Suomeen on syntynyt mökkikuilu: toisille kesämökki on taivas, toisille kiirastuli. Kesämökit ovat suurelta osin seniorien omistuksessa, joten kannattaa selvittää hyvissä ajoin, tuleeko mökistä perintöpommi.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan kesämökkien omistajien keski-ikä on 61 vuotta, ja eniten mökkejä omistavat 60–69-vuotiaat.

Tässä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä saati surkuteltavaa. 60+-vaihe on ihmiselämässä parasta mahdollista mökkeilyaikaa, sillä mökillä ehtii jo ollakin. Lisäksi mökki tarjoaa aktiivisessa eläkeiässä monipuolista ja terveellistä hyötyliikuntaa.

Huolestuttavampi kehitys on se, että kohta 30 prosenttia mökkien omistajista on yli 70-vuotiaita. Jopa yli 80-vuotiaat omistavat mökkejä enemmän kuin alle 40-vuotiaat.

Hyvällä syyllä voi puhua Mökki-Suomen sukupolvikuilusta. Vanhemmille sukupolville mökki on vuosikymmenten muistoilla kuorrutettu keidas, nuoremmille piipahtelupaikka, josta ampaistaan pois jos kelit eivät suosi tai nettiyhteys takkuaa.

Lue myös: 6 kysymystä ja vastausta kesämökin hankkimisesta

Hyvät syyt karttaa mökkielämää

Laulaja-lauluntekijä Kauko Röyhkä, 56, luetteli hiljattain Facebook-sivuillaan syyt, miksi hän suuntaa lomallaan mieluummin ulkomaille kuin kesämökille.

Röyhkä on kuunnellut mökin omistavia ystäviään ja pannut merkille, että mökillä riittää tekemistä.

”Mökkiä täytyy hoitaa ja siivota, puita pilkkoa, paskahuusi tyhjentää, nurmikkoa leikata, kukkia ja taimia istuttaa, koivu kaataa, laituri korjata. Eli siellä siis pitää paiskia töitä, ehkä jopa enemmän kuin kotona”, Röyhkä kirjoittaa ja jatkaa:

”Lisäksi rasitteena ovat sateiset tai kolkonkalseat ilmat, sääsket ja paarmat, sukulaiset, jotka tunkevat samalle mökille vittuilemaan, uteliaat naapurit, inisevät pennut, räksyttävät koirat, maalaistiet, joita pitkin ei voi kävellä karkuun mökillä kytevää helvettiä koska ne eivät johda kuin toisen talon pihaan tai pöllipinolle, perämoottori, joka ei lähde käyntiin, vene joka vuotaa, saunan piippu tukossa, ampiaispesä katossa, myyrät, hiiret, lepakot sekä vaimo, joka syyttää sinua kaikesta tästä ja vielä muustakin, mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä."

Tältä näyttää ET-lukijoiden mökillä – lähetä myös oma kuvasi

Röyhkän johtopäätös on looginen: "En halua sellaista. En halua kärsiä."

 

Pian alkaa kesäloma. Lähdemme Kreetalle. Tälla kertaa aiomme olla vain kolme viikkoa. Olen jutellut ihmisten kanssa,...

Posted by Kauko Röyhkä (virallinen) on 20. toukokuuta 2015

Nuoretkin haluavat mökin

Mikkeli on Suomen suosituin kesämökkikunta, jossa hintataso on ollut viime vuosina laskussa. Osan hintojen laskusta selittää venäläisten ostajien väheneminen.

Nyt vaatimattoman mökin Saimaan rannalta voi saada taas alle 100 000 euron ja pienemmiltä järviltä ja lammilta jopa 60 000 eurosta lähtien.

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjän Leena Korhosen mukaan laskevat hinnat ovat tuoneet mökkikaupoille pitkästä aikaa myös nuoret ostajat, jotka haluavat sisustaa ja laittaa mieleisensä mökin itse. Lähtökohdaksi kelpaa vaatimaton kesämökki, kunhan se on järven rannalta.

– Kyllä se mökkielämän kaipuu on aika syvällä nuorillakin, Korhonen sanoo.

Keski-ikäiset luopuvat mökeistään

Mökin myyjissä on tapahtunut mielenkiintoinen muutos. Mökeistään luopuvat nyt monet keski-ikäiset, jotka haluavat tulevina eläkevuosinaan mieluummin  matkustella kuin mökkeillä.

Mökeistään luopuu siis Kauko Röyhkän sukupolvi, eivät niinkään suurten ikäluokkien eläkeläiset.

– Eläkeläisten mökeille on kertynyt vuosikymmenet tunnearvoa, ja luopumisen tuska on melkoinen. Useimmiten nämä mökit jäävät perikunnille, Leena Korhonen kertoo.

Muistoja ja tunnearvoa tihkuvat mökit jäävät helposti vähälle käytölle, jos vanhat omistajat eivät jaksa enää mökkeillä, mutta pitävät mökistään kiinni viimeiseen asti.

Nyt puhutaan mökkiasia selväksi!

Jos mökki on omistajille rakkaista rakkain ja perillisille lähinnä huonosti varusteltu loma-asunto hankalien kulkuyhteyksien päässä, mökin kohtalosta kannattaa keskustella hyvissä ajoin ja maltilla.

Ainakin seuraavat kysymykset kannattaa selvittää juurta jaksain:

 • Miten kauan omistajat uskovat nauttivansa mökkeilystä?
 • Millaista nuorempien sukupolvien työpanosta mökillä kaivataan tulevina vuosina?
 • Jos joku perillisistä tekee mökillä kunnostus- ja huoltotöitä muita enemmän, miten nämä työt huomioidaan perintöä jaettaessa?
 • Olisiko joku lapsista tai jopa lapsenlapsista kiinnostunut ostamaan mökin?
 • Haluaako perikunta ensinkään periä kyseistä mökkiä, tonttia ja elämäntapaa?
 • Mikä on mökin käypä arvo ja miten suuntaan se on kehittymässä?

Mökkien nykyiset omistajat ovat sitä sukupolvea, joka rakensi mökit edullisesti sotien jälkeen. Vaikka mökit ovat omistajiensa silmäteriä, niiden elinkaari alkaa tulla tiensä päähän.

Seuraavassa vaiheessa luvassa on lisäinvestointeja, jos mökit haluaa pitää käytössä vielä seuraavat vuosikymmenet.

Suurten ikäluokkien kannattaisi luopua rakkaista kesänviettopaikoistaan ajoissa. Perinteinen kesämökkeily, jossa mökille vietetään lähes koko kesä, on heidän juttunsa. Interrail-sukupolvesta sen on omaksunut vielä osa, halpalentosukupolvesta enää ani harva.

Vinkki! Mitä kaikkia papereita kesämökistä pitää hankkia?

Mökki tykkää, kun sitä käytetään

Kummeli-sketsissä valtion ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen totesi, että auto tykkää kun sillä ajetaan. Mökkien suhteen asia on juuri niin: mökki tykkää, kun sitä käytetään. 720 000 mökkikiinteistön maassa on melkoinen haaste löytää kaikille mökeille aktiiviset käyttäjät.

Mökkien lukumäärä on Suomessa lisääntynyt, kun pari sataa tuhatta vanhaan maalais- ja omakotitaloa on siirtynyt mökkikäyttöön puolen miljoonan kesämökin lisäksi.

Mummonmökit ja maalaistalot ilman rantaa alkavat olla vaikeita myytäviä.

Rakennustutkimus RTS:n Suomi mökkeilee 2014 -tutkimuksen mukaan mökkien käyttö on laskussa. Mökit ovat vuodessa käytössä keskimäärin 76 päivää.

Onko sinulla kesämökki? Koetko sen työleirinä vai mansikkapaikkana? Entäpä, oletko suunnittelut mökkisi tulevaisuutta? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Suomalaiset ovat innokkaita hyväntekijöitä. Harva kuitenkaan tietää, että testamentillakin voi auttaa.

Suomalaiset järjestöt ovat vakavan ongelman edessä. Valtio leikkaa järjestöille antamaansa rahoitusta, eivätkä järjestöt pysty jatkamaan toimintaansa nykyisellään, ellei katoavia tukirahoja jollain keinoin saada korvattua. Samaan aikaan hädänalaisten ja apua tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa.

Yleishyödylliset järjestöt keräävät nyt itse rahaa ennennäkemättömällä tarmolla. Niiden tavoitteena on kaksinkertaistaa omalla varainhankinnalla saatavat eurot.

Suomalaiset lahjoittajat ovat vaatimattomia

Testamenttilahjoitukset tuovat vuosittain noin kymmenen prosenttia yleishyödyllisten järjestöjen rahoituksesta. Vuosittainen heittely on kuitenkin valtavaa. Jonakin vuonna yksittäinen järjestö voi saada 60 prosenttia tuloistaan isosta perinnöstä, sen jälkeen voi mennä vuosia ilman latin latia.

Isoilla järjestöillä, joilla testamenttilahjoittaminen on vakiintunut varainhankintatapa, vuosittainen vaihtelu on maltillisempaa. Esimerkiksi Suomen Kulttuurirahasto, Syöpäsäätiö ja Suomen Punainen Risti saavat vuosittain useiden miljoonien testamenttituotot.

Suurimmat yhdistysten saamat lahjoitukset ja testamentit ovat miljoonaluokkaa. Niistä pidetään kuitenkin harvoin ääntä, sillä suurlahjoittajia vaivaa Suomessa vaatimattomuus.

– Hyvä testamentti -kampanjan yksi tavoite on, että testamentin tekemisestä sekä suunnitellusta testamenttilahjoittamisesta voitaisiin avoimesti keskustella, kertoo koordinaattori Pia Tornikoski.

Valtaosa järjestöjen saamista perinnöistä on melko pieniä.

Yksittäisiä summia ei kuitenkaan kannata vähätellä, sillä pienistä puroista kertyy iso virta.

Perinnöt ovat yleishyödyllisille järjestöille verovapaata tuloa.

Vähäkin auttaa

Hyväntekeväisyyteen voi osoittaa pienenkin osan perinnöstä.

Osatestamentissa voi määrätä hyvin tarkasti, millaisen summan tai osan omaisuudestaan haluaa hyväntekeväisyyteen osoittaa. Samalla voi kertoa, mille järjestölle tai taholle haluaa lahjoituksen tehdä

Lahjoitustestamentti kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä sen järjestön kanssa, jota haluaa auttaa. Liian yksityiskohtaiset määräykset testamentissa saattavat johtaa siihen, ettei järjestö voi ottaa lahjoitusta vastaan.

– Testamentin laatimisesta saattaa kulua vuosia tai vuosikymmeniä sen toimeenpanoon. On ihan mahdollista, ettei järjestöllä olekaan vuosien kuluttua juuri sitä tiettyä testamentissa mainittua toimintaa, Tornikoski muistuttaa.

Aika ajoin järjestöt joutuvat kieltäytymään niille osoitetuista testamenteista, koska ne eivät pysty täyttämään testamentin ehtoja. Jos lahjoittaja on osoittanut Unicefille perinnön laardin ja maitopulverin ostamiseksi Kainuun kansakoululaisille, Unicef ei voi ottaa testamenttilahjoitusta vastaan.

Järjestö voi auttaa testamentin laatimisessa

Kustannuksia ei kannata pelätä. Kuluttajaliiton tuoreen selvityksen mukaan asianajajan laatiman testamentin saa yleensä 200–500 eurolla. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi omaisuuden määrä ja laatu sekä se, onko testamentin laatija lapseton leski vai uusperheessä asuva pariskunta.

Osa yleishyödyllisistä järjestöistä tarjoaa ilmaista lakimiespalvelua testamentin laatimiseen, jos järjestö on yksi edunsaajista. Osalla järjestöistä taas on kohtuuhintainen yhteistyökumppani, joka auttaa testamenttilahjoittajia asiakirjojen tekemisessä.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden umerossa 13/2016.

Oletko ajatellut testamenttaavasi hyväntekeväisyyteen?

En ole
En ole
100.0%
Kyllä olen
Kyllä olen
0%
Ääniä yhteensä: 3
austin

Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Jos sinulla on ongelmia maksaa laskujaan tai vuokraa ja tarvitset rahaa pikaisesti, yhteyttä minuun nyt minun email austinfinance@outlook.com i tarjoavat laina erittäin edulliseen hintaan. jos tarvitset minkäänlaista lainan tai taloudellisen tuen juuri minulle, ja mielelläni auttaa sinua ulos, olipa tilasi olen valmis auttamaan köyhiä, yhteyttä minuun nyt, jos tarvitset lainaa austinfinance@outlook.com Kiitos
Lue kommentti

Riitta Suomi, 68, testamenttasi puolet omaisuudestaan Unicefin kautta maailman lapsille. Hän oppi jo kotona, että heikompaa pitää auttaa.

– Testamenttiajatus syntyi yllättäen. Olin Unicefin tilaisuudessa, jossa käsiteltiin testamenttilahjoittamista. Siellä sanoin ääneen, että nyt teen testamentin, Riitta Suomi kertoo.

Riitalla ja hänen miehellään on uusperhe.

– Periminen voi olla monimutkaista ilman testamenttia, kun molemmilla on aikuisia lapsia aiemmista liitoista. Lapsenlapsiakin on yhteensä seitsemän.

– Mieheni päätyi myös tekemään testamenttilahjoituksen. Mietimme kahdestaan kotona sitä, miten omaisuutemme jaetaan. Keksimme kaikenlaisia hullujakin ratkaisuja, joille nauroimme moneen kertaan. Marssimme suunnitelmamme kanssa Unicefin asiantuntijan luokse, joka kirjoitti varsinaisen testamentin toiveittemme mukaan. Muokkasimme siitä vielä paria kohtaa ennen kuin laitoimme nimet alle.

Testamenteista ei paljon puhuta. Riitta arvelee sen johtuvan siitä, että siihen liittyy aina kuolema. Se saa ihmiset arastelemaan.

"Me olemme kertoneet lapsillemme avoimesti testamentista."

– He hyväksyvät päätöksemme täysin. Meillä on yhteinen käsitys siitä, että henkinen perintö on kuitenkin tärkeintä, mitä kotoa voi saada. Perinnönjaossa Unicef saa suurin piirtein saman verran kuin lapsenikin.

– Olen miettinyt myös historiaa. Suomen lapset saivat sodan jälkeen Unicefilta paljon apua. Pidän omaa toimintaani myös velanmaksuna.

Riitta syntyi keväällä 1948 kuopiolaisen perheen kolmanneksi lapseksi.

– Kaikesta oli puutetta. Äiti ompeli vaatteet lapsille setien ja tätien vanhoista takeista, hameista ja housuista. Kengät olivat aina sisarusten perintöä. Vielä kouluaikanakin minulla oli monojen pohjissa suksisiteitä varten reikiä, joista lumi ja kosteus pääsivät palelluttamaan varpaat.

Koti oli omakotitalossa, jossa asui kolme muutakin perhettä.

– Meillä oli käytössä kammari ja keittiö. Pihan perällä oli ulkohuussi, ja vesi haettiin keskellä katua olevalta kaivolta.

– Kansakoulun jälkeen pyrin oppikouluun ja onneksi pääsin. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1967. Neljä vuotta myöhemmin valmistuin rakennusinsinööriksi ja astuin työelämään.

"Nälkää näkevien lasten kuvat pysäyttivät minut 80-luvun alussa."

– Olin oppinut vanhemmiltani, että heikompaa pitää auttaa. Niinpä aloin hakea sopivaa tapaa olla avuksi. Monet sanoivat, ettei siitä ole mitään hyötyä, ei yhden ihmisen työ auta yhtään. Minä kuitenkin jatkoin etsimistä. Lopulta päädyin mukaan Unicefin toimintaan. Valitsin järjestön sen takia, että se auttaa nimenomaan lapsia.

– Elämässäni oli tuohon samaan kaikenlaista ikävää. Kun ryhdyin tekemään vapaaehtoistyötä, aloin voida itsekin paremmin. Niin vähällä voi tehdä hyvää toisille ja maailmasta ainakin vähän paremman.

Riitta on käynyt Nepalissa todistamassa itse, että apu oikeasti menee perille.

– Vierailin vuoristokylässä, jossa oli käynnissä naisten luototusohjelma. Koko kylän toimeentulo oli lähtenyt nousuun naisten yritteliäisyyden ansiosta. Unicefin tuella rakennetut kaivot ja käymälät puolestaan paransivat koko kyläyhteisön elinoloja. Matkalla näin, miten paljon Unicefin toimintaa ja työntekijöitä arvostetaan.

Teksti on lyhennelmä ET 13/2016:ssa julkaistusta artikkelista.

Hyväntekijän testamentti on harvinaisuus

Suomessa tehdään vuosittain noin 15 000 testamenttia, joista vain satakunta määrää perinnön tai osan siitä jonkin järjestön hyväksi. Määrä kasvaa hiljalleen.

Hyväntekeväisyyteen voi osoittaa pienenkin osan perinnöstä. Osatestamentissa voi määrätä hyvin tarkasti, millaisen summan tai osan omaisuudestaan haluaa hyväntekeväisyyteen osoittaa. Samalla voi kertoa, mille järjestölle tai taholle haluaa tehdä lahjoituksen.

Liian yksityiskohtaiset määräykset testamentissa saattavat johtaa siihen, ettei järjestö voi ottaa lahjoitusta vastaan. Lahjoitustestamentti kannattaakin tehdä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä sen järjestön kanssa, jota haluaa auttaa.

Kuluttajaliiton tuoreen selvityksen mukaan asianajajan laatiman testamentin saa yleensä 200–500 eurolla. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi omaisuuden määrä ja laatu sekä se, onko testamentin laatija lapseton leski vai uusperheessä asuva pariskunta.

Osa yleishyödyllisistä järjestöistä tarjoaa ilmaista lakimiespalvelua testamentin laatimiseen, jos järjestö on yksi edunsaajista. Osalla järjestöistä on kohtuuhintainen yhteistyökumppani, joka auttaa testamenttilahjoittajia asiakirjojen tekemisessä.

20 yleishyödyllistä järjestöä on perustanut yhteisen Hyvä testamentti -verkkosivun, jossa kerrotaan testamenttilahjoittamiseen liittyvästä lainsäädännöstä, annetaan vinkkejä testamentin laadintaan ja vastataan yleisimpiin kysymyksiin.

Oletko varma, että kotivakuutuksesi suojaa myös perinnöksi saamasi arvoesineen?

Kotiin voi tupsahtaa esimerkiksi perintönä tavaraa, joiden rahallinen arvo on huomattava. Miten arvoesineiden kanssa voi elää menettämättä yöuniaan?

Kotivakuutus on meistä melkein jokaisella. Finanssialan keskusliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista on vakuuttanut kotinsa. Eri asia on, miten hyvin vakuutuksen taso on valittu.

Lue myös: "Näistä maksetaan yllättävän paljon"
– onko sinullakin lasikaapissa lottopotti?

Vakuutuksissa isot erot

Jonkinlaisen suojan kotivakuutus toki aina antaa, mutta vakuutuksissa on isoja eroja. Yksi vakuutusyhtiö korvaa vaikka 50 000 euron arvoisen esineen menetyksen, toisella yksittäisen arvotavaran korvaussummassa katto tulee vastaan jo muutaman tuhannen euron kohdalla.

Sekin vaihtelee paljon, kuinka laajalle kotivakuutuksen voimassaolo ulottuu. Joissakin vakuutuksissa arvotavara saa vakuutussuojan, lähinnä vain, kun se on kotona. Toiset vakuutukset kattavat suojan jopa kaikkialla maailmassa, vaikka arvoesine olisi kokonaisen vuoden pois kotiosoitteesta.

Lisäksi vakuutusyhtiö voi vaatia arvotavarasta tarkan luettelon tai asiantuntijan lausunnon, joka vakuuttajan on hankittava omalla kustannuksellaan.

Kiinnostavaa: "Älä jätä tätä perinnöksi”
– katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Arvioi kotisi realistisesti

Koti-irtaimiston arvo kannattaa laskea realistisesti. Jos kaikki menisi, millä summalla saisit kaupasta uudet tilalle? Sama perinpohjainen arviointi on syytä tehdä arvotavaroiden kohdalla.

Kotivakuutukseensa saa valita haluamansa enimmäiskorvauksen. Mitä suurempi summa ja mitä pienempi omavastuu, sitä kalliimpi vakuutus. Laskennan pohjana käytetään usein kodin neliömäärää. Näin saatava enimmäiskorvaussumma ei välttämättä riitä, jos kotona tavanomaista irtaimistoa selvästi kalliimpaa tavaraa.

– Esimerkiksi 50 neliön kerrostalohuoneiston kotivakuutukseen suosittelemme 40 000–50 000 euron enimmäiskorvaussummaa. Erityisen arvokas irtaimisto tai arvoesineet saattavat edellyttää summan korottamista, sanoo vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen OPsta.

OP ei vaadi vakuutuksen ottajaa luetteloimaan tai kuvaamaan arvotavaroitaan vakuutusyhtiötä varten. Muuten sellainen on Reijosen mielestä hyvä idea.

– Mitä tarkemmat tiedot omistajalla ja meilläkin arvoesineistä on, sitä paremmin ne kaikki pysyvät muistissa, jos jotain ikävää tapahtuu.

Yksi asia on sellainen, että sitä ei voi vakuuttaa: tunnearvo. Rakkaitten ihmisten valokuvia tai lasten askarteluja ei millään rahalla saa takaisin.

Mitä on arvotavara?

Arvotavaralla vakuutusyhtiöt tarkoittavat erityisen arvokasta yksittäistä esinettä. Näitä ovat esimerkiksi:

 • harrastusväline
 • soitin
 • turkis
 • järjestelmäkamera
 • taiteilijan signeeraama teos
 • taideteollisuusesine
 • antiikkiesine
 • koru
 • einekokoelma

Vakuutus voi esimerkiksi tuoda rahakorvauksen varkaustapauksessa, kattaa korjauskulut tai tuoda uuden esineen vahingoittuneen tilalle.

Näin vakuutus suojaa

Esimerkkejä arvoesineiden suojasta kotivakuutuksissa.

 • Fenniaturvan kotivakuutus

Suojaa irtaimistoa kotona. Suoja ulottuu myös kodin ulkopuolelle Pohjoismaissa ja rajatun ajan (alle vuosi).

Arvoesineitä korvataan enintään 10 000 euroon asti. Laajennetussa kotivakuutuksessa korvaussummia voi korottaa. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta

 •  If Kotivakutuus

Kotivakuutuksen suoja on voimassa kotona ja tilapäisesti (enintään vuoden ajan) koko maailmassa.

Jos yksittäisen esineen arvo ylittää 5 000 euroa tai esineiden yhteisarvo on yli 20 000 euroa, on nämä vakuutettava erikseen. Laajennetussa kotivakuutuksessa ylärajat ovat korkeammat.

Erikseen vakuuttamista edellyttävistä esineistä on myös toimitettava kirjalliset perustelut ja/tai asiantuntijan lausunto.

 • OP:n Omakoti-vakuutus

Kotivakuutus suojaa kotona olevia arvotavaroita – vaikka vain yhtä esinettä – vakuutuksen enimmäissummaan saakka. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta.

Suoja on voimassa kotona ja lisäksi kodin ulkopuolella Pohjoismaissa 5000 euroon saakka. Muuten tarvitaan erillinen arvotavaravakuutus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Viimeinen tahto on jokaisen oikeus määrätä omaisuudestaan kuoleman jälkeen. Milloin muistisairaus voi johtaa testamentin purkuun?

Omaisuudestaan kuoleman jälkeen voi määrätä laatimalla testamentin, jonka kaksi todistajaa allekirjoittaa. Se on ihmisen viimeinen tahto, jota muiden tulee kunnioittaa.

Mutta entä jos ihmisellä on todettu tai todetaan muistisairaus? Mitä lähempänä diagnoosi on testamentin päivämäärää, sitä herkemmin tilanne aiheuttaa jälkipuintia.

Omaiset saattavat alkaa pohtia, onko testamentti laadittu täysissä sielun ja ruumiin voimissa ja nostaa moitekanteen oikeudessa.

Henkilö ei voi tehdä testamenttia, jos hänellä on esimerkiksi pitkälle edennyt Alzheimerin tauti.

Jos sen laatii joku toinen hänen puolestaan, tilaisuus taivutteluun tai pakottamiseen on ainakin teoriassa olemassa.

Kysyimme kuusi yleistä kysymystä aiheesta Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorilta Urpo Kankaalta.

1. Milloin muistisairaan testamentti ei päde?

– Perintökaaren mukaan testamentti on pätemätön, jos henkilö on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään tai riippuvaista asemaansa.

2. Miten määräytyy muistisairaan testamentin pitävyys?

– Ratkaiseva hetki on testamentin mahdollisimman tarkka laatimisajankohta. Jos perittävä on määrännyt omasta vapaasta tahdostaan testamentilla esimerkiksi silloin, kun hänellä oli todettu lievä dementia, testamentti on pätevä ja pysyy pätevänä, vaikka perittävä myöhemmin kuolee vakavasti dementoituneena. Olennaista on näyttö siitä, mikä oli testamentin tekijän tahtotila ja terveys laatimishetkellä.

3. Miten testamentin voi riitauttaa?

– Jos perillinen tahtoo moittia testamenttia, hänen on nostettava kanne kuuden kuukauden kuluessa saatuaan testamentista tiedon. Perillisellä ei kuitenkaan ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin tai muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan. Testamentin moitekanne on yksilöllinen kanne. Testamentti julistetaan pätemättömäksi, jos kanne menestyy, vain siltä osin kuin se estää kantajaa saamasta omaa osuuttaan jäämistöstä. 

4. Voiko testamentin riitauttaa henkilön vielä eläessä?

– Testamenttia ei voi koskaan riitauttaa perittävän eläessä.

5. Miten testamenttia voi halutessaan vahvistaa?

– Monet henkilöt, jotka arvelevat, että heidän testamenttinsa saatetaan riitauttaa kuoleman jälkeen, hankkivat lääkärintodistuksen kelpoisuudestaan testamentin laatimishetkellä. Jos todistuksen antaa henkilöä hoitanut lääkäri, se on osa uskottavaa näyttöä. Testamentin todistajat voivat myös tehdä muistion testamentin laatimistilanteesta ja siitä, millä tavalla he varmistautuivat perittävän testamentintekokelpoisuudesta.

6. Ovatko testamentien riitauttamistapaukset lisääntyneet?

– Alioikeuksissa käsiteltiin 2013 yhteensä 95 testamentin moitetta koskevaa asiaa. Moitteiden lukumäärä kasvaa vuosittain noin kahdeksan prosenttia. Väestö ikääntyy, muistisairaudet yleistyvät ja korkealla iällä tehtyjen testamenttien lukumäärä kasvaa.

Mitä vanhempana testamentti on laadittu, sitä todennäköisempää on, että sitä moititaan. Lisäksi jos perittävältä jää huomattava omaisuus, perillisten houkutus moitekanteen nostamiseen kasvaa.