Kesällä mieli on avoin, avaa hyvä kirja ja ihmettele, miten eri tavoin – mutta samoin tuntein – ihmiset maailmassa elävät.

1. Eksoottisen kotoista

 • Hämmentävää: intialaistaustainen Jhumpa Lahiri kirjoittaa tyynesti ja hallitusti ihmisistä, jotka ovat hyvin suomalaisen oloisia, puhumattomia. Intialaisten veljesten tarinoihin kiteytyy suuria linjoja: toiseen Intian itsenäistymisen jälkeinen kehitys, toiseen siirtolaisuus, ikuinen kodittomuus. Kun toinen veli murhataan, toinen menee naimisiin hänen raskaana olevan vaimonsa kanssa, vie hänet pois Intiasta ja ryhtyy isäksi hänen tyttärelleen. Hauras perheasetelma natisee, hajoaakin mutta ei kokonaan. Se mistä kaikki alkoi, Tulvaniityltä, kerrotaan ihan lopuksi. Hieno romaani! (S.K.)
  Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty. Suom. Sari Karhulahti. Tammi.

2. Vanhainkodin putkiremppapakolaiset

 • Viime vuonna julkaistu Kuolema Ehtoolehdossa kuvasi palvelutalossa asuvien yli 90-vuotiaiden Siirin ja Irman elämää veijariromaanin tyyliin ja dekkarimaisin kääntein. Hulvattomassa jatko-osassa Ehtoolehtoon tulee putkiremontti.
  Asuminen siellä on mahdotonta, ja ystävykset päätyvät kimppakämppään Hakaniemeen. Tarina pursuaa purevan hauskaa yhteiskuntasatiiria, ja vanhukset ovat aidosti oman elämänsä toimijoita, voimiensa rajoissa. Hauska, koskettava ja ajankohtainen. (R.Y.)
  Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset. Teos.

3. Koukuttava jättiläinen

 • Donna Tarttin tiiliskiviromaani on kokoaankin suurempi. Sen henkilöt, kerronta ja samaan aikaan viipyilevä mutta silti äärimmäisen viihdyttävästi rullaava kuvailu tarjoilevat huikean lukuelämyksen.
  Romaani alkaa siitä, kun 13-vuotias Theo Decker menettää äitinsä museoon kohdistuvassa pommi-iskussa, josta Theo selviää kuin ihmeen kaupalla, vanhaa maalausta käsissään puristaen. Äidin menetyksestä alkaa nuorukaisen matka newyorkilaisesta hienostokodista Las Vegasiin ja Eurooppaan. Romaanin lopullinen huikeus piilee sen tarjoilemien miljöiden ja henkilöiden runsaudessa ja ristiriitaisuudessa, joka muistuttaa kaikissa nyansseissaan ihmiselämän monimutkaisuudesta. (I.B.)
  Donna Tartt: Tikli. Suom. Hilkka Pekkanen. WSOY.

4. Vihreän teltan alla

 • Romaani alkaa Stalinin kuolemasta 1953 ja jatkuu Neuvostoliiton viime vaiheisiin. Tuolloin osa kansalaisista haki elämän sisältöä kielletyistä kirjoista. Samizdat oli maanalaista julkaisutoimintaa: kielletyt kirjat kopioitiin käsin ja levitettiin kädestä käteen.
  Päähenkilöt ovat toisella kymmenellä olevia moskovalaiskoululaisia. Heidän kohtalonsa leikkaavat useissa elämänvaiheissa. Heistä kasvaa toisinajattelijoita, jotka vastustavat sananvapauden puuttumista.
  Kirjassa eletään arkista, lihallista ja raadollistakin elämää. Kymmenistä absurdeista tarinoista syntyy koukuttava kudos. Ulitskajan tekstissä on usein kuivaa huumoria, peiteltyä ivaa ja venäläisittäin kiertoilmaistua erotiikkaakin.
  Ljudmila Ulitskaja: Vihreän teltan alla. Suomentanut Arja Pikkupeura. Siltala.

5. Aavikon ankara arki

 • Paimentolaisten ankaraa elämää aavikolla kuvaavan romaanin parasta antia on sen tapa avaa somalikulttuurin ajattelua. Vaikka en hyväksykään romaanin äidin vaatimaa tytärtensä ympärileikkausta, on helppo ymmärtää sen halu ankarissa oloissa. Yhteisön paine tehdä ’oikein’ on voimakas, ja kukapa haluaisi olla hyljeksitty.
  Tarina tempaa mukaansa, vaikka henkilökuvaus on ohuehkoa. Aavikon kauneutta sen sijaan kuvataan henkeäsalpaavasti. (R.Y.)
  Nura Farah: Aavikon tyttäret. Otava.

6. Neljän silmäparin Suomi

 • Esikoisromaani Neljäntienristeys yllättää. On nimittäin pari asiaa, joihin olen kotimaisissa romaaneissa viime aikoina kyllästynyt: näkökulmatekniikkaan ja symboliikkaan. Niitä molempia löytyy runsain mitoin tästä romaanista, mutta silti romaanin pelkistetty kerronta peittoaa ennakkoluuloni. Ja ennakkoluuloista ja yksilönvapaudesta romaanissakin on kyse. Sukusitein toisiinsa kytkeytyvien neljän näkökulman kautta kuljetaan lähes sata vuotta suomalaista maisemaa. Yksinhuoltaja-kätilöäidistä hänen tyttäreensä ja tämän mieheen Onniin ja lopulta heidän miniäänsä niin, että jokainen näkökulma vuoroin täydentää, puhkoo ja parsii edellistä. (I.B.)
  Tommi Nieminen: Neljäntienristeys. WSOY.

7. Lukutaidoton matkaa Ruotsiin

 • Jos tykkäsit kirjasta Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi, pidät tästäkin. Tosin juonenkäänteitä on niin paljon, että kaikissa ei tahdo pysyä perässä.
  Viisas veijaritarina osoittaa kuinka pienet ihmiset vaikuttavat maailmanhistoriaan. Viiden vanhasta sowetolaisessa slummissa vessanhoitajana työskennellyt Nombeko Mayeko ei osaa lukea, mutta on lahjakas laskija. Sattumien kautta hän joutuu kotiorjaksi insinöörille, jonka vastuulla on Etelä-Afrikan atomipommiohjelma. Lopulta Nombeko päätyy Ruotsiin, jossa hänestä kasvaa suuren kriisin ratkaisija. (R.Y.)
  Jonas Jonasson. Lukutaidoton joka osasi laskea. Suom. Laura Jänisniemi. WSOY.

8.–10. Perhesaaga Lahdesta

 • Liike-elämässä ensimmäisen uransa luonut Ella Laurikkala luokittelee itsensä viihdekirjailijaksi. Siinä hän on varsin hyvä. Ja enemmänkin. Laurikkalan kieli on vetävää, juonen kuljetus koukuttavaa – seksiä ja väkivaltaa kaihtamatta.
  Trilogian keskiössä on Rajalan pariskunta, jota lasten lisäksi yhdistää outo valtapeli. Marjalla on vaikeuksia kasvaa ulos kiltin tytön roolistaan. Ja Keijo, taloudellisesti lahjakas, itsevarma paskiainen uskoo, että kaikki ovat viime kädessä ostettavissa.
  Trilogian päättävä Pitkäkatu kertaa aiemmin tapahtuneesta olennaisen, ja toimii myös itsenäisenä romaanina. Tai vannomatta paras. Marja Rajala on jo antanut viitteitä piilevistä voimavaroistaan. (K.D.)
  Ella Laurikkala: Rajalat (2013), Rullakatu (2012), Pitkäkatu (2013). Torni.

Listasimme kymmenen parasta 1960-luvun levyä. Beatles vai Rollarit? Satumaa vai Puhelinlangat? Mikä on sinun suosikkilevysi 60-luvulta?

Moni musiikin ystävä on sitä mieltä, että kaikkien aikojen parhaat levyt tehtiin 1960-luvulla. Vuosikymmenen aikana ilmestyikin valtava määrä levyjä, joita soitetaan yhä ympäri maailman.

Tuon ajan suurimmat yhtyeet,  Beatles ja Rolling Stones etunenässä vaikuttivat – ja vaikuttavat yhä – kevyen musiikin kehitykseen. Suomessakin levytettiin 60-luvulla lukuisia ikivihreitä, ja moni tuolloin aloittanut artisti on yhä pinnalla, parhaimpina esimerkkeinä ikinuoret Katri Helena ja Paula Koivuniemi.

Mitkä sitten ovat 60-luvun parhaat levyt?

Kokosimme 10 levyn listan, jossa on sekä ulkomaisia että kotimaisia esiintyjiä. Jokaiselta levyltä valitsimme yhden kappaleen, jonka voit kuunnella linkkiä klikkaamalla.

Onko sinun suosikkisi mukana? Vai mikä levy kuuluu ehdottomasti tälle listalle? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

 • 1. Reijo Taipale – Satumaa (ep) 1963

  Reijo Taipale levytti levytti Satumaa-tangon singlen vuonna 1962. Seuraavana vuonna kappale julkaistiin Satumaa-nimisellä ep-levyllä. Unto Monosen sanoittama ja säveltämä kappale on yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista tangoista.

 • 2. The Beatles – With the Beatles 1963

  Liverpoolin pitkätukkaiset räminärokkarit shokeeraasivat vanhempia Suomessakin 60-luvun alussa. Kun yhtyeen toiselta levyltä lohkaistua All My Loving -singleä kuuntelee nykyään, kauhistelu melkein naurattaa.

 • 3. Jacques Brel – Enregistrement Public à l'Olympia 1964

  Belgialainen Jacques Brel oli todellinen monilahjakkuus, sillä arvostettu lauluntekijä oli myös runoilija, näyttelijä ja teatteriohjaaja. Brel levytti kaksi livelevyä, joilla hänen väkevät tulkintansa pääsevät erityisen hyvin esille.

   

 • 4. Katri Helena – Puhelinlangat laulaa 1964

  Alta kaksikymppinen Katri Helena levytti Puhelinlangat laulaa -kappaleen saman nimiselle levylle ja räjäytti pankin. Yli 50 vuotta kestäneen uran aikana Katri Helena on julkaissut yli 40 levyä, joita on myyty yhteensä 1,5 miljoonaa kappaletta.

 • 5. Tapio Rautavaara – Tapio Rautavaara 1965

  Vaikka Jacques Brel oli monilahjakkuus, peittoaa Tapio Rautavaara hänetkin. Keihäänheiton olympiavoittaja, jousiammunnan maailmanmestari, näyttelijä, säveltäjä ja sanoittaja – ja ennen kaikkea laulaja. Häävalssi tulee soimaan tänäkin vuonna soimaan lukemattomissa häissä halki Suomen.

 • 6. Aretha Franklin – I never loved a man the way I love you 1967

  Kristillisestä gospel-musiikista oppinsa saanut Aretha Franklin levytti 60-luvun lopulla useita soul-musiikin klassikkoja. Franklin on mainittu jopa kaikkien aikojen parhaaksi laulajaksi. (You make me feel like) a natural woman -kappaleen ovat Franklinin jälkeen levyttänee esimerkiksi Carole King, Whitney Houston ja Celine Dion.

 • 7. Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen 1967

  Pitkän uran kirjailijana tehnyt Leonard Cohen totesi 60-luvun puolivälissä, ettei kirjoittaminen lyö taloudellisesti leiville, joten hän päätti kokeilla siipiään laulajana. Yritys palkittiin, sillä jo ensimmäinen levy oli kaupallinen menestys.

 • 8. Rolling Stones – Beggars Banquet 1968

  Rollarit vai Beatles? Siinä yksi 60-luvun suurista kysymyksistä.
  Siinä missä Beatles kulki muutamassa vuodessa pitkän matkan popista psykedeliaan, pysyi Rolling Stones uskollisena rock- ja blues-juurilleen. Hurjaa levytystahtia pitänyt yhtye mahdutti Beggars Banquet -levylle kaksi ikiklassikkoa: Street fighting man ja Sympathy for the devil.  

 • 9. Simon & Garfunkel – Bookends 1968

  Viimeistään elokuva Miehuuskoe nosti Simon & Garfunkelin supertähtien joukkoon, niin merkittävässä roolissa duon musiikki elokuvassa oli. Osa elokuvaa varten tehdyistä kappaleita päätyi myös Simon & Garfunkelin Bookend-levylle, joka nousi listaykköseksi niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

 • 10. Tapani Kansa – Tapani Kansa 1969

  Nuori Tapani Kansa sai lyhyessä ajassa kolme lauluaan singlelistan ykköseksi. Kappaleet Delilah, Kuljen taas kotiinpäin ja Käymme yhdessä ain, tekivät Kansasta tähden. Kaikki kolme kappaletta löytyvät myös Tapani Kansa -nimiselle ensilevylle.

  Lähteinä on käytetty kirjoja Suomi soi 4 ja 1001 Albums You Must Hear.

Vierailija

Ovatko nämä 60-luvun parhaat levyt?

Listalta puuttuu Walesin tiikeri Tom Jones. Tapani Kansan suomeksi laulama Delilah on Tom Jonesin alkuperäiskappale mutta suosikkini on What's new pussycat. Miehellä on niin mahtava ääni ja karisma, etten toista sellaista tiedä. Olikohan se 60- vai 70-luvulla kun telkkarista tuli Tompan live-show lähetyksiä. Hurjaa menoa. Naiset ihan oikeasti heittelivät pikkuhousujaan hänelle!
Lue kommentti

Keraamikko Bia Hasselin parhaat kulttuuritärpit Kokkolassa ovat meri, vanhakaupunki, kivoissa kahviloissa istuminen ja kaupungilla vaeltelu.

KERAAMIKKO Bia Hassel, 60, lopetti yrityksensä ja jäähdyttelee vähän, ennen kuin jää eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua.

– Opetan keramiikkaa työväenopistossa kerran viikossa. Käyn silloin tällöin töissä ruotsinkielisten kehitysvammaisten palveluyksikössä. Hoidan perusrutiineja, ja välillä askartelemme yhdessä.

KIEHTOVA NERISTAN

Kokkolassa minulle tärkeintä ovat meri ja vanhakaupunki, Neristan. Hakeudun usein meren rannalle voimaa hakemaan. Mielenrauha löytyy myös Neristanista: kauniit puutalot valaistuine ikkunoineen, vanhat lyhtypylväät, lumi ja hämärä.

Vanhankaupungin ravintola Lasimestarintalossa, www.vanhankaupunginravintola.fi

TEHDÄÄN YHDESSÄ

Kutsun kerran kuussa Facebook-ystäviäni kotiini yhteiseen askarteluiltaan. Olemme tehneet esimerkiksi unisieppareita, skräpänneet kortteja ja päällystäneet kenkälaatikoita tapetilla. Parannamme samalla maailmaa.

Käsityökurssit: moderni seinätekstiili makramee-solmeilulla, paperimassasta sisustusvalo. www. taitokeskipohjanmaa.fi

KAUPUNGILLA VAELTELUA

Nautin kaupungilla vaeltelusta täysin siemauksin. Tykkään kävellä ja käydä kahviloissa. Piipahdan usein sisustusliike Zinnassa, ja suosikkikahvilani on Nannen NamNam. Saatan pistäytyä näyttelyssäkin.

Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon ITEmuseo: Taivas kattona, hengellisyys kansantaiteessa

Kuinka pitkä jono syntyy kirjastoon, kun Finlandia-voittaja on julistettu?

Kun kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja julistettiin 26.11., kirjastojen varauspalvelut roihahtivat.

Palkinnonjakopäivänä 26.11. esimerkiksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteisessä varauspalvelussa Helmetissä oli 1462 varausta voittajateoksesta, joka tänä vuonna on Laura Lindstedtin teos Oneiron.

Tänään 1.12. varauksia on lähes 700 enemmän, 2171. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa voittajateosta on toistaiseksi 195 kappaletta, joten jos laina-aika on kaksi viikkoa, jonon hännillä kirjaa joutuu odottamaan puolisen vuotta.

- Helmetin yhteistyökirjastot ovat kuitenkin sopineet, että teoksia hankitaan tarvittaessa lisää niin, että jonotusaika olisi enintään pari kolme kuukautta, sanoo Kauniaisten kirjaston informaatikko Maria Grundvall.

Rovaniemen ja lähikuntien kirjastoissa Oneironin varausjonossa palkinnonjakopäivänä oli 37 henkeä. Tänään 1.12. varausjonossa on 65 henkeä, ja kirjaa on kirjastossa yhteensä 20 kappaletta.

Oneironin hintahaarukka 9 euroa

Näyttelijä Taneli Mäkelä tuorein roolityö on omaan viehätysvoimaansa luottava hapannaama ja totuudentorvi. Mäkelä tuntee myös omissa nahoissaan, miltä tyrmäys tuntuu.  

– Ammattikateutta nuorempia kollegoja kohtaan en myönnä tuntevani, mutta aika huolestuneena seuraan nykyisen mediamyllyn pyöritystä. Moni nuori lupaus on enemmän julkkis kuin näyttelijä, huomauttaa Taneli Mäkelä.

Hän on pääosassa Helsingin kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä Mestari. Se on kipakka saksalainen nykydraama, jossa parhaat päivänsä nähnyt kirjailija antaa ohjeita menestyksen kynnyksellä olevalle tulokkaalle (Ilkka Forss).

Egot kolisevat vastakkain

Maaseutuhuvilla järjestettävän tilaisuuden ajatus on hyvä, mutta lähtökohta huono. Kumpikin mies on tullut paikalle vain palkkion takia, ja miesten egot kolisevat yhteen jo ennen kuin on päästy asiaan. Pian menee vielä huonommin. Ikämies lyttää arvioimansa tekstin täysin. Ja paljastaa samalla paljon itsestään ja omista peloistaan.

Mutta yleisö viihtyy, jopa ulvoo naurusta. Ainakin ne, jotka myöntävät itselleen, että noin herkkänahkainen ja koppava minäkin joskus olen.

Mikä on Mestarin sanoma sinulle Taneli Mäkelä?

– Enemmän se teksti kysyy kuin vastaa. Kuka saa päättää mikä on totta? Onko jonkun mielipide arvokkaampi kuin toisen? Yksi näytelmän avainrepliikkejä on ”ihan miten haluatte”.

Sama tyly asetelma toistuu Kari Heiskasen ohjaaman näytelmän saamassa arviossa. Helsingin Sanomien kriitikko käyttää valtaansa maksimaalisesti, kun väittää, että Mestari on "ikävä näytelmä ikävistä ihmisistä".

– Siihen hänellä on oikeus. Mutta ei se koko totuus ole, kuittaa Mäkelä.

Kurttunaamalla on käyttöä

Pitkän uran varrella Taneli Mäkelän kohdalle on osunut enemmän kannustajia kuin lyttääjiä. Erityisesti uran alkuvaiheilta on jäänyt mieleen Ritva Valkama, jolta hän muistaa saaneensa hyviä työkaluja omaan epävarmuuteensa.

– Tuo samainen tv-sarja Musta tuntuu (1985) oli jo tekstinsä puolesta loistava. Kaikki tekstit eivät ole.

Oletko muuten pohtinut ikääsi ja kehosi muutoksia?

– Sankariroolit on jo tehty, mutta kyllä tällä kurttunaamallakin on käyttöä. Ikä on osa monien hahmojen uskottavuutta, kuten juuri nähdyllä Roban poliisipäälliköllä.

Kroppa on vielä tärkeämpi työkalu, ja siitä Mäkelä pitää yhtä hyvää huolta kuin naamastaan.

– Hyväkuntoisena voi esittää terveytensä menettänyttä tyyppiä, mutta toisin päin se ei onnistu.

Daniel Kehlmanin kirjoittama näytelmä Mestari, Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä. hkt.fi