Nuukailulla on negatiivinen kaiku, mutta mitä vielä! Sirkku Moisio elää miehensä kanssa hyvin taloudellisesti. En osaisi edes kuluttaa valtavasti, Sirkku sanoo.

Sirkku Moisio, 62, vetää takin ylleen ja lähtee viemään biojätettä pihalle kotonaan Hurissalossa, Puumalan pikkukylällä. Vaatetus kertoo paljon Sirkun elämänfilosofiasta. Hyväkuntoinen takki jäi siskonpojalle pieneksi, lähes iskemättömät housut ovat tädin miehen jäämistöstä ja baskeri on anopilta. Käyttökelpoisen tavaran pitäisi kiertää pitkään.

– Mutta Ecco-kenkäni ovat uudet, tosin ostin ne tietysti puoleen hintaan, Sirkku toteaa.

– Otan mielelläni tuttujen vanhoja hyväkuntoisia vetimiä. Maalla ei usein kehdata tarjota vanhaa, vaan heitetään mieluummin roskiin. Ostan aniharvoin uutta, viime vuonna kahden hengen vaatteisiin kului 100 euroa. Ostin alusvaatteita, sukkia ja maripaidan alesta, Sirkku luettelee ja kertoo olleensa aina säästäväinen – eli myös ekologinen ennen sanan keksimistäkään.

Jo lapsuudenkodissa viiden lapsen tavarat kulutettiin viimeistä nappia myöten.

– Isä käytti hääpukuaan koko elämänsä ajan juhlissa, ja esikoiseni pukeutui tähän räätälin 60 vuotta sitten ompelemaan asuun rippi- ja ylioppilasjuhlissaan. Toisaalta taloudellisten uhrausten uhallakin vanhempani halusivat kouluttaa meidät lapset ylioppilaiksi. Rahaa käytettiin asioihin, joita pidettiin tärkeinä. Tätä olen itsekin yrittänyt noudattaa.

Tukholman kautta Savoon

Sirkku ei ole aina asunut maalla. Hän lähti Lappeenrannasta 17-vuotiaana kesätöihin Ruotsiin siivoamaan. Suomessa hän kouluttautui hotelli- ja ravintola-alalle ja työskenteli vuosia ravintoloissa. Ruotsin aika kutkutti mieltä, ja Sirkku ja avomies Seppo Lindgren päättivät lähteä vuodeksi Tukholmaan.

– Siellä vierähti lopulta 11 vuotta. Työpaikkani oli hienostohotelli Grand Hotel Saltsjöbaden, jossa olin tarjoilijana, viinikassana ja hovimestarina. Siellä näki niin Ruotsin kuninkaallisia kuin lähistöllä asuvia Abba-yhtyeen jäseniäkin, jotka kävivät välillä syömässä, Sirkku muistelee.

Elämä oli mallillaan, mutta vuonna 1986 he päättivät hetken mielijohteesta palata Suomeen. Pian Sirkun täti houkutteli heitä Anttolaan pitämään majataloa vanhaan kouluun.

– Maaseutu kiehtoi meitä. Niinpä me muutimme Savon korpeen, kun ei ollut lapsiakaan lähes 20 vuoden yhdessäolon aikana siunaantunut. Yllättäen maaseudulla olikin positiivinen vaikutus asiaan, ja tulin raskaaksi, Sirkku nauraa.

Esikoinen syntyi äidin ollessa 38-vuotias, ja kuopus kaksi vuotta myöhemmin. Silloin oltiin taas uuden edessä, sillä yrittäjyys ei elättänyt lapsiperhettä.

– Lopetimme majatalon pidon, mutta jäimme Savoon, sillä halusin lasteni käyvän kyläkoulua. Sain työtä kyläkoulun keittäjä-siivooja-talonmiehenä ja Seppo lehdenjakajana. Se oli aika kaukana Tukholman aikaisesta Abban pojille tarjoilusta, mutta maalla kokopäivätyö on onnenpotku!

Kotoilu on edullista

Kaksikymmentä vuotta sitten Sirkku ja Seppo ostivat 170-neliöisen talon Puumalan Hurissalosta, 300 asukkaan kylästä.

– Ainoa ylellisyys, jonka olemme voineet pojillemme tarjota, on tilava koti maaseudun rauhassa.

Nyt pojat, Patrick Lindgren ja Niklas Lindgren opiskelevat ja asuvat jo lähes omillaan.

Sirkku toteaa, että jos viihtyy kotona, maalla voi elää edullisesti. Kuukauden asumismenot ovat noin 700 euroa.

– Leivinuuni lämpiää omalta 4500 neliön tontilta kaadetuilla puilla joka talvipäivä. Meillä on sähkölämmitys, mutta vielä joulukuussakin lämmitimme vain yhtä huonetta, sillä ilmalämpöpumppu jaksoi hoitaa lämmityksen uunien lisäksi. Ilmalämpöpumppu pienensi kolmanneksella sähkölämmityksen kustannuksia. Vesi lämpiää edullisella yösähköllä.

Sisustukseenkaan ei ole tuhlattu omaisuuksia. Suurin osan huonekaluista on käytettyjä. Aikoinaan Seppo ja Sirkku himoitsivat ihanaa punaista nahkasohvaa, mutta ei siihen ollut varaa.

– Sen sijaan tuossa on vararehtorimme vanha puusohva, jonka patjan olen päällystänyt jo kaksi kertaa, Sirkku hymyilee ja pistää siihen pötkölleen.

Sirkku työskentelee tällä hetkellä koulusihteerinä, mutta on ollut vajaan vuoden osaeläkkeellä. Hänellä on neljä kuusituntista päivää viikossa. Seppo ei vielä pääse osaeläkkeelle. Hän on työtön vaan ei toimeton.

– Sirkun ollessa töissä lämmitän taloa ja tuon puita sisään. Siinä riittää talvella hommaa! Puuhastelua löytyy pihalla ja talossa koko ajan, Seppo toteaa.

Sirkku lisää, että perheen tulotaso on lähes aina ollut enintään 1,5 henkilön palkka. Niinpä nuukailusta on tullut pysyvä osa arkea. Lähes kaikki raha menee perusasioihin.

– Osaeläkkeen myötä niukkuus on vielä lisääntynyt, mutta arvostan aikaa ja lisääntynyttä virkeyttä. Töistä tullessa on vielä valoisaa, on aikaa omille ajatuksille ja pysähtymiselle. Elämän ylellisyyttä on nähdä hirvi tai kurki olohuoneen ikkunasta.

Auto on suuri rahareikä

Maaseudun sivukylillä ei pärjää ilman autoa. Hurissalosta menee arkisin viisi bussia päivässä 46 kilometrin päähän Mikkeliin ja 25 kilometrin päähän Puumalan kylälle. Edestakainen autolla-ajo Mikkeliin kuluttaa bensiiniä 11 euron edestä.  

– Minä sentään pääsen 20 kilometrin työmatkani Anttolan koululle bussilla, kunhan ensin kävelen tai pyöräilen kolme kilometriä bussipysäkille. Kuukausilippu maksaa 85 euroa.

Perheessä on kaksi vanhaa autonrotiskoa. Vuoden 1990 Audia ja 1993 Mazdaa korjattiin viime vuonna 1600 euron edestä, mutta uudempiin ei ole varaa.

– Vuosia pärjäsimme yhdellä kulkupelillä, mutta valitettavasti nyt on kaksi autoa tarpeen, sillä remontoimme siskoni kanssa vanhaa lapsuudenkotia Lappeenrannassa. Seppo käy välillä siellä kahden Patrickin kanssa. Jos ajamme sinne kerran viikossa, menee polttoaineeseen rahaa 200 euroa kuukaudessa. Kunhan remontti loppuu, luovumme toisesta autosta.

Maalla ei koskaan lähdetä yhden asian takia aautolla liikkeelle. Sirkku ei ajele tarjouksien perässä, vaan asioi kolmen kilometrin päässä olevassa mainiossa kyläkaupassa.

– On ylellistä, että maalla on kauppa näin lähellä, Sirkku kehuu.

Puuroa ja perunaa

Sirkku nostaa uunista ulos tuoksuvan ruispuolukkapuuron. Puuroa ja itsepoimittuja marjoja syödään päivittäin. Yksinkertainen perusruoka on edullista. Sirkku laskee ruokaan kuluvan noin 400 euroa kuussa, vaikka pojatkin syövät usein viikonloppuna kotona.

– Ruoan pohjana on peruna, juurekset, sipuli, täysjyvämakaroni ja tumma riisi, joista valmistan risottoja, keittoja ja patoja. Lihaa syömme vain vähän. Leivon leipää usein itse, eikä leikkeleitä ole joka päivä. Kylmät keitetyt porkkanat ovat herkullisia leivän päällä.

Toki Sirkku bongaa aina kaupasta punaisen hinnan tuotteet, joista saa 30 prosenttia alennusta.

– Mutta en nuukaile aina, kissalle ostan luomumaitoa ja joskus itselleni valkohomejuustoa!

Ruokaa on edullista ja kätevää valmistaa suuria määriä kerrallaan. Sirkku käyttää aina levyn ja uunin jälkilämmön hyväksi, ja nostaa pataruoan jo kylmään uuniin.

Virtuaalimatkailu virkistää

Sirkun mielestä nuukailijan on helpointa luopua matkustamisesta, sillä ei kotonakaan välttämättä pussissa elä. Kun perhe muutti Puumalaan 20 vuotta sitten, he eivät tunteneet ketään. Sirkku keksi pitää kesäisin kotikahvilaa, jotta tapaisin ihmisiä. Jopa tuulahduksen ulkomailta saa avaamalla kotinsa ovet vieraille.

– Olen vuosien mittaan majoittanut paljon saksalaisen ystävyyskoulumme oppilaita ja opettajia. Viimeksi meillä oli neljä 14-vuotiasta tyttöä, joille oli eksoottista kävellä 30 asteen pakkasessa kanssani bussipysäkille! Japanilainen opettaja asui luonamme muutaman kuukauden. Olen ollut myös koulun kanssa vastavierailulla Saksassa, Pönitzin pikkukaupungissa.

Sirkku on innokas postcrossing-harrastaja. Rekisteröitymällä postcrossing.com-sivulle saa viiden ulkomaisen korttiharrastajan osoitteet.

– Kun lähetän heille kortit saan itse viisi korttia eri maista. Kun he kertovat itsestään ja kotikaupungistaan, saan virkistävät terveiset ulkomailta. Edullisesti.

Toki Seppo ja Sirkku joskus käyvät jossain, aivan askeettista ei elämä ole.

– Matkailemme kotimaassa, ja yövymme usein sukulaisissa. Syksyllä piipahdimme koko perheen kanssa Tukholmassa. Söimme laivalla halvat puuroaamiaiset, mutta törsäsimme Modernin taiteen museon pääsylippuihin, koska siellä oli kiinnostava näyttely. Valintoja on tehtävä, huumorilla mennään eteenpäin! Ajoittain repäisemme kulttuuripyrähdyksen Helsinkiin vaikkapa Picasso-näyttelyyn tai Svenska teaterniin ja yövymme hotellissa.

Vanhojen muistojen hurmaa

Eteinen on täynnä pussukoita lähdössä eteenpäin. Sukulaisten käytettyjä vaatteita viedään niin harrastajateatteriin kuin diakonissalle, joka jakaa ne tarvitseville. Mitään ei tässä huushollissa heitetä pois ennen kuin on mietitty, olisiko siitä jollekin hyötyä.

– Viime vuosina meiltä on kuollut paljon sukulaisia, joilta jäi valtavasti hyvää tavaraa. Olen ottanut niitä tänne ja laitan kiertoon kaikki muut paitsi sellaiset, joihin liittyy jokin tunneside. Esimerkiksi nämä isäni verkkareista leikkaamat sortsit ovat jotenkin hellyttävät. Hän on kursinut villalangalla isot reiät takapuolesta, aivan kuin hänellä ei olisi ollut varaa sortseihin, Sirkku päivittelee.

Rakkaiden sukulaisten ja omienkin vanhojen tavaroiden tutkailu ja fiilistely on Sirkulle suurta hupia. Eräästä laatikosta löytyy hänen lapsuuden juhannusmekkonsa, ylioppilasasu, ensimmäinen lurex-paita, Ruotsissa 17-vuotiaana ostettu hippipuku ja jopa äidin hääpuku.

– Kun on tilaa, voi säilyttää tavaraa. Olen säästänyt esimerkiksi minulle lähetettyjä kirjeitä 40 vuotta, läpi kaikkien muuttojen. Postia sisaruksilta ja ystäviltä on paljon, koska asuin niin pitkään Ruotsissa.

Vanhat kirjeet ja valokuvat ovat varsinainen aarrearkku itse tehtyihin lahjoihin.

– Olen aina ollut innokas antamaan läheisille aineettomia lahjoja, joissa on tunnetta mukana. Tein veljelleni ja siskoilleni 50-vuotislahjaksi paketin heidän minulle vuosien mittaan kirjoittamistaan kirjeistä. Erityisesti heidän lapsensa lukivat kirjeitä innokkaasti. Isälle kokosin 80-vuotislahjaksi julisteen, jossa oli hänestä valokuvia 1–79-vuotiaana. Viime jouluna annoin sukulaisille CD:n, jossa oli suvun iloisissa juhlissa ottamiani kuvia.

Sisarusten pojat saivat lahjakortit, joissa täti lupasi viedä heidät pizzalle. Kummipoika ja vaimo saivat häälahjaksi lahjakortin pöllöretkelle ja lastenhoitoapua sen ajaksi. Omat 50-vuotispäivänsäkin Sirkku järjesti persoonallisesti – ja edullisesti – kokoamalla kotiin näyttelyn elämästään.

– ”Elämäntarinamekot”-näyttelyssä oli esillä kirjeitä, esineitä ja lapsuuden mekkojani sekä niiden tarinoita, Sirkku kertoo ja näyttää söpöä juhannuskolttuaan ja koulumekkoaan. – Jos on paljon tavaraa, tämä on kätevä tapaa pitää syntymäpäivävastaanotto, tarjolla voi olla vaikka pelkkää kahvia. Minä pidin näyttelyä ja kotikahvilaa viikon auki.

Sirkku pohtii, ettei edes osaisi kuluttaa valtavasti, kun on tottunut nuukailuun.

– Olen kriittinen kuluttaja. Minulle on tosi vaikeaa myydä mitään, sillä kysyn heti itseltäni että tarvitsenko sitä. Yleensä vastaus on ei. Mutta on minullakin mielihaluja, rakastan kauniita astioita. Joskus ostan Arabian mukin tarjouksesta. Hankin mieluummin harvoin, mutta laadukasta tavaraa.

Pientä herkkua kahvin kanssa ja ruokaostokset muovikassiin. Luovu rutiinin­omaisesta rahankäytöstä ruokakaupassa ja voitat vuodessa enemmän kuin rahapeleissä ehkä ikinä.

Jos taloutesi tuntuu olevan koko ajan liian tiukoilla, tarkastele rahankäyttöäsi kokonaisuutena. Säästä kauppakuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi.

Näin näet, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Mitättömiltä tuntuvat pienet kulut voivat todellisuudessa syödä suuren osan tuloistasi.

Listasimme 12 säästövinkkiä, joilla voit säästää vuodessa jopa satoja euroja.

1. Leivo ja valmista ruoka itse. Tee kerralla isoja annoksia, pakasta osa.

2. Tee kauppalappu ja osta vain sen mukaan.

3. Pidä ostoksilla oma ostoskassi mukana.

4. Seuraa tarjouksia ja osta alennustuotteita, vaikka kerralla isompi määrä.

5. Hamstraa tolkulla. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki. Älä osta sellaisia varastoja, joita et ehdi käyttää tai saa säilöttyä niin, että ne kestävät. Kalleinta on ostaa suoraan poisheitettäväksi.

6. Kasvata itse yrttejä ja vihanneksia.

7. Jätä makeiset kauppaan – tai osta niitä korkeintaan tiettyinä päivinä, silloin kun sinun tekee niitä mieli. Herkkuvarastosta ei ole hyötyä kenellekään.

8. Käytä hyväksi luonnon antimet: marjat ja sienet. Samalla saat liikuntaa ja säästät punttisalin maksun.

9. Pistä sana kiertämään ja kerro, jos olet kiinnostunut riistalihasta. Sitä voi olla edullisesti tarjolla metsästysseuroilla.

10. Toreilta saa sulkemisaikaan hedelmiä ja vihanneksia edullisemmin.

11. Tarkista kaupan omat merkit, ne ovat yleensä yhtä hyviä ja vielä edullisempiakin kuin kalliimmat brändituotteet.

12. Laputtaako kotimarkettisi tuotteita oransseilla lapuilla päivän päätteeksi? Viimeinen myynti­päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Miten sinä säästät rahaa ruokaostoksilla? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Kajaanilainen Tuomo Seppo on lahjoittanut valtavan taidekokoelmansa Ateneumin taidemuseolle. Helmikuusssa 2017 avautuva näyttely tuo työt yleisön nähtäväksi. ET-lehden haastattelussa vuonna 2014 Seppo kertoi, miten hänestä tuli taiteen kerääjä.

Vuonna 1937 syntynyt Tuomo Seppo työskenteli oppikouluiässä kukkakaupan lähettinä. Jo ensimmäiset tienestinsä hän sijoitti kuvataiteeseen: hän hankki kajanilaista Usko Nyströmiä ja helsinkiläistä Tuulikki Pietilää, jonka näyttely saapui parahiksi Kajaaniin.

Herätys kuvataiteeseen oli tullut kavereiden kotoa. Tuomo huomasi viihtyvänsä Reutereilla ystäviensä isän eli ”Papan” kanssa. Pappa oli legendaarinen Einar Reuter alias H. Ahtela, joka tunnetaan muun muassa Helene Schjerfbeckin elämäkerturina, sydänystävänä ja keräilijänä.

Kun Reuter maalasi ateljeessaan, Tuomo sai luvan olla paikalla ja nuuhkia öljyvärien huumaavaa tuoksua.

– Reuter oli minulle hyvän, ankaran maun esikuva.

Toinen tärkeä nuoruusvuosien kyläpaikka oli Kajaanin seminaarin musiikin lehtorin Eero Sipilän ja hänen Saima-vaimonsa luona. Siellä Tuomo sai ensikosketuksen Ina Collianderin puupiirroksiin, joita hänellä on nykyään Suomen suurin kokoelma.

Lukion jälkeen Tuomo Seppo suuntasi isänsä jalanjäljissä teologiseen, mutta tuli pian katumapäälle ja hakeutui salaa Oulun opettajankoulutuslaitokseen. Isä oli vihainen.

– Hän totesi, ettei ollut kouluttanut lapsiaan ylioppilaaksi sen takia, että heistä tulisi kansakoulunopettajia.

Kansakoulunopettajana Tuomo Seppo kuitenkin viihtyi kymmenisen vuotta ja alkoi ostaa muun muassa Ina Collianderin taidetta. Heistä tuli myös kirjeenvaihtoystävät, vaikka ikäeroa oli yli 30 vuotta.

– Ina valitteli aika paljon elämänsä vaikeutta. Mitä minä kaksikymppinen tynnyrissä kasvanut poika osasin hänelle vastata? Ilmeisesti jotain, kun kirjeenvaihto jatkui hänen kuolemaansa asti.

Kokoelma ystävyydestä

Tuomo Seppo mietti vakavissaan myös oopperalaulajan uraa, mutta musiikki pysyi lopulta harrastuksena. Kuopusta tarvittiin Kajaanissa leskeksi jääneen äitinsä apuna.

Tuomo hankki itselleen ja äidilleen yhteisen omakotitalon vuonna 1973 aloitettuaan Kajaanin lyseon ranskan ja englanninkielen lehtorina.

Elämässä alkoivat taiteen ja toimeliaisuuden täyttämät vuodet. Tuomo Seppo kasvatti koiria, kanoja, kukkia ja tuhansia abiturientteja. Lisätuloja hän hankki kesäisin preppauskursseilta, Lapin hillasoilta, torikaupasta ja ikäihmisten mökkitalonmiehenä. Joulun aluset kuluivat aamuöitä myöten kukkakaupan kiireapulaisena.

Pääosa vakituisista ja satunnaisista tuloista meni taiteen hankkimiseen.

– Moni sanoo, ettei heillä ole joutilasta rahaa taiteeseen. Minulle taide on ollut aina ykkösasia. Minulla ei ole ollut ylimääräistä rahaa kenkiin, vaatteisiin eikä matkusteluun. Olen ollut hirveän hyvä pihistämään.

Tuomo Sepon ei ollut tarkoitus kerätä taidekokoelmaa, mutta niin siinä vain kävi. Teoksia on kertynyt vuosikymmenten saatossa yli 1700.

Tuomo on kerännyt taidetta omalla tyylillään ja maullaan. Kun hän kiinnostuu jostain taiteilijasta, hän opiskelee ensin tämän taidetta ja tuotantoa. Sitten hän ottaa yhteyttä taiteilijaan ja pyytää lupaa tulla tutustumiskäynnille. Monet näistä käynneistä ovat johtaneet taidekauppoihin ja vuosikymmenten mittaiseen ystävyyteen.

Tuomo Sepon laajaan ystäväpiiriin ovat kuuluneet Collianderin lisäksi muun muassa Tapani Raittila, Aimo Kanerva, Pentti Kaskipuro, Outi Heiskanen, Veikko Vionoja, Anitra Lucander, Reino Hietanen, Nina Terno, Niilo Hyttinen ja Marjatta Hanhijoki. Hänen suhteistaan ovat hyötyneet myös Kajaanin kaupunki ja Kajaanin seurakunta, joille Tuomo on hankkinut taidetta.

Tuomo Sepon kokoelman parhaita paloja on ollut esillä Oulun taidemuseossa jo neljän näyttelyn verran. Tänä kesänä kokoelman helmet ovat ensi kertaa näytillä kotikaupungissa Kajaanissa. Näyttelyn ripustus alkaa tuota pikaa.

– Olen ripustanut työt jo mielessäni. Jos uni ei ota tullakseen, en laske lampaita vaan ripustan tauluja.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 10/2014.

"Ainutlaatuinen näkökulma 1900-luvun taiteeseen"

Tuomo Sepon Ateneumille lahjoittamassa kokoelmassa on liki 2000 työtä, joita taidemuseo luonnehtii verkkosivuillaan: Sepon herkkä ja henkilökohtainen kokoelma avaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisen 1900-luvun taiteen historiaan. Kokoelman selkärangan muodostavat Ina Colliander, Reino Hietanen, Pentti Kaskipuro, Tapani Raittila, Nina Terno ja Ellen Thesleff."

Tuomo Sepon kokoelman töistä koottu näyttely Valo muuttaa kaiken Ateneumin taidemuseossa 28.2.–16.4.2017

 

 

Äiti on muuttanut vain kerran elämässään. Tyttärelle muutot ovat rutiinia. Äidin muuttaminen hoivakotiin nostaa tunteita molemmin puolin. Kannattaako kaikki?

–Kun minä tulen ihan höperöksi, viekää minut jonnekin talteen, tuumasi äiti vuosia sitten.

Nauroin kuin hyvälle vitsille. Höpsis, tietysti äiti asuisi mökissään loppuun asti!

Hankkisimme hoiva-apua ja ateriapalvelua ja viikonloput jakaisimme kuuden lapsen kesken. Oma koti on paras paikka vanhukselle, selvä se. Puhelimessa äiti kuulosti aina iloiselta. Johtuiko se soitostani? Kun muutaman kerran vuodessa tapasimme, kaikki oli lähes kuin ennenkin. Vai halusinko nähdä niin?

Vähitellen jokin muuttui. Sattui mystisiä kaatumisia, äidin ruokahalu heikkeni. Leivinuuni ei enää hohkannut lämpöä maailman tuulista tulijalle.

Yhdestä merkistä tiesin, ettei hätää ollut.

Vessan peilikaapissa äidillä oli rasia nimilappuja: kuusi lasta, kolme miniää, kolme vävyä, 18 lastenlasta.

Jokaista yövierasta odotti aina puhdas pyyheliina ja oma nimilappu. Aikanaan tuli kutsu sairaalatutkimuksiin. Ne harmittivat muuten hyväntuulista Kaisaa, varsinkin muistitestit. Mokomia tenttejä!

– Sinä sovellut oikein hyvin hoitoalalle, ihana lääkäri olet, kiitteli potilas nuorta valkotakkista. Yksi jos toinenkin hämmentyi, pyyhkäisi silmäkulmaa.

Alzheimerin taudin diagnoosin kolme vuotta sitten äiti otti tyynesti vastaan.

–Onhan tätä joukkoa niin paljon, että sotken jo nimiä. Elämä on arvoitus.

Vieraspyyhkeet ilmestyivät yhä vessan naulakkoon. Nimilappuja ei enää näkynyt.

Julma huhtikuu koitti

Istun mökkilaiturilla ja itken. Minussa velloo suru, ahdistus ja jokin mykkyräinen paha tunne, josta en saa selvää. Sähköpostissa on käyty tiivistä keskustelua sisarusten kesken. ”Äiti ei pärjää enää kotona hoiva-avun varassa.” ”Koti ei ole enää turvallinen paikka.” Jo aiemmin muistihoitaja ja lääkäri ovat suositelleet laitoshoitoa.

Olen eri mieltä. Minulta sinkoilee loistavia ideoita: jaetut hoitovuorot, virkavapaudet, yhteisvoimin palkattu hoitaja kotiin. Pohditaan, keskustellaan lisää. Lopulta jään häviölle 1–5.

Kilpalauluun rakkaudesta emme sorru. Veljillä vain on enemmän realismia, järki kädessä. Meitä siskoja – minua ainakin – ohjaa tunne.

Entä jos rakkauteni on sokeaa? Elänkö menneessä ajassa, jonka toivoisin olevan yhä totta? Huomioni äidin voinnista syntyvät vierailuilla, erityistilanteissa. En ole näkemässä, millaisia ovat muistisairaan yksinäiset päivät ja yöt hiljaisessa mökissä. Nuorin sisko lupaa tunnustella varovasti äidin mielipidettä. 

– Hoivakotiin, mikäpäs siinä, olenhan minä jo vanha ja väsynyt.

Olemme ällikällä lyötyjä. Sitten iso pyörä alkaa pyöriä: puheluita, palavereja, hakemuksia, laskelmia. Laki ei enää sido vanhuksen hoitopaikkaa kotikuntaan. Haluamme äidin Kuopioon: lähelle omaisia ja ystäviä. Vapunaattona sukkuloin siskon kanssa hoivakodista toiseen. Serpentiinien ja ilmapallojen koristamissa taloissa vallitsee alakuloinen hiljaisuus.

Ei äiti kuulu tänne, huokaan pala kurkussa.

– Juodaan välillä kahvit, tämä on raskasta työtä.

Toukokuussa äiti näyttää surulliselta

Äiti työntää pyöräpotkuria kylätiellä ja näyttää surulliselta. Hän ihmettelee, miksi on lähdettävä hyvästä kodista pois. Puhun kuin Ruuneperi, vaikka pitäisi kuunnella. Vetoan turvallisuusnäkökohtaan. Kun yksin kaatuu tai sattuu muuta ikävää, kukaan ei ole auttamassa. Turvaranneke kun ei kelpaa.

– Minulla on turva Jumalassa. Nyt lopetetaan tämä puheenaihe, äiti päättää.

Illalla katsomme vanhoja valokuvia. Siinä on kuva edellisestä majanmuutosta 60 vuotta sitten. Häät on vietetty Kiuruvedellä, lapsuuskodin pihalla kesällä 1954. Kaisa, 21, matkustaa sulhoineen kuorma-auton lavalla Säyneiseen. Kirjoituslipasto ja kapiot on pakattu mukaan. Sisko, joka on saanut opettajan viran naapurikylältä, muuttaa samassa rytäkässä – ja soittelee auton lavalla urkuharmonia nuorenparin iloksi. Niin asettui Kaisa miniäksi maalaistaloon järven rannalle. Hän juurtui sukuun, maisemaan, kyläyhteisöön ja seurakuntaan. Hän vastasi karjasta ja kodista, kasvatti kuusi lasta, opetti pyhäkoulussa, lauloi kirkkokuorossa, hoiti luottamustehtäviä, appivanhempiaan, lapsenlapsiaan ja lopuksi sairasta puolisoaan, kunnes kuolema heidät erotti.

Mikä on kiitos kaikesta? Kuskaamme armaan emomme laitokseen.

Syyllisyys painaa minua kuin synti.

Mutta jokaisella on työnsä ja perheensä, joita ei voi jättää. Sellainen on nykymeno.

Kun lähdemme tutustumaan Otsolan hoivakotiin, äiti poimii kukkapenkistä ”tuliaisia sen talon emännälle”. Vierailu sujuu leppoisasti, mutta kotimatkalla iskee ahdistus.

– Opinko minä olemaan siellä? Jospa eksyn enkä löydä omaa huonetta? Mihinkä laitan pyykit?

Levottoman yöni jälkeen koittaa suloinen aamu. Äiti on keittänyt aamukahvit, vielä hän osaa! Radio soi hartaita säveliä, ja äiti hyräilee kiitosvirttä heleällä sopraanollaan.
Tämän aamun tulen muistamaan kauan.

Viimeinen juhannus kotona

Kesäloma alkaa, viitostie kutsuu. Itku yllättää heti Mikkelin jälkeen ja jatkuu sata kilometriä. Miten ikinä äiti selviytyy muutosta? Haluan silti välttämättä hoitaa sen itse, olla kivun ytimessä.

Taidan itkeä myös itseäni. Menetän lapsuuskotini ja synnyinseutuni rakkaat maisemat. Kun omakotitalo vaihtuu 20 neliöön, loppuu yökyläily äidin luona. Työ on parasta lääkettä suruun. Tyhjennän pakastimen, pesen pyykkiä, nimikoin vaatteita. Paljonko liinavaatteita pakataan mukaan? Peruutan lehtitilauksia ja kirjoitan 70 osoitteenmuutoskorttia. Kiire tarttuu äitiin, joka alkaa touhuta mukana. Hätistelen häntä päiväunille.

– Mennään, mennään, tyttö haluaa minusta eroon.

Sanoja ja tavaroita katoaa Alzheimerin myötä, mutta tunneäly terävöityy. Aitous haastaa aitouteen.

Juhannusviikko on hyytävän kylmä. Lämmitän leivinuunia, ja äiti vetää hiilet.

– Sehän oli viimeinen uunin lämmitys tässä mökissä, hän ihmettelee.

Aattona haen aitasta puhtaat räsymatot siivottuun tupaan. Kaadan koivut ovenpieleen ja täytän ämpärit lupiineilla ja koiranputkilla. Äiti toivoo ruuaksi ”valkoista ja sileää”, siis riisipuuroa. Vieraitakin saapuu. Räsymatoissa läikehtii aurinko ja minussa ilo. Hyvää juhannusta, äitikulta! Seuraavana aamuna äiti sulkee kotioven.

– Menikö se kunnolla kiinni, hän kysyy. Sitten hyvästellään veljen perhe. Äiti hämmästelee, kun häntä ei itketä. Jumala on kai ottanut kyynelet pois. Ei muutto ole itkun asia vaan hyvä asia.

Automatkalla kuulen äidin puhuvan yksinäisyydestä – ensimmäistä kertaa. Ikätoverit ovat kuolleet tai muuttaneet pois, nuorilla on kiireensä. Vieraita käy harvoin. Onpa hyvä päästä ihmisten ilmoille! Niin, mitäpä emo tekisi tyhjässä pesässä, josta poikue lensi pois kauan sitten. Parempi on nousta siivilleen ja lentää poikasten perään.

Kuopiossa odottaa yllätys. Tutun näköinen nuorimies, yksi lapsenlapsista, hymyilee hoivakodin ovella ja kaappaa mummon syliinsä. Tervetuloa, nyt ollaan molemmat kuopiolaisia! Tupaantuliaisiksi veisataan tietysti virsi. Uusi koti näyttää ihan tutulta. Jo ensimmäisellä aterialla Kaisa löytää juttuseuraa. Mutta miksi jotkut istuvat hiljaa, eivät vastaa, kun kysytään? Moni nuokkuu pyörätuolissaan silmät kiinni. Tätä en olisi arvannut: ihmisrakas Kaisa alkaa vierastaa toisia vanhuksia. Häntä pelottaa.

– Muutunko minäkin tuollaiseksi?

– Sitä ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan, vastaa viisas omahoitaja ja katsoo lempeästi silmiin. Se riittää.

Seurailen äidin sopeutumista loppuviikon ajan. Uusi kotipesä on hänestä ihana, ruoka hyvää ja hoitajat suloisia. Mutta pian tilanne kriisiytyy. Jos on ikänsä herännyt aamulypsyn aikaan, onpa hullua odotella aamiaista kello kahdeksaan. Ei hätää, yökkö lupaa tuoda salakahvit ja sanomalehden Kaisan kammariin kuudeksi. Voi, miten kotoisaa.

Minä haluan yöksi omaan sänkyyn

Kolme viikkoa muuton jälkeen puhelin soi. Äidin ääni on kuin peipposen liverrys. Hän on ollut sukujuhlissa kotikylällä ja poikennut samalla kotimökkiin.

– Kuule, ei tullut yhtään ikävä. Oli se hyvä, että minä muutin tänne. Kun oven avaan, saan jutella muiden kanssa, ei tarvitse olla yksin. Jospa Jumala antaisi minulle aikoja asua tässä hyvässä kodissa!

Jään miettimään 81-vuotiaan muuttajan sopeutumisihmettä. Se on muutakin kuin sosiaalista lahjakkuutta. Alan aavistaa, että punaisen mökin idylli oli muuttunut taakaksi voimien huvetessa. Kaisa ei ollut enää emäntä talossaan vaan kiireisten hoivakäyntien kohde.

Oma huone hoivakodissa on sopivan pieni maailma, jonka jaksaa hallita. Muumipurkista löytyy namusia vieraille. Yhteisö on tuonut uusia ystäviä ja virikkeitä. Sukulaisia piipahtaa lähes päivittäin, kirkkoonkin vievät ja torikahville. Moni toteaa Kaisan virkistyneen.Muistisairas ei tähyile koko elämänkaartaan vaan katsoo aivan lähelle. Hän tarvitsee ruokaa, päivärytmin, lämpöä, turvaa, rakkaita ihmisiä. Koti on siellä, missä rakastetaan.

– Kyllä, mutta yöksi haluan takaisin omaan kotiin, äiti sanoo.

Mitä kuuluu nyt?

"Äiti voi hyvin, eikä valoisa perusluonne ole muuksi muuttunut. Hänellä riittää kauniita sanoja, rohkaisua ja kiitoksia ylenpalttisesti, ja hän iloitsee yhdessäolosta - siis monella mittarilla hyvin terve ihminen! Muistisairaus tietysti etenee, mutta sehän on haaste vain meille läheisille.

Viime vuonna, kun ensimmäinen hoivakotijoulu lähestyi, tuntui tosi haikealta, kun kukaan meistä kuudesta lapsesta ei voinutkaan mennä syntymäkotiin äidin luo, punaiseen mökkiin viettämään joulua.. Siitä alkoi sitten uusi jouluperinne: äiti saapui jouluksi meille Mikkeliin. Olipa ikimuistoinen joulu! Tein siitä hänelle Ifolorin valokuvakertomuksen, jota hän on lukenut koko vuoden. Uusi "perinne" saa jatkoa: osat vaihtuvat, on jo aikakin

Odotamme äitiä taas jouluvieraaksemme. Valokuvakirjan ansiosta hän muistaa, miltä näyttää "oma sänky ja vessa siinä vieressä, ja entäs se pihasauna..." Yksi siskoista tuo hänet aatonaattona, ja yksi veljistä hakee jouluiltana takaisin Kuopioon."

Valoisaa uutta vuotta kaikille!

Liisa Seppänen

 

annelikoivunen@kolumbus.fi

Tytär vei äidin hoivakotiin: "Opinko olemaan siellä?"

Onko sinulla vielä joululahja antamatta esim. VÄHÄVARAISELLE SUOMALAISELLE ELÄKELÄISELLE Kannattamalla Kansalaisaloitettamme Arvokas vanhuus 2 Lue loppuun tämä kirje, sillä vain kannattamalla voimme ainakin yrittää taata; Ettei kukaan jää varojensa puutteessa vaille tarvittaa hoivapaikkaa. Että hoitajamitoitus pysyy tasolla, jossa pystytään hoitamaan sekä kotona että muualla olevia huonokuntoisia eläkeläisiämme turvallisesti, katsomatta siihen onko siihen hoidettavalla omia varoja. Että...
Lue kommentti

Suomalaiset ovat innokkaita hyväntekijöitä. Harva kuitenkaan tietää, että testamentillakin voi auttaa.

Suomalaiset järjestöt ovat vakavan ongelman edessä. Valtio leikkaa järjestöille antamaansa rahoitusta, eivätkä järjestöt pysty jatkamaan toimintaansa nykyisellään, ellei katoavia tukirahoja jollain keinoin saada korvattua. Samaan aikaan hädänalaisten ja apua tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa.

Yleishyödylliset järjestöt keräävät nyt itse rahaa ennennäkemättömällä tarmolla. Niiden tavoitteena on kaksinkertaistaa omalla varainhankinnalla saatavat eurot.

Suomalaiset lahjoittajat ovat vaatimattomia

Testamenttilahjoitukset tuovat vuosittain noin kymmenen prosenttia yleishyödyllisten järjestöjen rahoituksesta. Vuosittainen heittely on kuitenkin valtavaa. Jonakin vuonna yksittäinen järjestö voi saada 60 prosenttia tuloistaan isosta perinnöstä, sen jälkeen voi mennä vuosia ilman latin latia.

Isoilla järjestöillä, joilla testamenttilahjoittaminen on vakiintunut varainhankintatapa, vuosittainen vaihtelu on maltillisempaa. Esimerkiksi Suomen Kulttuurirahasto, Syöpäsäätiö ja Suomen Punainen Risti saavat vuosittain useiden miljoonien testamenttituotot.

Suurimmat yhdistysten saamat lahjoitukset ja testamentit ovat miljoonaluokkaa. Niistä pidetään kuitenkin harvoin ääntä, sillä suurlahjoittajia vaivaa Suomessa vaatimattomuus.

– Hyvä testamentti -kampanjan yksi tavoite on, että testamentin tekemisestä sekä suunnitellusta testamenttilahjoittamisesta voitaisiin avoimesti keskustella, kertoo koordinaattori Pia Tornikoski.

Valtaosa järjestöjen saamista perinnöistä on melko pieniä.

Yksittäisiä summia ei kuitenkaan kannata vähätellä, sillä pienistä puroista kertyy iso virta.

Perinnöt ovat yleishyödyllisille järjestöille verovapaata tuloa.

Vähäkin auttaa

Hyväntekeväisyyteen voi osoittaa pienenkin osan perinnöstä.

Osatestamentissa voi määrätä hyvin tarkasti, millaisen summan tai osan omaisuudestaan haluaa hyväntekeväisyyteen osoittaa. Samalla voi kertoa, mille järjestölle tai taholle haluaa lahjoituksen tehdä

Lahjoitustestamentti kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä sen järjestön kanssa, jota haluaa auttaa. Liian yksityiskohtaiset määräykset testamentissa saattavat johtaa siihen, ettei järjestö voi ottaa lahjoitusta vastaan.

– Testamentin laatimisesta saattaa kulua vuosia tai vuosikymmeniä sen toimeenpanoon. On ihan mahdollista, ettei järjestöllä olekaan vuosien kuluttua juuri sitä tiettyä testamentissa mainittua toimintaa, Tornikoski muistuttaa.

Aika ajoin järjestöt joutuvat kieltäytymään niille osoitetuista testamenteista, koska ne eivät pysty täyttämään testamentin ehtoja. Jos lahjoittaja on osoittanut Unicefille perinnön laardin ja maitopulverin ostamiseksi Kainuun kansakoululaisille, Unicef ei voi ottaa testamenttilahjoitusta vastaan.

Järjestö voi auttaa testamentin laatimisessa

Kustannuksia ei kannata pelätä. Kuluttajaliiton tuoreen selvityksen mukaan asianajajan laatiman testamentin saa yleensä 200–500 eurolla. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi omaisuuden määrä ja laatu sekä se, onko testamentin laatija lapseton leski vai uusperheessä asuva pariskunta.

Osa yleishyödyllisistä järjestöistä tarjoaa ilmaista lakimiespalvelua testamentin laatimiseen, jos järjestö on yksi edunsaajista. Osalla järjestöistä taas on kohtuuhintainen yhteistyökumppani, joka auttaa testamenttilahjoittajia asiakirjojen tekemisessä.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden umerossa 13/2016.

Oletko ajatellut testamenttaavasi hyväntekeväisyyteen?

En ole
En ole
100.0%
Kyllä olen
Kyllä olen
0%
Ääniä yhteensä: 3
austin

Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Jos sinulla on ongelmia maksaa laskujaan tai vuokraa ja tarvitset rahaa pikaisesti, yhteyttä minuun nyt minun email austinfinance@outlook.com i tarjoavat laina erittäin edulliseen hintaan. jos tarvitset minkäänlaista lainan tai taloudellisen tuen juuri minulle, ja mielelläni auttaa sinua ulos, olipa tilasi olen valmis auttamaan köyhiä, yhteyttä minuun nyt, jos tarvitset lainaa austinfinance@outlook.com Kiitos
Lue kommentti