Tyttärelläni on yhteinen lapsi entisen kihlattunsa kanssa. Kun he erosivat, lapsi jäi äitinsä luo asumaan. Isä maksaa lapsesta elatusmaksua. Vaikuttaako elatusmaksuun, jos äiti löytää uuden kumppanin ja he muuttavat yhteen asumaan? Mummo

Oikein aavistelet, tyttäresi avo- tai avioliitto saattaa pienentää hänen lapsensa elatusapua.

– Elatusavussa otetaan huomioon kummankin vanhemman käytettävissä olevat tulot. Jos samassa taloudessa asuu avo- tai aviopuoliso jakamassa kuluja, elatuskyvyn katsotaan olevan parempi kuin yksin asuvalla vanhemmalla, sanoo varatuomari Pirkko Kemppainen.

Lapsen elatuksen tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon myös lapsen osuus asumiskustannuksista. Se on pienempi silloin kun asunnossa asuu kaksi aikuista yhden sijasta.

Elatusavun muuttaminen edellyttää kuitenkin muun muassa, että olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti ja että elatusavun muuttamista on sekä lapsen että elatusavun maksajan olot huomioon ottaen pidettävä kohtuullisena.

Nettipalvelu Airbnb yhdistää reissaajat ja lisätuloja haluavan asunnonomistajan.

Airbnb välittää majoitusta 65 000 kaupungissa,191 maassa. Suomessa toimii noin 8 000 majoittajaa. Yli puolet majoittajista pystyy asumaan nykyisessä kodissaan vuokratulojen ansiosta.

1. Mikä on Airbnb?

Airbnb on 2008 perustettu kotimajoitusta välittävä nettisivusto. Sen kautta voi vuokrata omaa asuntoaan tai haluamaansa osaa siitä eli toimia majoittajana. Kolmen kalifornialaismiehen ideasta on kasvanut miljardien arvoinen bisnes.

2. Miten vuokraaminen aloitetaan?

Majoittajaksi ryhdytään luomalla ilmoitus vuokrattavasta tilasta. Kohteesta kirjoitetaan kuvaus ja otetaan valokuvia, jotka ladataan palveluun. Majoittaja luo ”talon säännöt” ja määrittelee päivät, jolloin asunto on vuokrattavissa.

Varauksen peruuttamiselle voi asettaa ehtoja joustavasta aina erittäin tiukkaan. Joustavassa vaihtoehdossa vuokrasumma hyvitetään täysin, jos peruutus tapahtuu viimeistään päivää ennen saapumista.

3. Miten määritellä hinta?

Majoittaja päättää itse, kuinka paljon kohteesta veloittaa. Oikeata markkinahintaa voi haarukoida tutkimalla vertailukelpoisia kohteita palvelussa. Majoittaja voi määrätä myös siivous- ja lisävierasmaksun.

4. Miten vuokraaminen tapahtuu?

Kun majoitusta etsivä on valinnut kohteen, hän lähettää majoittajalle varauspyynnön. Majoittajalla on vuorokausi aikaa hyväksyä tai hylätä pyyntö. Kun hän hyväksyy vieraan, Airbnb veloittaa majoituksen. Se tilitetään majoittajalle vuorokauden kuluessa vuokralaisen sisäänkirjautumisesta. Näin osapuolille jää reklamaatioaikaa.

Pikavarausvaihtoehdossa varaus hyväksytään automaattisesti ja majoitus veloitetaan heti.

5. Miksi majoittaa?

Tärkein syy oman asunnon vuokraamiselle on useimmille lisäansio.

Yksi säästää rahaa omaa matkaa tai muuta tarkoitusta varten. Toinen vuokraa tyhjäksi käynyttä huonetta tai vähällä käytöllä olevaa kakkosasuntoa. Kolmannelle omakotitalon yläkerran vuokraaminen on taloudellinen edellytys sille, että ylipäätään pystyy itse asumaan talossa.

Yleensä majoittaja ottaa itse vieraan vastaan ja luovuttaa hänelle avaimet. Hän tapaa halutessaan paljon uusia ihmisiä kautta maailman. Parhaiten tuttavuuksia pääsee solmimaan ja kokemuksia vaihtamaan, jos itse asuu asunnossa, jonka huonetta vuokraa.

Airbnb:n alkuperäinen idea oli oman asunnon jakaminen. Tänä päivänä majoittaja voi olla useita sijoitusasuntoja omistava ihminen tai jopa yritys. Suurin osa vuokraa kuitenkin omaa asuntoaan.

6. Miten majoittaja saa rahansa?

Majoittaja voi valita tavan, jolla haluaa ottaa vastaan maksunsa. Vaihtoehtoja ovat muun muassa suora talletus, kansainvälinen tilisiirto ja yhdysvaltalainen maksuvälitysjärjestelmä PayPal.

7. Mitä Airbnb veloittaa?

Kohteen ilmoittaminen palveluun on ilmaista, mutta Airbnb veloittaa majoittajalta kolmen prosentin palvelumaksun varauksen summasta. Vieraalta Airbnb perii 6–12 prosenttia. Mitä suurempi varaus, sitä pienempi prosentti.

8. Mitä pitää ottaa huomioon?

Airbnb:n ohjeisiin ja linjauksiin kannattaa tutustua huolellisesti. Majoittajan pitää muun muassa sitoutua syrjinnän estävään lausekkeeseen. Kaikki viesti- ja rahaliikenne tulee turvallisuus- ja oikeusturvasyistä hoitaa palvelun kautta. Viestittelykanavaa ei pidän vaihtaa toiseksi, vaikka toiminta siten nopeutuisikin.

9. Meneekö vuokratulosta vero?

Suomessa vuokratulosta pitää maksaa 30 prosenttia pääomatuloveroa. Jos vuositulo ylittää 10000 euroa, vuokraaminen voidaan tulkita ammattimaiseksi. Silloin täytyy maksaa myös kymmenen prosentin arvonlisävero. Tulosta voi vähentää toimintaan liittyviä kuluja vuokra-ajan osalta.

10. Miten valita vuokralainen?

Palvelussa sekä majoittajat että majoittujat arvioivat toisiaan. Kannattaa valita vieras, joka on saanut hyviä arvioita muilta majoittajilta.

11. Mitä pulmia voi tulla?

Vaikka palvelussa varmennetaan henkilöllisyys, aina ei voi tietää, millainen vuokralainen todella on. On tapauksia, joissa vieras on jättänyt asunnon siivottomaan kuntoon. On myös lähetetty olemattomia valituksia esimerkiksi syöpäläisistä ja vaadittu rahoja takaisin. Airbnb ei pysty tarkistamaan käyttäjien taustoja. Siksi arviot ovat oleellisen tärkeitä.

Airbnb:lla on majoittajaa tietyin ehdoin suojaava majoitustakuu 800 000 euroon saakka, mutta kotivakuutuksen on syytä olla ajan tasalla.

12. Mitä jos vieras reklamoi?

Majoittaja on ensimmäinen taho, johon Airbnb neuvoo tyytymätöntä vierasta ottamaan yhteyttä. Jos sopuun ei päästä, Airbnb arvioi, onko hyvitykseen oikeus, ja viime kädessä ryhtyy välittäjäksi. Airbnb:llä on aina viimeinen sana riitatapauksissa.

13. Onko muita kotimajoitus-palveluja?

Tripping.com kokoaa majoituspalvelujen tarjoajia. Fridayflats.com on uusi suomalainen palvelu, jonka takana on majoituspalveluita laajemminkin tarjoava Forenom. Wimdu.com on samankaltainen palvelu kuin Airbnb. 9flats.com välittää koteja, huoneistoja ja loma-asuntoja.

Lähteet: airbnb.fi, kerranelamassa.fi, yle.fi, Helsingin Sanomat, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen, Kauppalehti, yrittajat.fi

Paljonko Airbnb:llä tienaa?

Käteen yöltä 43 euroa

Kuvitellaan, että savonlinnalainen Matti haluaisi vuokrata 30 neliön keskustayksiönsä oopperajuhlien ajaksi 7.7.–4.8.

  • Tavallisilla vuokramarkkinoilla asunnosta saisi arviolta 480 e kuukaudessa. Kun siitä vähennetään 30 prosentin pääomatulovero, käteen jää 336 e.
  • Matti voisi panna asuntonsa vuokralle Airbnb:n kautta hintaan 72 e/yö.
  • Jos joku haluaisi majoittua yhtäjaksoisesti koko festivaaliajan, yöhinta hieman laskisi ja Matti saisi 30 % pääomatuloveron jälkeen 1128 e.
  • Jos asunto vuokrattaisiin yö kerrallaan, tuloa olisi 1310 e.
  • Kaikista summista pitää vähentää vielä asunnon juoksevat kulut 188 e (vastike 90 e, vesi 22 e, sähkö 26 e, netti 30 e, vakuutus 20 e).
  • Vuokramarkkinoilla Matti saisi siten 148 e. Vuokraamalla Airbnb:n kautta koko ajanjakson 940 e ja yö kerrallaan 1122 e.
  • Parhaimmillaan käteen jäisi 43 e yöltä.

Jo muutaman yön Airbnb-vuokralla Matti ansaitsisi mukiinmenevästi.

Lähteet: Airbnb.fi, vuokraovi.fi, oikotie.fi, if.fi

Joki-Korpelan seitsemän sisarusta hoitavat rakkaudella vanhaa lapsuudenkotiaan, yhteistä kesäpaikkaansa. Kaikkien toiveena on, että talo säilyy myös seuraavien sukupolvien ilona.

Keltaisen rintamamiestalon ympärillä käy kuhina. Ihmisiä avaruuspuvuissa eli valkoisissa kuituhaalareissaan kulkee sudit käsissä ja maaliämpärit kourissa. Kaiken keskellä juoksee lapsia, koira on sidottuna puuhun ja kaksi hevosta laiduntaa pihalla. Taustalla Lestijoen Korpelan padon koski kohisee rauhoittavasti. Ollaan Kannuksen Korpelan kylässä, Sillanmäen talossa.

Tämä on Joki-Korpelan sisarusten Ritvan, Raimon, Hannun, Anna-Maijan, Eskon, Riston ja Hilkan lapsuudenkoti. Vanhemmat Veikko ja Viola Joki-Korpela ovat jo kuolleet, mutta heidän toiveenaan oli, että koti jäisi lasten yhteiseksi kesäpaikaksi.

Vanha rintamamiestalo rakennettiin vuonna 1950.

Ennen tätä taloa suurperhe asui huoneen ja keittiön asunnossa.

Uusi koti tuntui hulppean isolta, vaikka vintti jätettiin vielä rakentamatta. Käyttövesi pumpattiin käsin joesta ja juomavesi haettiin lähteestä.

Sisarukset puolisoineen ovat paljon tekemisissä keskenään, vaikka asuvatkin eri puolilla Suomea. Yhdessä vietetään niin jouluja kuin juhannuksia.

– Mummun toive oli, että talo pidetään ja kaikki saisivat tulla sinne silloinkin, kun isovanhemmista on aika jättänyt. Hän oli niin sydämellinen ihminen, että tästä tuli todella rakas paikka meille miniöille ja vävyillekin, kertoo Hannun vaimo Ulla Joki-Korpela.

Talossa on kaikki ennallaan, kuin mummu ja pappa olisivat vain käymässä kirkolla.

Hyllyllä on vanhoja valokuvia, Violan ja Veikon kihlakuva paraatipaikalla. Veikon tekemä seinäkello raksuttaa.

Tutut astiat ovat kaapeissa ja lakanat komuuteissa.

Tavaroita ei lähdetty jakamaan, vaikka aluksi osa sisaruksista toivoi sitä. Täällä ne ovat kaikkien käytössä.

– Vanhempani olivat käteviä käsistään, isä teki kaappikelloja ja äiti virkkasi pöytäliinat kaikkien lastenkin pöydille, Ritva Salo kertoo.

Kannuksessa asuva Esko Joki-Korpela toimii Sillanmäen pehtoorina. Hän on pesänhoitaja, johon viranomaiset ottavat yhteyttä. Perikunta omistaa talon yhdessä ja jakaa kulut. Eskon poika Juuso asuu naapurissa ja pitää mummulaa silmällä.

Taloa pidetään yhteisvoimin kunnossa, mutta Esko hoitaa peruslämpölaskut, vakuutukset ja muut laskut. Jätesopimus on voimassa koko ajan. Jokainen seitsemästä sisaruksesta maksaa noin 250 euroa vuodessa.

– Suunnitelmissa on romutalkoot, joissa pitäisi tyhjentää pihavaja. Siellä on kaikkea vanhasta wc-pöntöstä pihakiikkuun. Muutama vuosi sitten maalattiin keittiö ja pari vuotta sitten laitettiin ilmalämpöpumppu. Se on vähentänyt lämmityskustannuksia, ja lämpimään taloon on mukava tulla, Hannu kertoo.

Puita tehtiin toissa kesänä niin paljon, että poltettavaa riittää moneksi vuodeksi. Sauna toimii sähköllä, mutta sisällä on kakluuni. Lähtönsä jälkeen jokainen siivoaa ja huolehtii siitä, että on talossa on tiskiainetta, vessapaperia ja vähintään yksi avaamaton kahvipaketti. Pienessä pakastimessakin on aina jotain valmiina.

Heinäkuussa kaikki kynnelle kykenevät tulevat Kannukseen

Kesäteatteri Eskolassa vetää puoleensa ja Hilkka-siskon syntymäpäiviä juhlitaan yhdessä.

Hannu ja Ulla käyvät Kannuksessa monta kertaa vuodessa. Yleensä ollaan viikko, kesällä kaksikin. Kontiolahdella asuva Risto perheineen viettää usein joulun Kannuksessa. Muutkin sisarukset ja osa lastenlapsistakin käy siellä ahkerasti.

Ihan kaikki eivät kerralla mahdu taloon, ja puhelimessa kuulostellaan, onko muita tulossa.

Yhtä aikaa mahtuu yöpymään 12 ihmistä ja pihalla on vielä ”syytinkitupa” eli kesähuone, johon mahtuu kaksi. Usein joku tulee asuntoautolla ja osa klaanista yöpyy Kannuksessa asuvilla sisaruksilla.

– Usein menemme tarkoituksella Raimon ja Anna-Maijan perheiden kanssa samaan aikaa. Päivittäin nähdään myös Kannuksen sisaruksia, joten sosiaalinen elämä on vilkasta. Mennään yhdessä uimaan tai vaikka Ylivieskaan Kärkkäiselle ostoksille. Joskus saatetaan jaksaa lähteä lavatansseihinkin, Hannu kertoo.

– Vaikka käymme sukulaisissani Kälviällä, niin yövymme täällä. Mukavaa, kun ei tarvitse olla kenenkään nurkissa, Ulla toteaa.

Kuka näkee jotain korjattavaa, hän toimii.

Yksi laittaa kesäkukkia portin pieleen, toinen ostaa uuden maton vessaan. Pikkuhankinnoista ei tehdä numeroa.

– Haluamme Sillanmäen olevan kotoisa.  Aina kun olemme porukalla, teemme ruokaa yhdessä. Riitaa ei tule. Päinvastoin, ruokaa on yleensä liikaakin, Hannu myhäilee.

Päivi Joki-Korpela, Raimon tytär, toivoo että Sillanmäki säilyisi seuraavillekin polville.

– Olemme sukurakasta sakkia ja paljon yhteydessä. Minulle tämä merkitsee lapsuusmuistoja, vaikka paikka oli tietysti erilainen mummun ja papan eläessä. Nyt tästä on muotoutunut suvun tärkeä tapaamispaikka. Lapseni Otso, 9, Jaakko, 3, ja Viola, 1,5 viihtyvät täällä hyvin.

Otso muistelee mielellään ”Joki-pappaa”.

– Hän istui keinutuolissa ja kertoi kiinnostavia juttuja. Hän oli ollut sodassa, ja hänestä otettiin irti kranaatin sirpale. Vitsejäkin hän kertoi.

Kannuksessa asuvat sisarukset piipahtavat Sillanmäessä usein. Esko käy vaimonsa Marjon kanssa viikoittain uimassa ja saunassa. Pääsiäisenä poltetaan kokkoa pihalla.

– Mummu ja pappa olivat aina portailla vastassa ja ruoka valmiina. Aluksi tyhjään taloon tuleminen tuntui surulliselta. Joskus Esko ja Marjo ovat menneet sinne valmiiksi ja keittäneet kahvia. Nauroinkin, että oletko ottanut mummun viran, Ulla kertoo.

– Toivon, että Sillanmäki säilyisi meillä pitkään. Sitä on monesti haluttu ostaa, koska se on tosi kauniilla paikalla. Mutta sillä rahalla ei olisi seitsemälle sisarukselle suurta merkitystä. Tunnearvo näin on isompi, Hannu toteaa.

Monet sisarukset eivät sopeudu yhteismökin ylläpitoon. Mikä lienee Joki-Korpelan klaanin salaisuus, ettei riitoja ei tule?

– Olemme sopuisaa sakkia, ainakaan vielä ei ole ollut ongelmia. Paikka on ihana, kaikki tekevät kaikkea ja talo pidetään kunnossa. Ja kun meitä on niin monta, niin ei sitä edes jaksaisi riidellä, Hannu nauraa.

Kun 44 litraa maalia on sudittu seiniin, on ruuan ja kahvin aika.

Naiset ovat tehneet karjalanpaistia ja perunoita. Anna-Maijan mies Jürgen eli ”Jyrki” on leiponut hienon mansikkakakun, kondiittori kun on. Talkoiden jälkeen lämmitetään sauna ja käydään joessa pulikoimassa. Kesä ei tästä paremmaksi tule.

Reportaasi Seitsemän sisaruksen mökiltä on julkaistu ET-lehdessä 12/2013.

Perukirja on kuolinpesän veroilmoitus, joka on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Ketkä perunkirjoitukseen osallistuvat ja miten se tehdään, lue tästä.

Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön kuoleman jälkeen on tehtävä perunkirjoitus. Perunkirjoitusta varten laaditaan perukirja, johon luetteloidaan pesän varat ja velat. 

Perukirjalla on kolme tehtävää. Se on osakasluettelo eli siitä ilmenevät kaikki perilliset ja testamentinsaajat. Toiseksi se on yhteenveto vainajan varoista ja veloista. Kolmanneksi se on veroilmoitus, jonka perusteella perillisille määrätään perintövero.

Perukirja toimitetaan verotoimistoon.

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, tosin siihen voi hakea jatkoaikaa verotoimistosta.

Vastuu perunkirjoituken järjestämisestä on sillä kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa vainajan jäämistö on. Perunkirjoituksen laiminlyönnistä voi seurata henkilökohtainen velkavastuu pesän osakkaalle, jos pesä on velkainen.

Perunkirjoitukseen osallistuvat

Perunkirjoituksia tekevät hautaustoimistot ja lakitoimistot. Perunkirjoituksen voi periaatteessa tehdä myös itse, jos pesän varat ovat pienet ja perinnönjako yksinkertainen.

Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki pesän osakkaat ja leski. Kutsu voidaan esittää suullisesti tai kirjallisesti. Jos joku osakas ei saavu paikalle, perunkirjoitus voidaan silti tehdä.

Perunkirjoitukseen voi valtuuttaa asiamiehen edustamaan itseään. Perunkirjoituksen toimittaa kaksi uskottua miestä, jotka arvioivat omaisuuden arvon ja merkitsevät sen perukirjaan.

Uskottuna miehenä voi toimia pesän osakaskin, mutta parempi on käyttää esteettömiä ja päteviä henkilöitä. Uskottuina miehinä toimivat yleensä pankit tai asianajo- ja lakiasiaintoimistot.

Perunkirjoituksessa tarvittavat asiakirjat

1. Virkatodistus

Jokaiselta pesän osakkaalta tarvitaan oma, niin sanottu "elää" -virkatodistus ja vainajalta katkeamaton sarja virkatodistuksia siitä alkaen kun hän on täyttänyt 15 vuotta. Evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenten todistukset tilataan siitä seurakunnasta, jossa vainaja on viimeksi ollut kirjoilla. Vuoden 2013 alusta seurakunnan kirjoittama virkatodistus kattaa ajan 1.10.1999 alkaen. Sitä aiemmalta ajalta ne on tilattava kustakin seurakunnasta erikseen. 

Väestörekisterissä olevilta tilaukset tehdään maistraatista. Muista tilattaessa mainita, että virkatodistus on perunkirjoitusta varten. Virkatodistuksen toimitusaika voi olla jopa kolme viikkoa. Kannattaa samalla kertaa pyytää  todistukset kaikista niistä paikoista, joissa vainajan tiedetään olleen kirjoilla.

2. Pankista papereita

Pankit saavat tiedon kuolemasta väestötietojärjestelmästä ja lähettävät automaattisesti vainajan osoitteeseen saldo- ja korkotodistuksen kuolinpäivältä. Ne on liitettävä perukirjaan.

Hautajaisiin ja perunkirjoitukseen liittyvät laskut voidaan maksaa kuolinpesän tililtä jo ennen perunkirjoitusta. Pankki tarvitsee virkatodistuksen, joka osoittaa pankissa asioivan pesän osakkaan ja vainajan välisen sukulaisuussuhteen. Muilta osakkailta ei tarvita valtakirjoja .

3. Isännöitsijän- tai lainhuutotodistus

Asunto-osakkeista tulee tilata isännöitsijäntodistus ja kiinteistöistä ote lainhuutotodistuksesta, jonka saa maanmittaustoimistosta.

4. Testamentit, avioehdot ja perukirjat

Perunkirjoituksessa tarvitaan myös vainajan mahdollinen testamentti, aviopuolisoiden tekemä avioehto ja aikaisempi perukirja, mikäli vainaja on ollut jakamattoman kuolinpesän osakkaana.

Perunkirjoitus maksaa useita satasia

Perunkirjoituksen hinta vaihtelee suuresti. Yksinkertaisessa tapauksessa, jossa on vähän osakkaita ja omaisuuden määrä ei ole huomattava, perunkirjoitus maksaa muutamia satasia. Kustannuksia laskee, kun hankkii itse yllämainitut asiakirjat. 

Ruokakaupassa käynti onnistuu nykyään myös netissä. Itse valitut tuotteet voi saada kotiovelle jopa ilman lisämaksua. 

1. K-ruokakauppa.fi

Toimittaa haluamasi K-ruokakaupan tuotteet kotiisi.

Kuljetus maksaa: 9,90 e, yli 130 e ostoksissa kuljetus maksutta.

Missä toimii: Eri puolilla maata. Tarkista kuljetusmahdollisuus syöttämällä palveluun postinumerosi. 

2. Citymarket.fi

Toimittaa Citymarketin tuotteet kotiisi. 

Kuljetus maksaa: 9,90 e, yli 140 euron kuljetus maksutta.

Missä toimii: Pääkaupunkiseutu

3. Alepa Kauppakassi

Toimittaa lähimmän Alepan tuotteet kotiisi Foodie.fi -palvelun kautta. Voit saada tuotteet jo tilauspäivänä, jos tilaat ne arkisin ennen klo 12 ja lauantaisin ennen klo 9. 

Kuljetus maksaa: alkaen 8,90 e, S-Etukortilla alkaen 5,90 e. Saman päivän tilauksiin 5 e lisämaksu.

Missä toimii: Pääkaupunkiseutu, Tuusula, Nurmijärvi, Klaukkala 

4. S-market, Prisma & Sale Kauppakassi

Foodie.fi -palvelu toimittaa joidenkin S-markettien, Prismojen ja Sale-kauppojen tuotteet kotiovelle. 

Kuljetus maksaa: Vaihtelee paikkakunnittain; esimerkiksi Lahdessa 11,90 e.

Missä toimii: Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Iisalmi. Tarkista täältä toimitusalueet tarkemmin. 

5. Ruoka.net

Riippumaton päivittäistavaraverkkokauppa, joka toimittaa tuotteita tukusta kotiovellesi. 

Kuljetus maksaa: 9,90 e

Missä toimii: Pääkaupunkiseutu 

6. Kauppahalli24.fi

Riippumaton verkkokauppa, joka hankkii tilaamasi tuotteet suoraan tuottajilta, tavarantoimittajilta ja tukuista ja toimittaa ne kotiisi. Saat tuotteet aikaisintaan kahden päivän päästä tilauksestasi. 

Kuljetus maksaa: 5,90 e 

Missä toimii: Pääkaupunkiseutu, Järvenpää, Tuusula, Sipoo, Kirkkonummi, Klaukkala, Veikkola, Jokela ja Hyvinkää

7. Svarfvars.fi

Raaseporilainen Svarfvarsin luomutila pitää Hyvän Elämän Ruokakauppa -nettikauppaa ja toimittaa luomu- ja biodynaamisia elintarvikkeita kotiisi.

Kuljetus maksaa: 10 e, yli 50 e ostoksissa kuljetus maksutta. Alle 25 euron tilauksia ei käsitellä.

Missä toimii: Pääkaupunkiseutu ja Länsi-Uusimaa

8. Avada.fi

Toimittaa tuotteet markettien valikoimista. Voit valita tuotteet vapaasti tai tilata valmiiksi kootun perhekassin (65 e) tai pikkukassin (34 e).

Kuljetus maksaa: 12 e

Missä toimii: Jyväskylä

9. Kauppakassi.com

Kerää tuotteet Metro-tukun valikoimasta ja toimittaa ne kotiisi.

Kuljetus maksaa: 8,90 e

Missä toimii: Helsingin ja Espoon keskusta 10 km säteellä, sovittaessa kauempana