Kaija Linnahalme oli nelivuotias, kun perhe joutui lähtemään evakkoon Jääsken Pieppolasta.

Linnahalmeen Kaija, Jääski-seura-aktivisti, on ollut järjestämässä seuran 30-vuotisjuhlaa Imatran Valtiohotellissa. Hän on taatusti pessyt ja tärkännyt päähuivinsa. Se loistaa valkeana kuin poutapilvi tahrattomalla taivaalla. Hän oli jo nelivuotias, kun perhe joutui lähtemään talvisodan jaloista Jääsken Pieppolasta: komiasta talosta, jossa mummolla oli kaksi kauppaa.

– Keskellä yötä talvipakkasella vällyjen alla reessä. Junalla päästiin eteenpäin, hän tarkentaa.

Jääsken alueella ei sodittu, mutta väki joutui jättämään kotikontunsa, kun Puna-armeija oli tehnyt läpimurron Summassa helmikuussa 1940 muutamaa viikkoa ennen sodan päättymistä.

– Kun matkasimme Vuoksen vartta, lentokoneet lensivät päältämme. Piti mennä välillä piiloon metsään, kun koneet pyörivät siinä yllä. Mutta ei ne meille mitään tehneet. Jatkettiin matkaa.

Kaijan matka kulki Jämsään sukulaisten tykö.

– Oli outoa asettua sellaiseen hämäläiseen kartanomaisemaan. Perhe oli tuttu, mutta tavat toisenlaiset.

Kaija myöntää, että oli outoa tuntea itsensä erilaiseksi. Muisto siitä liikuttaa yhä.

– Mie en ollut tottunut talkkunaan, ja se kyllä kieriskeli pienessä suussa. Ja juhlapäivällisillä piti ruokaliinat laitella sellaisiin hoppeisiin renkaisiin. Oli se aika outoa. Yksin mie viilettelin pihalla ja ympäristössä. Joskus sain läheisestä kaupasta kylmän nakkimakkaran.

Takaisin kotiin

Valtionhotellin salissa on väkeä, joka on jättänyt kotinsa kaksi kolme kertaa.
Jatkosota alkoi kesäkuussa 1941 ja muuttui ennen vuodenvaihdetta asemasodaksi. Sitä kesti kaksi ja puoli vuotta. Sen aikana väkeä alkoi palata evakosta kotikonnuilleen Karjalaan.

Myös jääskeläiset rakensivat kodit hävitettyjen paikalle, siivosivat nurkat ja aloittivat karjalaisen elämänsä.

Kahvitilaisuus on kestänyt jo pitkään ja yhä vain muistelut jatkuvat. Mikrofoni kiertää kohtalotoverilta ­toiselle. Puidaan talvisodat ja jatkosodat.
Kaijan perhekin palasi kotiin.

– Se oli aika huonossa kunnossa. Peräkammaria oli käytetty vessana.
Juhlavieraat kertovat, että nukke könninkellosta oli kadonnut, samoin koko kello. Portaiden alle piilotetut kirjat eivät olleet paikoillaan, ei koko taloakaan. Kattilaan säilötty hattu kadonnut evakkomatkalla. Jopa kaivonrenkaat oli viety.
Mutta asuttiin omassa kodissa. Karjalassa. Vaan pian kaikki taas muuttui.

Juhannuksena tuli lähtö

Oli juhannusaatto vuonna 1944. Kaija oli alakouluikäinen. Viipuri oli vallattu muutamaa päivää aikaisemmin.

– Lentokoneita lensi Jääsken yli Helsinkiä pommittamaan. Ihantalassa tapeltiin kovaa. Meillä oli kaksi hevosta ja niiden kärrit pakattiin täyteen. Lähdimme kävelemään. Kaikk tiet olivat täynnä. Vähän kerrassaan päästiin etenemään. Lehmät ja muutkin eläimet olivat mukana. Osa karkaili.

Kaija perheineen päätyi Mäntyharjulle, mutta jo syksyllä mentiin kuitenkin Imatralle.

Syyskuussa 1945 raja palautettiin kulkemaan samaa linjaa, johon se oli talvisodan jälkeen vedetty. Vuonna 1946 jääskeläisiä asui 246 pitäjän alueella kaikkiaan 17 700.

Kaija on käynyt useasti kotikylässään sodan jälkeen.

– Aluksi henkinen välimatka kotitaloon oli suuri, mutta se madaltui pikkuhiljaa. Nyt olen hyvilläni, että voin käydä siellä. Vuodesta 1990 minulla on ollut jatkuva viisumi Venäjälle. Olen saanut sieltä paljon ystäviäkin.

Uusia karjalaisia

Jääski-juhlaväki alkaa hajaantua. Vielä on edessä monta halausta ja muisteluhetkeä: lasketaan kukat Karjalan itkuvirsi -patsaalle. Pääjuhla kahveineen, kansantansseineen ja juhlapuheineen on vasta huomenna. Siellä on myös nuori äiti Tarja Sajomaa mukanaan kuopuksensa, kolmannen polven jääskeläinen, kolmiviikkoinen tyttövauva.

Tarjan isä on joutunut aikoinaan yksivuotiaana evakkoon ja päätyi Elimäelle. Tarjan tie on vienyt Järvenpäähän, mutta hän on hyvin tietoinen juuristaan ja toimii aktiivisesti Jääski-seurassa.

Evakkojen – oman aikansa pakolaisten – perilliset asuvat ympäri Suomea. Monet ovat juurtuneet omaan paikkakuntaansa. He saattavat lähteä isoisän kanssa rajan taakse, mutta ovat kiinnostuneita koko Karjalasta.

– On tärkeä tietää, mistä ihminen on kotoisin, ja mistä hänen sukunsa tulee. Kun on vahvat juuret, on hyvä rakentaa elämää niiden päälle. Vaikka isä ei muistakaan elämää Karjalassa, on häneen jäänyt jonkinlainen haikeus
 ja kaipaus, Tarja Sajomaa miettii.

Kun karjalaisuus pysyy elävänä ja kulkee polvelta polvelle, jälkeläiset oppivat parhaassa tapauksessa ymmärtämään toisessa kulttuurissa eläviä ihmisiä ja heidän pakkoratkaisujaan.

Pikkuneiti-Sajomaa ei vielä perusta juuristaan, hän imee nyt elämää äidinmaidosta. Hänessä on karjalaisten tulevaisuus, vaikkei hänellä ei itsellä ole muistikuvia Karjalassa kasvaneista kotipihan koivuista tai kotomökistä. Mutta hän voi aina kysyä läheisiltään:

– Kerro miul siit Karjalast.

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti