Voisiko Suomi päästää vanhat ja viisaat vallan huipulle eduskuntaan hoitamaan vanhusten asiat kuntoon? Kerro meille, vaikuttaako ehdokkaan ikä äänestyspäätökseesi.

Eduskuntavaaliehdokkaista vanhimmat ovat 79-vuotiaita. Ylen vaalikoneen mukaan tuon ikäisiä on näissä vaaleissa ehdolla kaksi. Vaalikoneen kyselyyn on  osallistunut 2 146 ehdokkaasta pari tuhatta.

Neljä vuotta aikaa toimia

Mikäli 79-vuotias valitaan eduskuntaan, on hänellä edessään neljän vuoden pesti, joka päättyy, kun hän on 84-vuotias. Asuuko hän silloin omassa kodissa vai hoitolaitoksessa?

Pelkonahan on, että kotona hoidetaan entistä huonokuntoisempia vanhuksia ja hoitolaitoksissa on yhä vähemmän henkilökuntaa. Mutta voisiko pian valittava eduskunta tehdä asialle jotakin?

Vaaliteemoja riittää

Asiantuntijat arvioivat, että talous ja työllisyys ehdottomasti ovat vaalien ykkösteemoja.

Terveys- ja sosiaalipalvelujen uudistuksessa riittää keskustelunaihetta. Myös vanhusten asemaa Suomessa povataan kuumaksi vaaliteemaksi.

Melkein kaksi eduskunnallista

Suurin osa noin 2 000 ehdokkaasta on alle 50-vuotiaita. Heitä vanhempia on ehdolla 726. Sillä porukallahan täyttäisi melkein kaksi eduskuntaa.

Ikäihmisten määrä on vähäisempi kuin nuorten, vaikka suuri osa senioreista  seuraa hyvinkin tarkasti politiikkaa ja ottavat hanakasti kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Heillä on perspektiiviä elämään ja kokemuksen tuokaa tietoa siitä, miten Suomi on kehittynyt. Monelle äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Mutta tietysti he ovat kiinnostuneita myös lastensa ja lastenlastensa hyvinvoinnista.

Äänestätkö itseäsi?

Ylen vaalikoneen mukaan 18-vuotiaita ehdokkaita on kolme. He pääsevät ensimmäistä kertaa äänestämään – ja tietävät varmasti, kenelle ensimmäisen äänensä antavat.

Näillä nuorilla lienee tulevaisuudensuunnitelmia, visioita siitä, minkälaisessa yhteiskunnassa he haluavat tehdä työtä ja perustaa perheensä. Mutta hekin ikääntyvät ja heillä on mummoja ja vaareja, joiden asioista täytyisi huolehtia.

Naisilla hyvä koulutus

Vaalikoneen mukaan kolmekymmentä prosenttia ehdokkaista ei kuulu kirkkoon tai uskonnolliseen yhteisöön. Koko väestössä vastaava luku on parikymmentä prosenttia.

39 prosenttia ehdolle asettuneista on naisia ja heistä jopa yli 70 prosentilla on korkeakoulututkinto. Miehistä sama tutkinto on noin 50 prosentilla.

Vihreät lukeneimpia

Vihreiden ehdokkaista yli 82 prosenttia ilmoittaa, että heillä on  korkeakoulututkinto.

Seuraavana tulevat keskusta ja kokoomus. Myös perussuomalaisten ehdokkaista lähes puolella on korkeakoulututkinto.

Kerro meille

Kun äänestät vaaleissa, onko ehdokkaan sukupuolella merkitystä? Entäpä koulutuksella? Aiotko äänestää saman ikäistä ehdokasta kuin itse olet vai itseäsi nuorempaa tai vanhempaa? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä ja vastaa myös kysymykseen:
Onko eduskuntavaaliehdokkaan iällä merkitystä?

Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund: Nuoret ja vanhat yhteisellä asialla

– Kyllä nuoretkin hoitavat vanhusten asioita, joten sitä varten kansanedustajien ei tarvitse olla iäkkäitä. Samoinhan hekin huolehtivat nuorten asioista. 

Tätä mieltä on professori, vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

– Harva pyrkii eduskuntaan hoitaakseen vain yhden asian kuntoon. Eduskunnassa on tehtävä niin monenlaisia päätöksiä, Grönlund kertoo.

Ehdokasasettelussa on yleensä ollut niin, että myöhäiskeski-ikäiset ehdokkaat ovat yliedustettuina.

– Nuorimpia ja kaikkein vanhimpia on aina vähiten.

Äänestysinto nousee tutkimusten mukaan 70 ikävuoteen saakka. Sen jälkeen se alkaa vähentyä. Myös nuoret ovat huonoja äänestämään.

– Tärkeää olisi, että eduskunnassa olisi kaiken ikäisiä sekä miehiä että naisia, Grönlund toivoo.

Vierailija

"Kyllä nuoretkin hoitavat vanhusten asioita" – tarvitaanko 70-vuotiaita eduskuntaan?

Nyt eduskunnassa on aivan liikaa nuoria, elämää kokemattomia, jotka luulevat hallitsevansa kaiken, mutta eivät todellisuudessa tiedä juuri mitään. Elämän tuomaa viisautta tarvitaan päätöksiä tehdessä, jotta voidaan ennakoida päätöksien seurauksetkin, ettei tulisi lisää hätiköityjä paskalakeja yms. Kansanedustajien alaikärajan pitäisi olla 40 vuotta.
Lue kommentti
Vierailija

"Kyllä nuoretkin hoitavat vanhusten asioita" – tarvitaanko 70-vuotiaita eduskuntaan?

Kyllä nuoria eduskunnassa tarvitaan. Elämänkokemus ei ole ikään sidottu. Kun seuraa nykyisen eduskunnan joidenkin edustajien kannanottoja, niin tuleepa joskus mieleen lastentarha. Mielestäni ehdokkailla pitäisi olla jonkinlainen kypsyys ja kykeneväisyys yhteisten asioiden hoitoon. Olen yli kuusikymppinen ja aion äänestää puolta nuorempaa seuraavalla kerralla.
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti