Joskus ammatillinen huippukunto ajoittuu vasta seniori-ikään, mistä professori Jaakko Hintikka, 85, ja ensilevynsä julkaiseva Gugi Kokljuschkin, 66, ovat hyviä esimerkkejä. Meillä on toivoa, vaikka yhteiskunta ei näitä kunnianhimoisia senioreja aivan ymmärräkään.

Englannin kielessä myöhään kukkaan puhkeavia ihmisiä kutsutaan late bloomereiksi. Meillä vastaavaa sanaa myöhäiselle kukkimiselle ei löydy, vaan nuorena on vitsa väännettävä ja sankariteot tehtävä.

Pientä armollisuutta on sananlaskussa ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Taito ei siis katoa, mutta voiko taito jopa löytyä ja jalostua seniori-iässä?

Tukea on vaikea saada

Olen miettinyt asiaa parin tuoreen kokemukseni valossa.
Haastattelin maailmankuulua filosofia Jaakko Hintikkaa ET-lehteen 5/2014.

Tapasimme Helsingin yliopiston Kollegiumissa, jossa Hintikalla on pieni työhuone. Lisäksi hänellä on tähän kesään asti virka Bostonin yliopistossa. Vaikka Hintikan terveys reistailee, hän tuntee olevansa suurten tieteellisten yhteenvetojen kynnyksellä.

Haastattelun lopuksi kysyin Hintikalta: Mitä kaikkea elämääsi kuuluu juuri nyt ja millaisia suunnitelmia sinulla on?

- Se on hyvä kysymys. Haluan jatkaa tieteellistä työtäni, sillä minulla on enemmän ideoita ja parempia ideoita kuin koskaan ennen. Fyysiset ja muut käytännön rajoitukset tahtovat tulla eteen. Olen kokenut Suomessa – en osaa käyttää oikein muuta sanaa – ikäsyrjintää. Minun ikäiseni on vaikea saada suurimittaista tukea, Hintikka vastasi.

Muutama viikko haastattelun jälkeen huomasin ilokseni, että ainakin Suomen Kulttuurirahasto uskoo Hintikkaan. Hän sai 23 000 euron apurahan ”matematiikkaa ja logiikkaa käsittelevän tieteellisen elämäntyön tulosten saattamiseen koko tiedeyhteisön käyttöön”.

Gugi toteutti unelmansa

Toinen esimerkki liittyy musiikkiin. Sanoitan työni ohessa kappaleita. Gugi Kokljuschkin otti minuun yhteyttä syksyllä 2011. Hän oli tehnyt elämäntyönsä levy-yhtiöiden johdossa ja mietti eläkkeellä jäätyään, voisiko hän tehdä vihdoin oman soololevyn.

Gugi kertoi väsähtäneensä vanhan kertaamiseen ja back to sixties -nostalgiaan. Kun golfin peluukaan ei innostanut, Gugi otti yhteyttä itseään nuorempiin musiikintekijöihin ja ehdottaa yhteistyötä.

Gugi Kokljuschkinin ensimmäinen soololevy Isot opit elämän ilmestyy perjantaina 4. huhtikuuta, ja lauantaina 5. huhtikuuta hän nousee ensimmäiselle keikalleen Helsingin Tavastia-klubin estradille yhtyeensä kera.

Gugin levyn ensimmäinen single kysyy Kuollaanko aikuisuuteen?
Gugi Kokljuschkin ja Jaakko Hintikka tuntuvat vastaavan että vielä mitä. Aina on toivoa ja huikeita näköaloja, kunhan mielenkiinto pysyy yllä ja katse tulevaisuudessa.

- Syvimmät ja kirkkaimmat ideani ovat vasta puhkeamaisillaan, Hintikka sanoo.

Kuuntele Gugin ensisinkku

Lue lisää aiheesta:

Vieläkö ehtii? Vaivaako ikäkriisi? Näillä ohjeilla selviät

Vierailija

Professori Jaakko Hintikka: Olen maistanut ikäsyrjintää

Itse olen jäänyt eläkkeelle ja nautin tilanteessani. Mietin kyllä sitä, miksi toisilla on tunkua työmarkkinoille, vaikka nuoret tarvitsivat kaikki vapautuvat työpaikat. suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä pitäisi olla vapaita työpaikkoja todella paljon, mutta sitä useasti kuultua työvoimapulaa ei vaan kuulu. Tässäkö on syy. On todella itsekästä ahnehtia jo eläkkeellä ollessa työpaikat nuorilta. Tuskin nämä eläkkeellä olevat hyväosaiset tekevät mitään talkootyötä, vaan kyseessä on puhdas...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti