siitä, että en ole ihan kalkkeutunut."

Ja koska nivelrikon takia olen monen harrastukseni joutunut lopettamaan, niin tilalle piti saada jotain. Ja sormethan vielä pelaa. 

Oma blogi on vähän niin kuin päiväkirja tai roskis. Tosin vielä ujostuttaa antaa itsestään kaikkea kun tajuaa, että koko maailmahan sitä voi lukea. Tutuistani,siis ikäisistäni ei kukaan ole ainakaan vielä innostunut kirjoittamaan blogia. Syynä lienee varmaan huono tietokoneen käyttäminen tai osaaminen.

Ei se aloittaminen minullekaan ollut helppoa, vaikka olen töissänikin aikoinaan työskennellyt tietokoneen kanssa. Tekniikassa olen niiiiin hukassa.

Mutta tyttäreni 42 v. ja 48 v. kyllä kirjoittavat blogia. Heistä sitä potkua sain niin, että ryhdyin miettimään: osaisinko minäkin?"

4. Pirkkojen puutarhassa

"Olemme kaksi pohjoista Pirkkoa, jotka muodostimme muutama vuosi sitten oman puutarhayhdistyksen. Olemme 65+ -vuotiaita ja harjoitamme Posiolla ja Sodankylästä iloluontoista ja huoletonta puutarhanhoitoa ja jaamme yhdistyksemme jäsenille vuosittain Vuoden Puutarha -palkinnon. Blogissamme raportoimme kaikenlaisista Lapin luonnon ilmiöistä ja kerromme lappilaisista tapahtumista  sanoin ja kuvin. Joskus muistelemme matkojamme kaukaisiin maihin ja vieraisiin puutarhoihin.

Blogia toivoisimme lukevan ihmisten, jotka ovat kiinnostuneita pohjoisen luonnosta ja puutarhasta luonnon osana sekä luontovalokuvauksesta. Meille kirjoittajina blogin pitäminen tarkoittaa pysähtymistä, kokemusten ja ajatusten vaihtoa. Ja kommenttejakin otetaan mieluusti vastaan!

"Blogien maailma avautunee parhaiten blogien seuraamisen myötä."

Sehän innostaa itsekin aloittamaan bloggaamisen. Ja apuja alkuun on tarjolla. Esimerkiksi kansalaisopistot järjestävät kursseja ja niitä voi sinne esittää ellei tarjontaa ole."

5. Terkkuja Leilalta Italiasta

"Olen paljasjalkainen tamperelainen. Vietin lapsuuteni runoja ja tarinoita kirjoitellen ja makaroonivelliä syöden. Kohtalo vihjaili jo silloin tulevasta muutosta Italiaan. Blogissani kerron tuosta muutosta, tästä nykyisestä elämästäni Isä Matteon pikkukaupungissa Spoletossa.

Olen opiskellut Montessoriopettajaksi Italiassa, mutta kirjoittaminen on vienyt minut mennessään: Joulukuussa 2014 julkaistiin kirjani "Terkkuja Leilalta Italiasta" ja käännän italialaisten kirjailijoiden runoja suomen kielelle.

Siinä sivussa kerään oliiveja oliivitarhastamme oliiviöljyksi, kastelen sitruunapuita ja noukin munakoisoja, tomaatteja ja varsiartisokkia kasvimaastaamme.

Tulin parikymppisenä Italiaan opiskelemaan ja jäin vahingossa tänne asumaan. Italian aurinko lämmitti niin mukavasti, pasta maistui ja rento, välitön ilmapiiri sopi hyvin vilkkaalle karjalaisjuuriselle luonteelleni. Koin tulleeni kotiin.

Italialaiset, eläkkeellä olevat vanhemmat naiset antavat mielellään auttavan kätensä työssäkäyville lapsilleen, hoitamalla lastenlapsia. Unohtamatta itseään ja synnynnäistä italialaista eleganttia:

"Italialaisten eläkeläisten viikkoon mahtuvat jumpat, posliininmaalaukset ja englannintunnit, sekä iloiset pyrähdykset tanssilattialla. Korkokengissä tietysti."

Toivoisin, että blogiani lukisivat ihmiset, jotka haluavat ilopilkkua päiväänsä ja joilla on mielenkiintoa kurkata Italiaan kulissien takana, elämäni kautta. Blogini antaa minulle iloa itse kirjoittamisesta, sekä iloa olla yhteydessä tätä kautta Suomeen ja suomalaisiin.

Kannustaisin olemaan rohkea ja aloittamaan blogin, ettei se jää vain haaveeksi. Älä odota liikaa itseltäsi. Bloggaajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka haluavat kertoa tai sanoa jotain postausten kautta. Anna persoonallisuutesi tulla esiin blogissasi pelkäämättä, sillä se tekee blogistasi sinun blogisi."

6. Geron

"Olen Ari Liimatainen, freelancer ja geronomiopiskelija. Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' on blogini.

Vanhustenviikon juhlapuheissa vanhuus on viisautta. Presidentin suojeluksessa muistamme kiitollisina yhteiskuntamme kunniajäseniä, jotka ovat uhrauksillaan hankkineet meille itsenäisyyden, hyvinvoinnin ja koko nykypolven elämän.

"Seuraavalla viikolla astuvat taas voimaan suomalaisen ikärasismin perussäännöt."

Vanha ja vanhus ovat kirosanoja, joiden käyttö on kielletty niin kansalaisilta kuin virkakielessä. Voimme huokaista helpotuksesta ja ummistaa silmät ikävältä tosiasialta, että vanhenemme ja kuolemme joka ainoa.

Nyky-Suomessa vanhukset eivät todellakaan kuulu vanhainkotiin. Ensinnäkään kukaan ei halua olla vanhus ja toiseksi ei ole vanhainkotejakaan. On asumispalveluyksikköjä, palveluasuntoja, senioritaloja, ryhmäkoteja, hoivakoteja, kotiutusryhmäasuntoja, ympärivuorokautisia palvelutaloja."

Haluatko mukaan bloggaajaksi? Klikkaa ja lue ohjeet: Näin perustat blogin

MTV tiedottaa, että rakastetut televisio-ohjelmat Bumtsibum! ja Kokkisota palaavat keväällä. Vastaa kyselyyn ja kerro, mitä jo loppunutta telkkariohjelmaa sinä ikävöit eniten!

MTV uutisoi, että kaksi kanavan legendaarista hittiohjelmaa palaa takaisin ohjelmistoon. BumtsiBum! ja Kokkisota tekevät paluun keväällä 2017 MTV:n 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 

Musiikkiviihdeshow BumtsiBum! liimasi tv-katsojat ruudun ääreen. Ohjelman ensiesitys nähtiin syksyllä 1997 ja viimeinen lähetys helmikuussa 2005. Juontaja Marco Bjurström nousi supertähdeksi ohjelman myötä. Bjurström ei tee paluuta BumtsiBumiin ensi vuonna. 

Lue: Marco Bjurström kertoo, miten selvisi BumtsiBumin suosiosta ystävänsä avulla

Moni muistanee esimerkiksi BumtsiBumin Tenavatähti-jakson:

Ruokaohjelma Kokkisotaa (1999-2004) juonsi Sikke Sumari, joka ei myöskään palaa mukaan ohjelmaan ensi keväänä. Kokkisota teki monesta tämän päivän julkkiskokista tähden. Esimerkiksi Jyki Sukula, Hans Välimäki ja Harri Syrjänen nähtiin kokkaamassa julkkisten kanssa.

Monen mieleen on ehkä jäänyt jakso, jossa Andy McCoy hämmensi:

Iloitsetko ohjelmien paluusta? Entä minkä jo loppuneen televisio-ohjelman toivoisit erityisesti palaavan ruutuun? Vastaa alla olevaan kyselyyn! 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

BumtsiBum ja Kokkisota palaavat ruutuun – mitä telkkariohjelmaa sinä kaipaat eniten?

Bumsibum ja Kokkisota on niin nähty ja mennyttä aikaa. Ihan turhaan laittaa maikkari rahaa näihin ohjelmiin. Kokkiohjelmia on muuteksi ihan liikaa telkkarissa, ei niitä kaikkia kukaan jaksa ja viitsi katsoa. Sama juttu bumsibumin suhteen kun telkassa on Tähdet, tähdet ja Vain Elämää, jotka ovat paljon kiinnostavampia. Tekopirteys ei vaan kiinnosta nykyaikana.
Lue kommentti

Kerro, mistä jutusta pidit. Millaisia juttuja toivoisit seuraaviin numeroihin?

Arvomme vastaajien kesken hyvinvointituotteita.
Tuotepaketti sisältää:

  •          Rela Tabs Mansikka 60 tabl.
  •          Bethover B12-vitamiini 150 kpl
  •          Minisun Vahva 120 kpl
  •          Ramavit Magnesiumsitraatti 80 tabl.
  •          Synomax Nivelgeeli
  •          Melarest Vahva 1,5 mg suussa hajoava 80 tabl.

 Hyvänmakuinen Rela Tabs maistuu raikkaalle mansikalle. Relan sisältämä Lactobacillus reuteri Protectis®-maitohappobakteeri on yksi maailman tutkituimmista. Relaa ja voi hyvin.

Bethover B12-vitamiini – Muistin tueksi!* *B12-vitamiini edistää hermoston normaaleja toimintoja.

Minisun Vahva on aktiivisen ihmisen monivitamiini, jossa on kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet yhdessä tabletissa.

Ramavit Magnesiumsitraatti on vahva, monipuolinen ja hyvänmakuinen magnesiumvalmiste.

Synomax Nivelgeeli lievittää kipua, tulehdusta ja turvotusta nivelissä. Tuotetta voidaan käyttää myös urheiluvammojen ja nyrjähdysten aiheuttamaan nivelkipuun ja turvotukseen.

Melarest Melatoniini Vahva 1,5 mg sopii hyvin yöpöydälle tai mukaan otettavaksi, koska tabletin voi nauttia ilman vettä.

Arvomme viisi palkintoa. Yhden tuote-paketin hinta on 106 euroa.

Vastaa 1.11. mennessä.

Yhteystiedot
Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä on mielipiteesi Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaista, ja kumpi heistä on sinun suosikkisi? Vastaa ja voita kirja.

Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit 8. marraskuuta 2016. Vastakkain ovat 68-vuotias demokraatti Hillary Clinton ja 70-vuotias republikaani Donald Trump.

Hillary on kasvanut Chicagon lähiössä keskiluokkaisessa perheessä, Donald taas on äveriään newyorkilaisperheen poika. Hillarylla on yksi tytär ja kaksi lastenlasta, 2-vuotias ja 4-kuukautinen. Donald on ollut naimisissa kolmesti, lapsia on viisi, lapsenlapsia 8.

Kumpi heistä olisi mielestäsi parempi presidentti? Vastaa jutun lopusta löytyvällä lomakkeella 7.10. mennessä. Mielipiteitä julkaistaan nimettöminä myöhemmin ilmestyvässä ET-lehden jutussa.

Palkintona kaikkien vastaajien kesken arvomme Laura ja Saska Saarikosken tuoreen kirjan Trump - mies kuin Amerikka, HS Kirjat.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi kipittää marjojen tai sienten perässä päivätolkulla, toinen pyörähtelee parketilla ja kolmas rassaa vanhoja autoja niin että unohtaa ajan kulumisen. Vastaa ET:n kyselyyn ja kerro oma intohimosi.

Kun jokin asia kiinnostaa meitä niin paljon, että tekisimme sitä vaikka koko ajan, jos arjen velvoitteet antaisivat myöten, kyse on todennäköisesti intohimosta. Mutta mikä on sinun intohimosi?

Vastaa alla olevassa kommenttikentässä. Mistä sinä innostut? Miltä innostuminen tuntuu? Mitä hyvää siitä seuraa? Onko intohimosi mennyt joskus niin pitkälle, että lähipiirisi on huomauttanut ajankäytöstäsi?

Poimimme osan vastauksista julkaistavaksi  ET Terveys -lehden numerossa 6/2016.