Sinkkuus voi olla antoisaa, mutta joskus huoli tulevaisuudesta painaa. Koostimme lukijoidemme kokemuksia yksin elämisestä. Millainen on sinun tarinasi?

Neljäs elämäni sinkkuna

Alan hiljalleen tottua sinkkuelämääni, johon jouduin kymmenen vuotta sitten. Suruni avioliiton loppumisesta kesti pitkään, mutta pääsin siitä yli. Lohtunani olivat lapset, jotka kasvatin yksin teini-iästä aikuisuuteen. Ex-mieheni meni kihloihin jo eromme harkinta-aikana. Valitettavasti kuvioon kuuluivat myös monet muut ikävät asiat, kuten kotirauhan häiritseminen ja minua koskevien juorujen levittäminen.

Muutaman vuoden kuluttua lapseni kertoivat, että ex-mieheni uusi liitto oli onneton. Erohan heillekin sitten tuli. Nykyisin ex-mies haikailee päästä takaisin suhteeseen kanssani. Hänen muistikuvissaan avioliittomme oli onnellista aikaa. Minä muistelen toisin. Korkeintaan voimme asua naapureina ja auttaa toisiamme käytännön asioissa. Ystävyyttämme pidän kuitenkin arvokkaana asiana. Toistaiseksi olen saanut olla terve ja täysillä mukana työelämässä, olenhan vasta viisikymppinen.

Jonkin verran olen miettinyt tulevaisuuttakin. Olen ajatellut muuttaa pois omakotitalosta. Kerrostaloalueella palvelut olisivat lähempänä. Voisin käydä nykyistä vaivattomammin teatterissa ja elokuvissa. Seinän takana olisi naapureita.

Ensimmäisen elämäni muodostivat lapsuus ja nuoruus, toisen elämäni avioliittovuodet ja lasten syntyminen. Kolmas elämäni avioeroineen oli elämistäni raskain. Nyt olen siirtymässä neljännen elämän seesteiseen aikaan, vapaana.
Mari
 

Sinkkuruno

Ilman hullunmyllyä,
rakkauden pyörremyrskyä.
Tietysti oon onnellinen,
tietysti, tai niin luulen,

Välillä alkaa pohtia,
kuka pitää musta huolta,
kun kuljen täällä vanhana.

Elän yhä sinkkuna,
ilman lapsenlapsia,
tai toisen kosketusta,
tietysti oon onnellinen,
mutta joskus, mä epäilen.

Välillä alkaa pohtia,
onko täysin normaalia,
olla kuusikymmentä ja
elää yhä sinkkuna.

Tietysti oon onnellinen,
mutta joskus, mä epäilen,
että teinkö virheen silloin,
Kun löin hanskat tiskiin ja
tuhahdin, antaa olla.
Nyt oon yksin aamuin illoin.

Oliko virhe päästää sut,
käsistäni syystuuleen.
Nyt mä huokaan hiljaisuuteen,
muistos on jälleen palannut.

Silloin alan miettiä,
kuka pitää mua hyvänä,
kun muut ei enää välitä,
sitäkö on sinkun elämä.
Jani Piispa

Orvokki esikuvana

Synnyin sodan jälkeen. Äiti ja isä olivat juuri selvinneet sodan koettelemuksista. En kuitenkaan ehtinyt edes yhden vuoden ikään, kun äitini kuoli. Äitini serkku ja hänen miehensä olisivat halunneet minusta ottolapsen itselleen, mutta isä ei suostunut. Isä meni nopeasti uusiin naimisiin ja vaimosta tuli minulle kuin uusi äiti.

Perheemme tuttavapiiriin kuului erityinen nainen, Orvokki. Hän oli itsellinen nainen. Olin kuulemma jo pienenä sanonut, että minusta tulee isona samanlainen kuin Orvokki. Kai hän oli minulle eräänlainen esikuva.
Nuorena kuljin eräässä porukassa, jossa kulki myös Raimo. Kävin hänen kanssaan kahdestaan elokuvissakin. Ystävyytemme kuitenkin päättyi, kun hänen perheensä muutti pois kaupungista.

1960-luvulla meidänkin perheemme muutti Jyväskylään. Pääsin töihin Osuuskaupan konttoriin palkanlaskijaksi. Työkavereista valtaosa oli sinkkuja. Me itselliset naiset kävimme vapaa-ajalla tanssimassa ja muissa riennoissa.

Kolmekymppisenä muutin pois kotoa. En koskaan, edes yksin asuessani, tottunut viemään miehiä kotiini. Taisin hiukan pelätä miehiä, ainakin olin hyvin epävarma heidän suhteensa.

Viisi vuotta sitten jäin eläkkeelle ja muutin äitipuoleni lähelle asumaan. Pidän hänestä huolta ja teen vapaaehtoistyötä vanhustenpäiväkeskuksessa. En tiedä, kuka minusta huolehtii sitten aikanaan. Olen puhunut erään vanhan ystävän kanssa, että autamme toisiamme, jos tarve vaatii. Tärkeintä kai on, että tunnen olevani tyytyväinen. Olen kummi veljeni ja sisareni tyttärille, se tekee minut onnelliseksi. Ystäviäkin on juuri niin monta kuin tarvitsen.
Maisa

Syntynyt sinkuksi

Vaikka kuulun sodanjälkeisiin suuriin ikäluokkiin, jäin ikäväkseni perheen ainokaiseksi lapseksi. Edes kirjeet joulupukille eivät auttaneet – pikkusisarta en koskaan saanut.

Ajattelen, että totuin jo pienenä tekemään asioita itsekseni. Muistan kun naapurin psykologiaa opiskeleva tyttö kerran teki piirustustestin pihan lapsille. Minun kuvastani hän päätteli, että minulla on paljon tuttavia, mutta ei yhtään läheistä ystävää.

Etsin nuorena aktiivisesti elämänkumppania. En erakoitunut, vaan liikuin muiden nuorten mukana tansseissa ja harrastuspiireissä. Palavimmat ihastukseni olivat tuhoon tuomittuja. Ne harvat miehet, jotka olisivat halunneet vakavampaa seurustelua, tuntuivat pikemminkin kavereilta.
Lapsuudenkodin riitaisa ilmapiiri kenties jätti sisimpääni kielteisen kuvan avioliitosta. Tai ehkä olen vain syntymäsinkku. Vai tunteeko joku miehen, joka haluaisi jakaa kotinsa kumppanin kanssa, joka inhoaa huushollitöitä ja tekee aina oman päänsä mukaan?

Nyt kun vanhuus on nurkan takana, mietin, millaiseksi elämäni on muuttumassa. Vaikka olisin miehen löytänytkin, niin voihan olla, että hän ei olisi jaksanut minua rumana tai sairaana. Tiedän monta tapausta, joissa mies on lähtenyt lätkimään vaimon sairastuttua. Ulkonäköönkään en jaksa panostaa joka päivä.

Uskon, että elämässä on kolme kovaa paikkaa, jolloin ihminen on täysin yksin. Nämä ovat oma syntymä, lapsen synnyttäminen ja viimein kuolema.
Tulisika

Ei miestä, ei kriisiä

Kaksi pientä poikaa juoksee pihassa muovisten kottikärryjen ja lapioiden kanssa. Isoveli vilkuilee levottomana ikkunoihin ja hoputtaa pitämään kiirettä, ettei äiti näe. Mutta äiti näki jo. Äidin vatsassa kuplii nauru, mutta sitä pojat eivät tiedä.  

On toukokuu, ja tuuli kantaa mukanaan mummolan muistoja; navetan ja lehmien hajua, tuoreen nurmen makeaa tuoksua. Sellaisesta elämästä hän oli aina haaveillut. Oli kuin kohtalon oikku, että hän näki ilmoituksen asunnoiksi remontoidusta vanhasta koulusta.

Erosta oli kaksi vuotta, eikä katumusta ollut. Yksin häntä ei alistanut kukaan, yksin hänelle ei valehdeltu. Yksin elämä oli juuri sitä miltä se näytti. Lapset näkivät isäänsä viikoittain, se tuntui riittävän heille.
Aiemmin samalla viikolla eräs asiakas oli pyytänyt naista kahville. Mies tuntui niin mukavalta, että nainen suostui. He istuivat kahviossa ja juttelivat. Naista kyllästytti. Hän otti vastaan miehen puhelinnumeron, mutta teki sen kohteliaisuudesta. Ei hän siihen soittaisi.

Hän on kuullut monta kertaa Siitä Oikeasta, eikä oikein uskonut sellaiseen. Muiden mielestä naisella oli menossa vain kyyninen kausi, jopa kriisi. Naisen mielestä miehen kanssa oleminen juuri sai aikaan niitä kriisejä. Hän oli onnellinen näin.

Esikoinen oli tehnyt hiekasta ja voikukan varsista kukka-asetelman ulkorapulle. Ruskeat silmät tuikkivat elämäniloa. Katsellessaan leikkivää poikaa nainen mietti, että tuossa pojan hiekkaleikissäkin on enemmän onnea kuin mikään vala tai liitto voisi hänelle ikinä antaa.
Hilkka Lätti

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti