Sarvan nastakengät ovat hyvät ovat jalassa, lämpimät ja pohja pitää. Nyt en mene nurin muhkuraisilla lenkkipoluilla.

Kaikki kävelevät nyt Icebugeilla ja kehuvat nastapohjaisten kenkien ihanuutta. Nastakengät haluan minäkin, mutta löytyykö lumen ja jään maasta suomalaisia?

Vanhat talvilenkkarit hajosivat. Säitä seuratessa näytti selvältä – ja näyttää yhä – että hiihtokelit tulevat täällä etelässä jäämään vähiin tai kokonaan väliin.

Hyville talvikävelykengille tulee siis olemaan kysyntää. Nastoja en tässä vaiheessa vielä tullut ajatelleeksikaan.

Ollapa suomalaisten kenkien kauppa!

Tutkin ensin tarjontaa netissä. Suomalaiset kengänvalmistajat olivat loppuvuodesta kampanjoineet kotimaisten kenkien puolesta – ilahduttavaa! Janita, Jalas, Kuoma, Laitosjalkine ja Sievin Jalkine lupaavat parhaimmillaan lähes 100 prosentin kotimaisuusastetta.

Katselin sivuja hajamielisesti. Kengät jos mitkä ovat kuitenkin sellainen tuote, joita en missään nimessä ostaisi netistä, joten tarjonnan selvittäminen sitä kautta turhauttaa nopeasti. Jälleenmyyjiä on monilla valmistajilla paljon, mutta löydäpä se kenkäkauppa, jossa pääsisit kokeilemaan ja vertailemaan kaikkia kotimaisia merkkejä. Harvassa ovat.

200 euroa Gore-Tex-kengistä

Joululomalla oli aika katsella kenkiäkin. Kävin Oulussa Sievi Shopin liikkeessä ja löysinkin hyväntuntuiset Gore-Tex-talvilenkkarit, pitävä pohja, lämpimät, vähän vartta. Mutta kirpaiseva hinta: liki 200 euroa. Huh. Pitää vähän miettiä.

Menin tavarataloon, jossa on aina paljon kenkiä. Kotimaista kysellessäni myyjä näytti liikkeen naisten valikoiman ainoat kotimaiset talvilenkkarit – jos niitä nyt sellaisiksi voi sanoa, kun vartta ei ollut lainkaan. Hyviltä näyttivät, mutta se varsi on talvella ihan ehdoton.

Urheilupuolen miesmyyjä viittoi katsomaan osastonsa ainoan sen alan mallin ja sanoi minulle aiemmin tuntemattoman nimen: Sarva. Kokeilin: tosi hyvät ovat, ja ne nastatkin alla. 135 euron hinnasta sai vielä 20 prosentin alennuksen.

Naamani venähti sitten kotona, kun googlasin Sarvan nettisivut. En ollutkaan niin hyvä ihminen kuin olin jo luullut. Joo, kotimaista suunnittelua kengät kyllä ovat, mutta tuotanto Kaukoidässä.

Sievin nerokkaat nastat

Mutta ne nastat. Tutkin malleja tarkemmin suomalaisten valmistajien sivuilta. Nastakenkiä löytyi vain Sievin mallistosta. Vaikka sellaisten pitäisi olla suomalaisten leipälaji!

Sievin Jalkineen ja Kenkä- ja Nahkateollisuus ry:n hallitusten puheenjohtaja Markku Jokinen kertoo, että Sievin Jalkine on tehnyt pieniä määriä kiinteänastaisia jalkineita yli kymmenen vuoden ajan, mutta niiden käyttö on jäänyt pieneksi. Mahdollisuus, että nastat naarmuttavat lattiapintoja häiritsee kuluttajia.

– Sen vuoksi kehitimme 2011 sellaiset nastamekanismilla varustetut kengät, joissa nastat saa sisään ja ulos kenkiä riisuttamatta. Mekanismi toimii kengän takaosassa olevan avaimen avulla.

Mahtava systeemi! Mutta hinta, 279 euroa, ylittää kyllä monen kipukynnyksen. Markku Jokinen muistuttaa, että kun verrataan laadukkaita ulkomaisia ja kotimaisia kenkiä, hinnanerot jäävät kuitenkin pieniksi.

Vain nastat Suomesta?

Jos osakotimaisuus riittää, tarjolla on JETI-jalkineet, joiden nastat on valmistettu Suomessa. Itse kenkä on kiinalaista tekoa. Suositushinnat ovat mallista riippuen 100–139 euroa.

– Ja jotkut suutarinliikkeet tekevät nastoitusta valmiisiin kenkiin, Markku Jokinen vinkkaa.

Vaihtoehtoja siis on.

Seuraa Suomi-työ-juttujamme täällä.

Vierailija

Huhuu, missä piileksivät kotimaiset nastakengät?

Kiitos hyvästä koosteesta nastalennareista. Kevät menin niin nopeasti, että en saanut hankittua niitä itselleni, mutta ajattelin ostaa ne nyt (liukkaat kelit tulevat taas vaikka se näin toukokuussa ei siltä tunnukaan). Nyt on monissa paikoissa viimeiset talvikengät tarjouksessa niin siksi näen että on hyvä aika hankkia ne. Tykkään myös suomalaisista kengistä joten ajattelin tässäkin kohti vetää kotiinpäin. AIka hyvä lista eri kenkämerkeistä löyty täältä: http://www.kenkäkaupat.fi/kenkamerkit/...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti