Helsingissä järjestetään tänään mielenosoitus avoimen Suomen puolesta. Yksi osallistujista on piispa Irja Askola.

Helsingissä järjestetään tänään tiistaina Meillä on unelma -mielenosoitus monikulttuurisen ja avoimen Suomen puolesta. Tapahtumaan odotetaan tuhansia osallistujia, ja mukana on monia myös poliitikkoja. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, J. Karjalainen ja Jukka Poika.

Piispa puolustaa avoimuutta

Poliitikkojen ja taideilijoiden lisäksi tilaisuuteen osallistuu myös eriuskontokuntien edustajia. Yksi heistä on Helsingin piispa Irja Askola.

Taustaa: Siirtolaispalkittu toteaa: "Vihaan mamu-sanaa!"

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa on esitetty lukuisia mielipiteitä, joissa vastustetaan monikulttuurista Suomea. Näissä kommenteissa toistuu usein väite siitä, että vieraat uskonnot ja kulttuurit eivät kristilliseen Suomeen kuulu. Miten kommentoitte tuollaista näkemystä, Irja Askola?

– Suomalaisten historia on monikulttuurinen: taiteemme ja talouselämämme on rakentunut vuorovaikutukseen ja avoimuuteen muiden kanssa. Kristityn tapakulttuuriin kuuluu kaikesta vihapuheesta irrottautuminen.

Lue lisää: Satojatuhansia lähti Suomesta Ruotsiin.

Meillä ja maassamme on tilaa toisille. Yhteiskuntamme tarvitsee uusia osaajia ja eettinen kantokykymme tarvitsee rohkeutta humanitaariseen apuun.  Meillä suomalaisilla on kokemusta siitä, miten meitä on autettu ja miten meitä on tarvittu.  Uskontojen yhteinen perinne on puolustaa ihmisten oikeutta oman uskontonsa harjoittamiseen. Tässä rauhanomaisessa rinnakkaisolossa meillä suomalaisilla on vielä opittavaa.  Myönteisiä oivalluksia on odotettavissa!

Kiinnostu omasta pelostasi

Millaisen käytännön ohjeen antaisitte henkilölle, joka pelkää muukalaisia? Mikä voisi olla ensimmäinen askel kohti monikulttuurisen Suomen hyväksymistä?

– Kysele sitä, mitä pelkosi kertoo; omasta pelostaan kannattaa kiinnostua. Tutustuminen, vieraanvaraisuus, keskustelu avaa aina ovia; puolin ja toisin.  Moni maahanmuuttaja pelkää meitä suomalaisia. Miksiköhän?

Lue myös: Suomalaiset muuttavat Espanjaan kiihtyvällä tahdilla.

Meillä on unelma -mielenosoituksia järjestetään 28.7.

Helsingin Kansalaistorilla klo 17–20

Tampereen Tullikamarin aukiolla klo 17–18

Oulun Rotuaarilla klo 17 alkaen

Kirkko puolustaa monikulttuurista Suomea

Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkaisi viime vuonna Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa -nimisen selonteon. Siinä kirkko puolustaa voimakkaasti moninaisuutta ja avoimuutta. Selonteossa todetaan, että kirkon tulee toimia muukalaisvihamielisyyttä ja rasismia vastaan, ja että kirkon tie on sovituksen ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen tie.

Selonteossa muistutetaan myös, että kirkon sanoma ylittää kulttuurien rajat, ja kristittynä elämiseen kuuluu vieraanvaraisuus: "Jako valtakulttuuriin ja vähemmistöihin ei ole kirkon identiteetin mukainen."

Kirkon selonteossa todetaan lisäksi, että kulttuurienvälistä vuorovaikutusta tarvitaan yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Kokemukset joukkoon kuulumisesta vähentävät ennakkoluuloja ja niin enemmistön kuin vähemmistöjen kääntymistä sisäänpäin.

Vierailija

Piispa Irja Askola: "Kristityn kulttuuriin kuuluu vihapuheesta irrottautuminen."

Ei ensimmäinen naispuolinen piispamme Irja Askola vaikuta mitenkään maahanmuuttajien ottamiseen meille Suomeen. Inhimillisyyttä hän vain peräänkuuluttaa, se kuuluu hänen vakaumukseensa. Suunnatkaa kritiikkinne sinne, mihin se kuuluu. Mielestäni piispa on erinomainen esimerkki rakastavasta ja lämpimästä ihmisestä kaapunsa alla. Meidän piispamme ovat kaikki melkoisen hyväksyviä ja laaja- alaisesti asioita katsovia ihmisiä. He elävät tässä ajassa meidän tavallisten kansalaisten kanssa ja...
Lue kommentti
Vierailija

Piispa Irja Askola: "Kristityn kulttuuriin kuuluu vihapuheesta irrottautuminen."

. Vihapuheet on ihan käsittämättömiä, koska jokaisella suomalaisella on asiat liian hyvin. Kyllä tuo lauseen viimeinen virke on aivan utopiaa, jonkun pumpulissa kasvaneen ja vaaleanpunaisten lasien kautta katsovan harhaa. Juuri tuollainen kasvattaa eripuraa ja joillakin vihaakin, kun lukee kuinka maahanmuuttajia hyyssätään hotellimajoituksella ja oman maan kansalainen saa tyytyä havumajaan. Onko tää yletön maahanmuuttajien otto kokoomuksen tarkoituksellista toimintaa. Lisää työttömiä,...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti