Terrorismin vastustajat marssivat näyttävästi Pariisissa. Claes Andersson lähtisi marssimaan useammin myös Suomessa. Minkä puolesta sinä marssisit?

Oli kylmä lokakuinen ilta. Hakaniemen torille Helsinkiin oli kertynyt tuhatmäärin ihmisiä. Elettiin 1980-luvun alkuvuosia.

Rauhanmarsseilla vastustettiin porukalla, sotaa ja vääryyksiä. Silloin huudettiin muun muassa:

”USA ja NATO, rauhan perikato!"

Elettiin kylmän sodan aikaa. Entinen näyttelijä Ronald Reagan oli Amerikan presidentti. Hän tuli kuuluisaksi muun muassa siksi, että hänen aikanaan Eurooppaan sijoitettiin muun muassa amerikkalaisia risteilyohjuksia.

Vuonna 1983 rauhanmarsseille osallistui peräti 200 000 suomalaista. Silloin pelättiin sotaa.

Pitäisikö taas lähteä marssimaan?

Ranskassa rauhanmarssille osallistui viime sunnuntaina noin neljä miljoonaa ihmistä.

Viimeviikkoiset terrorismi-iskut koskettivat ranskalaisia syvästi uskontoon katsomatta. He vastustivat terrorismia.

Viattomia siviilejä on kuollut viime aikoina monessa muussakin konfliktissa. Olemme saaneet lukea uutisista Syyriasta, Ukrainasta, Kongosta... Myös israelilaisten ja palestiinalaisten välit ovat tulenarkoja. Terrorismi on nykyajan sotaa ja uusi pelonaihe on kybersota.

Pitäisikö meidän marssimalla ottaa kantaa niihinkin?

Rauhanaate yhdistää

Kirjailija, psykiatri ja pitkän linjan vasemmistopoliitikko Claes Andersson uskoo, että Pariisin marssi – ja ylipäätään terrorismin vastaiset mielenilmaisut – ovat tärkeitä.

– Ne vahvistavat yhteishenkeä ja vaikuttavat siihen, ettei vastakkainasettelu muslimien ja muiden välillä syvene.

Anderssonin mielestä mielenkiintoista oli sekin, että Pariisissa eturivissä marssi sekä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten johtaja.

– On omituista, että he eivät voi keskustella omassa maassa, mutta tulevat marssimaan yhdessä. Olen niin monta kertaa pettynyt siihen, että rauhaa ei siellä saada aikaan. Osapuolet eivät halua sitä.

Poika leikki kuollutta

Andersson on osallistunut moneen rauhanmarssiin Suomessa. Hän muistelee, että joskus 1980-luvun alussa hän otti marssille mukaan seitsemänvuotiaan poikansa.

– Kesken marssin kaikkien piti heittäytyä maahan ja leikkiä kuollutta. Poikani kysyi, että kuinka pitkään hänen täytyy olla kuolleena, kun hän tahtoisi jätskin. Tuon kokemuksen jälkeen en enää ottanut lapsia mukaan. Ajattelin, että heille ei ehkä tee hyvää leikkiä kuollutta.

Vakaumuksellinen rauhanmies toivoisi, että Suomessa kansa osoittaisi mieltä myös yhteiskunnallisten epäkohtien takia. Hän olisi valmis marssimaan kaikkien tärkeiden asioiden vuoksi.

– Mielenosoituksia voisi järjestää siksi, että emme jatka maapallon tuhoamista ja siksi, että leipäjonot kasvatat Suomessa, kuten myös tuloerot. Kyllä mieltä voisi osoittaa silloinkin, jos vaikka hienon vanhan elokuvateatterin toiminta aiotaan lopettaa.

Nyt sosiaalisen median kautta pystyy mobilisoimaan väkeä nopeasti.

– Meillä on oikeastaan kaksi kansaa. Kesäkansa jaksaa osallistua, mutta talvikansaa ei tahdo saada talvipakkasilla liikkeelle.

Mitä asia saisi sinut lähtemään rauhanmarssille Suomessa? Onko sinulla muistoja rauhanmarsseista, joiden kulta-aikaa elettiin 1980-luvun alussa. Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Juhannustanssit synnytti Salama-sodan

Kirjailija Hannu Salama sai jumalanpilkkasyytteen vuonna 1964. Hänen neljäs romaaninsa Juhannustanssit kertoo viinasta, seksistä uskonnon vastaisi pilkkapuheita.

Eniten uskovaisia loukkasi Etenkin kohtaus, jossa muurari Hiltunen saarna:

"Herra ja hiialahiiala (. . .) Jeesus seurustelee vakituiseen tiineen aasintamman kanssa koska Jeesus ei ole mikään tuhkamuna."

Myös seuraava kohtaus herätti pahennusta:

"Ja kiitoksen kukko lauloi korkealla äänellä: ettet vainen valehteliski. Sillä on kirjoitettu: joka tekee sen yhdellekin näistä pienemmistä, niin parempi olisi että sille ripustettaisiin tahkonkivi mulkunvarteen niin kun viulunkieleen talla, mutta joka tekee saman tempun neitsyelle pääsiäisyönä, sen on oleva taivasten valtakunta.”

Helsingin hovioikeus tuomitsi 20. syyskuuta 1966 Salaman jumalanpilkasta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Otavan kustantajalle räpsähti 2 000 markan sakkorangaistus.

Kirjailija ja kustantamo menettivät rikoksen taloudellisen hyödyn valtiolle: Myymättömät kappaleet määrättiin tuhottaviksi.

Tuomitut valittivat tuomiosta Korkeimpaan oikeuteen. Se piti  tuomion ennallaan, mutta vapautti kustantajan sakkorangaistuksesta. Presidentti Urho Kekkonen armahti Salaman vuonna 1968.

Monet näkivät Salaman armahduksen merkkinä siitä yksilön sananvapauden arvostamisesta. Vuonna 1971 eduskunta hyväksyi lainmuutoksen, jonka mukaan jumalanpilkasta ei seuraa enää vankeusrangaistusta.

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti