100 vuotta täyttävä Elvi Arminen muistaa Karjalasta koivut kotitalon akkunoiden takana. Ja kihlasormusten ostoreissun, tietenkin.

Jääski-seuran 30-vuotisjuhlaa Imatralla vietetään elohelteiden aikaan. Lauantaina Valtionhotellin suuri sali täyttyy jääskeläisistä ja heidän jälkeläisistään. Monilla naisilla on sininen kansallispuku ja valkoinen huivimainen päähine, miehillä takinrinnasta erottaa seuran merkin.

Ja huomenna tulee lisää väkeä pääjuhlan viettoon, tuttuja ja sukulaisia, jonkin mutkan kautta melkein serkkuja jokikinen. Evakkoon joutui lähtemään 420 000 karjalaista ja 22 000 jääskeläistä. Monet vielä elossa olevista siirtokarjalaisista olivat lapsia, kun lähtökäskyt kävivät. Useat heistä olivat niin pieniä, että oikeastaan he ovat kertomuskarjalaisia, joiden juuret ovat täyttyneet vanhempien ja sukulaisten muisteluista.

Sota jätti pelon

Helsinkiläinen, marraskuussa sata vuotta täyttävä Elvi Arminen ei pääse juhlaan. Ei jaksa lähteä niin pitkälle matkalle kuumassa säässä. Tapaamme hänet pari päivää ennen tapahtumaa hänen kotonaan. Hän on juhlahengessä mukana kotisohvallaankin: pukee ylleen Jääsken kansallispuvun ja selaa valokuva-albumeja. Ja mielen muistomapit ovat hetkessä auki.

– Voi, voi, kaikki nämä ihmiset ovat jo kuolleet, Elvi huokaa mustavalkokuvia katsellessaan.

– Parhaiten mie muistan ne koivut kotitalon akkunoiden takana. Kun keväällä aukaisimme ikkunat. Voi, sitä tuoksua.

Kun on pakosta joutunut jättämään kotiseutunsa, kuten Elvi ja muut siirtosuomalaiset, niin tietää, ettei voi aina olla, missä eniten tahtoisi. Elvi ei päivittäin kaipaa kotikyläänsä, mutta jääskeläisten seuraan kumminkin. Nyt hän ei sinne pääse, mutta sopeutuu siihenkin.

– Muistan, kun pelkäsin sitä ensimmäistä sotaa, kun veli kävi veljeä vastaan. Pelkäsin, että minut jätetään yksin. Olimme jonkin aikaa evakossa samassa pitäjässä, mutta pääsimme aika pian takaisin. Silloin meillä moitittiin kauheasti niitä, jotka olivat punaisten puolella.

Hattu kattilassa evakkoon

Palataan taas Imatralle. Suurin osa paikallaolijoista on kokenut evakkomatkan talvi- tai jatkosodan aikana, jotkut molempien. Iltapäiväkahveilla tarjolla on karjalanpiirakkaa – tottahan toki. Kahvijonossakin tavataan tuttuja:
– Sinäkö se siinä. Siitä onkin jo vuosikymmeniä. Muistatkos...

Tasaisen puheensorinan seasta kuuluu ilohelinää. Rajan taakse kotinsa menettänyt saa sitä parasta vertaistukea Jääski-seuran juhlissa. Ei ole mitään hävettävää siinä, jos ikävä ja kaipuu lapsuuteen ja omaan kylään vyöryy mieleen välillä vahvana kuin Vuoksen virta ja avaa tunnepadot, jotka saavat kyynelvirrat valumaan.

Kaikki tuntuvat muistavan jotakin kotiseudustaan tai evakkotaipaleestaan – vaikkapa sen, kuinka nukke jätettiin kotiin könninkelloon, tai sen, miten pakkasi hattunsa kattilaan turvaan evakkomatkan ajaksi. Kuinka kuuma junassa oli, ja miten laivamatka Suomen puolella oli lapsesta hauska seikkailu, vaikka evakkoretkellä oltiinkin.

Joku liikuttuu yhä siitä, ettei perhe oikein löytänyt paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa, ei sellaista, jota kotiseutu olisi tarjonnut. Kärsittiin siitä, että piti muuttaa tapoja ja kääntää kieltä. Ettei kaikelle olisi naurettu. Toiset iloitsevat yhä, kun muistavat miten saivat uusia kavereita ja oppivat uusia kivoja leikkejä. Mutta katkeruuttakin on ja ryssävihaa.

Koulu loppui pommitukseen

Syyskuun 19. päivänä tuli kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Suomen ja Neuvostoliiton aseleposopimus – välirauhansopimus – allekirjoitettiin jatkosodan jälkeen. Tuli lopullinen tieto, että evakkojen virta ei enää koskaan kulkisi itään päin, kotiseudulle. Karjala oli menetetty. Kahdesti menetetty. Lopullisesti.

– Sinne se jäi. Rajan taakse. Koti ja lapsuus.

Näitä virkkeitä ei säästellä Jääski-juhlassakaan. Voi sitä surun määrää, kun sodan jälkeisellä kotiseutureissulla nähtiin, ettei tupa ollut enää pystyssä tai se oli ränsistynyt, kivijalkakin jäänyt melkein piiloon. Tutut koivut olivat kasvaneet taivaita kohti, alueet rämettyneet, tiet metsittyneet.

Sota siirsi kihlareissua

Talvisota oli siis Elvin toinen sota. Tosin noina aikoina hän ajatteli muutakin kuin maailmanpaloa. Hän oli rakastunut nuori nainen, joka näki edessään toivoa ja onnenhetkiäkin.

– Kun sota syttyi, meidän piti lähteä Viipuriin ostamaan kihlat. Olin viestilotta, ja suojeluskunnan päällikkö määräsi minutkin puhelinkeskukseen. Tietysti tottelin. Aamulla sitten matkustimme Viipuriin sormusostoksille.

Elvin elämässä talot ja paikkakunnat ovat vaihtuneet monta kertaa. Kun jatkosota syttyi, Elvi oli jo mennyt Imatralla naimisiin ja muutti miehineen Helsinkiin. Mies joutui sotaan ja haavoittui jalkaan.

– Raja vedettiin niin, että puolet vanhempien maista jäi Neuvostoliiton puolelle. Isäni osti Elimäeltä ison tilan. Paikkakunnalla oli muitakin jääskeläisiä.
Kaikki eivät toivottaneet evakkoja tervetulleiksi uudelle kotipaikalleen.

– Karjalaisista ei oikein tykätty kaikkialla, Elimäellä kylläkin. Kerrankin Helsingissä, kun kipaisin ostamaan kermaa, niin kaupan jonossa kuulin puhuttavan, että kaikkihan on karjalaisten syytä, kun ne tuppasi pääkaupunkiinkin. Minä olin ihan hiljaa. Se oli ikävää. Kyllä meitä syyllistettiin, Elvi muistelee.

Silti hän tunnustaa, että elämän tähtihetket liittyvät Helsinkiin. Hän sai unelma-ammatin lausunnanopettajana.

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti