Oulun Tuiran-kirkko kuuluu suurimpien menettäjien joukkoon.

Kirkosta erosi viime vuonna noin 59 000 ihmistä, 18 000 enemmän kuin toissa vuonna. Eduskunnan hyväksymä tasa-arvoinen avioliittolaki kiihdytti kirkosta eroavia.

Mikä kumma tämän eropiikin nyt selittää?

Kirkosta eroamisesta on tullut laji, jonka logiikkaa kansankirkon johtokaan ei enää täysin ymmärrä. Arkkipiispa Kari Mäkinen myöntää, ettei hänellä ole valmista selitystä viime vuoden luvuille.

–  Jos vertaamme suomalaista todellisuutta vaikka muihin pohjoismaihin tai Länsi-Eurooppaan, luterilaisen kirkon paikka suomalaisessa todellisuudessa ja kulttuurissa on yhä vahva, Mäkinen sanoo.

Kirkkohallituksen tilastoista näkyy, että kirkon ovipumppu laulaa lähtövirttä joka puolella Suomea Oulua ja Pohjanmaata myöten.

Suomesta löytyi viime vuonna yksi seurakunta, josta ei eronnut yhtään jäsentä. Se oli Inari.

Viime vuoden suurin yksittäinen menettäjä oli Jyväskylän seurakunta, josta erosi 1841 jäsentä, 1,9 prosenttia seurakuntalaisista.

20 suurimman menettäjän joukkoon mahtuu kaksi seurakuntaa, joissa eroaminen väheni vuoden takaisesta – Helsingin Malmin seurakunta ja Rovaniemi.

Vihdissä puolestaan kirkosta eronneiden määrä yli kolminkertaistui vuodessa.

Eniten kirkosta eronneita 2013

 1. Jyväskylä     1841   
 2. Salo    965   
 3. Tikkurila    841   
 4. Hämeenlinna-Vanaja    811   
 5. Hyvinkää    783   
 6. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta    776   
 7. Tuira (Oulu)    746  
 8. Vihti    672   
 9. Tampereen Messukylä    655   
 10. Tuusula    653   
 11. Vantaankoski (Vantaa)    651   
 12. Maaria (Turku)    598   
 13. Malmi (Helsinki)    596   
 14. Järvenpää    587  
 15. Seinäjoki    584   
 16. Rovaniemi    584   
 17. Espoon tuomiokirkkoseurakunta    575   
 18. Leppävaara (Espoo)    569   
 19. Espoonlahti (Espoo)    549   
 20. Kuopion Kallavesi        546   

Uskosta tulee kulutustavaraa

Virkavapaalla oleva kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki pohtii kysymystä kirkon jäsenkadosta viimeisessä Kotimaa-lehdessä kuluttajayhteiskunnan ja -identiteetin kautta.

Kun kuluttajasta on tullut kuningas, hän arvioi kirkkoa samanlaisin kriteerein kuin muita kulutuspäätöksiään. Jäsenyydelle pitää löytyä selkeä motivaatio, muuten lähtö on herkässä.

– Mitä etäämpänä kirkosta on, sitä helpommin kirkkoa tulkitsee median välittämien mielikuvien kautta, Salomäki sanoo.

Kirkon äänenä julkisuudessa toimivat usein äänekkäät rivijäsenet, joiden kannat saattavat olla hyvin kaukana kirkon valtavirrasta.

– Jos jätetään tyhjä tila, sen täyttää äänekkäimmin puhuva, Salomäki toteaa Kotimaassa.

Miksi luterilainen kansankirkko menetti viime vuonna Rovaniemen verran väkeä? Keskustele, kommentoi ja kerro oma mielipiteesi alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Kirkossa taas eropiikki – katso mistä lähti eniten top 20

Niinpähän sitä tullaan taidenäyttelyitäkin katsomaan vaikka kuinka kaukaa. Semmoisiakin näyttelyitä, joissa ei tavallinen tallaaja näe mitään varsinaista nähtävää. Sama lie kirkkojen kauneuden tulkinnallisuudessa, kauneus on katsojan silmissä. Eihän siitä mitään haittaakaan ole jos jotkut ihailee kirkkoja, tosin ei kaikki kirkot ole kuvauksellisen kauniita.
Lue kommentti
Vierailija

Kirkossa taas eropiikki – katso mistä lähti eniten top 20

Vierailija 18.10.2014 klo 22:30 Vierailija 18.10.2014 klo 20:44 Tietty! Vääryys kukkii ja ihmiset ihmettelee, eikä kellään ole valtaa tuohon puuttua. ..........................................................vaativat kansalle oikeutta ja kirkoille tuhoa. Tässäpä tuo näkyy lukevan että kirkoille tuhoa. Tämän vuoksi kysyin miksi kirkot pitäisi tuhota ? Eihän siellä ole mikään käydä ja jos eroaa kirkosta, eikös se eronneen kohdalla sitten ole sitä myöten selvä, vai kuinka ? Tarkoittaa valtansa...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti