Minkälaisia pelkoja edelliset sukupolvet ovat jättäneet: Miten isoisien sotapelot tai nykyvanhempien depressiot ovat vaikuttaneet? Periytyykö pelko?

Lipaston päällä on kuva omasta isästä: nuori 17-vuotias lukiolainen on ilmoittautunut vapaaehtoisena armeijaan. Posket ovat kuopalla, lakki vinossa. Totinen, nopeasti kasvanut poika on lähdössä sotimaan. On vuosi 1942.

Isä pääsi puolustamaan isänmaata, herkkä mies, joka oli tuskin selvinnyt isänsä kuolemasta. Hän oli laittanut ennen kutsuntojen punnitusta nauloja taskuun, ettei vaikuttaisi liian laihalta sotimaan isänmaan puolesta.

Veteraanina hän puhui usein sodasta, mutta ei traumoista, joita ehkä sai rintamalla. En edes tiedä kärsikö hän sellaisista.

Kauhua ja surua rintamalla

Sotaa kokemattoman on mahdoton edes kuvitella, miltä tuntui elää ikuisessa pelossa – kun kuolema kurkki joka kulman takana. Siviilit pelkäsivät pommituksia ja miettivät isiä ja poikia rintamalla, lapsia, joille ei pystytty takaamaan turvaa tai aina edes jokapäiväistä leipää.

Sotilaat pelkäsivät oman henkensä puolesta, surivat kaatuneita kavereitaan, räpyttelivät silmistään kuvia silpoutuneista tovereistaan ja miettivät, säästyisikö perhe pommituksista hengissä.

Noin 95 000 suomalaista kaatui, ja suuri joukko joutui jättämään huolettoman nuoruuden ja tulevaisuudenuskonsa rintamalle.

Tärähtäneistä on vaiettu

Ville Kivimäen väitöskirjaan pohjautuva, Tieto-Finlandian voittanut Murtuneet mielet -teos valottaa asiaa, jota on ollut vaikea käsitellä. Tärähtäneiden – kuten psyykkisesti sairastuneita sotilaita nimitettiin – kohtalo on ollut vaikea aihe sodan aikana ja sen jälkeenkin.

Noin 15 700 sotilasta joutui jatkosodan aikana psykiatriseen hoitoon. Kivimäen mukaan se on vain jäävuoren huippu.

”Jos tulitus yllätti sotilaat, kaikki saattoivat joutua tilapäisesti tärähdyksen valtaan”, Kivimäki kirjoittaa.

Pakokauhu ajoi sotilaita pois rintamalta. Sotilaskarkuruus tuomittiin yleisesti.

Vaikka sen syynä olisi ollut kauhukokemuksista syntynyt trauma, saatettiin siitä langettaa kuolemantuomio.

Mahtoiko isäni pelätä sodassa? Välittyivätkö pelot minuunkin isän tahtomatta?

Sota loppui, pelko jäi

Olen syntynyt kymmenisen vuotta sodan päättymisen jälkeen, mutta vanhempieni puheissa tunnelma välittyi minullekin. Noottikriisi vuonna 1961. Tsekkoslovakian miehitys vuonna 1968. Kylmä sota.

Aikuiset puhuivat niistä hiljaisella äänellä. Mitä hiljaisemmalla äänellä he keskustelivat, sitä enemmän pelkäsin.

Kuolemalla oli mummin kasvot, sitten papan. Joka ilta rukoilin lisää elinpäiviä kaikille maailman ihmisille: sukulaiset ja ystävät luettelin nimeltä, samoin lemmikkikissan. Se ehti kyllä kuolla ennen kuin lopetin iltahokemani.

 Lapsen murheita vähätellään

Minä opin siis pelon jostakin. Olin kova murehtimaan tulevia ja loihtimaan kauhukuvia. Opin myös jostakin, että pelkääminen on pahasta. Sitä vähäteltiin, joskus kiellettiin kokonaan. Lapsen parhaaksi tietenkin.

Oliko pelko isälle niin pelottava asia, että sitä ei voinut kestää – ei ainakaan oman lapsen pelkoa, koska pahimmillaan se ehkä muistutti nuoren sotilaan avutonta kauhua.

Isän mustavalkoisen kuvan vierellä on kuva värikuva nuoresta miehestä, omasta pojastani. Hän on kuunnellut isosiän sotajuttuja nallipyssyikäisestä saakka. Sota on hänelle kaukainen, kuin muumien Mörkö. Turvallisen pelottava.

Onko lamamurhe tarttuvaa?

Yhtäkkiä pelästyn: mitä oma poikani näkee minun kuvassani? Minkälaisia traumoja minä olen siirtänyt poikaani tietämättäni?

Vaikka elämme rauhan aikaa, on tässä ajassa omat uhkansa. Ahdistavia kuvia, joista lööpitetään näkyvästi kaikkialla. Upottavatko ne nuorten ja lasten optimismin?

Poika on elänyt kanssamme taantumia, ilottomia alakuloaikoja. On pelätty työttömyyttä ja murehdittu ääneen maailman epäoikeudenmukaisuutta, omien voimien riittämättömyyttä, surtu syvästi ja näkyvästi aallonpohjia.

Stressaannuttu. Uuvuttu.

Huomaan, että näitä asioita ei ole koskaan sen kummemmin pohdittu. Ei lapsuudenkodissani, eikä tässä omassani.

Ikuisesti menetetty elämä

Irja Wendisch kirjoitti viitisen vuotta sitten ilmestyneessä Me sotilaiden lapset -kirjassa, minkälaista oli kasvaa sodan runtelemien ihmisraunioiden lapsina.

Monet enemmän ja vähemmän tärähtäneet isät alkoholisoituivat, monet taas eivät sodan jälkeen nukkuneet yhtään yötä ilman kauhukohtauksia. Kaikki eivät koskaan sopeutuneet perhe-elämään.

Koko tulevaisuus saattoi jäädä rajan tuolle puolen, kuin Karjala konsanaan. Ikuisesti menetettynä.

Irja Wendisch kuvailee oman isänsä käytöstä: ”Jos ote vaimosta ja lapsista ei onnistunut silmänräpäyksessä, asiat oli selvitettävä puukon tai leipäveitsen avulla. Omien tunteiden hallitseminen oli mahdotonta.”

Elämästä tuli suoritus

Oma isäni selvisi sodasta terveiden kirjoihin. Hän ei tarvinnut puukkoja, eikä häntä tarvinnut pelätä. Hän suoritti lukion, sai ammatin, työpaikan, perheen, osakehuoneiston; valkeat pöytäliinat ja -hopeat.

Hän käskytti koko aikuiselämänsä itseään suorittamaan elämää velvollisuudentuntoisesti. Hoitamattomat työt painoivat hänen mieltään kuin naulat nuoren pojan taskussa. Hän ei tiennyt kovinkaan paljon elämän kepeydestä.

Hän puhui paljon sodasta, mutta ei niistä tunteista, joita siellä koki.
Mutta ei hän vaikuttanut onnettomalta. Vuosien myötä olen löytänyt omia selityksiä isän piirteille. Hän oli hyvä ihminen, hyvä isä. Mutta hän ei osannut olla itseään kohtaa lempeä.

En kai minäkään osaa.

Katselen poikani kuvaa: omilleen lennähtänyttä, aikuista miestä, sivaria. Pystyykö hän – murehtija-äidin poika – säilyttämään uskonsa parempaan tulevaisuuteen ja toimimaan sen hyväksi?

Tilastot ovat armottomia: Joka viides suomalainen kokee jossakin elämänsä vaiheessa vaikeaa masennusta. Joka arkipäivä keskimäärin kymmenen alle 30-vuotiasta jää työkyvyttömyyseläkkeelle, heistä kolme neljäsosaa mielenterveysongelmien takia. Ovatko masennus ja mielenterveysongelmat, tai niiden pelko, nykyajan ”sota? Ajavatko syrjäytyneisyys ja depressiot siihen, että kokee kaikki ihmiset – lopulta myös itsensä – omaksi vihollisekseen?

Pelotellaanko nuoriso apaattiseksi?

Ei ole sellaista maailmaa, jossa ei ole pelkoa. Ei sellaista ihmistä, joka ei pelkäisi. Mutta missä vaiheessa pelko vie mukanaan?

Täytyy soittaa pojalle. Huomaan, että kysyn häneltä ehkä ensimmäistä kertaa lapsuuden mörköpelkoaikojen jälkeen:

– Mitä sinä pelkäät?

– Läheisten menetystä. Ympäristönmuutosta, maapallon lämpenemistä, hän vastaaja, ja peukuttaa jatkossakin Greenpeacelle, Amnestylle, tulevaisuudelle...

Ja rakkaudelle. Siihen uskoi myös hänen isoisänsä, vuosi sitten kuollut veteraani.

Vierailija

Perivätkö lapset pelon ja masennuksen?

Tuli mieleeni sellainen ajatus, että kuinka moni veteraaneista sai jälkitärähtäneen oireita. Oma isäni oli kuulemma muuttunut täysin silloisesta reippaasta nuoresta miehestä, täysin tunteettomaksi perhetyranniksi. Häntä sai pelätä ihan tosissaan kun illalla palasi perheensä pariin ansiotyöstään. Ansiot olivat hyvin sattumanvaraisia koska moni työnantaja ei kauaa katsonut riitaista miestä listoillaan. Lienee osaltaan saanut morfiinista ja amfetamiinista (pervitiini) riippuvuuden, koska sivilissä...
Lue kommentti

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti