Nyt vietetään energiansäästöviikkoa. Tässä 40 helppoa mutta tärkeää keinoa pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

 1. Alennan kodin lämpötilaa yksi aste. Säästät energiaa viisi pro­senttia.
 2. Kun lähden matkalle tai mökille, lasken kotona lämmön 12–16 asteeseen. Pätee myös toisinpäin. Tutki, voiko kakkoskodin tai mökin lämmön panna poikki.
 3. Tuuletan talvella nopeasti ristivedolla. Jos ikkuna on päivät raollaan, lämmönhukasta syntyy talven aikana melkein tonni hiilidioksidipäästöjä. Jos sisällä on kuuma, säädän pattereita.
 4. Lasken ajastimella lämmön yön tunneiksi 18–19 asteeseen. Nukut paremmin ja hiilijälki keventyy.
 5. Suljen koneellisen ilmastoinnin, jos mahdollista. Keskikokoisen huoneen ilmastointi tuottaa tunnissa 650 g päästöjä.
 6. Sammutan lamput aina, kun poistun huoneesta.
 7. Päästän luonnonvalon sisään. Vaaleat pinnat sekä peilit vähentävät sähkövalon tarvetta.
 8. Säädän ulkovalot palamaan vain tarpeeseen. Puutarhan jouluvaloissakin kohtuus on kaunista.
 9. Siirrän jääkaapin ja pakastimen pois lieden, uunin tai patterin vierestä. Kylmälaite kuluttaa lämpimässä paikassa jopa tuplasti energiaa.
 10. Ostan kylmälaitteisiin lämpömittarin. Jääkaapin oikea lämpö on +5 ja pakastimen –18. Kylmempi ei paranna säilymistä, mutta jokainen miinusaste kuluttaa lisää 5 prosenttia.
 11. Jäähdytän ruoan hyvin, ennen kuin panen sen jääkaappiin tai pakastimeen.
 12. Käytän pakastinta tehokkaasti. Täysi pakastin pysyy kylmänä vähemmällä energialla kuin vajaa. Mieti, milloin tarvitset pakastinta.
 13. Puhdistan jääkaapin lauhduttimen pölystä ja sulatan pakastimen jääköntit. Säästät jopa kolmanneksen energiaa!
 14. Lämmitän sähkösaunaa vain kerran viikossa. Ennen saunassa käytiin lauantaisin. Riittäisikö se vieläkin?
 15. Kelpaisivatko leudommat löylyt? 100-asteinen sauna kuluttaa jopa 30 prosenttia enemmän kuin 60–80-asteinen.
 16. En anna lämpimän saunan odottaa. Vältän saunan kytkemistä lämpiämään liian aikaisin. Jos perheessä on useampia saunojia, kylpyvuorot on hyvä ajoittaa niin,   ettei joutoaikaa synny.
 17. Pesen vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä. Suuren osan kodin energiasta vie  veden lämmitys.
 18. Mietin, onko pesu tarpeen. Usein tuuletus riittää raikastamaan vaatteen.
 19. Jos pesuohje sallii, säädän lämmön 40 asteeseen tai sen alle. Vaate on harvoin niin likainen, että kuuma vesi tai esipesu on tarpeen.
 20. Otan lyhyemmän suihkun. Kahden minuutin suihku 10 minuutin sijaan säästää melkein sata litraa lämmintä vettä!
 21. En juoksuta vettä. Ota hammasvesi mukiin ja tiskivesi vatiin. Suihkussa veden ei tarvitse tulla kraanan täydeltä.
 22. Kuumennan vain juuri sen määrän vettä, minkä käytän. Kun haluat kupillisen teetä, kuumenna kupillinen. Käytä vedenkeitintä.
 23. Suljen kahvinkeittimen heti, kun kahvi on valmista. Jos kahvia ei juoda kerralla, ota termoskannu käyttöön.
 24. Sammutan television, tietokoneen, radion ja muiden sähkölaitteiden virran katkaisimesta, kun en käytä niitä. Viihde-elektroniikan pitäminen valmiustilassa kuluttaa hyvin paljon ener­giaa. Päivät auki tai valmiustilassa oleva pöytätieto­kone saattaa olla kodin suurin energiasyöppö.
 25. Irrotan laturin seinästä heti, kun kännykkä on latautunut.
 26. Kuivatan pyykin narulla. Kuivausrumpu on nopea, mutta kuluttaa paljon, myös vaatetta.
 27. Mikro vie huomattavasti vähemmän energiaa kuin uuni, erityisesti pienten ruoka-annosten kypsentämisessä. Jos uunin lämmittää, kannattaa leipoa ja valmistaa ruoka yksillä lämpimillä.
 28. Kerralla enemmän vai pieni annos joka päivä? Pienessä yhden tai kahden hengen taloudessa säästää sekä vaivaa että energiaa, jos valmistaa ruokaa kerralla useamman päivän annoksen ja lämmittää mikrolla.
 29. Omat marjat pakkasesta vai ulkomainen hedelmä talvella? Ilman muuta marjat kannattaa poimia omasta puutarhasta ja metsistä ja pakastaa talveksi. Tehokkaasti ja oikein käytettynä pakastin ei kasvata merkittävästi marjojen hiilijalanjälkeä.
 30. Kävelen tai pyöräilen lyhyet matkat. Suurin osa 1–3 kilometrin matkoista
  kuljetaan autolla. Varsinkin talvella kylmä auto kuluttaa.
 31. Vältän autoillessani ruuhka-aikaa ja tyhjäkäyntiä. Katkonainen ajo kuluttaa.
 32. Järkeistän matkat. Yhdellä kerralla voi hoitaa monta asiaa ja kyydin voi tarjota naapurillekin.
 33. Kytken lohkolämmittimen päälle vasta ½–2 tuntia etukäteen.
 34. Suosin kotimaisia avomaalla kasvatettuja kasviksia ja juureksia. Porkkanaa, perunaa, sipulia ja kaalia. Niillä on pieni hiilijälki.
 35. Poimin metsämarjoja ja sieniä. Jos menet autolla metsään, hiilijalanjälki kasvaa. Sitä voi pienentää, kun poimii kerralla enemmän tai ottaa kavereita kyytiin.
 36. Käytän maltillisesti lihaa. On hyvä suosia kanaa ja possua naudanlihan sijaan. Naudanlihan tuotanto kasvattaa hiilijalanjälkeä kolme kertaa enemmän kuin siipikarja tai possu.
 37. Valitsen perunan riisin sijaan. Riisin viljely tuottaa runsaasti kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa arvokasta vettä.
 38. Syön juustoa kohtuudella. Yhteen juustokiloon tarvitaan 10 litraa maitoa.
 39. Ostan päivittäiset tavarat lähikaupasta. Iso osa ruoan hiilijalanjäljestä syntyy kaupan ja kodin välisestä automatkasta.
 40. Hankin vain sen verran ruokaa, mikä tulee syödyksi. Yksi parhaista keinoista säästää energiaa ruoan yhteydessä on käyttää se niin tarkkaan, ettei ruokaa jää pilaantumaan.
Vierailija

Lähde mukaan ilmastotalkoisiin

Kyllä jokainen voi tehdä jotain omalta osaltaan ja jokaisen kuuluukin tehdä. Luonnollisesti yhden ihmisen toimenpiteet eivät juuri tunnu, mutta pienistä puroista se isokin virta kasvaa. Isot yhtiöt, hallitukset ja valtiot voivat tietenkin tehdä paljon suurisuuntaisempia ja kauaskantoisempia asioita, muttei niihin kannata sokeasti luottaa. "Oikeanlaisen" poliitikon äänestäminen ei vielä vaikuta mitään. Eiväthän useimmat poliitikot muista vaalilupauksiaan enää vaalien jälkeen. Mutta jos yhä...
Lue kommentti
Vierailija

Lähde mukaan ilmastotalkoisiin

Aamulla 2.12. en pystynyt kirjautumaan, joten kirjoitanpa nyt anonyymina. . Noista ilmastotalkoista sanoisin, että teen sitten uudenvuoden lupauksen vähentää kulutustani. Nyt joulun alla joudun kuluttamaan, kun pitää ostaa välttämätöntä uutta huusholliin vanhan rikkinäisen tilalle (mm. valaisimia). Jouluksi olemme päättäneet antaa tavaran sijasta elämys-lahjakortteja ja rahaa. Joulupaperi ja muu turha oheiskrääsä harmittaa. Ajatelkaapa, mitkä vuoret joulupaperia tulee yhdestä kerrostalostakin,...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti