Kuka tai ketkä niitä terveyskeskuksen jonoja synnyttää? Tätä ihmettelee Suomen Lääkäriliiton Heikki Pärnänen. Mitä mieltä sinä olet?

Terveyskeskukset, vanhusten kotipalvelut tai sosiaalihuollon palvelut säilyvät lähellä ihmistä. Näin lupaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta eli sote uudistusta koskeva tiedote.

Jatkossa vastuun terveyspalveluiden järjestämisestä kantavat viisi sote-aluetta, kunnat ovat mukana terveyspalveluiden tuottamisessa. Noin miljoonan asukkaan sote-alueet herättävät tietysti huolen siitä, kuinka palvelujen käy.

Keskittyvätkö ne liiaksi sinne jonnekin?

Joka viides suomalainen asuu kunnassa, jossa terveyskeskuslääkärille pääsee kahdessa viikossa. Saman verran on niitä, joiden kotikunnassa vastaanotolle pääsyä joutuu odottamaan yli neljä viikkoa.

Terveydenhoitolain mukaan hoidontarpeen arvio on tehtävä terveyskeskuksessa viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta.

Lääkäriliitto teetti pari vuotta sitten kyselyn hoitoonpääsystä puhelinhaastatteluna reilulle tuhannelle suomalaiselle. Vastanneista 60 prosenttia oli käyttänyt terveyskeskusten palveluja edeltäneen vuoden aikana.

Eläkkeellä olevien joukossa osuus oli jopa yli 80 prosenttia. Reilusti yli puolet piti terveyskeskusten pitkiä jonotusaikoja ongelmana.
Miksi jonot syntyvät? Ketkä niitä tekevät?

***

Tarkastelin virkani puolesta muutamaakin tilastoa ja kas: lähes 90 prosenttia palkansaajista, yli miljoona suomalaista, kuuluu työterveyshuollon piiriin. Käytännössä noin puolella työikäisistä suomalaisista on siis kattava, sairaanhoidonkin sisältävä asiakasmaksuton työterveyshuolto. Jonottamatta.

Heillä ei ole tarvetta käyttää terveyskeskusten palveluja.
Lisäksi noin miljoonalla suomalaisella on yksityinen sairauskuluvakuutus ja siten käytössään yksityiset terveyspalvelut. Jonottamatta. 

Jos siis noin puolet väestöstä saa tai hakee terveydenhuollon peruspalvelunsa muualta kuin terveyskeskuksista, onko meillä todella ongelmia palveluiden saatavuudessa?

***

Julkinen järjestelmä ei kykene tuottamaan työterveyshuollon reilua viittä miljoonaa sairaanhoitokäyntiä tai vajaata neljää miljoonaa yksityislääkärikäyntiä. Tai ainakin se maksaisi kunnille ja valtiolle, siis meille kaikille, liikaa.

Liikaa, liikaa, liikaa. Emme voi muuttaa järjestelmäämme paremmin ja tasapuolisemmin kaikkia palvelevaksi, koska se maksaa liikaa.
Terveyspalvelujärjestelmää pitää korjata, se on selvää.

Hoitotakuulainsäädännössä on asettava lääkärille pääsyyn sitova määräaika. Valmisteltavassa sote-uudistuksessa tulee määritellä sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut ja niiden saatavuuden ja saavutettavuuden kriteerit.

Suurin osa perusterveydenhuollon palveluista on terveydenhuollon lähipalveluja. Näitä ovat esimerkiksi neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon ennaltaehkäisevä työ ja avosairaanhoidon vastaanottopalvelut.

Mitä luulette, olisiko viikko sopiva odotusaika terveyskeskuslääkärin vastaanotolle silloin, kun kyse on ei-kiireellisistä asioista?

Heikki Pärnänen, 55, on Suomen Lääkäriliiton politiikan johtaja. Hän kolumnoi ET Terveys -lehdessä. Uusin lehti, 2/2014 ilmestyy 29. elokuuta.

Osallistu keskusteluun ja kerro kommenttisi alla olevassa keskustelukentässä.  Terveyskeskus vai yksityinen lääkäri? Mikä on sinun näkökulmasi tähän asiaan?

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti