Työttömyys tuppaa venymään, jos ikää on kertynyt tai koulutus jäänyt peruskouluun.

Suomalaisessa työelämässä on paha, vaiettu asennevamma. Yli viisikymppinen työtön törmää ikärasismin näkymättömään lasikattoon.

Elinkeinoelämän valtuuskunta julkisti viime viikolla Tulevaisuuden tekijät -analyysin ja siihen liittyvän tausta-aineiston Kuka Suomessa tekee työt.

Tausta-aineisto kertoo 50+-työmarkkinasta kahtalaisen viestin. Ikääntyvien työurat ovat pidentyneet ja työllisyysaste noussut. Nopeinta positiivinen kehitys on ollut naisilla.

Näiden myönteisten uutisten rinnalla fakta-aineisto piirtää synkän kuvan ikääntyvien työttömien mahdollisuudesta löytää uutta työtä.

Kun ikä alkaa vitosella

Kun ikä alkaa numerolla viisi, työttömän mahdollisuudet työllistyä laskevat dramaattisesti. Yli 56-vuotiaan uudelleen työllistyminen alkaa olla pieni ihme.

Toinen fakta-aineiston kokoajista, tutkija Pekka Myrskylä arvelee, että taustalla on jonkinlainen yhteiskunnallinen asennevamma.

Jos yli viisikymppisen työttömyys venyy yli puoleen vuoteen, hänestä tulee tilastojen valossa vaikeasti työllistettävä.

Vaikeasti työllistettäviä on lähes kolmannes kaikista työttömistä. Yli 55-vuotiaista työttömistä tähän joukkoon kuuluu noin 40 000 ihmistä.

Ikääntyvien työmarkkinassa yksi erikoisuus on se, että edes korkeakoulututkinto ei helpota merkittävästi työn löytymistä.

Lue myös: Työelämän voittaja on ikääntyvä nainen

Mistä nyt kiikastaa?

Työantajien nihkeyden ja pelon taustalla on monia syitä. He pelkäävät työsuhteen jäävän lyhyeksi, sairauspoissaolojen lisääntyvän ja myös sitä, että työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle ja työnantaja joutuu kantamaan osan taloudellisesta vastuusta.

Osa syistä liittyy kätkettyyn ikärasismiin. Ikääntyminen yhdistetään joustamattomuuteen, tehottomuuteen ja ylimitoitettuihin palkkatoiveisiin.

Tilanne on kummallinen, sillä samaan aikaan kypsän iän osaajia kiitellään työpaikoilla aivan vastakkaisista hyveistä:

  • He ovat työnantajauskollisia.
  • He ovat oppineet ja sisäistäneet työelämän pelisäännöt.
  • He uskaltavat ottaa vastuun vaikeissa tilanteissa ja venyä tarvittaessa.
  • Heillä ei ole lasten sairastelusta johtuvia poissaoloja.
  • He voivat nojata aiempaan kokemukseen. Vanha vitsi kertoo eläkkeelle jääneestä insinööristä, joka kutsutaan hätiin, kun koneet seisovat. Hän kuulostelee tilanteen ja piirtää heti kohta rastin vialliseen osan kylkeen. Lasku on 10 000 euroa ja erittely seuraava: Vianmääritys, 1 euro. Kokemus, 9999 euroa.

Väki nuortuu, asenteet eivät

Suomalaisen työelämän yksi haaste on se, että viisikymppiset muuttuvat ja nuortuvat nopeammin kuin asenteet ja mielikuvat. Nykyviisikymppinen ei ole vanhus. 

Kun syntyvien lasten elinajan odote alkaa olla sata vuotta, viisikymppiset ovat kohta hädin tuskin keski-ikäisiä. 

Asenteisiin vaikuttaa edelleen synkkä 1990-luku. Laman jälkeen Suomessa harjoitettiin varhaiseläköitymisen politiikkaa eli työttömiksi jääneet tuupattiin työttömyyseläkeputkeen. Samalla ikääntyneiden työntekijöiden tuotannollisia kykyjä alettiin epäillä.

Ikääntyneitä irtisanottiin usein, joten heissä täytyi olla jotakin vikaa. Tämä leima näkyy edelleen siinä muodossa, että kun ikääntyvä on työttömänä, hänessä täytyy olla jotain vikaa.

Tarttis tehdä jotain

Yli 55-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli viime elokuun lopussa 82 100, missä oli lisäystä edellisvuoteen 6 600. Yli puolella ikääntyneistä työttömistä työttömyys oli pitkittynyt.

Näistä yli 40 000 ihmisestä ani harva työllistyy.

Lukujen valossa ei siis ole kohtuutonta väittää, että 55+-ryhmässä lusitaan usein työttömyyden elinkautistuomiota, jota jatkuu hamaan eläkeikään asti.

Työministeri Lauri Ihalainen onkin todennut, että ikääntyville pitkäaikaistyöttömille pitää löytää ”inhimillinen ratkaisu”.

Ensiapu testivaiheessa

Yksi ratkaisuyritys astui voimaan vuoden alussa. Kyseessä on pitkäkestoinen palkkatuki kuusikymmentä vuotta täyttäneille, joiden työttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden.

Tuki maksetaan työnantajalle ja sen suuruus ensimmäiselle vuodella on 40 prosenttia palkkauskustannuksesta.

Tilastojen valossa tuen alaikärajan olisi voinut saman tien pudottaa 55 vuoteen.

– Tätä kyllä mietimme. Toisaalta se olisi ollut viesti työmarkkinoille, että 55-vuotias on vanha ja tarvitsee erikoistukea työllistyäkseen. Aloitetaan nyt tällä ja katsotaan, mikä on vaikutus, Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Kerminen sanoo.

Vierailija

Kun 50+ on työtön, hänessä on jotain vikaa

Niin totta. Nuoret ovat usein itsekeskeisiä, joten meidän vanhempien työntekijöiden osaamista ei haluta käyttää, koska he itse alkavat näyttää vähemmän osaavilta. Ja sehän ei käy. Ylipäätään tässä on kyse johtamisesta. Kyllä työpaikan tietotaitoa tulee johtaa ja saada kaikki potentiaali käyttöön. Kyllä vähän näyttää siltä, että tämä näkyy jopa suomalaisessa yrittäjyyden mollaamisessa. Sama jokin itsetunnon puute, vai mitä tämä nyt olisi. Mikä meitä vaivaa, nyt jos koskaan pitäisi toimia yhdessä...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti