Neil Hardwick viettää talvet Espanjassa. Hän ei koskaan kuvitellut vanhenevansa yksin, ja pelkää jäävänsä avuttomaksi ja muista riippuvaiseksi.

Niel on Mallorcalla paossa Suomen talvea, pimeyttä ja kylmää. Hän ei pidä siitä, että kadut ovat liukkaita eikä autolla pääse lumen seassa mihinkään.

– Pieni nautinto on se, että minua ei tunneta täällä. Mutta ei tilanne ole enää paha Suomessakaan. Nuoriso ei juuri tunne minua.

Neil kotitalonsa edessä.

Ohjaaja, kirjailija Neil Hardwick on eläkkeellä, mutta hänellä on paljon suunnitelmia. Hän tekee säännöllisesti töitä Helsingin kaupunginteatterille. Mutta vain, jos niiden ensi-ilta on ennen marraskuuta.

Hardwick on asunut Suomessa yli 40 vuotta.  Ja tehnyt havainnon:

– Suomalainen luonne on muuttunut. Hiljaisuus on pudonnut pois.

– En pelkää kuolemaa. En usko, että sen jälkeen on mitään. Toivoisin, että jättäisin hyviä muistoja läheisille.

– Vanhuudessa pelottaa, että jos jää avuttomaksi ja muista riippuvaiseksi. Olen samaa mieltä kuin Lasse Pöysti: oli helvetin kiva olla nuori ja vituttaa olla vanha. Koko ajan pystyy tekemään vähemmän eikä viisauttakaan tule lisää. Positiivista on se, että pääsee eläkkeelle ja voi tehdä mitä tahtoo.

Neil Hardwick masentui pahasti yli kymmenen vuotta sitten. Yhtäkkiä. Vasta jälkeenpäin hän tajusi sairauden ensioireet: oli vaikea tehdä päätöksiä, kaikki oli vaikeampaa kuin ennen.

– Yhtenä aamuna en pystynyt nousemaan sängystä. Luulin, että olen fyysisesti sairas, silloin ei vielä puhuttu niin paljon masennuksesta. Kävin lääkäreissä ja testeissä, tuli diagnooseja ja antibiootteja. Viimein yksi lääkäri tajusi masennukseni. Tuli lääkitys, joka aluksi oli väärä ja oli viedä hengen. Sain psykoterapiaa ja uuden lääkityksen.

Masennus kesti kaksi ja puoli vuotta. Huonoimpina aikoina Niel ei käynyt edes kaupassa. Makasi vain.

– Avun vastaanottaminen oli vaikeaa ja toipuminen hidasta. Vähitellen jaksoin lähteä ulos. Tuntui että jakauduin kahtia. Terveempi puoli tarkkaili sairasta puolta: nyt tuo kävelee noin, sillä menee tosi huonosti. Toisena päivänä huomasin, että kauppareissu meni hyvin. Se herätti toivoa.

– Minä en näe kärsimyksessä mitään ylevää. Kärsimys on kärsimystä. Ehkä opin, miten välttää masennusta: ei pidä tehdä ihan hulluna työtä.

 

Neil Hardwick

  • Syntynyt 1948 Teversalissa Englannissa. Asuu kesät Helsingissä, talvet Mallorcalla Espanjassa.
  • Kirjailija, ohjaaja. Uusin ohjaus Helsingin kaupunginteatterin Yksi mies, kaksi pomoa. Muistetaan mm. tv-sarjoista Tankki täyteen (1978), Niilin lähteillä, Sisko ja sen veli ja Pakanamaan kartta (1991).
  • Eronnut, kaksi aikuista lasta.
  • Harrastukset teatteri, elokuva, lukeminen, matkailu ja kriketin katselu.
  • Motto: ”En voi jatkaa näin.” ”Niinhän sinä luulet.” (Samuel Beckettin näytelmästä Godota odottaessa)

Lue haastattelu ET-lehdestä 2/2013.

Vierailija

Neil Hardwick: "Vanheneminen harmittaa"

Lainaus: Kiitokset toimitukselle Neilin haastattelusta. Jutussa mainittiin että nykynuoriso ei tunne Hardwickia. Neilin kannalta ehkä ihan hyvä juttu mutta suomalaisen TV-viihteen kannalta huono. Nykyään TV:stä tulee kainemaailman putouksia ja vedetään hatusta -ohjelmia, vailla kunnon ammattitaitoista totuetusta (ohjaus/käsis). Ja hei, ei kaiken tarvitse olla käsikirjoitettua, kyllä improvisaatiotakin voi tehdä tyylillä... Vai mitä Neil! :) Toivoisin että Harwick voisi palata vielä kerran...
Lue kommentti
Vierailija

Neil Hardwick: "Vanheneminen harmittaa"

Lainaus: Minä nautin kovasti siitä, että enää ei kukaan komenna. Joka aamu saan itse päättää, miten tämän päivän vietän. Keksin aina jotain kivaa tekemistä, katson lehdestä mitä menoja ja tapahtumia on tarjolla (ilmaiseksi). Ja ei kun menoksi! Minäkin tykkään uimisesta, mutta avannossa varmaan saisin sydärin. Meikäläiselle riittää sisäallas, kylmä suihku ja höyrysauna. Millaisessahan työssä joku komentaa? Minua ei työssäni komenna yhtään kukaan eli kaukan armeijasta ollaan.Oman työni teen ihan...
Lue kommentti