Älä huoli, verkkopankkeja viime päivinä riivanneet palvelunestohyökkäykset eivät ulotu rahoihisi. Kerromme silti 20 vinkkiä, miten voit edistää omaa turvallisuuttasi verkossa.

Pankkitilillä olevat rahasi ovat yhä turvassa, vaikka pankit kärsivät niihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. Nämä hyökkäykset tarkoittavat sitä, että joku tai jotkut pommittavat pankin verkkopalvelua jättimäisellä viestimäärällä ja saavat aikaan ruuhkan, joka estää pankkipalvelujen käytön. Rahoihisi nämä häiriköt eivät ole päässeet käsiksi.

– Erityisesti nyt tapahtuneiden pankkeihin kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten yhteydessä ei tarvitse olla huolissaan, että omat tilitiedot tai verkkopankin salasanat olisivat hyökkäyksen vuoksi paljastuneet, tai että hyökkääjät olisivat varastaneet rahoja, Viestintävirasto totesi tiedotteessaan alkuviikosta.

Verkkopankin käytöstä voit ja sinun pitääkin tehdä turvallista huolehtimalla käyttämiesi laitteiden tietoturvasta. Jo siitä on iso apu, että käytät vain omaa tai muuten tuttua ja turvalliseksi tietämääsi tietokonetta.

Seuraavilla muistilistoilla pääset vauhtiin:

Huolla koneisto

 1. Huolehdi tietokoneen ajantasaisesta tietoturvasta, virustorjunnasta, virustarkistuksista ja palomuurin asetuksista. Ensiapuna haittaohjelman saastuttaneen tietokoneen tarkistamiseen voit käyttää esimerkiksi F-Securen skannauspalvelua.
 2. Päivitä säännöllisesti tietokoneen käyttöjärjestelmä, verkkoselaimet ja muut ohjelmat, jolloin tietokoneen ohjelmien tietototurva-aukot tulevat tukituiksi. Käytä ohjelman automaattista päivitystoimintoa, jos sellainen on tarjolla.
 3. Selain on ohjelma, jolla pääset netin sivuille. Internetselaimia ovat esimerkiksi Internet Explorer, Google Chrome ja Mozilla Firefox ja Applen Safari. Ota selvää, mitä selaimia pankkisi suosittelee käytettäväksi verkkopankissaan ja käytä niistä uusimpia versioita.
 4. Hyödynnä selaimissa olevia huijaus-/kalastelusivustojen tunnistustoimintoja.
 5. Käytä kahta selainta, joista toisen omistat verkkopankki- ja muulle sähköiselle asioinnille ja toista käytät muuhun netissä liikkumiseen.
 6. Älä asenna tuntemattomia ohjelmia tai selaimen lisäosia tietokoneellesi.
 7. Jos käytät verkkopankkiasioinnissasi langatonta verkkoa, sen pitää olla suojattu.

Liiku fiksusti

 1. Vältä käyntejä epäilyttävillä internetsivuilla.
 2. Älä avaa outoja ja epämääräisiä sähköposteja tai niiden liitetiedostoja.
 3. Älä avaa verkkopankkia sähköpostilinkin kautta, vaan kirjoita osoite itse selaimesi osoiteriville. Sähköposti voi olla huijausviesti.
 4. Hoida asiointi verkkopankissa kerralla loppuun ennen siirtymistä muille internetsivuille.
 5. Kirjaudu verkkopalvelusta ulos palvelun käytön jälkeen. "Kirjaudu ulos" -painikkeella. Tyhjennä myös selaimen välimuisti, erityisesti jos käytät yhteiskäytössä olevaa tietokonetta esimerkiksi kirjastossa.
 6. Jos Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen saat kysymyksen haluatko tallentaa syöttämäsi tiedot, vastaa siihen kielteisesti. Verkkopankissa ei käytetä selaimessa olevaa toiminnallisuutta, joka tallentaa lomakekenttiä ja salasanoja.

Pihtaa tunnuksia

 1. Säilytä pankkitunnuksia huolellisesti. Käyttäjätunnusta, salasanoja ja tunnuslukuja ei pidä säilyttää samassa paikassa.
 2. Älä tallenna pankkitunnustesi tietoja tietokoneelle.
 3. Opettele käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ulkoa.
 4. Älä käytä verkkopankkisi salasanaa muissa verkkopalveluissa ja muista vaihtaa se säännöllisesti.
 5. Älä anna asiointitunnuksia kenellekään puhelimitse tai sähköpostilla, vaikka kysyjä esittäytyisi esimerkiksi pankkitoimihenkilöksi tai poliisiksi. Pankki ei koskaan kysele sähköpostitse tai puhelimitse käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Pysy ajan tasalla

 1. Aseta sinulle sopivat käyttörajoitukset tileille ja korteille. Määrittele tilikohtainen yksittäisen maksun yläraja.
 2. Tarkkaile tilitapahtumiasi.

Pankit käyttävät verkkopankissaan suojattua tietoliikenneyhteyttä eli SSL-suojausta. Se salaa tietokoneesi ja internetsivun palvelimen välisen liikenteen sisällön ja auttaa sivuston aitouden varmistamisessa. Suojaus ehkäisee esimerkiksi verkkourkintaa (phishing), jossa rikolliset yrittävät saada verkon käyttäjän uskomaan että hän vierailee parhaillaan esimerkiksi verkkopankin tai sähköpostipalvelunsa verkkosivulla.

SSL-yhteydessä on osoitteen alussa teksti https:// erotukseksi tavanomaisen yhteyden tekstistä http://. Lisäksi osoitekentän vieressä on varmennetta kuvaava suljettu lukko -symboli.

Näpäyttämällä lukkoa saat selainohjelmassa näkyviin sivun aitouden todentamiseen liittyvät tiedot. Tiedoissa näkyvän verkko-osoitteen pitää vastata selaimen osoiterivillä näkyvää verkko-osoitetta.

Pankkien verkkosivuilla on runsaasti turvallisuusohjeita. Niitä kannattaa lukea myös muilta kuin oman pankin sivuilta. Viestintäviraston sivuilta löydät ajankohtaista ja syventävää tietoa osoitteesta www.tietoturvaopas.fi

Lähteet: Finanssialan keskusliiton, Finanssivalvonnan, Kuluttajaliiton, Viestintäviraston ja pankkien verkkosivut

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti