Joskus kirjoitettu vain kolahtaa. Niin kävi minulle Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin kanssa.

Yksi episodi kolahti erityisesti. Romaanissa on muun muassa amerikkalainen professorimies, nelikymppinen Joe, jolla on kaksi teini-ikää aloittelevaa tytärtä.

Noin keskivaiheilla romaania, juuri kun Joella olisi tukuittain työmurheitakin, hän hoksaa, että vanhempi tytär on löytänyt nokkelan keinon keikkua trendien ja muodin aallonharjalla. Hän nimittäin livauttelee sosiaalisessa mediassa teksteihinsä erilaisia tuotemerkkejä ja saa tästä palkkioksi mitä mehukkaampia uutuuskännyköitä ja merkkivaatteita, jopa keskittymiskykyyn vaikuttavaa lääkevalmistetta.

Kun tilanne selviää Joelle ja hänen vaimolleen, Joe käy Rebecca-tyttären kanssa pitkän ja polveilevan keskustelun:

” – Että kai se ennen pitkää niille paljastuu! Sun kavereille! Että toi kaikki onkin pelkkää kusetusta!
Rebecca tuijotti Joeta.
– Kukaan ei oikeasti enää sano ”kusetusta”.
– Korvaa paremmalla.
Rebeccan otsaan oli ilmaantunut pieni mutta havaittava ryppy. Joe laski kaiken toivonsa sen varaan.
– Miten se muka vois paljastua?

– Kai joku sut tuntee.
–   Niinku kuka?
–   Kai sulla joku oikeakin ystävä on!
Tyttö näytti niin mietteliäältä, että Joen sydämeen sattui.”

Episodissa on raa´alla tavalla jotain tuttua. Miten itse hämmennyin, kun lapsi ensimmäisenä asetteli leipomiamme korvapuusteja, ei syödäkseen, vaan intstagam-kuvaa varten tai setvi hartaasti koko kesän ihmissuhteitaan lähinnä WhatsApp -keskustelujen kautta kännykällä. Silloin tunsin itseni ensimmäistä kertaa kivikautiseksi. Ja aloin muistella omaa nuoruuttani. Sitä, kuinka ahdistuin jopa puhelinvastaajasta. Että sinne piti ladella jotain pirteää ja nokkelaa, tai ainakin omintakeista. Että enhän minä ole sellainen.

Silloin, puhelinvastaajanauhotuksia pähkäillessä en voinnut kuvitellakaan, että kyttäilen 20 vuotta myöhemmin sitä, kuinka moni on pitänyt Facebookiin  laatamista koirakuvistani. Että pähkäilisin edes puolitosissani sitä, minkä ihmeen kuvan oikein haluan antaa itselleni sosiaalisen median välityksellä?

Olen päätynyt sosiaalisessa mediassa jonkinlaiseksi sekakäyttäjäksi ja satunnaispäivittäjäksi. En puhu työstä, politiikasta joskus, harvoin otan tosissaan kantaa. En vain osaa, sillä seuraan omien Facebook-sivujen kautta ihan käsittämättömän erilaisilta näyttävien maailmojen sekasotkua. Ihmisten arkipäiväisten kuulumisten (joita onneksi vielä niitäkin on) sekaan kun on alkanut ujuttautua pikku Rebeccoja, jotka hehkuttavat kaiken ihanuutta, varsinkin sellaisten tuotteiden, joiden parissa he työskentelevät. 

Ja taas tunnen itseni kivikautiseksi.

Juuri äskettäin törmäsin Facebookissa keskusteluun, jossa pohdittiin, myyvätkö sellaiset kirjat vähemmän, joiden kirjoittaja ei ole sosiaalisessa mediassa. Moni kirjailija kun nykyisin päivittää omille sivuilleen juuri kirjastaan ja sen saamasta vastaanotosta. Osa perustelee sitä sillä, etteivät kustantajat enää markkinoi kirjoja. Voi olla, että se on totta. Silti siinä on jotain vaivaannuttavaa. En olekaan enää se "kaveri" vaan osa yleisöä, jonka tehtäväksi jää napauttaa peukkua, lisätä hymiöitä tai livauttaa keskustelukenttään jonkin keskustelunalun, joka ei ehkä koskaan jatku.

Ei sellaista oikein pidemmän päälle jaksa. Mieluummin kömmin luolaani lukemaan kirjaa.

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti