Helena Eeva oli suomalainen sanoittaja, jonka sanoitukset muistetaan, mutta nainen sanoitusten ja nimimerkkien takaa on lähes unohtunut.

Jos helmiä kyyneleet ois, Kulkuriveljeni Jan, Sunnuntaina sataa aina, Suopursu, Lasten liikennelaulu, Tule luokseni juuri nyt…

Näiden ja monien muiden 1940-1950-luvun hitti-iskelmien sanoittajaksi on merkitty Asser Tervasmäki, Arvi Tarvainen, Hele Neva, A. Kajo tai H. Suolakivi, mutta ei niiden varsinaista tekijää Helena Eevaa (1923–1960).

Helena Eeva syntyi Karjalan Metsäpirtissä ja eli lyhyen, intensiivisen, voitoilla ja vaikeuksilla värittyneen elämän.

Hän jätti jälkeensä unohtumattomia sanoituksia ja suuren mysteerin. Kuka oikeastaan oli tämä nainen, joka nousi sanoittajien kärkikaartiin aikana, jolloin naisen paikka kevyessä musiikissa oli orkesterin ja yleisön välissä, mutta ei muualla. 

Kyyneleistä helmiä

Mikkelin Teatteri esittää parhaillaan Ilpo Tuomarilan käsikirjoittamaa ja Katriina Honkasen ohjaamaa musiikkinäytelmää Helena Eevasta.

Näytelmä on hyvä muistutus, miten sota vammautti myös nuoria tyttöjä ja miten vaikea kunnianhimoisen ja lahjakkaan naisen oli murtaa musiikkibisneksen ja seksuaalimoraalin lasikattoja 1950-luvulla.

Helena Eeva kirjoitti ikimuistoiset säkeet: ”Jos helmiä kyyneleet ois / mua rikkaaksi mainita vois”. 60 vuoden perästä voi todeta, että osa kyyneleistä todella muuttui suomalaisen laulukirjan helmiksi.

Sodan kova hinta

Mikkelin kaupunginteatterin esitys kertaa Helena Eevan elämän nopein siirtymin.

Nuoruus jäi tosielämässäkin lyhyeksi, sillä isä, kunnanjohtaja Jooseppi Eeva kuoli Helenan ollessa noin kymmenvuotias. Talvisota puolestaan katkaisi teini-iän viisitoistavuotiaana.

Helena Eevan nuori idealismi purkautui sotilaiden auttamiseen. Alaikäinen mutta ikäisekseen kookas tyttö palveli etulinjassa ja kaatuneiden kokoamiskeskuksissa. Hän näki sodan koko karmeudessaan.

Korsusta korsuun Kannaksella -teoksessa vuodelta 1941 Kalle Väänänen kertoo nuoresta Helena Eevasta: ”Tapasin ennen Taipaleeseen menoani Saaprussa luutnantti Penttilän, ja hän kertoi ihmejuttuja erään lotan rohkeudesta. Etsin tytön käsiini nähdäkseni, minkälainen oli tämä peloton lotta. Hän oli 15-vuotias, nimeltään Helena Eeva ja tosiaankin ihmeellinen siinä suhteessa, ettei näyttänyt tietävän mitä pelko on.”

Arvio oli korkeintaan osatotuus. Sota vaurioitti Helena Eevan psyykeä. Sotavuosina hän oppi polttamaan ketjussa ja nukkumaan huonosti. Kumpikin kuluttava taito säilyi läpi elämän.

Laulujen lunnaat

Sodan jälkeen elämä palasi päällisin puolin raiteilleen. Helena suoritti Mikkelin kauppakoulun kympin keskiarvolla.

Säveltäjä Toivo Kärki sai Helena Eevasta vihiä, kun tämä päätyi evakkomatkallaan Kauhajoelle. Kärjen isä Frans Kärki toimi Laihialla pappina, ja Toivo Kärjelle suositeltiin tekstintekijäksi nuorta kauppa-apulaista Kauhajoelta.

Yhteistyön ensimmäinen hedelmä on vuodelta 1942 ja sai nimekseen Venheessä Laatokalla. Menestystä parivaljakko maistoi ensi kertaa vuonna 1946, kun Henry Theel levytti valssin Harmaat silmät.

Kärki junaili 1950-luvun alussa Helenalle työpaikan Fazerin musiikkiliikkeen kirjanpitäjänä, ja yhteistyö tiivistyi entisestään.

Helena Eeva synnytti vuonna 1951 aviottoman lapsen, josta hän huolehti taloudellisesti mutta tytön kasvattaminen jäi sukulaisten vastuulle.

Entisten taakkojen lisäksi Helena Eevaa alkoivat mitä ilmeisimmin kalvaa myös huono omatunto ja ympäristön moraalinen paheksunta.

Helena Eevan elämänliekki hiipui 36-vuotiaana keväällä 1960.

50 vuotta aikaansa edellä

Helena Eevan elämäntarina on saatu mahtumaan Mikkelin Teatterin esityksessä runsaaseen kahteen tuntiin. Kerrontaa rytmittävät kolmehenkisen orkesterin säestämät ja näyttelijöiden tulkitsemat Helena Eevan tunnetuimmat laulut.

Sota-ajat kokeneilla esitys palauttaa mieleen nuoruuden ja kasvuvuodet sodan jälkeisessä Suomessa. Meille muille se kertoo naisesta, jonka elämäntyö avasi oven, josta 2000-luvun lahjakkaat naislauluntekijät voivat astua sisään omalla nimellään ja musiikillista kunnianhimoaan häpeilemättä.

Jos Helmiä kyyneleet ois on pyörinyt Mikkelin Teatterissa täysille saleille, ja esitykset jatkuvat maaliskuulle asti.

Teatterin lämpiötiloissa voi tutustua myös Helena Eevan jäämistöön ja valokuviin.

Listasimme kymmenen parasta 1960-luvun levyä. Beatles vai Rollarit? Satumaa vai Puhelinlangat? Mikä on sinun suosikkilevysi 60-luvulta?

Moni musiikin ystävä on sitä mieltä, että kaikkien aikojen parhaat levyt tehtiin 1960-luvulla. Vuosikymmenen aikana ilmestyikin valtava määrä levyjä, joita soitetaan yhä ympäri maailman.

Tuon ajan suurimmat yhtyeet,  Beatles ja Rolling Stones etunenässä vaikuttivat – ja vaikuttavat yhä – kevyen musiikin kehitykseen. Suomessakin levytettiin 60-luvulla lukuisia ikivihreitä, ja moni tuolloin aloittanut artisti on yhä pinnalla, parhaimpina esimerkkeinä ikinuoret Katri Helena ja Paula Koivuniemi.

Mitkä sitten ovat 60-luvun parhaat levyt?

Kokosimme 10 levyn listan, jossa on sekä ulkomaisia että kotimaisia esiintyjiä. Jokaiselta levyltä valitsimme yhden kappaleen, jonka voit kuunnella linkkiä klikkaamalla.

Onko sinun suosikkisi mukana? Vai mikä levy kuuluu ehdottomasti tälle listalle? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

 • 1. Reijo Taipale – Satumaa (ep) 1963

  Reijo Taipale levytti levytti Satumaa-tangon singlen vuonna 1962. Seuraavana vuonna kappale julkaistiin Satumaa-nimisellä ep-levyllä. Unto Monosen sanoittama ja säveltämä kappale on yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista tangoista.

 • 2. The Beatles – With the Beatles 1963

  Liverpoolin pitkätukkaiset räminärokkarit shokeeraasivat vanhempia Suomessakin 60-luvun alussa. Kun yhtyeen toiselta levyltä lohkaistua All My Loving -singleä kuuntelee nykyään, kauhistelu melkein naurattaa.

 • 3. Jacques Brel – Enregistrement Public à l'Olympia 1964

  Belgialainen Jacques Brel oli todellinen monilahjakkuus, sillä arvostettu lauluntekijä oli myös runoilija, näyttelijä ja teatteriohjaaja. Brel levytti kaksi livelevyä, joilla hänen väkevät tulkintansa pääsevät erityisen hyvin esille.

   

 • 4. Katri Helena – Puhelinlangat laulaa 1964

  Alta kaksikymppinen Katri Helena levytti Puhelinlangat laulaa -kappaleen saman nimiselle levylle ja räjäytti pankin. Yli 50 vuotta kestäneen uran aikana Katri Helena on julkaissut yli 40 levyä, joita on myyty yhteensä 1,5 miljoonaa kappaletta.

 • 5. Tapio Rautavaara – Tapio Rautavaara 1965

  Vaikka Jacques Brel oli monilahjakkuus, peittoaa Tapio Rautavaara hänetkin. Keihäänheiton olympiavoittaja, jousiammunnan maailmanmestari, näyttelijä, säveltäjä ja sanoittaja – ja ennen kaikkea laulaja. Häävalssi tulee soimaan tänäkin vuonna soimaan lukemattomissa häissä halki Suomen.

 • 6. Aretha Franklin – I never loved a man the way I love you 1967

  Kristillisestä gospel-musiikista oppinsa saanut Aretha Franklin levytti 60-luvun lopulla useita soul-musiikin klassikkoja. Franklin on mainittu jopa kaikkien aikojen parhaaksi laulajaksi. (You make me feel like) a natural woman -kappaleen ovat Franklinin jälkeen levyttänee esimerkiksi Carole King, Whitney Houston ja Celine Dion.

 • 7. Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen 1967

  Pitkän uran kirjailijana tehnyt Leonard Cohen totesi 60-luvun puolivälissä, ettei kirjoittaminen lyö taloudellisesti leiville, joten hän päätti kokeilla siipiään laulajana. Yritys palkittiin, sillä jo ensimmäinen levy oli kaupallinen menestys.

 • 8. Rolling Stones – Beggars Banquet 1968

  Rollarit vai Beatles? Siinä yksi 60-luvun suurista kysymyksistä.
  Siinä missä Beatles kulki muutamassa vuodessa pitkän matkan popista psykedeliaan, pysyi Rolling Stones uskollisena rock- ja blues-juurilleen. Hurjaa levytystahtia pitänyt yhtye mahdutti Beggars Banquet -levylle kaksi ikiklassikkoa: Street fighting man ja Sympathy for the devil.  

 • 9. Simon & Garfunkel – Bookends 1968

  Viimeistään elokuva Miehuuskoe nosti Simon & Garfunkelin supertähtien joukkoon, niin merkittävässä roolissa duon musiikki elokuvassa oli. Osa elokuvaa varten tehdyistä kappaleita päätyi myös Simon & Garfunkelin Bookend-levylle, joka nousi listaykköseksi niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

 • 10. Tapani Kansa – Tapani Kansa 1969

  Nuori Tapani Kansa sai lyhyessä ajassa kolme lauluaan singlelistan ykköseksi. Kappaleet Delilah, Kuljen taas kotiinpäin ja Käymme yhdessä ain, tekivät Kansasta tähden. Kaikki kolme kappaletta löytyvät myös Tapani Kansa -nimiselle ensilevylle.

  Lähteinä on käytetty kirjoja Suomi soi 4 ja 1001 Albums You Must Hear.

Vierailija

Ovatko nämä 60-luvun parhaat levyt?

Listalta puuttuu Walesin tiikeri Tom Jones. Tapani Kansan suomeksi laulama Delilah on Tom Jonesin alkuperäiskappale mutta suosikkini on What's new pussycat. Miehellä on niin mahtava ääni ja karisma, etten toista sellaista tiedä. Olikohan se 60- vai 70-luvulla kun telkkarista tuli Tompan live-show lähetyksiä. Hurjaa menoa. Naiset ihan oikeasti heittelivät pikkuhousujaan hänelle!
Lue kommentti

Keraamikko Bia Hasselin parhaat kulttuuritärpit Kokkolassa ovat meri, vanhakaupunki, kivoissa kahviloissa istuminen ja kaupungilla vaeltelu.

KERAAMIKKO Bia Hassel, 60, lopetti yrityksensä ja jäähdyttelee vähän, ennen kuin jää eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua.

– Opetan keramiikkaa työväenopistossa kerran viikossa. Käyn silloin tällöin töissä ruotsinkielisten kehitysvammaisten palveluyksikössä. Hoidan perusrutiineja, ja välillä askartelemme yhdessä.

KIEHTOVA NERISTAN

Kokkolassa minulle tärkeintä ovat meri ja vanhakaupunki, Neristan. Hakeudun usein meren rannalle voimaa hakemaan. Mielenrauha löytyy myös Neristanista: kauniit puutalot valaistuine ikkunoineen, vanhat lyhtypylväät, lumi ja hämärä.

Vanhankaupungin ravintola Lasimestarintalossa, www.vanhankaupunginravintola.fi

TEHDÄÄN YHDESSÄ

Kutsun kerran kuussa Facebook-ystäviäni kotiini yhteiseen askarteluiltaan. Olemme tehneet esimerkiksi unisieppareita, skräpänneet kortteja ja päällystäneet kenkälaatikoita tapetilla. Parannamme samalla maailmaa.

Käsityökurssit: moderni seinätekstiili makramee-solmeilulla, paperimassasta sisustusvalo. www. taitokeskipohjanmaa.fi

KAUPUNGILLA VAELTELUA

Nautin kaupungilla vaeltelusta täysin siemauksin. Tykkään kävellä ja käydä kahviloissa. Piipahdan usein sisustusliike Zinnassa, ja suosikkikahvilani on Nannen NamNam. Saatan pistäytyä näyttelyssäkin.

Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon ITEmuseo: Taivas kattona, hengellisyys kansantaiteessa

Kuinka pitkä jono syntyy kirjastoon, kun Finlandia-voittaja on julistettu?

Kun kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja julistettiin 26.11., kirjastojen varauspalvelut roihahtivat.

Palkinnonjakopäivänä 26.11. esimerkiksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteisessä varauspalvelussa Helmetissä oli 1462 varausta voittajateoksesta, joka tänä vuonna on Laura Lindstedtin teos Oneiron.

Tänään 1.12. varauksia on lähes 700 enemmän, 2171. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa voittajateosta on toistaiseksi 195 kappaletta, joten jos laina-aika on kaksi viikkoa, jonon hännillä kirjaa joutuu odottamaan puolisen vuotta.

- Helmetin yhteistyökirjastot ovat kuitenkin sopineet, että teoksia hankitaan tarvittaessa lisää niin, että jonotusaika olisi enintään pari kolme kuukautta, sanoo Kauniaisten kirjaston informaatikko Maria Grundvall.

Rovaniemen ja lähikuntien kirjastoissa Oneironin varausjonossa palkinnonjakopäivänä oli 37 henkeä. Tänään 1.12. varausjonossa on 65 henkeä, ja kirjaa on kirjastossa yhteensä 20 kappaletta.

Oneironin hintahaarukka 9 euroa

Näyttelijä Taneli Mäkelä tuorein roolityö on omaan viehätysvoimaansa luottava hapannaama ja totuudentorvi. Mäkelä tuntee myös omissa nahoissaan, miltä tyrmäys tuntuu.  

– Ammattikateutta nuorempia kollegoja kohtaan en myönnä tuntevani, mutta aika huolestuneena seuraan nykyisen mediamyllyn pyöritystä. Moni nuori lupaus on enemmän julkkis kuin näyttelijä, huomauttaa Taneli Mäkelä.

Hän on pääosassa Helsingin kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä Mestari. Se on kipakka saksalainen nykydraama, jossa parhaat päivänsä nähnyt kirjailija antaa ohjeita menestyksen kynnyksellä olevalle tulokkaalle (Ilkka Forss).

Egot kolisevat vastakkain

Maaseutuhuvilla järjestettävän tilaisuuden ajatus on hyvä, mutta lähtökohta huono. Kumpikin mies on tullut paikalle vain palkkion takia, ja miesten egot kolisevat yhteen jo ennen kuin on päästy asiaan. Pian menee vielä huonommin. Ikämies lyttää arvioimansa tekstin täysin. Ja paljastaa samalla paljon itsestään ja omista peloistaan.

Mutta yleisö viihtyy, jopa ulvoo naurusta. Ainakin ne, jotka myöntävät itselleen, että noin herkkänahkainen ja koppava minäkin joskus olen.

Mikä on Mestarin sanoma sinulle Taneli Mäkelä?

– Enemmän se teksti kysyy kuin vastaa. Kuka saa päättää mikä on totta? Onko jonkun mielipide arvokkaampi kuin toisen? Yksi näytelmän avainrepliikkejä on ”ihan miten haluatte”.

Sama tyly asetelma toistuu Kari Heiskasen ohjaaman näytelmän saamassa arviossa. Helsingin Sanomien kriitikko käyttää valtaansa maksimaalisesti, kun väittää, että Mestari on "ikävä näytelmä ikävistä ihmisistä".

– Siihen hänellä on oikeus. Mutta ei se koko totuus ole, kuittaa Mäkelä.

Kurttunaamalla on käyttöä

Pitkän uran varrella Taneli Mäkelän kohdalle on osunut enemmän kannustajia kuin lyttääjiä. Erityisesti uran alkuvaiheilta on jäänyt mieleen Ritva Valkama, jolta hän muistaa saaneensa hyviä työkaluja omaan epävarmuuteensa.

– Tuo samainen tv-sarja Musta tuntuu (1985) oli jo tekstinsä puolesta loistava. Kaikki tekstit eivät ole.

Oletko muuten pohtinut ikääsi ja kehosi muutoksia?

– Sankariroolit on jo tehty, mutta kyllä tällä kurttunaamallakin on käyttöä. Ikä on osa monien hahmojen uskottavuutta, kuten juuri nähdyllä Roban poliisipäälliköllä.

Kroppa on vielä tärkeämpi työkalu, ja siitä Mäkelä pitää yhtä hyvää huolta kuin naamastaan.

– Hyväkuntoisena voi esittää terveytensä menettänyttä tyyppiä, mutta toisin päin se ei onnistu.

Daniel Kehlmanin kirjoittama näytelmä Mestari, Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä. hkt.fi