ET-lehti tutki, mikä on tolkun anatomia. Kysyimme eri ikäisiltä kansalaisilta ympäri Suomea,missä heidän mielestään on tolkkua? Ja missä ei ole? Lue ja kerro, oletko samaa mieltä.

Tolkun ihmiset!

Tätä fraasia on viime aikoina puuskahdeltu kodeissa, toreilla ja otsikoissa kiihtyvään tahtiin.

Mutta mikä on tolkkua? Entäpä tolkutonta?

ET-lehti teetti vuonna 2012 kyselyn, jossa haastateltiin 700 eri-ikäistä suomalaista.

Silloin selvisi, että erityisesti ruuhkavuosia elävien naisten mielestä tolkku liittyy elämän yleiseen mielekkyyteen, arjen oikeisiin mittasuhteisiin. Nuoret korostivat selkeyttä ja reilua meininkiä. Iäkkäimmät suosivat jopa hiukan nostalgisia ilmauksia vastuullisuus, säädyllisyys ja solidaarisuus.

Tämä ei ollut yllätys. Näistä kaikista tolkku on tehty.

Moraalin miinakenttä

Yllätyksiäkin löytyi. Alkaen siitä, että tolkkua helpompi meidän on nähdä ympärillämme tolkuttomuutta. Kaikkein yllättävintä on se, että eri sukupolvet ovat niin yksimielisiä: tolkullisten asioiden kärkeen listattiin samanlaisia, suurta suvaitsevaisuutta henkiviä asioita.

Mitä se kertoo yhteiskunnastamme? Että hyvikset voittavat pahikset. Että kaikki yrittävät pysytellä moraalisella mukavuusalueella.

Tosielämässä vallitsee kuitenkin arvojen ja tekojen ristiriita. Olemmeko me oikeasti noin avarakatseisia? Vai kuuluuko meidän (poliittisten jytkyjen jälkeen) vastata, ettei mustia ja homoja saa mollata ja että kaikille pitää maksaa samasta työstä sama palkka. Suuri enemmistö sallisi myös eutanasian, vaikka päätös on kuolevan itsensä, hänen omaisensa tai hoitavan lääkärin näkökulmasta hyvin erilainen.

Elämänkaaren vaikutus vastauksiin on selkeä. Esimerkiksi pitkät perhevapaat kyseenalaistaa vain vanhin, päälle seitsemänkymppisten ryhmä. Tiukka asenne johtuu varmasti siitäkin, että heidän nuoruudessaan kovin moni arkinen asia oli nykymittapuun mukaan tolkkua vailla, suojattomista työoloista, lasten kurituksesta ja olemattomista äitiyslomista alkaen.

50–60-vuotiaiden mielestä alkoholin nauttiminen päivittäin on OK.

Kateus & kontrolli

Tolkkututkimus on myös kirpeä todiste ikäpolvien välisestä kateudesta: Miksi muiden pitää saada etuja ja helpotuksia – enhän minäkään ole saanut.

Tolkuttomaksi vanhinta väestönosaa ei silti syytä kukaan, vaikka ylisuurista (lesken)eläkkeistä on aika ajoin – ja aiheesta – maristukin. Suomen kannalta olisi tietysti toivottavaa, että yhä vauraammat eläkeläiset käyttäisivät jatkossakin ostovoimaansa enemmän isänmaamme kuin jonkun aurinkorannikon lomakylän pyörittämiseen.

Toki olemme kuulleet myös aikuisista lapsista, joilla on otsaa kummastella vanhempiensa normaaleja elinkustannuksia. Sitä, että ”tilille kertyy niin vähän” tulevaa perintöä.

Aika tolkutonta.

Kansalaispalkkaa vastustavat eniten päälle 60-vuotiaat.

Ahneimmiksi leimatut

Nyrkkisääntö näyttää olevan, että kohtuuttomuudesta syytetään aina itseä nuorempaa sukupolvea. Ylivoimaisesti tolkuttomimmaksi joukoksi tutkimuksessa leimataan niin sanottu y-sukupolvi, nykyisistä esiteineistä kolmekymppisiin, jotka ovat syntyneet hyviin oloihin ja tottuneet samaan ”kaiken”. Ja tottahan se on, että monella pitää jo opiskeluboksissa olla taulutelkkari ja tuliterä sohva.

Toisaalta, nämä ahneiksi parjatut nuoret ovat juuri niitä, jotka me, tämän päivän vanhemmat ja isovanhemmat olemme kasvattaneet ja povellamme hellineet. Rehellisyyden nimissä on korostettava sitäkin, että lasten kasvuoloissa on karut erot myös Suomessa. Nuorten loputon sponsorointi ei todellakaan koske kaikkia.

Itä-Suomessa pidetään yllä onnellisuuden kulisseja.

Ja kyllä ne kaikkein ahneimmat öykkärit ovat hyvin kypsää porukkaa. Monessa liemessä keitettyjä vallankäyttäjiä ja pelureita, jotka eivät ole matkan varrella mitään oppineet!

Juuri se saa sappemme kiehumaan.

Katse peiliin

Tutkimuksen maalaama suuri kuva on siis varsin siisti. Mutta raaputetaan hieman tuota avarakatseisen keskivertokansalaisen pintaa.

Törmäämme ainakin neljään erilaiseen joukkoon, jotka eivät ole rajoiltaan selkeitä, mutta saattavat (jopa peiliin katsoessa!) tuntua kiusallisen tutuilta:

 • Ryhmä A.

Raha ratkaisee. Melko miehistä sakkia, jonka mielestä kukin pärjätköön omillaan. Heidän mielestään on tolkullista ostaa itselle jotakin kallista, vaikka muut samassa taloudessa joutuisivat tinkimään tarpeistaan. Heitä eivät hatuta avainhenkilöille syydetyt bonukset tai palkankorotukset pärstäkertoimen mukaan. Ja omat rahat ovat omia, niitä ei tarvitse hyväntekeväisyyteen kylvää. Mutta julkisuutta sopii kyllä tavoitella melkein keinolla millä hyvänsä.
Samapalkkaisuus ja tummaihoinen pomo sen sijaan eivät vetele. Eutanasian laillistaminen ja pitkät perhevapaatkaan eivät innosta.
Mutta mistä kummasta näiden miesten huomattava homokammoisuus oikein kumpuaa?

Enemmistö suurituloisista ei koe hyväntekeväisyyteen panostamista tolkullisena.

 • Ryhmä B.

Suuri sydän. Naisvoittoinen ja edellisen porukan melko täydellinen vastakohta muutenkin. Mustapintainen esimies, omaa perhettä hoitava homoseksuaali tai venäläiset mökkinaapurit eivät nostata verenpainetta. Nämä humanistit eivät myöskään moiti muiden poliittisia näkemyksiä tai kanna huolta islamin vaikutuksista länsimaiseen kulttuuriin.
Nuorten idealistien ohella joukossa korostuu vakavarainen, hyvin koulutettu väki, joilla on henkisesti ja taloudellisesti varaa maailmoja syleilevään käytökseen, jopa korulauseisiin. He eivät myöskään moralisoi muiden ihmisten rahan käyttöä.
Ajankohtaiseen kysymykseen kansalaispalkasta kaikkien vastaajien enemmistö suhtaudutaan kuitenkin vieroksuen. Hämmennystä lisää luonnollisesti se, ettemme vielä tiedä, mitä hanke käytännössä tarkoittaa ja millaisen byrokraattisen ketjureaktion se aiheuttaa.
Vähiten kansalaispalkkaa kannattaa 60–69-vuotiaiden ryhmä.

 • Ryhmä C.

Yhteiskunnan tuella. Tässä joukossa kansalaispalkka koetaan luonnollisesti hyvin haluttavaksi. Ongelmaa ei nähdä myöskään subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa, eli lapselle kuuluu kunnallinen hoitopaikka, vaikka molemmat vanhemmat olisivat kotona. Tolkuttomaksi ei koeta sitäkään, että elää sosiaaliturvan varassa, vaikka on työkykyinen.
Nuoret korostuvat tässä ryhmässä, mutta opintotukea nauttiva opiskelija tuskin on siivellä eläjä monenkaan mielestä. Onhan nuorten aikuisten joukossa myös aikamme orjia, jotka harjoittelijan tittelillä paiskivat täyttä päivää palkatta. Elääkseen he anelevat työmarkkinatukea. Järjestelyyn suostutaan työvoimatoimistoissa pitkin hampain, jotta saadaan nuorten jalka edes jollakin tavalla työelämään. Mutta onko näiden palkatonta työtä teettävien yritysten moraalissa tolkkua?
Ei liene yllätys, että suurin ero tolkkukäsityksessä on yrittäjien ja työttömien välillä.
Eniten yhteiskunnan tuella eläviä karsastavat miehet. No, naisethan pitkiä perhevapaita yleensä kansoittavatkin. Eri syistä. Kotihoidon tuella halutaan pitkittää irtiottoa työelämästä. Mutta myös häivyttää sitä faktaa, että vakituisia tai mielekkäitä töitä ei ole tarjolla.

Sosiaalinen media koukuttaa herkimmin sinkut ja päälle 70-vuotiaat.

 • Ryhmä D.

Itsekeskeiset nautiskelijat
Tämä herkullinen porukka on juuri se, jonka kanssa voi päivittää vanhat kunnon kuolemansynnit. Löytyy turhamaisuutta ja himoa, ahneutta ja ylensyöntiä. Näiden hedonistien mielestä on mahtavaa hurauttaa aurinkolomalle useamamman kerran vuodessa ja ostaa merkkilaukku vaikka velaksi. Tolkulliseksi koetaan myös jatkuva sosiaalisessa mediassa roikkuminen. Alkoholin päivittäinen käyttökään ei ole synti eikä mikään. Eikä se, että ottaa noutopöydästä täyden kuorman, vaikka ei olisi nälkäkään. Kodin asekaappiinkaan ei kaivata alkolukkoa.
Alkoholin päivittäiseen nauttimiseen suhtautuvat suopeimmin 50–59-vuotiaat. Tissuttelijoita löytyy keskimääräistä enemmän myös hyvätuloisista ja korkeasti koulutetuista.
Tästä joukosta löytynee myös henkisiä heinäsirkkoja, jotka lomien jälkeen ruuhkauttavat velkaneuvojien vastaanotot. Sieltä täältä napsitut kulutusluotot ja pikavipit ovat tapissaan. Tutkimuksemme mukaan kaikenlaista velkarahalla pelaamista tosin paheksutaan syvästi. Tästä huolimatta peliriippuvaisten määrä kasvaa huimaa vauhtia, myös eläkeläisten keskuudessa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Kuule Oy:n ja Tripod Researchin kanssa vuonna 2012.
Vastaajia oli 700. Heidän ikänsä (18–75), koulutuksensa, ansiotasonsa ja asuinpaikkansa on painotettu maamme väestöä vastaavaksi.
Tutkimus toteutettiin internetpaneelina, jossa vastaajat ottivat kantaa erilaisiin arvoja ja asenteita valottaviin väittämiin.

Tässä on tolkkua TOP 5

 1. Sama palkka samasta työstä
 2. Esimiehen rodulla ei ole väliä
 3. Eutanasia, eli oikeus valita kuolinhetkensä vakavasti sairaana
 4. *Homoseksuaali perheeni terveydenhoitajana
 5. *Vuosia kestävät perhevapaat

Ihan tolkutonta TOP 5

 1. Pelaaminen kolikkoautomaatissa lainarahalla
 2. Kalliin design-laukun ostaminen velaksi
 3. Palkankorotuksen antaminen pärstäkertoimen mukaan
 4. Suuret bonuspalkat tuloksesta riippumatta
 5. Julkisuuden tavoittelu julkisuuden itsensä takia

Millaisia ajatuksia tämä juttu herättää Sinussa?
Anna palaa ja jatka keskustelua alla olevassa kommentointikentässä

Miesten ja naisten näkemyserot

Oma tolkku lähin

Maantieteellisiä eroja tolkkukäsityksessä näkyy hyvin vähän. Vain Itä-Suomessa ”sinnitellään” selvästi muuta maata enemmän. Kärsitään mieluummin puutetta kuin haetaan apua. Myös perhe-elämän kulissien ylläpitoon riittää ymmärrystä, vaikka todellisuus olisi kaikkea muuta. Erityisesti tämä koskee keskiluokkaa, vaikka sosioekonomisia eroja tutkimus ei juuri paljastakaan.

Miesten ja naisten näkemyserot näkyvät selkeimmin terveyspuolella. Miesten mielestä palvelut ovat kohtalaisella tolalla. Johtuisiko siitäkin, että mies lähetetään saman ikäistä naista helpommin esimerkiksi sydäntutkimuksiin, koska naisen oireet ovat usein ”epätyypillisiä”.

Naiset näkevät vanhusten huollossa enemmän korjattavaa. Ja he tavoittelevat myös itse hanakammin terveempää elämää, ainakin ajatuksen tasolla. Päivittäinen kova kuntoilu nähdään tolkullisena touhuna. Samoin ankarat tupakoinnin rajoitukset.

Ymmärrettävästi naisten vastauksissa korostuu myös huoli palkkaeroista – ja kiukku epäoikeudenmukaisesti jaetuista korotuksista.

Luonnollisesti vastauksiin vaikuttaa myös perhetilanne. Pienten lasten vanhempien mielestä tolkullisuus liittyy erityisesti perhevapaisiin ja päivähoito-oikeuteen. Sinkuilla ja yli 70-vuotiailla taas korostuu sosiaalisen median merkitys. Mummot ja papat ovatkin tunnetusti kovia skypettämään.

Vanhimmalla ikäryhmällä näyttää tutkimuksemme mukaan olevan myös eniten kanttia. Ainakaan he eivät arastele nuorempien tavoin kutsua omasta näkemyksestään poikkeavien mielipiteitä typeriksi.

Onkos siinä tolkkua?

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä:

Ikinuori Aira Samulin neuvoo ikääntyviä järjestämään tulevaisuutensa, kun vielä voivat. Kotona asuminen on hänen mielestään paras vaihtoehto. "Vanhainkodiessa kuollaan aikaisemmin".

Aira Samulin lausuu painavalla äänensävyllä, kuinka isona asiana näkee väestön ikääntymisen. Suomalaiset ovat ensimmäisiä maita Euroopassa, joissa on kohta todella hätä.

Tarvitaan yhä enemmän terveys- ja hyvinvointipalveluja, mutta myös ikääntyvien itsensä asennemuutosta.

− Eläkeläiset turhaan lykkäävät ratkaisujaan. Sanon aina, että ota valtaan vanhuutesi. Mieti nyt, kun vielä tiedät, mitä haluat. Jos haluat muuttaa kaupunkiin, niin muuta, Aira sanoo.

”Päätä silloin kun vielä pystyt, missä ja miten haluat vanhana elää.”

Kun Aira kysyy tilaisuuksissaan, kuinka moni haluaa olla kotona mahdollisimman pitkään, kaikki nostavat kätensä. Silti monet ovat alistuneet ajatukseen, että vanhainkotiinhan kaikki joutuvat. Se on ristiriitaista.

Aira neuvoo päättämään jo silloin, kun vielä pystyy, missä ja miten haluaa vanhana elää. Sitten kun ei enää pysty, muut päättävät.

Tulevaisuus käy vähemmän pelottavaksi, kun ihminen tietää, mitä on edessä ja on voinut itse vaikuttaa tulevaan.

"Kotona muisti säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimänä."

Omaiset mielellään laittavat mummelin vanhainkotiin ajatellessaan, että jos hän kuolee yksin kotona, kukaan ei löydä häntä viikkoon.

− Vanhainkotiin kyllä kuolee myös ja vähän aikaisemminkin. Siellä menee muisti, joka kotona säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimä ja joutuu suoriutumaan askareistaan. Sinne on omaistenkin helpompi tulla.

Elämänkokemus jakoon

Aira myös kehottaa senioreita käyttämään omat rahansa itse. Se kirvoittaa aina kuulijoissa valtavat aplodit.

− Olen itse tehnyt niin kuin ”saarnaan”. Olen muodostanut Lohjalla olevasta Hyrsylän Mutkasta Aira Samulin -säätiön, joka toimii vanhus- ja mielenterveystyön hyväksi.

Osallistu keskusteluun: Montako hoitajaa vanhus tarvitsee

Suomessa on yhä vanhempia ihmisiä ja monta sukupolvea, joten suku voi olla laaja. Airallakin on kolmisenkymmentä perheenjäsentä, kun mukaan lasketaan vävyt ja miniät.

− Minua kutsutaan ylämummoksi. Olen ollut mummo jo 39 vuotta ja nyt olen sitten ylämummo. Kun puhun läheisilleni, että sitten kun minusta aika jättää, he korjaavat: ’jos’.

Aivoja voi hoitaa karistamalla pahat ajatukset.

Aira on tunnetusti hyvässä kunnossa. Hän muistaa ja nukkuu hyvin. Uni on tärkeä, ja huolethan valvottavat.

Aivoja voi hoitaa yksinkertaisesti karistamalla pahat ajatukset, vihan, pelon ja kateuden. Asenne pitää olla sellainen, että kaikki kuuluu elämään, ilot ja surut.

− Olen hyvilläni, että pääsen puhumaan elämänkokemuksistani. Tässä iässä on tullut tarve jakaa, mitä on itse oivaltanut matkan varrella.

Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.
Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.

Pojantytär valvoo

Airalla on kotonaan Helsingissä elektroninen liiketunnistimiin ja oviantureihin perustuva turvajärjestelmä, joka valvoo hänen liikkeitään ja toimiaan. Tiedot menevät netin pilvipalveluun, jota hänen pojantyttärensä Kiti seuraa Hyrsylän Mutkassa Lohjalla.

Lisäksi vuoteessa petauspatjan alla Airan unta valvoo laite, joka kertoo, kuinka monta kertaa yössä hän herää ja seuraa myös sykettä ja hengitystä.

– Jos menen vessaan enkä tule pois, palvelu hälyttää lapsenlapsilleni. Ja jos ulko-ovi jää auki, tiedetään, että nyt mummeli on lähtenyt ulos. Sitten jos olen poissa ja ulko-ovi käy, joku on tullut luvatta sisään.

"Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran apuja on tarjolla."

Aira puhuu mielellään turvalaitteista – omalla tavallaan viihdyttävästi. Häneen uskotaan, koska hänellä on elämänkokemusta ja myös kokemusta laitteista.

– Laitoksissa on ihmisiä, jotka ovat turhan hyvinvoivia. Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran erilaisia apuja on tarjolla. Näytän itse esimerkkiä.

Huolet pois 49 eurolla

Turvajärjestelmillä olisi Airan mielestä laajaa käyttöä. Sellaista voisi tarvita nuorikin ihminen, jolla on vaikkapa heikko sydän. Tai isosta leikkauksesta toipuva.

− Ei se katso ikää. Systeemin voi asentaa määräaikaiseksi, vaikka puoleksi vuodeksi.

Kerro mielipiteesi: Vanhusten tulevaisuus

Omaishoitajille valvontalaitteet soisivat edes hetken hengähdystaukoja. Ja kodinhoitajien käyntien välillä järjestelmä voisi ilmoittaa, jos jotain tapahtuu.

"Onko tämä kallista? Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta."

Elektroninen turvapalvelu olisi Airan mielestä iso mahdollisuus ja potentiaali vientiartikkeli.  Ala kehittyy koko ajan. Kun laitteita valmistetaan paljon, hintakin laskee. Itse asiassa ne ovat halpoja jo nyt.

Airan kodissa olevat laitteet ja niiden asennus maksoivat 300 euroa. Kuukausimaksu on 49 euroa.

− Aina kun puhun tästä, kysytään, että eikö se ole kallista. Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta

Jos turvajärjestelmä poistaa ihmisiltä huolen omaisesta, se on merkittävä asia. Pelko, viha ja ahdistus syövät aivoja.

− Yhtä lailla kuin se, mitä syö ja miten liikkuu, ajatusmaailma vaikuttaa ihmisen terveyteen. Itse rupesin ”ryyppäämään” vasta kahdeksankymppisenä. Se meinaa, että tarvittaessa otan tujauksen konjakkia, Aira naurahtaa.

Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.
Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.

Miten ja missä sinä haluat vanhuuttasi vietää - kotona vai palvelukodissa? Lasten vai ystävien luona? Osallistu kyselyyn alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Arvokas Vanhuus 2

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä: "Turvalaitteet 49 euroa kuukaudessa"

Keskusteluja kirjoituksesta käydään osoitteissa ET-Lehti; https://www.facebook.com/enemmantarinoita/posts/10154094657483394?commen... Vanhustenhoidon nykytila; https://www.facebook.com/groups/332047040337305/permalink/434873226721352/ Kansalaisaloite Arvokas vanhuus; https://www.facebook.com/MaksammeVelkaaVanhuksille/posts/963694643721947
Lue kommentti

Paras tapa hoitaa ikääntyviä hiuksia on vaalia monipuolista ruokavaliota. Anna tukkasi hohtaa.

1. Miksi hiukset harmaantuvat?

Kun ihminen vanhenee, hiukset eivät enää saa tiettyjä hivenaineita aiempaan tapaan. Solutuotanto laiskistuu, ja ravinteiden imeytyminen hidastuu. Yksipuolinen ruokavalio nopeuttaa harmaantumista.

Hius saa tarvitsemansa ravinnon talin välityksellä. Ikääntyvä päänahka kuivuu talirauhasten toiminnan heiketessä, mikä vaikuttaa hiusten väriin ja kuntoon.

Erään teorian mukaan hiustuppeen kehittyy vety-yhdisteitä, jotka hajottavat vanhenevan hiuksen väripigmenttiä.

2. Miksi joidenkin ihmisten tukka harmaantuu muita aiemmin?

Ilmiö on perinnöllinen. Jos vanhempasi tai sisaruksesi ovat harmaantuneet myöhäisessä vaiheessa, saat todennäköisesti itsekin odotella hiusvärisi muuttumista.

Karkea, tumma tukka harmaantuu nopeiten ja varhaisimmin. Sen sijaan vaalean ja hennon hiuslaadun väripigmentti ei välttämättä häviä vanhetessakaan kokonaan, vaan kuontalosta tulee harmaan sijasta valkoinen. Harmaiden sävy on tyypillisesti tummimmillaan niskassa, kun taas hiusten etuprofiili ja ohimot jäävät vaaleammiksi.

3. Voiko yhdessä yössä harmaantua?

Voi. Kovan stressin tai äärimmäisen järkytyksen seurauksena hiuksen väri voi paeta suortuvien pintakerroksesta ydinkerrokseen. Reaktion aiheuttavan tapahtuman on kuitenkin oltava poikkeuksellisen pysäyttävä.

Esimerkiksi äkillisesti lapsensa tai puolisonsa menettäneiden tiedetään harmaantuneen kertaheitolla.

4. Voiko hiusten harmaantumista hidastaa?

Ruokavalio vaikuttaa harmaantumiseen merkittävästi. Mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium ovat hiuksille tärkeimpiä ravinneaineita.

Jos tahdot säilyttää oman luonnollisen värisi, huolehdi riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi puolukka sisältää paljon mangaania.

5. Edistääkö tupakointi harmaantumista?

Tupakointi voi vaikuttaa hiusten harmaantumiseen välillisesti.

Hiuksen tarvitsemat ravinteet kulkeutuvat hiustuppeen punasolujen mukana. Päänahan kolmen millimetrintuhannesosan paksuiset mikroverisuonet ovat terveinäkin niin ohuita, että punasolut joutuvat litistymään päästäkseen kulkemaan niissä. Sauhuttelu supistaa ohuita verisuonia entisestään. Punasolut pakkautuvat, jolloin ravinteet, jotka saavat aikaan luonnollisen hiusvärin, eivät pääse kulkeutumaan perille hiustuppeen.

6. Mikä on helpoin keino kasvattaa harmaat esiin?

Paras tapa siirtyä värjätystä tukasta omaan harmaaseen on raidoittaa hiuksia.

Tummaan tukkaan kannattaa lisätä omaa väriä vaaleampaa raitaa, jota sävytetään hieman kylmemmäksi kuin omaa, harmaata tyvikasvua.

Vaaleiden hiusten siirtymävaihe on pehmeämpi. Hopean- ja toffeensävyiset raidat ovat hyviä valintoja. Harmaat hiukset saa esiin yleensä muutamassa kuukaudessa.

7. Miten piristää luonnollisia harmaita?

Sävytä! Helpointa se on hopeashampoolla ja -hoitoaineella, jotka kirkastavat hiuksen väriä. Sävyttäminen puree myös kesäauringon kellastuttamaan tukkaan – hiusten väri taittuu kauniimmaksi.

Talvella hiuksiin saa eläväistä sävyä hellävaraisilla taittoväreillä. Jos hiuksiin kaipaa hetkellistä piristystä, kannattaa kokeilla nopeasti haalenevia vaahtovärejä.

8. Mikä on paras tapa peittää harmaat?

Jos harmaat hiukset eivät tunnu omilta, kestoväri on paras tapa piilottaa ne.

Toisin kuin kevytväri, kestoväri peittää myös tyvikasvun.

Ikääntyvän ihmisen hiukset imevät itseensä enemmän väriä kuin nuoren hiukset, joten on järkevää käyttää tarpeeksi peittäviä tuotteita. Jos väriä ei ole tarpeeksi, harmaa kuultaa helposti läpi värjätystäkin tukasta.

9. Voiko harmaantuneiden hiusten väri palautua entiselleen?

Kannattaa kokeilla hoitoa, jossa päänahkaa käsitellään sähkömagneettisesti. Hoito aktivoi mikroverisuonia, joita pitkin ravinteet kulkeutuvat hiustuppiin.

Paras tulos luvataan, jos asiakas noudattaa ennen hoitoa ja sen jälkeen monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota.

Bemer-hoito ei palauta jo harmaantuneiden hiusten väriä, vaan se vaikuttaa uuteen, kasvavaan hiukseen. Kymmenen hoitokertaa maksaa nelisensataa euroa.

10. Miksi kasvattaa harmaat esiin?

Harmaa hius on laadultaan ryhdikkäämpi kuin värjätty hius: tukka ei välttämättä tarvitse paljoa käsittelyä asettuakseen edukseen.

Kauniisti ikääntyneet ja hyvin hoidetut hiukset ovat kuin upea hopeakruunu.

Vastoin yleistä käsitystä harmaat eivät kerro kantajansa fyysisestä kunnosta tai vireystilasta.

Asiantuntijoina hiustutkija Annikki Hagros-Koski ja kampaaja Kati Penttilä.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.