"Odotin ensimäistä työpäivääni pienoisen jännityksen vallassa. Lähes kaikki työkaverit olivat jo eläkeikäisiä ja heidän paras työkuntonsa oli huvennut."

Jätkän mieli paloi joka kevät ponttuulle. Siihen aikaan ei puhuttu metsureista, vaan kaikki tukkitöitä tekevät olivat jätkiä, ja tukkijätkän status oli korkealla.

Sain kesätyöpaikan vuonna 1957 Ukkola Oy:n tukkilajittelulle Rukavedelle. Se sijaitsi sahan läheisyydessä noin kilometrin päässä rannasta.

Ponttuu oli tiiviisti yhteen liitetyistä jykevistä hongista muodostettu kelluva lautta. Sen päälle oli rakennettu päreillä vuorattu ja katettu koppi tauko- ja ruokatuvaksi. Ponttuu oli kiinnitetty pohjaan juntatuista tukeista muodostettuun ”ukkoon”, jonka ympäri sitä reivattiin tuulen suunnan mukaisesti. Tuuli oli välttämätön apu tukkien uittamista lajittelun läpi.

Työt aloitettiin tasan seitsemältä. Minut määrättiin koltsittajaksi eli minun piti mennä keluveneellä tuulen yläpuolella olevan sekasuman sisään ja varmistaa, että tukit soljuvat tasaisena virtana lajitteluun. Se meinasi tyssätä heti alkuunsa. Raskas keluvene oli vaikea saada kireiksi vedettyjen puomien yli. Ukot heittivät jo herjaa, että minkälainen savottalainen tänne nyt oikein on tullut, kun se ei saa edes venettä puomin yli. Kimpaantuneena soudin veneen täydellä vauhdilla kohti puomia ja pääsin kuin pääsinkin yli. Sitten vain suman sekaan ja koltsittamaan.

Keluveneeni oli kookas soutuvene. Se oli varustettu keskimmäisten hankaimien paikalle asennetulla vääntötapeilla pyöritettävällä kelulla, jonka ympärillä oleva sinkki kulki perässä olevaan ohjainhaarukan läpi. Sinkin pää oli kiinnitetty ykköslankkuun.

Välillä tukit ruuhkautuivat ja juuttuivat paikoilleen sekasumassa. Ne piti auttaa liikkeelle soluttautumalla veneellä ruuhkan keskelle ja keluta se sinkin avulla auki. Alkuun se tuntui hankalalta, mutta työ tekijäänsä neuvoi. Opin hyvin pian näkemään, mihin ruuhka oli kasaantumassa ja pystyin laukaisemaan sen jo ennakolta.

Rapakaljavastuussa

Varsinainen lajittelu tapahtui ponttuuseen liitetyillä kolmella sillalla. Tukit uitettiin siltojen ali, mitattiin ja lajiteltiin paksuuden mukaan alapuolella oleviin pusseihin. Vireä tuuli oli hyvä apulainen, mutta täysin tyyni ilma oli töiden kannalta pahin. Ukkojen mukaan silloin tuuli pystyyn, eikä lajittelusta tullut mitään. Tukit sumppuuntuivat alapussien kurkulle ja työt seisoivat. Silloin tehtiin puomien huoltotöitä, siirreltiin tukkilauttoja sopiviin paikkoihin ja hoidettiin muitakin korjaustöitä.

Minun ei tarvinnut osallistua noihin töihin, ja silloin jäi aikaa uimiseen ja vähän auringonottoonkin. Opettelin kesän aikana tukkijätkän perustaidon eli sestomisen. Se tarkoitti yhdellä tukilla seisten seilaamista hakavartta apuna käyttäen. Minulla oli opettajana oikea tukkilaiskisojen mestarismies.

”Koltsita! Koltsita poika!” oli huuto, jonka kuulin lukemattomia kertoja kesän aikana. Se tarkoitti, että jatkuva tukkivirta lajitteluun oli katkeamassa. Lajittelu oli urakkahommaa, eikä siinä ollut varaa luoviin taukoihin.

Minulle annettiin kunniatehtäväksi huolehtia siitä, että ponttuulla oli aina ykkösolutta eli rapakaljaa. Hellepäivinä sitä kului paljon, ja jouduin päivittäin hakemaan kylän kaupasta täydennystä. Jokainen maksoi juomansa yhteiseen kassaan, eikä kertaakaan esiintynyt vaillinkia.

Huutomies tunnettiin kylillä asti

Jokainen mies ponttuulla oli oma persoonansa. Kahvi- ja ruokatauoilla huuli lensi hervottomasti ja kuulin monenlaisia tarinoita menneiltä savotoilta.

Parhaiten mieleeni on jäänyt kakkoslankun huutomies. Hän oli hyvä suustaan ja huusi tukit ylösottajalle. Samalla hän opasti kolmoslankun miehiä tunnistamaan tukkien paksuudet. Se auttoi niiden sortteeraamisessa oikeisiin pusseihin.

Se mies olisi päihittänyt suunsoitossa nykyiset jääkiekkoselostajat mennen tullen. Hänen käyttämänsä vahvasti seksuaaliset ja joskus rivotkin ilmaisut eivät tosin olisi sopineet lasten korville, ja nuori ylösottajatyttö punasteli alkuun niitä kuunnellessaan. Huutomies oli savotan hengen kohottaja ja huumorin ylläpitäjä. Hänen maineensa oli kantautunut kylille asti ja hyvin usein onkimiehiä hakeutui kuuloetäisyydelle.

Pientä jäynää

Kesän aikana työporukka hitsautui hyvin yhteen ja minut hyväksyttiin porukkaan. Leikillistä kiusantekoakin oli, mutta ei sitä silloin miksikään työpaikkakiusaamiseksi osattu luokitella. Jätkät tekivät pientä jäynää toisilleen. Minunkin käskettiin hakea sahan työnjohtajalta lintulenkin avain. Lintulenkki oli paksu kettinki, jolla puomit kiinnitettiin toisiinsa ja lenkissä oli lukituslaite, jonka avainta minun käskettiin hakea.

No, eihän sitä lintulenkin avainta ollut olemassakaan. Sain jo sahalla kuulla pilkalliset naurut, mutta kun soutelin takaisin ponttuulle, ei naurun remakalle meinannut tulla loppua ollenkaan. Lohdutukseksi minulle kerrottiin, että sama kompa tehtiin jokaiselle kesätyöpojalle.

Kun työt loppuivat neljältä, alkoi usein venekuntien välinen kiltasoutu rantaa kohti. Se alkoi yleensä humoristisella nokittelulla, mutta kiihtyi lopulta totiseksi taisteluksi.

Kesätyöpoika

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti