Vehreä joulukuusi reippaasti loppiaiseen saakka on ilonasi, kun hoidat kuusta näillä kuusenkasvattejien oivilla vinkeillä.

 • 1. Jos hankit ostokuusen, kysäise sen kaatoajankohta. Sen tulisi olla aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Älä itsekään kaada kuusta tätä ennen.
 • 2. Ethän kuljeta kuusta auton katolla suojaamattomana kuin muutaman kilometrin? Jos matka venyy yli 10 kilometriin kuusi pitää pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä joulupuu tarvitsee suojakseen pressun tai kuomun.
 • 3. Tuulelta suojattu paikka esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella on hyvä valinta siksi kunnes kuusi tuodaan sisälle.
 • 4. Jäinen kuusi aina sulattaa hitaasti muutaman lämpöasteen tilassa ennen jalkaan asettamista. Silloin vesi alkaa virrata puun solukossa. Varaa sulatusaikaa 1–2 vuorokautta. Pidä kuusen tyvi koko ajan kylmävesiämpärissä.
  Ellei viileää tilaa ole, voit nostaa puun pesuhuoneeseen. Pidä tällöinkin tyvi kylmävesiämpärissä. Suihkuta runkoa ja neulastoa kylmällä vedellä niin että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.
  Poista pakkausverkko vasta sulatuksen jälkeen.
 • 5. Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi.
  Älä poista kuorta sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.
 • 6. Tyven leikkauspinnan pitää olla vedessä koko ajan. Muutoin tyven solukko kuivuu ja menettää imukykynsä. Tästä seuraa  neulasten ennenaikainen variseminen.
  Kuusi imee vettä eniten ensimmäisen vuorokauden aikana, tarkista silloin vesimäärää moneen kertaan. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Iloista joulua sinulle ja kuusellesi!

Lähde: www. joulupuuseura.fi