Suorin tie metsänomistajaksi Suomessa on saada maata perintönä. Muuten tekee tiukkaa. Paavo ostaisi oikein hinnoiteltua metsää vaikka heti.

Paavo Puuntuottaja ei halua oikeaa nimeään julkisuuteen, sillä hän kirjoittaa nimimerkillä rehellistä ja selkokielistä metsäblogia. Jos 36-vuotias helsinkiläinen kirjoittaisi omalla nimellään, todellisuus saattaisi vääristyä.

– Haluan olla tavallinen puuntuottaja, joka ei saa mitään erityiskohtelua suositun metsäblogin pitäjänä. Nimettömänä taviksena saan kirjoittaa paljon vapaammin.
Olkoon hän siis tässäkin jutussa Paavo.

Paavo alkoi etsiä vaimonsa kanssa sopivaa metsätilaa kymmenisen vuotta sitten. Metsätilan piti olla riittävän suuri, järkevän ajomatkan päässä Helsingistä ja realistisesti hinnoiteltu. Tällaisia tiloja tulee myyntiin harvakseltaan ja ne menevät nopeasti kaupaksi.

Metsätilaa ei kannata ostaa näkemättä, sillä maasto, maapohja ja puusto ratkaisevat, mitä tilasta kannattaa maksaa.

Vuonna 2010 Paavo puolisoineen löysi kiinnostavan kohteen Etelä-Savosta ja lähti katsomaan sitä. Tila oli kuin olikin ”täydellinen”.

– Siinä oli 50 hehtaaria, sinne ajoi runsaassa parissa tunnissa, hoitamatonta taimikkoa oli paljon ja jonkin verran hakattavaakin, että pääsi opiskelemaan metsän uudistamista. Bonuksena meidän kummankin vanhemmat asuivat tilalta alta tunnin matkan päässä.

Kun ostajakandidaatit palasivat metsästä, Paavo tarttui puhelimeen.

– Se on kallein kauppa, jonka olen tehnyt saman tien ja senttiäkään tinkimättä.
Näin alkoi käytännön opiskelu metsätilalliseksi ja puuntuottajaksi – ja kokemusten rehellinen kuvaaminen Puuntuottaja-blogissa.

Metsätilallisten luvattu maa

Puolet metsätiloista on saatu perintönä ja melko kypsällä iällä. Tällä vuosituhannella metsänomistajaksi on tultu keskimäärin 55-vuotiaana.

Lehdissä on kirjoiteltu, että metsänomistaja on yhä useammin kaupunkilainen nainen. Ihan koko totuus tämä ei ole. Metsänomistajista vasta joka neljäs asuu yli 20 000 asukkaan kaupungissa. Naisten hoitovastuulla yksityismetsistä on neljännes.

Naisistuminen kyllä kiihtyy. Tulevaisuuden metsäomistaja 2030 -tutkimuksen mukaan 2030-luvun metsistä jo puolet kasvaa naisten omistuksessa.
Paavo ei ole perinyt metsää. Hän on nuori ja asuu suurkaupungissa. Hän ei edes kutsu itseään metsänomistajaksi vaan puuntuottajaksi.

– Eihän kahvilan pitäjäkään ole kahvikupin omistaja. Metsä on minulle tuotantoväline, haluan pitää sen kunnossa ja ansaita sillä vähän rahaa.

Älkää käsittäkö väärin. Paavo pitää maisemasta, metsätöistä ja metsän antamista fiiliksistä.

– Blogin pitäjänä näyttelen rationaalista sijoittaa, joka miettii metsän tuottoa ja jolle euro on paras konsultti.

Omistaja höystää metsän

Entistä harvempi metsänomistaja asuu kunnassa, jossa hänen metsätilansa sijaitsee. Metsästä tulee sijoitus-, retki- ja harrastuskohde.
Pieniä metsätiloja kutsutaan usein puuhapalstoiksi, mutta metsätilojen markkinoilla puuhapalstan ostajia on aika vähän.

– Useimmat ostajat haluavat tehdä töitä tilallaan ja saada jonkinlaisen palkan työlleen puuta myymällä, Paavo sanoo.

Paavolla on ollut sisäinen palo omistaa metsää pienestä pitäen. Hän löysi myös puolison, joka pitää metsästä ja metsätöistä. Nuori pari on opiskellut töiden ohelle metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon. Alusta pitäen oli selvää, että metsä omistetaan puoliksi ja metsätöitä tehdään yhdessä.

– Ja mikä tärkeintä, kummallekin hankitaan metsään yhtä hyvät välineet. Yksi pahimpia virheitä mitä voi tehdä on se, että puolisot lähtevät yhdessä metsätöihin, mutta isännällä on paremmat työvälineet.

Paavo on saanut oppia metsätöihin ja puiden kasvattamiseen keskustelemalla kokeneempien kanssa, lukemalla metsäkirjallisuutta ja yksinkertaisesti kokeilemalla.

– Metsä on kiltti, siellä saa tehdä virheitä. Maapohja puskee uutta, vaikka vähän mokaisit. Paras lukemani kirja on Matti Kärkkäisen Metsieni kirja. Se on julmetun selkeä ja hyvä.

Metsässä voi toki tehdä suuriakin virheitä, jotka nielaisevat toiveet tuottavasta sijoituksesta. Samanlainen maapohja ja kasvuolosuhde tuottavat taloudellisesti ja esteettisesti erilaista satoa. Aika monia asia riippuu tilanomistajan tiedoista, valinnoista, arvoista ja toimeliaisuudesta.

– Isännän ja emännän jäljet höystävät metsän.

Paavo puolisoineen uskoo jaksolliseen kasvattamiseen, jossa alussa maa muokataan, istutetaan taimet, hoidetaan taimikkoa, harvennetaan metsä pariin kertaan ja päädytään lopulta päätehakkuuseen.

Matkan varrella puuta myydään sellun raaka-aineeksi ja lopulta tukkeina sahoille. Isännän ja emännän onnistuminen mitataan syntyneillä kuitupuu- ja tukkipinoilla. Muttei pelkästään niillä.

– Esimerkiksi taimikonhoidossa parasta on se, että palaute tulee heti toisin kuin monissa nykyhommissa, joissa mennään vaan projektipalaverista toiseen.

Metsätilat kiven alla

Paavo puolisoineen on etsinyt uutta ostokohdetta tuloksetta. Pariskunnan tavoite on omistaa tulevaisuudessa 200 hehtaaria metsää.

– Hyvien tilojen löytäminen on todella vaikeaa. Viime kesänä kävimme katsomassa kahta tilaa. Toisesta teimme tarjouksen, mutta emme saaneet sitä.
Paavo seuraa aktiivisesti metsätilojen kauppapaikkoja. Tällaisia ovat muun muassa Metsatilat.fi, Etuovi, Oikotie, Metsälehti, Bonvesta, Tornator ja Laatumaa. Tietoa myytävistä metsistä voi saada myös kuulopuheena ja paikallislehdistä.

Jos tila näyttää paperilla kiinnostavalta, Paavo hakee netistä metsätilan ilmakuvat.

– Niistä pystyy päättelemään aika paljon. Jos ilmakuvatkin näyttävät lupaavilta, lähdemme tilalle, kävelemme sen läpi ja mittaamme puustoisimmat kohdat, paljonko niissä on oikeasti puuta.

Tällaisen inventaariokävelyn jälkeen Paavolla on selkeä käsitys, mikä on puuston ja maapohjan arvo. Mielikuvista Paavo ei lähde maksamaan kuten moni muu. Tiloista pyydetään ja maksetaan hänen mielestään ylihintoja.

– Suurimmat voitot ja tappiot tehdään jo ostovaiheessa. Hinnoista näkee, että osa ostaa ylihintaisen metsän voidakseen jättää maata lapsilleen.

Myös Paavo haluaa jättää maata lapsilleen, joita on tällä hetkellä vasta yksi. Sitä ennen hän haluaa oppia taitavaksi puuntuottajaksi.

Paavon metsässä on tällä hetkellä erilaisia lohkoja, jotka kasvavat kuusta ja koivua. Ensiharvennuksen läpikäyneen kuusikon Paavo haluaisi päästä päätehakkaamaan ja uudistamaan. Tilalla olleen pellon hän metsitti koivulle. Myös sen hän toivoo pääsevänsä kaatamaan.

– Itse istutetun puun kaataminen ja uuden taimikon istuttaminen, se olisi jotain.
Lisäksi Paavo aikoo istuttaa tammia silmänruuaksi. Jos hän saisi järkevään hintaan avohakatun maa-alan, hän ryhtyisi vielä rohkeampaan kokeiluun.

– Haluaisin istuttaa puupellon eli hybridihaapaa pitkissä riveissä. Taimet ovat niin kalliita, että tuskin se kannattaisi, mutta joskus ihminen voi tehdä hölmöjä juttuja huvin vuoksi ja oppiakseen lisää.

Metsää lukuina
  • Suomessa on noin 347 000 yli kahden hehtaarin metsätilaa ja niillä noin 740 000 omistajaa.
  • Yksityishenkilöt omistavat noin 60 prosenttia Suomen metsämaasta. Seuraavaksi suurimmat omistajat ovat valtio (26 %) ja osakeyhtiöt (9 %).
  • Viime vuonna Suomessa tehtiin runsaat 3 100 metsätilakauppaa. Hehtaarin keskihinta oli 3 142 euroa.
  • Metsätilan keskikoko on 30 hehtaaria. Alle 10 hehtaarin tiloja on 125 000 ja yli 100 hehtaarin tiloja on vajaat 18 000.
  • Perikunnat omistavat 12 prosenttia metsätiloista. Noin puolet metsätiloista siirtyy omistajilleen perintönä. Suurin metsänomistajaryhmä ovat eläkeläiset.
    Yksityismetsä vaihtaa omistajaa keskimäärin 23 vuoden välein.

Ostoriippuvuus eli oniomania on verrattavissa peli- tai seksiaddiktioon. Sairaudesta kärsivät ovat koukussa tavaran hankkimisesta aiheutuvaan voimakkaaseen mielihyvän tunteeseen. 

Shoppailu aiheuttaa ostoriippuvaiselle nousuhumalan kaltaisen olotilan. Addiktoituneen käytös on pakonomaista, eikä päätöksiä ohjaa rahatilanne tai todellinen tarve. Pikavippien ottaminen ja luotolla eläminen ovat tyypillisiä oniomanian oireita.

Eläkkeelle siirtyminen on erityinen riskivaihe oniomanian syttymiselle. Jos tulot putoavat merkittävästi aiemmasta, voi uuteen elämäntyyliin sopeutuminen olla vaikeaa. Ostelulla on helppo luoda illuusio työelämän aikaisesta varakkuuden tunteesta. Jopa lääkkeiden kaltaiset välttämättömät hankinnat saattavat muuttua toissijaisiksi.

Pahimmillaan oniomania voi johta ulosottokierteeseen ja kodin menettämiseen. Korjaa tilanne näillä viidellä konstilla, ennen kuin on liian myöhäistä! 

1. Suojele itseäsi kiusauksilta

Onko päivittäisen kulkureittisi varrella liike, jota et voi vastustaa? Valitse vaihtoehtoinen tie perille, vaikka joutuisit kiertämään pidemmän kautta. Kiusauksia on helpompi vältellä, kun ne eivät konkretisoidu silmiesi edessä.

 

2. Ota kaveri mukaan kaupungille

Puolison tai ystävän läsnäolo voi hillitä osteluhimoa, jos shoppailu tapahtuu yksin ollessa. Kun lähdet asioille tai ruokakauppaan, pyydä mukaan tukihenkilö. Neuvo häntä muistuttamaan sinua ongelmastasi, jos olet sortumassa shoppailuun.

 

3. Katkaise luottokortti

Velkakierteeseen joutuneelle pelkkään käteiseen siirtyminen on lähes ainoa keino pysäyttää vastuuton rahankäyttö. Oman budjetin tila on helpommin ymmärrettävissä, kun se näkyy suoraan lompakossa. Saksi luottokortit ja siirry seteleihin.

 

4. Hae uusia elämyksiä

Opeta aivojesi mielihyväradat uudelleen. Kun shoppailuhimo iskee, ryhdy maalaamaan tai lähde kävelylle. Jumppaaminen, juoksulenkit ja muu hikiliikunta vievät ajatuksia tehokkaasti muualle. On tärkeää huomata, että nautintoa voi saada muustakin kuin ostelusta.

 

5. Hanki ammattiapua

Riippuvuuden taustalla on usein tunne tyhjiöstä, jota ongelmasta kärsivä pyrkii täyttämään. Omia ajatuksia ja kokemuksia on turvallisinta käsitellä ammattiauttajan tuella. Yleensä ostoriippuvuutta hoidetaan kognitiivisella terapialla, jossa selvitetään ongelmakäytökseen johtavia ajatus- ja käytösmalleja.

 

Asiantuntijana psykologi, psyko- ja kirjallisuusterapeutti Teija Jokipii. 

Paljonko säästää vuodessa, jos lopettaa tupakoinnin ja kahvilassa istumisen? Tai jos lyhentää suihkuaikaa viiteen minuuttiin? ET selvitti. 

1. Irrota television johdon pistorasiasta aina, kun et katso telkkaria
Rikastut: 60 senttiä
Saat: Postimerkin

2. Sammuta kattolamppu neljäksi tunniksi joka päivä
Rikastut: 3,20 euroa
Saat: Paketin leikkelettä

3. Sulje televisio aina virtakytkimestä, äläkä vain kaukosäätimestä
Rikastut: 6 euroa
Saat: 6 kiloa perunoita tai porkkanoita

4. Jätä ruokakaupan muovipussi ostamatta kaksi kertaa viikossa
Rikastut: 21 euroa
Saat: Kaksi elokuvalippua

5. Lyhennä suihkuaikaa kymmenestä minuutista viiteen
Rikastut: 154 euroa
Saat: Halpalennon Eurooppaan

6. Lopeta päivittäinen kahvittelu kahvilassa
Rikastut: 803 euroa
Saat: Jääkaappi-pakastimen

7. Jätä ostamatta tupakka-aski päivässä
Rikastut: 1 606 euroa
Saat: Rivitalo-osakkeen ja pikkuauton vakuutukset vuodeksi

8. Puolita 20 000 ajokilometriä ja vaihda autoa kolmen vuoden välein
Rikastut: 1 703 euroa
Saat: Kaksitehosilmälasit

9. Ryhdy tuhlarista nuukaksi omakotitalon lämmityksessä ja veden kulutuksessa
Rikastut: 2 986 euroa
Saat: Näönkorjausleikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla

10. Älä osta autoa lainkaan, vaan käytä julkista liikennettä
Rikastut: 6 594 euroa
Saat: Opiskelijaboksin vuokrarahat vuodeksi

 

Juttu on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 1/2015.

Lähteet: Autoliitto, Teknillinen korkeakoulu, Motiva, Ilta-Sanomat. 

Pientä herkkua kahvin kanssa ja ruokaostokset muovikassiin. Luovu rutiinin­omaisesta rahankäytöstä ruokakaupassa ja voitat vuodessa enemmän kuin rahapeleissä ehkä ikinä.

Jos taloutesi tuntuu olevan koko ajan liian tiukoilla, tarkastele rahankäyttöäsi kokonaisuutena. Säästä kauppakuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi.

Näin näet, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Mitättömiltä tuntuvat pienet kulut voivat todellisuudessa syödä suuren osan tuloistasi.

Listasimme 12 säästövinkkiä, joilla voit säästää vuodessa jopa satoja euroja.

1. Leivo ja valmista ruoka itse. Tee kerralla isoja annoksia, pakasta osa.

2. Tee kauppalappu ja osta vain sen mukaan.

3. Pidä ostoksilla oma ostoskassi mukana.

4. Seuraa tarjouksia ja osta alennustuotteita, vaikka kerralla isompi määrä.

5. Hamstraa tolkulla. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki. Älä osta sellaisia varastoja, joita et ehdi käyttää tai saa säilöttyä niin, että ne kestävät. Kalleinta on ostaa suoraan poisheitettäväksi.

6. Kasvata itse yrttejä ja vihanneksia.

7. Jätä makeiset kauppaan – tai osta niitä korkeintaan tiettyinä päivinä, silloin kun sinun tekee niitä mieli. Herkkuvarastosta ei ole hyötyä kenellekään.

8. Käytä hyväksi luonnon antimet: marjat ja sienet. Samalla saat liikuntaa ja säästät punttisalin maksun.

9. Pistä sana kiertämään ja kerro, jos olet kiinnostunut riistalihasta. Sitä voi olla edullisesti tarjolla metsästysseuroilla.

10. Toreilta saa sulkemisaikaan hedelmiä ja vihanneksia edullisemmin.

11. Tarkista kaupan omat merkit, ne ovat yleensä yhtä hyviä ja vielä edullisempiakin kuin kalliimmat brändituotteet.

12. Laputtaako kotimarkettisi tuotteita oransseilla lapuilla päivän päätteeksi? Viimeinen myynti­päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Äiti on muuttanut vain kerran elämässään. Tyttärelle muutot ovat rutiinia. Äidin muuttaminen hoivakotiin nostaa tunteita molemmin puolin. Kannattaako kaikki?

–Kun minä tulen ihan höperöksi, viekää minut jonnekin talteen, tuumasi äiti vuosia sitten.

Nauroin kuin hyvälle vitsille. Höpsis, tietysti äiti asuisi mökissään loppuun asti!

Hankkisimme hoiva-apua ja ateriapalvelua ja viikonloput jakaisimme kuuden lapsen kesken. Oma koti on paras paikka vanhukselle, selvä se. Puhelimessa äiti kuulosti aina iloiselta. Johtuiko se soitostani? Kun muutaman kerran vuodessa tapasimme, kaikki oli lähes kuin ennenkin. Vai halusinko nähdä niin?

Vähitellen jokin muuttui. Sattui mystisiä kaatumisia, äidin ruokahalu heikkeni. Leivinuuni ei enää hohkannut lämpöä maailman tuulista tulijalle.

Yhdestä merkistä tiesin, ettei hätää ollut.

Vessan peilikaapissa äidillä oli rasia nimilappuja: kuusi lasta, kolme miniää, kolme vävyä, 18 lastenlasta.

Jokaista yövierasta odotti aina puhdas pyyheliina ja oma nimilappu. Aikanaan tuli kutsu sairaalatutkimuksiin. Ne harmittivat muuten hyväntuulista Kaisaa, varsinkin muistitestit. Mokomia tenttejä!

– Sinä sovellut oikein hyvin hoitoalalle, ihana lääkäri olet, kiitteli potilas nuorta valkotakkista. Yksi jos toinenkin hämmentyi, pyyhkäisi silmäkulmaa.

Alzheimerin taudin diagnoosin kolme vuotta sitten äiti otti tyynesti vastaan.

–Onhan tätä joukkoa niin paljon, että sotken jo nimiä. Elämä on arvoitus.

Vieraspyyhkeet ilmestyivät yhä vessan naulakkoon. Nimilappuja ei enää näkynyt.

Julma huhtikuu koitti

Istun mökkilaiturilla ja itken. Minussa velloo suru, ahdistus ja jokin mykkyräinen paha tunne, josta en saa selvää. Sähköpostissa on käyty tiivistä keskustelua sisarusten kesken. ”Äiti ei pärjää enää kotona hoiva-avun varassa.” ”Koti ei ole enää turvallinen paikka.” Jo aiemmin muistihoitaja ja lääkäri ovat suositelleet laitoshoitoa.

Olen eri mieltä. Minulta sinkoilee loistavia ideoita: jaetut hoitovuorot, virkavapaudet, yhteisvoimin palkattu hoitaja kotiin. Pohditaan, keskustellaan lisää. Lopulta jään häviölle 1–5.

Kilpalauluun rakkaudesta emme sorru. Veljillä vain on enemmän realismia, järki kädessä. Meitä siskoja – minua ainakin – ohjaa tunne.

Entä jos rakkauteni on sokeaa? Elänkö menneessä ajassa, jonka toivoisin olevan yhä totta? Huomioni äidin voinnista syntyvät vierailuilla, erityistilanteissa. En ole näkemässä, millaisia ovat muistisairaan yksinäiset päivät ja yöt hiljaisessa mökissä. Nuorin sisko lupaa tunnustella varovasti äidin mielipidettä. 

– Hoivakotiin, mikäpäs siinä, olenhan minä jo vanha ja väsynyt.

Olemme ällikällä lyötyjä. Sitten iso pyörä alkaa pyöriä: puheluita, palavereja, hakemuksia, laskelmia. Laki ei enää sido vanhuksen hoitopaikkaa kotikuntaan. Haluamme äidin Kuopioon: lähelle omaisia ja ystäviä. Vapunaattona sukkuloin siskon kanssa hoivakodista toiseen. Serpentiinien ja ilmapallojen koristamissa taloissa vallitsee alakuloinen hiljaisuus.

Ei äiti kuulu tänne, huokaan pala kurkussa.

– Juodaan välillä kahvit, tämä on raskasta työtä.

Toukokuussa äiti näyttää surulliselta

Äiti työntää pyöräpotkuria kylätiellä ja näyttää surulliselta. Hän ihmettelee, miksi on lähdettävä hyvästä kodista pois. Puhun kuin Ruuneperi, vaikka pitäisi kuunnella. Vetoan turvallisuusnäkökohtaan. Kun yksin kaatuu tai sattuu muuta ikävää, kukaan ei ole auttamassa. Turvaranneke kun ei kelpaa.

– Minulla on turva Jumalassa. Nyt lopetetaan tämä puheenaihe, äiti päättää.

Illalla katsomme vanhoja valokuvia. Siinä on kuva edellisestä majanmuutosta 60 vuotta sitten. Häät on vietetty Kiuruvedellä, lapsuuskodin pihalla kesällä 1954. Kaisa, 21, matkustaa sulhoineen kuorma-auton lavalla Säyneiseen. Kirjoituslipasto ja kapiot on pakattu mukaan. Sisko, joka on saanut opettajan viran naapurikylältä, muuttaa samassa rytäkässä – ja soittelee auton lavalla urkuharmonia nuorenparin iloksi. Niin asettui Kaisa miniäksi maalaistaloon järven rannalle. Hän juurtui sukuun, maisemaan, kyläyhteisöön ja seurakuntaan. Hän vastasi karjasta ja kodista, kasvatti kuusi lasta, opetti pyhäkoulussa, lauloi kirkkokuorossa, hoiti luottamustehtäviä, appivanhempiaan, lapsenlapsiaan ja lopuksi sairasta puolisoaan, kunnes kuolema heidät erotti.

Mikä on kiitos kaikesta? Kuskaamme armaan emomme laitokseen.

Syyllisyys painaa minua kuin synti.

Mutta jokaisella on työnsä ja perheensä, joita ei voi jättää. Sellainen on nykymeno.

Kun lähdemme tutustumaan Otsolan hoivakotiin, äiti poimii kukkapenkistä ”tuliaisia sen talon emännälle”. Vierailu sujuu leppoisasti, mutta kotimatkalla iskee ahdistus.

– Opinko minä olemaan siellä? Jospa eksyn enkä löydä omaa huonetta? Mihinkä laitan pyykit?

Levottoman yöni jälkeen koittaa suloinen aamu. Äiti on keittänyt aamukahvit, vielä hän osaa! Radio soi hartaita säveliä, ja äiti hyräilee kiitosvirttä heleällä sopraanollaan.
Tämän aamun tulen muistamaan kauan.

Viimeinen juhannus kotona

Kesäloma alkaa, viitostie kutsuu. Itku yllättää heti Mikkelin jälkeen ja jatkuu sata kilometriä. Miten ikinä äiti selviytyy muutosta? Haluan silti välttämättä hoitaa sen itse, olla kivun ytimessä.

Taidan itkeä myös itseäni. Menetän lapsuuskotini ja synnyinseutuni rakkaat maisemat. Kun omakotitalo vaihtuu 20 neliöön, loppuu yökyläily äidin luona. Työ on parasta lääkettä suruun. Tyhjennän pakastimen, pesen pyykkiä, nimikoin vaatteita. Paljonko liinavaatteita pakataan mukaan? Peruutan lehtitilauksia ja kirjoitan 70 osoitteenmuutoskorttia. Kiire tarttuu äitiin, joka alkaa touhuta mukana. Hätistelen häntä päiväunille.

– Mennään, mennään, tyttö haluaa minusta eroon.

Sanoja ja tavaroita katoaa Alzheimerin myötä, mutta tunneäly terävöityy. Aitous haastaa aitouteen.

Juhannusviikko on hyytävän kylmä. Lämmitän leivinuunia, ja äiti vetää hiilet.

– Sehän oli viimeinen uunin lämmitys tässä mökissä, hän ihmettelee.

Aattona haen aitasta puhtaat räsymatot siivottuun tupaan. Kaadan koivut ovenpieleen ja täytän ämpärit lupiineilla ja koiranputkilla. Äiti toivoo ruuaksi ”valkoista ja sileää”, siis riisipuuroa. Vieraitakin saapuu. Räsymatoissa läikehtii aurinko ja minussa ilo. Hyvää juhannusta, äitikulta! Seuraavana aamuna äiti sulkee kotioven.

– Menikö se kunnolla kiinni, hän kysyy. Sitten hyvästellään veljen perhe. Äiti hämmästelee, kun häntä ei itketä. Jumala on kai ottanut kyynelet pois. Ei muutto ole itkun asia vaan hyvä asia.

Automatkalla kuulen äidin puhuvan yksinäisyydestä – ensimmäistä kertaa. Ikätoverit ovat kuolleet tai muuttaneet pois, nuorilla on kiireensä. Vieraita käy harvoin. Onpa hyvä päästä ihmisten ilmoille! Niin, mitäpä emo tekisi tyhjässä pesässä, josta poikue lensi pois kauan sitten. Parempi on nousta siivilleen ja lentää poikasten perään.

Kuopiossa odottaa yllätys. Tutun näköinen nuorimies, yksi lapsenlapsista, hymyilee hoivakodin ovella ja kaappaa mummon syliinsä. Tervetuloa, nyt ollaan molemmat kuopiolaisia! Tupaantuliaisiksi veisataan tietysti virsi. Uusi koti näyttää ihan tutulta. Jo ensimmäisellä aterialla Kaisa löytää juttuseuraa. Mutta miksi jotkut istuvat hiljaa, eivät vastaa, kun kysytään? Moni nuokkuu pyörätuolissaan silmät kiinni. Tätä en olisi arvannut: ihmisrakas Kaisa alkaa vierastaa toisia vanhuksia. Häntä pelottaa.

– Muutunko minäkin tuollaiseksi?

– Sitä ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan, vastaa viisas omahoitaja ja katsoo lempeästi silmiin. Se riittää.

Seurailen äidin sopeutumista loppuviikon ajan. Uusi kotipesä on hänestä ihana, ruoka hyvää ja hoitajat suloisia. Mutta pian tilanne kriisiytyy. Jos on ikänsä herännyt aamulypsyn aikaan, onpa hullua odotella aamiaista kello kahdeksaan. Ei hätää, yökkö lupaa tuoda salakahvit ja sanomalehden Kaisan kammariin kuudeksi. Voi, miten kotoisaa.

Minä haluan yöksi omaan sänkyyn

Kolme viikkoa muuton jälkeen puhelin soi. Äidin ääni on kuin peipposen liverrys. Hän on ollut sukujuhlissa kotikylällä ja poikennut samalla kotimökkiin.

– Kuule, ei tullut yhtään ikävä. Oli se hyvä, että minä muutin tänne. Kun oven avaan, saan jutella muiden kanssa, ei tarvitse olla yksin. Jospa Jumala antaisi minulle aikoja asua tässä hyvässä kodissa!

Jään miettimään 81-vuotiaan muuttajan sopeutumisihmettä. Se on muutakin kuin sosiaalista lahjakkuutta. Alan aavistaa, että punaisen mökin idylli oli muuttunut taakaksi voimien huvetessa. Kaisa ei ollut enää emäntä talossaan vaan kiireisten hoivakäyntien kohde.

Oma huone hoivakodissa on sopivan pieni maailma, jonka jaksaa hallita. Muumipurkista löytyy namusia vieraille. Yhteisö on tuonut uusia ystäviä ja virikkeitä. Sukulaisia piipahtaa lähes päivittäin, kirkkoonkin vievät ja torikahville. Moni toteaa Kaisan virkistyneen.Muistisairas ei tähyile koko elämänkaartaan vaan katsoo aivan lähelle. Hän tarvitsee ruokaa, päivärytmin, lämpöä, turvaa, rakkaita ihmisiä. Koti on siellä, missä rakastetaan.

– Kyllä, mutta yöksi haluan takaisin omaan kotiin, äiti sanoo.

Mitä kuuluu nyt?

"Äiti voi hyvin, eikä valoisa perusluonne ole muuksi muuttunut. Hänellä riittää kauniita sanoja, rohkaisua ja kiitoksia ylenpalttisesti, ja hän iloitsee yhdessäolosta - siis monella mittarilla hyvin terve ihminen! Muistisairaus tietysti etenee, mutta sehän on haaste vain meille läheisille.

Viime vuonna, kun ensimmäinen hoivakotijoulu lähestyi, tuntui tosi haikealta, kun kukaan meistä kuudesta lapsesta ei voinutkaan mennä syntymäkotiin äidin luo, punaiseen mökkiin viettämään joulua.. Siitä alkoi sitten uusi jouluperinne: äiti saapui jouluksi meille Mikkeliin. Olipa ikimuistoinen joulu! Tein siitä hänelle Ifolorin valokuvakertomuksen, jota hän on lukenut koko vuoden. Uusi "perinne" saa jatkoa: osat vaihtuvat, on jo aikakin

Odotamme äitiä taas jouluvieraaksemme. Valokuvakirjan ansiosta hän muistaa, miltä näyttää "oma sänky ja vessa siinä vieressä, ja entäs se pihasauna..." Yksi siskoista tuo hänet aatonaattona, ja yksi veljistä hakee jouluiltana takaisin Kuopioon."

Valoisaa uutta vuotta kaikille!

Liisa Seppänen

 

annelikoivunen@kolumbus.fi

Tytär vei äidin hoivakotiin: "Opinko olemaan siellä?"

Onko sinulla vielä joululahja antamatta esim. VÄHÄVARAISELLE SUOMALAISELLE ELÄKELÄISELLE Kannattamalla Kansalaisaloitettamme Arvokas vanhuus 2 Lue loppuun tämä kirje, sillä vain kannattamalla voimme ainakin yrittää taata; Ettei kukaan jää varojensa puutteessa vaille tarvittaa hoivapaikkaa. Että hoitajamitoitus pysyy tasolla, jossa pystytään hoitamaan sekä kotona että muualla olevia huonokuntoisia eläkeläisiämme turvallisesti, katsomatta siihen onko siihen hoidettavalla omia varoja. Että...
Lue kommentti